open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 159/4158/23

Провадження № 1-кп/159/485/23

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 серпня 2023 року м. Ковель

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

під головуванням судді ОСОБА_1 ,

з участю:

секретаря судового

засідання ОСОБА_2 ,

прокурорів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

обвинувачених ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ,

їх захисників ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 ,

ОСОБА_12 ,

розглянувши в залі судових засідань Ковельського міськрайонного суду Волинської області у відкритому підготовчому судовомузасіданні обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 42022032110000031 від 09.06.2022 року, та долучені до нього матеріали про обвинувачення

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , з вищою освітою, одруженого, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, фізичної особи-підприємця, працюючого менеджером ТОВ "Репід", раніше не судимого,

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Нововолинськ Волинської області, українця, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_4 , без освіти, одруженого, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, офіційно не працевлаштованого, раніше не судимого,

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця с. Крушинець Любомльського району Волинської області, українця, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_5 , з вищою освітою, одруженого, має на утриманні одну неповнолітню дитину, працюючого лікарем-невропатологом КНП "Ковельське міськрайонне територіальне медичне об`єднання Ковельської міської ради Волинської області" та КП "Ковельська поліклініка Волинської обласної ради", раніше не судимого,

у вчиненні ними кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України, -

в с т а н о в и в :

Обвинувачений ОСОБА_5 , діючи умисно, з корисливих мотивів та керуючись метою отримання незаконних прибутків, у період з травня 2022 року по 12 січня 2023 року організував схему незаконного переправлення через державний кордон України військовозобов`язаних осіб шляхом підроблення документів щодо встановлення медичних діагнозів, які надавали право на виключення особи з числа військовозобов`язаних та виїзду за межі країни під час дії правового режиму воєнного стану.

Так, Законом України від 24.02.2022 № 2102-IX затверджено Указ Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні».

У подальшому Законами України № 2119-IX від 15.03.2022 та № 2212-IX від 21.04.2022, № 2263-IX від 22.05.2022, № 2500-IX від 15.08.2022 та № 2738-IX від 16.11.2022 затверджено Укази Президента України № 133/2022 від 14.03.2022, № 259/2022 від 18.04.2022, № 341/2022 від 17.05.2022, № 573/2022 від 12.08.2022 та № 757/2022 від 07.11.2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні».

Також Законом України № 2105-IX від 03.03.2022 затверджено Указ Президента України № 65/2022 від 24.02.2022 «Про загальну мобілізацію», в Україні оголошено проведення загальної мобілізації до Збройних Сил України.

На підставі вищезазначених нормативно-правових актів на період дії правового режиму воєнного стану, тимчасово обмежено конституційні права та свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України, в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», у тому числі щодо заборони громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку у Міністерстві оборони України, Службі безпеки України чи Службі зовнішньої розвідки України, змінювати місце проживання (місце перебування) без дозволу військового комісара або керівника відповідного органу Служби безпеки України чи Служби зовнішньої розвідки України.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», під час воєнного стану з військової служби звільняються військовослужбовці, визнані за станом здоров`я непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

Наказом № 402 від 14.08.2008 Міністерства оборони України «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» визначено, що військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров`я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов`язаних, установлює причинний зв`язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

У разі, коли військовослужбовці, які звільняються з військової служби, визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, військово-лікарська комісія приймає відповідну постанову на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб та таблиць додаткових вимог до стану здоров`я.

Наказом № 610 від 21.11.2017 Міністерства оборони України «Про тимчасове посвідчення військовозобов`язаного» визначено, що тимчасове посвідчення військовозобов`язаного є документом, що посвідчує особу військовозобов`язаного, який перебуває у запасі осіб офіцерського складу або осіб рядового, сержантського і старшинського складу, та визначає належність його власника до виконання військового обов`язку.

Для досягнення кінцевої мети даної злочинної діяльності - особистого збагачення, зважаючи на складність вчинення таких злочинів, усвідомлюючи, що зайняття таким видом злочинної діяльності самотужки не принесе бажаного злочинного результату та кримінальних прибутків, оскільки потребує ретельної та тривалої підготовки, ОСОБА_5 , діючи умисно, розробив план реалізації такого задуму, який полягав в отриманні кримінальних прибутків від організації незаконного переправлення військовозобов`язаних осіб через державний кордон України через міжнародні пункти пропуску.

Зазначеним планом передбачалось залучення до його виконання інших осіб, які будуть з використанням своїх знайомств, зв`язків та професійних навиків виготовляти підроблені документи медичних установ та забезпечувати безперешкодний виїзд військовозобов`язаних осіб за кодон.

Також планом передбачалося пошук осіб, які мають намір незаконно виїхати за кордон, сприяння у реєстрації їх місця проживання у Ковельському районі Волинської області, супровід при проходженні ними військово-лікарської комісії, складання та видача завідомо підробленої медичної документації, яка б слугувала підставою визнання військовозобов`язаних осіб обмежено придатними або непридатними до військової служби за станом здоров`я з подальшим виключенням їх з військового обліку, перевезення цих осіб через державний кордон України.

Реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на вчинення незаконної організації та сприяння у незаконному переправленні осіб через державний кордон України, усвідомлюючи незаконність таких дій, розраховуючи на довготривалість та систематичність передбачених планом злочинних дій, розуміючи, що власноруч, без залучення інших осіб, не зможе реалізувати розроблений план злочинної діяльності, ОСОБА_5 , орієнтовно у травні 2022 року (точні час та місце не встановлені) запропонував ОСОБА_6 та ОСОБА_7 спільно вчиняти злочини згаданої категорії, на що останні погодились.

Отримавши згоду ОСОБА_6 та ОСОБА_7 на участь в спільній протиправній діяльності, ОСОБА_5 довів до їх відома розроблений ним план злочинної діяльності, розподілив функції і ролі кожного з членів організованої групи та при цьому спільно узгодив з учасниками правила поведінки, які базувались на бажанні кожного з них отримувати стабільні кримінальні прибутки для задоволення власних потреб у грошах.

Таким чином, у травні 2022 року (точні час та місце не встановлені), ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 зорганізувалися у стійке об`єднання - організовану групу, метою діяльності якої було вчинення з корисливих мотивів незаконної організації та сприянні у незаконному перетині через державний кордон України, з розподілом ролей кожного із членів угрупування, відповідно до розробленого плану злочинної діяльності, який був відомий всім його учасникам.

Таким чином, у період часу з травня 2022 року по 12 січня 2023 року (точні час та місце не встановлені), ОСОБА_5 , створивши організовану групу, до складу якої крім нього увійшли ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , забезпечив її функціонування та реалізацію відомого всім її учасникам плану злочинних дій, спрямованого на отримання незаконних прибутків від протиправної діяльності, пов`язаної із незаконним переправленням військовозобов`язаних громадян через державний кордон України до Республіки Польща в період дії воєнного стану на території України до 12 січня 2023 року, тобто до часу, коли така протиправна діяльність була припинена правоохоронними органами.

Згідно розробленого плану, ОСОБА_5 взяв на себе функції організатора та керівника злочинної групи, безпосередньо підшукував військовозобов`язаних громадян України, які мають намір незаконно перетнути державний кордон України, інструктував їх щодо порядку виконання дій, направлених на отримання документів, що надають право на виїзд за кордон, налагоджував їх комунікацію з іншими членами організованої групи, використовуючи власні здібності та життєвий досвід, ознайомлювався та вивчав законодавство України, з метою надання вигляду законної діяльності злочинної групи, здійснював керівництво діями учасників злочинної групи, керував підготовкою та безпосереднім вчиненням злочинів, контролював інших учасників злочинної групи, а також процес оформлення всіх необхідних документів, визначав суму грошової винагороди за організацію та сприяння у незаконному перетині кордону військовозобов`язанимита розподіляв між учасниками злочинної групи отримані прибутки.

Роль ОСОБА_6 полягала у зустрічі військовозобов`язаних, оскільки вони є мешканцями інших областей України, супроводі при оформленні місця реєстрації, надання консультацій щодо проходження медичного огляду, забезпечення транспортування військовозобов`язаних громадян України до ІНФОРМАЦІЯ_4 , Комунального некомерційного підприємства «Ковельське МТМО», супроводі їх в приміщеннях зазначених установ, комунікації з медичними працівниками, допомозі у виготовленні необхідної документації військово-лікарської комісії, з метою в подальшому пособництві у виготовлення підроблених довідок про непридатність для проходження служби в Збройних силах України та виключення з військового обліку осіб, додержанні встановлених керівником групи конспіративних заходів. Крім цього, роль ОСОБА_6 полягала також у безпосередньому перевезенні вищевказаних військовозобов`язаних громадян через державний кордон України.

Роль ОСОБА_7 полягала у безпосередньому виготовленні підробленої первинної медичної документації, а саме виписок з історій хвороб медичних закладів, висновків лабораторних досліджень, з метою викривлення фактів захворювання військовозобов`язаних із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я, які в подальшому бралися за основу при видачі кінцевих медичних висновків, а також при прийнятті рішення військово-лікарською комісією ІНФОРМАЦІЯ_4 щодо непридатності для проходження служби в Збройних силах України та виключення з військового обліку осіб, що ставало підставою для незаконного виїзду за кордон, забезпеченні проходження військово-лікарської комісії у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, із використанням своїх знайомств та довірливих відносин, супроводі осіб під час проходження медичних оглядів та обстежень для отримання документів щодо непридатності до військової служби в Збройних силах України у Комунальному некомерційному підприємстві «Ковельське МТМО», додержанні встановлених керівником групи конспіративних заходів.

Усі учасники даного кримінального угрупування усвідомлювали суспільно-небезпечний характер своїх протиправних діянь, передбачали настання наслідків і бажали досягнення єдиного злочинного результату, тобто діяли з прямим умислом.

Таким чином, у період часу з травня 2022 року по 12 січня 2023 року (точні час та місце не встановлені), організована група в складі ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , реалізовуючи єдиний злочинний умисел, діючи умисно, керуючись корисливим мотивом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків, достовірно знаючи про заборону перетину державного кордону України громадянами чоловічої статі віком від 18 до 60 років, з метою протиправного збагачення, організували незаконне переправлення військовозобов`язаних громадян України через державний кордон України, шляхом підроблення документів щодо встановлення медичних діагнозів, які надавали право на виключення особи з числа військовозобов`язаних та виїзду за межі країни під час дії правового режиму воєнного стану.

Крім того, до вчинення згаданих вище злочинів, пов`язаних з незаконним переправленням осіб через державний кордон України та підробленням документів, ОСОБА_6 спільно ОСОБА_7 , діючи за попередньою змовою, залучили особу, відносно якої матеріали виділено в окреме провадження.

Зазначеною організованою групою під керівництвом ОСОБА_5 вчинені наступні кримінальні правопорушення.

1. Так, ОСОБА_5 у травні 2022 року, перебуваючи у м. Києві, точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено, будучи організатором та керівником створеної та очолюваної ним організованої групи, діючи умисно, на виконання розробленого злочинного плану, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, з метою імітації захворювання та подальшогонезаконного переправлення військовозобов`язаного ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , через державний кордон України, організував шляхом надання ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вказівок, складання та видачу завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_13 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

У свою чергу ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, використовуючи власний ноутбук марки «DELL» (модель «INSPIRSON 3521», серійний номер 7WLVJV1), перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_5 (точної дати в ході досудового розслідування не встановлено), склав завідомо підроблені медичні документи, а саме: розшифровку результатів електроенцефалограми від 27.05.2022, розшифровку результатів МРТ головного мозку від 14.09.2020 та виписку із медичної картки стаціонарного хворого № 9672-539 про перебування ОСОБА_13 на стаціонарному лікуванні у Київській міській клінічній лікарні № 1 в період часу з 02.09.2021 по 12.09.2021 і встановлення останньому надуманого діагнозу: генералізована епілепсія з генералізованими епінападами 3-4 рази на місяць та парціальними 3 рази на тиждень з когнітивними розладами, з стійкою цефалгією, вираженими статико - координаторними порушеннями, хоча ОСОБА_13 в дійсності лікування не проходив та за наданням медичної допомоги до даного лікувального закладу не звертався.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів, які б підтверджували наявність захворювання у ОСОБА_13 , 27.05.2022, знаходячись на робочому місці за адресою: м. Ковель вул. Театральна,16, підписав та видав підроблений акт № 249 від 27.05.2022 дослідження стану здоров`я ОСОБА_13 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у останнього, що стало підставою видачі висновку лікаря невропатолога від 30.05.2022 про встановлення факту захворювання у ОСОБА_13 та документів із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я ОСОБА_13 - картку № Пр67/2501 від 31.05.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_13 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідку № Пр67 від 31.05.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_13 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

Таким чином, ОСОБА_5 своїми умисними діями, які виразились в організації складання, видачі працівником юридичної особи, який не є службовою особою, завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують факти, що мають юридичне значення, та надають певні права, з метою їх використання іншою особою, вчиненого організованою групою, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України.

2. Крім цього, ОСОБА_5 у другій половині червня 2022 року, перебуваючи у м. Києві, точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено, будучи організатором та керівником створеної та очолюваної ним організованої групи, діючи умисно, повторно, на виконання розробленого злочинного плану, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, з метою імітації захворювання та подальшогонезаконного переправлення військовозобов`язаного ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , через державний кордон України, організував шляхом надання ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вказівок, складання та видачу завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_14 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

У свою чергу ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, використовуючи власний ноутбук марки «DELL» (модель «INSPIRSON 3521», серійний номер 7WLVJV1), перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_5 (точної дати в ході досудового розслідування не встановлено), склав завідомо підроблені медичні документи, а саме: розшифровку результатів МРТ головного мозку від 04.02.2022 та від 05.02.2022, виписку із медичної картки стаціонарного хворого про перебування ОСОБА_14 на стаціонарному лікуванні у КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради з 02.02.2022 і встановлення останньому надуманого діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма ремітуюче - рецидивуючий перебіг в стадії загострення, виражений цефалгічний та церебростенічний синдроми, виражений вестибулоатактичний синдром, хоча ОСОБА_14 в дійсності лікування не проходив та за наданням медичної допомоги до даного лікувального закладу не звертався.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів, які б підтверджували наявність захворювання у ОСОБА_14 , 25.07.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 25.07.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_14 та про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього, що стало підставою видачі картки № НОМЕР_1 від 25.07.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_14 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідки № Пр106 від 25.07.2022, відповідно до якої ОСОБА_14 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

3. Крім цього, ОСОБА_5 у другій половині червня 2022 року, перебуваючи у м. Києві, точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено, будучи організатором та керівником створеної та очолюваної ним організованої групи, діючи умисно, повторно на виконання розробленого злочинного плану, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, з метою імітації захворювання та подальшогонезаконного переправлення військовозобов`язаного ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , через державний кордон України, організував шляхом надання ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вказівок, складання та видачу завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_15 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

У свою чергу ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, використовуючи власний ноутбук марки «DELL» (модель «INSPIRSON 3521», серійний номер 7WLVJV1), перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_5 (точної дати в ході досудового розслідування не встановлено), склав завідомо підроблені медичні документи, а саме: розшифровку результатів МРТ головного мозку від 04.10.2021 та від 08.10.2021, виписку із медичної картки стаціонарного хворого № іст.5973-88 про перебування ОСОБА_15 на стаціонарному лікуванні у КНП «Черкаська обласна лікарня» Черкаської обласної ради з 02.02.2022 по 12.02.2022 і встановлення останньому надуманого діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма ремітуюче - рецидивуючий перебіг в стадії загострення, виражений цефалгічний та церебростенічний синдроми, виражений вестибулоатактичний синдром, скритий правобічний геміпарез, часткова атрофія ДЗН обох очей, хоча ОСОБА_15 в дійсності лікування не проходив та за наданням медичної допомоги до даного лікувального закладу не звертався.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів, які б підтверджували наявність захворювання у ОСОБА_15 , 06.07.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 06.07.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_15 та про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього, що стало підставою видачі картки № НОМЕР_2 від 06.07.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_15 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідки № Пр93/2816 від 06.07.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_15 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

4. Крім цього, ОСОБА_5 , у середині листопада 2022 року, перебуваючи у м. Києві, точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено, будучи організатором та керівником створеної та очолюваної ним організованої групи, діючи умисно, повторно, на виконання розробленого злочинного плану, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, з метою імітації захворювання та подальшогонезаконного переправлення військовозобов`язаного ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , через державний кордон України, організував шляхом надання ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вказівок, складання та видачу завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_16 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

У свою чергу ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, використовуючи власний ноутбук марки «DELL» (модель «INSPIRSON 3521», серійний номер 7WLVJV1), перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_5 (точної дати в ході досудового розслідування не встановлено), склав завідомо підроблені медичні документи, а саме: результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку від 25.08.2021 та від 11.09.2021 та виписки із медичної картки амбулаторно (стаціонарного) хворого про перебування ОСОБА_16 на стаціонарному лікуванні в неврологічному відділенні Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова у період з 10.09.2021 до 20.09.2021 та встановлення останньому діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма, ремітуюче - рецидивуючий перебіг з помірними статико - координаторними порушеннями та правобічною пірамідною недостатністю з цефалгічним та церебростенічним синдромом, хоча ОСОБА_16 ніколи не проходив лікування у вказаному медичному закладі та за наданням медичної допомоги не звертався.

25.11.2022 ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, з метою приховування злочинних дій та подальшого незаконного підтвердження насправді неіснуючого захворювання у ОСОБА_16 , будучи обізнаним про залучення до спільної злочинної діяльності особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, видав направлення на ім`я ОСОБА_16 для проходження стаціонарного лікування у неврологічному відділенні Ковельської ЦРЛ для підтвердження вигаданого ним же захворювання. ОСОБА_16 , на виконання домовленостей, у супроводі ОСОБА_6 , прибув до Ковельської ЦРЛ, де ОСОБА_7 , який вже їх чекав, організував зустріч з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, яка, у свою чергу, в той же день здійснила огляд ОСОБА_16 та помістила останнього на стаціонарне лікування у неврологічне відділення Ковельської ЦРЛ у палату № 21, якої насправді немає у вказаному відділенні, де ОСОБА_16 з 25.11.2022 по 02.12.2022 рахувався на стаціонарному лікуванні, хоча фактично жодного дня у стаціонарі не провів.

Продовжуючи свої злочинні дії, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, при проведенні формального обстеження та формального лікування ОСОБА_16 , взяла за основу підроблені ОСОБА_7 результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку ОСОБА_16 , що послугувало створенням вказаною особою завідомо неправдивих відомостей про наявність захворювання, які остання у період з 25.11.2022 по 02.12.2022 (точної дати досудовим розслідуванням не встановлено), перебуваючи на робочому місці за адресою: м. Ковель, вул. О. Пчілки, 4,внесла до медичної картки стаціонарного хворого ОСОБА_16 .

В подальшому, 02.12.2022, ОСОБА_16 до ІНФОРМАЦІЯ_4 було надано виписку із медичної картки стаціонарного хворого № 12714-1648, де у повній мірі продубльовано неіснуюче захворювання ОСОБА_16 , керуючись яким,ОСОБА_7 , діючи у відповідності до відведеної йому ролі у складі організованої групи, 05.12.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 05.12.2022 про наявність захворювання у ОСОБА_16 , що не відповідало дійсності, та про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього, що стало підставою видачі картки № НОМЕР_3 від 05.12.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_16 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідки № Пр198/3837 від 05.12.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_16 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

5. Крім того, ОСОБА_5 у другій половині листопада 2022 року, перебуваючи у м. Києві, точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено, будучи організатором та керівником створеної та очолюваної ним організованої групи, діючи умисно, повторно на виконання розробленого злочинного плану, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, з метою імітації захворювання та подальшогонезаконного переправлення військовозобов`язаного ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , через державний кордон України, організував шляхом надання ОСОБА_6 та ОСОБА_7 вказівок, складання та видачу завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_17 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

Так, 26.11.2022, у невстановлений досудовим слідством час, ОСОБА_17 , на виконання домовленостей з ОСОБА_5 , прибув до м. Ковеля Волинської області, де поблизу магазину за адресою: АДРЕСА_7 ,зустрівся з ОСОБА_6 .

В ході вказаної зустрічі, яка відбувалася у першій половині дня (точний час не встановлений), достовірно знаючи, що ОСОБА_17 обмежений виїзд за кордон на період дії воєнного стану, ОСОБА_6 обумовив з останнім спосіб незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме - виготовлення підроблених документівпро непридатність до військової служби шляхом внесенням до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання. Крім цього, в ході зустрічі було обумовлено ймовірний розмір грошової винагороди за надані ОСОБА_6 послуги у сумі 10 000 доларів США.

Продовжуючи реалізацію злочинного наміру, ОСОБА_6 , діючи з метою усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України для постановки на військовий облік ОСОБА_17 та проходження ним військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , користуючись родинними зв`язками та власними знайомствами, зареєстрував ОСОБА_17 як внутрішнього переміщену особу та здійснив реєстрацію місця проживання останнього за адресою: АДРЕСА_8 .

02.12.2022, близько 9 год. 30 хв., ОСОБА_17 , за попередньою вказівкою ОСОБА_6 , зустрівся з ОСОБА_7 поблизу приміщення Ковельського МТМО за адресою м. Ковель, вул. О. Пчілки, 4, де, в ході вказаної зустрічі, ОСОБА_7 проінструктував ОСОБА_17 з приводу подальших дій, спрямованих на виготовлення ними підроблених документівпро непридатність до військової служби.

В той же день, з метою приховування злочинних дій та підтвердження факту неіснуючого захворювання у ОСОБА_17 , ОСОБА_7 провів останнього у неврологічне відділення Ковельської ЦРЛ, де особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, здійснила медичний огляд ОСОБА_17 , після чого оформила на стаціонарне лікування у неврологічного відділення до неіснуючої палати № 21, де він формально рахувався з 02.12.2022 до 12.12.2022, хоча фактично жодного дня на стаціонарному лікуванні неврологічного відділення Ковельського МТМО не перебував.

В подальшому, 05.12.2022, близько 13 год., за попередньою домовленістю, ОСОБА_6 зустрівся з ОСОБА_17 в магазині за адресою: АДРЕСА_7 , де останній на вимогу ОСОБА_6 передав йому частину раніше обумовленої грошової винагороди у сумі 3 000 доларів США.

На виконання злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України ОСОБА_17 ,з метою імітації захворювання при проведенні фальсифікованого обстеження та лікування останнього,особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, у період з 02.12.2022 до 12.12.2022, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи на робочому місці за адресою: м. Ковель, вул. О. Пчілки, 4, внесла до медичної картки стаціонарного хворого № 12986-1688 завідомо неправдиві відомості щодо стану здоров`я ОСОБА_17 та встановила останньому діагноз: хронічна двобічна вертеброгенна мієлорадикулопатія л5 стійкий виражений больовий синдром, стійкий м`язово - тонічний синдром переміжної кульгавості часто рецидивуючий перебіг в стадії загострення, легкий парез обох стоп, остеохондроз поперекового відділу хребта, нестабільна форма, ускладнений екструзією л3-л4,л5-с1м/х дисків протрузією л4-л5 м/х диску компресією нервових корінців двобічно, лікування, що включає реабілітаційну процедуру неуточнену.

Надалі, 14.12.2022 ОСОБА_17 , у супроводі ОСОБА_6 , прибув до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де, на виконання вказівок останнього, став на військовий облік у ІНФОРМАЦІЯ_6 , після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження, а ОСОБА_7 , на виконання спільного злочинного плану, будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, на основі підроблених особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, медичних документів, а саме - виписки із медичної картки стаціонарного хворого № 12986-1688 від 12.12.2022 на ім`я ОСОБА_17 , 21.12.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 21.12.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_17 та про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

11.01.2023 ОСОБА_17 , перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_6 , надав під час проходження ВЛК отримані від ОСОБА_18 підроблені лабораторні дослідження, згідно яких у ОСОБА_17 виявлено захворювання - стан після перенесеного вірусного гепатиту «С», хоча останній таким захворюванням насправді ніколи не хворів. В той же день, на вимогу ОСОБА_6 , ОСОБА_17 передав останньому гроші у сумі 5000 гривень, як оплату за виготовлених підроблених лабораторних досліджень.

Крім цього, 11.01.2023 ОСОБА_18 обумовив з ОСОБА_17 про отримання останнім 12.01.2023 затвердженої ІНФОРМАЦІЯ_10 підробленої довідки ВЛК та подальший виїзд за кордон, перетнувши який, ОСОБА_17 мав надати ОСОБА_6 решту обумовленої суми винагороди, а саме 7 000 доларів США.

12.01.2023, близько 10 год., ОСОБА_17 у супроводі ОСОБА_6 отримав у ІНФОРМАЦІЯ_6 підроблену довідку військово - лікарської комісії № 195 від 12.01.2023 про тимчасову непридатність до військової служби.

Таким чином, ОСОБА_5 своїми умисними діями, що виразились в організації складання, видачі працівником юридичної особи, який не є службовою особою, завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують факти, що мають юридичне значення,та надають певні права, з метою їх використання іншою особою,вчинених повторно, організованою групою, вчинив кримінальні правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України.

6. Крім цього, ОСОБА_5 , у невстановлений досудовим розслідуванням час, не пізніше 25 травня 2022 року (точні час та місце не встановлені), будучи організатором та керівником створеної та очолюваної ним організованої групи, діючи з корисливих мотивів, умисно, згідно розробленого плану, розподілу ролей та заздалегідь визначених функцій, достовірно знаючи, що в період дії правового режиму воєнного стану можуть обмежуватися конституційні права та свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», зокрема, виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється, перебуваючи в м. Києві, під час спілкування із військовозобов`язаним громадянином України ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , запропонував йому організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща за грошову винагороду, сума якої досудовим розслідуванням не встановлено, шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність останнього для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України.

В подальшому ОСОБА_5 проконсультував ОСОБА_13 з приводу подальших дій та скерував останнього до м. Ковеля Волинської області для зустрічі з ОСОБА_6 , попередньо повідомивши останнього, у невстановлений досудовим слідством спосіб, про приїзд ОСОБА_13 .

Надалі, 26 травня 2022 року ОСОБА_13 , на виконання домовленостей з ОСОБА_5 , прибув до м. Ковель Волинської області, де зустрівся з ОСОБА_6 , який довів до його відому покроковий план дій щодо організації ним та іншими співучасниками незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме - виготовлення підроблених документівпро непридатність до військової служби шляхом внесенням до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання.

26.05.2022 ОСОБА_13 , у супроводі з ОСОБА_6 прибув до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де, на виконання вказівок останнього, став на військовий облік у ІНФОРМАЦІЯ_6 , після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження. ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, з метою імітації захворювання у ОСОБА_13 , надав останньому завідомо заготовлені підроблені медичні документи, а саме - результати проходження електроенцефалограми головного мозку та виписки із медичної картки стаціонарного хворого № 9672-539 про перебування ОСОБА_13 на стаціонарному лікуванні у Київській міській клінічній лікарні № 1 в період часу з 02.09.2021 по 12.09.2021 та встановлення останньому надуманого діагнозу: генералізована епілепсія з генералізованими епінападами 3-4 рази на місяць та парціальними 3 рази на тиждень з когнітивними розладами, з стійкою цефалгією, вираженими статико - координаторними порушеннями, хоча ОСОБА_13 в дійсності ніколи лікування не проходив та за наданням медичної допомоги до даного лікувального закладу не звертався, для пред`явлення їх лікарям при проходженні ВЛК.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів, які б підтверджували наявність захворювання у ОСОБА_13 , 27.05.2022, знаходячись на робочому місці за адресою: АДРЕСА_9 , підписав та видав підроблений акт № 249 від 27.05.2022 дослідження стану здоров`я ОСОБА_13 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у останнього, що стало підставою видачі висновку лікаря невропатолога від 30.05.2022 про встановлення факту захворювання у ОСОБА_13 та отримання висновку лікаря про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

Після цього, 30 травня 2022 року, ОСОБА_6 разом із ОСОБА_7 , діючи згідно розробленого плану та визначених ролей, умисно, протиправно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, перебуваючи з ОСОБА_13 в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , що по АДРЕСА_10 , отримали підроблені документи із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я ОСОБА_13 - картку № Пр67/2501 від 31.05.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_13 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідку № Пр67 від 31.05.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_13 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, яку того ж дня, невстановленими досудовим розслідуванням службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 видано ОСОБА_13 , за що учасниками злочинної групи отримано грошову винагороду, сума якої досудовим слідством не встановлена.

В подальшому, 01 червня 2022 року о 23 год. 28 хв., на підставі підроблених документів, а саме - довідки військово - лікарської комісії від 31.05.2022, виданої на ім`я ОСОБА_13 , який за станом здоров`я визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, ОСОБА_13 , у супроводі ОСОБА_6 , який попередньо повідомив організатору злочинної групи ОСОБА_5 про позитивне вирішення питання та отримання підробленої довідки, автомобілем марки «Peugeot», номерний знак НОМЕР_4 , перетнули державний кордон України в напрямку Республіки Польща через пункт пропуску «Ягодин», що на вул. Прикордонників, 1 у с. Старовойтове Ковельського району Волинської області.

Таким чином, ОСОБА_5 своїми умисними діями, що виразились в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництві такими діями, сприянні їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів та усуненням перешкод, вчиненого організованою групою, з корисливих мотивів, вчинив кримінальне правопорушення (злочин), передбачений ч. 3 ст. 332 КК України.

7. Окрім цього, у другій половині червня 2022 року (точні час та місце не встановлені), ОСОБА_5 , будучи організатором та керівником створеної та очолюваної ним організованої групи, діючи повторно, з корисливих мотивів, умисно, згідно розробленого плану, розподілу ролей та заздалегідь визначених функцій, достовірно знаючи, що в період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», зокрема, виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється, перебуваючи в м. Києві, під час спілкування із військовозобов`язаним громадянином України ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , за грошову винагороду, сума якої досудовим розслідуванням не встановлено, запропонував йому організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща, шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України. В подальшому ОСОБА_5 проконсультував ОСОБА_14 з приводу подальших дій та скерував останнього до м. Ковеля Волинської області для зустрічі з ОСОБА_6 , попередньо повідомивши останнього про приїзд ОСОБА_14 .

Надалі, 22 червня 2022 року ОСОБА_14 , на виконання домовленостей з ОСОБА_5 , прибув до м. Ковеля Волинської області, де зустрівся з ОСОБА_6 , який довів до його відому покроковий план дій щодо організації незаконного переправлення через державний кордон України, а саме - виготовлення підроблених документівпро непридатність до військової служби шляхом внесенням до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання.

ОСОБА_6 , продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, з метою постановки на військовий облік ОСОБА_14 та проходження ним військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , користуючись родинними зв`язками та власними знайомствами, з якими перебуває у довірливих відносинах, здійснив реєстрацію місця проживання ОСОБА_14 за адресою: АДРЕСА_11 .

Надалі, 18.07.2022 ОСОБА_14 , у супроводі з ОСОБА_6 , прибув до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де на виконання вказівок останнього, став на військовий облік у ІНФОРМАЦІЯ_6 , після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та 19.07.2022 розпочав її проходження. ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, з метою імітації захворювання у ОСОБА_14 , надав останньому завідомо заготовлені підроблені медичні документи, а саме: результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку та виписки із медичної картки амбулаторного (стаціонарного) хворого про перебування ОСОБА_14 на стаціонарному лікуванні у Комунальному некомерційному підприємстві «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради та встановлення останньому діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма ремітуюче - рецидивуючий перебіг стадії загострення, виражений цефалгічний та церебростенічний синдроми, виражений вестибулоатактичний синдром, хоча ОСОБА_14 ніколи не проходив лікування та за наданням медичної допомоги не звертався у вказані медичні заклади, для пред`явлення їх лікарям при проходженні ВЛК.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів про наявність захворювання у ОСОБА_14 , 25.07.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 25.07.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_14 та висновок лікаря про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

Після цього, 25 липня 2022 року, ОСОБА_6 разом із ОСОБА_7 , діючи згідно розробленого плану та визначених ролей, умисно, протиправно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, перебуваючи з ОСОБА_14 в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , що по АДРЕСА_10 , отримали підроблені документи із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я ОСОБА_14 - картку № Пр106/2993 від 25.07.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_14 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України), довідку №Пр106 від 25.07.2022 та тимчасове посвідчення військовозобов`язаного від 25.07.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_14 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, що є підставою для безперешкодного перетину державного кордону України в період дії воєнного стану, яку того ж дня, невстановленими досудовим розслідуванням службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 видано ОСОБА_14 , за що учасниками злочинної групи отримано грошову винагороду, сума якої в ході досудового розслідування не встановлена.

В подальшому, 05 серпня 2022 року об 11 год. 20 хв., ОСОБА_14 , на підставі підроблених документів, а саме - довідки військово - лікарської комісії та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного від 25.07.2022, виданих на ім`я останнього, як пішохід перетнув державний кордон України в напрямку Румунії через пункт пропуску «Порубне», що на вул. Головна, 2 с. Тереблече Глибоцького району Чернівецької області.

8. Окрім цього, у другій половині червня 2022 року (точні час та місце не встановлені), ОСОБА_5 , будучи організатором та керівником створеної та очолюваної ним організованої групи, діючи повторно, з корисливих мотивів, умисно, згідно розробленого плану, розподілу ролей та заздалегідь визначених функцій, достовірно знаючи, що в період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», зокрема, виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється, перебуваючи в м. Києві, під час спілкування із військовозобов`язаним громадянином України ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , за грошову винагороду, сума якої досудовим розслідуванням не встановлено, запропонував йому організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України. В подальшому ОСОБА_5 проконсультував ОСОБА_15 з приводу подальших дій та скерував останнього до м. Ковеля Волинської області для зустрічі з ОСОБА_6 , попередньо повідомивши останнього про приїзд ОСОБА_15 .

Надалі, 01 липня 2022 року ОСОБА_15 , на виконання домовленостей з ОСОБА_5 , прибув до м. Ковеля Волинської області, де зустрівся з ОСОБА_6 , який довів до його відому покроковий план дій щодо організації незаконного переправлення через державний кордон України, а саме - виготовлення підроблених документівпро непридатність до військової служби шляхом внесенням до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання.

ОСОБА_6 , продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, з метою поставки на військовий облік ОСОБА_15 та проходження ним військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , користуючись родинними зв`язками та власними знайомствами, з якими перебуває у довірливих відносинах, зареєстрував ОСОБА_15 як внутрішньо переміщену особу та здійснив реєстрацію місця проживання останнього за адресою: АДРЕСА_3 .

Надалі, 01.07.2023 ОСОБА_15 , у супроводі ОСОБА_6 , прибув до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де, на виконання вказівок останнього, став на військовий облік у ІНФОРМАЦІЯ_6 , після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження. ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, з метою імітації захворювання у ОСОБА_15 , надав останньому завідомо заготовлені підроблені медичні документи, а саме: результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку та виписки із медичної картки стаціонарного хворого про перебування ОСОБА_15 на стаціонарному лікуванні в неврологічному відділенні Київської міської клінічної лікарні № 1, виготовлений на бланку комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна лікарня» Черкаської обласної ради та встановлення останньому діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма ремінуюче - рецидивуючий перебіг стадії загострення, виражений цефалгічний та церебростенічний синдроми, виражений вестибулоактичний синдром, скритий правобічний геміпарез, часткова атрофія ДЗН обох очей, хоча ОСОБА_15 в дійсності ніколи лікування не проходив та за наданням медичної допомоги до вказаних лікувальних закладів не звертався, для пред`явлення їх лікарям при проходженні ВЛК.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів про наявність захворювання у ОСОБА_15 , 06.07.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 06.07.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_15 , та висновок лікаря про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

Після цього, 25 липня 2022 року, ОСОБА_6 , разом із ОСОБА_7 , діючи згідно розробленого плану та визначених ролей, умисно, протиправно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, перебуваючи з ОСОБА_15 в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , що по АДРЕСА_10 , отримали підроблені документи із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я ОСОБА_15 - картку № Пр93/2816 від 06.07.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_15 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України), довідку № Пр93/2816 від 06.07.2022 військово-лікарської комісії та тимчасове посвідчення військовозобов`язаного від 06.07.2022, відповідно до якої ОСОБА_15 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, що є підставою для безперешкодного перетину державного кордону України в період дії воєнного стану, яку того ж дня невстановленими досудовим розслідуванням службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 видано ОСОБА_15 , за що учасниками злочинної групи отримано грошову винагороду, сума якої в ході досудового розслідування не встановлена.

В подальшому, 03 серпня 2022 року о 09 год. 58 хв. ОСОБА_15 , на підставі підроблених документів, а саме - довідки військово - лікарської комісії та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного від 06.07.2022, виданих на ім`я останнього, залізничним транспортним засобом рейсом «Київ - Хелм» перетнув державний кордон України в напрямку Республіки Польща через пункт пропуску «Ягодин», що на вул. Призалізнична, 13 у с. Римачі Ковельського району Волинської області.

9. Окрім цього, у середині листопада 2022 року (точні час та місце не встановлені), ОСОБА_5 , будучи організатором та керівником створеної та очолюваної ним організованої групи, діючи повторно, з корисливих мотивів, умисно, згідно розробленого плану, розподілу ролей та заздалегідь визначених функцій, достовірно знаючи, що в період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», зокрема, виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється, перебуваючи в м. Києві, під час спілкування із військовозобов`язаним громадянином України ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , за грошову винагороду, сума якої досудовим розслідуванням не встановлено, запропонував йому організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України. В подальшому ОСОБА_5 проконсультував ОСОБА_16 з приводу подальших дій та скерував останнього до м. Ковеля Волинської області для зустрічі з ОСОБА_6 , попередньо повідомивши останнього про приїзд ОСОБА_16 .

Надалі, 21 листопада 2022 року ОСОБА_16 , на виконання домовленостей з ОСОБА_5 , прибув до м. Ковеля Волинської області, де зустрівся з ОСОБА_6 , який довів до його відому покроковий план дій щодо організації незаконного переправлення через державний кордон України, а саме - виготовлення підроблених документівпро непридатність до військової служби шляхом внесення до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання.

ОСОБА_6 , продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, з метою поставки на військовий облік ОСОБА_16 , та проходження ним військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , користуючись родинними зв`язками та власними знайомствами, з якими перебуває у довірливих відносинах, зареєстрував ОСОБА_16 як внутрішнього переміщену особу та здійснив реєстрацію місця проживання останнього за адресою: АДРЕСА_8 .

Надалі, 21.11.2022 ОСОБА_16 , у супроводі ОСОБА_6 прибув до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де, на виконання вказівок останнього, став на військовий облік у ІНФОРМАЦІЯ_6 , після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження. ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, з метою імітації захворювання у ОСОБА_16 , надав останньому завідомо заготовлені підроблені медичні документи, а саме - результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку та виписки із медичної картки амбулаторного (стаціонарного) хворого про перебування ОСОБА_16 на стаціонарному лікуванні в неврологічному відділенні Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова та встановлення останньому діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма ремітуюче - рецидивуючий перебіг з помірними статико - координаторними порушеннями та правобічною пірамідною недостатністю з цефалгічним та церебростенічним синдромом, хоча ОСОБА_16 ніколи не проходив лікування у вказаних медичних закладах та за наданням медичної допомоги до них не звертався, для пред`явлення їх лікарям при проходженні ВЛК.

25.11.2022 ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, з метою приховування злочинних дій та подальшого незаконного підтвердження насправді неіснуючого захворюванню у ОСОБА_16 , будучи обізнаним про залучення до спільної злочинної діяльності особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, видав направлення на ім`я ОСОБА_16 для проходження стаціонарного лікування у неврологічному відділенні Ковельської ЦРЛ для підтвердження вигаданого ним же захворювання.

ОСОБА_16 , на виконання домовленостей, у супроводі ОСОБА_6 , прибув до Ковельської ЦРЛ, де ОСОБА_7 , який вже їх чекав, організував зустріч з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, яка, у свою чергу, в той же день здійснила огляд ОСОБА_16 та помістила останнього на стаціонарне лікування у неврологічне відділення Ковельської ЦРЛ у палату № 21, якої насправді немає у вказаному відділенні, де ОСОБА_16 з 25.11.2022 по 02.12.2022 рахувався на стаціонарному лікуванні, хоча фактично жодного дня у стаціонарі не провів.

Продовжуючи свої злочинні дії, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, при проведенні формального обстеження та формального лікування ОСОБА_16 , взяла за основу підроблені ОСОБА_7 результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку ОСОБА_16 , що послугувало створенням особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, завідомо неправдивих відомостей про наявність захворювання, які остання у період з 25.11.2022 по 02.12.2022, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи на робочому місці за адресою: м. Ковель, вул. О. Пчілки, 4,внесла до медичної картки стаціонарного хворого ОСОБА_16 .

В подальшому, 02.12.2022 особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, надала ОСОБА_16 для подальшого пред`явлення до ІНФОРМАЦІЯ_4 виписку із медичної картки стаціонарного хворого № 12714-1648, де у повній мірі продублювала неіснуюче захворювання ОСОБА_16 , керуючись яким,ОСОБА_7 , діючи у відповідності до відведеної йому ролі у складі організованої групи, 05.12.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 05.12.2022 про наявність захворювання у ОСОБА_16 , що не відповідало дійсності, а також висновок лікаря про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

Після цього, 05 грудня 2022 року, ОСОБА_6 разом із ОСОБА_7 , діючи згідно розробленого плану та визначених ролей, умисно, протиправно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, перебуваючи з ОСОБА_16 в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , що по АДРЕСА_10 , отримали підроблені документи із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я ОСОБА_16 - картку № Пр198/3837 від 05.12.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_16 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідку № Пр198 від 05.12.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_16 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, а вже 12.12.2022 отримали тимчасове посвідчення військовозобов`язаного на ОСОБА_16 від 12.12.2022, що є підставою для безперешкодного перетину державного кордону України в період дії воєнного стану, яку того ж дня службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 видано ОСОБА_16 , за що учасниками злочинної групи отримано грошову винагороду, суму якої досудовим слідством не встановлено.

В подальшому, 17 грудня 2022 року о 03 год. 55 хв., на підставі підроблених документів, а саме - довідки військово - лікарської комісії від 05.12.2022 та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного від 12.12.2022, виданого на ім`я ОСОБА_16 , у супроводі ОСОБА_6 , який попередньо повідомив організатору злочинної групи ОСОБА_5 про позитивне вирішення питання та отримання підробленої довідки, автомобілем марки «Honda», номерний знак НОМЕР_5 , перетнули державний кордон України в напрямку Республіки Польща через пункт пропуску «Угринів», що в с. Угринів Сокальського району Львівської області.

10. Окрім цього, у другій половині грудня 2022 року (точні час та місце не встановлені), ОСОБА_5 , будучи організатором та керівником створеної та очолюваної ним організованої групи, діючи повторно, з корисливих мотивів, умисно, згідно розробленого плану, розподілу ролей та заздалегідь визначених функцій, достовірно знаючи, що в період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», зокрема, виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється, перебуваючи в м. Києві, під час спілкування із військовозобов`язаним громадянином України ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , за грошову винагороду в сумі 8 000 доларів США, запропонував йому організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща, шляхом надання підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України.

В подальшому ОСОБА_5 проконсультував ОСОБА_19 з приводу подальших дій та скерував останнього до м. Ковеля Волинської області для зустрічі з ОСОБА_6 , попередньо повідомивши останнього про приїзд останнього.

Надалі, 27 грудня 2022 року ОСОБА_19 , на виконання домовленостей з ОСОБА_5 , прибув до м. Ковеля Волинської області, де зустрівся з ОСОБА_6 , який довів до його відома покроковий план дій щодо організації незаконного переправлення через державний кордон України, а саме - виготовлення підроблених документівпро непридатність до військової служби шляхом внесення неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання.

В той же день, продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, ОСОБА_6 , з метою поставки на військовий облік ОСОБА_19 та проходження ним військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , користуючись родинними зв`язками та власними знайомствами, з якими перебуває у довірливих відносинах, зареєстрував ОСОБА_19 як внутрішнього переміщену особу та здійснив реєстрацію місця проживання останнього за адресою: АДРЕСА_8 , за що отримав від ОСОБА_19 грошові кошти в сумі 3 000 доларів США в якості завдатку за надання допомоги у вирішенні питання організації незаконного переправлення його через державний кордон України, після чого ОСОБА_19 повернувся до м. Києва.

Надалі, 05.01.2023 ОСОБА_19 , на виконання раніше обумовлених домовленостей з ОСОБА_6 , прибув до м. Ковеля Волинської області, де зустрівся з останнім та у його супроводі прибув до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де, на виконання вказівок останнього, став на військовий облік у ІНФОРМАЦІЯ_6 , після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження. ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, обумовив з іншими учасниками злочинної групи усі деталі та обставини щодо організації незаконного перетину державного кордону України шляхом підготовки завідомо підроблених медичних документів щодо стану здоров`я ОСОБА_19 , які б гарантували здійснення обумовленого злочинного плану, однак їх злочинні дії були 12.01.2023 припинені працівниками поліції.

11. Окрім цього, у другій половині листопада 2022 року (точні час та місце не встановлені), ОСОБА_5 , будучи організатором та керівником створеної та очолюваної ним організованої групи, діючи повторно, з корисливих мотивів, умисно, згідно розробленого плану, розподілу ролей та заздалегідь визначених функцій, достовірно знаючи, що в період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», зокрема, виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється, перебуваючи в м. Києві, підшукав військовозобов`язаного громадянина України ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , якого скерував до ОСОБА_6 у м. Ковель Волинської області з метою організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України.

Так, 26.11.2022, у невстановлений досудовим слідством час, ОСОБА_17 , на виконання домовленостей з ОСОБА_5 , прибув до м. Ковеля Волинської області, де поблизу магазину за адресою: АДРЕСА_7 зустрівся з ОСОБА_6 .

В ході вказаної зустрічі, яка відбувалася у першій половині дня (точний час не встановлений), достовірно знаючи, що ОСОБА_17 обмежений виїзд за кордон на період дії воєнного стану, ОСОБА_6 обумовив з останнім спосіб незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме - виготовлення підроблених документівпро непридатність до військової служби шляхом внесення до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання. Крім цього, в ході зустрічі було обумовлено ймовірний розмір грошової винагороди за надані ОСОБА_6 послуги у сумі 10 000 доларів США.

Продовжуючи реалізацію злочинного наміру, ОСОБА_6 , діючи з метою усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, для постановки на військовий облік ОСОБА_17 та проходження ним військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , користуючись родинними зв`язками та власними знайомствами, зареєстрував ОСОБА_17 як внутрішнього переміщену особу та здійснив реєстрацію місця проживання останнього за адресою: АДРЕСА_8 .

02.12.2022, близько 9 год. 30 хв., ОСОБА_17 , за попередньою домовленістю ОСОБА_6 , зустрівся з ОСОБА_7 поблизу приміщення Ковельського МТМО за адресою м. Ковель вул. О. Пчілки, 4, де, в ході вказаної зустрічі, ОСОБА_7 проінструктував ОСОБА_17 з приводу подальших дій, спрямованих на виготовлення ними підроблених документівпро непридатність до військової служби.

В той же день, з метою приховування злочинних дій та підтвердження факту неіснуючого захворювання у ОСОБА_17 , ОСОБА_7 провів останнього у неврологічне відділення Ковельської ЦРЛ, де особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, здійснила медичний огляд ОСОБА_17 , після чого оформила на стаціонарне лікування у неврологічному відділенні до неіснуючої палати № 21, де він формально рахувався з 02.12.2022 до 12.12.2022, хоча фактично жодного дня на стаціонарному лікуванні неврологічного відділення Ковельського МТМО не перебував.

В подальшому, 05.12.2022, близько 13 год., за попередньою домовленістю, ОСОБА_6 зустрівся з ОСОБА_17 в магазині за адресою: АДРЕСА_7 , де останній на вимогу ОСОБА_6 передав йому частину раніше обумовленої грошової винагороди у сумі 3 000 доларів США.

На виконання злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, з метою імітації захворювання при проведенні фальсифікованого обстеження та лікування ОСОБА_17 , у період з 02.12.2022 до 12.12.2022, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи на робочому місці за адресою: м. Ковель, вул. О. Пчілки, 4, внесла до медичної картки стаціонарного хворого № 12986-1688 завідомо неправдиві відомості щодо стану здоров`я ОСОБА_17 та встановила останньому діагноз: хронічна двобічна вертеброгенна мієлорадикулопатія л5, стійкий виражений больовий синдром, стійкий м`язово - тонічний синдром переміжної кульгавості часто рецидивуючий перебіг стадії загострення, легкий парез обох стоп, остеохондроз поперекового відділу хребта нестабільна форма ускладнений екструзією л3-л4,л5-с1м/х дисків протрузією л4-л5 м/х диску компресією нервових корінців двобічно, лікування, що включає реабілітаційну процедуру неуточнену.

Надалі, 14.12.2022 ОСОБА_17 , у супроводі ОСОБА_6 , прибув до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де, на виконання вказівок останнього, став на військовий облік у ІНФОРМАЦІЯ_6 , після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження, а ОСОБА_7 , на виконання спільного злочинного плану, будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, на основі підроблених особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, медичних документів, а саме - виписки із медичної картки стаціонарного хворого № 12986-1688 від 12.12.2022 на ім`я ОСОБА_17 , 21.12.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 21.12.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_17 та висновок лікаря про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

11.01.2023 ОСОБА_17 , перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_6 , надав під час проходження ВЛК отримані від ОСОБА_18 підроблені лабораторні дослідження, згідно яких у ОСОБА_17 виявлено захворювання - стан після перенесеного вірусного гепатиту «С», хоча останній таким захворюванням насправді ніколи не хворів. В той же день, на вимогу ОСОБА_6 ОСОБА_17 передав останньому гроші у сумі 5000 гривень як оплату за виготовлення підроблених лабораторних досліджень.

Крім цього, 11.01.2023 ОСОБА_18 обумовив з ОСОБА_17 про отримання останнім 12.01.2023 затвердженої ІНФОРМАЦІЯ_10 підробленої довідки ВЛК та подальший виїзд за кордон, перетнувши який ОСОБА_17 мав надати ОСОБА_6 решту обумовленої суми винагороди, а саме 7 000 доларів США.

12.01.2023, близько 10 год., ОСОБА_17 , у супроводі ОСОБА_6 , отримав у ІНФОРМАЦІЯ_6 підроблену довідку військово - лікарської комісії № 195 від 12.01.2023 про тимчасову непридатність до військової служби, після чого автомобілем «Пежо 607», реєстраційний номерний знак НОМЕР_4 , під керуванням ОСОБА_6 останні поїхали у бік державного кордону України в напрямку пункту пропуску «Угринів» для подальшого виїзду в Республіку Польща, однак під час руху вказаний автомобіль був зупинений працівниками поліції.

Таким чином, ОСОБА_5 своїми умисними діями, що виразились в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництві такими діями, сприянні їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів та усуненням перешкод, вчинених повторно, організованою групою, з корисливих мотивів, вчинив кримінальні правопорушення (злочини), передбачені ч. 3 ст. 332 КК України.

Обвинуваченому ОСОБА_6 було достеменно відомо про існування заборони виїзду за межі України військовозобов`язаних громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, встановленої на підставі Закону України «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» від 03 березня 2022 року» № 2105-ІХ, яким оголошено проведення загальної мобілізації до Збройних Сил України та Закону України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 2102-ІХ, яким запроваджено правовий режим воєнного стану та під час дії якого обмежено конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України, в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені ч. 1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 та п. 2 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 57 від 27 січня 1995 року.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», під час воєнного стану з військової служби звільняються військовослужбовці, визнані за станом здоров`я непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

Наказом № 402 від 14.08.2008 Міністерства оборони України «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», зазначено, що військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров`я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов`язаних, установлює причинний зв`язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

У разі коли військовослужбовці, які звільняються з військової служби, визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, військово-лікарська комісія приймає відповідну постанову на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб та таблиць додаткових вимог до стану здоров`я.

Наказом № 610 від 21.11.2017 Міністерства оборони України «Про тимчасове посвідчення військовозобов`язаного» визначено, що тимчасове посвідчення військовозобов`язаного є документом, що посвідчує особу військовозобов`язаного, який перебуває у запасі осіб офіцерського складу або осіб рядового, сержантського і старшинського складу, та визначає належність його власника до виконання військового обов`язку.

Незважаючи на існування такої заборони, ОСОБА_6 у травні 2022 року (точні час та місце не встановлені), діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою отримання прибутку від злочинної діяльності, погодився на пропозицію ОСОБА_5 спільно з останнім та ОСОБА_7 вчиняти у складі організованої групи злочини, пов`язані із підробленням документів та незаконним переправленням військовозобов`язаних осіб через державний кордон, відповідно до розробленого ОСОБА_5 плану злочинної діяльності.

Зазначеним планом передбачалось залучення до його виконання інших осіб, які будуть, з використанням своїх знайомств, зв`язків та професійних навиків, виготовляти підроблені документи медичних установ та забезпечувати безперешкодний виїзд військовозобов`язаних осіб за кодон.

Також планом передбачалося пошук осіб, які мають намір незаконно виїхати за кордон, сприяння у реєстрації їх місця проживання у Ковельському районі Волинської області, супровід при проходженні ними військово-лікарської комісії, складання та видача завідомо підробленої медичної документації, яка б слугувала підставою визнання військовозобов`язаних осіб обмежено придатними або непридатними до військової служби за станом здоров`я з подальшим виключенням їх з військового обліку, перевезення цих осіб через державний кордон України.

Таким чином, у травні 2022 року (точні час та місце не встановлені), ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 зорганізувалися у стійке об`єднання - організовану групу, метою діяльності якої було вчинення з корисливих мотивів незаконної організації та сприянні у незаконному перетині через державний кордон України, з розподілом ролей кожного із членів угрупування, відповідно до розробленого плану злочинної діяльності, який був відомий всім його учасникам, і який функціонував до 12 січня 2023 року, тобто до часу, коли така протиправна діяльність була припинена правоохоронними органами.

Згідно розробленого плану ОСОБА_5 взяв на себе функції організатора та керівника злочинної групи, безпосередньо підшукував військовозобов`язаних громадян України, які мають намір незаконно перетнути державний кордон України, інструктував їх щодо порядку виконання дій, направлених на отримання документів, що надають право на виїзд закордон, налагоджував їх комунікацію з іншими членами організованої групи, використовуючи власні здібності та життєвий досвід, ознайомлювався та вивчав законодавство України, з метою надання вигляду законної діяльності злочинної групи, здійснював керівництво діями учасників злочинної групи, керував підготовкою та безпосереднім вчиненням злочинів, контролював інших учасників злочинної групи, а також процес оформлення всіх необхідних документів, визначав суму грошової винагороди за організацію та сприяння у незаконному перетині кордону військовозобов`язаними та розподіляв між учасниками злочинної групи отримані прибутки.

Роль ОСОБА_6 полягала у зустрічі військовозобов`язаних, оскільки вони є мешканцями інших областей України, супроводі при оформленні місця реєстрації, надання консультацій щодо проходження медичного огляду, забезпечення транспортування військовозобов`язаних громадян України до ІНФОРМАЦІЯ_4 , Комунального некомерційного підприємства «Ковельське МТМО», супроводі їх в приміщеннях зазначених установ, комунікації з медичними працівниками, допомозі у виготовленні необхідної документації військово-лікарської комісії з метою в подальшому пособництві у виготовленні підроблених довідок про непридатність для проходження служби в Збройних силах України та виключення з військового обліку осіб, додержанні встановлених керівником групи конспіративних заходів. Крім цього, роль ОСОБА_6 полягала також у безпосередньому перевезенні вищевказаних військовозобов`язаних громадян через державний кордон України.

Роль ОСОБА_7 полягала у безпосередньому виготовленні підробленої первинної медичної документації, а саме виписок з історій хвороб медичних закладів, висновків лабораторних досліджень з метою викривлення фактів захворювання військовозобов`язаних із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я, які в подальшому бралися за основу при видачі кінцевих медичних висновків, а також при прийнятті рішення військово-лікарською комісією ІНФОРМАЦІЯ_4 щодо непридатності для проходження служби в Збройних силах України та виключення з військового обліку осіб, що ставало підставою для незаконного виїзду за кордон, забезпеченні проходження військово-лікарської комісії у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, із використанням своїх знайомств та довірливих відносин, супроводі осіб під час проходження медичних оглядів та обстежень для отримання документів щодо непридатності до військової служби в Збройних силах України у Комунальному некомерційному підприємстві «Ковельське МТМО», додержанні встановлених керівником групи конспіративних заходів.

Усі учасники даного кримінального угрупування усвідомлювали суспільно-небезпечний характер своїх протиправних діянь, передбачали настання наслідків і бажали досягнення єдиного злочинного результату, тобто діяли з прямим умислом.

Таким чином, у період часу з травня 2022 року по 12 січня 2023 року (точні час та місце не встановлені), організована група в складі ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , реалізовуючи єдиний злочинний умисел, діючи умисно, керуючись корисливим мотивом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків, достовірно знаючи про заборону перетину державного кордону України громадянами чоловічої статі віком від 18 до 60 років, з метою протиправного збагачення, організували незаконне переправлення військовозобов`язаних громадян України через державний кордон України шляхом підроблення документів щодо встановлення медичних діагнозів, які надавали право на виключення особи з числа військовозобов`язаних та виїзду за межі країни під час дії правового режиму воєнного стану.

Крім того, до вчинення згаданих вище злочинів, пов`язаних з незаконним переправленням осіб через державний кордон України та підробленням документів, ОСОБА_6 спільно ОСОБА_7 , діючи за попередньою змовою, залучили особу, відносно якої матеріали виділено в окреме провадження.

Зазначеною організованою групою за співучасті ОСОБА_6 вчинені наступні кримінальні правопорушення.

1. Так ОСОБА_6 , діючи умисно, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згідно розробленого злочинного плану, сприяв складанню та видачі завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , для пред`явлення їх останнім військово-лікарській комісії при проходженні відповідного медичного огляду, за наступних обставин.

ОСОБА_5 , з метою імітації захворювання та подальшого незаконного переправлення військовозобов`язаного ОСОБА_13 через державний кордон України, надав вказівку ОСОБА_6 забезпечити виготовлення завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_13 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

ОСОБА_6 , у травні 2022 року, перебуваючи у м. Ковель Волинської області, точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено, сприяв шляхом доведення вказівки ОСОБА_5 до ОСОБА_7 складанню та видачі завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_13 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

У свою чергу ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, згідно розподілених ролей та визначених функцій, використовуючи власний ноутбук марки «DELL» (модель «INSPIRSON 3521», серійний номер 7WLVJV1), перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_5 , точної дати в ході досудового розслідування не встановлено, склав завідомо підроблені медичні документи, а саме: розшифровку результатів електроенцефалограми від 27.05.2022, розшифровку результатів МРТ головного мозку від 14.09.2020 та виписку із медичної картки стаціонарного хворого № 9672-539 про перебування ОСОБА_13 на стаціонарному лікуванні у Київській міській клінічній лікарні № 1 в період часу з 02.09.2021 по 12.09.2021 і встановлення останньому надуманого діагнозу: генералізована епілепсія з генералізованими епінападами 3-4 рази на місяць та парціальними 3 рази на тиждень з когнітивними розладами, з стійкою цефалгією, вираженими статико - координаторними порушеннями, хоча ОСОБА_13 в дійсності лікування не проходив та за наданням медичної допомоги до даного лікувального закладу не звертався.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів, які б підтверджували наявність захворювання у ОСОБА_13 , 27.05.2022, знаходячись на робочому місці за адресою: м. Ковель вул. Театральна, 16, підписав та видав підроблений акт № 249 від 27.05.2022 дослідження стану здоров`я ОСОБА_13 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у останнього, що стало підставою видачі висновку лікаря невропатолога від 30.05.2022 про встановлення факту захворювання у ОСОБА_13 та документів із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я ОСОБА_13 - картки № Пр67/2501 від 31.05.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_13 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідки № Пр67 від 31.05.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_13 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

Таким чином, ОСОБА_6 своїми умисними діями, що виразились в сприянні складання, видачі працівником юридичної особи, який не є службовою особою, завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують факти, що мають юридичне значення, та надають певні права, з метою їх використання іншою особою, вчиненому організованою групою, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України.

2. Крім цього, ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згідно розробленого злочинного плану, сприяв складанню та видачі завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , для пред`явлення їх останнім військово-лікарській комісії при проходженні відповідного медичного огляду, за наступних обставин.

ОСОБА_5 , з метою імітації захворювання та подальшого незаконного переправлення військовозобов`язаного ОСОБА_14 через державний кордон України, надав вказівку ОСОБА_6 забезпечити виготовлення завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_14 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

ОСОБА_6 , у другій половині червня 2022 року, перебуваючи у м. Ковелі Волинської області, точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено, сприяв шляхом доведення вказівки ОСОБА_5 до ОСОБА_7 складанню та видачі завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_14 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

У свою чергу ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, згідно розподілених ролей та визначених функцій, використовуючи власний ноутбук марки «DELL» (модель «INSPIRSON 3521», серійний номер 7WLVJV1), перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_5 , точної дати в ході досудового розслідування не встановлено, склав завідомо підроблені медичні документи, а саме: розшифровку результатів МРТ головного мозку від 04.02.2022 та від 05.02.2022, виписку із медичної картки стаціонарного хворого про перебування ОСОБА_14 на стаціонарному лікуванні у КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради з 02.02.2022 і встановлення останньому надуманого діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма ремітуюче - рецидивуючий перебіг стадії загострення, виражений цефалгічний та церебростенічний синдроми, виражений вестибулоатактичний синдром, хоча ОСОБА_14 в дійсності лікування не проходив та за наданням медичної допомоги до даного лікувального закладу не звертався.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів, які б підтверджували наявність захворювання у ОСОБА_14 , 25.07.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 25.07.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_14 та про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього, що стало підставою видачі картки № НОМЕР_1 від 25.07.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_14 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідки № Пр106 від 25.07.2022, відповідно до якої ОСОБА_14 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

3. Крім цього, ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згідно розробленого злочинного плану, сприяв складанню та видачі завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , для пред`явлення їх останнім військово-лікарській комісії при проходженні відповідного медичного огляду, за наступних обставин.

ОСОБА_5 , з метою імітації захворювання та подальшого незаконного переправлення військовозобов`язаного ОСОБА_15 через державний кордон України, надав вказівку ОСОБА_6 забезпечити виготовлення завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_15 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

ОСОБА_6 , у другій половині червня 2022 року, перебуваючи у м. Ковель, точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено, сприяв, шляхом доведення вказівки ОСОБА_5 до ОСОБА_7 , складанню та видачі завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_15 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

У свою чергу ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, згідно розподілених ролей та визначених функцій, використовуючи власний ноутбук марки «DELL» (модель «INSPIRSON 3521», серійний номер 7WLVJV1), перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_5 , точної дати в ході досудового розслідування не встановлено, склав завідомо підроблені медичні документи, а саме: розшифровку результатів МРТ головного мозку від 04.10.2021 та від 08.10.2021, виписку із медичної картки стаціонарного хворого № іст.5973-88 про перебування ОСОБА_15 на стаціонарному лікуванні у КНП «Черкаська обласна лікарня» Черкаської обласної ради з 02.02.2022 по 12.02.2022 і встановлення останньому надуманого діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма ремітуюче - рецидивуючий перебіг стадії загострення, виражений цефалгічний та церебростенічний синдроми, виражений вестибулоатактичний синдром, скритий правобічний геміпарез, часткова атрофія ДЗН обох очей, хоча ОСОБА_15 в дійсності лікування не проходив та за наданням медичної допомоги до даного лікувального закладу не звертався.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів, які б підтверджували наявність захворювання у ОСОБА_15 , 06.07.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 06.07.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_15 та про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього, що стало підставою видачі картки № НОМЕР_2 від 06.07.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_15 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідки № Пр93/2816 від 06.07.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_15 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

4. Крім цього, ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згідно розробленого злочинного плану, сприяв складанню та видачі завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , для пред`явлення їх останнім військово-лікарській комісії при проходженні відповідного медичного огляду, за наступних обставин.

ОСОБА_5 , з метою імітації захворювання та подальшого незаконного переправлення військовозобов`язаного ОСОБА_16 через державний кордон України, надав вказівку ОСОБА_6 забезпечити виготовлення завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_16 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

ОСОБА_6 , у середині листопада 2022 року, перебуваючи у м. Ковель, точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено, сприяв, шляхом доведення вказівки ОСОБА_5 до ОСОБА_7 , складанню та видачі завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_16 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

У свою чергу ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, згідно розподілених ролей та визначених функцій, використовуючи власний ноутбук марки «DELL» (модель «INSPIRSON 3521», серійний номер 7WLVJV1), перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_5 , точної дати в ході досудового розслідування не встановлено, склав завідомо підроблені медичні документи, а саме: результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку від 25.08.2021 та від 11.09.2021 та виписки із медичної картки амбулаторно (стаціонарного) хворого про перебування ОСОБА_16 на стаціонарному лікуванні в неврологічному відділенні Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова у період з 10.09.2021 до 20.09.2021 та встановлення останньому діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма, ремітуюче - рецидивуючий перебіг з помірними статико - координаторними порушеннями та правобічною пірамідною недостатністю з цефалгічним та церебростенічним синдромом, хоча ОСОБА_16 ніколи не проходив лікування у вказаному медичному закладі та за наданням медичної допомоги не звертався.

25.11.2022 ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, з метою приховування злочинних дій та подальшого незаконного підтвердження насправді неіснуючого захворювання у ОСОБА_16 , будучи обізнаним про залучення до спільної злочинної діяльності особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, видав направлення на ім`я ОСОБА_16 для проходження стаціонарного лікування у неврологічному відділенні Ковельської ЦРЛ для підтвердження вигаданого ним же захворювання. ОСОБА_16 , на виконання домовленостей, у супроводі ОСОБА_6 , прибув до Ковельської ЦРЛ, де ОСОБА_7 , який вже їх чекав, організував зустріч з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, яка, у свою чергу, в той же день здійснила огляд ОСОБА_16 та помістила останнього на стаціонарне лікування у неврологічне відділення Ковельської ЦРЛ у палату № 21, якої насправді немає у вказаному відділенні, де ОСОБА_16 з 25.11.2022 по 02.12.2022 рахувався на стаціонарному лікуванні, хоча фактично жодного дня у стаціонарі не провів.

Продовжуючи свої злочинні дії, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, при проведенні формального обстеження та формального лікування ОСОБА_16 , взяла за основу підроблені ОСОБА_7 результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку ОСОБА_16 , що послугувало створенням вказаною особою завідомо неправдивих відомостей про наявність захворювання, які остання у період з 25.11.2022 по 02.12.2022, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи на робочому місці за адресою: м. Ковель, вул. О. Пчілки, 4, внесла до медичної картки стаціонарного хворого ОСОБА_16 . В подальшому, 02.12.2022 ОСОБА_16 до ІНФОРМАЦІЯ_4 було надано виписку із медичної картки стаціонарного хворого № 12714-1648, де у повній мірі продубльовано неіснуюче захворювання ОСОБА_16 , керуючись яким, ОСОБА_7 , діючи у відповідності до відведеної йому ролі у складі організованої групи, 05.12.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 05.12.2022 про наявність захворювання у ОСОБА_16 , що не відповідало дійсності, та про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього, що стало підставою видачі картки № НОМЕР_3 від 05.12.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_16 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідки № Пр198/3837 від 05.12.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_16 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

5. Крім того, ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згідно розробленого злочинного плану, сприяв складанню та видачі завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , для пред`явлення їх останнім військово-лікарській комісії при проходженні відповідного медичного огляду, за наступних обставин.

ОСОБА_5 , з метою імітації захворювання та подальшого незаконного переправлення військовозобов`язаного ОСОБА_17 через державний кордон України, надав вказівку ОСОБА_6 забезпечити виготовлення завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_17 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

Так, 26.11.2022, у невстановлений досудовим слідством час, ОСОБА_17 , на виконання домовленостей з ОСОБА_5 , прибув до м. Ковеля Волинської області, де поблизу магазину за адресою: АДРЕСА_7 , зустрівся з ОСОБА_6 .

В ході вказаної зустрічі, яка відбувалася у першій половині дня (точний час не встановлений), достовірно знаючи, що ОСОБА_17 обмежений виїзд за кордон на період дії воєнного стану, ОСОБА_6 обумовив з останнім спосіб незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме - виготовлення підроблених документів про непридатність до військової служби шляхом внесення до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання. Крім цього, в ході зустрічі було обумовлено ймовірний розмір грошової винагороди за надані ОСОБА_6 послуги у сумі 10 000 доларів США.

Продовжуючи реалізацію злочинного наміру, ОСОБА_6 , діючи з метою усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України для постановки на військовий облік ОСОБА_17 , та проходження ним військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , користуючись родинними зв`язками та власними знайомствами, зареєстрував ОСОБА_17 як внутрішнього переміщену особу та здійснив реєстрацію місця проживання останнього за адресою: АДРЕСА_8 .

02.12.2022, близько 9 год. 30 хв., ОСОБА_17 , за попередньою вказівкою ОСОБА_6 , зустрівся з ОСОБА_7 поблизу приміщення Ковельського МТМО за адресою м. Ковель, вул. О. Пчілки, 4, де, в ході вказаної зустрічі, ОСОБА_7 проінструктував ОСОБА_17 з приводу подальших дій, спрямованих на виготовлення ними підроблених документів про непридатність до військової служби.

В той же день, з метою приховування злочинних дій та підтвердження факту неіснуючого захворювання у ОСОБА_17 , ОСОБА_7 провів останнього у неврологічне відділення Ковельської ЦРЛ, де особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, здійснила медичний огляд ОСОБА_17 , після чого оформила на стаціонарне лікування у неврологічного відділення до неіснуючої палати № 21, де він формально рахувався з 02.12.2022 до 12.12.2022, хоча фактично жодного дня на стаціонарному лікуванні неврологічного відділення Ковельського МТМО не перебував.

В подальшому, 05.12.2022, близько 13 год., за попередньою домовленістю, ОСОБА_6 зустрівся з ОСОБА_17 в магазині за адресою: АДРЕСА_7 , де останній, на вимогу ОСОБА_6 , передав йому частину раніше обумовленої грошової винагороди у сумі 3 000 доларів США.

На виконання злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України ОСОБА_17 , з метою імітації захворювання при проведенні фальсифікованого обстеження та лікування останнього, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, у період з 02.12.2022 до 12.12.2022, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи на робочому місці за адресою: м. Ковель, вул. О. Пчілки, 4, внесла до медичної картки стаціонарного хворого № 12986-1688 завідомо неправдиві відомості щодо стану здоров`я ОСОБА_17 та встановила останньому діагноз: хронічна двобічна вертеброгенна мієлорадикулопатія л5 стійкий виражений больовий синдром стійкий м`язово - тонічний синдром переміжної кульгавості часто рецидивуючий перебіг стадії загострення, легкий парез обох стоп, остеохондроз поперекового відділу хребта нестабільна форма ускладнений екструзією л3-л4,л5-с1м/х дисків протрузією л4-л5 м/х диску компресією нервових корінців двобічно, лікування, що включає реабілітаційну процедуру неуточнену.

Надалі, 14.12.2022 ОСОБА_17 , у супроводі з ОСОБА_6 , прибув до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де, на виконання вказівок останнього, став на військовий облік у ІНФОРМАЦІЯ_6 , після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження, а ОСОБА_7 , на виконання спільного злочинного плану, будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, згідно розподілених ролей та визначених функцій, на основі підроблених особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, медичних документів, а саме виписки із медичної картки стаціонарного хворого № 12986-1688 від 12.12.2022 на ім`я ОСОБА_17 , 21.12.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 21.12.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_17 та про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

11.01.2023 ОСОБА_17 , перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_6 , надав під час проходження ВЛК отримані від ОСОБА_18 підроблені лабораторні дослідження, згідно яких у ОСОБА_17 виявлено захворювання - стан після перенесеного вірусного гепатиту «С», хоча останній таким захворюванням насправді ніколи не хворів. В той же день, на вимогу ОСОБА_6 , ОСОБА_17 передав останньому гроші у сумі 5000 гривень як оплату за виготовлених підроблених лабораторних досліджень.

Крім цього, 11.01.2023 ОСОБА_18 обумовив з ОСОБА_17 про отримання останнім 12.01.2023 затвердженої ІНФОРМАЦІЯ_10 підробленої довідки ВЛК та подальший виїзд за кордон, перетнувши який ОСОБА_17 мав надати ОСОБА_6 решту обумовленої суми винагороди, а саме 7 000 доларів США.

12.01.2023, близько 10 год., ОСОБА_17 у супроводі ОСОБА_6 отримав у ІНФОРМАЦІЯ_6 підроблену довідку військово - лікарської комісії № 195 від 12.01.2023 про тимчасову непридатність до військової служби.

Таким чином, ОСОБА_6 своїми умисними діями, що виразились у сприянні складання, видачі працівником юридичної особи, який не є службовою особою, завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують факти, що мають юридичне значення, та надають певні права, з метою їх використання іншою особою, вчинених повторно, організованою групою, вчинив кримінальні правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України.

6. Крім цього, ОСОБА_6 , діючи умисно, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згідно розробленого злочинного плану, сприяв незаконному переправленню через державний кордон ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , за наступних обставин.

ОСОБА_5 , під час спілкування із військовозобов`язаним громадянином України ОСОБА_13 , запропонував йому організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща за грошову винагороду, сума якої досудовим розслідуванням не встановлено, шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність останнього для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України.

В подальшому ОСОБА_5 проконсультував ОСОБА_13 з приводу подальших дій та скерував останнього до м. Ковеля Волинської області для зустрічі з ОСОБА_6 , попередньо повідомивши останнього, у невстановлений досудовим слідством спосіб, про приїзд ОСОБА_13

26 травня 2022 року ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, зустрів у м. Ковель Волинської області ОСОБА_13 та довів до його відому покроковий план дій щодо організації ним та іншими співучасниками незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме - виготовлення підроблених документів про непридатність до військової служби шляхом внесенням до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання.

Цього ж дня ОСОБА_6 здійснив супровід ОСОБА_13 до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де останній, на виконання вказівок ОСОБА_6 , став на військовий облік, після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження. ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, згідно розподілених ролей та визначених функцій, з метою імітації захворювання у ОСОБА_13 , надав останньому завідомо заготовлені підроблені медичні документи, а саме: результати проходження електроенцефалограми головного мозку та виписки із медичної картки стаціонарного хворого № 9672-539 про перебування ОСОБА_13 на стаціонарному лікуванні у Київській міській клінічній лікарні № 1 в період часу з 02.09.2021 по 12.09.2021 та встановлення останньому надуманого діагнозу: генералізована епілепсія з генералізованими епінападами 3-4 рази на місяць та парціальними 3 рази на тиждень з когнітивними розладами, з стійкою цефалгією, вираженими статико - координаторними порушеннями, хоча ОСОБА_13 в дійсності ніколи лікування не проходив та за наданням медичної допомоги до даного лікувального закладу не звертався, для пред`явлення їх лікарям при проходженні ВЛК.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів, які б підтверджували наявність захворювання у ОСОБА_13 , 27.05.2022, знаходячись на робочому місці за адресою: АДРЕСА_9 , підписав та видав підроблений акт № 249 від 27.05.2022 дослідження стану здоров`я ОСОБА_13 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у останнього, що стало підставою видачі висновку лікаря невропатолога від 30.05.2022 про встановлення факту захворювання у ОСОБА_13 та отримання висновку лікаря про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

Після цього, 30 травня 2022 року, ОСОБА_6 разом із ОСОБА_7 , діючи згідно розробленого плану та визначених ролей, умисно, протиправно з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, перебуваючи з ОСОБА_13 в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , що по АДРЕСА_10 , отримали підроблені документи із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я ОСОБА_13 - картку № Пр67/2501 від 31.05.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_13 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідку № Пр67 від 31.05.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_13 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, яку того ж дня невстановленими досудовим розслідуванням службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 видано ОСОБА_13 , за що учасниками злочинної групи отримано грошову винагороду, сума якої досудовим слідством не встановлена.

У свою чергу ОСОБА_6 , на виконання своїх функцій у складі організованої групи та вказівки ОСОБА_5 , 01 червня 2022 року надав ОСОБА_13 автомобіль марки «Peugeot», номерний знак НОМЕР_4 , для перетину разом з ним кордону.

У подальшому, 01 червня 2022 року о 23 год. 28 хв. ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, на підставі вищевказаних підроблених документів перетнув разом з ОСОБА_13 державний кордон України зазначеним транспортним засобом в напрямку Республіки Польща через пункт пропуску «Ягодин», що на вул. Прикордонників, 1 у с. Старовойтове Ковельського району Волинської області.

Таким чином, ОСОБА_6 своїми умисними діями, що виразились в незаконному переправленні осіб через державний кордон України, сприянні вчиненню таких дій порадами, вказівками, наданням засобів та усуненням перешкод, вчинених організованою групою, з корисливих мотивів, вчинив кримінальне правопорушення (злочин), передбачений ч. 3 ст. 332 КК України.

7. Крім цього, ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згідно розробленого злочинного плану, сприяв незаконному переправленню через державний кордон ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , за наступних обставин.

ОСОБА_5 , під час спілкування із військовозобов`язаним громадянином України ОСОБА_14 , запропонував йому організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща за грошову винагороду, сума якої досудовим розслідуванням не встановлено, шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність останнього для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України.

В подальшому ОСОБА_5 проконсультував ОСОБА_14 з приводу подальших дій та скерував останнього до м. Ковеля Волинської області для зустрічі з ОСОБА_6 , попередньо повідомивши останнього, у невстановлений досудовим слідством спосіб, про приїзд ОСОБА_14

22 червня 2022 року ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи,зустрів у м. Ковель Волинської області ОСОБА_14 та довів до його відому покроковий план дій щодо організації ним та іншими співучасниками незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме виготовлення підроблених документів про непридатність до військової служби шляхом внесенням до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання.

ОСОБА_6 , продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, з метою постановки на військовий облік ОСОБА_14 та проходження ним військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , користуючись родинними зв`язками та власними знайомствами, з якими перебуває у довірливих відносинах, здійснив реєстрацію місця проживання ОСОБА_14 за адресою: АДРЕСА_11 .

Надалі, 18.07.2022 ОСОБА_6 здійснив супровід ОСОБА_14 до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де останній, на виконання вказівок ОСОБА_6 , став на військовий облік, після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та 19.07.2022 розпочав її проходження. ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, згідно розподілених ролей та визначених функцій, з метою імітації захворювання у ОСОБА_14 , надав останньому завідомо заготовлені підроблені медичні документи, а саме: результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку та виписки із медичної картки амбулаторного (стаціонарного) хворого про перебування ОСОБА_14 на стаціонарному лікуванні у комунальному некомерційному підприємстві «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради та встановлення останньому діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма ремітуюче - рецидивуючий перебіг стадії загострення, виражений цефалгічний та церебростенічний синдроми, виражений вестибулоатактичний синдром, хоча ОСОБА_14 ніколи не проходив лікування та за наданням медичної допомоги не звертався у вказані медичні заклади, для пред`явлення їх лікарям при проходженні ВЛК.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів про наявність захворювання у ОСОБА_14 , 25.07.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 25.07.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_14 та висновок лікаря про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

Після цього, 25 липня 2022 року, ОСОБА_6 разом із ОСОБА_7 , діючи згідно розробленого плану та визначених ролей, умисно, протиправно з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, перебуваючи з ОСОБА_14 в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , що по АДРЕСА_10 , отримали підроблені документи із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я ОСОБА_14 - картку № Пр106/2993 від 25.07.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_14 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України), довідку №Пр106 від 25.07.2022 та тимчасове посвідчення військовозобов`язаного від 25.07.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_14 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, що є підставою для безперешкодного перетину державного кордону України в період дії воєнного стану, яку того ж дня невстановленими досудовим розслідуванням службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 видано ОСОБА_14 , за що учасниками злочинної групи отримано грошову винагороду, сума якої в ході досудового розслідування не встановлена.

В подальшому, 05 серпня 2022 року об 11 год. 20 хв. ОСОБА_14 , на підставі підроблених документів, а саме довідки військово - лікарської комісії та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного від 25.07.2022, виданих на ім`я останнього, як пішохід перетнув державний кордон України в напрямку Румунії через пункт пропуску «Порубне», що на вул. Головна, 2 с. Тереблече Глибоцького району Чернівецької області.

8. Крім цього, ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згідно розробленого злочинного плану, сприяв незаконному переправленню через державний кордон ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , за наступних обставин.

ОСОБА_5 , під час спілкування із військовозобов`язаним громадянином України ОСОБА_15 , запропонував йому організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща за грошову винагороду, сума якої досудовим розслідуванням не встановлено, шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність останнього для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України.

В подальшому ОСОБА_5 проконсультував ОСОБА_15 з приводу подальших дій та скерував останнього до м. Ковеля Волинської області для зустрічі з ОСОБА_6 , попередньо повідомивши останнього, у невстановлений досудовим слідством спосіб, про приїзд ОСОБА_15

01 липня 2022 року, ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи,зустрів у м. Ковель Волинської області ОСОБА_15 та довів до його відому покроковий план дій щодо організації ним та іншими співучасниками незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме виготовлення підроблених документів про непридатність до військової служби шляхом внесенням до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання.

ОСОБА_6 , продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, з метою поставки на військовий облік ОСОБА_15 та проходження ним військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , користуючись родинними зв`язками та власними знайомствами, з якими перебуває у довірливих відносинах, зареєстрував ОСОБА_15 як внутрішньо переміщену особу та здійснив реєстрацію місця проживання останнього за адресою: АДРЕСА_3 .

Надалі, 01.07.2023 ОСОБА_6 здійснив супровід ОСОБА_15 до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де останній, на виконання вказівок ОСОБА_6 , став на військовий облік, після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження. ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, згідно розподілених ролей та визначених функцій, з метою імітації захворювання у ОСОБА_15 , надав останньому завідомо заготовлені підроблені медичні документи, а саме: результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку та виписки із медичної картки стаціонарного хворого про перебування ОСОБА_15 на стаціонарному лікуванні в неврологічному відділенні Київської міської клінічної лікарні № 1, виготовлений на бланку комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна лікарня» Черкаської обласної ради та встановлення останньому діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма ремінуюче - рецидивуючий перебіг стадії загострення, виражений цефалгічний та церебростенічний синдроми, виражений вестибулоактичний синдром, скритий правобічний геміпарез, часткова атрофія ДЗН обох очей, хоча ОСОБА_15 в дійсності ніколи лікування не проходив та за наданням медичної допомоги до вказаних лікувальних закладів не звертався, для пред`явлення їх лікарям при проходженні ВЛК.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів про наявність захворювання у ОСОБА_15 , 06.07.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 06.07.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_15 , та висновок лікаря про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

Після цього, 25 липня 2022 року, ОСОБА_6 разом із ОСОБА_7 , діючи згідно розробленого плану та визначених ролей, умисно, протиправно з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, перебуваючи з ОСОБА_15 в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , що по АДРЕСА_10 , отримали підроблені документи із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я ОСОБА_15 - картку № Пр93/2816 від 06.07.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_15 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України), довідку № Пр93/2816 від 06.07.2022 військово-лікарської комісії та тимчасове посвідчення військовозобов`язаного від 06.07.2022, відповідно до якої ОСОБА_15 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, що є підставою для безперешкодного перетину державного кордону України в період дії воєнного стану, яку того ж дня невстановленими досудовим розслідуванням службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 видано ОСОБА_15 , за що учасниками злочинної групи отримано грошову винагороду, сума якої в ході досудового розслідування не встановлена.

В подальшому, 03 серпня 2022 року о 09 год. 58 хв., ОСОБА_15 , на підставі підроблених документів, а саме довідки військово - лікарської комісії та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного від 06.07.2022, виданих на ім`я останнього, залізничним транспортним засобом рейсом «Київ - Хелм» перетнув державний кордон України в напрямку республіки Польща через пункт пропуску «Ягодин», що на вул. Призалізнична, 13 у с. Римачі Ковельського району Волинської області.

9. Крім цього, ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згідно розробленого злочинного плану, сприяв незаконному переправленню через державний кордон ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , за наступних обставин.

ОСОБА_5 , під час спілкування із військовозобов`язаним громадянином України ОСОБА_16 , запропонував йому організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща за грошову винагороду, сума якої досудовим розслідуванням не встановлено, шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність останнього для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України.

В подальшому ОСОБА_5 проконсультував ОСОБА_16 з приводу подальших дій та скерував останнього до м. Ковеля Волинської області для зустрічі з ОСОБА_6 , попередньо повідомивши останнього, у невстановлений досудовим слідством спосіб, про приїзд ОСОБА_16

21 листопада 2022 року ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи,зустрів у м. Ковель Волинської області ОСОБА_16 та довів до його відому покроковий план дій щодо організації ним та іншими співучасниками незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме виготовлення підроблених документів про непридатність до військової служби шляхом внесенням до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання.

ОСОБА_6 , продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, з метою поставки на військовий облік ОСОБА_16 та проходження ним військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , користуючись родинними зв`язками та власними знайомствами, з якими перебуває у довірливих відносинах, зареєстрував ОСОБА_16 як внутрішнього переміщену особу та здійснив реєстрацію місця проживання останнього за адресою: АДРЕСА_8 .

Надалі, 21.11.2022 ОСОБА_6 здійснив супровід ОСОБА_16 до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де останній, на виконання вказівок ОСОБА_6 , став на військовий облік, після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження. ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, згідно розподілених ролей та визначених функцій, з метою імітації захворювання у ОСОБА_16 , надав останньому завідомо заготовлені підроблені медичні документи, а саме: результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку та виписки із медичної картки амбулаторно (стаціонарного) хворого про перебування ОСОБА_16 на стаціонарному лікуванні в неврологічному відділенні Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова та встановлення останньому діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма ремітуюче - рецидивуючий перебіг з помірними статико - координаторними порушеннями та правобічною пірамідною недостатністю з цефалгічним та церебростенічним синдромом, хоча ОСОБА_16 ніколи не проходив лікування у вказаних медичних закладах та за наданням медичної допомоги до них не звертався, для пред`явлення їх лікарям при проходженні ВЛК.

25.11.2022 ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, з метою приховування злочинних дій та подальшого незаконного підтвердження насправді неіснуючого захворюванню у ОСОБА_16 , будучи обізнаним про залучення до спільної злочинної діяльності особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, видав направлення на ім`я ОСОБА_16 для проходження стаціонарного лікування у неврологічному відділенні Ковельської ЦРЛ для підтвердження вигаданого ним же захворювання.

ОСОБА_16 , на виконання домовленостей, у супроводі ОСОБА_6 прибув до Ковельської ЦРЛ, де ОСОБА_7 , який вже їх чекав, організував зустріч з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, яка, у свою чергу, в той же день, здійснила огляд ОСОБА_16 та помістила останнього на стаціонарне лікування у неврологічне відділення Ковельської ЦРЛ у палату № 21, якої насправді немає у вказаному відділенні, де ОСОБА_16 з 25.11.2022 по 02.12.2022 рахувався на стаціонарному лікуванні, хоча фактично жодного дня у стаціонарі не провів.

Продовжуючи свої злочинні дії, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, при проведенні формального обстеження та формального лікування ОСОБА_16 , взяла за основу підроблені ОСОБА_7 результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку ОСОБА_16 , що послугувало створенням вказаною особою завідомо неправдивих відомостей про наявність захворювання, які остання у період з 25.11.2022 по 02.12.2022, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи на робочому місці за адресою: м. Ковель, вул. О. Пчілки, 4, внесла до медичної картки стаціонарного хворого ОСОБА_16 .

В подальшому, 02.12.2022 особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, надала ОСОБА_16 для подальшого пред`явлення до ІНФОРМАЦІЯ_4 виписку із медичної картки стаціонарного хворого № 12714-1648, де у повній мірі продублювала неіснуюче захворювання ОСОБА_16 , керуючись яким, ОСОБА_7 , діючи у відповідності до відведеної йому ролі у складі організованої групи, 05.12.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 05.12.2022 про наявність захворювання у ОСОБА_16 , що не відповідало дійсності, а також висновок лікаря про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

Після цього, 05 грудня 2022 року, ОСОБА_6 разом із ОСОБА_7 , діючи згідно розробленого плану та визначених ролей, умисно, протиправно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, перебуваючи з ОСОБА_16 в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , що по АДРЕСА_10 , отримали підроблені документи із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я ОСОБА_16 - картку № Пр198/3837 від 05.12.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_16 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідку № Пр198 від 05.12.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_16 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, а вже 12.12.2022 отримали тимчасове посвідчення військовозобов`язаного на ОСОБА_16 від 12.12.2022, що є підставою для безперешкодного перетину державного кордону України в період дії воєнного стану, яку того ж дня службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 видано ОСОБА_16 , за що учасниками злочинної групи отримано грошову винагороду, суму якої досудовим слідством не встановлено.

У свою чергу ОСОБА_6 , на виконання своїх функцій у складі організованої групи та вказівки ОСОБА_5 , 17 грудня 2022 року надав ОСОБА_16 автомобіль марки «Honda», номерний знак НОМЕР_5 , для перетину разом з ним кордону.

У подальшому, 17 грудня 2022 року о 03 год. 55 хв., ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, на підставі вищевказаних підроблених документів, перетнув разом з ОСОБА_16 державний кордон України зазначеним транспортним засобом в напрямку Республіки Польща через пункт пропуску «Угринів», що в с. Угринів Сокальського району Львівської області.

10. Крім цього, ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згідно розробленого злочинного плану, сприяв незаконному переправленню через державний кордон ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , за наступних обставин.

ОСОБА_5 , під час спілкування із військовозобов`язаним громадянином України ОСОБА_19 , запропонував йому організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща за грошову винагороду в сумі 8 000 доларів США шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність останнього для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України.

В подальшому ОСОБА_5 проконсультував ОСОБА_19 з приводу подальших дій та скерував останнього до м. Ковеля Волинської області для зустрічі з ОСОБА_6 , попередньо повідомивши останнього, у невстановлений досудовим слідством спосіб, про приїзд ОСОБА_19

27 грудня 2022 року, ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи,зустрів у м. Ковель Волинської області ОСОБА_19 та довів до його відому покроковий план дій щодо організації ним та іншими співучасниками незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме виготовлення підроблених документів про непридатність до військової служби шляхом внесенням до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання.

В той же день, продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, ОСОБА_6 , з метою постановки на військовий облік ОСОБА_19 та проходження ним військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , користуючись родинними зв`язками та власними знайомствами, з якими перебуває у довірливих відносинах, зареєстрував ОСОБА_19 як внутрішнього переміщену особу та здійснив реєстрацію місця проживання останнього за адресою: АДРЕСА_8 , за що отримав від ОСОБА_19 грошові кошти в сумі 3 000 доларів США в якості завдатку за надання допомоги у вирішенні питання організації незаконного переправлення його через державний кордон України, після чого ОСОБА_19 повернувся до м. Києва.

Надалі, 05.01.2023 ОСОБА_19 , на виконання раніше обумовлених домовленостей з ОСОБА_6 , прибув до м. Ковеля Волинської області, де зустрівся з останнім та у його супроводі прибув до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де, на виконання вказівок останнього, став на військовий облік у ІНФОРМАЦІЯ_6 , після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження. ОСОБА_7 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, згідно розподілених ролей та визначених функцій, обумовив з іншими учасниками злочинної групи усі деталі та обставини щодо організації незаконного перетину державного кордону України шляхом підготовки завідомо підроблених медичних документів щодо стану здоров`я ОСОБА_19 , які б гарантували здійснення обумовленого злочинного плану, однак їх злочинні дії були 12.01.2023 припинені працівниками поліції.

11. Крім цього, ОСОБА_6 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згідно розробленого злочинного плану, сприяв незаконному переправленню через державний кордон ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , за наступних обставин.

ОСОБА_5 , підшукав військовозобов`язаного громадянина України ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , якого скерував до ОСОБА_6 у м. Ковель Волинської області з метою організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України.

Так, 26.11.2022, у невстановлений досудовим слідством час, ОСОБА_17 , на виконання домовленостей з ОСОБА_5 , прибув до м. Ковеля Волинської області, де поблизу магазину за адресою: АДРЕСА_7 , зустрівся з ОСОБА_6 .

В ході вказаної зустрічі, яка відбувалася у першій половині дня (точний час не встановлений), достовірно знаючи, що ОСОБА_17 обмежений виїзд за кордон на період дії воєнного стану, ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи,обумовив з останнім спосіб незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме виготовлення підроблених документів про непридатність до військової служби шляхом внесення до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання. Крім цього, в ході зустрічі було обумовлено ймовірний розмір грошової винагороди за надані ОСОБА_6 послуги у сумі 10 000 доларів США.

Продовжуючи реалізацію злочинного наміру, ОСОБА_6 , діючи з метою усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, для постановки на військовий облік ОСОБА_17 та проходження ним військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , користуючись родинними зв`язками та власними знайомствами, зареєстрував ОСОБА_17 як внутрішньо переміщену особу та здійснив реєстрацію місця проживання останнього за адресою: АДРЕСА_8 .

02.12.2022, близько 9 год. 30 хв., ОСОБА_17 , за попередньою домовленістю ОСОБА_6 , зустрівся з ОСОБА_7 поблизу приміщення Ковельського МТМО за адресою м. Ковель вул. О. Пчілки, 4, де, в ході вказаної зустрічі, ОСОБА_7 проінструктував ОСОБА_17 з приводу подальших дій, спрямованих на виготовлення ними підроблених документів про непридатність до військової служби.

В той же день, з метою приховування злочинних дій та підтвердження факту неіснуючого захворювання у ОСОБА_17 , ОСОБА_7 провів останнього у неврологічне відділення Ковельської ЦРЛ, де особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, здійснила медичний огляд ОСОБА_17 , після чого оформила на стаціонарне лікування у неврологічному відділенні до неіснуючої палати № 21, де він формально рахувався з 02.12.2022 до 12.12.2022, хоча фактично жодного дня на стаціонарному лікуванні неврологічного відділення Ковельського МТМО не перебував.

В подальшому, 05.12.2022, близько 13 год., за попередньою домовленістю, ОСОБА_6 зустрівся з ОСОБА_17 в магазині за адресою: АДРЕСА_7 , де останній на вимогу ОСОБА_6 передав йому частину раніше обумовленої грошової винагороди у сумі 3 000 доларів США.

На виконання злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, з метою імітації захворювання при проведенні фальсифікованого обстеження та лікування ОСОБА_17 , у період з 02.12.2022 до 12.12.2022, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи на робочому місці за адресою: м. Ковель, вул. О. Пчілки, 4, внесла до медичної картки стаціонарного хворого № 12986-1688 завідомо неправдиві відомості щодо стану здоров`я ОСОБА_17 та встановила останньому діагноз: хронічна двобічна вертеброгенна мієлорадикулопатія л5 стійкий виражений больовий синдром стійкий м`язово - тонічний синдром переміжної кульгавості часто рецидивуючий перебіг стадії загострення, легкий парез обох стоп, остеохондроз поперекового відділу хребта нестабільна форма ускладнений екструзією л3-л4,л5-с1м/х дисків протрузією л4-л5 м/х диску компресією нервових корінців двобічно, лікування, що включає реабілітаційну процедуру неуточнену.

Надалі, 14.12.2022 ОСОБА_17 , у супроводі ОСОБА_6 , прибув до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де, на виконання вказівок останнього, став на військовий облік у ІНФОРМАЦІЯ_6 , після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження, а ОСОБА_7 , на виконання спільного злочинного плану, будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, згідно розподілених ролей та визначених функцій, на основі підроблених особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, медичних документів, а саме виписки із медичної картки стаціонарного хворого № 12986-1688 від 12.12.2022 на ім`я ОСОБА_17 , 21.12.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 21.12.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_17 , та висновок лікаря про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

11.01.2023 ОСОБА_17 , перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_6 , надав під час проходження ВЛК отримані від ОСОБА_18 підроблені лабораторні дослідження, згідно яких у ОСОБА_17 виявлено захворювання - стан після перенесеного вірусного гепатиту «С», хоча останній таким захворюванням насправді ніколи не хворів. В той же день, на вимогу ОСОБА_6 , ОСОБА_17 передав останньому гроші у сумі 5000 гривень як оплату за виготовлених підроблених лабораторних досліджень.

Крім цього, 11.01.2023 ОСОБА_18 обумовив з ОСОБА_17 про отримання останнім 12.01.2023 затвердженої ІНФОРМАЦІЯ_10 підробленої довідки ВЛК та подальший виїзд за кордон, перетнувши який ОСОБА_17 мав надати ОСОБА_6 решту обумовленої суми винагороди, а саме 7 000 доларів США.

12.01.2023, близько 10 год., ОСОБА_17 у супроводі ОСОБА_6 отримав у ІНФОРМАЦІЯ_6 підроблену довідку військово - лікарської комісії № 195 від 12.01.2023 про тимчасову непридатність до військової служби, після чого автомобілем «Пежо 607», реєстраційний номерний знак НОМЕР_4 , під керуванням ОСОБА_6 , останні поїхали у бік державного кордону України в напрямку пункту пропуску «Угринів» для подальшого виїзду в Республіку Польща, однак під час руху вказаний автомобіль був зупинений працівниками поліції.

Таким чином, ОСОБА_6 своїми умисними діями, що виразились в незаконному переправленні осіб через державний кордон України, сприянні вчиненню таких дій порадами, вказівками, наданням засобів та усуненням перешкод, вчинених повторно, організованою групою, з корисливих мотивів, вчинив кримінальні правопорушення (злочини), передбачені ч. 3 ст. 332 КК України.

Обвинуваченому ОСОБА_7 було достеменно відомо про існування заборонивиїзду за межі України військовозобов`язаних громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, встановленої на підставі Закону України «Про затвердження Указу Президента України «Про загальну мобілізацію» від 03 березня 2022 року» № 2105-ІХ, яким оголошено проведення загальної мобілізації до Збройних Сил України та Закону України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 2102-ІХ, яким запроваджено правовий режим воєнного стану та під час дії якого обмежено конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України, в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені ч. 1 ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 та п. 2 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 57 від 27 січня 1995 року.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», під час воєнного стану з військової служби звільняються військовослужбовці визнані за станом здоров`я непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

Наказом № 402 від 14.08.2008 Міністерства оборони України «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» визначено, що військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров`я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов`язаних, установлює причинний зв`язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям.

У разі, коли військовослужбовці, які звільняються з військової служби, визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, військово-лікарська комісія приймає відповідну постанову на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб та таблиць додаткових вимог до стану здоров`я.

Наказом № 610 від 21.11.2017 Міністерства оборони України «Про тимчасове посвідчення військовозобов`язаного» визначено, що тимчасове посвідчення військовозобов`язаного є документом, що посвідчує особу військовозобов`язаного, який перебуває у запасі осіб офіцерського складу або осіб рядового, сержантського і старшинського складу, та визначає належність його власника до виконання військового обов`язку.

Незважаючи на існування такої заборони, ОСОБА_7 у період з травня 2022 року по 12 січня 2023 року (точний час та місце не встановлені), діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою отримання прибутку від злочинної діяльності, погодився на пропозицію ОСОБА_5 спільно з останнім та ОСОБА_6 вчиняти у складі організованої групи злочини, пов`язані із незаконним переправленням військовозобов`язаних осіб через державний кордон, відповідно до розробленого ОСОБА_5 плану злочинної діяльності.

Зазначеним планом передбачалось залучення до його виконання інших осіб, які будуть з використанням своїх знайомств, зв`язків та професійних навиків виготовляти підроблені документи медичних установ та забезпечувати безперешкодний виїзд військовозобов`язаних осіб за кодон.

Також планом передбачалося пошук осіб, які мають намір незаконно виїхати за кордон, сприяння у реєстрації їх місця проживання у Ковельському районі Волинської області, супровід при проходженні ними військово-лікарської комісії, складання та видача завідомо підробленої медичної документації, яка б слугувала підставою визнання військовозобов`язаних осіб обмежено придатними або непридатними до військової служби за станом здоров`я з подальшим виключенням їх з військового обліку, перевезення цих осіб через державний кордон України.

Таким чином, у травні 2022 року (точні час та місце не встановлені), ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 зорганізувалися у стійке об`єднання - організовану групу, метою діяльності якої було вчинення з корисливих мотивів незаконної організації та сприянні у незаконному перетині через державний кордон України, з розподілом ролей кожного із членів угрупування, відповідно до розробленого плану злочинної діяльності, який був відомий всім його учасникам, і який функціонував до 12 січня 2023 року, тобто до часу, коли така протиправна діяльність була припинена правоохоронними органами.

Згідно розробленого плану ОСОБА_5 взяв на себе функції організатора та керівника злочинної групи, безпосередньо підшукував військовозобов`язаних громадян України, які мають намір незаконно перетнути державний кордон України, інструктував їх щодо порядку виконання дій направлених на отримання документів, що надають право на виїзд закордон, налагоджував їх комунікацію з іншими членами організованої групи, використовуючи власні здібності та життєвий досвід, ознайомлювався та вивчав законодавство України, з метою надання вигляду законної діяльності злочинної групи, здійснював керівництво діями учасників злочинної групи, керував підготовкою та безпосереднім вчиненням злочинів, контролював інших учасників злочинної групи, а також процес оформлення всіх необхідних документів, визначав суму грошової винагороди за організацію та сприяння у незаконному перетині кордону військовозобов`язанимита розподіляв між учасниками злочинної групи отримані прибутки.

Роль ОСОБА_6 полягала у зустрічі військовозобов`язаних, оскільки вони є мешканцями інших областей України, супроводі при оформленні місця реєстрації, надання консультацій щодо проходження медичного огляду, забезпечення транспортування військовозобов`язаних громадян України до ІНФОРМАЦІЯ_4 , Комунального некомерційного підприємства «Ковельське МТМО», супроводі їх в приміщеннях зазначених установ, комунікації з медичними працівниками, допомозі у виготовленні необхідної документації військово-лікарської комісії, з метою в подальшому пособництві у виготовленні підроблених довідок про непридатність для проходження служби в Збройних силах України та виключення з військового обліку осіб, додержанні встановлених керівником групи конспіративних заходів. Крім цього, роль ОСОБА_6 полягала також у безпосередньому перевезенні вищевказаних військовозобов`язаних громадян через державний кордон України.

Роль ОСОБА_7 полягала у безпосередньому виготовленні підробленої первинної медичної документації, а саме виписок з історій хвороб медичних закладів, висновків лабораторних досліджень, з метою викривлення фактів захворювання військовозобов`язаних із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я, які в подальшому бралися за основу при видачі кінцевих медичних висновків, а також при прийнятті рішення військово-лікарською комісією ІНФОРМАЦІЯ_4 щодо непридатності для проходження служби в Збройних силах України та виключення з військового обліку осіб, що ставало підставою для незаконного виїзду за кордон, забезпеченні проходження військово-лікарської комісії у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, із використанням своїх знайомств та довірливих відносин, супроводі осіб під час проходження медичних оглядів та обстежень для отримання документів щодо непридатності до військової служби в Збройних силах України у Комунальному некомерційному підприємстві «Ковельське МТМО», додержанні встановлених керівником групи конспіративних заходів.

Усі учасники даного кримінального угрупування усвідомлювали суспільно-небезпечний характер своїх протиправних діянь, передбачали настання наслідків і бажали досягнення єдиного злочинного результату, тобто діяли з прямим умислом.

Таким чином, у період часу з травня 2022 року по 12 січня 2023 року (точні час та місце не встановлені), організована група в складі ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , реалізовуючи єдиний злочинний умисел, діючи умисно, керуючись корисливим мотивом, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків, достовірно знаючи про заборону перетину державного кордону України громадянами чоловічої статі віком від 18 до 60 років, з метою протиправного збагачення, організували незаконне переправлення військовозобов`язаних громадян України через державний кордон України шляхом підроблення документів щодо встановлення медичних діагнозів, які надавали право на виключення особи з числа військовозобов`язаних та виїзду за межі країни під час дії правового режиму воєнного стану.

Крім цього, до вчинення згаданих вище злочинів, пов`язаних з незаконним переправленням осіб через державний кордон України та підробленням документів, ОСОБА_6 спільно ОСОБА_7 , діючи за попередньою змовою, залучили особу, відносно якої матеріали виділено в окреме провадження.

Зазначеною організованою групою за співучасті ОСОБА_7 вчинені наступні кримінальні правопорушення.

1. Так, ОСОБА_7 , діючи умисно, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згіднорозробленого злочинного плану, склав та видав завідомо підроблені офіційні медичні документи щодо ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , для пред`явлення їх останнім військово-лікарській комісії при проходженні відповідного медичного огляду, за наступних обставин.

ОСОБА_5 , з метою імітації захворювання та подальшогонезаконного переправлення військовозобов`язаного ОСОБА_13 через державний кордон України, надав вказівку ОСОБА_6 забезпечити виготовлення завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_13 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

У свою чергу ОСОБА_7 , на виконання своїх функцій у складі організованої групи та вказівки ОСОБА_5 і ОСОБА_6 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, використовуючи власний ноутбук марки «DELL» (модель «INSPIRSON 3521», серійний номер 7WLVJV1), перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_5 , точної дати в ході досудового розслідування не встановлено, склав завідомо підроблені медичні документи, а саме: розшифровку результатів електроенцефалограми від 27.05.2022, розшифровку результатів МРТ головного мозку від 14.09.2020 та виписку із медичної картки стаціонарного хворого № 9672-539 про перебування ОСОБА_13 на стаціонарному лікуванні у Київській міській клінічній лікарні № 1 в період часу з 02.09.2021 по 12.09.2021 і встановлення останньому надуманого діагнозу: генералізована епілепсія з генералізованими епінападами 3-4 рази на місяць та парціальними 3 рази на тиждень з когнітивними розладами, з стійкою цефалгією, вираженими статико - координаторними порушеннями, хоча ОСОБА_13 в дійсності лікування не проходив та за наданням медичної допомоги до даного лікувального закладу не звертався.

ОСОБА_7 , діючи у складі організованої групи, продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів, які б підтверджували наявність захворювання у ОСОБА_13 , 27.05.2022, знаходячись на робочому місці за адресою: м. Ковель вул. Театральна,16, підписав та видав підроблений акт № 249 від 27.05.2022 дослідження стану здоров`я ОСОБА_13 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у останнього, що стало підставою видачі висновку лікаря невропатолога від 30.05.2022 про встановлення факту захворювання у ОСОБА_13 та документів із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я ОСОБА_13 - картки № Пр67/2501 від 31.05.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_13 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідки № Пр67 від 31.05.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_13 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

Таким чином, ОСОБА_7 своїми умисними діями, що виразились у складанні, видачі працівником юридичної особи, який не є службовою особою, завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують факти, що мають юридичне значення, та надають певні права, з метою їх використання іншою особою, вчиненого організованою групою, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України.

2. Крім цього, ОСОБА_7 , діючи умисно, повторно, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згіднорозробленого злочинного плану, склав та видав завідомо підроблені офіційні медичні документи щодо ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , для пред`явлення їх останнім військово-лікарській комісії при проходженні відповідного медичного огляду, за наступних обставин.

ОСОБА_5 , з метою імітації захворювання та подальшогонезаконного переправлення військовозобов`язаного ОСОБА_14 через державний кордон України, надав вказівку ОСОБА_6 забезпечити виготовлення завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_14 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

У свою чергу ОСОБА_7 , на виконання своїх функцій у складі організованої групи та вказівки ОСОБА_5 і ОСОБА_6 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, використовуючи власний ноутбук марки «DELL» (модель «INSPIRSON 3521», серійний номер 7WLVJV1), перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_5 , точної дати в ході досудового розслідування не встановлено, склав завідомо підроблені медичні документи, а саме: розшифровку результатів МРТ головного мозку від 04.02.2022 та від 05.02.2022, виписку із медичної картки стаціонарного хворого про перебування ОСОБА_14 на стаціонарному лікуванні у КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради з 02.02.2022 і встановлення останньому надуманого діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма ремітуюче - рецидивуючий перебіг стадії загострення, виражений цефалгічний та церебростенічний синдроми, виражений вестибулоатактичний синдром, хоча ОСОБА_14 в дійсності лікування не проходив та за наданням медичної допомоги до даного лікувального закладу не звертався.

ОСОБА_7 , діючи у складі організованої групи, продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів, які б підтверджували наявність захворювання у ОСОБА_14 , 25.07.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 25.07.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_14 та про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього, що стало підставою видачі картки № НОМЕР_1 від 25.07.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_14 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідки № Пр106 від 25.07.2022, відповідно до якої ОСОБА_14 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

3. Крім цього, ОСОБА_7 , діючи умисно, повторно, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згіднорозробленого злочинного плану, склав та видав завідомо підроблені офіційні медичні документи щодо ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , для пред`явлення їх останнім військово-лікарській комісії при проходженні відповідного медичного огляду, за наступних обставин.

ОСОБА_5 , з метою імітації захворювання та подальшогонезаконного переправлення військовозобов`язаного ОСОБА_15 через державний кордон України, надав вказівку ОСОБА_6 забезпечити виготовлення завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_15 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

У свою чергу ОСОБА_7 , на виконання своїх функцій у складі організованої групи та вказівки ОСОБА_5 і ОСОБА_6 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, використовуючи власний ноутбук марки «DELL» (модель «INSPIRSON 3521», серійний номер 7WLVJV1), перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_5 , точної дати в ході досудового розслідування не встановлено, склав завідомо підроблені медичні документи, а саме: розшифровку результатів МРТ головного мозку від 04.10.2021 та від 08.10.2021, виписку із медичної картки стаціонарного хворого № іст.5973-88 про перебування ОСОБА_15 на стаціонарному лікуванні у КНП «Черкаська обласна лікарня» Черкаської обласної ради з 02.02.2022 по 12.02.2022 і встановлення останньому надуманого діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма ремітуюче - рецидивуючий перебіг стадії загострення, виражений цефалгічний та церебростенічний синдроми, виражений вестибулоатактичний синдром, скритий правобічний геміпарез, часткова атрофія ДЗН обох очей, хоча ОСОБА_15 в дійсності лікування не проходив та за наданням медичної допомоги до даного лікувального закладу не звертався.

ОСОБА_7 , діючи у складі організованої групи, продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів, які б підтверджували наявність захворювання у ОСОБА_15 , 06.07.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 06.07.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_15 та про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього, що стало підставою видачі картки № НОМЕР_2 від 06.07.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_15 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідки № Пр93/2816 від 06.07.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_15 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

4. Крім цього, ОСОБА_7 , діючи умисно, повторно, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згіднорозробленого злочинного плану, склав та видав завідомо підроблені офіційні медичні документи щодо ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , для пред`явлення їх останнім військово-лікарській комісії при проходженні відповідного медичного огляду, за наступних обставин.

ОСОБА_5 , з метою імітації захворювання та подальшогонезаконного переправлення військовозобов`язаного ОСОБА_16 через державний кордон України, надав вказівку ОСОБА_6 забезпечити виготовлення завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_16 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

У свою чергу ОСОБА_7 , на виконання своїх функцій у складі організованої групи та вказівки ОСОБА_5 і ОСОБА_6 , будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_5 та ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, використовуючи власний ноутбук марки «DELL» (модель «INSPIRSON 3521», серійний номер 7WLVJV1), перебуваючи за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_5 , точної дати в ході досудового розслідування не встановлено, склав завідомо підроблені медичні документи, а саме: результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку від 25.08.2021 та від 11.09.2021 та виписки із медичної картки амбулаторно (стаціонарного) хворого про перебування ОСОБА_16 на стаціонарному лікуванні в неврологічному відділенні Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова у період з 10.09.2021 до 20.09.2021 та встановлення останньому діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма, ремітуюче - рецидивуючий перебіг з помірними статико - координаторними порушеннями та правобічною пірамідною недостатністю з цефалгічним та церебростенічним синдромом, хоча ОСОБА_16 ніколи не проходив лікування у вказаному медичному закладі та за наданням медичної допомоги не звертався.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, з метою приховування злочинних дій та подальшого незаконного підтвердження насправді неіснуючого захворювання у ОСОБА_16 , будучи обізнаним про залучення до спільної злочинної діяльності особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, 25.11.2022 видав направлення на ім`я ОСОБА_16 для проходження стаціонарного лікування у неврологічному відділенні Ковельської ЦРЛ для підтвердження вигаданого ним же захворювання. ОСОБА_16 , на виконання домовленостей, у супроводі ОСОБА_6 , прибув до Ковельської ЦРЛ, де ОСОБА_7 , який вже їх чекав, організував зустріч з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, яка, у свою чергу, в той же день, здійснила огляд ОСОБА_16 та помістила останнього на стаціонарне лікування у неврологічне відділення Ковельської ЦРЛ у палату № 21, якої насправді немає у вказаному відділенні, де ОСОБА_16 з 25.11.2022 по 02.12.2022 рахувався на стаціонарному лікуванні, хоча фактично жодного дня у стаціонарі не провів.

Продовжуючи свої злочинні дії, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, при проведенні формального обстеження та формального лікування ОСОБА_16 , взяла за основу підроблені ОСОБА_7 результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку ОСОБА_16 , що послугувало створенням вказаною особою завідомо неправдивих відомостей про наявність захворювання, які остання у період з 25.11.2022 по 02.12.2022, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи на робочому місці за адресою: м. Ковель, вул. О. Пчілки, 4,внесла до медичної картки стаціонарного хворого ОСОБА_16 . В подальшому, 02.12.2022, ОСОБА_16 до ІНФОРМАЦІЯ_4 було надано виписку із медичної картки стаціонарного хворого № 12714-1648, де у повній мірі продубльовано неіснуюче захворювання ОСОБА_16 , керуючись яким,ОСОБА_7 , діючи у відповідності до відведеної йому ролі у складі організованої групи, 05.12.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 05.12.2022 про наявність захворювання у ОСОБА_16 , що не відповідало дійсності, та про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього, що стало підставою видачі картки № НОМЕР_3 від 05.12.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_16 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідки № Пр198/3837 від 05.12.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_16 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку.

5. Крім того, ОСОБА_7 , діючи умисно, повторно, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згіднорозробленого злочинного плану, склав та видав завідомо підроблені офіційні медичні документи щодо ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , для пред`явлення їх останнім військово-лікарській комісії при проходженні відповідного медичного огляду, за наступних обставин.

ОСОБА_5 , з метою імітації захворювання та подальшогонезаконного переправлення військовозобов`язаного ОСОБА_17 через державний кордон України, надав вказівку ОСОБА_6 забезпечити виготовлення завідомо підроблених офіційних медичних документів щодо ОСОБА_17 для пред`явлення їх останнім при проходженні ВЛК.

02.12.2022, близько 9 год. 30 хв., ОСОБА_7 , за попередньою вказівкою ОСОБА_6 , зустрівся з ОСОБА_17 поблизу приміщення Ковельського МТМО за адресою м. Ковель вул. О. Пчілки, 4, де, в ході вказаної зустрічі, проінструктував ОСОБА_17 з приводу подальших дій, спрямованих на виготовлення ними підроблених документівпро непридатність до військової служби.

В той же день, з метою приховування злочинних дій та підтвердження факту неіснуючого захворювання у ОСОБА_17 , ОСОБА_7 провів останнього у неврологічне відділення Ковельської ЦРЛ, де особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, здійснила медичний огляд ОСОБА_17 , після чого оформила на стаціонарне лікування у неврологічного відділення до неіснуючої палати № 21, де він формально рахувався з 02.12.2022 до 12.12.2022, хоча фактично жодного дня на стаціонарному лікуванні неврологічного відділення Ковельського МТМО не перебував.

В подальшому, 05.12.2022, близько 13 год., за попередньою домовленістю, ОСОБА_6 зустрівся з ОСОБА_17 в магазині за адресою: АДРЕСА_7 , де останній на вимогу ОСОБА_6 передав йому частину раніше обумовленої грошової винагороди у сумі 3 000 доларів США.

На виконання злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України ОСОБА_17 ,з метою імітації захворювання при проведенні фальсифікованого обстеження та лікування останнього,особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, у період з 02.12.2022 до 12.12.2022, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи на робочому місці за адресою: м. Ковель, вул. О. Пчілки, 4, внесла до медичної картки стаціонарного хворого № 12986-1688 завідомо неправдиві відомості щодо стану здоров`я ОСОБА_17 та встановила останньому діагноз: хронічна двобічна вертеброгенна мієлорадикулопатія л5 стійкий виражений больовий синдром стійкий м`язово - тонічний синдром переміжної кульгавості часто рецидивуючий перебіг стадії загострення, легкий парез обох стоп, остеохондроз поперекового відділу хребта нестабільна форма ускладнений екструзією л3-л4,л5-с1м/х дисків протрузією л4-л5 м/х диску компресією нервових корінців двобічно, лікування, що включає реабілітаційну процедуру неуточнену.

Надалі, ОСОБА_7 , діючи у складі організованої групи, на виконання спільного злочинного плану, будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, на основі підроблених особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, медичних документів, а саме виписки із медичної картки стаціонарного хворого № 12986-1688 від 12.12.2022 на ім`я ОСОБА_17 , 21.12.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 21.12.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_17 та про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

11.01.2023 ОСОБА_17 , перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_6 , надав під час проходження ВЛК отримані від ОСОБА_18 підроблені лабораторні дослідження, згідно яких у ОСОБА_17 виявлено захворювання - стан після перенесеного вірусного гепатиту «С», хоча останній таким захворюванням насправді ніколи не хворів. В той же день, на вимогу ОСОБА_6 , ОСОБА_17 передав останньому гроші у сумі 5000 гривень як оплату за виготовлених підроблених лабораторних досліджень.

Крім цього, 11.01.2023 ОСОБА_18 обумовив з ОСОБА_17 про отримання останнім 12.01.2023 затвердженої ІНФОРМАЦІЯ_10 підробленої довідки ВЛК та подальший виїзд за кордон, перетнувши який ОСОБА_17 мав надати ОСОБА_6 решту обумовленої суми винагороди, а саме 7 000 доларів США.

12.01.2023, близько 10 год., ОСОБА_17 у супроводі ОСОБА_6 отримав у ІНФОРМАЦІЯ_6 підроблену довідку військово - лікарської комісії № 195 від 12.01.2023 про тимчасову непридатність до військової служби.

Таким чином, ОСОБА_7 своїми умисними діями, що виразились у складанні, видачі працівником юридичної особи, який не є службовою особою, завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують факти, що мають юридичне значення,та надають певні права, з метою їх використання іншою особою, вчинених повторно, організованою групою, вчинив кримінальні правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України.

6. Крім цього, ОСОБА_7 , діючи умисно, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згіднорозробленого злочинного плану, сприяв незаконному переправленню через державний кордон ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , за наступних обставин.

ОСОБА_5 , під час спілкування із військовозобов`язаним громадянином України ОСОБА_13 , запропонував йому організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща за грошову винагороду, сума якої досудовим розслідуванням не встановлено, шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність останнього для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України.

В подальшому ОСОБА_5 проконсультував ОСОБА_13 з приводу подальших дій та скерував останнього до м. Ковеля Волинської області для зустрічі з ОСОБА_6 , попередньо повідомивши останнього, у невстановлений досудовим слідством спосіб, про приїзд ОСОБА_13

26 травня 2022 року, ОСОБА_6 зустрів у м. Ковель Волинської області ОСОБА_13 та довів до його відому покроковий план дій щодо організації ним та іншими співучасниками незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме виготовлення підроблених документівпро непридатність до військової служби шляхом внесенням до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання.

Цього ж дня ОСОБА_6 здійснив супровід ОСОБА_13 до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де останній, на виконання вказівок ОСОБА_6 , став на військовий облік, після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження.

ОСОБА_7 , точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено, будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, з метою імітації захворювання у ОСОБА_13 , надав останньому завідомо заготовлені підроблені медичні документи, а саме: результати проходження електроенцефалограми головного мозку та виписки із медичної картки стаціонарного хворого № 9672-539 про перебування ОСОБА_13 на стаціонарному лікуванні у Київській міській клінічній лікарні № 1 в період часу з 02.09.2021 по 12.09.2021 та встановлення останньому надуманого діагнозу: генералізована епілепсія з генералізованими епінападами 3-4 рази на місяць та парціальними 3 рази на тиждень з когнітивними розладами, з стійкою цефалгією, вираженими статико - координаторними порушеннями, хоча ОСОБА_13 в дійсності ніколи лікування не проходив та за наданням медичної допомоги до даного лікувального закладу не звертався, для пред`явлення їх лікарям при проходженні ВЛК.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів, які б підтверджували наявність захворювання у ОСОБА_13 , 27.05.2022, знаходячись на робочому місці за адресою: АДРЕСА_9 , підписав та видав підроблений акт № 249 від 27.05.2022 дослідження стану здоров`я ОСОБА_13 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у останнього, що стало підставою видачі висновку лікаря невропатолога від 30.05.2022 про встановлення факту захворювання у ОСОБА_13 та отримання висновку лікаря про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

Після цього, 30 травня 2022 року, ОСОБА_7 разом з ОСОБА_6 , діючи згідно розробленого плану та визначених ролей, умисно, протиправно з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, перебуваючи з ОСОБА_13 в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , що по АДРЕСА_10 , отримали підроблені документи із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я ОСОБА_13 - картку № Пр67/2501 від 31.05.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_13 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідку № Пр67 від 31.05.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_13 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, яку того ж дня невстановленими досудовим розслідуванням службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 видано ОСОБА_13 , за що учасниками злочинної групи отримано грошову винагороду, сума якої досудовим слідством не встановлена.

В подальшому, 01 червня 2022 року о 23 год. 28 хв., на підставі підроблених документів, а саме довідки військово - лікарської комісії від 31.05.2022, виданої на ім`я ОСОБА_13 , який за станом здоров`я визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, ОСОБА_13 , у супроводі ОСОБА_6 , який попередньо повідомив організатору злочинної групи ОСОБА_5 про позитивне вирішення питання та отримання підробленої довідки, автомобілем марки «Peugeot», номерний знак НОМЕР_4 , перетнули державний кордон України в напрямку Республіки Польща через пункт пропуску «Ягодин», що на вул. Прикордонників, 1 у с. Старовойтове Ковельського району Волинської області.

Таким чином, ОСОБА_7 своїми умисними діями, що виразились у сприянні вчиненню незаконного переправлення осіб через державний кордон України порадами, вказівками, наданням засобів, вчинених організованою групою, з корисливих мотивів, вчинив кримінальне правопорушення (злочин), передбачений ч. 3 ст. 332 КК України.

7. Крім цього, ОСОБА_7 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згіднорозробленого злочинного плану, сприяв незаконному переправленню через державний кордон ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , за наступних обставин.

ОСОБА_5 , під час спілкування із військовозобов`язаним громадянином України ОСОБА_14 , запропонував йому організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща за грошову винагороду, сума якої досудовим розслідуванням не встановлено, шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність останнього для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України.

В подальшому ОСОБА_5 проконсультував ОСОБА_14 з приводу подальших дій та скерував останнього до м. Ковеля Волинської області для зустрічі з ОСОБА_6 , попередньо повідомивши останнього, у невстановлений досудовим слідством спосіб, про приїзд ОСОБА_14

22 червня 2022 року, ОСОБА_6 зустрів у м. Ковель Волинської області ОСОБА_14 та довів до його відому покроковий план дій щодо організації ним та іншими співучасниками незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме виготовлення підроблених документівпро непридатність до військової служби шляхом внесенням до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання.

Надалі, 18.07.2022 ОСОБА_6 здійснив супровід ОСОБА_14 до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де останній, на виконання вказівок ОСОБА_6 , став на військовий облік, після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та 19.07.2022 розпочав її проходження.

ОСОБА_7 , точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено, будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, з метою імітації захворювання у ОСОБА_14 , надав останньому завідомо заготовлені підроблені медичні документи, а саме: результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку та виписки із медичної картки амбулаторного (стаціонарного) хворого про перебування ОСОБА_14 на стаціонарному лікуванні у Комунальному некомерційному підприємстві «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» Тернопільської обласної ради та встановлення останньому діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма ремітуюче - рецидивуючий перебіг стадії загострення, виражений цефалгічний та церебростенічний синдроми, виражений вестибулоатактичний синдром, хоча ОСОБА_14 ніколи не проходив лікування та за наданням медичної допомоги не звертався у вказані медичні заклади, для пред`явлення їх лікарям при проходженні ВЛК.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів про наявність захворювання у ОСОБА_14 , 25.07.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 25.07.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_14 , та висновок лікаря про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

Після цього, 25 липня 2022 року, ОСОБА_7 разом із ОСОБА_6 , діючи згідно розробленого плану та визначених ролей, умисно, протиправно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, перебуваючи з ОСОБА_14 в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , що по АДРЕСА_10 , отримали підроблені документи із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я ОСОБА_14 - картку № Пр106/2993 від 25.07.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_14 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України), довідку №Пр106 від 25.07.2022 та тимчасове посвідчення військовозобов`язаного від 25.07.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_14 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, що є підставою для безперешкодного перетину державного кордону України в період дії воєнного стану, яку того ж дня невстановленими досудовим розслідуванням службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 видано ОСОБА_14 , за що учасниками злочинної групи отримано грошову винагороду, сума якої в ході досудового розслідування не встановлена.

В подальшому, 05 серпня 2022 року об 11 год. 20 хв., ОСОБА_14 на підставі підроблених документів, а саме довідки військово - лікарської комісії та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного від 25.07.2022, виданих на ім`я останнього, як пішохід перетнув державний кордон України в напрямку Румунії через пункт пропуску «Порубне», що на вул. Головна, 2 с. Тереблече Глибоцького району Чернівецької області.

8. Крім цього, ОСОБА_7 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згіднорозробленого злочинного плану, сприяв незаконному переправленню через державний кордон ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , за наступних обставин.

ОСОБА_5 , під час спілкування із військовозобов`язаним громадянином України ОСОБА_15 , запропонував йому організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща за грошову винагороду, сума якої досудовим розслідуванням не встановлено, шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність останнього для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України.

В подальшому ОСОБА_5 проконсультував ОСОБА_15 з приводу подальших дій та скерував останнього до м. Ковеля Волинської області для зустрічі з ОСОБА_6 , попередньо повідомивши останнього, у невстановлений досудовим слідством спосіб, про приїзд ОСОБА_15

01 липня 2022 року, ОСОБА_6 зустрів у м. Ковель Волинської області, ОСОБА_15 та довів до його відому покроковий план дій щодо організації ним та іншими співучасниками незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме - виготовлення підроблених документівпро непридатність до військової служби шляхом внесенням до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання.

Надалі, 01.07.2023 ОСОБА_6 здійснив супровід ОСОБА_15 до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де останній, на виконання вказівок ОСОБА_6 , став на військовий облік, після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження.

ОСОБА_7 , точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено, будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, з метою імітації захворювання у ОСОБА_15 , надав останньому завідомо заготовлені підроблені медичні документи, а саме: результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку та виписки із медичної картки стаціонарного хворого про перебування ОСОБА_15 на стаціонарному лікуванні в неврологічному відділенні Київської міської клінічної лікарні № 1, виготовлений на бланку Комунального некомерційного підприємства «Черкаська обласна лікарня» Черкаської обласної ради та встановлення останньому діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма ремінуюче - рецидивуючий перебіг стадії загострення, виражений цефалгічний та церебростенічний синдроми, виражений вестибулоактичний синдром, скритий правобічний геміпарез, часткова атрофія ДЗН обох очей, хоча ОСОБА_15 в дійсності ніколи лікування не проходив та за наданням медичної допомоги до вказаних лікувальних закладів не звертався, для пред`явлення їх лікарям при проходженні ВЛК.

ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, на основі підроблених медичних документів про наявність захворювання у ОСОБА_15 , 06.07.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 06.07.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_15 , та висновок лікаря про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

Після цього, 25 липня 2022 року, ОСОБА_7 разом із ОСОБА_6 , діючи згідно розробленого плану та визначених ролей, умисно, протиправно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, перебуваючи з ОСОБА_15 в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , що по АДРЕСА_10 , отримали підроблені документи із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я ОСОБА_15 - картку № Пр93/2816 від 06.07.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_15 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України), довідку № Пр93/2816 від 06.07.2022 військово-лікарської комісії та тимчасове посвідчення військовозобов`язаного від 06.07.2022, відповідно до якої ОСОБА_15 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, що є підставою для безперешкодного перетину державного кордону України в період дії воєнного стану, яку того ж дня невстановленими досудовим розслідуванням службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 видано ОСОБА_15 , за що учасниками злочинної групи отримано грошову винагороду, сума якої в ході досудового розслідування не встановлена.

В подальшому, 03 серпня 2022 року о 09 год. 58 хв., ОСОБА_15 , на підставі підроблених документів, а саме довідки військово - лікарської комісії та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного від 06.07.2022, виданих на ім`я останнього, залізничним транспортним засобом рейсом «Київ - Хелм» перетнув державний кордон України в напрямку Республіки Польща через пункт пропуску «Ягодин», що на вул. Призалізнична, 13 у с. Римачі Ковельського району Волинської області.

9. Крім цього, ОСОБА_7 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згіднорозробленого злочинного плану, сприяв незаконному переправленню через державний кордон ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , за наступних обставин.

ОСОБА_5 , під час спілкування із військовозобов`язаним громадянином України ОСОБА_16 , запропонував йому організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща за грошову винагороду, сума якої досудовим розслідуванням не встановлено, шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність останнього для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України.

В подальшому ОСОБА_5 проконсультував ОСОБА_16 з приводу подальших дій та скерував останнього до м. Ковеля Волинської області для зустрічі з ОСОБА_6 , попередньо повідомивши останнього, у невстановлений досудовим слідством спосіб, про приїзд ОСОБА_16

21 листопада 2022 року, ОСОБА_6 зустрів у м. Ковель Волинської області ОСОБА_16 та довів до його відому покроковий план дій щодо організації ним та іншими співучасниками незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме - виготовлення підроблених документівпро непридатність до військової служби шляхом внесенням до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання.

Надалі, 21.11.2022 ОСОБА_6 здійснив супровід ОСОБА_16 до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де останній, на виконання вказівок ОСОБА_6 , став на військовий облік, після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження.

ОСОБА_7 , точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено, будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, з метою імітації захворювання у ОСОБА_16 , надав останньому завідомо заготовлені підроблені медичні документи, а саме: результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку та виписки із медичної картки амбулаторного (стаціонарного) хворого про перебування ОСОБА_16 на стаціонарному лікуванні в неврологічному відділенні Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова та встановлення останньому діагнозу: розсіяний склероз цереброспінальна форма ремітуюче - рецидивуючий перебіг з помірними статико - координаторними порушеннями та правобічною пірамідною недостатністю з цефалгічним та церебростенічним синдромом, хоча ОСОБА_16 ніколи не проходив лікування у вказаних медичних закладах та за наданням медичної допомоги до них не звертався, для пред`явлення їх лікарям при проходженні ВЛК.

25.11.2022 ОСОБА_7 , продовжуючи свій злочинний намір, направлений на усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, з метою приховування злочинних дій та подальшого незаконного підтвердження насправді неіснуючого захворюванню у ОСОБА_16 , будучи обізнаним про залучення до спільної злочинної діяльності особи, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, видав направлення на ім`я ОСОБА_16 для проходження стаціонарного лікування у неврологічному відділенні Ковельської ЦРЛ для підтвердження вигаданого ним же захворювання.

В той же день, ОСОБА_16 , на виконання домовленостей, у супроводі ОСОБА_6 , прибув до Ковельської ЦРЛ, де ОСОБА_7 , який вже їх чекав, організував зустріч з особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, яка, у свою чергу, в той же день, здійснила огляд ОСОБА_16 та помістила останнього на стаціонарне лікування у неврологічне відділення Ковельської ЦРЛ у палату № 21, якої насправді немає у вказаному відділенні, де ОСОБА_16 з 25.11.2022 по 02.12.2022 рахувався на стаціонарному лікуванні, хоча фактично жодного дня у стаціонарі не провів.

Продовжуючи свої злочинні дії, особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, при проведенні формального обстеження та формального лікування ОСОБА_16 , взяла за основу підроблені ОСОБА_7 результати проходження магнітно - резонансної томографії головного мозку ОСОБА_16 , що послугувало створенням вказаною особою завідомо неправдивих відомостей про наявність захворювання, які остання у період з 25.11.2022 по 02.12.2022, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи на робочому місці за адресою: м. Ковель, вул. О. Пчілки, 4,внесла до медичної картки стаціонарного хворого ОСОБА_16 .

В подальшому, 02.12.2022 особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, надала ОСОБА_16 для подальшого пред`явлення до ІНФОРМАЦІЯ_4 виписку із медичної картки стаціонарного хворого № 12714-1648, де у повній мірі продублювала неіснуюче захворювання ОСОБА_16 , керуючись яким,ОСОБА_7 , діючи у відповідності до відведеної йому ролі у складі організованої групи, 05.12.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 05.12.2022 про наявність захворювання у ОСОБА_16 , що не відповідало дійсності, а також висновку лікаря про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

Після цього, 05 грудня 2022 року, ОСОБА_7 разом із ОСОБА_6 , діючи згідно розробленого плану та визначених ролей, умисно, протиправно з корисливих мотивів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, перебуваючи з ОСОБА_16 в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 , що по АДРЕСА_10 , отримали підроблені документи із завідомо неправдивими діагнозами щодо стану здоров`я ОСОБА_16 - картку № Пр198/3837 від 05.12.2022 обстеження та медичного огляду ОСОБА_16 (додаток 13 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України) та довідку № Пр198 від 05.12.2022 військово-лікарської комісії, відповідно до якої ОСОБА_16 за станом здоров`я визнано непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку, а вже 12.12.2022 отримали тимчасове посвідчення військовозобов`язаного на ОСОБА_16 від 12.12.2022, що є підставою для безперешкодного перетину державного кордону України в період дії воєнного стану, яку того ж дня службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_4 видано ОСОБА_16 , за що учасниками злочинної групи отримано грошову винагороду, суму якої досудовим слідством не встановлено.

В подальшому, 17 грудня 2022 року о 03 год. 55 хв., на підставі підроблених документів, а саме - довідки військово - лікарської комісії від 05.12.2022 та тимчасового посвідчення військовозобов`язаного від 12.12.2022, виданого на ім`я ОСОБА_16 , у супроводі ОСОБА_6 , який попередньо повідомив організатору злочинної групи ОСОБА_5 про позитивне вирішення питання та отримання підробленої довідки, автомобілем марки «Honda», номерний знак НОМЕР_5 , перетнули державний кордон України в напрямку Республіки Польща через пункт пропуску «Угринів», що в с. Угринів Сокальського району Львівської області.

10. Крім цього, ОСОБА_7 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згіднорозробленого злочинного плану, сприяв незаконному переправленню через державний кордон ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , за наступних обставин.

ОСОБА_5 , під час спілкування із військовозобов`язаним громадянином України ОСОБА_19 , запропонував йому організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща за грошову винагороду в сумі 8 000 доларів США, шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність останнього для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України.

В подальшому ОСОБА_5 проконсультував ОСОБА_19 з приводу подальших дій та скерував останнього до м. Ковеля Волинської області для зустрічі з ОСОБА_6 , попередньо повідомивши останнього, у невстановлений досудовим слідством спосіб, про приїзд ОСОБА_19 .

27 грудня 2022 року ОСОБА_6 зустрів у м. Ковель Волинської області ОСОБА_19 та довів до його відому покроковий план дій щодо організації ним та іншими співучасниками незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме - виготовлення підроблених документівпро непридатність до військової служби шляхом внесенням до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання.

В той же день, продовжуючи реалізацію злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, ОСОБА_6 , з метою поставки на військовий облік ОСОБА_19 , та проходження ним військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , користуючись родинними зв`язками та власними знайомствами, з якими перебуває у довірливих відносинах, зареєстрував ОСОБА_19 як внутрішнього переміщену особу та здійснив реєстрацію місця проживання останнього за адресою: АДРЕСА_8 , за що отримав від ОСОБА_19 грошові кошти в сумі 3 000 доларів США в якості завдатку за надання допомоги у вирішенні питання організації незаконного переправлення його через державний кордон України, після чого ОСОБА_19 повернувся до м. Києва.

Надалі, 05.01.2023 ОСОБА_19 , на виконання раніше обумовлених домовленостей з ОСОБА_6 , прибув до м. Ковеля Волинської області, де зустрівся з останнім та у його супроводі прибув до ІНФОРМАЦІЯ_4 , де, на виконання вказівок останнього, став на військовий облік у ІНФОРМАЦІЯ_6 , після чого отримав направлення для проходження військово-лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 та у той же день розпочав її проходження.

ОСОБА_7 , точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено, будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України, згідно розподілених ролей та визначених функцій, обумовив з іншими учасниками злочинної групи усі деталі та обставини щодо організації незаконного перетину державного кордону України та надав поради з підготовки завідомо підроблених медичних документів щодо стану здоров`я ОСОБА_19 , які б гарантували здійснення обумовленого злочинного плану, однак їх злочинні дії були 12.01.2023 припинені працівниками поліції.

11. Крім того, ОСОБА_7 , діючи умисно, повторно, з корисливих мотивів, у складі організованої групи, на виконання своїх функцій згіднорозробленого злочинного плану, сприяв незаконному переправленню через державний кордон ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , за наступних обставин.

ОСОБА_5 підшукав військовозобов`язаного громадянина України ОСОБА_17 , якого скерував до ОСОБА_6 у м. Ковель Волинської області з метою організувати незаконний перетин державного кордону України на територію Республіки Польща шляхом надання йому підробленої довідки військово-лікарської комісії про непридатність для проходження військової служби в Збройних силах України, яка забезпечить можливість безперешкодно перетнути державний кордон України.

Так, 26.11.2022, у невстановлений досудовим слідством час, ОСОБА_17 , на виконання домовленостей з ОСОБА_5 , прибув до м. Ковеля Волинської області, де поблизу магазину за адресою: АДРЕСА_7 ,зустрівся з ОСОБА_6 .

В ході вказаної зустрічі, яка відбувалася у першій половині дня (точний час не встановлений), достовірно знаючи, що ОСОБА_17 обмежений виїзд за кордон на період дії воєнного стану, ОСОБА_6 обумовив з останнім спосіб незаконного переправлення його через державний кордон України, а саме - виготовлення підроблених документівпро непридатність до військової служби шляхом внесення до них неправдивих відомостей про наявність необхідного для цього захворювання. Крім цього, в ході зустрічі було обумовлено ймовірний розмір грошової винагороди за надані ОСОБА_6 послуги у сумі 10 000 доларів США.

Продовжуючи реалізацію злочинного наміру, ОСОБА_6 , діючи з метою усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України для постановки на військовий облік ОСОБА_17 та проходження ним військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , користуючись родинними зв`язками та власними знайомствами, зареєстрував ОСОБА_17 як внутрішнього переміщену особу та здійснив реєстрацію місця проживання останнього за адресою: АДРЕСА_8 .

02.12.2022, близько 9 год. 30 хв., ОСОБА_7 , за попередньою вказівкою ОСОБА_6 , зустрівся з ОСОБА_17 поблизу приміщення Ковельського МТМО за адресою м. Ковель, вул. О. Пчілки, 4, де, в ході вказаної зустрічі, проінструктував ОСОБА_17 з приводу подальших дій, спрямованих на виготовлення ними підроблених документівпро непридатність до військової служби.

В той же день, з метою приховування злочинних дій та підтвердження факту неіснуючого захворювання у ОСОБА_17 , ОСОБА_7 провів останнього у неврологічне відділення Ковельської ЦРЛ, де особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, здійснила медичний огляд ОСОБА_17 , після чого оформила на стаціонарне лікування у неврологічному відділенні до неіснуючої палати № 21, де він формально рахувався з 02.12.2022 до 12.12.2022, хоча фактично жодного дня на стаціонарному лікуванні неврологічного відділення Ковельського МТМО не перебував.

В подальшому, 05.12.2022, близько 13 год., за попередньою домовленістю, ОСОБА_6 зустрівся з ОСОБА_17 в магазині за адресою: АДРЕСА_7 , де останній на вимогу ОСОБА_6 передав йому частину раніше обумовленої грошової винагороди у сумі 3 000 доларів США.

На виконання злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,особа, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, з метою імітації захворювання при проведенні фальсифікованого обстеження та лікування ОСОБА_17 , у період з 02.12.2022 до 12.12.2022, точної дати досудовим розслідуванням не встановлено, перебуваючи на робочому місці за адресою: м. Ковель, вул. О. Пчілки, 4, внесла до медичної картки стаціонарного хворого № 12986-1688 завідомо неправдиві відомості щодо стану здоров`я ОСОБА_17 та встановила останньому діагноз: хронічна двобічна вертеброгенна мієлорадикулопатія л5 стійкий виражений больовий синдром стійкий м`язово - тонічний синдром переміжної кульгавості часто рецидивуючий перебіг стадії загострення, легкий парез обох стоп, остеохондроз поперекового відділу хребта нестабільна форма ускладнений екструзією л3-л4,л5-с1м/х дисків протрузією л4-л5 м/х диску компресією нервових корінців двобічно, лікування, що включає реабілітаційну процедуру неуточнену.

ОСОБА_7 , на виконання спільного злочинного плану, будучи лікарем - невропатологом та членом позаштатної постійно діючої військово - лікарської комісії при ІНФОРМАЦІЯ_6 , який достеменно обізнаний у роботі медичної комісії, діючи умисно, з метою реалізації обумовленого з ОСОБА_6 злочинного наміру з усунення перешкод та надання засобів для незаконного перетину державного кордону України,згідно розподілених ролей та визначених функцій, на основі підроблених особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження, медичних документів, а саме - виписки із медичної картки стаціонарного хворого № 12986-1688 від 12.12.2022 на ім`я ОСОБА_17 , 21.12.2022, знаходячись у ІНФОРМАЦІЯ_6 за адресою: АДРЕСА_6 , підписав та видав підроблений висновок лікаря невропатолога від 21.12.2022 про наявність вигаданого діагнозу захворювання у ОСОБА_17 , та висновок лікаря про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку останнього.

11.01.2023 ОСОБА_17 , перебуваючи в приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_6 , надав під час проходження ВЛК отримані від ОСОБА_18 підроблені лабораторні дослідження, згідно яких у ОСОБА_17 виявлено захворювання - стан після перенесеного вірусного гепатиту «С», хоча останній таким захворюванням насправді ніколи не хворів. В той же день, на вимогу ОСОБА_6 , ОСОБА_17 передав останньому гроші у сумі 5000 гривень як оплату за виготовлених підроблених лабораторних досліджень.

Крім цього, 11.01.2023 ОСОБА_18 обумовив з ОСОБА_17 про отримання останнім 12.01.2023 затвердженої ІНФОРМАЦІЯ_10 підробленої довідки ВЛК та подальший виїзд за кордон, перетнувши який ОСОБА_17 мав надати ОСОБА_6 решту обумовленої суми винагороди, а саме 7 000 доларів США.

12.01.2023, близько 10 год., ОСОБА_17 , у супроводі ОСОБА_6 , отримав у ІНФОРМАЦІЯ_6 підроблену довідку військово - лікарської комісії № 195 від 12.01.2023 про тимчасову непридатність до військової служби, після чого автомобілем «Пежо 607», реєстраційний номерний знак НОМЕР_4 , під керуванням ОСОБА_6 , останні поїхали у бік державного кордону України в напрямку пункту пропуску «Угринів» для подальшого виїзду в Республіку Польща, однак під час руху вказаний автомобіль був зупинений працівниками поліції.

Таким чином, ОСОБА_7 своїми умисними діями, що виразились у сприянні вчиненню незаконного переправлення осіб через державний кордон України порадами, вказівками, наданням засобів, вчинених повторно, організованою групою, з корисливих мотивів, вчинив кримінальні правопорушення (злочини), передбачені ч. 3 ст. 332 КК України.

В ході підготовчого судового провадження, 29.08.2023 року між старшим прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні - прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю управління нагляду за додержанням законів органами Національної поліції та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Волинської обласної прокуратури ОСОБА_3 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, та обвинуваченим ОСОБА_5 укладено угоду про визнання винуватості.

За змістом даної угоди, обвинувачений ОСОБА_5 повністю визнає свою винуватість у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України, не заперечує обставин вчинення інкримінованих йому злочинів, що викладені в повідомленні про підозру та обвинувальному акті, а також зобов`язується: беззастережно визнати в суді свою винуватість у вчиненні злочину в обсязі обвинувачення, яке йому інкриміновано у даному кримінальному провадженні; надати в суді показання про відомі йому факти підроблення офіційних документів з метою їх використання для незаконного переправлення осіб через державний кордон України, у тому числі вчинені іншими учасниками організованої групи; співпрацювати з правоохоронними органами шляхом надання додаткових відомостей (інформації) про відомі йому факти вчинення злочинів, пов`язаних із підробленням офіційних документів, які видаються установами, з метою їх використання для незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

Сторонами угоди погоджена кваліфікація інкримінованих обвинуваченому ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України (організація складання, видачі працівником юридичної особи, який не є службовою особою, завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують факти, що мають юридичне значення,та надають певні права, з метою використання їх іншою особою, вчинених повторно, організованою групою, тобто вчинення кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України, а також організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями, сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів та усуненням перешкод, вчиненими повторно, організованою групою, з корисливих мотивів, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 332 КК України), яка не підлягає подальшому оспорюванню.

Сторони угоди погоджуються про те, що: обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_5 , у відповідності до ст. 66 КК України, є щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення; іншими обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_5 , є те, що він уперше притягується до кримінальної відповідальності, має на утриманні неповнолітню дитину; обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_5 , у відповідності до ст. 67 КК України, не встановлено.

Сторони угоди погоджуються, що, з урахуванням наявності обставин, які пом`якшують покарання (щирого каяття та активного сприяння розкриттю кримінального правопорушення, притягнення до кримінальної відповідальності вперше, наявності на утриманні неповнолітньої дитини), відсутністю обставин, які обтяжують покарання, сприяння притягненню інших співучасників до кримінальної відповідальності, пожертвування коштів у благодійні організації, які допомагають Збройним силам України, на призначення ОСОБА_5 покарання за ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України у межах санкції цієї статті, та на призначення покарання за ч. 3 ст. 332 КК України із застосуванням ст. 69 КК України (призначення покарання нижче від найнижчої межі та без призначення додаткового покарання - конфіскації майна, передбаченого санкцією цієї статті).

Сторони угоди погодили, оскільки інкриміновані злочини ОСОБА_5 вчинено не у зв`язку із зайняттям певної посади чи зайняттям певною діяльністю, додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю не визначати.

Враховуючи, що ОСОБА_5 притягується до кримінальної відповідальності вперше, а також інших обставин у справі, зокрема, його посткримінальної поведінки, невчинення ним нових кримінальних правопорушень, осудження своєї незаконної поведінки, належного виконання своїх процесуальних обов`язків упродовж досудового розслідування та судового розгляду, що свідчить про виправлення обвинуваченого, сторони погоджуються на звільнення ОСОБА_5 від призначеного покарання на підставі ст. 75 КК України.

Беручи до уваги вимоги ч. 2 ст. 14 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», якими передбачено, що учасник організованого злочинного угруповання може бути частково або повністю звільнений від кримінальної відповідальності та покарання у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, якщо він у процесі оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування чи судового провадження сприяє викриттю організованих злочинних угруповань та вчинених ними кримінальних правопорушень, притягненню винних до відповідальності, відшкодуванню шкоди фізичним чи юридичним особам або державі, сторони погоджуються на призначенняОСОБА_5 наступного покарання: за ч. 3 ст. 332 КК України призначити покарання, із застосуванням ст. 69 КК України, у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років без конфіскації майна; за ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України призначити покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки. На підставі ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, сторони погодили призначити ОСОБА_5 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років без конфіскації майна. На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбуття призначеного йому остаточного покарання, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки, передбачені ст. 76 КК України.

В угоді також передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені ст. 473 КПК України, та наслідки її невиконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Крім цього, 29.08.2023 року між старшим прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні - прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю управління нагляду за додержанням законів органами Національної поліції та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Волинської обласної прокуратури ОСОБА_3 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, та обвинуваченим ОСОБА_6 укладено угоду про визнання винуватості.

За змістом даної угоди, обвинувачений ОСОБА_6 повністю визнає свою винуватість у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 332, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України, не заперечує обставин вчинення інкримінованих йому злочинів, що викладені в повідомленні про підозру та обвинувальному акті, а також зобов`язується: беззастережно визнати в суді свою винуватість у вчиненні злочину в обсязі обвинувачення, яке йому інкриміновано у даному кримінальному провадженні; надати в суді показання про відомі йому факти підроблення офіційних документів з метою їх використання для незаконного переправлення осіб через державний кордон України, у тому числі вчинені іншими учасниками організованої групи, а також особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження№ 12023030550000922 від 05.07.2023; співпрацювати з правоохоронними органами шляхом надання додаткових відомостей (інформації) про відомі йому факти вчинення злочинів, пов`язаних із підробленням офіційних документів, які видаються установами, з метою їх використання для незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

Сторонами угоди погоджена кваліфікація інкримінованих обвинуваченому ОСОБА_6 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України (сприяння складання, видачі працівником юридичної особи, який не є службовою особою, завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують факти, що мають юридичне значення, та надають певні права, з метою використання їх іншою особою, вчинених повторно, організованою групою, тобто вчинення кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України, а також незаконне переправлення осіб через державний кордон України, сприяння вчиненню таких дій порадами, вказівками, наданням засобів та усуненням перешкод, вчинених повторно, організованою групою, з корисливих мотивів, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 332 КК України), яка не підлягає подальшому оспорюванню.

Сторони угоди погоджуються про те, що: обставини, що пом`якшують покарання ОСОБА_6 , у відповідності до ст. 66 КК України, є щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення; іншими обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_6 є те, що він має на утриманні двох неповнолітніх дітей; обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_6 , у відповідності до ст. 67 КК України, не встановлено.

Сторони угоди погоджуються, що, з урахуванням наявності обставин, які пом`якшують покарання (щирого каяття та активного сприяння розкриттю кримінального правопорушення, притягнення до кримінальної відповідальності вперше, наявності на утриманні двох неповнолітніх дітей, зайняття волонтерською діяльністю), відсутністю обставин, які обтяжують покарання, сприяння притягненню інших співучасників до кримінальної відповідальності, на призначення ОСОБА_6 покарання за ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України у межах санкції цієї статті, та на призначення покарання за ч. 3 ст. 332 КК України із застосуванням ст. 69 КК України (призначення покарання нижче від найнижчої межі та без призначення додаткового покарання, передбаченого санкцією цієї статті).

Сторони угоди погодили, що оскільки інкриміновані злочини ОСОБА_6 вчинено не у зв`язку із зайняттям певної посади чи зайняттям певною діяльністю, додаткове покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю не визначати.

Враховуючи, що ОСОБА_6 притягується до кримінальної відповідальності вперше, а також інших обставин у справі, що свідчать про виправлення обвинуваченого ОСОБА_6 зокрема, його посткримінальної поведінки, невчинення ним нових кримінальних правопорушень, осудження своєї незаконної поведінки, належного виконання своїх процесуальних обов`язків упродовж досудового розслідування та судового розгляду, що свідчить про виправлення обвинуваченого, сторони погоджуються на звільнення ОСОБА_6 від призначеного остаточного покарання на підставі ст. 75 КК України.

Беручи до уваги вимоги ч. 2 ст. 14 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», якими передбачено, що учасник організованого злочинного угруповання може бути частково або повністю звільнений від кримінальної відповідальності та покарання у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, якщо він у процесі оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування чи судового провадження сприяє викриттю організованих злочинних угруповань та вчинених ними кримінальних правопорушень, притягненню винних до відповідальності, відшкодуванню шкоди фізичним чи юридичним особам або державі, сторони погоджуються на призначення ОСОБА_6 наступного покарання: за ч. 3 ст. 332 КК України призначити покарання, із застосуванням ст. 69 КК України, у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки без конфіскації майна; за ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України призначити покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки. На підставі ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом часткового складання призначених покарань, призначити ОСОБА_6 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки 6 (шість) місяців без конфіскації майна. На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_6 від відбуття призначеного йому покарання, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки, передбачені ст. 76 КК України.

В угоді також передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені ст. 473 КПК України, та наслідки її невиконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Крім цього, 29.08.2023 року між старшим прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні - прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю управління нагляду за додержанням законів органами Національної поліції та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Волинської обласної прокуратури ОСОБА_3 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, та обвинуваченим ОСОБА_7 укладено угоду про визнання винуватості.

За змістом даної угоди, обвинувачений ОСОБА_7 повністю визнає свою винуватість у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 332, ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України, не заперечує обставин вчинення інкримінованих йому злочинів, що викладені в повідомленні про підозру та обвинувальному акті, а також зобов`язується: беззастережно визнати в суді свою винуватість у вчиненні злочину в обсязі обвинувачення, яке йому інкриміновано у даному кримінальному провадженні; надати в суді показання про відомі йому факти підроблення офіційних документів з метою їх використання для незаконного переправлення осіб через державний кордон України, у тому числі вчинені іншими учасниками організованої групи, а також особою, матеріали відносно якої виділено в окреме провадження№ 12023030550000922 від 05.07.2023; співпрацювати з правоохоронними органами шляхом надання додаткових відомостей (інформації) про відомі йому факти вчинення злочинів, пов`язаних із підробленням офіційних документів, які видаються установами, з метою їх використання для незаконного переправлення осіб через державний кордон України.

Сторонами угоди погоджена кваліфікація інкримінованих обвинуваченому ОСОБА_7 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України (складання, видача працівником юридичної особи, який не є службовою особою, завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують факти, що мають юридичне значення, та надають певні права, з метою використання їх іншою особою, вчинених повторно, організованою групою, тобто вчинення кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України, а також сприяння вчиненню незаконного переправлення осіб через державний кордон України порадами, вказівками, наданням засобів, вчинених повторно, організованою групою, з корисливих мотивів, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 332 КК України), яка не підлягає подальшому оспорюванню.

Сторони угоди погоджуються про те, що: обставини, що пом`якшують покарання ОСОБА_7 , у відповідності до ст. 66 КК України, є щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення; іншими обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_7 , є те, що він уперше притягується до кримінальної відповідальності, має на утриманні малолітню дитину; обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_7 у відповідності до ст. 67 КК України, не встановлено.

Сторони угоди погоджуються, що, з урахуванням наявності обставин, які пом`якшують покарання (щирого каяття та активного сприяння розкриттю кримінального правопорушення, притягнення до кримінальної відповідальності вперше, наявності на утриманні малолітньої дитини, зайняття волонтерською діяльністю), відсутністю обставин, які обтяжують покарання, сприяння притягненню інших співучасників до кримінальної відповідальності, на призначення ОСОБА_7 покарання за ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України у межах санкції цієї статті, та на призначення покарання за ч. 3 ст. 332 КК України із застосуванням ст. 69 КК України (призначення покарання нижче від найнижчої межі та без призначення додаткових покарань, передбачених санкцією цієї статті).

Враховуючи, що ОСОБА_7 притягується до кримінальної відповідальності вперше, а також інших обставин у справі, зокрема, його посткримінальної поведінки, невчинення ним нових кримінальних правопорушень, осудження своєї незаконної поведінки, належного виконання своїх процесуальних обов`язків упродовж досудового розслідування та судового розгляду, що свідчить про виправлення обвинуваченого, сторони погоджуються на звільнення ОСОБА_7 від відбування призначеного покарання на підставі ст. 75 КК України.

Беручи до уваги вимоги ч. 2 ст. 14 Закону України «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», якими передбачено, що учасник організованого злочинного угруповання може бути частково або повністю звільнений від кримінальної відповідальності та покарання у випадках, передбачених Кримінальним кодексом України, якщо він у процесі оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування чи судового провадження сприяє викриттю організованих злочинних угруповань та вчинених ними кримінальних правопорушень, притягненню винних до відповідальності, відшкодуванню шкоди фізичним чи юридичним особам або державі, сторони погоджуються на призначення ОСОБА_7 наступного покарання: за ч. 3 ст. 332 КК України призначити покарання, із застосуванням ст. 69 КК України, у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки без позбавлення права обіймати певні посади в державних чи комунальних закладах охорони здоров`я та без конфіскації майна; за ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України призначити покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки. На підставі ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом часткового складання призначених покарань, призначити ОСОБА_7 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки 6 (шість) місяців без позбавлення права обіймати певні посади в державних чи комунальних закладах охорони здоров`я та без конфіскації майна. На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_7 від відбуття призначеного йому остаточного покарання, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки, передбачені ст. 76 КК України.

В угоді також передбачені наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені ст. 473 КПК України, та наслідки її невиконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Розглядаючи питання про затвердження вказаних вище угод про визнання винуватості, заслухавши учасників судового провадження та перевіривши угоду на відповідність вимогам КПК України, суд прийшов до наступних висновків.

Відповідно до положень ч.ч. 2, 4 ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості може бути укладена за ініціативою прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого. Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів.

Частиною 5 ст. 469 КПК України передбачено, що укладення угоди про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Згідно вимог п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування в порядку, передбаченому статтями 468-475 цього Кодексу.

Судом встановлено, що кримінальні правопорушення (злочини), передбачені ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України,у вчиненні яких обвинувачуються ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , є нетяжкими та тяжкими злочинами відповідно (ст. 12 КК України). Правову кваліфікацію кримінального правопорушення органами досудового розслідування здійснено правильно і сторонами угод не оспорюється.

Угоди про визнання винуватості укладено після повідомлення ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 про підозру в присутності їх захисників.

Потерпілих у даному кримінальному провадженні немає.

Міра покарання, погоджена сторонами угоди, відповідає санкціям ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України (із застосуванням ст. 69 КК України).

Обвинувачені ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 погоджуються на призначення узгодженого сторонами покарання.

Судом з`ясовано, що обвинувачені ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 цілком розуміють права, визначені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, щодо якого вони визнають себе винуватими, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до них у разі затвердження угод судом, а також усвідомлюють наслідки невиконання угод про визнання винуватості відповідно до ст. 476 КПК України.

Судом встановлено, що зміст угод про визнання винуватості відповідає вимогам ст. 472 КПК України, їх умови не суперечать вимогам КПК України та КК України.

Укладення угод сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угодах, що не заперечували в судовому засіданні обвинувачені. В суду відсутні обґрунтовані і достатні підстави вважати, що укладення угод між сторонами не було добровільним.

З огляду на викладене, суд прийшов до висновку про наявність підстав для затвердження вказаних угод та призначення обвинуваченим узгодженої сторонами міри покарання.

В судовому засіданні захисники обвинувачених клопотали про призначення мінімального іспитового строку обвинуваченим.

З цього приводу суд вважає за необхідне зауважити на тому, що тривалість іспитового строку (від 1 до 3 років) та обов`язки, які покладаються на особу, звільнену від відбування покарання з випробуванням, визначаються судом.

Позитивні характеристики обвинувачених, всілякого роду подяки і грамоти можуть впливати на призначення покарання. В даному випадку такі характеризуючі обвинувачених дані вже були враховані при укладенні угод і узгодження покарання і ніяким чином не можуть впливати на тривалість іспитового терміну.

Зважаючи на всі обставини справи, суд вважає за необхідне визначити обвинуваченому ОСОБА_5 , як організатору, максимальний іспитовий термін, а обвинуваченим ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , як співучасникам, - близький до максимального з покладенням на них відповідних обов`язків.

Запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, обраний в ході досудового розслідування обвинуваченому ОСОБА_5 , до набрання вироку законної сили слід залишити без змін з покладенням на нього відповідних обов`язків, встановлених ухвалою слідчого судді.

Запобіжний захід у виді застави, обраний щодо обвинуваченого ОСОБА_18 як альтернативний, до набрання вироком законної сили слід залишити без змін.

Заставу в сумі 214720 грн., внесену за ОСОБА_6 на депозитний рахунок ТУ ДСА України у Волинській області згідно квитанції АТ "Акцент-Банк" від 16.01.2023 року, після набрання вироком законної сили слід повернути заставодавцю - ОСОБА_20 .

Строк дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, що був обраний в ході досудового розслідування щодо обвинуваченого ОСОБА_7 , закінчився 13.07.2023 року. В судовому засіданні прокурори не ініціювали обрання будь-якого запобіжного заходу щодо обвинуваченого ОСОБА_7 до набрання вироком законної сили. Підстав для застосування такого заходу щодо обвинуваченого до набрання вироком законної сили судом не вбачається, виходячи із даних про особу обвинуваченого та його належної поведінки.

Цивільного позову по кримінальному провадженню не заявлено.

Процесуальні витрати по кримінальному провадженню за проведення судових експертиз в загальній сумі 65035,44 грн., у відповідності до вимог ч. 2 ст. 124 КПК України, підлягають стягненню з обвинувачених в дохід держави в повному обсязі в рівних долях з кожного.

Арешт, накладений ухвалами слідчих суддів Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 19.01.2023 року (з урахуванням ухвали Волинського апеляційного суду від 30.01.2023 року), 20.01.2023 року, 12.07.2023 року на майно (речові докази), підлягає скасуванню з подальшим вирішенням долі цього майна в порядку ст. 100 КПК України.

Долю решти речових доказів слід вирішити в тому ж порядку ст. 100 КПК України.

Керуючись ст.ст. 369, 370, 373, 374, 472-475 КПК України, суд, -

у х в а л и в :

Затвердити Угоду про визнання винуватості від 29.08.2023 року у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 42022032110000031 від 09.06.2022 року, укладену старшим прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні - прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю управління нагляду за додержанням законів органами Національної поліції та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Волинської обласної прокуратури ОСОБА_3 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, та обвинуваченим у цьому провадженні ОСОБА_5 .

ОСОБА_5 визнати винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України, і призначити йому покарання:

-за ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України - у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки;

-за ч. 3 ст. 332 КК України, із застосуванням ст. 69 КК України, - у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років без конфіскації майна.

На підставі ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_5 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років без конфіскації майна.

На підставі ст.ст. 75, 76 КК України, звільнити ОСОБА_5 від відбування призначеного покарання з випробуванням, якщо він протягом 3 (трьох) років не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає такі обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

- не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Запобіжний захід щодо обвинуваченого ОСОБА_5 до вступу вироку в законну силу залишити попередній - домашній арешт,з покладенням на нього обов`язків, встановлених ухвалою слідчого судді Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 26.06.2023 року про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Затвердити Угоду про визнання винуватості від 29.08.2023 року у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 42022032110000031 від 09.06.2022 року, укладену старшим прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні - прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю управління нагляду за додержанням законів органами Національної поліції та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Волинської обласної прокуратури ОСОБА_3 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, та обвинуваченим у цьому провадженні ОСОБА_6 .

ОСОБА_6 визнати винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України, і призначити йому покарання:

-за ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України - у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки;

-за ч. 3 ст. 332 КК України, із застосуванням ст. 69 КК України, - у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки без конфіскації майна.

На підставі ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом часткового складання призначених покарань, призначити ОСОБА_6 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки 6 (шість) місяців без конфіскації майна.

На підставі ст.ст. 75, 76 КК України, звільнити ОСОБА_6 від відбування призначеного покарання з випробуванням, якщо він протягом 2 (двох) років 6 (шість) місяців не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає такі обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

- не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Запобіжний захід до вступу вироку в законну силу щодо обвинуваченого ОСОБА_6 залишити попередній - заставу.

Після набрання вироком законної сили, заставу в сумі в сумі 214720 (двісті чотирнадцять тисяч сімсот двадцять) гривень, внесену за ОСОБА_6 на депозитний рахунок ТУ ДСА України у Волинській області згідно квитанції АТ "Акцент-Банк" від 16.01.2023 року, повернути заставодавцю - ОСОБА_20 .

Затвердити Угоду про визнання винуватості від 29.08.2023 року у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 42022032110000031 від 09.06.2022 року, укладену старшим прокурором групи прокурорів у кримінальному провадженні - прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю управління нагляду за додержанням законів органами Національної поліції та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Волинської обласної прокуратури ОСОБА_3 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, та обвинуваченим у цьому провадженні ОСОБА_7 .

ОСОБА_7 визнати винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 332 КК України, і призначити йому покарання:

-за ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 358 КК України - у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки;

-за ч. 3 ст. 332 КК України, із застосуванням ст. 69 КК України, - у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки без позбавлення права обіймати певні посади в державних чи комунальних закладах охорони здоров`я та без конфіскації майна.

На підставі ст. 70 КК України, за сукупністю злочинів, шляхом часткового складання призначених покарань, призначити ОСОБА_7 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки 6 (шість) місяців без позбавлення права обіймати певні посади в державних чи комунальних закладах охорони здоров`я та без конфіскації майна.

На підставі ст.ст. 75, 76 КК України, звільнити ОСОБА_7 від відбування призначеного покарання з випробуванням, якщо він протягом 2 (двох) років 6 (шість) місяців не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає такі обов`язки:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання;

- не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Стягнути з ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 в дохід держави процесуальні витрати по кримінальному провадженню за проведення судових експертиз в загальній сумі 65035 (шістдесят п`ять тисяч тридцять п`ять) грн. 44 коп. в рівних долях з кожного.

Арешт, накладений ухвалами слідчих суддів Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 19.01.2023 року (з урахуванням ухвали Волинського апеляційного суду від 30.01.2023 року), від 20.01.2023 року та від 12.07.2023 року на майно (речові докази), - скасувати.

Речові докази:

-банківську карту «MONOBANK» НОМЕР_6 ; банківську карту «Sportbank» НОМЕР_7 ; дванадцять конвертів від сім-карток; чотири пластикові картки «Starline»; десять сім-карт до мобільних телефонів, усі упаковані у спецпакет PSP1189648; паспорт для виїзду за кордон на ОСОБА_21 , НОМЕР_8 ; оригінал і копію довідки ВЛК № 695 від 18.03.2022 на ОСОБА_6 всього на 2 арк; тимчасове посвідчення військовозобов`язаного № НОМЕР_9 на ОСОБА_6 всього на 1 арк; документ, що посвідчує купівлю т/з "Тойота Корола" на польській мові на 1 арк; мобільний телефон «Айфон SE» (IMEI НОМЕР_10 ); мобільний телефон марки «Айфон 12 Pro Max»; мобільний телефон марки «SAMSUNG Gelexy S10E»; платншетний пристрій «HIAWEI» (моделі AOS-W09); старт-годинник «SAMSUNG GALAXY WATCH 3», усі упаковані у первинне упакування - спецпакет PSP2153432; ноутбук марки «SAMSUNG» (серійний номер ZW0H93FZ900407W); документи на польській і українській мові на 76 аркушах, DVD-R диск з маркуванням « ОСОБА_6 , 1982р., 10.03.22», що упаковано у первинну упаковку - спецпакет PSP2153447; ноутбук марки «LENOVO» (серійний номер PF15GAED, упакований у поліетиленовий пакет; записник та зошит, що упаковано у первинну упаковку - спецпакет PSP2153446; жорсткий диск, упакований у спецпакет PSP2153446; мобільний телефон «Нокіа» (ІМЕІ НОМЕР_11 ), мобільний телефон «Самсунг» І( НОМЕР_12 ), мобільний телефон «Айфон 7», що упаковано у первину упаковку - спецпакет PSP1190158; три тримачі до сім-карток НОМЕР_13 , НОМЕР_14 , НОМЕР_15 , сувенірне посвідчення А00655, що упаковані у спецпакет PSP1190160, які передано на зберігання до камери схову речових доказів Ковельського РУП ГУНП у Волинській області, - повернути ОСОБА_6 ;

-40 (сорок) купюр номіналом по 100 доларів США, які є не справжніми (виготовлені копії), усі з серією і номером КВ 14859854 М, разом з первинним упакуванням упаковано у спецпакет EXPT0213482, які передано на зберігання до камери схову речових доказів Ковельського РУП ГУНП у Волинській області, - знищити;

-копію довідки № 0764\001096 від 20.01.2016 на ОСОБА_17 на 1 арк; сертифікат № 0685 від 22.09.2022 про проходження наркологічного огляду на ОСОБА_17 на 1 арк.; обстеження УЗД від 22.12.2022 на ОСОБА_17 на 1 арк.; направлення на кластометрію печінки від 05.01.2023 на ОСОБА_17 на 1 арк.; папірець із рукописними написами на іноземній мові, усі упаковані у первинне упакування - спецпакет PSP1189662, які передано на зберігання до камери схову речових доказів Ковельського РУП ГУНП у Волинській області, - повернути ОСОБА_17 ;

-три аркуші паперу з відтисками круглих печаток, упаковані у первинне упакування - спецпакет PSP2153412, які передано на зберігання до камери схову речових доказів Ковельського РУП ГУНП у Волинській області - повернути ОСОБА_22 ;

-револьвер «EKOL Viper 2,5» (заводський номер Е2VP - 1253646), 9 патронів 36-го калібру, 3 гільзи, пижі, метальні снаряди, що поміщені до спецпакету 3207206; магазин до травматичного пістолету упакований у спецпакет PSP1190156; пістолет «EKOL Botan» (заводський номер НОМЕР_16 ), 2 патрони 9 мм, 3 гільзи, що поміщені до спецпакету 3207209; пістолет «ZORAKI» (заводський номер НОМЕР_17 ), 2 магазини, 6 гільз, 38 патронів, що поміщені до спецпакету 3207208, які передано на зберігання до камери схову речових доказів Ковельського РУП ГУНП у Волинській області - знищити;

-ноутбук марки «DELL» (серійний номер 7WLVJV1), упакований у поліетиленовий пакет; флешнакопичувач «Kingston 16 gb», банківська картка «Приватбанк» № НОМЕР_18 , упаковані у першочергове упакування - спецпакет SUD 3041481; мобільний телефон «Iphone» (IMEI 1: НОМЕР_19 , IMEI 2: НОМЕР_20 ) з сім-картою НОМЕР_21 , мобільний телефон «Iphone» (IMEI НОМЕР_22 ) з сім-картою НОМЕР_23 , упаковані у першочергове упакування - спецпакет KIV3112249; медичну і іншу документацію, упаковані у першочергове упакування - спецпакет SUD3043818; паперову упаковку стартового пакету «Водафон» з номером НОМЕР_24 ; медичну документацію, блокноти, упаковані у першочергове упакування - спецпакет INZ4007858, які передано на зберігання до камери схову речових доказів Ковельського РУП ГУНП у Волинській області, - повернути ОСОБА_7 ;

-мобільний телефон «Iphone» (IMEI 1: НОМЕР_25 , IMEI 2: НОМЕР_26 ) з сім-картою НОМЕР_27 , електронною сім-картою НОМЕР_28 , упаковані у першочергове упакування - спецпакет PSP1189604; блокноти і медичну документацію, упаковані у першочергове упакування - спецпакет INZ4032185, які передано на зберігання до камери схову речових доказів Ковельського РУП ГУНП у Волинській області, - повернути ОСОБА_23 ;

-мобільний телефон «One Plus 10R» (IMEI 1: НОМЕР_29 , IMEI 2: НОМЕР_30 ) з сім-картою НОМЕР_31 , упакований у першочергове упакування - спецпакет PSP1190151, які передано на зберігання до камери схову речових доказів Ковельського РУП ГУНП у Волинській області, - повернути ОСОБА_19 ;

-мобільний телефон «Nokia» (IMEI: НОМЕР_32 ) з сім-картою НОМЕР_33 ; мобільний телефон «Nokia» (IMEI: НОМЕР_34 , НОМЕР_35 ), з картою пам`яті; мобільний телефон «Nokia» (IMEI: НОМЕР_36 ); мобільний телефон марки «Huawei»; мобільний телефон марки «Xiaomi Redmi»; 4 чотири слоти до сім - карток, усі упаковані у першочергове упакування - спецпакет PSP2237168, які передано на зберігання до камери схову речових доказів Ковельського РУП ГУНП у Волинській області, - повернути ОСОБА_5 ;

-пластикова студентська картка вищої школи економіки на ім`я ОСОБА_24 ; паперовий конверт підписаний «Олійник, 3,5 х 4,5», у конверті наявні 6 фотографій із зображенням чоловіка аналогічним зображенню на пластиковій студентській картці; незаповнений бланк тимчасового посвідчення військовозобов`язаного з реквізитами ІНФОРМАЦІЯ_4 і вклеєною фотокарткою ОСОБА_25 ; паперовий конверт підписаний « ОСОБА_26 , 3,5 х 4,5», у конверті наявні 5 фотографій із зображенням - ОСОБА_27 , ІНФОРМАЦІЯ_12 ; незаповнений бланк тимчасового посвідчення військовозобов`язаного з реквізитами ІНФОРМАЦІЯ_4 і вклеєною фотокарткою ОСОБА_27 ; незаповнений бланк тимчасового посвідчення військовозобов`язаного з реквізитами ІНФОРМАЦІЯ_4 ; довідка ВЛК № 195 від 12.01.2023 р. на 2 арк; направлення на медичне обстеження ОСОБА_17 від 21.12.2022 на 1 арк; довідка про звірку облікових даних ОСОБА_17 від 13.12.2022 на 1 арк; замовлення на збір аналізів від 28.12.2022 на ОСОБА_17 на 1 арк; рахунок № НОМЕР_37 від 03.01.23 «МедЛаб» на 1 арк; довідка від 05.12.2022 № 755-5002370838 на ОСОБА_17 на 1 арк; МРТ грудного відділу хребта на Третьякова від 02.12.2022 на 1 арк; виписка із медичної карти стаціонарного хворого № 122986-1688 на 1 арк., упаковано у спецпакет PSP 2235200; 4 направлення на 5 арк. з ІНФОРМАЦІЯ_4 до Ковельського МТМО на ім`я ОСОБА_19 , довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи на ім`я ОСОБА_19 на 1 арк, упаковані у першочергове упакування - спецпакет KIV3112544; копії облікової картки військовозобов`язаного; направлення на медичний огляд ВЛК № 2692 від 21.11.2022; картка обстеження та медичного огляду №Пр198/38ЗУ від 05.12.2022; виписка із медичної карти стаціонарного хворого № іст.12714 - 1648; копія виписки із медичної картки амбулаторного (стаціонарного ) хворого щодо хворого ОСОБА_16 , згідно якої хворий знаходився на стаціонарному лікуванні у неврологічному відділенні Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова, копія розшифровки МРТ головного мозку лікувально - діагностичного центру «Доброго здоров`я» від 25.08.2021; копія МРТ головного мозку з контрасним підсиленням медичного діагностичного центру «ЕКСПЕРТ» від 11.09.2021; акт дослідження стану здоров`я 1181 від 02.12.2022 лікарем невропатологом, направленого ІНФОРМАЦІЯ_10 (ВЛК) ОСОБА_16 ; висновок лікаря невропатолога від 05.12.2022 щодо ОСОБА_16 ; копії облікової картки військовозобов`язаного; довідка ВЛК № Пр 106 від 25.07.2022; картка обстеження та медичного огляду №Пр106/2993 від 25.07.2022; акт дослідження стану здоров`я 565 від 20.07.2022 лікарем ЛОР;ь висновок лікаря отоларинголога від 21.07.2022; акт дослідження стану здоров`я 565/2 від 22.07.2022 лікарем невропатологом; копія виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого щодо хворого ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , згідно якої хворий знаходився на стаціонарному лікуванні у КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня»; копія розшифровки результатів МРТ головного мозку «ПроХелс» від 05.02.2022; висновок лікаря невропатолога від 25.07.2022 щодо ОСОБА_14 ; направлення на медичний огляд ВЛК № 1092 від 26.05.2022; довідка ВЛК № Пр67 від 31.05.2022; картка обстеження та медичного огляду №Пр67 від 31.05.2022; висновок лікаря невропатолога від 30.05.2022 щодо ОСОБА_13 ; копія виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого №іст9672-539 щодо хворого ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , згідно якої хворий знаходився на стаціонарному лікуванні у неврологічному відділенні Київської міської клінічної лікарні №1; копія ЕЕГ головного мозку щодо ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; копія розшифровки результатів електроенцефалограми від 27.05.2022 щодо пацієнта ОСОБА_13 , 1988 р.н.; копія розшифровки результатів МРТ головного мозку від 14.09.2020 щодо пацієнта ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ; акт дослідження стану здоров`я 249/2 від 27.05.2022; копії облікової картки військовозобов`язаного ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_7 ; картка обстеження та медичного огляду №Пр93/2816 від 06.07.2022; направлення на медичний огляд ВЛК № 1422 від 01.07.2022; висновок лікаря офтальмолога від 01.07.2022 щодо ОСОБА_15 ; акт дослідження стану здоров`я № 458 від 04.07.2022 лікарем невропатологом, направленого ІНФОРМАЦІЯ_10 (ВЛК) ОСОБА_15 ; копія виписки із медичної карти стаціонарного хворого №іст5973-88 КНП «Черкаська обласна лікарня» щодо хворого ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_8 ; копія розшифровки результатів МРТ головного мозку «Медіскан Черкаси» від 08.10.2021; копія розшифровки результатів МРТ головного мозку «Медіскан Черкаси» від 04.10.2021; висновок лікаря невропатолога від 06.07.2022 щодо ОСОБА_15 ; копії облікової картки військовозобов`язаного ОСОБА_19 , ІНФОРМАЦІЯ_11 ; картка обстеження та медичного огляду щодо ОСОБА_19 ; направлення на медичний огляд ВЛК № 38 від 05.01.2023; копія результату обстеження УЗД щитоподібної залози від 29.11.2021 щодо ОСОБА_19 ; копія результату обстеження УЗД щитоподібної залози від 26.12.2019 щодо ОСОБА_19 ; акт дослідження стану здоров`я № 1755 від 10.01.2023 лікарем травматологом, направленого ІНФОРМАЦІЯ_10 (ВЛК) ОСОБА_19 ; висновок лікаря хірурга від 11.01.2023 щодо ОСОБА_19 ; акт дослідження стану здоров`я № 12 від 13.01.2023 лікарем офтальмологом, направленого ІНФОРМАЦІЯ_10 (ВЛК) ОСОБА_19 ; висновок лікаря офтальмолога від 17.01.2023 щодо ОСОБА_19 ; копії облікової картки військовозобов`язаного ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_9 ; довідка ВЛК № Пр8 від 11.01.2023; картка обстеження та медичного огляду Пр 8/87 від 11.03.2023; направлення на медичний огляд ВЛК № 2855 від 14.12.2023; імунологічні дослідження від 15.12.2022 щодо ОСОБА_17 ; копія МРТ грудного та поперекового відділу хребта від 02.12.2022 щодо ОСОБА_17 ; акт дослідження стану здоров`я № 1253 від 21.12.2022; акт дослідження стану здоров`я № 1294 від 10.12.2022; висновок лікаря терапевта від 10.01.2023; висновок лікаря невропатолога від 21.12.2022; виписка із медичної картки стаціонарного хворого №12986-1688; медична картка стаціонарного хворого № 12986-1688 хворого ОСОБА_17 ; медична картка стаціонарного хворого № 424-66 хворого ОСОБА_17 ; медична картка стаціонарного хворого № 12714-1648 хворого ОСОБА_16 ; виписка із медичної картки стаціонарного хворого №441-72 на ОСОБА_28 ; медична картка стаціонарного хворого №441-72 на ОСОБА_28 ; медична картка стаціонарного хворого №2718-370 на ОСОБА_28 , які зберігаються при матеріалах кримінального провадження, - залишити при матеріалах кримінального провадження;

-3000 (три тисячі) доларів США, упаковані у спецпакет PSP2245140, які передані на зберігання до АТ КБ «Приватбанк» (м. Луцьк), - повернути УСР у Волинській області ДСР;

-350 (триста п`ятдесят) ЄВРО, 156 (сто п`ятдесят шість) доларів США, 954 (дев`ятсот п`ятдесят чотири) гривні, вилучені у ОСОБА_6 , упаковані у спецпакет PSP2245141, які передані на зберігання до АТ КБ «Приватбанк» (м. Луцьк), - повернути ОСОБА_6 ;

-2400 (дві тисячі чотириста) ЄВРО, 16900 (шістнадцять тисяч дев`ятсот) доларів США, 98000 (дев`яносто вісім тисяч) гривень, вилучені у будинку ОСОБА_7 , упаковані у спецпакет PSP3166164; 200 (двісті) ЄВРО, 1200 (одна тисяча двісті) доларів США, 31310 (тридцять одна тисяча триста десять) гривень, 2220 (дві тисячі двісті двадцять) польських злотих, вилучені у автомобілі ОСОБА_7 , упаковані у спецпакет PSP3166165, які передані на зберігання до АТ КБ «Приватбанк» (м. Луцьк), - повернути ОСОБА_7 ;

-мобільний телефон мобільний телефон «Самсунг» (ІМЕІ1: НОМЕР_38 , ІМЕІ2: НОМЕР_39 ); мобільний телефон «Айфон СЄ» (ІМЕІ1: НОМЕР_40 , ІМЕІ2: НОМЕР_41 ); автомобіль «Тойота Корола», р.н.з. НОМЕР_42 , які передані на зберігання ОСОБА_29 , - залишити у володінні останньої;

-мобільний телефон «Xiaomi» (IMEI 1: НОМЕР_43 , IMEI 2: НОМЕР_44 ); комп`ютер (системний блок) «Gigabyte GA-M56S-S3 PC; ноутбук марки «ASUS» (серійний номер А3N0СH14644313В), передані на зберігання ОСОБА_22 , - залишити у володінні останнього;

-автомобіль «Пежо 607», р.н.з. НОМЕР_4 , переданий на зберігання ОСОБА_30 , - залиши у володінні останнього;

-автомобіль «Тойота Авенсіс», р.н.з. НОМЕР_45 , переданий на зберігання ОСОБА_31 , - залишити у володінні останньої;

-автомобіль «Шкода Октавія», р.н.з. НОМЕР_46 , переданий на зберігання ОСОБА_32 , - залишити у володінні останньої;

-автомобіль «Мерседес Е-300», р.н.з. НОМЕР_47 , переданий на зберігання ОСОБА_33 , - залишити у володінні останнього;

-гроші у сумі 11500 доларів США, 100 ЄВРО, автомобіль «Пежо 4007», р.н.з. НОМЕР_48 , які передано на зберігання ОСОБА_23 , - залишити у володінні останнього;

-9 банківських карток, гроші у сумі 2865 доларів США, які передано на зберігання ОСОБА_5 , - залиши у володінні останнього.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених статтею 394 КПК України, до Волинського апеляційного суду через Ковельський міськрайонний суд протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, вважається, що вирок не набрав законної сили.

ГоловуючийОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 113144614
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку