open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

№ 1-кп\760\780\23

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 серпня 2023 року Солом`янський районний суд м. Києва

в складі : головуючого судді - ОСОБА_1

за участі секретаря - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за №12022000000001085 від 07.11.2022 року відносно

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

уродженця м.Києва, українця, громадянина України, освіта

середня, одруженого,має дитину,2018 р.н.,військовослужбовець,

проживає та зареєстрований в

АДРЕСА_1 ,не судимого , -

по обвинуваченню у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого

ст.28 ч.2, 263 ч.1 КК України,

за участю прокурора - ОСОБА_4

обвинуваченого - ОСОБА_5

захисника - ОСОБА_6

в с т а н о в и в :

Відповідно до обвинувального акту від 07.11.2022р., ОСОБА_5 обвинувачується в тому,що він, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на незаконне придбання зброї та бойових припасів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи з прямим умислом, з метою особистого незаконного збагачення, керуючись корисливим мотивом, без передбаченого законом дозволу, на початку березня 2022, більш точного часу в ході досудового розслідування встановити не вдалось, перебуваючи на території військової частини НОМЕР_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , незаконно придбав на безоплатній основі у військовослужбовця,досудове розслідування щодо якого здійснюється в окремому кримінальному провадженні, три пістолети конструкції Макарова «ПМ», п`ять магазинів до них, один пістолет моделі «Форт-12», один магазин та вісім патронів калібру 9х18 мм до нього. При цьому, ця особа запевнила ОСОБА_5 , що вказана зброя та боєприпаси не є військовим майном.

Після придбання вищевказаної вогнепальної зброї та боєприпасів, ОСОБА_7 , того ж дня, більш точного часу в ході досудового розслідування встановити не вдалось, продовжуючи злочинні дії, пов`язані із незаконним поводженням зі зброєю та бойовими припасами, реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на носіння вогнепальної зброї та бойових припасів, діючи з прямим умислом, з метою особистого незаконного збагачення, керуючись корисливим мотивом, без передбаченого законом дозволу, транспортував безпосередньо при собі вулицями м.Києва на невстановленому автомобілі служби таксі три пістолети конструкції Макарова «ПМ», п`ять магазинів до них, один пістолет моделі «Форт-12», один магазин та вісім патронів калібру 9х18 мм до нього від території військової частини НОМЕР_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 до місця свого проживання, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ,де, із того часу, став умисно незаконно зберігати зазначені предмети без передбаченого законом дозволу.

У подальшому, ОСОБА_5 реалізуючи свій злочинний умисел направлений на незаконне носіння та збут зброї, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи з прямим умислом, з метою особистого незаконного збагачення, керуючись корисливим мотивом, без передбаченого законом дозволу, наприкінці червня 2022 року, більш точного часу в ході досудового розслідування встановити не вдалось, транспортував безпосередньо при собі вулицями м.Києва на невстановленому автомобілі служби таксі один пістолет конструкції Макарова «ПМ» та один магазин до нього,від місця свого проживання, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 до місцевості навпроти буд. АДРЕСА_3 , де за вказаною адресою, в той же день, більш точного часу в ході досудового розслідування встановити не вдалось, збув невстановленій особі (досудове розслідування щодо якої здійснюється в окремому кримінальному провадженні) один пістолет конструкції Макарова «ПМ» та один магазин до нього, за що отримав від зазначеної особи грошові кошти в сумі 300 доларів національної валюти США (станом на 30.06.2022, відповідно до офіційного курсу Національного банку України становить 8 776, 47 грн.), якими в подальшому розпорядився на власний розсуд.

Продовжуючи свої злочинні наміри, спрямовані на носіння та зберігання вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу, ОСОБА_5 , маючи прямий умисел, з метою особистого незаконного збагачення, керуючись корисливим мотивом, на початку липня 2022 року,більш точного часу в ході досудового розслідування встановити не вдалось, перебуваючи на території військової частини НОМЕР_2 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 повідомив військовослужбовцю вказаної військової частини, досудове розслідування щодо якого виділено в окреме кримінальне провадження, з яким підтримує дружні відносини, про свої злочинні наміри та необхідність його допомоги у переміщенні з місця власного проживання, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 двох пістолетів конструкції Макарова «ПМ» та чотирьох магазинів до них та подальшому визначенні нового місця їх зберігання. На вказану пропозицію вказана особа погодилась, оскільки також мала корисливі мотиви та мету особистого незаконного збагачення та, таким чином, останні вступили в попередню змову.

У подальшому, реалізуючи свій спільний злочинний умисел, спрямований на незаконне носіння та зберігання зброї, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи спільно із прямим умислом, з метою особистого незаконного збагачення, керуючись корисливим мотивом, за попередньою змовою групою осіб, ОСОБА_5 та особа,матеріали відносно якого виділені в окреме провадження,на початку липня 2022 року, більш точного часу в ході досудового розслідування встановити не вдалось, транспортували безпосередньо при собі в пакеті вулицями м.Києва на невстановленому автомобілі служби таксі два пістолети конструкції Макарова «ПМ» та чотири магазини до них, від місця проживання ОСОБА_5 , що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 до обраного ними нового місця зберігання - ділянки місцевості, що розташована навпроти домоволодіння

АДРЕСА_5 , де,з метою не викриття їх правоохоронними органами, помістили під дерево на захаращеному рослинністю місці, накривши скляною банкою, та із того часу, стали умисно спільно незаконно зберігати зазначені предмети без передбаченого законом дозволу до 19 год. 37 хв. 28.07.2022.

28.07.2022 у період часу з 19 год. 37 хв. по 20 год. 53 хв. в ході проведеного огляду працівниками правоохоронних органів навпроти буд.25-Б по

вул. Нагірній в м.Києві виявлено та вилучено вказані два пістолети конструкції Макарова «ПМ» та чотири магазини до них.

Крім того, ОСОБА_5 усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, 13.07.2022, перебуваючи на території військової частини НОМЕР_2 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_4 в ході розмови запропонував військовослужбовцю військової частини НОМЕР_2 ОСОБА_8 збути йому пістолет з набоями в якості подарунку на безоплатній основі, для подальшого їх збуту ОСОБА_8 своєму знайомому в якості подарунку на день народження.

15.07.2022 ОСОБА_8 , розуміючи незаконність дій ОСОБА_5 , з метою викриття його протиправної діяльності, звернувся до правоохоронних органів та у подальшому діяв під їх контролем.

У подальшому, ОСОБА_5 реалізуючи свій злочинний умисел направлений на незаконне носіння та збут зброї і боєприпасів, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи з прямим умислом, керуючись особистими мотивами та метою, без передбаченого законом дозволу, 28.07.2022 у період часу близько з 16 год. 30 хв. по 16 год.52 хв.,транспортував безпосередньо при собі вулицями м.Києва на невстановленому автомобілі служби таксі, один пістолет моделі «Форт-12», один магазин та вісім патронів калібру 9х18 мм до нього від місця свого проживання, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 до автостоянки, що знаходиться між будинками АДРЕСА_6 та АДРЕСА_7 , де за вказаною адресою, в той же день,

о 16 год 53 хв., діючи повторно, збув ОСОБА_8 один пістолет моделі

«Форт-12», один магазин та вісім патронів калібру 9х18 мм до нього в якості подарунку на безоплатній основі.

28.07.2022 у період часу з 17 год. 09 хв. по 18 год. 10 хв., в ході проведеного огляду працівниками правоохоронних органів навпроти буд.13 по вул. Миколи Василенка в м.Києві, виявлено та вилучено вказаний пістолет моделі «Форт-12», один магазин та вісім патронів калібру 9х18 мм до нього.

Таким чином, ОСОБА_5 вчинив умисні дії,що виразились у придбанні, носінні, зберіганні та збуті вогнепальної зброї та бойових припасів, без передбаченого законом дозволу, вчинене за попередньою змовою групою осіб, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.28,ч.1ст.263 КК України.

Обвинувачений ОСОБА_5 повністю та добровільно визнав себе винуватим у вчиненні ним кримінального правопорушення,передбаченого ст.28 ч.2,263 ч.1 КК України, фактичні обставини провадження ним не оспорювались та у вчиненому щиро розкаявся .

Прокурор відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону ОСОБА_4 та обвинувачений ОСОБА_5 звернулись до суду в із угодою про визнання винуватості, яка була ними підписана 06 січня 2023 року на наступних умовах.

Обвинувачений ОСОБА_5 повно та беззастережно визнає свою провину.

Сторони згодні із призначенням ОСОБА_5 покарання за ст.28 ч.2, 263 ч.1 КК України із застосуванням ст.69 КК України ( в зв`язку наявністю кількох обставин ,що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення,а саме: щире розкаяння, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення,надання викривальних показань,участь у відсічі та стримуванні збройної агресії проти України, а також з врахуванням особи обвинуваченого,який раніше до кримінальної відповідальності не притягувався ) нижче найнижчої межі,встановленої санкцією ч.1ст.263 КК України - у вигляді 2 років позбавлення волі.

На підставі ст.58 КК України замінити призначене покарання та призначити остаточне покарання у вигляді службового обмеження для військовослужбовців строком на 2 роки з відрахуванням в дохід держави 15 % із суми грошових забезпечення.

Крім того, обвинувачений ознайомлений і згоден з тим, що в разі затвердження судом угоди , його права на оскарження обмежені у відповідності до ст.ст. 394 и 424 КПК України .

Також ОСОБА_5 розуміє,що умисне невиконання угоди є підставою для притягнення його до кримінальної відповідальності за ст. 389-1 КК України .

Суд, вислухав учасників процесу та вивчивши угоду про визнання винуватості від 06 січня 2023 року відносно ОСОБА_5 приходить до висновку,що вона підлягає затвердженню.

Суд вважає,що угода відповідає вимогам ст. 471 КПК України, вона була підписана сторонами добровільно і відсутні підстави вважати, що при цьому застосовувалось насильство, погрози, обіцянки.

Права обвинуваченого ОСОБА_5 не порушені ,угода підписана добровільно та у присутності його захисника,він повністю визнав себе винуватим,вперше притягається до кримінальної відповідальності.

Обставин, які б обтяжували покарання обвинуваченого судом не встановлено.

Суд вважає вірною правову кваліфікацію дій обвинуваченого ОСОБА_5 за ст. 28 ч.2, 263 ч. 1 КК України і умови угоди не протирічать вимогам КПК України.

Умови угоди не порушують прав, свобод та інтересів сторін, інших осіб та держави.

Крім того, суд вважає, що виконання ОСОБА_5 обов`язків по угоді можливе.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 374,375, 472,474,475 КПК України,-

У х в а л и в :

Затвердити угоду про визнання винуватості від 06 січня 2023 року між прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону ОСОБА_4 та обвинуваченим ОСОБА_5 по кримінальному провадженню № 12022000000001085 від 07.11.2022 .

Визнати ОСОБА_5 винуватим за ст.28 ч.2,263 ч.1 КК України та призначити йому покарання із застосуванням ст.69 КК України - у виді 2 (двох) років позбавлення волі.

На підставі ст.58 КК України замінити призначене покарання та призначити остаточне покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців строком на 2 (два) роки з відрахуванням в дохід держави 15% із суми грошового забезпечення.

Стягнути із ОСОБА_5 на користь держави 3020,48 грн. за проведення експертизи .(а.п. 65).

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м.Києва від 17.08.2022р. на мобільний телефон марки Iphone 6s чорного кольору,ІМЕІ: НОМЕР_3 ,сім-карту із абонентським номером НОМЕР_4 , що належить ОСОБА_5 . Вказані речові докази повернути ОСОБА_5 (а.п.77)

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 17.08.2022 р. на предмет зовні схожий на вогнепальну зброю - пістолет «Макарова» із номером на затворі НОМЕР_5 на рамі СП НОМЕР_6 ; предмет зовні схожий на вогнепальну зброю - пістолет «Макарова» із номером на затворі НОМЕР_7 та на рамі НОМЕР_8 ; 4 магазини до пістолета «Макарова» із номерами НОМЕР_9 , НОМЕР_10 ; пакет чорного кольору, які належать ОСОБА_5 .

Вказані речові докази передати на потреби ЗСУ.(а.п. 79)

Скасувати арешт, накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 17.08.2022 р. на предмет зовні схожий на вогнепальну зброю - пістолет марки «Форт-12» із слідами затирання ідентифікуючого номеру та магазин до нього без ідентифікуючого номеру; предмет,зовні схожий на бойові припаси - 8 набоїв до пістолету марки «Форт-12» з маркуванням « НОМЕР_11 »,що належать ОСОБА_5 .

Вказані речові докази передати на потреби ЗСУ. (а.п. 81)

Вирок може бути оскаржений до Київського Апеляційного суду через районний суд на протязі 30 днів з дня його проголошення на підставах ,передбачених ст.394 ч. 3 КПК України.

СУДДЯ :

Джерело: ЄДРСР 113053737
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку