open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 серпня 2023 року № 320/28247/23

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Дудіна С.О., розглянув у порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Трейд Лайнс Рітейл" до Міністерства оборони України, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю "Трейд Граніт Інвест", про визнання протиправним та скасування рішення.

Суть спору: до Київського окружного адміністративного суду звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю "Трейд Лайнс Рітейл" з позовом до Міністерства оборони України про визнання протиправним та скасування рішення Міністерства оборони України, оформленого протоколом засідання колегіального органу Міністерства оборони України з питань оборонних закупівель - комісії Міністерства оборони України з питань оборонних закупівель за напрямком тилового забезпечення щодо розгляду пропозицій учасників спрощеної закупівлі продуктів харчування та сушених продуктів різних (15890000-3) (продуктів харчування (комплектів продуктів харчування за Каталогом продуктів) для особового складу (годування штатних тварин) військових частин (установ) та військових навчальних закладів Збройних Сил України в стаціонарних та польових умовах на 2023 рік) №2/50/6 від 03.08.2023 року про визначення Товариства з обмеженою відповідальністю "Трейд Граніт Інвест" переможцем спрощеної закупівлі та прийняти рішення щодо наміру укладання договору на закупівлю продуктів харчування та сушених продуктів різних (15890000-3) (продуктів харчування (комплектів продуктів харчування за Каталогом продуктів) для особового складу (годування штатних тварин) військових частин (установ) та військових навчальних закладів Збройних Сил України в стаціонарних та польових умовах на 2023 рік), які дислоковані у Львівській області, у кількості 6 161 725,5 комплектів на загальну вартість товару 690 113 255,00 грн. з ПДВ (за ціною 111,999999837708 грн. з ПДВ за комплект).

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач зазначає, що спірне рішення, яким Товариство з обмеженою відповідальністю "Трейд Граніт Інвест" було визначено переможцем оборонної закупівлі з ідентифікатором UA-2023-07-13-012196-a, є неправомірним, оскільки документи, подані у складі тендерної пропозиції ТОВ "Трейд Граніт Інвест", не відповідають вимогам оголошення про закупівлю та фактичним обставинам.

Так, позивач зауважує, що за умовами оголошення про закупівлю учасник торгів має подати у складі тендерної пропозиції, зокрема, скановану заповнену форму "Цінова пропозиція" (додаток 1, а саме таблиця "Початкова ціна цінової пропозиції") із зазначенням початкової ціни пропозиції. Учасник повинен зазначити у ціновій пропозиції ціну за одиницю товару (комплект) без податку на додану вартість та з ПДВ, а також загальну вартість без ПДВ, крім того ПДВ та загальну вартість з ПДВ. При заповнені форми "Цінова пропозиція" та розрахунку свої ціни Учасник повинен розрахувати свою ціну з урахуванням або єдиного податку 2% або податку на додану вартість 20%, залежно від системи оподаткувания, на якій він знаходиться.

Водночас, ТОВ "Трейд Граніт Інвест" подано у складі пропозиції файл "10_Довідка витяг", де зазначено, що з 12.05.2022 ТОВ "Трейд Граніт Інвест" перейшло на спрощену систему оподаткування, а відповідно на період дії воєнного, надзвичайного стану є платником єдиного податку 3 групи за ставкою 2% та надано підтверджуючі документи, а саме: Витяг №71982 з реєстру платників єдиного податку. При цьому, при розрахунку своєї Цінової пропозиції ТОВ "Трейд Граніт Інвест" зазначено ціну з урахуванням ПДВ (20%), що суперечить системі оподаткування, на якій він знаходиться та ставці (замість 2% учасник вказує 20%), що збільшує суму пропозиції Учасника на 103 516 988, 25 грн.

Також позивач зазначає, що відповідно до пункту 9.6 розділу 9 оголошення про закупівлі забезпечення пропозиції повертається учаснику в разі: закінчення строку дії пропозиції та забезпечення пропозиції, зазначеного в пункті 9.4 цього розділу; укладення договору про закупівлю з учасником, який став переможцем спрощеної закупівлі; відкликання пропозиції до закінчення строку її подання; закінчення спрощеної закупівлі в разі неукладення договору про закупівлю з жодним з учасників, які подали пропозиції.

Крім того, у пункті 9.8 розділу 9 оголошення зазначено, що за зверненням учасника, яким було надано забезпечення пропозиції, замовник повідомляє установу, що видала такому учаснику гарантію, про настання підстави для повернения забезпечення пропозиції протягом п?яти днів з дня настання однієї з підстав, визначених в пункті 9.6 розділу 9.

Позивач зазначає, що згідно з підпунктом 3 пункту 4 банківської гарантії №0G0237135/К від 21.07.2023 строком дії гарантії є період з дати початку дії гарантії до дати закінчення дії гарантії (включно) або до настання однієї з таких подій залежно від того, що настане раніше: 3) отримання гарантом (ПАТ «МТБ БАНК») повідомлення принципала (ТОВ «ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ») про настання однієї з обставин, що підтверджується відповідною інформацією, розміщеною на вебпорталі Уповноваженого органу, а саме:

- закінчення строку дії пропозиції та забезпечення пропозиції, зазначеного в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі;

- укладення договору про закупівлю з учасником, який став переможцем спрощеної закупівлі;

- відкликання принципалом пропозиції до закінчення строку її подання;

- закінчення спрощеної закупівлі в разі неукладення договору про закупівлю з жодним з учасників, які подали пропозиції.

Таким чином, позивач вважає, що надана банківська гарантія ТОВ «ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ» №0G0237135/K від 21.07.2023 не відповідає вимогам пункту 9.6 розділу 9 оголошення про проведення спрощеної закупівлі, оскільки замовник (бенефіціар), а не учасник (принципал) має повідомляти установу (банк), що видала такому учаснику гарантію, про настання підстави для повернення забезпечення пропозиції протягом п?яти днів з дня настання однієї з підстав, визначених в пункті 9.6 розділу 9.

З урахуванням цього, позивач стверджує, що відповідно до пункту 1 частини 13 статті 14 Закону України «Про публічні закупівлі» відповідач повинен був відхилити пропозицію учасника ТОВ «ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ» як таку, що не відповідає умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі та вимогам до предмета закупівлі.

Особливості провадження у справах щодо гарантованого забезпечення потреб оборони визначено ст.282 КАС України.

Відповідно до частини першої та третьої статті 282 Кодексу адміністративного судочинства України позовна заява щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності державного замовника у правовідносинах, що виникли на підставі Закону України "Про оборонні закупівлі", крім спорів, пов`язаних з укладенням державного контракту (договору) про закупівлю з переможцем спрощених торгів із застосуванням електронної системи закупівель, а також зміною, розірванням і виконанням державних контрактів (договорів) про закупівлю, може бути подана протягом десяти робочих днів з дня, коли особа мала дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

Суд вирішує адміністративні справи, визначені цією статтею, у дводенний строк з дня надходження позовної заяви.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 15.08.2023 відкрито провадження в адміністративній справі, вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, призначено судове засідання на 16.08.2023 о 11 год. 00 хв. Залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, Товариство з обмеженою відповідальністю "Трейд Граніт Інвест".

Міністерство оборони України проти позову заперечувало з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву. Зокрема, відповідач зазначив, що у складі пропозиції ТОВ «Трейд Граніт Інвест» було надано заповнену форму Додатку №1 до Оголошення про проведення спрощеної закупівлі, яка містила відомості, у тому числі щодо розміру ПДВ. При цьому, на виконання п. п. 8 п. 12.3 Оголошення учасником у складі пропозиції було надано сканований оригінал Витягу з Реєстру платників податку на додану вартість та Витягу з реєстру платників єдиного податку. До цих витягів учасником було додано Довідку №21/06-05, якою роз`яснено, що ТОВ «Трейд Граніт Інвест» взято на облік платників податків 03.02.2022 на загальній системі оподаткування, а 01.03.2022 товариство зареєстровано платником ПДВ. У зв`язку з набранням чинності 17.03.2022 Законом України №2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану», яким встановлено пільги для оподаткування на період воєнного стану, ТОВ «Трейд Граніт Інвест» перейшло на спрощену систему оподаткування 12.05.2022, та було платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2% на період воєнного, надзвичайного стану.

Однак, 29.05.2023 Верховною Радою України було прийнято за основу в першому читанні Законопроект №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», яким кінцевий термін пільг, визначених Законом №2120-IX, встановлено до 01 липня 2023 року, після чого платники податку автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували раніше. 30.06.2023 проект Закону № 8401 прийнято в цілому, а відповідний Закон набув чинності 01.08.2023, внаслідок чого ТОВ «Трейд Граніт Інвест» з 01.08.2023 автоматично повернувся до загальної системи оподаткування та був платником ПДВ, а тому правомірно зазначив у складі цінової пропозиції суми податку на додану вартість.

Відповідач зазначив, що правомірність включення ТОВ «Трейд Граніт Інвест» суми податку на додану вартість у цінову пропозицію підтверджена судовим рішенням у справі №320/22923/23, яке набрало законної сили.

При цьому відповідач вважає безпідставними твердження позивача про те, що Витягом з реєстру платників єдиного податку підтверджується те, що станом на 04.08.2023 ТОВ «Трейд Граніт Інвест» є платником єдиного податку, оскільки цей Витяг був оприлюднений учасником в строк для подання тендерних пропозицій - 24.07.2023, однак з 01.08.2023 у зв`язку із законодавчими змінами ТОВ «Трейд Граніт Інвест» автоматично повернувся до загальної системи оподаткування та є платником ПДВ.

Також відповідач вважає хибними твердження позивача про невідповідність поданої ТОВ «Трейд Граніт Інвест» банківської гарантії умовам оголошення про закупівлю та стверджує, що умови гарантії №0G023735/К від 21.07.2023 викладені у повній відповідності до Наказу Міністерства розвитку економіки та сільського господарства України від 14.12.2020 №2628 «Про затвердження форм і Вимог до забезпечення тендерної пропозиції пропозиції». При цьому, відповідно до п. 9.1 Оголошення, Замовником вимагається внесення учасником забезпечення пропозиції у формі електронної банківської гарантії, яка повинна бути оформлена відповідно до вимог постанови Правління Національного банку України від 15.12.2004 №639. У свою чергу, відповідно до п. 26 постанови Правління НБУ №639 реквізити гарантії банку, наданої як забезпечення тендерної пропозиції відповідно до Закону України "Про публічні закупівлі", повинні відповідати вимогам до забезпечення тендерної пропозиції, установленим нормативно-правовим актом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері публічних закупівель.

Отже, Замовник вимагав, щоб банківська гарантія відповідала постанові Правління НБУ від 15.12.2004 №639, яка визначає, що банківська гарантія повинна відповідати вимогам до забезпечення тендерної пропозиції, установленим нормативно-правовим актом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері публічних закупівель, яким у свою чергу є Наказ Міністерства розвитку економіки та сільського господарства України від 14.12.2020 №2628, якому і відповідає банківська гарантія ТОВ «Трейд Граніт Інвест» №0G0237135/К в повній мірі.

Третьою особою, ТОВ «Трейд Граніт Інвест», були подані письмові пояснення з проханням відмовити у задоволенні позову з підстав, які є аналогічними тим, що викладені відповідачем у відзиві на позовну заяву.

У судове засідання, призначене на 16.08.2023 о 11 год. 00 хв., з`явились представники відповідача та третьої особи. Позивач у судове засідання не з`явився, про причини неявки суду не повідомив, про дату, час та місце розгляду справи був проінформований належним чином.

Відповідно до частини третьої статті 268 Кодексу адміністративного судочинства України неприбуття у судове засідання учасника справи, повідомленого відповідно до положень цієї статті, не перешкоджає розгляду справи у судах першої та апеляційної інстанцій.

Присутні у судовому засіданні 16.08.2023 представники відповідача та третьої особи після надання пояснень по справі заявили клопотання про здійснення подальшого розгляду справи у порядку письмового провадження.

Відповідно до частини третьої статті 194 Кодексу адміністративного судочинства України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно з частиною дев`ятою статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи заявлені клопотання представників відповідача та третьої особи, а також приймаючи до уваги належне повідомлення позивача про розгляд справи, однак його неприбуття до суду, протокольною ухвалою суду від 16.08.2023, постановленою без виходу до нарадчої кімнати із занесенням до протоколу судового засідання, вирішено здійснювати подальший розгляд справи в порядку письмового провадження.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши усі фактичні обставини справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

в с т а н о в и в:

13.07.2023 Колегіальним органом Міністерства оборони України - комісією Міністерства оборони України з питань оборонних закупівель за напрямком тилового забезпечення, прийнято рішення, оформлене протоколом від 13.07.2013 №2/50/1, яким встановлено провести спрощені закупівлі, визначені Законом України "Про публічні закупівлі", в електронній системі закупівель, при закупівлі продуктів харчування та сушених продуктів різних (15890000-3) (продукти харчування (комплект продуктів харчування за Каталогом продуктів) для особового складу (годування штатних тварин) військових частин (установ) та військових навчальних закладів Збройних Сил України в стаціонарних та польових умовах на 2023 рік).

Термін постачання харчових продуктів: з 07.08.2023 по 31.12.2023.

Кількість харчових продуктів (комплект продуктів харчування за Каталогом продуктів харчування) для військових частин та військових навчальних закладів, дислокованих у Львівській області за визначений період: 6 161 725,50 комплекти, із них:

кількість харчових продуктів (комплект продуктів харчування за Каталогом продуктів харчування) для військовослужбовців - 6 159 594,00 комплекти;

кількість харчових продуктів (комплект продуктів харчування за Каталогом продуктів харчування) для штатних тварин - 2 131,50 комплектів.

На підставі вказаного рішення 13.07.2023 на офіційному веб - сайті "Prozorro" (посилання: https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2023-07-13-012196-a) було розміщено оголошення про проведення спрощеної закупівлі "Продукти харчування та сушені продукти різні (15890000-3) (продукти харчування (комплект продуктів харчування за каталогом продуктів) для особового складу (годування штатних тварин) військових частин (установ) та військових навчальних закладів Збройних Сил України в стаціонарних та польових умовах на 2023 рік)", ідентифікатор закупівлі: UA- UA-2023-07-13-012196-а.

Згідно з пунктом 6 Оголошення дата і час закінчення періоду подання пропозицій: 24.07.2023 о 18:00.

Відповідно до п. 8 Оголошення перелік критеріїв та методика оцінки пропозиції із зазначенням питомої ваги критеріїв: єдиним критерієм оцінки пропозиції є - ціна.

Приписами пункту 9.1 Оголошення обумовлено, що замовником вимагається внесення учасником забезпечення пропозиції у формі:

електронної банківської гарантії - яка повинна бути оформлена відповідно до вимог постанови Правління Національного банку України від 15.12.2004 № 639, містити інформацію про зобов`язанням банку у разі виникнення обставин, передбачених пунктом 9.7 цього розділу, відшкодувати на рахунок Міністерства оборони України кошти у сумі забезпечення пропозиції, визначених у пункті 9.3 цього розділу та обов`язково повинно бути накладено КЕП уповноваженої особи банку.

Разом з гарантією надаються: сканований оригінал/копія банківської ліцензії про надання банківських послуг, виданої банку (копія даного документа повинна бути завірена банком) або витяг з державного реєстру банків та сканований оригінал/копія документа про повноваження особи, котра підписує банківську гарантію (копія даного документа повинна бути завірена банком).

В пункті 9.6 Оголошення визначено, що забезпечення пропозиції повертається учаснику в разі:

закінчення строку дії пропозиції та забезпечення пропозиції, зазначеного в пункті 9.4 цього розділу;

укладення договору про закупівлю з учасником, який став переможцем спрощеної закупівлі;

відкликання пропозиції до закінчення строку її подання;

закінчення спрощеної закупівлі в разі неукладення договору про закупівлю з жодним з учасників, які подали пропозиції.

Згідно з пунктом 9.8 Оголошення за зверненням учасника, яким було надано забезпечення пропозиції, замовник повідомляє установу, що видала такому учаснику гарантію, про настання підстави для повернення забезпечення пропозиції протягом п`яти днів з дня настання однієї з підстав, визначених в пункті 9.6 цього розділу.

Згідно з підпунктом 10 пункту 12.3 Оголошення серед переліку документів, які вимагаються для підтвердження відповідності учасників встановленим кваліфікаційним критеріям, вимогам установленим статтею 17 Закону та іншим вимогам Закону, що подаються у складі пропозиції, передбачено скановану заповнену форму "Цінова пропозиція" (додаток 1, а саме таблиця "Початкова ціна цінової пропозиції") із зазначенням початкової ціни пропозиції. Учасник повинен зазначити у ціновій пропозиції ціну за одиницю товару (комплект) без податку на додану вартість (надалі - ПДВ) та з ПДВ, а також загальну вартість без ПДВ, крім того ПДВ та загальну вартість з ПДВ.

Також пунктом 12.4 Оголошення передбачено, що учасник торгів, пропозиція якого визнана електронною системою закупівель найбільш економічно вигідною, у строк, що не перевищує одного робочого дня повинен надати державному замовнику документи, шляхом завантаження до документів пропозиції в електронному вигляді (формат PDF або JPG) через електронну систему закупівель скановану заповнену форму "Цінова пропозиція" (додаток 1) із визначенням початкової ціни пропозиції та ціни за результатами аукціону (ураховуючи зменшення). При цьому, загальна вартість закупівлі товару не повинна відрізнятися від пропозиції, поданої під час аукціону. Учасник повинен зазначити у пропозиції ціну за одиницю товару (комплекту) без податку на додану вартість (надалі - ПДВ) та з ПДВ, а також загальну вартість без ПДВ, крім того ПДВ та загальну вартість з ПДВ (з двома десятковими знаками без округлення). Разом із ціновою пропозицією надається розцінений Каталог продуктів харчування (додаток до проєкту договору 14.1) з ціною по кожному найменуванні харчового продукту, яка не повинна перевищувати граничні ціни зазначені в додатку № 3 до Оголошення "Граничні ціни до Каталогу продуктів харчування".

Положеннями пункту 15 Оголошення визначено, що спрощені закупівлі застосовується відповідно до абзацу 4 пункту 8 Особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.11.2022 № 1275.

Учасник визначає ціни на товар, який він пропонує поставити за Договором, на умовах DDP - Інкотермс у редакції 2020 року, а саме: Учасник визначає ціну продуктів харчування та сушених продуктів різних (продукти харчування (каталог продуктів харчування) за каталогом продуктів харчування для особового складу військових частин (установ) та військових навчальних закладів Збройних Сил України в стаціонарних та польових умовах), з урахуванням вартості харчових продуктів, що підлягають постачанню, а також з урахуванням усіх своїх витрат, податків і зборів, що сплачуються або мають бути сплачені, а також усіх видів послуг, включаючи витрати на транспортування, з урахуванням вартості вантажних робіт.

Учасник повинен розрахувати та зазначити у пропозиціях:

ціну продуктів харчування (одного комплекту каталогу продуктів харчування) без податку на додану вартість (далі - ПДВ) та з ПДВ (з двома десятковими знаками без округлення);

розцінений Каталог продуктів харчування (додаток до проекту договору 14.1) з ціною по кожному найменуванні харчового продукту, яка не повинна перевищувати граничні ціни зазначені в додатку № 3 до Оголошення Граничні ціни до Каталогу продуктів харчування;

Ціна пропозиції учасника - це загальна вартість товару (комплектів) з ПДВ (без ПДВ - у разі коли суб`єкт господарювання звільнений від сплати ПДВ згідно чинного законодавства України) відповідно до "Технічних вимог".

Розмір мінімального кроку пониження ціни під час електронного аукціону визначено один відсоток від загальної очікуваної вартості предмета закупівлі.

До ціни пропозиції не включаються будь-які витрати, понесені учасником у процесі здійснення спрощеної закупівлі та укладення договору про закупівлю.

Витрати учасника, пов`язані з підготовкою та поданням пропозиції, не відшкодовуються (в тому числі й у разі відміни торгів чи визнання торгів такими, що не відбулися).

Замовник відхиляє пропозицію учаснику в участі у спрощеній закупівлі в разі, якщо:

1) пропозиція учасника не відповідає умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі;

2) учасник не надав забезпечення пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником;

3) учасник, який визначений переможцем спрощеної закупівлі, відмовився від укладення договору про закупівлю;

4) якщо учасник протягом одного року до дати оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі відмовився від підписання договору про закупівлю більше двох разів із замовником, який проводить таку спрощену закупівлю.

Як вбачається з відомостей з офіційного веб - сайту "Prozorro" документи були подані такими учасниками:

- Фермерське господарство «НАДІЯ»: первинна пропозиція - 743 104 095,30 грн. з ПДВ, остаточна пропозиція - 671 628 079,50 грн. з ПДВ;

- ФОП ОСОБА_1 : первинна пропозиція - 757 892 236,50 грн. з ПДВ, остаточна пропозиція - 679 515 088,14 грн. з ПДВ;

- ТОВ "ТОРГОВА КОМПАНІЯ "АГРОПРОДПРОМ-СЕРВІС": первинна пропозиція - 730 534 175,28 грн., остаточна пропозиція - 680 254 495,20 грн. з ПДВ;

- ТОВ "ТРЕИ?Д ГРАНІТ ІНВЕСТ": первинна пропозиція - 726 097 732,92 грн., остаточна пропозиція - 690 113 255,00 грн. з ПДВ;

- ТОВ "АРВІН ПРО": первинна пропозиція - 737 928 245,88 грн., остаточна пропозиція - 700 957 892,88 грн. з ПДВ;

- ТОВ "ТРЕИ?Д ЛАИ?НС РІТЕИ?Л": первинна пропозиція - 816 675 097,77 грн., остаточна пропозиція - 816 675 097,77 грн. з ПДВ.

25 липня 2023 року о 14:23 відбулося розкриття тендерних пропозицій учасників.

Судом встановлено, що 03.08.2023 на засіданні колегіального органу Міністерства оборони України з питань оборонних закупівель, було прийнято рішення, оформлене протоколом від 03.08.2023 за №2/50/6, яким визначено ТОВ "Трейд Граніт Інвест" переможцем спрощеної закупівлі: Продукти харчування та сушені продукти різні (158900000-3) (продукти харчування (комплект продуктів харчування за Каталогом продуктів) для особового складу (годування штатних тварин) військових частин (установ) та військових навчальних закладів Збройних Сил України в стаціонарних та польових умовах на 2023 рік), які дислоковані у Львівській області, у кількості 6 161 725,5 комплектів на загальну вартість товару 690 113 255,00 грн. з ПДВ (112,20 грн. з ПДВ за комплект).

Не погоджуючись з правомірністю прийняття відповідачем вказаного рішення, позивач звернувся до суду з даним позовом про визнання його протиправним та скасування, з приводу чого суд зазначає таке.

Частиною 2 статті 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Загальні правові засади планування, порядок формування обсягів та особливостей здійснення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони, а також інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони, а також порядок здійснення державного і демократичного цивільного контролю у сфері оборонних закупівель визначає Закон України «Про оборонні закупівлі» від 17.07.2020 № 808-IX (далі - Закон № 808-IX).

Відповідно до частин 1 та 2 ст. 2 Закону № 808-IX цей Закон застосовується за умови, що:

вартість предмета закупівлі для товарів і послуг оборонного призначення, інших товарів і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, для робіт оборонного призначення та робіт для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони - 1,5 мільйона гривень, до визначених цим Законом державних замовників, які здійснюють оборонні закупівлі;

закупівля товарів, робіт і послуг оборонного призначення містить відомості, що становлять державну таємницю, а також у разі закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення за закритими закупівлями незалежно від вартості такої закупівлі.

Закупівля товарів, робіт і послуг здійснюється державними замовниками відповідно до Закону України "Про публічні закупівлі" з урахуванням особливостей, встановлених цим Законом.

На виконання ч. 1 ст. 3 Закону № 808-IX оборонні закупівлі здійснюються на основі таких принципів:

своєчасність та відповідність прийнятим рішенням щодо захисту національних інтересів України, забезпечення потреб безпеки і оборони;

послідовність прийняття та виконання рішень щодо розроблення, закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, систематичність їх виконання;

конкурентність;

ефективність використання коштів, результативність;

відкритість та прозорість (крім відомостей, що становлять державну таємницю і розголошення яких може завдати шкоди національній безпеці);

запобігання корупції, зловживанням та дискримінації;

цілісність, узгодженість, системність планування та фінансування оборонних закупівель, урахування пріоритетів і обмежень, встановлених державними програмами у сферах національної безпеки і оборони.

Відповідно до частин 1, 4-6 ст. 16 Закону № 808-IX придбання державними замовниками товарів, робіт і послуг може здійснюватися шляхом застосування однієї з таких закупівель:

1) закрита закупівля:

переговори;

поетапні переговори;

2) торги з обмеженою участю;

3) спрощені торги із застосуванням електронної системи закупівель.

Спрощені торги із застосуванням електронної системи закупівель здійснюються державним замовником у порядку та на умовах, визначених розділом I, статтею 23 розділу II і розділом III цього Закону.

Торги з обмеженою участю, спрощені торги із застосуванням електронної системи закупівель здійснюються державним замовником шляхом використання електронної системи закупівель.

Оборонні закупівлі на період дії правового режиму воєнного стану здійснюються державним замовником у порядку та на умовах, визначених розділом IV цього Закону.

За приписами ч. 1 ст. 17 Закону № 808-IX державний замовник обирає один або декілька серед таких критеріїв оцінки пропозицій учасників процедур закупівель:

1) ціна;

2) ціна разом з іншими критеріями оцінки (питома вага ціни у складі критерію не може бути нижчою 60 відсотків), зокрема:

умови оплати;

строк виконання;

рівень забезпечення життєвого циклу (гарантійне та сервісне обслуговування, утилізація тощо);

локалізація виробництва (питома вага цього критерію не може бути нижчою 25 відсотків);

3) вартість життєвого циклу.

Стаття 24 Закону № 808-IX визначає, що спрощені торги із застосуванням електронної системи закупівель - це процедура, що застосовується державним замовником під час дії особливого періоду в Україні або у період введення надзвичайного стану, або у період проведення антитерористичної операції, або у період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, у разі якщо відомості про закупівлю товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони не становлять державної таємниці.

Спрощені торги із застосуванням електронної системи закупівель здійснюються у порядку, передбаченому для проведення відкритих торгів Законом України "Про публічні закупівлі", з урахуванням особливостей, встановлених статтею 23 та розділами I, III цього Закону.

Стаття 25 Закону № 808-IX визначає особливості проведення спрощених торгів із застосуванням електронної системи закупівлі, зокрема:

У разі прийняття державним замовником рішення про проведення спрощених торгів із застосуванням електронної системи закупівель відбір учасників здійснюється у порядку, визначеному цим Законом.

Оголошення про проведення відбору розміщується державним замовником в електронній системі закупівель протягом одного робочого дня після прийняття рішення про закупівлю.

Період для подання цінових пропозицій визначається державним замовником та не може становити менше шести робочих днів з дати розміщення оголошення про проведення відбору на офіційному веб-сайті уповноваженого органу з питань закупівель.

В оголошенні про проведення відбору обов`язково зазначаються:

1) найменування державного замовника, його код ЄДРПОУ, юридична та фактична адреса, електронна адреса;

2) найменування предмета закупівлі, код відповідно до державного класифікатора, що діє на день проведення закупівлі;

3) технічні, якісні та кількісні характеристики і вимоги до предмета закупівлі з урахуванням вимог пункту 3 частини другої статті 22 Закону України "Про публічні закупівлі";

4) очікувана вартість предмета закупівлі із зазначенням інформації про включення до очікуваної вартості податку на додану вартість;

5) кількість товару та місце його поставки, місце, в якому мають бути виконані роботи чи надані послуги, їх обсяг, строки поставки товарів, виконання робіт, надання послуг;

6) дата і час закінчення періоду подання цінових пропозицій;

7) розмір мінімального кроку пониження ціни під час електронного аукціону у відсотках або грошових одиницях (не менше 1 відсотка очікуваної вартості товару, роботи, послуги) та формула, що буде застосовуватися при проведенні електронного аукціону для визначення показників інших критеріїв оцінки (у разі їх обрання державним замовником);

8) перелік критеріїв та методика оцінки цінової пропозиції із зазначенням питомої ваги критеріїв;

9) розмір, строк, вид та умови повернення чи неповернення забезпечення цінової пропозиції (у разі якщо державний замовник вимагає його надання);

10) розмір, строк, вид та умови надання, умови повернення чи неповернення забезпечення виконання договору про закупівлю (у разі якщо державний замовник вимагає його надання);

11) прізвище, ім`я та по батькові, посада однієї чи кількох посадових осіб державного замовника, уповноважених здійснювати зв`язок з учасниками відбору;

12) один або декілька кваліфікаційних критеріїв до учасників відбору відповідно до статті 16 Закону України "Про публічні закупівлі" та до частини другої статті 22 цього Закону (за наявності), вимоги, встановлені статтею 17 Закону України "Про публічні закупівлі", та інформація про спосіб підтвердження відповідності учасників відбору визначеним критеріям і вимогам згідно із законодавством;

13) у разі закупівлі робіт - інформація відповідно до вимог пункту 17 частини другої статті 22 Закону України "Про публічні закупівлі";

14) необхідність надання одиниці товару (на вимогу державного замовника);

15) інша необхідна інформація залежно від предмета закупівлі.

Одночасно з розміщенням оголошення про проведення відбору державний замовник також оприлюднює проект договору про закупівлю.

Технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі і кваліфікаційні критерії до учасників відбору не можуть містити дискримінаційних умов та зменшувати рівень конкуренції.

Оголошення про проведення відбору обов`язково додатково оприлюднюється в електронній системі закупівель англійською мовою, якщо очікувана вартість закупівлі перевищує суму:

для товарів і послуг - 500 тисяч гривень;

для робіт - 5 мільйонів гривень.

Обов`язковому опублікуванню підлягають відомості, передбачені пунктами 2, 4, 5 і 6 частини третьої цієї статті.

Державний замовник має право оприлюднити додатково англійською мовою інші відомості, передбачені частиною третьою цієї статті.

Державний замовник може обрати один або декілька критеріїв оцінки, визначених статтею 17 цього Закону.

У разі обрання державним замовником критеріїв оцінки, передбачених частиною сьомою цієї статті, ціна розраховується електронною системою закупівель з урахуванням показників таких критеріїв оцінки за математичною формулою, наведеною в оголошенні про проведення відбору.

Учасник відбору має право не пізніше ніж за три робочі дні до закінчення строку подання цінових пропозицій звернутися через електронну систему закупівель до державного замовника за роз`ясненнями щодо технічних, якісних та кількісних характеристик предмета закупівлі та/або щодо кваліфікаційних критеріїв до учасників відбору, та/або з вимогою про усунення порушення під час проведення закупівлі.

Державний замовник повинен протягом двох робочих днів з дня надходження такого звернення надати відповідь на нього в електронній системі закупівель.

У разі несвоєчасного надання або ненадання державним замовником відповіді на звернення строк подання цінових пропозицій продовжується в електронній системі закупівель таким чином, щоб з моменту надання відповіді до закінчення строку подання цінових пропозицій залишалося не менше трьох робочих днів.

Державний замовник може внести зміни до технічних, якісних та кількісних характеристик предмета закупівлі та/або проекту договору, та/або кваліфікаційних критеріїв до учасників відбору лише в період подання цінових пропозицій, який продовжується в електронній системі закупівель таким чином, щоб з моменту внесення змін до закінчення періоду подання цінових пропозицій залишалося не менше трьох робочих днів.

Цінова пропозиція подається учасником відбору в електронному вигляді шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, де зазначається інформація про ціну або ціну з іншими критеріями оцінки (у разі обрання державним замовником інших критеріїв).

Одночасно з ціновою пропозицією учасник відбору надає державному замовнику забезпечення цінової пропозиції у вигляді гарантії або грошових коштів (депозиту) в розмірі, що не перевищує 0,5 відсотка очікуваної вартості закупівлі робіт та 3 відсотки очікуваної вартості закупівлі товарів чи послуг, якщо таке забезпечення вимагалося в оголошенні про проведення відбору.

Інформація від учасника відбору про його відповідність кваліфікаційним вимогам, вимогам, визначеним статтею 17 Закону України "Про публічні закупівлі", включаючи інформацію про кінцевих бенефіціарних власників юридичної особи (крім громадських формувань, адвокатських об`єднань, торгово-промислових палат, об`єднань співвласників багатоквартирних будинків, релігійних організацій, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, державних та комунальних підприємств, установ, організацій), а також про відповідність товару, роботи чи послуги технічним, якісним та кількісним характеристикам предмета закупівлі, зазначеним в оголошенні про проведення відбору, завантажується ним в електронну систему закупівель самостійно. У разі відсутності в юридичної особи кінцевого бенефіціарного власника, у тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник - юридична особа, вноситься відмітка про причину його відсутності.

Забезпечення цінової пропозиції не повертається учаснику відбору виключно у разі:

1) відмови учасника відбору, який став переможцем спрощених торгів, від укладення договору про закупівлю у визначений державним замовником строк;

2) ненадання учасником відбору документів, що підтверджують відсутність підстав, передбачених статтею 17 Закону України "Про публічні закупівлі";

3) ненадання переможцем спрощених торгів забезпечення виконання договору про закупівлю у визначені державним замовником строки після отримання повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, якщо надання такого забезпечення вимагалося в оголошенні про проведення відбору.

Електронна система закупівель автоматично призначає час і дату проведення аукціону.

Ранжування всіх поданих учасниками відбору цін/приведених цін здійснюється в електронній системі закупівель автоматично, від найвищої запропонованої ціни/приведеної ціни до найнижчої, та оприлюднюється автоматично під час аукціону.

Під час проведення аукціону розкривається лише інформація про ціни/приведені ціни, запропоновані учасниками відбору, та їхні позиції в рейтинговій таблиці. Інформація про учасників відбору автоматично оприлюднюється електронною системою закупівель одразу після завершення аукціону.

Ціна, подана учасником відбору за результатами відбору, є остаточною. Учасник відбору, цінова пропозиція якого визнана електронною системою закупівель найбільш економічно вигідною, може зменшити її лише після оприлюднення протоколу про недоліки.

Державний замовник протягом трьох робочих днів з дня завершення аукціону розглядає цінову пропозицію учасника відбору, визнану електронною системою закупівель найбільш економічно вигідною, та інші документи і протягом одного робочого дня оприлюднює протокол з недоліками, виявленими під час розгляду цінової пропозиції.

За результатами розгляду цінових пропозицій у порядку, визначеному цією частиною, за умови відсутності будь-яких недоліків, державний замовник приймає рішення про намір укласти договір про закупівлю та оприлюднює його протягом одного робочого дня після прийняття рішення.

Переможець торгів у строк, що не перевищує трьох робочих днів з дати оприлюднення на офіційному веб-сайті уповноваженого органу з питань закупівель рішення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати державному замовнику документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктами 2, 3, 5, 6 і 8 частини першої статті 17 Закону України "Про публічні закупівлі".

Статтею 26 Закону № 808-IX визначені підстави для відхилення цінових пропозицій.

Так, державний замовник відхиляє цінову пропозицію у разі, якщо:

1) учасник відбору:

не усунув недоліки у поданих ним документах протягом 24 годин з моменту його ознайомлення з такими недоліками в електронній системі закупівель;

не відповідає кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, визначеним державним замовником відповідно до статті 22 цього Закону;

не надав забезпечення цінової пропозиції (якщо надання забезпечення вимагалося державним замовником в оголошенні про проведення відбору);

протягом одного року до дати оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі більше двох разів не підписав або відмовився від підписання договору про закупівлю (у тому числі через неукладення договору учасником) із державним замовником, який проводить таку спрощену закупівлю;

не виконав умови (умов) договору щодо якості та/або строку поставки товарів, виконання робіт, надання послуг - більше одного разу.

Замовник може прийняти рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та може відхилити тендерну пропозицію учасника в разі, якщо учасник процедури закупівлі не виконав свої зобов`язання за раніше укладеним договором про закупівлю з цим самим замовником, що призвело до його дострокового розірвання, і було застосовано санкції у вигляді штрафів та/або відшкодування збитків - протягом трьох років з дати дострокового розірвання такого договору.

Учасник процедури закупівлі, що перебуває в обставинах, зазначених у частині другій цієї статті, може надати підтвердження вжиття заходів для доведення своєї надійності, незважаючи на наявність відповідної підстави для відмови в участі у процедурі закупівлі. Для цього учасник (суб`єкт господарювання) повинен довести, що він сплатив або зобов`язався сплатити відповідні зобов`язання та відшкодування завданих збитків.

Якщо замовник вважає таке підтвердження достатнім, учаснику не може бути відмовлено в участі в процедурі закупівлі;

2) переможець:

не підписав або відмовився від підписання договору про закупівлю за поданою ним ціною/приведеною ціною за результатами проведеного аукціону;

не підписав або відмовився від підписання договору про закупівлю у визначений державним замовником строк;

не надав документів, що підтверджують відсутність підстав, передбачених статтею 17 Закону України "Про публічні закупівлі".

У разі виявлення державним замовником невідповідності документів учасника відбору встановленим вимогам або відсутності будь-якого із документів учасник відбору може усунути недоліки в документах (крім випадку відсутності забезпечення цінової пропозиції) шляхом прикріплення уточнених або нових документів в електронній системі закупівель протягом 24 годин з моменту повідомлення учасника відбору про виявлені недоліки.

Рішення державного замовника стосовно учасника відбору, який вчинив порушення, зазначені в абзацах шостому і сьомому пункту 1 частини першої цієї статті, оприлюднюється у день виявлення порушення на офіційному веб-сайті державного замовника.

У такому рішенні зазначаються:

1) найменування суб`єкта господарювання - учасника відбору, його код ЄДРПОУ, місцезнаходження;

2) вид, дата та кількість порушень;

3) документ, що підтверджує порушення;

4) унікальний номер проведення аукціону в електронній системі закупівель.

З дня оприлюднення такого рішення державного замовника учасник вважається таким, що вчинив відповідне порушення, передбачене абзацами шостим і сьомим пункту 1 частини першої цієї статті.

Інформація про відхилення цінової пропозиції учасника відбору із зазначенням підстави оприлюднюється в електронній системі закупівель.

У разі відхилення цінової пропозиції учасника відбору, який запропонував найнижчу ціну/приведену ціну, розглядається наступна цінова пропозиція з найнижчою ціною/приведеною ціною.

З матеріалів справи вбачається, що спірна закупівля проведена відповідачем на підставі ст. 14 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі - Закон № 922-VIII), згідно якої, спрощена закупівля проводиться замовником із застосуванням електронного аукціону відповідно до статті 30 цього Закону.

Спрощена закупівля складається з таких послідовних етапів:

1) оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі;

2) уточнення інформації, зазначеної замовником в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі;

3) подання пропозицій учасниками;

4) проведення електронного аукціону відповідно до статті 30 цього Закону;

5) розгляд на відповідність умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі та вимогам до предмета закупівлі, пропозиції учасника;

6) визначення переможця спрощеної закупівлі та укладення договору про закупівлю;

7) розміщення звіту про результати проведення закупівлі відповідно до статті 19 цього Закону.

В оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, що оприлюднюється замовником відповідно до статті 10 цього Закону, обов`язково зазначаються:

1) найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код замовника в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, його категорія;

2) назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності);

3) інформація про технічні, якісні та інші характеристики предмета закупівлі;

4) кількість та місце поставки товарів або обсяг і місце виконання робіт чи надання послуг;

5) строк поставки товарів, виконання робіт, надання послуг;

6) умови оплати;

7) очікувана вартість предмета закупівлі;

8) період уточнення інформації про закупівлю (не менше трьох робочих днів з дня оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі в електронній системі закупівель);

9) кінцевий строк подання пропозицій (строк для подання пропозицій не може бути менше ніж два робочі дні з дня закінчення періоду уточнення інформації про закупівлю);

10) перелік критеріїв та методика оцінки пропозицій із зазначенням питомої ваги критеріїв;

11) розмір та умови надання забезпечення пропозицій учасників (якщо замовник вимагає його надати);

12) розмір та умови надання забезпечення виконання договору про закупівлю (якщо замовник вимагає його надати);

13) розмір мінімального кроку пониження ціни під час електронного аукціону в межах від 0,5 відсотка до 3 відсотків або в грошових одиницях очікуваної вартості закупівлі.

В оголошенні про проведення спрощеної закупівлі може зазначатися інша інформація.

Вимоги до предмета закупівлі, визначені замовником, можуть зазначатися шляхом завантаження окремих файлів до оголошення про проведення спрощеної закупівлі або в електронній формі з окремими полями в електронній системі закупівель.

У вимогах до предмета закупівлі, що містять посилання на конкретну торговельну марку чи фірму, патент, конструкцію або тип предмета закупівлі, джерело його походження або виробника, замовник може вказати, які аналоги та/або еквіваленти приймаються у пропозиціях учасників.

Оголошення про проведення спрощеної закупівлі та вимоги до предмета закупівлі не повинні містити вимог, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.

Замовником визначаються вимоги щодо надання забезпечення пропозиції відповідно до статті 25 цього Закону та забезпечення виконання договору про закупівлю відповідно до статті 27 цього Закону.

У період уточнення інформації учасники спрощеної закупівлі мають право звернутися до замовника через електронну систему закупівель за роз`ясненням щодо інформації, зазначеної в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, щодо вимог до предмета закупівлі та/або звернутися до замовника з вимогою щодо усунення порушення під час проведення спрощеної закупівлі.

Усі звернення за роз`ясненнями, звернення з вимогою щодо усунення порушення автоматично оприлюднюються в електронній системі закупівель без ідентифікації особи, яка звернулася до замовника.

Замовник протягом одного робочого дня з дня їх оприлюднення зобов`язаний надати роз`яснення на звернення учасників спрощеної закупівлі, які оприлюднюються в електронній системі закупівель, та/або внести зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі, та/або вимог до предмета закупівлі.

У разі внесення змін до оголошення про проведення спрощеної закупівлі строк для подання пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель не менше ніж на два робочі дні.

Замовник має право з власної ініціативи внести зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі та/або вимог до предмета закупівлі, але до початку строку подання пропозицій. Зміни, що вносяться замовником, розміщуються та відображаються в електронній системі закупівель у вигляді нової редакції документів.

Для проведення спрощеної закупівлі із застосуванням електронного аукціону має бути подано не менше двох пропозицій.

У разі якщо була подана одна пропозиція, електронна система закупівель після закінчення строку подання пропозицій автоматично переходить до етапу розгляду на відповідність умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі пропозиції учасника.

Пропозиції подаються учасниками після закінчення строку періоду уточнення інформації, зазначеної замовником в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, в електронному вигляді шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, де зазначається інформація про ціну та інші критерії оцінки (у разі їх встановлення замовником), шляхом завантаження необхідних документів через електронну систему закупівель, що підтверджують відповідність вимогам, визначеним замовником.

Електронна система закупівель автоматично формує та надсилає повідомлення учаснику про отримання його пропозиції із зазначенням дати та часу.

Кожен учасник має право подати лише одну пропозицію, у тому числі до визначеної в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі частини предмета закупівлі (лота).

Пропозиції учасників, подані після закінчення строку їх подання, електронною системою закупівель не приймаються.

Пропозиція учасника повинна містити підтвердження надання учасником забезпечення пропозиції, якщо таке забезпечення передбачено оголошенням про проведення спрощеної закупівлі.

Учасник має право внести зміни або відкликати свою пропозицію до закінчення строку її подання без втрати свого забезпечення пропозиції.

Такі зміни або заява про відкликання пропозиції враховуються, якщо вони отримані електронною системою закупівель до закінчення строку подання пропозицій.

Розкриття пропозицій відбувається у порядку, передбаченому абзацами першим і другим частини першої статті 28 цього Закону.

Замовник розглядає на відповідність умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі пропозицію учасника, яка за результатами електронного аукціону (у разі його проведення) визначена найбільш економічно вигідною.

Строк розгляду найбільш економічно вигідної пропозиції не повинен перевищувати п`ять робочих днів з дня завершення електронного аукціону.

За результатами оцінки та розгляду пропозиції замовник визначає переможця.

Повідомлення про намір укласти договір про закупівлю замовник оприлюднює в електронній системі закупівель.

У разі відхилення найбільш економічно вигідної пропозиції відповідно до частини тринадцятої цієї статті замовник розглядає наступну пропозицію учасника, який за результатами оцінки надав наступну найбільш економічно вигідну пропозицію.

Наступна найбільш економічно вигідна пропозиція визначається електронною системою закупівель автоматично.

Замовник відхиляє пропозицію в разі, якщо:

1) пропозиція учасника не відповідає умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі;

2) учасник не надав забезпечення пропозиції, якщо таке забезпечення вимагалося замовником;

3) учасник, який визначений переможцем спрощеної закупівлі, відмовився від укладення договору про закупівлю;

4) якщо учасник протягом одного року до дати оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі відмовився від підписання договору про закупівлю більше двох разів із замовником, який проводить таку спрощену закупівлю.

Інформація про відхилення пропозиції протягом одного дня з дня прийняття рішення замовником оприлюднюється в електронній системі закупівель та автоматично надсилається учаснику, пропозиція якого відхилена через електронну систему закупівель.

Учасник, пропозиція якого відхилена, може звернутися до замовника з вимогою надати додаткову аргументацію щодо причин невідповідності його пропозиції умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі. Не пізніше ніж через три робочих дні з дня надходження такого звернення через електронну систему закупівель замовник зобов`язаний надати йому відповідь.

Замовник може укласти договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем спрощеної закупівлі, на наступний день після оприлюднення повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, але не пізніше ніж через 20 днів.

Договір про закупівлю укладається згідно з вимогами статті 41 цього Закону.

Звіт про результати проведення закупівлі оприлюднюється у порядку, передбаченому статтями 10 і 19 цього Закону.

Замовник відміняє спрощену закупівлю в разі:

1) відсутності подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт і послуг;

2) неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель;

3) скорочення видатків на здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг.

Спрощена закупівля автоматично відміняється електронною системою закупівель у разі:

1) відхилення всіх пропозицій згідно з частиною 13 цієї статті;

2) відсутності пропозицій учасників для участі в ній.

Спрощена закупівля може бути відмінена частково (за лотом).

Повідомлення про відміну закупівлі оприлюднюється в електронній системі закупівель:

замовником протягом одного робочого дня з дня прийняття замовником відповідного рішення;

електронною системою закупівель протягом одного робочого дня з дня автоматичної відміни спрощеної закупівлі внаслідок відхилення всіх пропозицій згідно з частиною тринадцятою цієї статті або відсутності пропозицій учасників для участі у ній.

Повідомлення про відміну закупівлі автоматично надсилається всім учасникам електронною системою закупівель в день його оприлюднення.

З метою захисту своїх прав та охоронюваних законом інтересів учасник спрощеної закупівлі може звернутися до замовника та/або до органу, що здійснює контроль над замовником, або до суду.

Рішення та дії замовника можуть бути оскаржені учасником спрощеної закупівлі у судовому порядку.

Звертаючись до суду з позовом у цій справі, позивач стверджує, що тендерна пропозиція учасника ТОВ «Трейд Граніт Інвест» мала бути відхилена відповідачем як така, що не відповідає умовам, визначеним в Оголошенні про проведення спрощеної закупівлі та вимогам до предмета закупівлі, оскільки у складі Пропозиції ТОВ «Трейд Граніт Інвест» у п. 1 форми «Цінова пропозиція» зазначено: Розмір сплати податку (податок на додану вартість або єдиний податок) у відсотках: єдиний податок 2% або податок на додану вартість 20%. ТОВ «Трейд Граніт Інвест» у складі пропозиції надано цінову пропозицію та розцінений Каталог продуктів харчування з врахуванням 20% ПДВ. Однак, згідно документів у складі тендерної пропозиції, ТОВ «Трейд Граніт Інвест» перейшло на спрощену систему оподаткування 12.05.2022, є платником єдиного податку третьої групи за ставкою 2%, що підтверджується витягом з реєстру платників єдиного податку станом. Тобто, при розрахунку ціни ТОВ «Трейд Граніт Інвест» було збільшено ціну на 20%, що суперечить системі оподаткування, на якій знаходиться учасник закупівлі на момент подання пропозиції.

Судом встановлено та учасниками справи не заперечується, що у складі пропозиції ТОВ «Трейд Граніт Інвест» було надано заповнену форму «Цінова пропозиції» Додатку № 1 до Оголошення про проведення спрощеної закупівлі, яка передбачає таку форму: Загальну вартість товару без ПДВ - х; крім того ПДВ - х; Загальну вартість товару з ПДВ - х.

Так, позивачем зазначено у формі «Цінова Пропозиція» № 14/07-08:

Загальна вартість товару без ПДВ: 605 081 444,10

Крім того ПДВ: 121 016 288,82

Загальна вартість товару з ПДВ: 726 097 732,92.

В Формі «Цінова пропозиція» № 01/08-07 зазначено: Загальна вартість товару без ПДВ: 605 081 444,10

Крім того ПДВ: 121 016 288,82

Загальна вартість товару з ПДВ: 726 097 732,92.

Ціна пропозиції за результатами електронного аукціону (ураховуючи зменшення):

Загальна вартість товару без ПДВ: 575 094 379,17

Крім того ПДВ: 115 018 875,83

Загальна вартість товару з ПДВ: 690 113 255,00.

В обох цінових пропозиція у п. 1 зазначено: «Розмір сплати податку (податок на додану вартість або єдиний податок) у відсотках: єдиний податок 2%, або податок на додану вартість 20%».

Також, позивач надав у складі пропозиції сканований оригінал:

- витягу з Реєстру платників податку на додану вартість № 2326504500491, з якого вбачається, що дата реєстрації ТОВ «Трейд Граніт Інвест» платником податку на додану вартість 01.03.2022;

- витягу з реєстру платників Єдиного податку № 71982, відповідно до якого ТОВ «Трейд Граніт Інвест» обрано для переходу на спрощену систему оподаткування 12.05.2022 - 3 група; дата застосування ставки та групи 12.05.2022 - 2 відсотки ставка до доходу;

- довідки № 14/07-05, де роз`яснено що ТОВ «Трейд Граніт Інвест» взято на облік платників податків 03.02.2022 на загальній системі оподаткування (номер взяття на облік платника податків 265022033619), та товариство зареєстровано платником ПДВ. Дата реєстрації 01.03.2022, індивідуальний податковий номер 44638772608.

15.03.2022 був прийнятий Закон України №2120-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (далі - Закон № 2120-ІХ, набув чинності 17.03.2022), яким до Податкового кодексу України такі зміни:

У розділ XX «Перехідні положення»: підрозділ 8 доповнено пунктом 9 такого змісту:

«Установити, що тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного надзвичайного стану на території України, положення розділу XIV Податкового кодексу України застосовуються з урахуванням таких особливостей:

9.2. Платниками єдиного податку третьої групи можуть бути фізичні особи - підприємці та юридичні особи - суб`єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень.

До таких осіб не застосовується обмеження щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

9.4. Відсоткова ставка єдиного податку для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, встановлюється у розмірі 2 відсотки доходу.

9.5. Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, звільняються від обов`язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на додану вартість з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

9.6. Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, є квартал.

Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку за податковий (звітний) квартал із зазначенням суми помісячного доходу у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Такі платники єдиного податку щомісяця до 15 числа сплачують авансовий внесок єдиного податку за підсумками попереднього календарного місяця.

9.8. Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником з особливостями, встановленими цим пунктом, суб`єкт господарювання до останнього числа місяця, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву.

9.9. Після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники єдиного податку третьої групи, які на день припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України використовували особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом.

Платник податку має право самостійно відмовитися від використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення".

Учасниками справи не заперечується, ТОВ «Трейд Граніт Інвест» відповідно до положень Закону №2120-ІХ перейшло на спрощену систему оподаткування 12.05.2022 та стало платником єдиного податку 3 групи за ставкою 2 % на період воєнного, надзвичайного стану.

Отже, застосування ставки податку у розмірі 2 % доходу передбачає включення ПДВ до складу єдиного податку (як у випадку застосування ставки єдиного податку у розмірі 5 % доходу). Оскільки режим єдиного податку за ставкою 2 % має обмежений (тимчасовий) термін дії із подальшим автоматичним відновленням порядку обчислення ПДВ, він відрізняється від унормованого законодавством поняття «єдиного податку», встановленого пунктом 291.5 статті 291 ПК України. Суб`єкти господарювання, які обирають 3 групу єдиного податку зі ставкою 2% доходу та на час переходу на спрощену систему оподаткування перебувають у статусі платника ПДВ, у відповідності до положень пп. 9.5 та 9.9 п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України реєстрація платника ПДВ не анулюється, а є призупиненою на період перебування такого суб`єкта господарювання на 3 групі єдиного податку зі ставкою 2 % доходу.

Про аналогічні підходи зазначено в роз`ясненнях Державної податкової служби України опублікованих на офіційному сайті ДПС України 22.03.2022, які долучені до матеріалів справи.

У подальшому до пункту 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України неодноразово вносилися зміни.

Зокрема, Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30 червня 2023 року №3219-IX, який набрав чинності 01.08.2023, абзац перший пункту 9 підрозділу 8 розділу XX ПК України викладено в такій редакції:

"9. Установити, що тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше ніж до 1 серпня 2023 року, положення розділу XIV цього Кодексу застосовуються з урахуванням таких особливостей".

Також пункт 9 доповнений пунктами такого змісту:

"9-1. Особливості переходу суб`єктів господарювання, які використовували особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 цього підрозділу, на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених пунктом 9 цього підрозділу

9-1.1. Платники єдиного податку третьої групи, які станом на 31 липня 2023 року використовували особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 цього підрозділу, та не відмовилися від їх використання самостійно, з 1 серпня 2023 року автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених пунктом 9 цього підрозділу.

Новостворені суб`єкти господарювання, які з дня державної реєстрації обрали спрощену систему оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 цього підрозділу, автоматично вважаються платниками єдиного податку третьої групи із ставкою єдиного податку у розмірі, визначеному підпунктом 2 пункту 293.3 статті 293 цього Кодексу.

9-1.2. Платники податків, у яких була призупинена реєстрація платником податку на додану вартість відповідно до підпункту 9.5 пункту 9 цього підрозділу та яким з 1 серпня 2023 року автоматично відновлено права та обов`язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX цього Кодексу, за товарами, необоротними активами, придбаними/виготовленими/ввезеними на митну територію України з податком на додану вартість до початку застосування особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 цього підрозділу, які використані (поставлені, реалізовані) в період застосування особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 цього підрозділу, зобов`язані не пізніше 31 жовтня 2023 року нарахувати податкові зобов`язання відповідно до пункту 198.5 статті 198 цього Кодексу. При цьому база оподаткування при нарахуванні податкових зобов`язань за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на перше число місяця, в якому вони були використані (поставлені, реалізовані), а в разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни, за товарами - виходячи з вартості їх придбання.

9-1.2.1. Платники податків, у яких була призупинена реєстрація платником податку на додану вартість відповідно до підпункту 9.5 пункту 9 цього підрозділу та яким з 1 серпня 2023 року автоматично відновлено права та обов`язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX цього Кодексу, не пізніше 31 жовтня 2023 року включають до складу податкового кредиту суми податку на додану вартість, що були сплачені під час ввезення товарів, необоротних активів, під час застосування особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 цього підрозділу. При цьому такі платники податків зобов`язані не пізніше 31 жовтня 2023 року нарахувати податкові зобов`язання відповідно до пункту 198.5 статті 198 цього Кодексу за товарами, необоротними активами, ввезеними на митну територію України та використаними (поставленими, реалізованими) в період застосування особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 цього підрозділу, в тому звітному періоді, в якому суми податку на додану вартість, що були сплачені при ввезенні таких товарів, необоротних активів під час застосування особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 цього підрозділу, включено до складу податкового кредиту. База оподаткування при нарахуванні податкових зобов`язань за такими необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на перше число місяця, протягом якого вони були використані (поставлені, реалізовані), а в разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни, за товарами - виходячи з вартості їх придбання (митної вартості)».

Згідно з карткою документа, розміщеною на офіційному веб-сайті Верховної Ради України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/card/3219-20), вищевказаний Закон був прийнятий 30.06.2023 (законопроект №8401 від 31.01.2023), тобто як на момент розміщення оголошення про закупівлю, так і на момент подання третьою особою тендерної пропозиції, учасники закупівлі та замовник мали бути обізнані про автоматичний перехід (повернення) ТОВ «Трейд Граніт Інвест» з 1 серпня 2023 року на загальну систему оподаткування з автоматичним відновленням порядку обчислення ПДВ.

З урахуванням цього, суд погоджується з твердженнями відповідача та третьої особи про те, що враховуючи тимчасовий термін дії режиму єдиного податку за ставкою 2% для ТОВ «Трейд Граніт Інвест», та зважаючи на вимогу Додатку 1 «форма «цінова пропозиція» до Оголошення про проведення спрощеної процедури закупівлі щодо зазначення розміру сплати податку (податку на додану вартість або єдиного податку) у відсотках та те, що з моменту скасування спеціальної групи оподаткування зі ставкою 2% єдиного податку третьої особи вона автоматично стає платником ПДВ, ТОВ «Трейд Граніт Інвест» обґрунтовано зазначено у Ціновій пропозиції суму ціни з урахуванням сум ПДВ.

Більш того, суд зазначає, що правомірності включенню ТОВ «Трейд Граніт Інвест» у склад цінової пропозиції сум податку на додану вартість вже була надана оцінка судом під час розгляду адміністративної справи №320/22923/23, в межах якої була встановлена протиправність рішення Міністерства оборони України щодо відхилення пропозиції ТОВ «Трейд Граніт Інвест» саме з вищевказаних підстав.

Тобто, при розгляді тендерної пропозиції ТОВ «Трейд Граніт Інвест» під час закупівлі з ідентифікатором UA-2023-07-13-012196-a відповідачем був врахований правовий висновок суду, викладений у рішенні Київського окружного адміністративного суду від 06.07.2023 у справі №320/22923/23, залишеному без змін постановою Шостого апеляційного адміністративного суду від 10.07.2023.

З урахуванням цього, суд вважає безпідставними твердження позивача про те, що цінова пропозиція ТОВ «Трейд Граніт Інвест» не відповідала вимогам пункту 10 розділу 12.3 Оголошення.

Стосовно посилань позивача на невідповідність вимогам Оголошення поданої ТОВ «Трейд Граніт Інвест» у складі тендерної пропозиції банківської гарантії, суд зазначає таке.

Як було вказано вище, приписами пункту 9.1 Оголошення було обумовлено, що замовником вимагається внесення учасником забезпечення пропозиції у формі електронної банківської гарантії - яка повинна бути оформлена відповідно до вимог постанови Правління Національного банку України від 15.12.2004 № 639, містити інформацію про зобов`язанням банку у разі виникнення обставин, передбачених пунктом 9.7 цього розділу, відшкодувати на рахунок Міністерства оборони України кошти у сумі забезпечення пропозиції, визначених у пункті 9.3 цього розділу та обов`язково повинно бути накладено КЕП уповноваженої особи банку.

Разом з гарантією надаються: сканований оригінал/копія банківської ліцензії про надання банківських послуг, виданої банку (копія даного документа повинна бути завірена банком) або витяг з державного реєстру банків та сканований оригінал/копія документа про повноваження особи, котра підписує банківську гарантію (копія даного документа повинна бути завірена банком).

В пункті 9.6 Оголошення визначено, що забезпечення пропозиції повертається учаснику в разі:

- закінчення строку дії пропозиції та забезпечення пропозиції, зазначеного в пункті 9.4 цього розділу;

- укладення договору про закупівлю з учасником, який став переможцем спрощеної закупівлі;

- відкликання пропозиції до закінчення строку її подання;

- закінчення спрощеної закупівлі в разі неукладення договору про закупівлю з жодним з учасників, які подали пропозиції.

Згідно з пунктом 9.8 Оголошення за зверненням учасника, яким було надано забезпечення пропозиції, замовник повідомляє установу, що видала такому учаснику гарантію, про настання підстави для повернення забезпечення пропозиції протягом п`яти днів з дня настання однієї з підстав, визначених в пункті 9.6 цього розділу.

Судом встановлено, що ТОВ «Трейд Граніт Інвест» у складі тендерної пропозиції було подано банківську гарантію від 21.07.2023 №0GO237135/K, надану Публічним акціонерним товариством «МТБ Банк» на суму 9 579 634,63 грн., що застосовується для цілей забезпечення тендерної пропозиції учасника процедури спрощеної закупівлі відповідно до Закону України "Про публічні закупівлі", пунктом 4 якої передбачено, що строком дії гарантії є період з дати початку дії гарантії до закінчення дії гарантії (включно) або до настання однієї з таких підстав залежно від того, що настане раніше:

- сплата бенефіциару суми гарантії;

- отримання гарантом письмової заяви бенефіціара про звільнення гаранта від зобов?язань за цією гарантією;

- отримання гарантом повідомлення принципала про настання однієї з обставин, що підтверджується відповідною інформацією, розміщеною на вебпорталі Уповноваженого органу, а саме:

- закінчення строку дії пропозиції та забезпечення пропозиції (строку дії цієї гарантії);

- укладання договору про закупівлю з учасником, який став переможцем спрощеної закупівлі;

- відкликання пропозиції до закінчення строку її подання;

- закінчення спрощеної закупівлі в разі неукладання договору про закупівлю з жодним із учасників, які подали пропозиції.

Суд зазначає, що наказом Міністерства розвитку економіки та сільського господарства України від 14.12.2020 №2628 «Про затвердження форм і Вимог до забезпечення тендерної пропозиції/пропозиції», затверджено форму забезпечення тендерної пропозиції / пропозиції, а також Вимоги до забезпечення тендерної пропозиції / пропозиції.

Відповідно до затвердженої форми, а саме п. 4 Форми забезпечення тендерної пропозиції/пропозиції

Строком дії гарантії є період з дати початку дії гарантії до дати закінчення дії гарантії (включно) або до настання однієї з таких подій залежно від того, що настане раніше:

сплата бенефіціару суми гарантії;

отримання гарантом письмової заяви бенефіціара про звільнення гаранта від зобов?язань за цією гарантією;

отримання гарантом повідомлення принципала про настання однієї з обставин, що підтверджується відповідною інформацією, розміщеною на вебпорталі Уповноваженого органу, а саме:

закінчення строку дії тендерної пропозиції / пропозиції та забезпечення тендерної пропозиції пропозиції зазначеного в тендерній документаці / оголошенні про проведення спрощеної закупівлі;

укладення договору про закупівлю з учасником, який став переможцем процедури закупівлі (крім переговорної процедури закупівлі) / спрощеної закупівлі;

відкликання принципалом тендерної пропозиції / пропозиції до закінчення строку її подання;

закінчення тендеру / спрощеної закупівлі в разі неукладення договору про закупівлю з жодним з учасників, які подали тендерні пропозиції / пропозиції.

Отже, умови гарантії № 0G023735/К від 21.07.2023 викладені у повній відповідності до Наказу Міністерства розвитку економіки та сільського господарства України від 14.12.2020 №2628.

Як вже зазначалось, відповідно до п. 9.1 Оголошення Замовником вимагається внесення учасником забезпечення пропозиції у формі: електронної банківської гарантії, яка повинна бути оформлена відповідно до вимог постанови Правління Національного банку України від 15.12.2004 №639.

У свою чергу, відповідно до п. 26 Положення про порядок здійснення банками операцій за гарантіями в національній та іноземних валютах, затвердженого Постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 №639 (у редакції постанови Правління Національного банку України 25.01.2018 № 5), реквізити гарантії банку, наданої як забезпечення тендерної пропозиції відповідно до Закону України "Про публічні закупівлі", повинні відповідати вимогам до забезпечення тендерної пропозиції, установленим нормативно-правовим актом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері публічних закупівель.

Тобто, Замовник вимагав, щоб банківська гарантія відповідала постанові Правління НБУ від 15.12.2004 №639, яка передбачає те, що банківська гарантія повинна відповідати вимогам до забезпечення тендерної пропозиції, установленим нормативно-правовим актом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері публічних закупівель, яким у свою чергу є Наказ Міністерства розвитку економіки та сільського господарства України від 14.12.2020 №2628, якому і відповідає банківська гарантія ТОВ «ТРЕЙД ГРАНІТ ІНВЕСТ» №0G0237135/К в повній мірі.

Також суд погоджується з твердженнями відповідача та третьої особи про те, що в банківській гарантії не міститься жодних протиріч вимогам Оголошення.

Так, умовами п. 9.8 Оголошення (відповідно до якого за зверненням учасника, яким було надано забезпечення пропозиції, замовник (тобто бенефіціар) повідомляє установу, що видала такому часнику гарантію про настання підстав для повернення забезпечення пропозиції) повністю відповідає абз. 3 банківської гарантії, де зазначено, що однією з підстав закінчення строку дії гарантії є отримання гарантом письмової заяви бенефіциара про звільнення гаранта від зобов?язань за цієї гарантією.

З наведеного вбачається, що надана ТОВ «Трейд Граніт Інвест» у складі тендерної пропозиції банківська гарантія відповідає як умовам Оголошення, так і вимогам постанови Правління НБУ від 15.12.2004 №639 та Наказу Міністерства розвитку економіки та сільського господарства України від 14.12.2020 №2628, а твердження позивача про протилежне є безпідставними.

Враховуючи викладене, третьою особою відповідно до умов Оголошення надано документи, які повністю відповідають вимогам замовника, а твердження позивача про невідповідність документації, поданої у складі тендерної пропозиції ТОВ «Трейд Граніт Інвест», положенням чинного законодавства не знайшли свого підтвердження під час розгляду даної справи.

При вирішенні даної справи суд враховує, що згідно п. 41 висновку № 11 (2008) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Європи щодо якості судових рішень обов`язок суддів наводити підстави для своїх рішень не означає необхідності відповідати на кожен аргумент захисту на підтримку кожної підстави захисту. Обсяг цього обов`язку може змінюватися залежно від характеру рішення.

Як установлено частиною другою статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Згідно з вимогами частини третьої статті 242 Кодексу адміністративного судочинства України обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені у судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

Відповідно до положень статті 9 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

За загальним правилом, що випливає з принципу змагальності, кожна сторона повинна подати докази на підтвердження обставин, на які вона посилається, або на спростування обставин, про які стверджує інша сторона.

Відповідно до частин першої-другої статті 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Системно проаналізувавши приписи законодавства України, що були чинними на момент виникнення спірних правовідносин між сторонами, зважаючи на взаємний та достатній зв`язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що адміністративний позов є необґрунтованим і задоволенню не підлягає.

Судові витрати відповідно до положень статті 139 КАС України суд залишає за позивачем.

На підставі викладеного, керуючись статтями 243-246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

в и р і ш и в:

У задоволенні адміністративного позову відмовити повністю.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом двох днів з дня його проголошення.

Суддя Дудін С.О.

Джерело: ЄДРСР 112875531
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку