open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 686/25746/23

Провадження № 1-кп/686/1465/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2023 року м. Хмельницький

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

з участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у місті Хмельницькому кримінальні провадження № 12023243060000455 і № 12023243060000457 за обвинуваченням ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Запоріжжя, українця, громадянина України, мешканця АДРЕСА_1 , проживаючого по АДРЕСА_2 , із середньо спеціальною освітою, неодруженого, непрацюючого, військовослужбовця військової частини НОМЕР_1 , солдата, раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 309 КК України,

в с т а н о в и в:

03.06.2021 року призовною комісією Хортицького району Запорізької області визнано придатним та призвано та направлено для проходження строкової військової служби солдата ОСОБА_4 .

Згідно наказу командира військової частини НОМЕР_1 від 17.06.2022 № 154, солдата строкової служби ОСОБА_4 , призначено на посаду моториста аеродромно - будівельного взводу аеродромно - будівельної роти військової частини НОМЕР_1 , ВОС-280269А, та зараховано до списків особового складу частини, як військовослужбовця військової служби за контрактом.

Відповідно до положень п. 9 ст. 1, п. 4 ч. 1 ст. 24 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», військовослужбовцем є особа, яка проходить військову службу, а початком проходження військової служби для громадян, призваних на військову службу під час мобілізації, є день відправлення у військову частину з відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Відтак, з моменту призову для проходження строкової військової служби у військовій частині НОМЕР_1 солдат ОСОБА_4 , набув статусу військовослужбовця - особи, яка проходить військову службу та з цього ж дня розпочав виконання військового обов`язку - проходження військової служби.

Будучи військовослужбовцем, солдат ОСОБА_4 , відповідно до вимог ст. ст. 11, 16, 127, 128 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України та ст. ст. 1, 4 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, зобов`язаний неухильно додержуватись Конституції та законів України, сумлінно і чесно виконувати військовий обов`язок, бути дисциплінованим, поводитися з гідністю й честю, не допускати самому і стримувати інших від негідних вчинків.

Разом з тим, солдат ОСОБА_4 , в порушення вимог вищевказаного законодавства, діючи з прямим умислом, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, порушуючи правовий режим обігу психотропних речовин в Україні, всупереч вимогам ст. ст. 2, 7, 12, 13, 15, 16, 17, 25, 27 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» та ст. ст. 1, 2, 3 Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними», здійснив незаконне придбання психотропних речовин без мети збуту, за наступних обставин.

Так, 07.09.2023 року близько 18 год. 30 хв., ОСОБА_4 , перебуваючи поруч із зупинкою «АПТЕКА», що у мікрорайоні Книжківці м. Хмельницького, на поверхні землі помітив прозоре полімерне зіп-лок упакування із вмістом порошкоподібної речовини зеленого кольору та паперовий згорток порошкоподібної речовини зеленого кольору. Усвідомлюючи що це можуть бути наркотичні речовини, розуміючи свою протиправну діяльність та її наслідки підняв з землі та поклав до пачки цигарок прозоре полімерне зіп-лок упакування із вмістом порошкоподібної речовини зеленого кольору та паперовий згорток порошкоподібної речовини зеленого кольору, котрі пізніше помістив до правої нагрудної кишені, й таким чином придбав особливо небезпечну психотропну речовину, обіг якої заборонено - PVP, для власного вживання, без мети збуту.

В подальшому, у період часу з 22 год. 17 хв. до 22 год. 23 хв. 07.09.2023 працівниками поліції під час проведення огляду місця події, за адресою: м. Хмельницький, вул. П`ятисотениць, 31/1, ОСОБА_4 вийняв із пачки цигарок та добровільно надав для огляду прозоре полімерне зіп-лок упакування із вмістом порошкоподібної речовини зеленого кольору та паперовий згорток порошкоподібної речовини зеленого кольору, які згідно висновку експерта № СЕ-19/123-23/9634-НЗПРАП, містять особливо небезпечну психотропну речовину обіг якої заборонено -PVP, загальною масою 0,58151 г., яку ОСОБА_4 умисно, незаконно придбав для власного вживання, без мети збуту.

Окрім того, 08.09.2023 року близько 15:20 години, ОСОБА_4 , перебуваючи за місцем несення служби на території військової частини НОМЕР_1 , що знаходиться в АДРЕСА_1 , діючи з прямим умислом, з метою придбання особливо небезпечної психотропної речовини, обіг якої заборонено - PVP, для власного вживання, без мети збуту, використовуючи свій мобільний телефон марки AppleIphone 14 ProMax об`ємом пам`яті 128 GB серійний номер НОМЕР_2 , із сім-карткою мобільного оператора ПрАТ «Київстар» з абонентським мобільним номером телефону № НОМЕР_3 , через мережу «Інтернет», за допомогою мобільного месенджеру «Телеграм» відшукав контакт невстановленої особи під назвою « ОСОБА_5 », яка пропонувала придбати особливо небезпечну психотропну речовину, обіг якої заборонено PVP, та шляхом надіслання повідомлень даній особі, здійснив замовлення особливо небезпечної психотропної речовини, обіг якої заборонено - PVP, у кількості близько 3 г., яку мав отримати наручно у водія таксі, у дворі будинку за адресою: АДРЕСА_1 , за що сплатив вказаній невстановленій особі грошові кошти у сумі 1475 грн.

08.09.2023 близько 15 год. 50 хв. ОСОБА_4 отримав сповіщення у мобільному месенджері «Телеграм» від невстановленої особи під назвою « ОСОБА_5 » про те, що до нього прямує автомобіль служби таксі, марки Хонда Сівік д.н.з. НОМЕР_4 , який здійснює доставку замовленої особливо небезпечної психотропної речовини, обіг якої заборонено - PVP.

В подальшому, у період часу з 17 год. 20 хв. до 17 год. 33 хв. 08.09.2023 працівниками поліції під час проведення огляду місця події, у дворі будинку за адресою: АДРЕСА_1 , водій служби таксі, ОСОБА_6 , який не був обізнаний про протиправні наміри невідомої особи що надала пакування для доставки, та про протиправні наміри ОСОБА_4 , котрий мав отримати пакування, надав для огляду пакування котре доставляв для ОСОБА_4 , в котрому було виявлено та вилучено поліетиленовий пакет ТОВ «Нова Пошта», в якому знаходився предмет схожий на дезодорант, в середині якого було виявлено два згортки у прихованому вигляді, вмістом яких були прозорі пакети з полімерного матеріалу з зіп-лок застібкою, в яких містилася речовина у вигляді кристалів бежевого кольору, яка містить особливо небезпечну психотропну речовину обіг якої заборонено -PVP, маса якої становить 1,1503 г., яку ОСОБА_4 умисно, незаконно придбав для власного вживання, без мети збуту.

Згідно з «Переліком наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів», затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 року № 770, з наступними змінами та доповненнями, PVP віднесений до особливо небезпечних психотропних речовин, обіг яких заборонено (таблиця 1, список 2 ).

Відповідно до таблиці № 2 невеликих, великих та особливо великих розмірів психотропних речовин, що знаходяться у незаконному обігу, затвердженої Наказом Міністерства охорони здоров`я України від 01.08.2000 № 188 розмір вилученої у ОСОБА_4 особливо небезпечної психотропної речовини PVP, становить величину між верхньою межею невеликих розмірів і нижньою межею великих розмірів.

В суді обвинувачений свою вину визнав та показав, що дійсно 07.09.2023 року перебуваючи в мікрорайоні Книжківці у м. Хмельницькому, на відкритій ділянці місцевості помітив пакет і згорток. Розуміючи, що в середині знаходиться наркотична речовина, підняв їх та помістив до правої кишені куртки у яку був одягнений з метою власного вживання. Наступного дня, з метою вживання речовини PVP, замовив її по телеграм-каналу, яку доставив водій служби таксі. В подальшому вказані речовини у нього виявили і вилучили працівники поліції. Щиро розкаявся в своїх діях.

Обмежившись в судовому засіданні за згодою учасників судового провадження в порядку ч. 3 ст. 349 КПК України показаннями обвинуваченого, який повністю визнав себе винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, суд визнав недоцільним дослідження інших доказів щодо вищевказаних фактичних обставин, які ніким не оспорюються, і вважає доведеним пред`явлене ОСОБА_4 обвинувачення.

Суд приходить до висновку, що винуватість ОСОБА_4 у вчиненні проступків повністю доведена і його дії слід кваліфікувати за ч. 1 ст. 309 КК України, як незаконне придбання психотропних речовин без мети збуту.

При призначенні покарання суд враховує ступінь тяжкості вчиненого, особу винного та обставини, що пом`якшують йому покарання.

ОСОБА_4 раніше не судимий, характеризується негативно, не одружений. На обліку у нарколога і психіатра не перебуває.

Суд враховує те, що обвинувачений вперше притягується до кримінальної відповідальності, активно сприяв розкриттю кримінальних правопорушень, повністю визнав свою вину у скоєному, є військовослужбовцем, що пом`якшує покарання ОСОБА_4 .

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченому, судом не встановлено.

З врахуванням таких обставин, які пом`якшують покарання, суд приходить до висновку про наявність підстав для призначення більш м`якого покарання, а саме у виді мінімального розміру штрафу, передбаченого санкцією ч. 1 ст. 309 КК України.

На думку суду дана міра покарання є справедливою, необхідною та достатньою для запобігання вчинення винним правопорушень у майбутньому.

Окрім того з обвинуваченого слід стягнути процесуальні витрати за проведення експертиз в розмірі 2390 грн. (956 + 1434).

Запобіжний захід відносно ОСОБА_4 не застосовувався.

Питання щодо речових доказів підлягають вирішенню згідно ч. 9 ст. 100 КПК України.

Накладений арешт на належний обвинуваченому мобільний телефон слід скасувати.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 368, 370, 371, 373, 374 КПК України, суд,

У Х В А Л И В:

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 309 КК України та призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 1000 (однієї тисячі) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 17000 (сімнадцять тисяч) грн.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави 2390 (дві тисячі триста дев`яносто) грн. процесуальних витрат.

Речові докази:

-психотропну речовину PVP, масою 0,58151 г. і масою 1,1503 г., що знаходяться у сейф-пакетах № 1114007 і № 1114008 в камері зберігання речових доказів Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області, - знищити;

-мобільний телефон «Apple Iphone 14 Pro Max», серійний номер НОМЕР_2 , що знаходиться в камері зберігання речових доказів Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області, - передати за належністю ОСОБА_4 , скасувавши накладений на нього арешт ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду від 14.09.2023 року.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення вироку. Апеляційна скарга подається через Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копію вироку, після його проголошення, негайно вручити обвинуваченому та прокурору, інші учасники судового провадження мають право отримати копію вироку в суді.

Суддя Хмельницького

міськрайонного суду

Джерело: ЄДРСР 114176499
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку