open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 201/10226/23

Провадження № 1-кс/201/3788/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 вересня 2023 року Жовтневий районний суд

м. Дніпропетровська

у складі: головуючого судді ОСОБА_1 ,

з секретарем ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання старшого слідчий в ОВС 2 відділення слідчого відділу 3 управління (з дислокацією у м. Сєвєродонецьк Луганської області) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях ОСОБА_3 , про арешт майна за матеріалами досудового розслідування № 42022130000000124 від 16.05.2022 за підозрою ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 366 КК України та за підозрою ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з клопотанням про арешт майна.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що 19.02.2021 відповідно до Указу Президента України «Про утворення та реорганізацію військово-цивільних адміністрацій у Луганській області» № 62/2021 утворено Сєвєродонецьку міську військово-цивільну адміністрацію Сєвєродонецького району Луганської області (далі за текстом Сєвєродонецька міська ВЦА).

Наказом Командувача об`єднаних сил № 876 від 08.11.2020 та розпорядженням керівника Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецька Луганської області № 98-К від 09.11.2020 на посаду начальника Відділу освіти Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецька Луганської області призначено ОСОБА_4 .

14.01.2021 Розпорядженням керівника Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області № 06-К ОСОБА_4 присвоєно 11 (одинадцятий) ранг посадової особи місцевого самоврядування.

03.03.2021 Розпорядженням керівника Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області № 15 «Про перейменування Відділу освіти Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецька Луганської області в Управління освіти Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області» перейменовано Відділ освіти Військово-цивільної адміністрації міста Сєвєродонецька Луганської області в Управління освіти Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області та затверджено Положення про Управління освіти Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області (далі за текстом Положення).

Відповідно до пункту 1.1. Положення Управління освіти Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області (далі Управління освіти) є виконавчим органом Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської, що на період здійснення повноважень Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області здійснює функції управління закладами освіти всіх типів і форм власності, розташованими на території Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області, які визначені чинним законодавством України.

Згідно з пунктом 1.2. Положення Управління освіти у свої діяльності керується Конституцією України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, законами України «Про військово-цивільні адміністрації», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про запобігання корупції», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту», «Про доступ до публічної інформації», «Про захист персональних даних», наказами та іншими нормативно-правовими актами керівника Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області, а також цим Положенням. Діяльність Управління освіти спрямована на виконання соціально необхідних функцій і не переслідує цілі отримання прибутку.

Відповідно до пункту 1.6. Положення Управління освіти Сєвєродонецької міської ВЦА є підзвітним та підконтрольним Сєвєродонецькій міській військово-цивільній адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області з питань здійснення делегованих повноважень.

Згідно з пунктом 1.8. Положення Управління освіти Сєвєродонецької міської ВЦА фінансується за рахунок коштів місцевого бюджету, крім встановлених законами України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту» переліків видів діяльності. Управління освіти Сєвєродонецької міської ВЦА може здійснювати іншу діяльність, яка передбачена чинним законодавством.

Відповідно до пункту 1.10. Положення Управління освіти Сєвєродонецької міської ВЦА є юридичною особою, має печатку із зображенням Державного Герба України і своїм найменуванням, ідентифікаційний код, майно, самостійний баланс та рахунки в органах Державного казначейства та інші атрибути юридичної особи. Управління освіти Сєвєродонецької міської ВЦА може від свого імені придбати майнові права та нести обов`язки.

Згідно з пунктом 1.14. Положення джерелами формування кошторису Управління освіти Сєвєродонецької міської ВЦА є: кошти місцевого бюджету; інші кошти, що передаються Управлінню відповідно до чинного законодавства України.

Відповідно до пункту 3.6.10. Положення Управління освіти Сєвєродонецької міської ВЦА організовує харчування дітей у закладах освіти за рахунок місцевого бюджету та залучення коштів відповідно до чинного законодавства України.

Згідно з пунктом 5.7. Положення Управління освіти Сєвєродонецької міської ВЦА має право від свого імені укладати угоди з юридичними та фізичними особами, набувати майнових прав та особистих немайнових прав, нести відповідні обов`язки.

Відповідно до пункту 6.1. Положення Управління освіти Сєвєродонецької міської ВЦА очолює начальник, який призначається у порядку, передбаченому чинним законодавством України, за поданням керівника Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області. Особа, яка призначається на посаду начальника Управління освіти, повинна мати вищу педагогічну освіту, стаж керівної роботи не менше 5 років, вільно володіти державною мовою.

Згідно з пунктом 6.9. Положення начальник є розпорядником коштів, які виділяються на утримання Управління освіти Сєвєродонецької міської ВЦА.

Відповідно до пункту 7.4. Положення посадові особи Управління освіти та його структурних підрозділів несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю посадових осіб Управління освіти при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується у встановленому законом порядку.

Згідно з пунктом 9.1. Положення Управління освіти утримується за рахунок коштів міського бюджету та власних надходжень і є головним розпорядником бюджетних коштів.

Відповідно до частини 3 статті 18 КК України службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Таким чином ОСОБА_4 , як начальник Управління освіти Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області, тобто особа, яка постійно обіймає посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, є службовою особою.

Згідно з частиною 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

24.02.2022 у зв`язку з військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України № 64/2022 на території України введено воєнний стан, а на території Луганської області з 24.02.2022 почалися активні бойові дії, у тому числі на території м. Сєвєродонецька Луганської області.

У березні 2022 року, більш точну дату під час досудового розслідування встановити не виявилось за можливе, з метою забезпечення життєдіяльності міста Сєвєродонецька Луганської області та уникнення настання гуманітарної катастрофи, обумовленою військовою агресією російської федерації проти України, керівником Сєвєродонецької міської ВЦА Луганської області ОСОБА_6 та мешканцями міста було організовано діяльність гуманітарного штабу, який знаходився у приміщенні Сєвєродонецького Льодового палацу спорту за адресою: Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Маяковського, буд. 28, а у квітні 2022 року у приміщенні вантажно відділення № 1 ТОВ «Нова пошта» за адресою: Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Федоренка, буд. 10 (далі за текстом гуманітарний штаб Сєвєродонецької міської ВЦА).

До участі у діяльності гуманітарного штабу Сєвєродонецької міської ВЦА були залучені співробітники Сєвєродонецької міської ВЦА, Головного управління Національної поліції у Луганській області, Головного управління ДСНС України у Луганській області, волонтери та інші особи.

Основним завданням гуманітарного штабу Сєвєродонецької міської ВЦА було акумулювання гуманітарної допомоги (продуктів харчування, засобів гігієни, одягу тощо), яка надходила для забезпечення життєдіяльності міста, її сортування, розподіл та передача мешканцям міста за місцем знаходження штабу, так і шляхом розвезення транспортними засобами на адреси тимчасового перебування мешканців міста.

Надалі, у березні 2022 року, більш точну дату під час досудового розслідування встановити не виявилось за можливе, керівником Сєвєродонецької міської ВЦА ОСОБА_6 у дистанційному режимі проведено оперативну нараду щодо стану виконання функцій Управління освіти Сєвєродонецької міської ВЦА в частині організації харчування дітей та осіб, що тимчасово перебувають у закладах освіти за рахунок місцевого бюджету в умовах воєнного стану в Україні, пов`язаного з агресією російської федерації.

18.03.2022 за підсумками наради керівника Сєвєродонецької міської ВЦА ОСОБА_6 складено протокольне доручення щодо стану виконання функцій Управління освіти Сєвєродонецької міської ВЦА в частині організації харчування дітей та осіб, що тимчасово перебувають у закладах освіти за рахунок місцевого бюджету в умовах воєнного стану в Україні, пов`язаного з агресією російської федерації (далі за текстом протокольне доручення).

Відповідно до п. 1 протокольного доручення на заступника керівника Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області ОСОБА_7 (в частині контролю) та на начальника Управління освіти Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області (далі за текстом Управління освіти) ОСОБА_4 покладено обов`язки здійснити заходити щодо поповнення резерву харчових продуктів для забезпечення функцій Управління освіти в частині організації харчування дітей та осіб, що тимчасово перебувають у закладах освіти за рахунок місцевого бюджету в умовах воєнного стану в Україні, пов`язаного з агресією Російської Федерації, відповідно до вимог підпунктів 1-3 пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану».

Відповідно до п. 2 протокольного доручення на заступника керівника Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області ОСОБА_7 (в частині контролю) та на начальника Управління освіти ОСОБА_4 покладено обов`язки провести необхідну закупівлю харчових продуктів для забезпечення функцій Управління освіти Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області в частині організації харчування дітей та осіб, що тимчасово перебувають у закладах освіти за рахунок місцевого бюджету в умовах воєнного стану в Україні, пов`язаного з агресією Російської Федерації, відповідно до вимог підпунктів 1-3 пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 169 «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану».

У квітні 2022 року, більш точну дату під час досудового розслідування встановити не виявилось за можливе, але не пізніше 14.04.2022, ОСОБА_7 (матеріали досудового розслідування відносно якого за ч. 2 ст. 367 КК України виділені в окреме кримінальне провадження), перебуваючи на посаді заступника керівника Сєвєродонецької міської ВЦА, знаходячись у м. Дніпро, у телефонному режимі надав вказівку начальнику Управління освіти ОСОБА_4 , яка знаходилась у м. Вінниця, здійснити закупівлю продуктів харчування для організації харчування дітей та осіб, що тимчасово перебувають у закладах освіти.

У подальшому, у квітні 2022 року, більш точну дату під час досудового розслідування встановити не виявилось за можливе, але не пізніше 14.04.2022, у ОСОБА_4 , з метою догодити керівництву в особі заступника керівника Сєвєродонецької міської ВЦА ОСОБА_7 та керівника Сєвєродонецької міської ВЦА ОСОБА_6 під час виконання протокольного доручення від 18.03.2022, переслідуючи корисливий мотив, який полягав у збереженні своєї посади та створенні видимості про те, що вона допомогає людям, у тому числі й дітям у закладах освіти м. Сєвєродонецьк під час активних бойових дій, виник злочинний умисел, спрямований на розтрату бюджетних коштів в особливо великих розмірах, які перебували у її віданні, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, під час укладання договорів на закупівлю товарів за бюджетні кошти (продуктів харчування) та подальшим перерахування грошових коштів за умовами вказаних договорів без їх фактичного виконання з боку інших сторін договорів, тобто вчинити дії для безповоротного обернення коштів Управління освіти на користь третіх осіб, з наданням такому заволодінню вигляду законності.

Так, у квітні 2022 року, більш точну дату під час досудового розслідування встановити не виявилось за можливе, але не пізніше 14.04.2022, ОСОБА_4 , перебуваючи у м. Вінниця, достовірно розуміючи, що належним чином оформити та провести необхідні закупівлі харчових продуктів, у тому числі й прийняти їх належним чином, для забезпечення функцій Управління освіти Сєвєродонецької міської військово-цивільної адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області в частині організації харчування дітей та осіб, що тимчасово перебувають у закладах освіти за рахунок місцевого бюджету в умовах воєнного стану в Україні, пов`язаного з агресією російської федерації, буде не можливо, усвідомлюючи неможливість одноосібної реалізації свого злочинного умислу, через свого підлеглого працівника - фахівця групи централізованого господарчого обслуговування закладів освіти Управління освіти ОСОБА_8 , яка у свою чергу не була обізнана про злочинний умисел ОСОБА_4 , повідомила ОСОБА_5 про свій намір вчинити вказані дії, після чого у останньої виник злочинний умисел у пособництві ОСОБА_4 вчинити вищевказані дії з метою власної вигоди та переслідуючи корисливі мотиви.

При цьому, ОСОБА_4 була достеменно обізнана про те, що ОСОБА_5 протягом тривалого часу фактично здійснює господарську діяльність з Управлінням освіти, будучи афілійованою особою та використовуючи реквізити фізичних осіб-підприємців ОСОБА_9 (РНОКПП НОМЕР_1 ), ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_2 ), ОСОБА_11 (код ДРФО НОМЕР_3 ), ОСОБА_12 (РНОКПП НОМЕР_4 ), ОСОБА_13 (РНОКПП НОМЕР_5 ) та ОСОБА_14 (РНОКПП НОМЕР_6 ), складаючи фінансові, звітні та інші документи від їх імені та за підписом останніх, маючи право розпоряджатися їх банківськими рахунками, у тому числі шляхом зняття готівки у банкоматах та касах банків.

Зокрема, ОСОБА_4 як начальнику Управління освіти було достовірно відомо, що ОСОБА_5 , використовуючи реквізити вищевказаних фізичних осіб-підприємців неодноразово приймала участь та ставала переможцем за результатами проведення державних публічних закупівель у системі «Прозорро» замовником яких є Управління освіти та підпорядковані йому заклади освіти Луганської області, предметами яких є продукти харчування для закладів освіти Луганської області у 2021-2022 роках.

В свою чергу, ОСОБА_5 , виконуючи відведену їй роль пособника, використовуючи реквізити вказаних фізичних осіб-підприємців повинна була укласти з Управлінням освіти договори від їх імені на закупівлю товарів за бюджетні кошти (продуктів харчування) та після отримання грошових коштів за умовами вказаних договорів без їх фактичного виконання, маючи право розпоряджатися рахунками фізичних осіб-підприємців, особисто зняти вказані грошові кошти в банкоматах та касах банку, обернувши їх на власну користь.

Надалі, у квітні 2022 року, більш точну дату під час досудового розслідування встановити не виявилось за можливе, але не пізніше 14.04.2022, начальник Управління освіти ОСОБА_4 , перебуваючи у м. Вінниця, діючи на виконання вже спільного з ОСОБА_5 злочинного умислу, спрямованого на розтрату бюджетних коштів в особливо великих розмірах, достовірно усвідомлюючи, що через активні бойові дії та складну гуманітарну ситуацію, яка склалася у м. Сєвєродонецьку Луганської області представники підприємств, установ та організацій, які здійснюють торгівлю продуктами харчування, у зв`язку з оголошеною 24.02.2022 евакуацією мешканців області, переїхали до інших населених пунктів країни та фактично не мають можливості здійснити реалізацію продуктів харчування саме до м Сєвєродонецьк, будучи обізнаною про факт призупинення з 14.03.2022 освітнього процесу в усіх закладах та установах освіти, які підпорядковані Управлінню освіти, а також те, що на адресу гуманітарного штабу Сєвєродонецької міської ВЦА від міжнародних організацій та благодійних фондів постійно надходила гуманітарна допомога, у тому числі у вигляді продуктів харчування, з метою створення враження дійсності виконання договорів, які остання планувала укласти з вищевказаними фізичними-особами підприємцями, надала вказівку фахівцю групи централізованого господарчого обслуговування закладів освіти Управління освіти ОСОБА_8 , яка не була обізнана про її злочинний умисел, здійснити пошук постачальників продуктів харчування з подальшим укладанням відповідних договорів.

При цьому, ОСОБА_4 заздалегідь розуміла, що договори на закупівлю товарів за бюджетні кошти (продуктів харчування) будуть укладені лише з вищевказаними фізичними особами-підприємцями, які підконтрольні афілійованій особі ОСОБА_5 .

В свою чергу, ОСОБА_8 , у квітні 2022 року більш точну дату під час досудового розслідування встановити не виявилось за можливе, перебуваючи у м. Дніпро, діючи на виконання вказівки начальника Управління освіти ОСОБА_4 та будучи не обізнаною про її злочинний умисел, здійснила пошук постачальників продуктів харчування серед тих, з якими Управлінням освіти раніше укладалися відповідні договори. За результатами пошуку постачальників на зв`язок вийшла тільки ОСОБА_5 , яка виконуючи відведену їй роль пособника, повідомила про наявність у неї продуктів харчування без зазначення їх асортименту та об`єму.

Надалі, ОСОБА_8 , у квітні 2022 року більш точну дату під час досудового розслідування встановити не виявилось за можливе, перебуваючи у м. Дніпро, не будучи обізнаною про злочинний умисел Начальника Управління освіти ОСОБА_4 передала їй зазначену інформацію, тобто довела до відома останньої, що саме ОСОБА_5 буде займатися постачанням продуктів харчування, а не будь-яка інша особа, та жодних інших осіб, які б могли виконати та реалізувати поставку продуктів харчування, не встановлено.

Після цього, у квітні 2022 року, більш точну дату під час досудового розслідування встановити не виявилось за можливе, але не пізніше 14.04.2022, начальник Управління освіти ОСОБА_4 , перебуваючи у м. Вінниця, достовірно розуміючи, що постачанням продуктів харчування за майбутніми договорами буде займатися виключно ОСОБА_5 , діючи на виконання вже спільного злочинного умислу, спрямованого на розтрату бюджетних коштів в особливо великих розмірах в інтересах третіх осіб, при невстановлених в ході досудового розслідування обставин отримала підписані від імені продавців вищевказаних фізичних осіб-підприємців договори на закупівлю товарів за бюджетні кошти (продуктів харчування), при цьому достовірно розуміючи, що з ніякими фізичними особами-підприємцями ніхто не домовлявся, все ж підписала договори, поставила печатку та надіслала працівникам централізованої бухгалтерії Управління освіти, які не були обізнані про її злочинний умисел, для завантаження у систему СДО «Клієнт Казначейства Казначейство» для здійснення оплати по договорам.

Таким чином ОСОБА_4 , зловживаючи своїм службовим становищем, уклала наступні договори:

14.04.2022 Управлінням освіти, в особі начальника ОСОБА_4 (покупець) та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_9 (продавець), укладено договір № 20 на закупівлю товару за державні кошти.

Розділом 1 Договору «Предмет договору» передбачено:

п. 1.1. Договору продавець зобов`язується у 2022 році поставити Покупцю товар, а Покупець прийняти і оплатити товар.

п. 1.2. Договору найменування (номенклатура, асортимент товару): Код CPV згідно: ДК 021-2015-15130000-8 М`ясопродукти (Яловичина тушкована). Кількість товарів зазначена в специфікації № 1 до договору. Опис товару зазначений в специфікації № 2 до договору.

Відповідно до специфікації № 1 до договору № 20 від 14.04.2022 предметом договору є яловичина тушкована вищого ґатунку фасована в жерстяну банку по 525 г у кількості 24 000 штуки.

Розділом 3 Договору «Ціна договору» передбачено:

п. 3.1. Договору ціна договору без ПДВ становить 1 632 000,00 грн. (один мільйон шістсот тридцять дві тисячі грн 00 коп.)

Розділом 4 Договору «Порядок здійснення оплати» передбачено:

п. 4.1. Договору розрахунки проводяться шляхом оплати покупцем після виконання п. 5.6. Договору. Оплата вартості поставленого товару здійснюється Покупцем протягом 15 (п`ятнадцяти) банківських днів у розмірі 100%, з моменту передачі продавцем товару покупцю у власність на підставі рахунку та підписаної Сторонами видаткової накладної.

Розділом 5 Договору «Поставка товарів» передбачено:

п. 5.2. Договору місцем поставки (передачі) товарів здійснюється за адресою: 93414, м. Сєвєродонецьк, вул. Вілєсова, 10 Середня загальноосвітня школа I-III ступенів № 8 м. Сєвєродонецька Луганської області.

п. 5.6. Договору перехід права власності на товар відбувається в момент оформлення накладної і підтверджується підписом про одержання товару комірником загальноосвітньої школи.

Відповідно до накладної № 352 від 14.04.2022 начальник Управління освіти ОСОБА_4 отримала товар відповідно до договору № 20 від 14.04.2022 - яловичина тушкована вищого ґатунку фасована в жерстяну банку по 525 г у кількості 24 000 штуки.

27.04.2022 на рахунок ФОП ОСОБА_9 перераховано грошові кошти у сумі 1 632 000,00 грн в якості оплати за договором.

Також 15.04.2022 Управлінням освіти, в особі начальника ОСОБА_4 (покупець) та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_10 (продавець), укладено договір № 27 на закупівлю товару за державні кошти.

Розділом 1 Договору «Предмет договору» передбачено:

п. 1.1. Договору продавець зобов`язується у 2022 році поставити Покупцю товар, а Покупець прийняти і оплатити товар.

п. 1.2. Договору найменування (номенклатура, асортимент товару): Код CPV згідно: ДК 021-2015-15130000-8 М`ясопродукти (Свинина тушкована). Кількість товарів зазначена в специфікації № 1 до договору. Опис товару зазначений в специфікації № 2 до договору.

Відповідно до специфікації № 1 до договору № 27 від 15.04.2022 предметом договору є свинина тушкована вищого ґатунку фасована в жерстяну банку по 525 г у кількості 27 640 штуки.

Розділом 3 Договору «Ціна договору» передбачено:

п. 3.1. Договору ціна договору без ПДВ становить 1 630 760,00 грн. (один мільйон шістсот тридцять тисяч сімсот шістдесят грн 00 коп.)

Розділом 4 Договору «Порядок здійснення оплати» передбачено:

п. 4.1. Договору розрахунки проводяться шляхом оплати покупцем після виконання п. 5.6. Договору. Оплата вартості поставленого товару здійснюється Покупцем протягом 15 (п`ятнадцяти) банківських днів у розмірі 100%, з моменту передачі продавцем товару покупцю у власність на підставі рахунку та підписаної Сторонами видаткової накладної.

Розділом 5 Договору «Поставка товарів» передбачено:

п. 5.2. Договору місцем поставки (передачі) товарів здійснюється за адресою: 93414, м. Сєвєродонецьк, вул. Вілєсова, 10 Середня загальноосвітня школа I-III ступенів № 8 м. Сєвєродонецька Луганської області.

п. 5.6. Договору перехід права власності на товар відбувається в момент оформлення накладної і підтверджується підписом про одержання товару комірником загальноосвітньої школи.

Відповідно до накладної № 357 від 15.04.2022 начальник Управління освіти ОСОБА_4 отримала товар відповідно до договору № 27 від 15.04.2022 - свинина тушкована вищого ґатунку фасована в жерстяну банку по 525 г у кількості 27 640 штуки.

27.04.2022 на рахунок ФОП ОСОБА_10 перераховано грошові кошти у сумі 1 630 760,00 грн в якості оплати за договором.

Також 14.04.2022 Управлінням освіти, в особі начальника ОСОБА_4 (покупець) та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_11 (продавець), укладено договір № 31 на закупівлю товару за державні кошти.

Розділом 1 Договору «Предмет договору» передбачено:

п. 1.1. Договору продавець зобов`язується у 2022 році поставити Покупцю товар, а Покупець прийняти і оплатити товар.

п. 1.2. Договору найменування (номенклатура, асортимент товару): Код CPV згідно: ДК 021-2015-15530000-2 Масло солодковершкове. Кількість товарів зазначена в специфікації № 1 до договору. Опис товару зазначений в специфікації № 2 до договору.

Відповідно до специфікації № 1 до договору № 31 від 15.04.2022 предметом договору є масло солодковершкове екстра 82,5% у кількості 3800 кілограм.

Розділом 3 Договору «Ціна договору» передбачено:

п. 3.1. Договору ціна договору без ПДВ становить 1 003 200,00 грн. (один мільйон три тисячі двісті грн 00 коп.)

Розділом 4 Договору «Порядок здійснення оплати» передбачено:

п. 4.1. Договору розрахунки проводяться шляхом оплати покупцем після виконання п. 5.6. Договору. Оплата вартості поставленого товару здійснюється Покупцем протягом 15 (п`ятнадцяти) банківських днів у розмірі 100%, з моменту передачі продавцем товару покупцю у власність на підставі рахунку та підписаної Сторонами видаткової накладної.

Розділом 5 Договору «Поставка товарів» передбачено:

п. 5.2. Договору місцем поставки (передачі) товарів здійснюється за адресою: 93414, м. Сєвєродонецьк, вул. Вілєсова, 10 Середня загальноосвітня школа I-III ступенів № 8 м. Сєвєродонецька Луганської області.

п. 5.6. Договору перехід права власності на товар відбувається в момент оформлення накладної і підтверджується підписом про одержання товару комірником загальноосвітньої школи.

Відповідно до накладної № 355 від 14.04.2022 начальник Управління освіти ОСОБА_4 отримала товар відповідно до договору № 31 від 14.04.2022 - масло солодковершкове екстра 82,5% у кількості 3800 кілограм.

27.04.2022 на рахунок ФОП ОСОБА_11 перераховано грошові кошти у сумі 1 003 200,00 грн в якості оплати за договором.

Також 15.04.2022 Управлінням освіти, в особі начальника ОСОБА_4 (покупець) та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_12 (продавець), укладено договір № 39 на закупівлю товару за державні кошти.

Розділом 1 Договору «Предмет договору» передбачено:

п. 1.1. Договору продавець зобов`язується у 2022 році поставити Покупцю товар, а Покупець прийняти і оплатити товар.

п. 1.2. Договору найменування (номенклатура, асортимент товару): Код CPV згідно: ДК 021-2015-15110000-2 М`ясо (печінка яловича заморожена). Кількість товарів зазначена в специфікації № 1 до договору. Опис товару зазначений в специфікації № 2 до договору.

Відповідно до специфікації № 1 до договору № 39 від 15.04.2022 предметом договору є печінка яловича заморожена 1 категорії у кількості 12890 кілограм.

Розділом 3 Договору «Ціна договору» передбачено:

п. 3.1. Договору ціна договору без ПДВ становить 812 070,00 грн. (вісімсот дванадцять тисяч сімдесят грн 00 коп.)

Розділом 4 Договору «Порядок здійснення оплати» передбачено:

п. 4.1. Договору розрахунки проводяться шляхом оплати покупцем після виконання п. 5.6. Договору. Оплата вартості поставленого товару здійснюється Покупцем протягом 15 (п`ятнадцяти) банківських днів у розмірі 100%, з моменту передачі продавцем товару покупцю у власність на підставі рахунку та підписаної Сторонами видаткової накладної.

Розділом 5 Договору «Поставка товарів» передбачено:

п. 5.2. Договору місцем поставки (передачі) товарів здійснюється за адресою: 93414, м. Сєвєродонецьк, вул. Вілєсова, 10 Середня загальноосвітня школа I-III ступенів № 8 м. Сєвєродонецька Луганської області.

п. 5.6. Договору перехід права власності на товар відбувається в момент оформлення накладної і підтверджується підписом про одержання товару комірником загальноосвітньої школи.

Відповідно до накладної № 358 від 15.04.2022 начальник Управління освіти ОСОБА_4 отримала товар відповідно до договору № 39 від 15.04.2022 - печінка яловича заморожена 1 категорії у кількості 12890 кілограм.

27.04.2022 на рахунок ФОП ОСОБА_12 перераховано грошові кошти у сумі 1 003 200,00 грн в якості оплати за договором.

Також 15.04.2022 Управлінням освіти, в особі начальника ОСОБА_4 (покупець) та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_12 (продавець), укладено договір № 40 на закупівлю товару за державні кошти.

Розділом 1 Договору «Предмет договору» передбачено:

п. 1.1. Договору продавець зобов`язується у 2022 році поставити Покупцю товар, а Покупець прийняти і оплатити товар.

п. 1.2. Договору найменування (номенклатура, асортимент товару): Код CPV згідно: ДК 021-2015-15130000-8 М`ясопродукти (курятина тушкована). Кількість товарів зазначена в специфікації № 1 до договору. Опис товару зазначений в специфікації № 2 до договору.

Відповідно до специфікації № 1 до договору № 40 від 15.04.2022 предметом договору є курятина тушкована вищого ґатунку ДСТУ 7681-2015 (фасована в скляних банках по 0,5 кг) у кількості 3710 штук.

Розділом 3 Договору «Ціна договору» передбачено:

п. 3.1. Договору ціна договору без ПДВ становить 178 080,00 грн. (сто сімдесят вісім тисяч вісімдесят грн 00 коп.)

Розділом 4 Договору «Порядок здійснення оплати» передбачено:

п. 4.1. Договору розрахунки проводяться шляхом оплати покупцем після виконання п. 5.6. Договору. Оплата вартості поставленого товару здійснюється Покупцем протягом 15 (п`ятнадцяти) банківських днів у розмірі 100%, з моменту передачі продавцем товару покупцю у власність на підставі рахунку та підписаної Сторонами видаткової накладної.

Розділом 5 Договору «Поставка товарів» передбачено:

п. 5.2. Договору місцем поставки (передачі) товарів здійснюється за адресою: 93414, м. Сєвєродонецьк, вул. Вілєсова, 10 Середня загальноосвітня школа I-III ступенів № 8 м. Сєвєродонецька Луганської області.

п. 5.6. Договору перехід права власності на товар відбувається в момент оформлення накладної і підтверджується підписом про одержання товару комірником загальноосвітньої школи.

Відповідно до накладної № 400 від 15.04.2022 начальник Управління освіти ОСОБА_4 отримала товар відповідно до договору № 40 від 15.04.2022 - курятина тушкована вищого ґатунку ДСТУ 7681-2015 (фасована в скляних банках по 0,5 кг) у кількості 3710 штук.

27.04.2022 на рахунок ФОП ОСОБА_12 перераховано грошові кошти у сумі 178 080,00 грн в якості оплати за договором.

Також 15.04.2022 Управлінням освіти, в особі начальника ОСОБА_4 (покупець) та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_13 (продавець), укладено договір № 45 на закупівлю товару за державні кошти.

Розділом 1 Договору «Предмет договору» передбачено:

п. 1.1. Договору продавець зобов`язується у 2022 році поставити Покупцю товар, а Покупець прийняти і оплатити товар.

п. 1.2. Договору найменування (номенклатура, асортимент товару): Код CPV згідно: ДК 021-2015-15110000-2 М`ясо (філе куряче заморожене). Кількість товарів зазначена в специфікації № 1 до договору. Опис товару зазначений в специфікації № 2 до договору.

Відповідно до специфікації № 1 до договору № 45 від 15.04.2022 предметом договору є філе куряче заморожене у кількості 8320 кілограм.

Розділом 3 Договору «Ціна договору» передбачено:

п. 3.1. Договору ціна договору без ПДВ становить 1 006 720,00 грн. (один мільйон шість тисяч сімсот двадцять грн 00 коп.)

Розділом 4 Договору «Порядок здійснення оплати» передбачено:

п. 4.1. Договору розрахунки проводяться шляхом оплати покупцем після виконання п. 5.6. Договору. Оплата вартості поставленого товару здійснюється Покупцем протягом 15 (п`ятнадцяти) банківських днів у розмірі 100%, з моменту передачі продавцем товару покупцю у власність на підставі рахунку та підписаної Сторонами видаткової накладної.

Розділом 5 Договору «Поставка товарів» передбачено:

п. 5.2. Договору місцем поставки (передачі) товарів здійснюється за адресою: 93414, м. Сєвєродонецьк, вул. Вілєсова, 10 Середня загальноосвітня школа I-III ступенів № 8 м. Сєвєродонецька Луганської області.

п. 5.6. Договору перехід права власності на товар відбувається в момент оформлення накладної і підтверджується підписом про одержання товару комірником загальноосвітньої школи.

Відповідно до накладної № 360 від 15.04.2022 начальник Управління освіти ОСОБА_4 отримала товар відповідно до договору № 45 від 15.04.2022 - філе куряче заморожене у кількості 8320 кілограм.

27.04.2022 на рахунок ФОП ОСОБА_13 перераховано грошові кошти у сумі 1 006 720,00 грн в якості оплати за договором.

Також 14.04.2022 Управлінням освіти, в особі начальника ОСОБА_4 (покупець) та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_14 (продавець), укладено договір № 55 на закупівлю товару за державні кошти.

Розділом 1 Договору «Предмет договору» передбачено:

п. 1.1. Договору продавець зобов`язується у 2022 році поставити Покупцю товар, а Покупець прийняти і оплатити товар.

п. 1.2. Договору найменування (номенклатура, асортимент товару): Код CPV згідно: ДК 021-2015-15110000-2 М`ясо (кури заморожені). Кількість товарів зазначена в специфікації № 1 до договору. Опис товару зазначений в специфікації № 2 до договору.

Відповідно до специфікації № 1 до договору № 55 від 14.04.2022 предметом договору є кури заморожені (тушка 1 категорії) у кількості 20750 кілограм.

Розділом 3 Договору «Ціна договору» передбачено:

п. 3.1. Договору ціна договору без ПДВ становить 1 531 350,00 грн. (один мільйон п`ятсот тридцять одна тисяча триста п`ятдесят грн 00 коп.)

Розділом 4 Договору «Порядок здійснення оплати» передбачено:

п. 4.1. Договору розрахунки проводяться шляхом оплати покупцем після виконання п. 5.6. Договору. Оплата вартості поставленого товару здійснюється Покупцем протягом 15 (п`ятнадцяти) банківських днів у розмірі 100%, з моменту передачі продавцем товару покупцю у власність на підставі рахунку та підписаної Сторонами видаткової накладної.

Розділом 5 Договору «Поставка товарів» передбачено:

п. 5.2. Договору місцем поставки (передачі) товарів здійснюється за адресою: 93414, м. Сєвєродонецьк, вул. Вілєсова, 10 Середня загальноосвітня школа I-III ступенів № 8 м. Сєвєродонецька Луганської області.

п. 5.6. Договору перехід права власності на товар відбувається в момент оформлення накладної і підтверджується підписом про одержання товару комірником загальноосвітньої школи.

Відповідно до накладної № 356 від 14.04.2022 начальник Управління освіти ОСОБА_4 отримала товар відповідно до договору № 55 від 15.04.2022 - кури заморожені (тушка 1 категорії) у кількості 20750 кілограм.

27.04.2022 на рахунок ФОП ОСОБА_14 перераховано грошові кошти у сумі 1 531 350,00 грн в якості оплати за договором.

Відповідно до укладених договорів, місцем укладання договору є м. Сєвєродонецьк Луганської області, а місцем поставки (передачі) товарів зазначена адреса: 93414, м. Сєвєродонецьк, вул. Вілєсова, 10, де на той час велись активні бойові дії.

Водночас перебуваючи у м. Вінниця, начальник Управління освіти ОСОБА_4 , діючи всупереч інтересам служби, з використанням свого службового становища, на користь третіх осіб вищевказаних фізичних осіб-підприємців, достовірно при цьому розуміючи, що фактично, від їх імені виступає афілійована особа - ОСОБА_5 , підписала накладні № 356 від 14.04.2022, № 358 від 15.04.2022, № 360 від 15.04.2022, чим засвідчила отримання товарів за місцем поставки (передачі) товарів у м. Сєвєродонецьку за договорами № 39 від 14.04.2022, № 45 від 15.04.2022, № 55 від 15.04.2022, які фактично не бачила та не отримувала.

При цьому, ОСОБА_5 , виконуючи відведену їй роль пособника, використовуючи реквізити вищевказаних фізичних осіб-підприємців при укладанні договорів, достовірно знала про відсутність товарів зазначених у договорах № 39 від 14.04.2022, № 45 від 15.04.2022, № 55 від 15.04.2022, а у свою чергу начальник Управління освіти ОСОБА_4 могла та повинна була розуміти, що вищевказані продукти харчування можуть бути не поставлені, оскільки фактично, остання, всупереч підписаним вищевказаним накладним, належним чином продукти харчування не приймала, тобто вказані договори з боку начальника Управління освіти ОСОБА_4 були укладені без мети отримання товарів, всупереч пунктів 1 та 2 протокольного доручення від 18.03.2022, що суперечило інтересам служби, та з метою покращення фінансового стану третіх осіб в особі ОСОБА_5 .

Разом з цим, начальник Управління освіти ОСОБА_4 усвідомлювала та повинна була достовірно розуміти, що для зберігання такого обсягу замороженої продукції, як зазначено у договорах № 39 від 14.04.2022 та № 45 від 15.04.2022,№ 55 від 15.04.2022 фізичні особи-підприємці ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_14 повинні були мати відповідні потужності для зберігання в належних умовах такого обсягу продуктів харчування, сертифікати якості вказаної замороженої продукції, у тому числі мати дозволи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів на зберігання продуктів тваринного походження, у тому числі курей заморожених.

У подальшому, у квітні 2022 року, більш точну дату під час досудового розслідування встановити не виявилось за можливе, але не пізніше 15.04.2022, начальник Управління освіти ОСОБА_4 , перебуваючи у м. Вінниця, повідомила заступника керівника Сєвєродонецької міської ВЦА ОСОБА_7 (матеріали досудового розслідування відносно якого за ч. 2 ст. 367 КК України виділені в окреме кримінальне провадження), який на той час перебував у м. Дніпро, про те, що на виконання протокольного доручення від 18.03.2022, вона уклала вищевказані договори на закупівлю товарів за бюджетні кошти та про необхідність здійснення заходів з постачання вказаних у договорах продуктів харчування до гуманітарного штабу.

27.04.2022 за вказівкою ОСОБА_4 , працівниками централізованої бухгалтерії Управління освіти, які на той час перебували у м. Дніпро та не були обізнані про її злочинний умисел, грошові кошти у сумі 3 350 140,00 грн (три мільйони триста п`ятдесят тисяч сто сорок гривень) в якості оплати за договорами № 39 від 14.04.2022, № 45 від 15.04.2022, № 55 від 15.04.2022 були перераховані на банківські рахунки фізичних осіб-підприємців ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , відкриті в АТ «Державний ощадний банк України».

Таким чином, грошові кошти Управління освіти, що перебували у віданні ОСОБА_4 та щодо яких вона була наділена відповідними повноваженнями, були обернуті на користь третіх осіб фізичних осіб-підприємців ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , реквізити яких використовувала ОСОБА_5 , яка виконавши свою роль пособника, заволоділа вищевказаними бюджетними коштами.

Разом з цим, під час досудового розслідування встановлено, що продукти харчування за договорами № 39 від 14.04.2022, № 45 від 15.04.2022 та № 55 від 14.04.2022 начальником Управління освіти ОСОБА_4 або іншою уповноваженою особою, всупереч положень вказаних договорів, не отримувалися та фактично не були поставлені на адресу поставки (передачі) товарів: АДРЕСА_1 або на адресу гуманітарного штабу Сєвєродонецької міської ВЦА за адресою: Луганська обл., м. Сєвєрдонецьк, вул. Федоренка, буд. 10.

В свою чергу, ОСОБА_5 , виконуючи відведену їй роль пособника, з метою особистого збагачення, у період з 29.04.2022 по 31.10.2022, перебуваючи у м. Києві, маючи право розпоряджатися банківськими рахунками вищевказаних фізичних осіб-підприємців, достовірно усвідомлюючи, що товари за договорами № 39 від 14.04.2022, № 45 від 15.04.2022, № 55 від 15.04.2022 не були поставлені, перерахувала у повному обсязі грошові кошти, отримані в якості оплати за вказаними договорами з рахунків ФОП на їх особисті рахунки, та зняла їх у повному обсязі у відділеннях та банкоматах АТ «Державний ощадний банк України», обернувши зазначені грошові кошти на власну користь.

Отже, ОСОБА_5 , використовуючи реквізити фізичних осіб-підприємців ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_15 під час укладання договорів на закупівлю товарів (продуктів харчування) № 39 від 14.04.2022, № 45 від 15.04.2022, № 55 від 15.04.2022, здійснила пособництво ОСОБА_4 у розтраті грошових коштів, що перебували у віданні останньої у зв`язку з виконанням нею своїх службових обов`язків, на загальну суму 3 350 140,00 грн (три мільйони триста п`ятдесят тисяч сто сорок гривень).

04.09.2023 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянці України, уродженці м. Новотроїцьк Оренбурзької області Російської Федерації, зареєстрованій за адресою: АДРЕСА_2 , проживаючій за адресою: АДРЕСА_3 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України.

Відповідно до інформаційної довідки № 344086388 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, ОСОБА_5 на праві спільної часткової власності належить наступне нерухоме майно:

- одна п`ята частки житлового будинку за адресою: АДРЕСА_4 ;

- одна п`ята частки житлового будинку за адресою: АДРЕСА_4 ;

- одна п`ята частки земельної ділянки площею 0,1 ГА, кадастровий номер 4412900000:02:002:0068.

Прокурор надав суду заяву з проханням розглядати клопотання без його участі та задовольнити.

Захисник підозрюваної надав суду заяву з проханням розглядати клопотання без його участі, в якій зазначив що заперечує проти його задоволення.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання та матеріали, додані до нього приходить до наступного.

Згідно до ч. 1 ст. 170 КПК України - Арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину або для забезпечення цивільного позову. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Згідно з ч. 5 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна.

Згідно з ч. 5 ст. 111-1 КК України, зазначене кримінальне правопорушення карається позбавленням волі на строк від п`яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п`ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Приписами ч. 5 ст. 173 встановлено, у разі задоволення клопотання слідчий суддя, суд постановляє ухвалу, в якій зазначає: 1) перелік майна, на яке накладено арешт; 2) підстави застосування арешту майна; 3) перелік тимчасово вилученого майна, яке підлягає поверненню особі, у разі прийняття такого рішення; 4) заборону, обмеження розпоряджатися або користуватися майном у разі їх передбачення та вказівку на таке майно; 5) порядок виконання ухвали із зазначенням способу інформування заінтересованих осіб.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи правову кваліфікацію кримінального правопорушення в межах якого здійснюється досудове розслідування, а також те, що ч. 5 ст. 191 КК України за якою підозрюється ОСОБА_5 передбачає додаткове покарання у вигляді конфіскації майна, у зв`язку із чим клопотання слідчого підлягає задоволенню.

Аналізуючи наведене вважаю, що надані слідчою матеріали підтверджують наявність правових підстав для накладення арешту на майно, а також того, що на цьому етапі кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують таке втручання у права та інтереси власника майна з метою забезпечення кримінального провадження, а слідчий суддя на даній стадії не вправі вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд при розгляді кримінального провадження по суті, тобто не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для встановлення вини чи її відсутності у фізичної або юридичної особи за вчинення кримінального правопорушення, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що надані суду матеріали є достатніми для застосування в рамках даного кримінального провадження заходів забезпечення кримінального провадження, одним із яких і є накладення арешту на майно.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 110, 168-169, 170-173 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно майна підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_7 , а саме на наступне нерухоме майно:

- одна п`ята частки житлового будинку за адресою: АДРЕСА_4 ;

- одна п`ята частки житлового будинку за адресою: АДРЕСА_4 ;

- одна п`ята частки земельної ділянки площею 0,1 ГА, кадастровий номер 4412900000:02:002:0068.

Заборонити на час досудового розслідування та судового провадження у вказаному кримінальному провадженні відчуження та розпорядження вищевказаним нерухомим майном підозрюваною ОСОБА_5 ..

Строк оскарження ухвали протягом п`яти днів з моменту її проголошення.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 113885782
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку