open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 жовтня 2023 року справа №200/1633/23

м. Дніпро

Перший апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді: Компанієць І.Д., суддів: Гайдара А.В., Казначеєва Е.Г.,

розглянув в порядку письмового провадження апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 29 травня 2023 року у справі № 200/1633/23 (головуючий І інстанції Тарасенко І.М.) за позовом ОСОБА_1 , яка діє в інтересах ОСОБА_2 до Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області про визнання протиправним та зобов`язання виплатити пенсію по втраті годувальника, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з позовом, в якому просила:

- визнати дії Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області неправомірними в частині не виплати належної пенсії по втраті годувальника ОСОБА_2 за червень 2022 року;

- зобов`язати Головне управління пенсійного фонду України в Донецькій області виплатити ОСОБА_2 пенсію по втраті годувальника за червень 2022 року.

В обґрунтування позову зазначила, що є внутрішньо переміщеною особою, опікуном ОСОБА_2 , який перебуває на обліку та отримує пенсію в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Відповідачем протиправно не виплачено пенсію ОСОБА_2 по втраті годувальника за червень 2022 року.

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 29 травня 2023 року в задоволенні позову відмовлено.

Не погодившись з судовим рішенням, позивач звернувся з апеляційною скаргою, в якій посилається на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення суду першої інстанції та прийняти постанову, якою позов задовольнити в повному обсязі.

Обґрунтування апеляційної скарги.

Суд першої інстанції зазначив, що позивачем не надано доказів не отримання виплати пенсії за червень 2022 року.

Проте, відповідно до ст. 77 КАС України, обов`язок доказування в цій справі покладається на відповідача, який не надав жодного належного доказу виплати позивачу пенсії.

Враховуючи режим роботи суддів та працівників апарату Першого апеляційного адміністративного суду з часу введення на території України правового режиму воєнного стану, з метою збереження життя та здоров`я, а також забезпечення безпеки суддів та працівників апарату суду, дана постанова прийнята колегією суддів за умови наявної можливості доступу колегії суддів до матеріалів адміністративної справи.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 311 КАС України суд апеляційної інстанції розглядає справу у порядку письмового провадження.

Суд, заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, розглядаючи апеляційну скаргу в межах викладених доводів, встановив наступне.

Фактичні обставини справи.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , громадянка України, що підтверджується паспортом серії НОМЕР_2 .

Позивач є внутрішньо переміщеною особою з м. Мар`їнка Донецької області до с. Гупалівки Новомосковського району Дніпропетровської області, що підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи № 1223-7001022634 від 28.04.2022.

На підставі рішення Мар`їнського районного суду Донецької області від 03 березня 2016 року ОСОБА_1 є опікуном недієздатного ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_3 громадянина України (паспорт серії НОМЕР_4 ), інваліда ІІ групи.

ОСОБА_2 перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Донецькій області, отримує пенсію по втраті годувальника.

Позивач зазначає, що ОСОБА_2 у червні 2022 року відповідачем не виплачена пенсія по втраті годувальника, тому ОСОБА_1 звернулась з відповідними листами до Офісу Президента України, Департаменту пенсійного забезпечення, надання житлових субсидій та пільг Пенсійного фонду України, АТ Укрпошти, Відділення поліції № 1 Новомосковського РВП ГУНП в Дніпропетровській області.

Листом Департаменту пенсійного забезпечення, надання житлових субсидій та пільг Пенсійного фонду України від 15.12.2022, позивача повідомлено, що даних щодо невиплати пенсії ОСОБА_2 у червні 2022 року від АТ Укрпошта не надходило.

Звернення до АТ Укрпошта щодо переказу пенсії за іншою адресою розглядаються АТ Укрпошта, інформація щодо результатів їх розгляду в Пенсійному фонді України відсутня. Відповідно до заяви ОСОБА_2 від 16.06.2022 про виплату пенсії через поточний рахунок в банку, виплата пенсії з липня 2022 року здійснюється через АТ Ощадбанк.

Листом від 07.11.2022 відділення поліції № 1 Новомосковського РВП ГУНП України в Дніпропетровській області, позивача повідомлено, що подальший розгляд повідомлення ОСОБА_1 від 27.09.2022 закінчено у зв`язку з відсутністю ознак кримінального чи адміністративного правопорушення зі сторони Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

Згідно даних з ІКІС ПФУ: Підсистема призначення та виплата пенсій (ППВП) 06.06.2022 виплата пенсії за квітень 2022 року та червень 2022 року ОСОБА_2 проведена шляхом нарахування місячного розміру пенсії та включення до сформованої відомості для подальшої виплати через відділення поштового зв`язку 85600 м. Курахове.

Суд першої інстанції, відмовляючи в задоволенні позову, виходив з того, що відповідач надав докази, що ним здійснено нарахування та перерахунок пенсії ОСОБА_2 за червень 2022 року для подальшої виплати через відділення поштового зв`язку 85600 м. Курахове.

Проте, позивачем не надано доказів, що нею не отримано пенсію за червень 2022 року.

Оцінка суду.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Як свідчать матеріали справи позивач отримувала пенсію через відділення поштового зв`язку 85600 м. Курахове.

Порядок виплати та доставки національним оператором поштового зв`язку, зокрема, пенсій, визначених законодавством, які надаються у грошовій формі визначений Інструкцією про виплату та доставку пенсій, соціальних допомог національним оператором поштового зв`язку, затвердженою Наказом Міністерства транспорту та зв`язку України, Міністерства праці та соціальної політики України 28.04.2009 № 464/156, Постановою правління Пенсійного фонду України 28.04.2009 № 14-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 02.07.2009 за № 592/16608 (далі Інструкція)

Відповідно до пункту 1.3 Інструкції виплата та доставка пенсій, соціальних допомог, що згідно із законодавством фінансуються управліннями Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах (далі - органи Пенсійного фонду) (…) здійснюються національним оператором у порядку, встановленому цією Інструкцією, та на підставі договорів, що укладаються:

між національним оператором в особі філіалів (відособлених виробничих підрозділів) та органами Пенсійного фонду - щодо виплати пенсій та допомоги на поховання (…)

згідно пункту 1.4 Інструкції виплата та доставка пенсій, соціальних допомог виплатними об`єктами поштового зв`язку здійснюється за відомостями на виплату пенсій, соціальних допомог за формою В1-М ( додаток 1) (далі - відомості за формою В1-М).

Виплата пенсій, соціальних допомог може здійснюватися за разовими дорученнями за формою В3-М (додаток 3) (далі - разові доручення за формою В3-М), за рішенням керівників органів Пенсійного фонду (…) в зв`язку зі зміною місця проживання пенсіонера (одержувача), від`їздом до оздоровчих та лікувальних закладів, а також у разі виплати недоотриманих у зв`язку зі смертю пенсій, соціальних допомог.

Як визначено пунктом 1.7 Інструкції виплата пенсій (…) за відомостями за формою В1-М здійснюється з 4 по 25 число кожного місяця (далі - виплатний період) у виплатних об`єктах поштового зв`язку та з доставкою додому.

Відповідно до пункту 1.9 Інструкції виплата пенсій, соціальних допомог за відомостями за формою В1-М здійснюється відповідно до зазначеної на відомості дати та до кінця виплатного періоду.

Виплата пенсій, соціальних допомог до зазначеної на відомості дати може здійснюватися лише з письмового дозволу керівника органу Пенсійного фонду, органу праці та соціального захисту населення.

Згідно пункту 1.14 Інструкції відомості за формою В1-М дійсні до кінця виплатного періоду для виплатних об`єктів поштового зв`язку, найменування і номер яких зазначені на виплатних документах.

У разі зміни одержувачем місця проживання виплата пенсій, соціальних допомог здійснюється виплатним об`єктом поштового зв`язку за попередньою адресою до оформлення органом Пенсійного фонду, органом праці та соціального захисту населення документів для виплати пенсій, соціальних допомог за новою адресою.

На підставі пункту 1.20 Інструкції органи Пенсійного фонду (…) передають виплатні та звітні документи уповноваженим представникам поштамтів, вузлів (центрів) поштового зв`язку у порядку, визначеному в договорі, або надсилають поштовими відправленнями відповідно до Правил. У такому ж порядку пересилається або передається органам Пенсійного фонду (…) звітність поштамтів, вузлів (центрів) поштового зв`язку про виплату пенсій (…).

Як визначено пунктом 2.1 Інструкції з метою рівномірної виплати пенсій, соціальних допомог виплатні об`єкти поштового зв`язку складають графіки виплати пенсій, соціальних допомог (додаток 4) протягом виплатного періоду за кожною доставною дільницею та погоджують їх з органами Пенсійного фонду й органами праці та соціального захисту населення.

Органи Пенсійного фонду перераховують кошти на відповідні рахунки поштамтів, вузлів (центрів) поштового зв`язку, з урахуванням графіків перерахування коштів та виплати пенсій, соціальних допомог (додаток 5).

Відповідно до пункту 2.2 Інструкції згідно з наданими графіками відомості за формою В1-М для виплати пенсій, соціальних допомог формуються відповідно органами Пенсійного фонду, органами праці та соціального захисту населення з використанням технічних засобів в одному примірнику, в розрізі виплатних об`єктів поштового зв`язку, дат виплати та доставних дільниць. Кожна відомість за формою В1-М розміщується на одній сторінці і складається з двох частин: виплатної частини та відривного талона.

На відомості за формою В1-М зазначаються: номер, дата виплати, найменування виплатного об`єкта поштового зв`язку, номер доставної дільниці. Кількість пенсіонерів (одержувачів), що включаються до однієї відомості за формою В1-М, визначається з урахуванням встановлених лімітів видачі готівки листоношам для доставки.

Згідно пункту 4.1 Інструкції працівник поштамту, вузла (центру) поштового зв`язку, на якого покладено обов`язки щодо контролю за виплатою пенсій, соціальних допомог (далі - контролююча особа), під час приймання відомостей за формою В1-М, разових доручень за формами В2-М та В3-М, реєстрів за формою В4-М та супровідних описів за формою В5-М перевіряє наявність зазначених відомостей і разових доручень, приписаних до супровідних документів, а також правильність їх оформлення.

На підставі пункту 4.2 Інструкції після відповідної перевірки контролююча особа підписує другий примірник супровідного опису за формою В5-М, реєстру за формою В4-М у разі приймання разових доручень за формами В2-М та В3-М, проставляє відбиток календарного штемпеля і повертає його до органу Пенсійного фонду, органу праці та соціального захисту населення.

Перші примірники супровідних описів за формою В5-М зберігаються в поштамті, вузлі (центрі) поштового зв`язку в окремих справах: за кожним відділом пенсійного забезпечення органу Пенсійного фонду, за кожним органом праці та соціального захисту населення. Одержані відомості за формою В1-М реєструються в журналі реєстрації вхідних відомостей, у розрізі виплатних об`єктів поштового зв`язку.

Як визначено пунктом 5.3 Інструкції виплата пенсій, соціальних допомог провадиться працівником зв`язку особисто одержувачу після звірення даних пред`явленого паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, з даними, зазначеними органом Пенсійного фонду, органом праці та соціального захисту населення у відомості за формою В1-М (разовому дорученні за формами В2-М та В3-М). За отримання грошей одержувач розписується у відомості за формою В1-М (разовому дорученні за формами В2-М та В3-М) і проставляє дату одержання, а працівник зв`язку розписується за здійснення виплати.

Відповідно до пункту 5.7 Інструкції після закінчення кожної доставки працівник зв`язку, який здійснював виплату пенсій, соціальних допомог, зобов`язаний повернути контролюючій особі виплатного об`єкта поштового зв`язку виплатні відомості за формою В1-М, а в разі невиплати пенсій, соціальних допомог - залишок готівки.

У разі невиплати пенсій (…) працівник зв`язку на вільному місці виплатної відомості за формою В1-М (на лицьовому або зворотному боці) зазначає причину невиплати (Відсутній, Помер, Виїхав тощо), дату доставки і ставить свій підпис.

Згідно пункту 6.1 Інструкції після закінчення виплатного періоду контролююча особа виплатного об`єкта поштового зв`язку перевіряє відомості за формою В1-М і підбиває підсумки в них у такому порядку: фактична сума виплачених пенсій, соціальних допомог за кожною відомістю визначається як різниця між сумами нарахованих і невиплачених пенсій, соціальних допомог і звіряється із записом за останній день виплати в розрахунковій частині відомості З початку місяця. Підсумок засвідчується підписом контролюючої особи, і на кожній відомості за формою В1-М проставляється відбиток календарного штемпеля виплатного об`єкта поштового зв`язку.

У разі невиплати пенсій, соціальних допомог одержувачу у відривному талоні виплатної відомості за формою В1-М зазначається причина (Відсутній, Помер, Виїхав тощо).

Після перевірки суми фактично виплачених і невиплачених пенсій соціальних допомог за відомостями за формою В1-М, разовими дорученнями за формами В2-М та В3-М записуються до граф 5-10 звіту за формою В6-М, який складається у двох примірниках і підписується керівником виплатного об`єкта поштового зв`язку та контролюючою особою.

Відомості за формою В1-М і разові доручення за формами В2-М та В3-М підбираються за номерами, від них відрізаються відривні талони, які підбираються окремо з повною виплатою і невиплатою та разом з реєстром за формою В4-М додаються до звіту за формою В6- М. До звіту за формою В6-М записується загальна кількість відривних талонів.

Відповідно до пункту 6.3 Інструкції контролююча особа поштамту, вузла (центру) поштового зв`язку, приймаючи звіт кожного виплатного об`єкта поштового зв`язку, перевіряє: відповідність доданих до реєстру за формою В4-М виплатних документів, правильність складання звітів за формою В6-М, правильність оформлення виплатних документів, відповідність зазначеної кількості та сум невиплачених пенсій, соціальних допомог даним, зазначеним у звіті.

У поштамті, вузлі (центрі) поштового зв`язку складається звіт про виплату пенсій, соціальних допомог за відомостями, разовими дорученнями за формою 57-а (додаток 16) (далі - звіт за формою 57-а) у двох примірниках. У відповідних графах звіту зазначаються суми виплачених та невиплачених пенсій, соціальних допомог у розрізі виплатних об`єктів поштового зв`язку, підраховується загальна сума виплачених та невиплачених пенсій, соціальних допомог по поштамту, вузлу (центру) поштового зв`язку та засвідчується печаткою.

Звіти складаються окремо для органу Пенсійного фонду та органу праці та соціального захисту населення. Суми звіряються із записами у журналах-ордерах за формами 1 та 2.

Звіт за формою 57-а підписує контролююча особа, а також керівник та головний бухгалтер поштамту, вузла (центру) поштового зв`язку.

На підставі пункту 6.4 Інструкції відривні талони до відомостей за формою В1-М після відповідного контролю та оформлення разом з одним примірником реєстру за формою В4-М, звіту за формою В6-М, двома примірниками звіту за формою 57-а, а також відповідна інформація на магнітних носіях надсилаються не пізніше 28 числа звітного місяця до органів Пенсійного фонду, органів праці та соціального захисту населення (…)

Відповідно до пункту 6.5 Інструкції у кінці місяця відповідальними працівниками органу Пенсійного фонду, органу праці та соціального захисту населення разом з останніми реєстрами за формою В4-М, до яких приписані разові доручення за формами В2-М та В3-М, до поштамту, вузла (центру) поштового зв`язку надається бланк звіту за формою В6-М у двох примірниках, із заповненими графами нараховано (2,3,4) за виданими разовими дорученнями за формами В2-М та В3-М за місяць.

Як визначено пунктом 6.9 Інструкції органи Пенсійного фонду (…) після звірення із поштамтами, вузлами (центрами) поштового зв`язку сум виплачених і невиплачених пенсій, соціальних допомог роблять на звіті за формою 57-а напис Звіт перевірено, належить до оплати_____грн_____коп. (сума зазначається цифрами та прописом), який засвідчується підписами керівника, головного бухгалтера та печаткою.

Як свідчать матеріали справи згідно даних з ІКІС ПФУ: Підсистема призначення та виплата пенсій (ППВП) 06.06.2022 виплата пенсії за червень 2022 року ОСОБА_2 проведена шляхом нарахування місячного розміру пенсії та включення до сформованої відомості для подальшої виплати через відділення поштового зв`язку 85600 м. Курахове.

Нарахування місячного розміру пенсії та включення до сформованої відомості для подальшої виплати через відділення поштового зв`язку 85600 м. Курахове за червень 2022 року в розмірі 7938,86 грн, також підтверджується й відривними талонами виплатних відомостей ОСОБА_2 , що містяться в матеріалах справи (а.с.20).

Зазначені відривні талони також свідчать про виплату пенсії ОСОБА_2 за червень 2022 року.

Таким чином, наданими пенсійним органом доказами підтверджено нарахування пенсії ОСОБА_2 за червень 2022 року в розмірі 7938,86 грн, її перерахування до відділення поштового зв`язку 95600 м. Курахове, а також виплата зазначеної пенсії відділенням поштового зв`язку.

В матеріалах справи відсутні докази повернення невиплаченої суми пенсії ОСОБА_2 відділенням поштового зв`язку назад до пенсійного органу, як наслідок, відсутні підстави вважати, що відповідач протиправно не виплатив позивачу пенсію за червень 2022 року.

Доводи позивача про неотримання нею пенсії ОСОБА_2 за червень 2022 року вищенаведених доказів не спростовують.

Згідно зі статтею 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Відповідно до частини першої статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

За приписами частини другої статті 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Згідно із статтею 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Суд зауважує, що реальність (справжність та правдивість) конкретної обставини фактичної дійсності не може бути сприйнята доведеною виключно через неспростування одним із учасників справи (навіть суб`єктом владних повноважень) декларативно проголошеного, але не доказаного ,твердження іншого учасника справи, позаяк протилежне явно та очевидно прямо суперечить меті правосуддя - з`ясування об`єктивної істини у справі.

Правильність саме такого тлумачення змісту ч. 1 ст. 77 та ч. 2 ст. 77 КАС України підтверджується правовим висновком постанови Великої Палати Верховного Суду від 25.06.2020 по справі № 520/2261/19, відповідно до якого визначений статтею 77 КАС України обов`язок відповідача - суб`єкта владних повноважень довести правомірність рішення, дії чи бездіяльності не виключає визначеного частиною першою цієї ж статті обов`язку позивача довести ті обставини, на яких ґрунтуються його вимоги.

Суд констатує, що позивачем не доведені ті обставини, на яких вона обґрунтовує свої позовні вимоги.

З огляду на вищевикладене, підстави для задоволення позовних вимог ОСОБА_1 відсутні.

Статтею 242 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

За приписами пункту 1 частини першої статті 316 КАС України суд апеляційної інстанції має право залишити апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвали судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права.

Оскільки судове рішення в межах доводів апеляційної скарги є обґрунтованим, ухваленим з дотриманням норм матеріального та процесуального права, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, тому підстав для її задоволення та скасування рішення суду першої інстанції не вбачається.

Керуючись статтями 308, 311, 315, 316, 321, 322, 325, 327, 328, 329 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 29 травня 2023 року у справі № 200/1633/23 залишити без задоволення.

Рішення Донецького окружного адміністративного суду від 29 травня 2023 року у справі № 200/1633/23 залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду набирає законної сили з дати її прийняття 16 жовтня 2023 року.

Касаційна скарга на судове рішення подається протягом тридцяти днів до Верховного Суду з дня складання повного судового рішення в порядку, визначеному ст. 328 КАС України.

Повне судове рішення складено 16 жовтня 2023 року.

Головуючий суддяІ.Д. Компанієць

Судді А.В. Гайдар

Е.Г. Казначеєв

Джерело: ЄДРСР 114200141
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку