open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

УХВАЛА

12 жовтня 2023 року

м. Київ

справа №990/224/23

адміністративне провадження №П/990/224/23

Верховний Суд у складі судді Касаційного адміністративного суду Гончарової І.А., розглянувши заяву Служби безпеки України про продовження процесуального строку у справі за позовом ОСОБА_1 до Президента України Зеленського Володимира Олександровича про визнання протиправним та скасування Указу від 12 травня 2023 року № 279/2023 в частині,

УСТАНОВИВ:

Верховний Суд ухвалою від 27 вересня 2023 року відкрив провадження у справі та призначив її до розгляду в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін на 30 жовтня 2023 року о 12 год. 30 хв. в приміщенні суду за адресою: вул. Князів Острозьких, буд., 8, к., 5, м. Київ, 01029.

Цією ж ухвалою встановлено десятиденний строк з дня отримання цієї ухвали для подання, зокрема, Службою безпеки України пояснень у даній справі.

09 жовтня 2023 року до Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду надійшла заява Служби безпеки України про продовження процесуального строку для подання до суду доказів та пояснень до 30 жовтня 2023 року.

На обґрунтування цієї заяви Служба безпеки України посилається на те, що підготувати відповідні документи (докази) у встановлений судом строк не має можливості з огляду на те, що станом на 09 жовтня 2023 року Службою безпеки України не отримано відповіді на запити, направлені до Головного управління контррозвідувального забезпечення об`єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму Департаменту захисту національної державності та Департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення із проханням надати копії відповідних документів для подальшого подання їх до суду і установленому законодавством порядку.

Крім цього, Служба безпеки України посилається на те, що деякі документи, якими підтверджено правомірність її дій, мають гриф обмеження доступу, а рішенню про надання дозволу на виготовлення копій та ознайомлення з ними передує певна процедура.

Вирішуючи подану заяву, суд виходить з такого.

У відповідності до вимог частин третьої, четвертої 79 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом із поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк. Учасник справи також повинен надати докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідного доказу.

Частиною восьмою статті 79 КАС України встановлено, що докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, що їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Відповідно до частини третьої статті 165 КАС України пояснення третьої особи подаються в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк, який дасть змогу третій особі підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази і надати пояснення до позову або відзиву, а іншим учасникам справи - відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду (частина друга статті 121 КАС України).

Заява Служби безпеки України про продовження процесуального строку для подання доказів та пояснень у справі відповідає вимогам процесуального закону і є обґрунтованою, отже підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 44, 120, 121, 165 КАС України, Верховний Суд, -

УХВАЛИВ:

Задовольнити заяву Служби безпеки України про продовження процесуального строку для подання до суду пояснень та доказів у справі № 990/224/23.

Продовжити Службі безпеки України встановлений судом строк для надання пояснень та доказів у справі до 30 жовтня 2023 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

...........................

І.А. Гончарова,

Суддя Верховного Суду

Джерело: ЄДРСР 114137805
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку