open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

_________________________________________________________________

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"08" серпня 2023 р. Справа № 924/302/23

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Смаровоза М.В. при секретарі судового засідання Желіхівській О.О., розглянувши справу

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Поділлянафтотрейд"

до фізичної особи-підприємця Бондара Олександра Сергійовича

про зобов"язання вчинити дії

за участю представників:

позивача: не з`явився;

відповідача: не з`явився.

У судовому засіданні 08.08.2023р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення у справі.

До господарського суду Хмельницької області надійшла позовна заява товариства з обмеженою відповідальністю "Поділлянафтотрейд" до фізичної особи-підприємця Бондара Олександра Сергійовича, відповідно до якого позивач просить зобов`язати фізичну особу-підприємця Бондаря Олександра Сергійовича передати за актами приймання-передачі товариству з обмеженою відповідальністю "Поділлянафтотрейд" об`єкти суборенди, а саме: автозаправочну станцію з магазином, яка розташована за адресою: м. Кам`янець-Подільський, вул. Дружби Народів, 1 відповідно до договору суборенди № 01/01 від 01.01.2022р. та автозаправочну станцію з магазином, яка розташована за адресою: Кам`янець -Подільський район, с. Кам`янка, вул. Підприємницька, 1 відповідно до договору суборенди № 01/02 від 01.01.2022р.

В обґрунтування позовних вимог зазначається, зокрема, що між товариством з обмеженою відповідальністю "Поділлянафтотрейд" як суборендарем та фізичною особою-підприємцем Бондарем Олександром Сергійовичем як орендарем 01.01.2022р. було укладено договори суборенди №01/01 та 01/02, предметом яких є суборенда автозаправочних станцій. Як стверджує позивач, зобов`язання по сплаті орендної плати та інших платежів виникають у суборендаря із дати підписання акту приймання-передачі об`єкта. Через початок військових дій в Україні об`єкти суборенди фактично не були передані відповідачем позивачу. Відповідно, у позивача не виникло порушень умов договорів, оскільки відповідач фактично ухиляється від їх виконання. В подальшому, як вказує позивач, 21.06.2022р. позивачем було отримано від відповідача лист (дата відправки - 18.06.2022р., що підтверджується поштовим штемпелем) із додатковою угодою №1 від 01.06.2022р. до договору суборенди №01/01 від 01.01.2022р. та додатковою угодою №2 від 01.06.2022р. до договору суборенди №01/02 від 01.01.2022р.

Позивач зауважив, що у п. 1. зазначених угод вказано, що сторони прийшли до взаємної згоди розірвати з 01.06.2022р. договори. При цьому в даних угодах не було зазначено причини, яка слугувала би такому припиненню договорів. Також, зазначено, що позивач не висловлював своєї згоди на розірвання договору та своїми діями не давав підстав відповідачу вважати що така згода присутня. Оскільки позивачем планувалось здійснювати господарську діяльність всупереч форс-мажорним обставинам - на зазначений лист відповідача 22.08.2022р. було направлено відповідь (вих. №308/2 від 19.08.2022р.) з повідомленням, що позивач не згоден розривати зазначені договори суборенди, оскільки не порушував їх. Крім того, у листі позивачем було запропоновано 01.09.2022р. забезпечити присутність представників відповідача на об`єктах оренди за договорами для передачі автозаправочних станцій позивачу за актами приймання-передачі, на виконання діючих договорів.

Разом з тим, позивач вказує на те, що 01.09.2022р. директор позивача, в супроводі відповідних технічних працівників, прибули на місце розташування об`єктів суборенди з метою прийняття об`єктів, у встановленому в договорі порядку, шляхом підписання відповідних актів приймання-передачі. Однак, відповідач не з`явився у запропонований день та не попередив позивача завчасно. В подальшому, як зазначив позивач, відповідачем було скеровано лист №30/08 від 30.08.2022р. (отримано позивачем 06.09.2022р.), в якому за своєрідного та однобокого трактування законодавства вказується, що відповідач вважає договори неукладеними. На вказаний вище лист позивач 20.09.2022р. направив відповідь (вих. №386/2-2 від 19.09.2022р.), в якій обґрунтував свою позицію щодо неправомірності дій відповідача та запропонував останньому самостійно визначитись із конкретною датою передачі автозаправочних станцій позивачу за актами приймання-передачі, на виконання діючих договорів. Разом з тим, як вказує позивач, відповідачем 27.09.2022р. було скеровано позивачу лист (№27/09 від 27.09.2022р.) із зазначеними підставами невизнання укладених договорів.

Зважаючи на те, що позивачем фактично вичерпано можливості для досудового врегулювання спору, позивач звернувся до суду із позовом та просить його задовольнити.

Також позивач вказує на те, що із долучених до позову листів відповідача не вбачається, що ним було розірвано 01.06.2020р. перевісна оренда із власнисокм майна - ПП "Західна нафтова група "Поділля". Інформація про розірвання договорів первісної оренди відповідачем з`явилась у відзиві на позов. Також, як зауважив позивач, із відкритих джерел вбачається, що засновником і кінцевим бенефеціарним - власником ПП "Західна нафтова група "Поділля" є Бондар Олександр Сергійович , тобто та сама особа, є відповідачем. Даний факт дає підстави вважати, що суборенда відповідачем була організована лише з метою оптимізації оподаткування, оскільки власник майна (об`єкту оренди/суборенди) є повністю підконтрольним відповідачу. При цьому, посилаючись на положення ст. 1 Закону України "Про захист економічної конкуренції", позивач вказує на те, що положення даної статті нівелюють твердження відповідача про те, що угоди про розірвання договорів первісної оренди відбулись саме 01.06.2022р. Щодо твердження відповідача про відсутність намірів позивача прийняти майно позивач заувважив, що дане твердження є безпідставним, оскільки повністю спростовується вимогами позивача надати об`єкти суборенди за актами приймання-передачі та власне і даним позовом до суду.

Враховуючи наведене, позивач вважає, що інформація викладена у відзиві на позов не спростовує доводів позивача, тому просить задоволити позов у повному обсязі.

Відповідач проти позову заперечує, вказуючи на те, що договори суборенди, предметом яких була передача орендарем та прийняття суборендарем у тимчасове платне користування на умовах суборенди земельних ділянок з розташованими на них нежитловими приміщеннями були підписані з товариством з обмеженою відповідальністю "Поділлянафтотрейд" 01.01.2022р. Як зауважив відповідач, для визначення початку перебігу дії договорів суборенди № 01/01 від 01.01.2022р. та №01/02 від 01.01.2022р. визначальне значення має момент вчинення реєстраційних дій, тобто внесення до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень як єдиної державної інформаційної системи, яка містить відомості про речові права на нерухоме майно, їх обтяження, суб`єктів речових прав, технічні характеристики об`єктів нерухомого майна (будівель, споруд тощо), кадастровий план земельної ділянки, а також відомості про правочини вчинені щодо таких об`єктів нерухомого майна, з якими закон пов`язує набрання чинності договору, а саме можливість реалізації сторонами своїх суб`єктивних прав та обов`язків.

Водночас, відповідач звергає увагу суду на те, що відповідно до частини 39 статті 15 Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" № 481/95-ВР для отримання ліцензії па право, зокрема, роздрібної торгівлі пальним разом із заявою додатково подаються завірені заявником копії документів, то підтверджують право власності або право користування земельною ділянкою або інше передбачене законодавством право землекористування на земельну ділянку, на якій розташований об`єкт оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального, чинні на дату подання заяви або на дату введення такого об`єкта в експлуатацію. Відповідач зауважив, що позивачем не було здійснено жодних дій, спрямованих на державну реєстрацію права суборенди земельних ділянок, на яких розташовані об`єкти суборенди. При цьому, відсутність наміру позивача на проведення державної реєстрації права суборенди свідчить про відсутність намірів використання об`єктів суборенди за цільовим призначенням. Оскільки державна реєстрація спірних договорів не була проведена, жодна із сторін не приступала до виконання зобов`язань за договорами, спірні договори суборенди № 01/01 від 01.01.2022р. та №01/02 від 01.01.2022р. є неукладеними, тобто такими, що не відбулися, а наведені в них умови не є такими, що регулюють взаємні правовідносини. В зв`язку з тривалим невикористанням спірних об`єктів за цільовим призначенням та пов`язаними з цим збитками, як вважає відповідач, 01.06.2022р. договори оренди № 01/01/2 та № 01/01/1 від 01.01.2022р. на підставі яких спірні об`єкти належали фізичній ососбіпідприємцю Бондару О.С. на праві тимчасового платного користування, були розірвані в порядку, передбаченому ч. 3 ст. 291 ГК України та пунктів 4.4, 6.2 договорів оренди. При цьому, посилаючись на положення ч. 5 ст. 8 Закону України "Про оренду землі" відповідач зазначив, що право суборенди земельної ділянки підлягає державній реєстрації. З урахуванням норм статей 8 та 17 Закону України "Про оренду землі" та Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" право суборенди виникає лише після державної реєстрації права суборенди в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

З огляду на вказані приписи, відповідач вважає, що договори суборенди № 01/01 від 01.01.2022р. та №01/02 від 01.01.2022р. є неукладеними з огляду на відсутність повного або часткового виконання сторонами.

Таким чином, як вважає відповідач, договори суборенди № 01/01 від 01.01.2022р. та № 01/02 від 01.01.2022р. є неукладеними, тобто такими, що не відбулися, а наведені в них умови не такими, що регулюють взаємні правовідносини.

Враховуючи вищевикладене, відповідач просить у позові відмовити.

Також відповідач зауважив, що законодавча вимога про оформлення актів приймання-передачі земельної ділянки була скасована ще 2015 року Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення" від 05.03.2015р. № 247-V1II, яким було внесено відповідні зміни у Закон України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" і Законом України "Про нотаріат" виключена норма щодо обов`язковості невід`ємних частин договору оренди землі, які були додатками до договору оренди, а саме: план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду; кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів; акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); акт приймання-передачі об`єкта оренди; проект відведення земельної ділянки у разі його розроблення згідно із законом.

Крім того, як зауважив відповідач, Законом України № 191-VIII внесено зміни в положення щодо порядку передачі об`єкта оренди. Згідно з статтею 17 Закону "Про оренду землі" об`єкт оренди за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом. Таким чином, оформлення акта приймання-передачі на законодавчому рівні не потрібне в принципі, а не лише для державної реєстрації речового права чи отримання ліцензії на торгівлю пальним.

Договори суборенди, предметом яких була передача орендарем та прийняття суборендарем у тимчасове платне користування на умовах суборенди земельних ділянок з розташованими на них нежитлових приміщеннях були підписані з товариством з обмеженою відповідальністю "Поділлянафтотрейд" 01.01.2022р. Момент укладення договору передбачений у статті 640 ЦК України і пов`язується з досягненням сторонами згоди з усіх його істотних умов та дотриманням певних вимог, якими є передання майна або вчинення іншої дії, нотаріальне посвідчення договору або його державна реєстрація, якщо таке передбачено актами цивільного законодавства. Якщо сам договір передбачає передання майна або інші дії, він вважається укладеним з моменту вчинення відповідної дії (частина перша - друга статті 640 ЦК України).

Отже, як стверджує відповідач, договори суборенди № 01/01 від 01.01.2022р. та №01/02 від 01.01.2022р. є неукладеним, тобто такими, що не відбулися, а наведені в них умови не є такими, що регулюють взаємні правовідносини.

З урахуванням наведеного, відповідач позовні вимоги не визнає, оскільки вважає їх безпідставними, незаконними (такими, що не ґрунтуються на законі) та такими, що не підлягають до задоволенню.

Розглядом матеріалів справи встановлено таке.

01.01.2022р. фізичною особою-підприємцем Бондарем Олександром Сергійовичем (орендарем) та представником товариства з обмеженою відповідальністю "Поділлянафтотрейд" (суборендарем) підписано договір суборенди № 01/01, відповідно до п. 1.1. якого орендар передає, а суборендар приймає в тимчасове платне користування на умовах суборенди земельну ділянку площею 0,1961 га, нежитлове приміщення загальною площею 57 кв.м, згідно плану приміщення, який викладено в додатку 1, що знаходиться за адресою: м. Кам`янець-Подільський, вул. Дружби Народів, 1 та згідно Технічного паспорта називаються Автозаправочна станція з магазином. Разом із приміщенням в суборенду передається також майно, яке знаходиться в приміщенні та на прилеглій території. Найменування та кількість майна відображені в додатку до даного договору.

Згідно з п. 1.2. договору приміщення передається суборендареві для його використання в якості автозаправної станції з магазином.

Як передбачено п. 1.4. договору, сторони засвідчують договірну відновну вартість орендованого майна у сумі 6000000 грн.

Відповідно до пп. 2.1.1. орендар зобов`язується, зокрема: передати в оренду приміщення та прийняти його після закінчення строку дії даного договору, або після його розірвання в порядку та терміни які зазначені в даному договорі.

Згідно із пп. 2.1.2. договору орендар має право, зокрема: достроково припинити дію даного договору у випадку невиконання або неналежного виконання зобов`язань за цим договором з боку суборендаря.

Як передбачено пп. 2.2.1. договору, суборендар зобов`язується, зокрема: прийняти приміщення і повернути його в порядку і терміни, які зазначені в даному договорі; вчасно й у повному обсязі здійснювати платежі в порядку і терміни передбачені даним договором.

Відповідно до п. 4.1. договору передача приміщення в оренду згідно даного договору здійснюється шляхом підписання акта прийому-передачі.

Даний договір набирає чинності з моменту його підписання і діє 35 місяців (п. 7.1.).

Даний договір може бути розірваний чи припинений на підставах, передбачених умовами договору чи положеннями діючого законодавства, у тому числі у випадку неналежного виконання зобов`язань сторонами (п. 7.5.).

Даний договір може бути достроково розірваний за заявою орендаря також у випадках: при порушенні строків платежів понад 5 календарних днів з моменту настання строку оплати; використання орендованого приміщення не за цільовим призначенням. Дострокове розірвання відбувається на підставі направленого/переданого суборендарю з боку орендаря відповідно дого повідомлення у разі невиконання/порушення суборендарем умов цього договору (відправлення повідомлення за реквізитами суборендаря, передбаченими цим договором, вважається належним виконанням умов цього договору, а отже не вимагає отримання будь-яких підтверджень отримання суборендарем повідомлення, окрім квитанції відділення зв`язку про відправлення рекомендованого листа). При цьому сторони дійшли згоди про те, що передбачений у цьому пункті порядок дострокового,розірвання договору є розірванням договору у двосторонньому порядку за взаємною згодою сторін, що визначений сторонами при укладенні цього договору, а договір вважається розірваним від дати, що зазначена у повідомленні (п. 7.6.).

Даний договір може бути достроково розірваний за заявою орендаря про що письмово попереджається суборендар за 30 каледнарних днів до запланованої дати дострокового розірвання з обов`язковим підписанням додаткової угоди (п. 7.8.).

Згідно договору оренди №01/01/1 від 01.01.2022р., укладеного між ПП "Західна Нафтова група Поділлля", яке є власником об`єкта та фізичної особи-підприємця Бондар О.С., який орендує даний об`єкт та має право передачі майна в суборенду (п. 8.11.).

01.01.2022р. фізичною особою-підприємцем Бондарем Олександром Сергійовичем (орендарем) та представником товариства з обмеженою відповідальністю "Поділлянафтотрейд" (суборендарем) підписано договір суборенди № 01/02, відповідно до п. 1.1. якого орендар передає, а суборендар приймає в тимчасове платне користування на умовах суборенди земельну ділянку площею 0,1455 га, нежитлове приміщення загальною площею 32,1 кв.м, згідно плану приміщення, який викладено в додатку 1, що знаходиться за адресою: Кам`янець-Подільський район, с. Кам`янка, вул. Підприємницька, 1 та згідно Технічного паспорта називаються Автозаправочна станція з магазином. Разом із приміщенням в суборенду передається також майно, яке знаходиться в приміщенні та на прилеглій території. Найменування та кількість майна відображені в додатку до даного договору.

Згідно із п. 1.2. договору, приміщення передається суборендареві для його використання в якості автозаправної станції з магазином.

Як передбачено п. 1.4. договору сторони засвідчують договірну відновну вартість орендованого майна у сумі 5000000 грн.

Відповідно до пп. 2.1.1. орендар зобов`язується, зокрема: передати в оренду приміщення та прийняти його після закінчення строку дії даного договору, або після його розірвання в порядку та терміни які зазначені в даному договорі.

Згідно із пп. 2.1.2. договору орендар має право, зокрема: достроково припинити дію даного договору у випадку невиконання або неналежного виконання зобов`язань за цим договором з боку суборендаря.

Як передбачено пп. 2.2.1. договору, суборендар зобов`язується, зокрема: прийняти приміщення і повернути його в порядку і терміни, які зазначені в даному договорі; вчасно й у повному обсязі здійснювати платежі в порядку і терміни передбачені в даному договорі.

Відповідно до п. 4.1. договору передача приміщення в оренду згідно даного договору здійснюється шляхом підписання акта прийому-передачі.

Даний договір набирає чинності з моменту його підписання і діє 35 місяців (п. 7.1.).

Даний договір може бути розірваний чи припинений на підставах, передбачених умовами договору чи положеннями діючого законодавства, у тому числі у випадку неналежного виконання зобов`язань сторонами (п. 7.5.).

Даний договір може бути достроково розірваний за заявою орендаря також у випадках: при порушенні строків платежів понад 5 календарних днів з моменту настання строку оплати; використання орендованого приміщення не за цільовим призначенням. Дострокове розірвання відбувається на підставі направленого/переданого суборендарю з боку орендаря відповідно дого повідомлення у разі невиконання/порушення суборендарем умов цього договору (відправлення повідомлення за реквізитами суборендаря, передбаченими цим договором, вважається належним виконанням умов цього договору, а отже не вимагає отримання будь-яких підтверджень отримання суборендарем повідомлення, окрім квитанції відділення зв`язку про відправлення рекомендованого листа). При цьому сторони дійшли згоди про те, що передбачений у цьому пункті порядок дострокового,розірвання договору є розірванням договору у двосторонньому порядку за взаємною згодою сторін, що визначений сторонами при укладенні цього договору, а договір вважається розірваним від дати, що зазначена у повідомленні (п. 7.6.).

Даний договір може бути достроково розірваний за заявою орендаря про що письмово попереджається суборендар за 30 каледнарних днів до запланованої дати дострокового розірвання з обов`язковим підписанням додаткової угоди (п. 7.8.).

Згідно договору оренди №01/01/1 від 01.01.2022р., укладеного між ПП "Західна Нафтова група Поділлля", яке є власником об`єкта та фізичної особи-підприємця Бондар О.С., який орендує даний об`єкт та має право передачі майна в суборенду (п. 8.11.).

В матеріалах справи також наявні копії: договорів оренди № 01/01/1 від 01.01.2022р., № 01/01/2 від 01.01.2022р., додаткових угод від 01.06.2022р., проектів додаткової угоди № 1 до договору суборенди № 01/01 від 01.01.2022р. від 01.06.2022р., додаткової угоди № 2 до договору суборенди № 01/02 від 01.01.2022р. від 01.06.2022р., опису вкладення у цінний лист 18.06.2022р., поштового конверту та накладної від 18.06.2022р., листа № 308/2 від 19.08.2022р., опису вкладення у цінний лист 22.08.2022р. та накладної від 27.08.2022р., відповіді на лист № 30/08 від 30.08.2022р., накладної від 31.08.2022р., листа № 386/2-2 від 19.08.2022р., опису вкладення у цінний лист від 20.09.2022р. та накладної від 20.09.2022р., відповіді на лист № 27/09 від 27.09.2022р., адресованій директору товариства з обмеженою відповідальністю "Поділлянафтотрейд", накладної від 27.09.2022р., Виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 05.06.2020р. тощо.

Досліджуючи надані докази, оцінюючи їх в сукупності, судом береться до уваги таке.

Пунктом 3 ст.3, ст.627 Цивільного кодексу України закріплено принцип свободи договору, який передбачає, що сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Ст. 526 Цивільного кодексу України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Згідно зі ст.530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст.193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Як передбачено ч. ч. 1, 2 ст. 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд; власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Відповідно до ч. 1 ст. 761 Цивільного кодексу України право передання майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права.

Згідно з ч.1 ст.759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За змістом ст.774 Цивільного кодексу України передання наймачем речі у володіння та користування іншій особі (піднайм) можливе лише за згодою наймодавця, якщо інше не встановлено договором або законом. Строк договору піднайму не може перевищувати строку договору найму. До договору піднайму застосовуються положення про договір найму.

Судом з`ясовано, що позивач просить суд зобов`язати фізичну особу-підприємця Бондаря Олександра Сергійовича передати за актами приймання-передачі товариству з обмеженою відповідальністю "Поділлянафтотрейд" об`єкти суборенди, а саме: автозаправочну станцію з магазином, яка розташована за адресою: м. Кам`янець-Подільський, вул. Дружби Народів, 1 відповідно до договору суборенди № 01/01 від 01.01.2022р. та автозаправочну станцію з магазином, яка розташована за адресою: Кам`янець -Подільський район, с. Кам`янка, вул. Підприємницька, 1 відповідно до договору суборенди № 01/02 від 01.01.2022р.

Як встановлено судом, 01.01.2022р. фізичною особою-підприємцем Бондарем Олександром Сергійовичем (орендарем) та представником товариства з обмеженою відповідальністю "Поділлянафтотрейд" (суборендарем) підписано договір суборенди № 01/01, відповідно до п. 1.1. якого орендар передає, а суборендар приймає в тимчасове платне користування на умовах суборенди земельну ділянку площею 0,1961 га, нежитлове приміщення загальною площею 57 кв.м, згідно плану приміщення, який викладено в додатку 1, що знаходиться за адресою: м. Кам`янець-Подільський, вул. Дружби Народів, 1 та згідно Технічного паспорта називаються Автозаправочна станція з магазином. Разом із приміщенням в суборенду передається також майно, яке знаходиться в приміщенні та на прилеглій території. Найменування та кількість майна відображені в додатку до даного договору.

Крім того, 01.01.2022р. фізичною особою-підприємцем Бондарем Олександром Сергійовичем (орендарем) та представником товариства з обмеженою відповідальністю "Поділлянафтотрейд" (суборендарем) підписано договір суборенди № 01/02, відповідно до п. 1.1. якого орендар передає, а суборендар приймає в тимчасове платне користування на умовах суборенди земельну ділянку площею 0,1455 га, нежитлове приміщення загальною площею 32,1 кв.м, згідно плану приміщення, який викладено в додатку 1, що знаходиться за адресою: Кам`янець-Подільський район, с. Кам`янка, вул. Підприємницька, 1 та згідно Технічного паспорта називаються Автозаправочна станція з магазином. Разом із приміщенням в суборенду передається також майно, яке знаходиться в приміщенні та на прилеглій території. Найменування та кількість майна відображені в додатку до даного договору.

Таким чином, з приводу наведеного судом зауважується, що сторони, вільні у визначенні умов договору, у пунктах 1.1. договорів суборенди № 01/01 від 01.01.2022р. та № 01/02 від 01.01.2022р. визначили, що в суборенду має бути передано майно згідно з планом приміщення, який мав бути наведений у додатках 1 до вказаних договорів (проте, відповідні додатки з планами, підписані представниками сторін, матеріали справи не містять); при цьому, разом із приміщенням в суборенду передбачено передачу також майна, яке знаходиться в приміщенні та на прилеглій території (найменування та кількість майна мали бути відображені в додатках до даних договорів, однак, такі додатки також суду не надано).

Відтак, незалежно від змісту інших доводів сторін, судом зауважується, що на час розгляду справи у суду відсутні підстави для констатації наявності підстав для зобов`язання відповідача передати за актами приймання-передачі товариству з обмеженою відповідальністю "Поділлянафтотрейд" об`єкти суборенди в примусовому порядку, зважаючи на відсутність належної індивідуалізації відповідних об`єктів.

З огляду на вищенаведене, беручи до уваги вищевказані положення закону, враховуючи встановлені судом факти, предмет та підстави позову, судом констатується, що незалежно від змісту інших доводів сторін, у позові слід відмовити з огляду на його безпідставність.

При прийнятті рішення взято до уваги, що Європейський суд з прав людини неодноразово наголошував, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною залежно від характеру рішення (справа "Руїс Торіха проти Іспанії").

Згідно зі ст. 129 ГПК України судові витрати у зв`язку з відмовою в позові покладаються на позивача. Повний текст рішення (враховуючи зміст положень ст.233 ГПК України, а також перебування судді у відпустці) остаточно складено у 10-ий робочий день після оголошення вступної та резолютивної частин рішення, тобто 28.08.2023р.

Керуючись ст.ст. 2, 20, 24, 73, 74, 129, 232, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

У позові відмовити.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч. ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення (ч. 1 ст. 256 ГПК України).

Апеляційна скарга подається в порядку, передбаченому ст. 257 ГПК України.

Повний текст рішення складено 28.08.2023р.

Суддя М.В. Смаровоз

Віддруков. 3 прим.: 1 - до справи; 2 - позивачу (21036, м. Вінниця, вул. Миколи Амосова, 26-А, прим. 401, офіс 2); 3 - відповідачу (32319, Кам"янець-Подільський р-н, с. Мукша Китайгородська, вул. Головна, 19).

Ел. адреси:

позивачу ІНФОРМАЦІЯ_1

відповідачу ІНФОРМАЦІЯ_2

Джерело: ЄДРСР 113063654
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку