open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/32479/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 серпня 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів при проведені досудового розслідування у кримінальному провадження, внесеному до ЄРДР за № 12023000000000554, -

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження - старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромОфісу Генеральногопрокурора ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до документів, що перебувають у володінні у володінні приватного нотаріусу Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 .

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12023000000000554 від 29.03.2023 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст.190, ч. 1 ст. 263 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що у невстановлений час, невстановлені особи, маючи на меті заволодіти належним громадянину Російської Федерації (далі РФ) ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 майном у вигляді нежилого будинку АДРЕСА_2 , забезпечили виготовлення підробленого паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_6 , а також підробленого нотаріального бланку ВЕК № 434188 на який було нанесено текс оригіналу і відповідні підроблені відбитки печаток нотаріуса, БТІ та підроблені підписи, які містилися на справжньому дублікату договору.

Використовуючи вищевказаний підроблений паспорт, невстановлена особа 20.09.2022 звернулася до ІНФОРМАЦІЯ_2 (заява №557 (НЖ-2022) із запитом приватного нотаріуса ОСОБА_7 для отримання відомостей щодо власників будівлі АДРЕСА_2 .

23.12.2022 приватний нотаріус Київського міського округу ОСОБА_8 внесла до реєстру речових прав (індексний номер рішення: 65889222) відомості щодо наявності у громадянина України ОСОБА_6 права власності на нежилий будинок АДРЕСА_2 . Вказані відомості внесені на підставі підроблених документів, оскільки ОСОБА_6 ніколи не являвся громадянином України. Крім того, ОСОБА_8 внесла відомості, згідно яких ОСОБА_6 має право здійснювати правочини без пред`явлення ідентифікаційного номеру у зв`язку із релігійними переконаннями.

13.02.2023, використовуючи підроблений паспорт на ім`я ОСОБА_6 , членами групи було організовано видачу нотаріальної довіреності від імені ОСОБА_6 на ім`я ОСОБА_9 . Вказана довіреність посвідчена приватним нотаріусом Харківської області ОСОБА_5 .

Згідно наявної інформації, справжній власник вказаної будівлі ОСОБА_6 наприкінці 2021 року звертався до ОСОБА_9 , яка являється брокером, та просив допомогти знайти покупця на належний йому нежитловий будинок. Таким чином, ОСОБА_9 спілкувалася із справжнім власником будівлі, а також з особою, яка використовує підроблений паспорт на ім`я власника.

У подальшому, невідомі особи, використовуючи підроблений паспорт, звернулися до реєстратора приватного нотаріуса ОСОБА_10 , який 20.02.2023 зареєстрував Товариство з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) (далі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ») засновником якого виступила фіктивна особа громадянин України ОСОБА_6 (рішення №1 засновника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »).

Приватний нотаріус ОСОБА_10 своїм рішенням (індексний номер: 66476026 від 20.02.2023), на підставі акту приймання-передачі (серія та номер: 133, виданий 20.02.2023) вніс до реєстру речових прав відомості щодо переходу права власності на будинок АДРЕСА_2 від ОСОБА_6 на засноване ним ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Того ж дня, приватний нотаріус ОСОБА_10 посвідчив акт приймання-передачі частки в статутному капіталі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (реєстрові номери нотаріуса №№ 134, 135), згідно якого фіктивна особа ОСОБА_6 передав належну йому частку в статутному капіталі ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

21.02.2023 приватний нотаріус ОСОБА_10 вніс до Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань відомості, згідно яких ОСОБА_11 являється власником 100% частки у статутному капіталі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у розмірі 40000000 гривень.

Враховуючи викладене, в органу досудового розслідування є достатньо підстав вважати, що невстановлені особи, використовуючи підроблені документи, шахрайським шляхом заволоділи нежилим будинком АДРЕСА_2 .

Також під час досудового розслідування було встановлено, що на фотокартці яка вклеєна до підробленого паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_6 зображений громадянин України ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Для підтвердження або спростування вчинення кримінальних правопорушень, а також для проведення почеркознавчих та технічних експертиз в зазначеному кримінальному провадженні, органу досудового розслідування поряд з іншими документами, необхідний оригінал довіреності від ОСОБА_6 на ОСОБА_9 від 13.02.2023, посвідченої приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_5 та внесеної до реєстру нотаріальних дій №279, яка перебуває у володінні приватного нотаріусу Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_5 .

Дана інформація надасть можливість дослідити механізм вчинення злочину, встановити винних осіб, а також інших осіб, які можуть бути співучасниками злочину у даному кримінальному провадженні та володіти інформацією, необхідною для проведення досудового розслідування, а тому отримання тимчасового доступу до речей і документів, являється єдиним способом отримати дану інформацію.

В заяві поданій до суду слідчий вимоги клопотання підтримав, просив його задовольнити. Судове засідання просив проводити без його участі.

Зважаючи надумку органудосудового розслідуваннявикладену вклопотанні,на підставіч.2ст.163КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, до яких необхідно отримати тимчасовий доступ.

Згідно норми ч. 4 ст. 107 КПК України під час розгляду клопотання слідчим суддею фіксування за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Тимчасовий доступ до речей і документів, у відповідності до ч. 1 ст. 159 КПК України полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно ст. 8-1 Закону України «Про нотаріат» від 02.09.1993 № 3425-XII обшук, виїмка, огляд робочого місця (контори) нотаріуса провадяться на підставі та в порядку, встановленому законом.

Слідчий суддя дослідивши клопотання та долучені до нього документи дійшов висновку про наявність підстав для надання тимчасового доступу до документів, оскільки вказаний захід забезпечення кримінального провадження дійсно спрямований на отримання доказів та перевірку вже отриманих доказів у кримінальному провадження та забезпечить належне проведення експертного дослідження.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 159-164, 309, 372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшим слідчим в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України: ОСОБА_3 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 на тимчасовий доступ до оригіналів документів з можливістю їх вилучення, які перебувають у володінні приватного нотаріусу Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: оригінал довіреності від ОСОБА_6 на ОСОБА_9 від 13.02.2023, посвідченої приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу ОСОБА_5 та внесеної до реєстру нотаріальних дій №279, а також належним чином завірених копій сторінок реєстрів нотаріуса із записами щодо реєстрації вищевказаних нотаріальних дій.

Визначити строк дії ухвали тривалістю шістдесят днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/32479/23-к

Примірник 2- наданий слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 112863044
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку