open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Виноградівський районний суд Закарпатської області

___________________________________________________________________________________________________ Справа № 299/4693/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.09.2023 м. Виноградів

Виноградівський районний суду Закарпатської області в складі: головуючого судді Левка Т.Ю., секретар судового засідання Роман К.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Виноградів цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Виноградівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Берегівському районі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про встановлення факту народження,

В С Т А Н О В И В:

Заявниця ОСОБА_1 , в інтересах якої діє адвокат Киретів В.В., звернулася до суду із заявою про встановлення факту народження, заінтересована особа: Виноградівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Берегівському районі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Вимоги заяви мотивовані тим, що 08 жовтня 1997 року заявниця ОСОБА_1 , перебуваючи на сезонних роботах в м. Дніпропетровськ, не маючи документів, що посвідчують її особу, народила дитину дівчинку, яку назвала ОСОБА_2 . Дитина народилась в Дніпропетровському міському пологовому будинку № 1, на даний час Комунальне некомерційне підприємство «Міський пологовий будинок № 1» Дніпровської міської ради. З батьком дитини заявниця під час вагітності та після пологів не підтримувала відносин, відомості про батька дитини невідомі. Факт народження дитини підтверджується листом Комунального некомерційного підприємства № 162 від 01 травня 2023 року, що згідно наявної в закладі медичної документації, а саме в обліковій формі ф.010/0 «Журнал запису пологів у стаціонарі», існує запис щодо громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка ІНФОРМАЦІЯ_2 о 17 год. 00 хв. народила живу доношену дівчинку вагою 2700 грн. та зростом 48 см. Також в даному листі вказано, що облікова форма 103/0 «Медичні свідоцтва про народження» терміном зберігаються один рік (згідно наказу МОЗ України № 258 від 03 липня 2001 року). Прізвище « ОСОБА_3 » замість правильного « ОСОБА_4 » при народженні було записано помилково, оскільки заявниця на час народження дитини не мала паспорта громадянина України. Після народження доньки заявниця ОСОБА_1 не отримала медичне свідоцтво про народження дитини, реєстрацію дитини в подальшому не провела і до тепер донька ОСОБА_2 не має ані паспорта, ані свідоцтва про народження, хоча сама вже є матір`ю двох дітей. У зв`язку з наведеним заявниця просить встановити факт народження її доньки ОСОБА_2 в судовому порядку та вказати у актовому записі про народження дитини відповідні відомості.

Заявниця та її представник в судове засідання не з"явилися, але представник заявниці подав до суду письмову заяву про розгляд справи у їх відсутності та про те, що вимоги заяви підтримує в повному обсязі та просить суд такі задоволити.

Представник заінтересованої особи, будучи належним чином повідомленим про день, час і місце розгляду справи в судове засідання не з"явився, також подав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності, проти задоволення вимог заявниці не заперечує.

Вивчивши матеріали справи у їх сукупності та взаємозв"язку, суд приходить до висновку про задоволення заявлених вимог з огляду на наступне.

У відповідності до вимог ст. ст.315,319 ЦПК України, суди розглядають справи про встановлення фактів від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, в випадках коли діючим законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення.

У відповідності до вимогст. 293 ЦПК України, суди розглядають в порядку окремого провадження справи, зокрема, про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ст. 315 ЦПК України, суди розглядають справи, зокрема, про встановлення фактів, що мають юридичне значення, а згідно п. 7 ч.1 ст. 315 ЦПК України - про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 заявниця ОСОБА_1 , перебуваючи на сезонних роботах в м. Дніпропетровськ, не маючи документів, що посвідчують її особу, народила дитину дівчинку, яку назвала ОСОБА_2 .

Дитина народилась в Дніпропетровському міському пологовому будинку № 1, на даний час Комунальне некомерційне підприємство «Міський пологовий будинок № 1» Дніпровської міської ради.

З батьком дитини заявниця під час вагітності та після пологів не підтримувала відносин, відомості про батька дитини невідомі.

Факт народження заявницею дитини підтверджується листом Комунального некомерційного підприємства № 162 від 01 травня 2023 року, що згідно наявної в закладі медичної документації, а саме в обліковій формі ф.010/0 «Журнал запису пологів у стаціонарі», існує запис щодо громадянки ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка ІНФОРМАЦІЯ_2 о 17 год. 00 хв. народила живу доношену дівчинку вагою 2700 грн. та зростом 48 см.

Також в даному листі вказано, що облікова форма 103/0 «Медичні свідоцтва про народження» терміном зберігаються один рік (згідно наказу МОЗ України № 258 від 03 липня 2001 року).

Прізвище « ОСОБА_3 » замість правильного « ОСОБА_4 » при народженні було записано помилково, оскільки заявниця на час народження дитини не мала паспорта громадянина України.

Згідно довідки Вилоцької селищної ради Берегівського району № 280 від 10 травня 2023 року, виданій громадянці ОСОБА_5 , проживаючій в АДРЕСА_1 , зі слів громадянки ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка проживає за адресою АДРЕСА_2 і громадянки ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка проживає за адресою АДРЕСА_3 , підтверджується, що громадянка ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , біля 7 років проживає без паспорта та реєстрації місця проживання за адресою АДРЕСА_1 .

Згідно довідки Вилоцької селищної ради Берегівського району № 281 від 10 травня 2023 року, виданій громадянці ОСОБА_5 , проживаючій в АДРЕСА_1 , склад її сім`ї слідуючий:

1. ОСОБА_5 голова сім`ї ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

2. ОСОБА_8 співмешканець ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

3. ОСОБА_9 дочка ІНФОРМАЦІЯ_7 ;

4. ОСОБА_10 дочка ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Отже, суд констатує, що в судовому засіданні підтверджено і ніким не спростовано ту обставини, що ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_2 народила дитину дочку ОСОБА_5 .

Відповідно до п.18 постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» якщо державна реєстрація народження дитини проводиться за місцем проживання батьків чи одного з них, то за їх бажанням місцем народження дитини в актовому записі про народження може бути визначене фактичне місце її народження або місце проживання батьків чи одного з них. Державна реєстрація народження дитини проводиться не пізніше одного місяця з дня її народження, а у разі народження дитини мертвою не пізніше трьох днів. Підставою для проведення державної реєстрації народження дитини є визначені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров`я документи, що підтверджують факт народження. За відсутності закладу документа охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Відповідно до Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, ратифікованою постановою Верховної ради України N 789-XII від 27 лютого 1991 року, дитина має бути зареєстрована одразу ж після народження і з моменту народження має право на ім`я і набуття громадянства, а також, наскільки це можливо, право знати своїх батьків і право на їх піклування. Держави-учасниці забезпечують здійснення цих прав згідно з їх національним законодавством та виконання їх зобов`язань за відповідними міжнародними документами у цій галузі, зокрема, у випадку, коли б інакше дитина не мала громадянства.

За роз`ясненнями пленуму Верховного Суду України у постанові від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» при розгляді справ про встановлення батьківства щодо дитини, яка народилася до 1 січня 2004 р., необхідно застосовувати відповідні норми КпШС України, беручи до уваги всі докази, що достовірно підтверджують визнання відповідачем батьківства, в їх сукупності, зокрема, спільне проживання й ведення спільного господарства відповідачем та матір`ю дитини до її народження, спільне виховання або утримання ними дитини. У разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні. Із заявою про встановлення факту батьківства до суду мають право звернутися матір, опікун (піклувальник) дитини, особа, яка її утримує та виховує, а також сама дитина, котра досягла повноліття, а факту материнства - батько й інші перелічені особи.

До даних правовідносин слід застосувати норми КпШС України, оскільки дитина народилася у 1998 році.

Відповідно до ст.53 КпШС України, походження дитини від батьків, які не перебувають між собою в шлюбі, встановлюється шляхом подачі спільної заяви батьком і матір`ю дитини в державні органи реєстрації актів громадянського стану.

В разі народження дитини у батьків, які не перебувають у шлюбі, при відсутності спільної заяви батьків батьківство може бути встановлене в судовому порядку за заявою одного з батьків або опікуна (піклувальника) дитини, особи, на утриманні якої знаходиться дитина, а також самої дитини після досягнення нею повноліття.

Частина 3 ст.53 КпШС України не обмежує коло доказів, які можуть бути взяті судом до уваги, що з достовірністю підтверджують батьківство.

Встановлення даного факту необхідно заявниці для можливості зареєструвати народження доньки і отримати свідоцтво про її народження, після чого остання зможе отримати паспорт громадянина України, після чого отримати свідоцтва про народження вже своїх дітей ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_7 та ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , наявність яких підтверджується даними історії розвитку дитини, обмінної карти пологового будинку, виписками з історії хвороби, в яких їх матір`ю вказана донька заявниці ОСОБА_5 .

У зв`язку із вищевикладеним вимоги заявниці, про встановлення факту народження дитини підлягають до задоволення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10,12, 13, 18, 81, 259, 263-265, 315, 316, 318-319, 430 ЦПК України. Постановою ПВС України від 31.03.1995 року "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", суд, -

В И Р І Ш И В :

Заявлені вимоги ОСОБА_1 задоволити.

Встановити факт народження ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , доньки ОСОБА_5 у місті Дніпропетровськ.

Вказати у актовому записі про народження дитини наступні відомості про дитину: прізвище ОСОБА_4 , ім`я ОСОБА_2 , по батькові ОСОБА_13 , стать жіноча, дата народження ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянство України, місце народження місто Дніпропетровськ, у відомостях про матір дитини: прізвище ОСОБА_4 , ім`я ОСОБА_14 , по батькові ОСОБА_15 , дата народження ІНФОРМАЦІЯ_9 , громадянство України, місце проживання с. Шаланки, Берегівський район, Закарпатська область. Відомості про батька дитини записати відповідно до ч. 1 ст.135 Сімейного кодексу України, а саме записати: « ОСОБА_16 , громадянин України».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Закарпатського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Головуючий Т. Ю. Левко

Джерело: ЄДРСР 113786657
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку