open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/45449/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 жовтня 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання сторони кримінального провадження № 12022000000000697 від 26.07.2022 року прокурора другого відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В :

До провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження № 12022000000000697 від 26.07.2022 року прокурора другого відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майна.

Згідно з нормою ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Прокурор в судове засідання не з`явився, проте слідчий подала письмову заяву про розгляд клопотання за її відсутності, в якій клопотання з викладених у ньому підстав підтримала, просила задовольнити.

Частиною 1 статті 172 КПК України, передбачено, окрім іншого, що неприбуття слідчого, прокурора у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

На підставі ч. 2 ст. 172 КПК України, клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Враховуючи положення закону та принцип диспозитивності, слідчий суддя визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання на підставі наявних доказів.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали провадження за клопотанням, приходить до наступного висновку.

З матеріалів клопотання вбачається, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000697 від 26.07.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 111-1, ч. 4 ст. 321, ч. 2 ст. 364-1 КК України.

Прокурор в обґрунтування клопотання зазначає наступне.

Досудовим розслідуванням встановлео, що на початку 2000 років громадяни України ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та громадянин російської федерації ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , створила холдинг Peters&Burg Ltd в Угорщині, до складу якого увійшов придбаний Хімічний завод Agrokemia Sellye Zrt., виробничі потужності якого були зосередженні на виготовлення агрохімічної продукції і тари до неї на внутрішній ринок російської федерації, Казахстану, Молдову, Білорусі та України.

У 2002 році до складу агрохолдингу Peters&Burg Ltd увійшли одноіменні дочірні підприємства під брендом «НЕРТУС» створені на території України та російської федерації, які стали основним замовниками агрохімічної продукції Peters&Burg Ltd в Угорщині.

В подальшому до складу холдингу Peters&Burg Ltd у 2004 році увійшов завод розташований в Україні з виробництва тари з пластмас ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ», який став основним постачальником тари для виготовлення агрохімічної продукції Peters&Burg Ltd в Угорщині, яка в подальшому імпортувалась на внутрішній ринок країн СНГ.

Після початку повномасштабного вторгнення російською федерацією на територію України засновники агрохімічного холдингу Peters&Burg Ltd громадяни України, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та громадянин російської федерації ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , за попередньою змовою організованою групою осіб, з метою власного збагачення, об`єднані єдиним планом, з розподілом функцій всіх учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи організували підприємства на території Угорщини, а також пов`язані (афілійовані) з ними суб`єкти зареєстровані на території України, для вчинення кримінального правопорушення пов`язаного із здійсненням незаконне виробництво, зберігання з метою збуту та збут отруйних речовин, а саме особливо небезпечних хімічних речовин (пестицидів).

Крім того, у період з 24.02.2022 року по теперішній час члени організованої злочинної групи, які причетні до незаконного виробництва і збуту отруйних речовин, через підконтрольні їм юридичні особи на території України, російської федерації, Угорщини, Кіпру, Китаю, Сейшельських островів, здійснюють господарську діяльність у взаємодії з державою-агресором.

В ході досудового розслідування отримано інформацію про те, що з метою реалізації спільного плану, направленого на провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, ОСОБА_4 використав розгалужену мережу раніше заснованих ним підприємств на території України та російської федерації.

Зокрема, через підконтрольне офшорне підприємство «NIDIALINGTON HOLDING LIMITED» (Республіка Кіпр), ОСОБА_4 контролював корпоративні права перелічених нижче суб`єкти господарської діяльності (далі - СГД) на території України до 2019 року: ТОВ «ТД «НЕРТУС» частка 49,5% вартістю 54 950 грн, основним видом діяльності, якого є оптова торгівля хімічними продуктами; ТОВ «НЕРТУС ЛТД» частка 33.33% вартістю 1 851 464 грн., основним видом діяльності, якого є надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна; ТОВ «ХАРКІВ-ХІМПРОМ» частка 25% вартістю 4 094 469 грн., решта майнових прав належать основним видом діяльності, якого є виробництво тари з пластмас; ТОВ «МІФЕРТА» частка 49%, якою володіє ОСОБА_4 , через ТОВ «ХАРКІВ-ХІМПРОМ» вартістю 490 грн., основним видом діяльності, якого є виробництво пестицидів та іншої агрохімічної продукції.

В період після 2019 частки у перелічених вище СГД, були реалізовані компанією «NIDIALINGTON HOLDING LIMITED» (Республіка Кіпр) на користь ОСОБА_4 .

Окрім того, з метою контролю за реалізаціє пестицидів вироблених агрохімічного холдингу Peters&Burg Ltd та з метою виведення коштів отриманих від їх реалізації ОСОБА_8 використав офшорне підприємство «NIDIALINGTON HOLDING LIMITED» (Республіка Кіпр), яке, являється кінцевим беніфеціарним власником основних замовників агрохімічної продукції Peters&Burg Ltd на території російської федерації:

-ООО «ЯРИЛО» (російська федерація) частка 100% вартістю 1 000 000 руб, основним видом діяльності, якого є виробництво пестицидів та іншої агрохімічної продукції та надання послуг в сфері рослинництва.

-ООО «НПК «Селекція» (Зімнено назву після початку повномасштабного вторгнення РФ з ТОВ "НПК "Нертус Агро") (російська федерація) частка 100% вартістю 10 000 руб, основним видом діяльності, якого є вирощування зернових (крім рису), зернобобових культур та насіння олійних культур.

-ООО «ЯРОВИТ АГРО» (російська федерація) частка 99% належить ООО «ЯРИЛО» вартістю 99 000 руб, основним видом діяльності, якого є вирощування овочевих, баштанних культур, що надає можливість використовувати отримані кошти від доходів вказаних підприємств для передачі незаконним збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора та провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором.

-ООО «ТОМАРОВСКИЙ ПРОИЗВОДСТВЕННО-СКЛАДСКОЙ КОМПЛЕКС» (Змінено назву після початку повномасштабного вторгнення рф з ТОВ «НЕРТУС АГРО») (російська федерація) частка 100% вартістю 12 625 250,35 руб, основним видом діяльності, якого є вирощування зернових (крім рису), зернобобових культур та насіння олійних культур.

ОСОБА_5 реалізуючи раніше визначений план через підконтрольні Угорські підприємства здійснює контроль реалізації пестицидів та добрив агрохімічної продукції Peters&Burg Ltd під брендом ТМ "Нертус" та виробництво пластмасової тари до них на території України через підконтрольну угорську компанію «K.BROTHERS Kft» яка входить до складу наступних СГД на території України:

-ТОВ «НЕРТУС ЛТД» частка 33.33% вартістю 1 851 464 грн.

-ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ» частка 25% вартістю 4 094 469 грн.

-ТОВ «ТД «РАДУГА» частка 33.33% вартістю 572 417 грн.

-ТОВ «НЕРТУС АГРО» частка 100% належить ТОВ «ТД «РАДУГА» вартістю 100000 грн.

-ТОВ «РУТОН» частка 99% належить ТОВ «ТД «РАДУГА» вартістю 331 650 грн.

-ТОВ «АКВАРІУС І К» частка 99% належить ТОВ «ТД «РАДУГА» вартістю 2 970 грн.

-ТОВ «КЕНТАВР ПЛЮС» частка 100% належить ТОВ «ТД «РАДУГА» вартістю 31000 грн.

Крім того, ОСОБА_5 значиться засновником в Україні через підконтрольну угорську компанію «PETERS&BURG Kft», яка фактично являється власником заводу з виробництва пестицидів ТМ "Нертус":

-ТОВ «БІСКАР» частка 60% вартістю 120000 грн.

-ТОВ «МІФЕРТА» частка 51% вартістю 510 грн.

Разом з тим, ОСОБА_5 здійснює контроль реалізації пестицидів, добрив та імпорт пестицидів на території російської федерації через підконтрольне йому та ОСОБА_7 Угорське підприємство "BERLUGA Kft".

Діючи з метою реалізації злочинного умислу ОСОБА_7 реалізуючи раніше визначений план, через підконтрольну Угорську компанію «LATUZZA INVESTMENT Kft» ( ОСОБА_7 з метою уникнення санкцій 22.12.22 реалізував частку в розмірі 50% своїй дружині ОСОБА_9 ), керівником якої значиться ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянка Киргизстану, придбав корпоративні права часткою 25% вартістю 4 094 469 грн у ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ».

Водночас, продовжуючи реалізацію злочинного умислу направленого на провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором ОСОБА_7 використовуючи підконтрольну Кіпрську компанію «PETERS&BURG HOLDING LIMITED» (директор ОСОБА_5 та ОСОБА_7 ) придбав корпоративні права наступних компаній на території російської федерації:

-ООО «ХИМСТАР» (російська федерація) частка 80% вартістю 8000 руб, серед видів діяльності якого є виробництво пестицидів та іншої агрохімічної продукції.

-ООО «ТД ХИМСТАР» (російська федерація) частка 75% вартістю 7500 руб, основним видом діяльності, якого є надання послуг у рослинництві.

-ООО НПО «ХИМСТАР» (російська федерація) частка 100% належить ООО «ХИМСТАР» вартістю 10000 руб, основним видом діяльності, якого є надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, що надає можливість використовувати отримані кошти від доходів вказаних підприємств для передачі незаконним збройним чи воєнізованим формуванням держави-агресора та провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором.

Кіпрська компанію «PETERS&BURG HOLDING LIMITED» до 2019 року також входила до складу засновників підприємств на території України, а саме ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ», ТОВ «НЕРТУС ЛТД».

Крім того, громадянин України ОСОБА_6 відповідно до визначеного раніше плану, знаходячись на території України фактично здійснює контроль розгалуженою мережею підприємств, які здійснюють діяльність у сфері виробництва, імпорту та реалізації пестицидів та добрив агрохімічної продукції Peters&Burg Ltd під брендом ТМ "Нертус" та пластмасової тари до них на території Україні, а саме на заводі ТОВ «ХАРКІВ-ХМПРОМ», також являється кінцевим бенефіціаром власником низки суб`єктів господарювання СГД на території України, Угорщини та РФ, а саме: TOB «ХАРКІВ-ХМПРОМ» частка 12,5% вартістю 2 047 234 грн. ; TOB «TД «HEPTC» частка 10,50%% eapticno 55 000 грн. ; ТОВ «НЕРТУС ЛТД» частка 16.67% вартістю 925 801 грн. ; компанія «LEIGHTON AGRIO EVROPA KI» (Угорщина). ; ТОВ «ЯРОВИТ АГРО» частка 1% (російська федерація) 24.05.2022 продав частку гр.. рф ОСОБА_11 .

Крім того, ОСОБА_6 , здійснює контроль за ТОВ "НПК "Селекція" (змінено назву після початку повномасштабного вторгнення РФ з ТОВ "НПК "Нертус Агро", 100% частка надежить Кіпрській компанії «NIDIALINGTON HOLDING LIMITED» в особі директора ОСОБА_4 ), код ІНН № 3123283273, через директора підприємства ОСОБА_12 ІНФОРМАЦІЯ_6 , який згідно свідоцтва про шлюб Серії НОМЕР_1 від 17.09.2015 являється чоловіком сестри ОСОБА_6 - ОСОБА_13 ІНФОРМАЦІЯ_7 .

З метою прикриття зв`язків ОСОБА_13 із чоловіком, остання 31.01.2023 вийшла із складу засновників вказаного товариства ТОВ «РУТОН», 09.12.2022 звільнилась з посади директора ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «РАДУГА», 20.02.2023 звільнила посаду директора ТОВ «РУТОН», 13.03.2023 та 31.03.2023 разом із Кіпроською компанією «PETERS&BURG HOLDING LIMITED» (колишній директора ОСОБА_7 громадянин рф, представник по довіреності ОСОБА_14 громадянин рф, рідний брат ОСОБА_5 ) вийшла із складу засновників та бенефіціарних власників ТОВ «ПОЛГАР АКРО», поступивши місце ОСОБА_15 (дружина ОСОБА_16 , який являється братом ОСОБА_5 та ОСОБА_14 громадянин РФ).

Згідно відомостей розміщених у відкритому доступі дохід ТОВ "НПК "Селекція" (колишня назва ТОВ "НПК "Нертус Агро"), код ІНН № 3123283273, зареєстроване за адресою: рф, м. Білгород, вул. М. Чумичова, 122, офіс 121, станом на 2022 рік склав 321 985 000 російських рублів.

Також ОСОБА_6 володів часткою статутного капіталу ТОВ «ЯРОВИТ АГРО» (ІНН 312356179), яка складала 1%, та після початку повномасштабного вторгнення рф з метою прикриття взаємодії із державою агресором 24.05.2022 року продав частку громадянину рф ОСОБА_11 , який являється директором та засновником низки компаній на території рф, таких як ООО «ЯРИЛО», ООО «ЛЕЙТОН БІВЕЛ», ООО «КЛД», ООО «НЕРТУС АГРО», ООО «КВАДРА», підконтрольна та довірена особа ОСОБА_4 через кіпрську компанію «NIDIALINGTON HOLDING LIMITED».

Разом з тим, згідно довіреності НРС 379385 від 12.01.2022, ОСОБА_6 , уповноважує громадянина рф ОСОБА_17 ІНФОРМАЦІЯ_8 приймати від його імені участь на загальних зборах учасників вказаного Товариства з правом голосу та підписання протоколів/рішень з питань про згоду на укладання та підписання Товариством з АТ «ЮніКредіт Банк» договору поруки, який укладається з метою забезпечення виконання обов`язків ТОВ «ЯРИЛО» (РФ) за кредитною угодою на суму 60 млн. руб., що свідчить про активну участь ОСОБА_6 у веденні господарської діяльності на території держави-агресора.

Також, варто зазначити, що громадянин рф ОСОБА_17 ІНФОРМАЦІЯ_8 , з 21.04.2023 року являється ліквідатором у компанії ТОВ " ЛЕЙТОН БІВЕЛЛ" (ІНН 3123394054, рф), яка належить ОСОБА_14 (громадянин рф, брат ОСОБА_18 ) та з 10.07.2023 ліквідатором ТОВ "Нертус Агро" (ІНН № 3123399937, рф, частка статутного фонду у розмірі 1% належить ОСОБА_11 , частка статутного фонду у розмірі 99% належить дочірній компанії ТОВ " ЛЕЙТОН БІВЕЛЛ " (ІНН 3123394054, рф).

Крім того встановлено, що до 25.02.2022 ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ» здійснювало експорт поліетиленових каністр (тари) на підприємствам держави - агресора, зокрема на адресу дочірнього підприємства агрохолдингу Peters&Burg Ltd ТОВ "ЛЕЙТОН БІВЕЛЛ" розташовано за адресою: РФ, Бєлгородська обл., м. Бєлгород, вул. Корольова, 2-А, к. 2, офіс 545.

Після 24.02.2022 року ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ» продовжило здійснювати експорт виробленої тари на територію рф через територію Угорщину використовуючи підконтрольне Китайське підприємство PETERS&BURG International Ltd.

Так, протягом 2022 - 2023 року після повномасштабного вторгнення російської федерацією на територію України, громадяни України ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та громадянин російської федерації ОСОБА_7 на виконання спільного злочинного умислу направленого на провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, з метою збереження майна підприємств та своїх особистих корисливих мотивів та ухилення від санкцій, вжили заходів щодо зміни на підконтрольних підприємствах розташованих на території Угорщіни, України та російської федерації кінцевих бінефіціарних власників, засновників, керівників на афілійованих (підконтрольних) осіб (рідних та близьких) через яких продовжують здійснювати фінансово-господарську діяльність з державою агресором, організувавши імпорт засобів захисту рослин агрохімічної продукції Peters&Burg Ltd, розташованого в Угорщині на територію російської федерації та України.

З метою прикриття господарської діяльності на території держави агресора, а саме імпорту засобів захисту рослин фігурантами були використані два підконтрольних Угорських підприємства, а саме ТСТОВ "Peters&Burg KFT", який імпортував засоби захисту рослин на територію України та ТС ТОВ "BERLUGA Kft", яка купувала ЗЗР в ТСТОВ "Peters&Burg KFT" та в подальшому імпортувала їх на територію держави агресора.

Так, імпорт на територію України здійснюється згідно Контракту № 52 купівлі-продажу товару від 09.12.2019, який уклали Покупець - ТОВ «ТД «НЕРТУС», в особі директора ОСОБА_6 та Продавець - Peters&Burg KFT (Угорщина), в особі директора ОСОБА_5 . Відповідно до наявних митних декларацій підприємством за період 2020-2022 років, ввезено на митну територію України продукцію «Засоби для захисту рослин», згідно вказаного контракту в кількості 1 756656,51 кг на загальну суму 515347155,60 грн.

Також, імпортовано на територію України засобів захисту рослин, згідно Контракту BN-1 від 02.03.2020 та Контракту BN-2 від 15.12.2020 між ТОВ «ТД «НЕРТУС» (код ЄДРПОУ 38982285) та компанією "BERLUGA Kft" (Угорщина), за період 2020-2022 років на загальну суму 367 176 885,06 грн.

Окрім того, компанією "BERLUGA Kft" (Угорщина) до складу якої входять гр. ОСОБА_5 , ОСОБА_19 , громадянин рф ОСОБА_7 в період з 2011 року по теперішній час здійснюються поставки засобів захисту рослин на підконтрольне ОСОБА_4 ТОВ «ЯРИЛО», що розташоване в російській федерації за адресою: Білгородська область, м. Білгород, вул. Миколи Чумичова, 122, офіс 204 та являється основним реалізатором засобів захисту рослин виробництва Peters&Burg KFT (Угорщина).

Так з 24.02.2022 року ТОВ «ЯРИЛО» (РФ, м. Белгород) подано та зареєстровано декларації у компетентних державних органах в рф про реєстрацію 25 найменувань продукції, а саме пестицидів, де ТОВ «ЯРИЛО» (рф, м. Белгород) значиться як заявник в особі директора ОСОБА_11 , а Угорська компанія BERLEGA Kft (Угорщина, Szepvolgyi ut. 147, Budapest) рахується як виробник продукції.

За результатами проведеної господарської діяльності за 2022 рік підконтрольне ОСОБА_4 - ТОВ «ЯРИЛО» (ІПН № 3123172301) в результаті імпорту та реалізації засобів захисту рослин отримало дохід у розмірі 1 796 640 000 російських рублів.

Після чого, від діяльності вказаного суб`єкту господарської діяльності за 2022 рік було сплачено 331 000 рос. руб. у вигляді податку на додану вартість до бюджету рф. Тим самим громадяни України ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 спільно з громадянином російської федерації ОСОБА_7 здійснюючи господарську діяльність у взаємодії з державою агресором передали матеріальні ресурси та активи країні агресору, достеменно розуміючи, що з цих податків формується військовий бюджет країни агресора, який використовується у збройній агресії проти України.

Також, реалізацію засобів захисту рослин імпортованих від "BERLUGA Kft" (Угорщина) на території російської федерації здійснює ТОВ «ЯРОВІТ», що зареєстроване за однією адресою з ТОВ «ЯРИЛО» та серед колишніх власників має громадянку України ОСОБА_20 (співзасновник BERLEGA Kft), яка нині має часку 50 % корпоративних прав у ТОВ "АГРОСПЕЦІНВЕСТ" разом із гр. ОСОБА_21 (громадянська дружина ОСОБА_22 , мають спільних дітей), який для дистриб`юторської реалізації на території України придбав у ТОВ «ТД «НЕРТУС» засоби захисту рослин за період 2020-2022 років на загальну суму 351317358,64 грн.

Також Угорська компанія BERLEGA Kft згідно Контракту № ВВ-1 від 07.03.2022 ввезла на митну територію України агрохімічну продукцію «Засоби для захисту рослин» виробником якої значиться «PETERS&BURG Kft», а саме: Преміум Голд та Ветеран, РК та реалізувало її так званому дочірньому підприємству групи компаній «НЕРТУС», а саме ТОВ «БІСКАР» ( ОСОБА_5 значиться засновником в Україні через підконтрольну угорську компанію «PETERS&BURG Kft» із часткою 60%) на суму понад 34 млн. грн., яке в подальшому здійснило перепродаж ТОВ «ТД НЕРТУС» та ТОВ «АГРОСПЕЦІНВЕСТ».

Крім того, встановлено, що дохід від діяльності ТОВ «ЯРОВІТ» (ІПН 3123211783) за період 2022 року склав 416 159 000 російських рублів, а також за вказаний період товариством було сплачено 2 564 000 російських рублів у вигляді податку на додану вартість до бюджету рф. Тим самим громадяни України ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 спільно з громадянином російської федерації ОСОБА_7 здійснюючи господарську діяльність у взаємодії з державою агресором передали матеріальні ресурси та активи країні агресору, достеменно розуміючи, що з цих податків формується військовий бюджет країни агресора, який використовується у збройній агресії проти України.

01.08.2023 в ході обшуку офісу ТОВ «НЕРТУС ЛТД» за адресою м. Харків, вул. Нетиченська, 25, а саме в приміщенні кабінету директора ТОВ «НЕРТУС ЛТД» та головного бухгалтера ТОВ «ТД «НЕРТУС» ОСОБА_23 виявлено:

- паперовий конверт з двома договорами на українській мові від 11.11.2022 та російській мові (з написом «РОСІЙСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ») від 15.11.2022 про відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності на торгівельну марку (графічне зображення та літери «НЕРТУС») згідно опису до Свідоцтва на товарний знак № №496349, зареєстрованого у Державному реєстрі товарних знаків обслуговування РФ укладеного між ТОВ «НЕРТУС ЛТД» в особі директора ОСОБА_23 продавець та CHEMIHISZTOR KFT. (Угорщина) в особі директора ОСОБА_24 покупець;

- акт передання торгівельної марки між вказаними суб`єктами;

- довіреність (з написом «РОСІЙСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ») від CHEMIHISZTOR KFT. (Угорщина) в особі директора ОСОБА_24 до патентних повірених ОСОБА_25 та ОСОБА_26 про ведення справ від імені ОСОБА_27 в Російській Федерації пов`язаних отримання свідоцтв, патентів на товарні знаки та інші об`єкти промислової власності, здійснювати платежі;

- Лист заявка від CHEMIHISZTOR KFT. (Угорщина) в особі директора ОСОБА_24 вих. №15-11/2022-1 від 15.11.2022 до директора ТОВ «МПС» (РФ) ОСОБА_28 про доручення останньому підготувати та подати до ФІПС РФ комплект документів для реєстрації договору відчуження на товарний знак № 496349 (данні про правовласника ТОВ «НЕРТУС ЛТД» України, м. Харків, вул. Нетиченська, 25, оф. 21).

Водночас громадянин України ОСОБА_29 , ІНФОРМАЦІЯ_9 є працівником ТОВ «ТД «НЕРТУС» та являється директором та засновником із часткою 1% у ТОВ «Акваріус і К», де кінцевим бенефіціарним власником та засновником із часткою 99% є ОСОБА_30 (батько ОСОБА_4 )

Таким чином, встановлено, що групи СГД до складу яких входять громадяни російської федерації (держави-агресора), здійснюють між собою фінансово-господарські операції з купівлі/продажу засобів захисту рослин та виробів для їх фасування, з метою розширення свого впливу на ринок збуту та аграрну сферу України, що фактично створює реальні та/або потенційні загрози національним інтересам, національній безпеці України, створює перешкоди для сталого економічного розвитку України та в їх діях вбачаються ознаки злочину передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України.

Крім того, 01.08.2023 на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 12.07.2023, проведено обшуки в складських приміщеннях за адресою: м. Кропивницький, вул. Інженерів, 5, яке належить на праві власності ТДВ «Кіровоградська сільгоспхімія» та в складському приміщенні за адресою: м. Кропивницький, вул. Олега Паршутіна, 28, яке належить на праві власності ТОВ "РЕНТ ТРЕИ?Д" та які фактично використовує ТОВ «ТД «НЕРТУС» (код ЄДРПОУ 38982285), в ході яких встановлено факт зберігання за вище вказаними адресами пестицидів та відсутність діючого санітарного паспорту на право одержання, зберігання і застосування пестицидів.

Відповідно до інформації, наданої Головним управлінням Держпродспоживслужби в Кіровоградській області № 01-1/962/04.2 від 08.03.2023 встановлено відсутність за вказаними адресою санітарного паспорта на право одержання, зберігання і застосування пестицидів і мінеральних добрив.

Крім того, 03.08.2023 на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 12.07.2023, проведено обшук в складському приміщенні за адресою: Миколаївська область, Миколаївський район, смт. Ольшанське, вул. Промислова, 12, яке на праві власності належить ТОВ «ТД «НЕРТУС» (код ЄДРПОУ 38982285) та фактично використовується останніми, в якого встановлено факт зберігання за вище вказаною адресою пестицидів та відсутність діючого санітарного паспорту на право одержання, зберігання і застосування пестицидів.

Відповідно до інформації, наданої Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області № 14.3.3-2-09/3855-23 від 11.08.2023 встановлено відсутність за вказаною адресою санітарного паспорта на право одержання, зберігання і застосування пестицидів і мінеральних добрив.

Крім того, 04.08.2023 на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 12.07.2023, проведено обшук в складському приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , яке належить на праві власності ФОП « ОСОБА_31 » та які фактично використовує у своїй діяльності ТОВ «ТД «НЕРТУС» (код ЄДРПОУ 38982285), в ході якого встановлено факт зберігання за вище вказаною адресою пестицидів та відсутність діючого санітарного паспорту на право одержання, зберігання і застосування пестицидів.

Відповідно до інформації, наданої Головним управлінням Держпродспоживслужби у Львівській області № 18_2-17/4634 від 21.08.2023 встановлено відсутність за вказаною адресою санітарного паспорта на право одержання, зберігання і застосування пестицидів і мінеральних добрив.

Отже, встановлено, що посадові особи ТОВ «ТД «НЕРТУС» (код ЄДРПОУ 38982285), в порушення встановлених правил зберігання отруйних речовин, а саме всупереч вимог ст. 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» та п.п. 5.1.1, 5.1.21 Державних санітарних правил ДСП 8.8.12.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», затверджених наказом Міністерства охорони здоров`я України від 03.08.1998 року № 1, здійснюють зберігання пестицидів за відсутності, спеціально обладнаних для зберігання пестицидів та агрохімікатів, складів, без санітарних паспортів на право зберігання, застосування та використання пестицидів.

Крім того, за результатами проведених обшуків за адресами розташування виробничих, складських та офісних приміщень які належать на праві власності та праві користування ТОВ «ХІРКІВ ХІМПРОМ», ТОВ «НЕРТУС ЛТД», ТОВ «ТД «НЕРТУС» та проведеного аналізу відомостей отриманих в їх результаті, а також документів які містяться в матеріалах кримінального провадження встановлено ряд ознак фальсифікованої агрохімічної продукції, а саме пестицидів, імпортером на територію України якої є ТОВ «ТД «НЕРТУС», виробником Peters & Burg Kft, шляхом вчинення дій посадовими особами ТОВ «Харків Хімпром», ТОВ «ТД «Нертус», направлених на перефасування, перепакування та перемаркування дат виробництва, номерів партії на продукції (засобах захисту рослин) термін придатності якої закінчився, тобто в таких спосіб відбувається відновлення візуальної торгівельної привабливості продукції з метою подальшої торгівлі на ринку України, водночас порушується основоположні вимоги до якості, безпечності, ефективності, відповідності нормам діючого законодавства які регулюють обіг (торгівля, транспортування, зберігання, застосування, утилізація, знищення та знешкодження) пестицидів, що призводить до створення останніми перешкод для сталого економічного розвитку в агропромисловому секторі України, повноцінного здійснення громадянами України належних їм прав і свобод.

Також в результаті проведеного порівняльного аналізу митної документації, щодо імпорту пестицидів ТОВ «ТД «НЕРТУС» за 2022 рік на територію України та оглянутих номерів партій та дати виготовлення на продукції виявленої під час обшуку за місцем господарської діяльності ТОВ «ТД «НЕРТУС» встановлено, що вказана продукція за такими номерами партій та датою виробництва не імпортувалось на територію України, що свідчить про фальсифікацію пестицидів в частині перемаркування пестицидів.

Зокрема в ході обшуку за адресою : м. Кропивницький, вул. Олега Паршутіна, 28 виявлено та вилучено обладнання «Willelt» для нанесення маркування номеру партії та дати виробництва на тару, обладнання «Siemens» для запаювання каністр, технічний фен «Intertool» для зняття маркування, устаткування із залишками невідомої речовини.

Крім того, 01.08.2023 на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 12.07.2023, проведено обшук в складських та виробничих приміщеннях, які використовує у своїй діяльності ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ» (код ЄДРПОУ 33120146) за адресою: Харківська область, смт. Васищеве, вул. Промислова, 22, в ході якого виявлено обладнання для виготовлення пестицидів та агрохімікатів, обладнання для виготовлення тари та кришок для фасування пестицидів та агрохімікатів, маркувальний пристрій марки VIDEOJET model 1280 (на якому міститься близько 200 записів про назву продукції з датами та номерами партій), етикетки з інформацією про агрохімічну продукцію ТМ "Нертус" з написом "СЕРП, РК", "ЛЕГЕНДА, МД", "СЕРП, РК", "ФЛУАФОЛ, КС", "ЛЕГЕНДА, МД", "ЛЕМУР КЕ", "АДВОКАТ, КС", "КІПЕР, КС", "ЄВРО-ЛАНГ, РК", етикетки з інформацією про агрохімічну продукцію виробником якої є ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ» з написом "РАУЛЬ, РК" та "РАУЛЬ ФОРТЕ, РК".

Також в результаті проведених обшуків виявлено та вилучено мобільні телефони працівників ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ», ТОВ «ТД «НЕРТУС» під час огляду яких виявлено переписку у месенджерах між ОСОБА_32 (логіст ТОВ «ТД «НЕРТУС»), ОСОБА_33 (комірник ТОВ «ТД «НЕРТУС»), ОСОБА_34 (хімік ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ»), ОСОБА_6 (директор ТОВ «ТД «НЕРТУС»), ОСОБА_4 (співвласник ТОВ«ТД «НЕРТУС», ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ», директор Кіпрської компанії «NIDIALINGTON HOLDING LIMITED» яка являється кінцевим беніфеціальним власником підприємств на території РФ) щодо фальсифікації агрохімічної продукції, а саме пестицидів, імпортером на територію України якої є ТОВ «ТД «НЕРТУС», виробником Peters & Burg Kft, шляхом перефасування, перепакування та перемаркування дат виробництва, номерів партії на продукції (засобах захисту рослин) термін придатності якої закінчився, з метою відновлення візуальної торгівельної привабливості продукції з метою подальшої торгівлі на ринку України, а також обговорення порядку дій з клієнтами, які виявили фальсифіковану продукцію.

В ході проведення обшуків офісних приміщень ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ» проведено зняття інформації з персональних комп`ютерів працівників вказаного підприємства, під час огляду якої встановлено файли у форматі «.xlsx» під назвою «План роботи пестицидів 2023» в середині якого міститься два документи, що стосуються планів робот на 2022 та 2023 роки, щодо фальсифікації (відновлення) пестицидів торгівельної марки «НЕРТУС» із закінченим строком придатності, на території ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ», які затверджуються директором ОСОБА_35 та начальником УЖФ ОСОБА_36 .

Відповідно до протоколів оглядів від 11.05.2023, 17.05.2023, 01.08.2023 та 07.08.2023, гр. ОСОБА_37 добровільно передав для приєднання до матеріалів кримінального провадження придбані у ТОВ "АГРОСПЕЦІНВЕСТ" в порядку ст.. 271 КПК України (контроль за вчиненням злочину у формі контрольованої закупки отруйних речовин) з приміщення складу з вивіскою "Нертус" за адресою: Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Олега Паршутіна, 28, відповідно до товарно-транспортних накладних, рахунків на оплату та квитанцій про оплату пестициди на загальну суму 52000 грн. Також при супровідних документах засвідчуючи продаж пестицидів працівниками ТОВ "АГРОСПЕЦІНВЕСТ" надано документи про якість та походження продукції, а саме копії сертифікатів датовані 2022-2023 роками, які перекладені з англійської мови на українську лінгвістичним центром «ТРІГОН» (ПП ФІРМА ТРИГОН м. Харків) в особі перекладача ОСОБА_38 з відтиском печатки овальної форми з реквізитами ПП ФІРМА ТРИГОН, які завірені печаткою «ДЛЯ ДОКУМЕНТІВ «ТОВ «АГРОСПЕЦІНВЕСТ», в яких міститься інформація щодо дати та номера партії, хімічного складу, назви продукції, виробленої «Петерс & Бург Кфт. Н-1037 Будапешт, вул. Сепвелді, 147, Угорщіна».

Відповідно до відповіді в.о. директора ПП ФІРМА ТРИГОН ОСОБА_39 встановлено, що гр.. ОСОБА_40 працювала на підприємстві на посаді перекладача англійської та німецької мови з 01.02.2007 (наказ при прийняття №1/1-к/2007 від 31.01.2007) по 06.04.2010 (наказ про звільнення №1-к/2010 від 06.04.2007) та те, що працівниками підприємства протягом 2021-2023 перекладів з англійської мови на українську мову "СЕРТИФІКАТІВ ЯКОСТІ" на засоби захисту рослин (пестициди) виробництва "Peters & Burg Kft" (Угорщина) не здійснювалось.

Відповідно до протоколу допиту від 21.09.2023 в якості свідка ОСОБА_38 остання надала покази про те, в період її діяльності у ПП ФІРМА ТРИГОН до неї востаннє у 2008 році за перекладом зверталась фірма «Нертус», якого саме документа не пам`ятає. З 2010 року жодних перекладів "СЕРТИФІКАТІВ ЯКОСТІ" на засоби захисту рослин (пестициди) виробництва "Peters & Burg Kft" (Угорщина) ні від власного імені, ні від ПП ФІРМА ТРИГОН ОСОБА_40 не здійснювала.

Аналогічні копії сертифікати якості на засоби захисту рослин (пестициди) виробництва "Peters & Burg Kft" (Угорщина) виявлено та вилучено у складських приміщеннях, які використовує ТОВ «ТД «НЕРТУС» з відтисками печатки «СКЛАД «ТОВ «ТД «НЕРТУС» та «ДЛЯ ДОКУМЕНТІВ «ТОВ «АГРОСПЕЦІНВЕСТ».

Також вході проведеногоаналізу відомостейотриманих врезультаті проведенняобшуків,а такождокументів якімістяться вматеріалах кримінальногопровадження,встановлено явніознаки фальсифікаціїпродукції ТМ«НЕРТУС»,а самепрепарату «СЕРП,РК» який вилучено ході обшуку складських приміщень у ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ» за адресою: Харківська область, с. Васищево, вул. Промилова, 22, та препаратів «ФЛУАФОЛ, КС», «КУПЕР, МС» вилучених вході обшукускладських приміщеньТОВ «ТД«НЕРТУС» заадресою: м. Одеса, вул. Новомосковська дорога, 23. Відповідно до протоколу огляду від 19.08.2023 відібрано зразки вказаних препаратів, які направлено на підставі постанови про залучення спеціаліста на дослідження.

Відповідно довисновку спеціаліста№223від 27.09.2023року наданіна дослідженнязразки препаратів «СЕРП,РК» «ФЛУАФОЛ, КС», «КУПЕР, МС» являються пестицидами, особливо небезпечними хімічними речовинами та отруйними речовинами. Також при дослідженні робочого складу наданих зразків виявлено фітотоксичну дію препаратів та їх не відповідність складовій препаратів, яка зазначена при реєстрації в Державному реєстрі пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні, що безумовно негативно впливає на ефективність застосування в сільськогосподарській діяльності, виявлені особливості досліджуваних препаратів зменшують їх біологічну ефективність та при їх технологічному застосуванні можуть мати негативні наслідки і небезпеку для довкілля. Діагностовані та досліджені пестициди за порушення строків придатності проявляють зміни складу препарату, що негативно впливає на якість і ефективність заходів захисту рослин, зокрема на мікробний ценоз із подальшим негативним впливом на сільськогосподарські культур і вміст гумусу, як основи родючості, економічного сталого розвитку.

За результатами проведеного дослідження наданих зразків невідомої речовини було виявлено її фітотоксичну дію. Фітотоксичність це здатність пестицидів або інших речовин здійснювати токсичний (отруйний) вплив на рослини. Окрім цього, дослідженням виявлено невідповідність складових частин препаратів (пестицидів) зареєстрованим препаративним формам та вимогам щодо їх якості. Виявлені особливості досліджуваних препаратів зменшують їх біологічну ефективність та при їх технологічному застосуванні будуть мати негативні наслідки і небезпеку для довкілля.

Отже, надані на дослідження зразки препаратів «СЕРП, РК», «ФЛУАФОЛ, КС» «КУПЕР, МС» не відповідають встановленим ст. 4 ЗУ «Про пестициди і агрохімікати» вимогам до пестицидів і агрохімікатів.

Згідно з листом Державної Митної служби України, ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ» (ЄДРПОУ 33120146) імпортувало на територію України за період 2021-2022 року діючу речовину (діюча речовина активний інгредієнт, який пригнічує хвороби або шкідника), а саме: органо-неорганічну сполуку, гліфосат (N-фосфонометил) гліцин, GLYPHOSATE 62% IPA SL (партія ZS20200420) у водному розчині, виробництва Shandong Zhi Chang Chemical Co. LTD Китай, та інші компоненти для виготовлення пестицидів.

У подальшому протягом 01.01.2020-31.07.2023 років відповідно до відомостей, отриваних з фінансово-господарських операцій, ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ» (ЄДРПОУ 33120146), здійснило реалізацію пестицидів «Рауль Форте, РК» (об`ємом 1 та 20 л) та «Рауль, РК» (об`ємом 1 та 20 л), «Аргумент Форте 500» діючою речовиною, яких є гліфосат (N-фосфонометил) гліцин, аналогічний тому, що був імпортований раніше.

При цьому Державний реєстр пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні містить інформацію, що виробником пестициду «Рауль Форте, РК» та «Рауль, РК» являється ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ», який, серед іншого, є виробником 52 найменувань засобів захисту рослин, в тому числі пестицидів «Конвой, ВГ», «Беркут Форте, КС», «Сокіл, КЕ», «Торсіда, КЕ», «Фоліо, КЕ гербіцид», «Легенда, МД, гербіцид», «Аргумент ФОРТЕ 500 SL, РК, гербіцид», «Готіка, КС», «Фіделіс, КС».

Під час досудового розслідування слідчим отримано висновок спеціаліста № 16 від 30.05.2023 та висновком експерта № 49/23-т від 15.06.2023 встановлено, що надані на дослідження препарати вищезазначені препарати є пестицидами та особливо небезпечними хімічними речовинами та отруйними речовинами. Зокрема під час дослідження встановлено, що перепарат Аргумент Форте 500 SL, PK значиться у Державного реєстрі пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні та має №14000, ресєтраційний номер А 08833, класифікацію перепарату: 3 (помірно небезпечний), найменування та вміст діючої речовини: калійна сіль гліфосату 614 г/л, у киcлотному еквіваленті, 500 г/л, найменування виробника препарату: 1. Peters & Burg Kft., 2. Weihai Hanfu Biochemical Medicine Co., Ltd. 3. ТОВ «Харків Хімпром». Згідно міжнародної класифікації ВООЗ та гігєнічної класифікації пестицидів за ступенем небезпечності ДСанПін 8.8.1.2.002-98 калійна сіль гліфосату у складі препаративних форм пестициду «Аргумент Форте 500 SL, PK» відноситься до ІІІ класу небезпечності та класифікується як помірно небезпечний. Факт небезпечності (токсичності) ідентифікованої хімічної речовини калійна сіль гліфосату (CAS: 38641-94-0) підтверджено внесенням до Державного реєстру небезпечних факторів, який ведеться ДП Комітет з питань гігієнічного регламентування Державної санітарно-епідеміологічної служби України. Калійна сіль гліфосату як небезпечний фактор внесений до реєстру за №В000050 з терміном дії до 03.08.2024.

Згідно відомостей реєстру виробників небезпечних хімічних речовин, який у вільному доступі розміщено на офіційному сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України встановлено, ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ» (код ЄДРПОУ 33120146) та ТОВ «ТД «НЕРТУС» (код ЄДРПОУ 38982285) не мають ліцензії на право виробництво особливо небезпечних хімічних речовин, що вказує на відсутність у неї вичерпного переліку підтверджуючих документів, що підтверджують відповідність ліцензійним умовам та матеріально-технічної бази, необхідної для виробництва особливо небезпечних хімічних речовин.

Отже, встановлено, що посадові особи ТОВ «ХАРКІВ ХІМПРОМ» (код ЄДРПОУ 33120146) та ТОВ «ТД «НЕРТУС» (код ЄДРПОУ 38982285), умисно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, здійснюють незаконне виробництво (перефасування, фальсифікацію) з метою збуту та збут особливо небезпечних хімічних речовин - пестицидів, які являються отруйними речовинами, в порушення вимог п. 14 ч. 1 ст. 7, ч. 9 ст. 9 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», а саме без ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва особливо небезпечних хімічних речовин, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України, не маючи вичерпного переліку документів, що підтверджують відповідність вимогам ліцензійних умов та матеріально-технічної бази, необхідної для виробництва особливо небезпечних хімічних речовин.

Окрім цього, згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, останні мають зв`язки безпосередньо з країною-агресором та її сателітами, де мають підконтрольні СГД, за допомогою яких здійснюють постачання і реалізацію хімічних речовин та сплачують податки. Держава-агресор відповідно до ЗУ «Про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Російської Федерації як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями Російської Федерації у війні проти України» від 14.03.2022 №7214 визнано державою-терористом.

Крім того, відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що ТОВ «КЕНТАВР ПЛЮС» ЄДРПОУ 33607805 керівник ОСОБА_41 , власник ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ "РАДУГА"» кінцевий бенефіціарний власник та засновник ОСОБА_42 31 000 грн., 100%.

Таким чином, відповідно до ст. 98 КПК України 10.10.2023 слідчим Головного слідчого управління Національної поліції України вказане майно, тобто корпоративні права ТОВ «КЕНТАВР ПЛЮС» ЄДРПОУ 33607805, визнано речовим доказом у вказаному кримінальному провадженні.

Корпоративні права ТОВ «КЕНТАВР ПЛЮС» ЄДРПОУ 33607805 мають суттєве значення для кримінального провадження, оскільки зміна права власності корпоративних прав на вищезазначене товариство може призвести до наступного знищення речових доказів, документів та ухилення службових осіб від кримінальної відповідальності.

Прокурор вказує, що таким чином, з метою недопущення втрати речових доказів та ухилення службових осіб від відповідальності, що може призвести внаслідок вчинення реєстраційних дій щодо передачі корпоративних прав (основних засобів) іншим особам, з метою уникнення від відповідальності та унеможливлення стягнення збитків за матеріалами кримінального провадження, завданої внаслідок кримінального правопорушення, а також всебічного, повного й неупередженого розслідування, встановлення всіх обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню, виникла необхідність застосуванні такого заходу забезпечення кримінального провадження, як накладення арешту на корпоративні права ТОВ «КЕНТАВР ПЛЮС» ЄДРПОУ 33607805.

Статтею 170 КПК України, передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно з ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної особи або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначених у ст. 98 КПК України.

У відповідності до ч. 3 ст. 170 КПК України, є достатні підстави вважати, що зазначене майно, відповідають критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

Статтею 98 КПК України, визначено, що речовими доказамиє матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно зі ч. 10 ст. 170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Одночасно при розгляді клопотання, поданого в порядкуст. 172 КПК України, слідчий суддя не вирішує питання належності та допустимості доказів, отриманих в ході досудового розслідування, оскільки оцінка допустимості доказів має бути вирішена відповідно до вимог ст.89КК України під час ухвалення судового рішення при судовому розгляді кримінального провадження.

Прокурором в клопотанні наведені доводи, які свідчать про необхідність накладення арешту на вказане майно, для ефективного розслідування, недопущення здійснення відносно них будь-якої діяльності.

Враховуючи викладене, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання прокурора про накладення арешту на майно підлягає задоволенню з метою забезпечення цілей кримінального провадження, а саме: збереження речових доказів.

Разом з цим, слідчий суддя враховує й те, що у даному випадку обмеження права власності є розумним і співрозмірним завданням кримінального провадження та обставини кримінального провадження станом на час прийняття рішення вимагають вжиття такого заходу забезпечення кримінального провадження як накладення арешту. При цьому, доказів негативних наслідків від його застосування слідчим суддею не встановлено.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 26, 98, 107, 117, 131, 132, 170-173, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на корпоративні права ТОВ «КЕНТАВР ПЛЮС» ЄДРПОУ 33607805 керівник ОСОБА_41 , власник ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ "РАДУГА"» кінцевий бенефіціарний власник та засновник ОСОБА_42 31 000 грн., 100%, із забороною відчуження та розпорядження майном до постановлення у кримінальному провадженні № 12022000000000697 від 26.07.2022 кінцевого рішення, а також заборонити органам державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, державним реєстраторам, нотаріусам усіх нотаріальних округів, як спеціальним суб`єктам, наділеним функціями державного реєстратора, а також іншим особам, уповноваженим на виконання функцій державних реєстраторів, вчиняти будь-які реєстраційні та нотаріальні дії.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Зобов`язати слідчого/прокурора у кримінальному провадженні передати ухвалу особі, на майно якої, накладено арешт.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до суду апеляціної інстанції протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 114173649
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку