open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження № 2/712/2423/23

Справа № 712/7286/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 вересня 2023 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді ПИРОЖЕНКО С.А.

при секретарі АКАТОВІЙ Ю.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (адреса: АДРЕСА_1 ) до ПрАТ «Пересувна механізована колона № 42» (адреса: м. Черкаси, просп. Хіміків 12), третя особа: Черкаська міська рада (адреса: м. Черкаси, вул. Б. Вишневецького 36) про визнання права власності,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся з позовом до відповідача про визнання права власності, посилаючись на те, що 07.10.2002 на підставі рішення профкому та адміністрації ВАТ ПМК-42 йому видано ордер на право заняття житлової площі в гуртожитку ВАТ ПМК-42 за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 27,8 кв.м., житловою площею 19,9 кв.м.

З 2002 року по даний момент він проживає в гуртожитку та користується вищевказаною кімнатою та сплачує комунальні послуги. Іншого житла не має та не винаймає.

Згідно з довідкою № 01-36/2338 від 03.10.2003 виданої Соснівською районною радою м. Черкаси станом на 01.04.1996 на балансі ВАТ ПМК-42 знаходився, з поміж іншого нерухомого майна, гуртожиток за зазначеною адресою.

За змістом довідки, вона була видана в ФДМУ в Черкаській області для підтвердження права власності на нерухоме майно. Відповідно до Підтвердження права власності на будівлю (споруду або нежиле приміщення), передане до статутного фонду відкритого акціонерного товариства, згідно з наказом про створення відкритого акціонерного товариства (про перетворення державного підприємства) від 10.05.1996 року № 461-АТ продавець Регіональне відділення ФДМУ по Черкаській області передав відкритому акціонерному товариству ПМК-42, зокрема, гуртожиток, розташований за адресою: м. Черкаси, проспект Хіміків 10, вартістю 24712 грн., з огляду на зазначене, даний гуртожиток є власністю ВАТ ПМК-42.

Ним було подано звернення до відповідача щодо реалізації його права на приватизацію, проте вказане звернення залишилось без відповіді.

Оскільки він позбавлений можливості набути право власності на кімнату шляхом приватизації, вважає за необхідне поновити порушене право та визнати за ним право власності на кімнату, в якій він проживає на законних підставах, більше 5 років, у судовому порядку.

Ухвалою від 31 липня 2022 року відкрито провадження по справі та призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження повідомленням (викликом) сторін.

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги визнав та не заперечував проти їх задоволення.

Представник третьої особи до судового засідання не з`явився, причини неявки суду не відомі, про день та час розгляду справи був повідомлений належним чином.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини, які регулюються нормами цивільного законодавства.

В судовому засіданні встановлено, що 07.10.2002 на підставі рішення профкому та адміністрації ВАТ ПМК-42 Калашнику В.М. видано ордер на право заняття житлової площі в гуртожитку ВАТ ПМК-42 за адресою: АДРЕСА_1 , загальною площею 27,8 кв.м., житловою площею 19,9 кв.м.

З 2002 року по даний момент позивач проживає в гуртожитку та користується вищевказаною кімнатою та сплачує комунальні послуги. Іншого житла не має та не винаймає.

Згідно з довідкою № 01-36/2338 від 03.10.2003 виданої Соснівською районною радою м. Черкаси станом на 01.04.1996 на балансі ВАТ ПМК-42 знаходився, з поміж іншого нерухомого майна, гуртожиток за зазначеною адресою.

За змістом довідки, вона була видана в ФДМУ в Черкаській області для підтвердження права власності на нерухоме майно. Відповідно до Підтвердження права власності на будівлю (споруду або нежиле приміщення), передане до статутного фонду відкритого акціонерного товариства, згідно з наказом про створення відкритого акціонерного товариства (про перетворення державного підприємства) від 10.05.1996 року № 461-АТ продавець Регіональне відділення ФДМУ по Черкаській області передав відкритому акціонерному товариству ПМК-42, зокрема, гуртожиток, розташований за адресою: м. Черкаси, проспект Хіміків 10, вартістю 24712 грн., з огляду на зазначене, даний гуртожиток є власністю ВАТ ПМК-42.

Відповідно до приписів Закону України "Про акціонерні товариства" діяльність ВАТ ПМК-42, яке було створене до набрання чинності цим Законом, було приведено у відповідність із вимогами цього Закону, шляхом зміни найменування акціонерного товариства з відкритого акціонерного товариства "Пересувна механізована колона № 42" на приватне акціонерне товариство "Пересувна механізована колона № 42".

Згідно з довідкою № 1 від 06.07.2022 ПрАТ "Пересувна механізована колона № 42" балансова вартість 1 кв.м. житла в гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2 , обліковується в сумі 102 гривні. Балансова вартість займаної площі становить 2029 грн. 80 коп. Відповідно до експертної оцінки проведеної ТОВ Контакт-Сервіс ринкова вартість становить 120000,00 грн.

Відповідно до положень ст. 9 ЖК України громадяни мають право на приватизацію квартир (будинків) державного житлового фонду, житлових приміщень у гуртожитках, які перебувають у власності територіальних громад, або придбання їх у житлових кооперативах, на біржових торгах, шляхом індивідуального житлового будівництва чи одержання у власність на інших підставах, передбачених законом.

Законом України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" від 04 вересня 2008 року № 500-VI врегульовано правові, майнові, економічні, соціальні, організаційні питання щодо забезпечення реалізації конституційного права на житло громадян, які тривалий час на законних підставах проживають у гуртожитках, призначених для проживання одиноких громадян або для проживання сімей. Дія цього Закону поширюється на гуртожитки, що були включені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації) (ст. 1 Закону України № 500-VI).

За змістом пунктів 1, 4 частини першої статті 3 Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" забезпечення реалізації конституційного права на житло мешканців гуртожитків, на яких поширюється дія цього Закону, здійснюється з дотриманням, зокрема, таких підходів: Всі гуртожитки, на які поширюється дія цього Закону, підлягають передачі у власність територіальних громад та гуртожитки, що були включені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), передаються у власність територіальних громад відповідно до державної програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Частиною 2 ст. 4 Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" визначено, що громадяни, які на законних підставах проживають у гуртожитках державної форми власності, гуртожитках, що були включені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), набувають право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитках після їх передачі у власність відповідної територіальної громади.

Частинами 1 та 3 ст. 14 Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" визначено, що гуртожитки (як цілісні майнові комплекси), на які поширюється дія цього Закону, підлягають передачі у власність відповідних територіальних громад та гуртожитки, що були включені до статутних капіталів товариства, створених у процесі приватизації (корпоратизації), передаються у власність територіальних громад за умови попередньої повної компенсації вартості гуртожитку або безоплатно, за умови згоди на це власника гуртожитку.

Проте, за змістом пункту 6 частини першої ст. 3 Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" видатки, пов`язані з капітальним ремонтом гуртожитків (їх цілісних майнових комплексі), що передаються у власність територіальних громад згідно з цим Законом, здійснюються за рахунок, передбачених на це відповідно до державної програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад, коштів державного та місцевих бюджетів, крім того за змістом ч. 5 ст. 14 Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" видатки, пов`язані з передачею гуртожитків у власність територіальних громад, здійснюються за рахунок передбачених на це відповідно до державної програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад коштів державного та місцевих бюджетів.

Сторони в судовому засіданні вказали, що відповідно до вимог Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" ПрАТ "Пересувна механізована колона № 42" зверталось до Черкаської міської ради з клопотанням про передачу гуртожитку за адресою: АДРЕСА_2 , в комунальну власність. Так 18.01.1999 року міському голові був направлений лист (вх. № 249-02-20) з проханням про безкоштовну передачу гуртожитку по АДРЕСА_2 у комунальну власність, на який отримано відповідь за № 68 від 26.01.1999 року про відмову у прийнятті гуртожитку у комунальну власність.

В подальшому 10.07.2002 року адміністрація ПрАТ ПМК-42 знову звернулася з листом № 26 (вхідний номер міської Ради № 4688-01-12) до міського голови з проханням про передачу гуртожитку у комунальну власність міста. Вказаний лист був перенаправлений на розгляд до Соснівської районної ради, що підтверджено листом від 23 липня 2002 року.

Соснівською районною радою була створена комісія для обстеження гуртожитку, та напрацьований акт обстеження від 08 жовтня 2002 року. Всі рекомендації вказані в акті комісії були виконані. Наступним етапом повинна була бути передача в комунальну власність інженерних мереж (водопровід, каналізація, теплотраса, електричний кабель). Однак передача виявилася неможливою, по тій причині, що гуртожиток знаходиться на території підприємства і мали мережі спільні з виробництвом, виокремити їх не можливо, що підтверджується копією генплану.

В грудні 2014 року на базі гуртожитку створене ОСББ Хіміків 10, що підтверджується копією Статуту.

Позивач вказує, що ним було подано звернення до відповідача щодо реалізації права на приватизацію, проте вказане звернення залишилось без відповіді.

Статтею 1 Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" передбачено, що сфера дії цього Закону поширюється на громадян, які не мають власного житла, більше п`яти років на законних підставах зареєстровані за місцем проживання у гуртожитках та фактично проживають у них.

Тобто законом передбачено, що під захист підпадають особи, які дотримали певних умов, зокрема - відсутність в особи власного житла; правомірність її проживання в гуртожитку та користування гуртожитком; реєстрація за місцем проживання у гуртожитку більше 5 років на законних підставах; фактичне проживання протягом п`яти років за місцем реєстрації в гуртожитку.

Статтею 25 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" визначено, що спори, пов`язані з порушенням житлових прав громадян, які вимушені проживати в гуртожитках, на які поширюється дія цього Закону, незалежно від форми власності, розглядаються та вирішуються в судовому порядку, якому може передувати досудовий розгляд, що здійснюється відповідно до статті 26 цього Закону. Громадяни, які вважають, що їх житлові права чи житлові права членів їх сімей порушені, мають право для вирішення спорів звертатися безпосередньо до суду.

Позивач стверджує, що він позбавлений можливості набути право власності на кімнату шляхом приватизації, а тому вважає за необхідне поновити порушене право та визнати за ним право власності на кімнату, в якій він проживає на законних підставах, більше 5 років, у судовому порядку.

Відповідно дост. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірним, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Таким чином, аналізуючи зібрані по справі і досліджені в судовому засіданні докази, суд вважає, що позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню, оскільки позивач дійсно проживає в кімнаті гуртожитку на законних підставах більше 5 року, тому необхідно визнати за ним право власності на кімнату АДРЕСА_3 , загальною площею 27,8 кв.м., житловою площею 19,9 кв.м.

Керуючись ст.ст. ст.ст.12,13,200,259,263-265,268 ЦПК України, ст.ст. 328, 1216-1218 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на кімнату АДРЕСА_3 , загальною площею 27,8 кв.м., житловою площею 19,9 кв.м.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

ГОЛОВУЮЧИЙ:

Повний текстсудового рішенняскладено 28 вересня 2023 року.

Джерело: ЄДРСР 113800894
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку