open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2010 року м. Івано-Франківськ

Колегія суддів судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Івано-Франківської області в складі:

головуючого-судді Ладики Я.І.,

суддів Ткачук Н.В., Гриновецького Б.М.,

з участю: прокурора Журавльова Є.Є.,

розглянувши 13 липня 2010 року у відкритому судовому засіданні кримінальну справу за апеляціями засудженого ОСОБА_1 та Івано-Франківського природоохоронного прокурора Стефанця В.М. на вирок Косівського районного суду від 19 березня 2010 року, -

в с т а н о в и л а :

Вказаним вироком ОСОБА_1,

ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець та житель с. Пістень, Косівського району, Івано-Франківської області, освіта середня спеціальна, одружений, непрацюючий, несудимий, громадянин України, -

засуджений за ст. 191 ч.1 КК України до штрафу в розмірі 850 грн. з позбавленням права обіймати посади, повязані з виконанням адміністративно-господарських чи організаційно-розпорядчих обовязків строком на 1 рік;

за ст.197 КК України до штрафу у розмірі 510 грн.

На підставі п.2 ч.1 ст.49 КК України звільнений від призначеного покарання за ст.197 КК України у виді штрафу в розмірі 510 грн.

________________________________________________________________________________

Справа № 11-333/2010р. Головуючий у І інстанції Сабадах Б.В.

Категорія ст.191 ч.1 КК України Доповідач Ладика Я.І.

Запобіжний захід залишено йому попередньо обраний підписку про невиїзд.

Питання речових доказів вирішено у відповідності до вимог ст. 81 КПК України.

За вироком суду ОСОБА_1 визнано винним і засуджено за те, що він, працюючи лісником, 28 лютого 2006 року виявив у своєму обході самовільну порубку 3 дерев породи ялиця загальною кубомасою 5,61 м3. Діючи всупереч вимогам ст.ст.87, 88 Лісового кодексу України, посадової інструкції та договору про повну матеріальну відповідальність, не вжив заходів для встановлення особи, яка вчинила самовільну порубку дерев, та збереження зрубаної лісодеревини і незаконно її привласнив. Цими діями завдав Кутському держлісгоспу шкоди на суму 1346 грн. 40 коп.

Крім цього, працюючи в період з 2005 по 2006 рік лісником Яблунівського лісництва, неналежно виконував свої обовязки по охороні та збереженню лісу, не виявляв в обході №8 незаконні порубки лісу та осіб, які їх вчинили, не здійснював охорону та збереження лісонасаджень, внаслідок чого у зазначеному обході зрубано 208 дерев різних порід загальною кубомасою 141 м3 на суму 97318 грн. 85 коп. та пошкоджено 6 дерев кубомасою 2 м3 на суму 928 грн. Цими діями спричинив тяжкі наслідки державним інтересам на загальну суму 98 246 грн.85 коп.

В поданій апеляції засуджений ОСОБА_1 заперечує свою вину у вчиненні злочинів, за які його засуджено. Вважає вирок необґрунтованим та незаконним. Просить вирок скасувати, а його виправдати за відсутності в його діях складу злочину.

У своїй апеляції у зміненому вигляді природоохоронний прокурор Стефанець В.М. посилається на неправильне застосування судом кримінального закону в частині призначення ОСОБА_1 додаткового покарання. Просить в цій частині вирок змінити, призначивши засудженому додаткове покарання у виді позбавлення права займати посади повязані з матеріальною відповідальністю.

Заслухавши доповідача, пояснення та обґрунтування прокурора, який вважає апеляцію засудженого безпідставною, а апеляцію природоохоронного прокурора у зміненому вигляді обґрунтованою і просить її задовольнити, перевіривши матеріали справи, мотиви і доводи апеляцій, колегія суддів вважає, що апеляція природоохоронного прокурора у зміненому вигляді підлягає до задоволення, а апеляція засудженого до задоволення не підлягає з таких підстав.

Показаннями свідка ОСОБА_2 встановлено, що 28 лютого 2006 року йому зателефонував ОСОБА_1 і попросив перевезти з лісу деревину. Коли вони проїхали з місця завантаження 200 метрів, їх зупинили працівники міліції і веліли їхати у Косівський райвідділ міліції.

Свідок ОСОБА_3 дав у суді показання, якими підтвердив, що 2 березня 2006 року провів раптову ревізію на обході №8 у кварталі №30 ділянки №11 Яблунівського лісництва, де було виявлено свіжу самовільну рубку трьох сироростучих дерев породи ялиця. Про цей факт він у присутності ОСОБА_1 склав відповідний акт. Останній заявив, що не виявляв особу, яка вчинила самовільну порубку.

Показаннями свідків ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7, протоколи допиту яких були оголошені в судовому засіданні, встановлено, що вони були у складі оперативної групи, яка виїхала в ніч на 28 лютого 2006 року в с. Уторопи на місце події. Там затримали автомобіль марки ЗІЛ-131, яким керував ОСОБА_2 і на якому перевозилась деревина без будь-яких документів (т.1, а.с. 50-55, 59-64).

Протоколом допиту свідка ОСОБА_8 встановлено, що у кварталі №30 Яблунівського лісництва виявлено незаконну рубку 208 дерев різних порід. Про це ОСОБА_1 керівництву Кутського ДЛГ не доповів.

На винні дії ОСОБА_1 вказують протоколи допиту свідків ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 (т.1, а.с. 41-49), акт ревізії від 02.03.2006 року (т.1, а.с.15), протокол огляду місця події від цього ж числа (т.1, а.с. 18), довідка Кутського ДЛГ від 02.03.2006 року про вартість деревини (т.1, а.с.23) та інші матеріали справи в їх сукупності.

Рішенням Косівського районного суду від 17.09.2007 року, ухвалою Апеляційного суду від 14.11.2007 року та ухвалою Верховного Суду України від 08.02.2010 року встановлено, що ОСОБА_1 своїми незаконними діями завдав державі шкоду у розмірі 98 246 грн. 85 коп.

Доводи апеляції ОСОБА_1 про його непричетність до вчинення злочину, за який його засуджено, є неспроможними, оскільки вони спростовуються наведеними у вироку доказами.

Разом з тим колегія суддів вважає, що доводи зміненої апеляції природоохоронного прокурора є обґрунтованими, оскільки суд помилково призначив ОСОБА_1 додаткове покарання у виді позбавлення права займати посади, повязані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обовязків.

Працюючи лісником, засуджений не був службовою особою, а його робота на посаді лісника передбачала тільки матеріальну відповідальність за збереження ввірених йому матеріальних цінностей. Тому в частині призначення ОСОБА_1 додаткового покарання вирок необхідно змінити.

Апеляційних підстав для скасування вироку колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст. ст. 365, 366, 367 КПК України, колегія суддів,-

у х в а л и л а :

Апеляцію засудженого ОСОБА_1 залишити без задоволення, а апеляцію природоохоронного прокурора Стефанця В.М. у зміненому вигляді задовольнити.

Вирок Косівського районного суду від 19 березня 2010 року щодо ОСОБА_1 змінити.

Виключити з резолютивної частини вироку додаткове покарання у виді позбавлення ОСОБА_12 права займати посади повязані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обовязків.

Вважати його засудженим за ст.191 ч.1 КК України до штрафу у розмірі 850 грн. з позбавленням права займати матеріально відповідальні посади.

В решті вирок залишити без змін.

Головуючий Я.І. Ладика

Судді: Н.В. Ткачук

Б.М. Гриновецький

Згідно з оригіналом

Суддя Я.І. Ладика

Джерело: ЄДРСР 11374795
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку