open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 740/5192/23

Провадження № 2/740/1125/23

УХВАЛА

12 жовтня 2023 року м.Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області, в складі головуючої судді Гагаріної Т.О., з участю секретаря судового засідання Філоненко О.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні суду в місті Ніжині цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІНФОРС» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором,

встановив:

позивач Товариство з обмеженою відповідальністю «ФІНФОРС» (далі - ТОВ «ФІНФОРС») звернувся до суду з позовом, в якому просив стягнути з ОСОБА_1 на його користь заборгованість за кредитним договором № 1783148-А від 08.01.2022 в розмірі 26766 грн., з яких: 20000 грн.- заборгованість за тілом кредиту, 6766 грн. нараховані проценти.

11.10.2023 від представника позивача адвоката Гурського Г. надійшло клопотання про зупинення провадження у даній цивільній справі до 01.12.2023 року на підставі п. 4 -1 ч.1 ст.251 ЦПК України для позасудового врегулювання спору, тобто у зв`язку з проведенням медіації.

12.10.2023 від відповідача ОСОБА_1 також надійшла заява про зупинення провадження у справі у зв`язку з проведенням медіації.

Сторони в судове засідання не з`явились.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши клопотання сторін, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до п. 4-1 ч.1 ст. 251 ЦПК України, суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі звернення обох сторін з клопотанням про зупинення провадження у справі у зв`язку з проведенням медіації.

Згідно п. 4 ч. 1 ст.1Закону України«Про медіацію» медіація - медіація - позасудова добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора (медіаторів) намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів.

Згідно з ч. 2 ст.3Закону України«Про медіацію» медіація може бути проведена до звернення до суду, третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу або під час досудового розслідування, судового, третейського, арбітражного провадження, або під час виконання рішення суду, третейського суду чи міжнародного комерційного арбітражу. Проведення медіації не впливає на перебіг позовної давності.

Положеннями ч. 1 ст.4Закону України«Про медіацію» передбачено, що медіація проводиться за взаємною згодою сторін медіації з урахуванням принципів добровільності, конфіденційності, нейтральності, незалежності та неупередженості медіатора, самовизначення та рівності прав сторін медіації.

За змістом ч. ч.1, 2 ст.5 Закону України «Про медіацію» участь у медіації є добровільним волевиявленням учасників медіації. Ніхто не може бути примушений до врегулювання конфлікту (спору) шляхом проведення медіації. Сторони медіації та медіатор можуть у будь-який момент відмовитися від участі в медіації.

Згідно з приписами ч.2 ст.17 Закону України «Про медіацію» медіація припиняється:

1) укладенням сторонами медіації угоди за результатами медіації;

2) із закінченням строку проведення медіації та/або дії договору про проведення медіації;

3) у разі відмови хоча б однієї із сторін медіації або медіатора (медіаторів) від участі в медіації;

4) у разі визнання сторони медіації або медіатора (медіаторів) недієздатною особою або особою, цивільна дієздатність якої обмежена;

5) у разі смерті фізичної особи, яка є стороною медіації, або ліквідації юридичної особи, яка є стороною медіації;

6) в інших випадках відповідно до договору про проведення медіації та правил проведення медіації.

На підставі п. 3-1 ч.1 ст.253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому пунктом 4-1 частини першої статті 251 ЦПК України - на час проведення медіації, але не більше дев`яноста днів з дня постановлення судом ухвали про зупинення провадження у справі.

Враховуючи вищевикладене, оскільки обидві сторони у справі звернулись з клопотанням про зупинення провадження у справі у зв`язку з проведенням медіації, суд вважає, що наявні правові підстави для зупинення провадження у справі на час проведення сторонами медіації строком до 01.12.2023.

Керуючись п. 4-1 ч.1 ст. 251, п.3-1 ч.1 ст. 253 ЦПК України, суд

постановив:

клопотання представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІНФОРС» адвоката Гурського Германа та відповідача ОСОБА_1 про зупинення провадження у справі на час проведення медіації задовольнити.

Провадження у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІНФОРС» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором зупинити на час проведення медіації - до 01.12.2023.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Т.О. Гагаріна

Джерело: ЄДРСР 114131783
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку