open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МИКОЛАЄВА

Справа № 488/117/23

Провадження № 2/488/724/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

04.07.2023 року м. Миколаїв

Корабельний районний суд міста Миколаєва у складі:

головуючої по справі - судді Чернявської Я.А.,

при секретарі судового засідання Кралі В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань суду цивільну справу за позовною заявою Акціонерного товариства Оператор Газорозподільної системи Миколаївгаз" до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованих об`ємів природного газу,

ВСТАНОВИВ:

19.01.2023 представник позивача Акціонерного товариства Оператор Газорозподільної системи Миколаївгаз" Іноземцев Є.С. звернувся в Корабельний районний суд м. Миколаєва з позовом до відповідача ОСОБА_1 , в якому просив суд стягнути з ОСОБА_1 вартість необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу в розмірі 26 896,71 грн., а також судовий збір в сумі 2 684 грн.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначив, що AT «Миколаївгаз» є Оператором ГРМ. Договір розподілу природного газу між Оператором ГРМ та споживачем укладається шляхом підписання заяви-приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу, ще відповідає Типовому договору розподілу природного газу, розміщеному на офіційному вебсайті Регулятора та Оператора ГРМ та/або в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності з розподілу газу, і не потребує двостороннього підписання сторонами письмової форми договору.

Фактом приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір розподілу природного газу, зокрема повернення підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка Оператора ГРМ та/або документально підтверджене споживання природного газу.

За адресою: АДРЕСА_1 відкрито особовий рахунок НОМЕР_1 на ім`я відповідача. Факт споживання природного газу за вказаною адресою підтверджується витягом з особового рахунку, що відповідно до вказаного вище пункту 7 глави 3 розділу VI Кодексу ГРМ, свідчить про приєднання відповідача до умов договору розподілу природного газу та фактичне його укладання.

03.09.2021 року представниками АТ «Миколаївгаз» в домоволодінні відповідача було виявлено порушення, передбачене п.п.З п. 1 глави 2 розділу XI Кодексу ГРМ, яке полягає в несанкціонованому втручанні в роботу ЗВТ (комерційного ВОГ, зокрема лічильника газу).

Про зазначений факт складено Акт про порушення № 457 та акт про виявлені порушення № 4000.

В той же день, лічильник газу, серійний номер 2108955, демонтовано та направлено на експертизу.

14.09.2021 року за результатами проведеної експертизи лічильника газу встановлено, що пломби заводу - виробника мають пошкодження, зі сторони вхідного патрубка відсутня тильна частина пломби. Пломба кріпиться речовиною схожою на клей, зі сторони вихідного патрубка тильна частина пломби пошкоджена. Згідно висновку експертизи: мався доступ до відлікового механізму.

Відповідно до акту про порушення № 457 від 03.09.2021 року, відповідача запрошено на засідання комісії Оператора ГРМ з розгляду зазначеного акту на 15.10.2021 року, яке в подальшому було відкладено на 29.10.2021 року.

29.10.2021 року на засіданні постійно діючої комісії по розгляду Актів про порушення фізичними особами - споживачами природного газу, було прийнято рішення про задоволення акту про порушення № № 457 від 03.09.2021 року.

В подальшому АТ «Миколаївгаз» було здійснено нарахування необлікованих об`ємів природного газу та їх вартості на підставі акту - розрахунку в розмірі 1814,86 м.куб. Вартістю 26 896,71 грн.

Позивач направив відповідачу акт - розрахунок необлікованих об`ємів природного газу та їх вартості та рахунок. Зазначені документи отримані відповідачем.

Однак вартість необлікованих об`ємів природного газу відповідачем не сплачена, у зв`язку з чим позивач звернувся в суд з даним позовом.

Ухвалою суду від 25.01.2023 року відкрито провадження у справі, призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з викликом (повідомленням) сторін. Відповідачу запропоновано подати відзив в строк 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження та позивачу встановлено п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, надав суду заяву, в якій просив розглянути справу у відсутності представника, позовні вимоги підтримав повністю, просив позов задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце слухання справи була повідомлена своєчасно та належним чином, про що свідчать наявні в матеріалах справи зворотні поштові повідомлення. Копію позовної заяви з додатками відповідач отримала, про що свідчить наявна в матеріалах справи розписка проте, відзиву на позовну заяву або заперечень щодо розгляду справи в порядку спрощеного провадження не надала, про поважність причин своєї неявки суд не повідомила.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею. Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки у судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки, повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника), крім відповідача, незалежно від причин неявки.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, повно, всебічно та об`єктивно дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази у їх сукупності, приходить до наступного висновку.

Так, згідно з ч. 1 ст. 1 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до положень статті 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

За змістом ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Побутовий споживач - це фізична особа, яка придбаває природний газ з метою використання для власних побутових потреб, у тому числі для приготування їжі, підогріву води та опалення своїх житлових приміщень, що не виключає професійну та комерційну діяльність (п. 5 Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2496).

Відповідно до п. 7 глави 9 розділу 10 Кодексу, у разі виявлення під час перевірки комерційного ВОГ чи його складових або контрольного огляду вузла обліку ознак несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ, представник Оператора ГРМ на місці перевірки складає у порядку, визначеному цим Кодексом, акт про порушення.

За результатами розгляду акту про порушення на засіданні комісії може бути прийнято рішення про його задоволення (повністю або частково). При задоволенні комісією акта про порушення складається акт-розрахунок недооблікованого (донарахованого) об`єму та обсягу природного газу і його вартості (пункт 11 Глави 5 розділу ХІ Кодексу).

Відповідно другого абзацу п. 2.2. Порядку відшкодування збитків, завданих газопостачальному або газорозподільному підприємству внаслідок порушення споживачем природного газу Правил, затвердженого Постановою НКРЕ від 29.05.2003 № 475 (далі - Порядок), факт пошкодження (втручання в роботу) лічильника газу, що призвело до заниження його показань, засвідчується актом експертизи лічильника газу, який складається за результатами проведення експертизи лічильника газу відповідно до Положення про проведення експертизи лічильників газу, установлених у споживачів і призначених для обліку природного газу в побуті, затвердженого наказом Мінпаливенерго від 27.12.2005 № 619.

Пунктом 2.1 Положення про проведення експертизи лічильників газу, установлених у споживачів і призначених для обліку природного газу в побуті, затвердженого наказом Міністерства палива та енергетики України від 27.12.2005 № 619 (далі - Положення), експертиза лічильника газу - це комплекс дій, які проводяться з метою установлення придатності лічильника газу до застосування у разі сумніву в цьому у споживача або постачальника газу. Згідно п. 3.1.3 Положення, наявність ознак порушень конструкції лічильника є передумовою для проведення експертизи.

Відповідно п. 2.2. Порядку, у разі пошкодження лічильника газу, повірочного тавра, цілісності його пломб з вини споживача або дій споживача, що призвело до заниження показань лічильника, розрахунок збитків здійснюється за нормами з урахуванням кількості підключених газових приладів, пристроїв, розміру опалювальної площі, кількості осіб, яким надавались послуги з газопостачання, та кількості днів з часу останнього контрольного зняття представником газопостачального або газорозподільного підприємства показань лічильника газу до дня виявлення порушення, але не більше ніж за 6 місяців.

Пунктом 3.7 Порядку визначено, що розрахунок збитків у всіх випадках здійснюється за цінами на газ для населення, що діяли на момент виявлення порушення.

Відповідно до п. 23 Правил, відповідальність за збереження цілісність встановлених у споживача лічильників газу та пломб несе споживач.

Згідно п. 6 гл. 6 розділу X Кодексу, у разі виявлення позаштатного режиму роботи комерційного ВОТ чи його складових, пошкодження ЗВТ або пошкодження пломб чи захисних елементів власник (користувач), на території або у приміщенні якого встановлений комерційний ВОГ чи його складові, має терміново поінформувати про це Оператора ГРМ та за потреби вжити заходів для недопущення аварійної ситуації з урахуванням техніки безпеки.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_1 є побутовим споживачем послуг по розподілу природного газу по об`єкту розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , на якому, відповідно до даних АТ Миколаївгаз, встановлене газове обладнання, а саме: Опалювальний прилад (двоконтурний котел) - 1 шт.; Плита газова - 1 шт.; водонагрівач - 1 шт.

03 вересня 2021 року за вказаною адресою представника АТ Миколаївгаз під час здійснення перевірки було виявлено порушення, а саме несанкціоноване втручання у роботу ЗВТ; порушення пломби заводу-виробника, про що був складений Акт про порушення №МК 000457 від 03.09.2021 р. Вказаний акт був складений та підписаний двома представника АТ Миколаївгаз у присутності споживача відповідача ОСОБА_1 без зауважень з боку останньої.

03.09.2021 р. представниками позивача також був складений Акт № 4000 про виявлені порушення за ознаками порушень конструкції лічильника Самгаз G-4, зав. № 2108955, з показами лічильника 50286,06 з причин несанкційованого втручання в роботу ЗВТ, порушення пломби заводу-виробника, підписаному представником ПАТ Миколаївгаз та відповідачем ОСОБА_1 без зауважень.

В цей же день представниками ПАТ по гозопостачанню та газифікації Миколаївгаз був складений Протокол № Мк02.4.3-54002.4.2-97-19573-0921 щодо направлення ЗВТ та/або пломби на експертизу, в якому відповідача ОСОБА_1 запрошено для проведення експертизи ЗВТ та/або пломби на 14.09.2021 р., про що свідчить підпис відповідача на вказаному протоколі у графі Споживач.

За результатами проведеної експертизи лічильника, 14.09.2021 р. був складений Акт № 318 експертизи лічильника газу в ході дослідження якої було встановлено, що пломби заводу - виробника мають пошкодження, зі сторони вхідного патрубка відсутня тильна частина пломби, пломба кріпиться речовиною схожою на клей, зі сторони вихідного патрубка тильна частина пломби пошкоджена. Цілісність відлікового механізму: на корпусі відлікового пристрою лічильника газу пошкодження відсутні. Механічні пошкодження та інше: на корпусі лічильника газу пошкодження відсутні.

За висновками комісії мався доступ до відлікового механізму лічильника газу. За результатами повірки лічильник непридатний для подальшого використання. Споживач від підпису вказаного акту відмовилась.

На адресу відповідача ОСОБА_1 позивачем, 30.09.2021 р., був направлений лист-повідомлення про засідання Постійно діючої робочої комісії по розгляду Актів про порушення на 29.10.2021 р., з витягу з протоколу № 41 якого вбачається, що на засіданні комісії було вирішено задовольнити акт про порушення ОСОБА_1 за особовим рахунком № НОМЕР_1 .

Заперечень або доказів спростування щодо вказаного в Акті про порушення відповідачем надано не було.

Відповідно до Акту-розрахунку необлікованих об`ємів природного газу та їх вартості, об`єм необлікованого природного газу, нарахованих споживачу ОСОБА_1 за період з 10.04.2021 р. по 02.09.2021 р., складає 26 896,71 грн.

Розрахунок необлікованих об`ємів природного газу та їх вартості ОСОБА_1 не спростований, заперечень щодо неправильності його нарахування відповідачем не надано.

Слід зазначити, що вказаний акт-розрахунку необлікованих об`ємів природного газу, акт надання послуг, а також рахунок на оплату необлікованих об`ємів природного газу був направлений ОСОБА_1 засобами поштового зв`язку за адресою проживання останньої, що підтверджується наявною в матеріалах справи копією листа РГК Миколаївгаз № 54003.1-СЛ-28165-1121 від 15.11.2021.

Проте нарахований борг за необлікованими об`ємами природного газу в сумі 26 896,71 грн. відповідачем ОСОБА_1 не сплачений.

Статтею 526 ЦК України встановлено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом (ст. 610 ЦК України).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст.ст. 611-612 ЦК України).

Згідно з пунктом 7 глави 3 розділу 6 Кодексу газорозподільних систем, затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює Державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі-Кодекс) фактом приєднання споживача до умов договору розподілу природного газу (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які засвідчують його бажання укласти договір розподілу природного газу, зокрема повернення підписаної заяви-приєднання, сплата рахунку Оператора ГРМ та/або документальне підтверджене споживання природного газу.

Відповідно до п.п. 2 п. 1 гл. 2 розділу ХІ Кодексу, до порушень споживача, які кваліфікуються як несанкціонований відбір газу з ГРМ (крадіжка газу) та внаслідок яких щодо них здійснюється нарахування не облікованих об`ємів (обсягів) природного газу, належать, зокрема, несанкціоноване відновлення газоспоживання.

Згідно п. 2 гл. 3 розділу ХІ Кодексу, у разі виявлення оператором ГРМ несанкціонованого відновлення газоспоживання або використання природного газу споживачем за відсутності чи після розірвання договору розподілу природного газу спожитий об`єм природного газу визначається за граничними об`ємами споживання природного газу населенням з урахуванням усіх газових приладів і пристроїв споживача за період з дня припинення газопостачання (або у разі попередньої перевірки відключеного стану - з дня такої перевірки, що має підтверджуватись відповідним актом перевірки) до дня виявлення порушення (але не більше ніж за 6 місяців) та з урахуванням строку на його усунення.

Як вже зазначалося судом, вартість необлікованого об`єму природного газу за період з 10.04.2021 р. по 02.09.2021 р., складає 26 896,71 грн.

Суд погоджується із вказаним розрахунком зробленим позивачем.

Аналізуючи встановлені судом обставини та вимоги законодавства, суд доходить висновку, що позовні вимоги про стягнення вартості необлікованого (донарахованого) об`єму природного газу підлягають задоволенню у повному обсязі.

На підставі ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача також необхідно стягнути сплачений останнім при подачі позовної заяви судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

Відповідно до ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Керуючись ст.ст. 7, 8, 12, 13, 141, 258-259, 264-265, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Акціонерного товаристваОператор Газорозподільноїсистеми Миколаївгаз"до ОСОБА_1 про стягненнявартості необлікованихоб`ємівприродного газу - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) на користь Акціонерного товариства Оператор Газорозподільної системи Миколаївгаз" (ЄДРПОУ: 05410263, МФО: 300647, рахунок НОМЕР_3 в АБ «Кліринговий дім» м. Київ, адреса: м. Миколаїв, вул. Погранична, 159) вартість необлікованого (донарахованого) об`єму природногогазу врозмірі 26 896,71 грн.

Стягнути з ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) на користь Акціонерного товариства Оператор Газорозподільної системи Миколаївгаз" (ЄДРПОУ:05410263,МФО:300647,рахунок НОМЕР_3 вАБ «Кліринговий дім» м. Київ,адреса:м.Миколаїв,вул.Погранична,159) витрати по сплаті судового збору в сумі 2 684,00 грн.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Миколаївського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Сторони у справі:

Позивач - Акціонерне товариство Оператор Газорозподільної системи Миколаївгаз", ЄДРПОУ: 05410263, рахунок НОМЕР_3 в АБ «Кліринговий дім» м. Київ, МФО: 300647, адреса: м. Миколаїв, вул. Погранична, 159;

Відповідач ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 .

Суддя Я.А. Чернявська

Джерело: ЄДРСР 112910708
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку