open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ЄУН 336/9811/23

провадження № 1-кс/336/1226/23

УХВАЛА

іменем України

21 вересня 2023 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ ВП №3 ЗРУП ГУНП України в Запорізькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Шевченківської окружної прокуратури міста Запоріжжя ОСОБА_4 про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які містять інформацію про з`єднання абонентів мобільного зв`язку базовими станціями по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022082080001625 від 24.10.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого п.1, п.2 ч.2 ст.115 КК України, -

встановив:

20 вересня 2023 року до слідчого судді надійшло клопотання старшого слідчого СВ ВП №3 ЗРУП ГУНП України в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Шевченківської окружної прокуратури міста Запоріжжя ОСОБА_4 про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які містять інформацію про з`єднання абонентів мобільного зв`язку базовими станціями по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022082080001625 від 24.10.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого п.1, п.2 ч.2 ст.115 КК України, в якому просять надати тимчасовий доступ до документів, які які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні оператора телекомунікації (мобільного зв`язку) ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме:

- роздруківку вхідних та вихідних дзвінків, вхідних та вихідних SMS (короткі текстові повідомлення), MMS (мультимедійні повідомлення), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовим зв`язком смузі частот), дата, час та тривалість дзвінків абонента: НОМЕР_1 , з 00.00 годин 01.09.2022 по 23:59 годин 12.12.2022, із зазначенням номерів з`єднань абонентів, у тому числі з нульовою тарифікацією (неприйняті виклики), з прив`язкою до базових станцій із зазначенням азимуту та місця знаходження абонентів «А» та «Б», як в друкованому так і в електродному вигляді з можливістю їх вилучення.

З метою попередження спроб змінити або знищити інформацію чи документи, старший слідчий просить клопотання розглянути без виклику представників оператора мобільного зв`язку ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Тимчасовий доступ до документів з подальшою можливістю їх вилучення надати старшому слідчому СВ відділу поліції № 3 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_5 , заступнику начальника СВ відділу поліції № 3 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_6 , слідчому СВ відділу поліції № 3 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_7 , слідчому СВ відділу поліції № 3 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_8 , старшому слідчому СВ відділу поліції № 3 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_9 , слідчому СВ відділу поліції № 3 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 .

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд вищезазначеного клопотання без його участі, клопотання підтримує та просить задовольнити.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України клопотання розглядається без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, питання про тимчасовий доступ до яких ставиться у клопотанні.

Фіксування процесуальної дії за допомогою технічного засобу під час розгляду клопотання не здійснювалося, у зв`язку із неприбуттям в судове засідання всіх осіб, що відповідає вимогам ч. 4 ст. 107 КПК України

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

В провадженні СВ ВП №3 ЗРУП ГУНП України в Запорізькій області перебуває кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022082080001625 від 24.10.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого п.1, п.2 ч.2 ст.115 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 24.10.2022 року о 18-19 год., у лісопосадці навпроти буд. АДРЕСА_2 було виявлено 2 трупа новонароджених дітей жіночої статі з фрагментами плаценти у двох полімерних пакетах.

Під час досудового розслідування було проведено слідчі та оперативно-розшукові дії направлені на встановлення обставин вчиненого кримінального правопорушення (злочину), а також було встановлено, що особа яка користується мобільним пристроєм (телефон), з сім-карткою мобільного оператора ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з абонентським номером НОМЕР_1 . може бути причетна до вчинення вказаного кримінального правопорушення, у зв`язку із чим їх необхідно вилучити та вирішити питання про визнання речовим доказом.

Достовірні, повні, незмінні та об`єктивні дані щодо контактів та кола співучасників під час підготовки та вчинення кримінального правопорушення можливо отримати тільки у оператора мобільного зв`язку і така інформація має значення для повного і всебічного розслідування у кримінальному провадженні, іншими способами одержати ці дані неможливо.

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до положень п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є заходом забезпечення кримінального провадження.

Згідно статті 21 Закону України «Про інформацію» інформацією з обмеженим доступом є конфіденційна, таємна та службова інформація, відносини пов`язані з правовим режимом конфіденційної інформації регулюється законом.

Порядок віднесення інформації до таємної або службової, а також порядок доступу до неї регулюється законами.

Відповідно до пункту 10 частини 3 статті 18 Закону України «Про електронні комунікації», постачальники електронних комунікаційних мереж та/або послуг зобов`язані дотримуватися таких умов загальної авторизації: надавати доступ до своїх електронних комунікаційних мереж уповноваженим законом органам державної влади (їх посадовим особам) для правомірного зняття інформації в електронних комунікаційних мережах у випадках та порядку, встановлених законом.

Статтею 121 Закону України «Про електронні комунікації» визначено умови надання доступу до інформації у передбачених законом випадках.

Так, згідно з частиною 1, 2 цього Закону, доступ до інформації про споживача, факти надання електронних комунікаційних послуг, у тому числі до даних, що обробляються з метою передачі такої інформації в електронних комунікаційних мережах, здійснюється виключно на підставі рішення прокурора, суду, слідчого судді у випадках та порядку, передбачених законом.

Зняття інформації з електронних комунікаційних мереж постачальників електронних комунікаційних послуг забезпечується єдиною системою технічних засобів, що використовується всіма уповноваженими законом органами, на умовах автономного доступу до інформації у порядку, визначеному законодавством.

Згідно з п. 7 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка містяться в речах і документах, належить інформація, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв`язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо.

Відповідно до ч.1 ст.99 КПК України документом є спеціально створений з метою збереження інформації матеріальний об`єкт, який містить зафіксовані за допомогою письмових знаків, звуку, зображення тощо відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Згідно з ч. 1ст. 159 ЦПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах, комп`ютерних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Тимчасовий доступ до вказаних документів необхідний для встановлення особи (осіб) причетних до вчинення кримінального правопорушення, і іншими способами встановити дані факти неможливо.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Вказані слідчим речі і документи перебувають у володінні вищевказаної юридичної особи.

Вказані обставини є достатніми підставами, передбаченими ст.163 ч.6 КПК України, для постановлення ухвали про надання тимчасового доступу до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Таким чином, клопотання органу досудового розслідування є обґрунтованим та таким, що ґрунтується на вимогах КПК України, доводи слідчого знайшли своє підтвердження в ході судового засідання, в зв`язку з чим, клопотання підлягає частковому задоволенню.

Слідчий суддя вважає доведеним, що інформація доступ до якої просить слідчий, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. В іншій спосіб довести обставини, які передбачається довести за допомогою цієї інформації неможливо, що виправдовує застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження.

Вимоги слідчого про вилучення документів є необґрунтованими, оскільки тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах, комп`ютерних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Керуючись ст.ст. 159-164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя -

постановив:

Клопотання старшого слідчого СВ ВП №3 ЗРУП ГУНП України в Запорізькій області лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Шевченківської окружної прокуратури міста Запоріжжя ОСОБА_4 про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, які містять інформацію про з`єднання абонентів мобільного зв`язку базовими станціями по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022082080001625 від 24.10.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого п.1, п.2 ч.2 ст.115 КК України, - задовольнити частково.

Надати, слідчим слідчої групи СВ відділу поліції № 3 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області - старшому слідчому СВ відділу поліції № 3 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_5 , заступнику начальника СВ відділу поліції № 3 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_6 , слідчому СВ відділу поліції № 3 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_7 , слідчому СВ відділу поліції № 3 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_8 , старшому слідчому СВ відділу поліції № 3 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_9 , слідчому СВ відділу поліції № 3 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , тимчасовий доступ до документів (інформації), які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні оператора телекомунікації (мобільного зв`язку) ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме:

- Роздруківку вхідних та вихідних дзвінків, вхідних та вихідних SMS (короткі текстові повідомлення), MMS (мультимедійні повідомлення), GPRS (передача інформації по незайнятій голосовим зв`язком смузі частот), дата, час та тривалість дзвінків абонента: НОМЕР_1 , з 00.00 годин 01.09.2022 по 23:59 годин 12.12.2022, із зазначенням номерів з`єднань абонентів, у тому числі з нульовою тарифікацією (неприйняті виклики), з прив`язкою до базових станцій із зазначенням азимуту та місця знаходження абонентів «А» та «Б», шляхом зняття копії інформації на електронних або паперових носіях.

В інші частині клопотання - відмовити.

Особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді.

Зазначена в ухвалі слідчого судді особа зобов`язана пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію.

Відповідно до вимог ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчій суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підстави ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення, тобто до 21.10.2023 року.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 113620838
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку