open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 606/2321/22

Р і ш е н н я

і м е н е м У к р а ї н и

14 серпня 2023 року м.Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Ромазан Л.С.,

при секретарі Кавалко В.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Теребовлі цивільну справу за позовом представника позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 до Теребовлянського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про встановлення факту неправильності запису в актовому записі про народження, -

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 звернувся до суду із позовом до Теребовлянського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про зобов`язання Теребовлянського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести зміни в актовий запис про народження ОСОБА_1 , змінивши його по батькові із « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

05 квітня 2023 року представником позивача подано до суду письмову заяву про уточнення вимог, згідно з якою він просить встановити факт неправильності запису в актовому записі про народження ОСОБА_1 від 21 грудня 1994 року №90, складеного виконавчим комітетом Микулинецької селищної ради Теребовлянського району Тернопільської області, змінивши по батькові заявника із « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на « ІНФОРМАЦІЯ_2 », оскільки справжнім іменем його батька є « ОСОБА_7 », а не « ОСОБА_7 ».

У судове засідання представник позивача не з`явився, подав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності та відсутності позивача.

Представник відповідача Теребовлянського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції у судове засідання не з`явилась, подала до суду письмову заяву про розгляд справи за її відсутності за наявними у справі матеріалами.

26 січня 2023 року представником відповідача подано до суду відзив, з якого вбачається, що підстав для задоволення позову немає, оскільки відповідачем усі дії щодо зміни по батькові позивача вчинено відповідно до Сімейного кодексу України, Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5, які діяли на той час, а тому просить у задоволенні позову відмовити.

Суд, дослідивши та оцінивши докази у справі, встановив.

Відповідно до паспорта громадянина України, виданого ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , по батькові позивача зазначено « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Згідно із первинним актовим записом про народження ОСОБА_1 від 21 грудня 1994 року № 90 його батьком є ОСОБА_7 .

26 жовтня 2004 року батько позивача змінив ім`я на ОСОБА_7 , що підтверджується актовим записом від 26 жовтня 2004 року № 36, вчиненим відділом реєстрації актів цивільного стану Теребовлянського районного управління юстиції Тернопільської області та свідоцтвом про зміну імені, яке видано батькові позивача 23 вересня 2008 року.

З огляду на стан законодавства станом на 26.10.2004 року порядок зміни імені було передбачено Правилами реєстрації актів цивільного стану в Україні, затвердженими наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 № 52/5 в редакції наказу Міністерства юстиції України від 18.11.2003 р. № 140/5, в яких зазначено, що на підставі складеного актового запису про переміну прізвища, імені по батькові відділ державної реєстрації актів цивільного стану вносить необхідні зміни до актових записів цивільного стану заявника і його неповнолітніх дітей. Запис акта про переміну є підставою для видачі повторних свідоцтв. Раніше видані свідоцтва вилучаються і знищуються в порядку, передбаченому Інструкцією з обліку, зберігання та витрачання бланків свідоцтв про реєстрацію актів цивільного стану в Україні.

Порядок внесення змін до актових записів в зв`язку зі зміною імені було передбачено Положенням про порядок зміни, доповнення, поновлення та анулювання актових записів № 86/5 від 26.09.2002 року, яким передбачалось, що при переміні прізвища, імені, по батькові хоча б одним з батьків змінюються відомості про батьків у актових записах про народження неповнолітніх дітей, а також повнолітніх дітей на їх прохання.

Станом на 26 жовтня 2004 року, тобто на день реєстрації акту про переміну прізвища та власного імені батьком позивача ОСОБА_7 , позивач мав статус неповнолітньої дитини - 9 років 10 місяців.

Згідно із діючим на день реєстрації зміни імені батька позивача законодавством Теребовлянським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції було внесено зміни до актового запису про народження позивача - ОСОБА_1 щодо зміни прізвища та власного імені батька на ОСОБА_7 та по батькові дитини - ІНФОРМАЦІЯ_2 (актовий запис про народження № 90, складений 21.12.1994 року виконавчим комітетом Микулинецької селищної ради Теребовлянського району Тернопільської області).

Відповідно до витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про внесення змін до актового запису цивільного стану № 00035610290, сформованого 20 травня 2022 року, відділом реєстрації актів цивільного стану Теребовлянського районного управління юстиції Тернопільської області 20 жовтня 2009 року в Державний реєстр актів цивільного стану громадян про внесення змін до актового запису цивільного стану внесено відомості про зміну імені батька позивача, згідно з якими відомості про батька позивача змінено з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_7 », а ім`я - з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_7 » (актовий запис про народження від 21 грудня 1994 року № 90).

Згідно із витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про внесення змін до актового запису цивільного стану № 000356177455, сформованого 27 травня 2022 року, відділом реєстрації актів цивільного стану Теребовлянського районного управління юстиції Тернопільської області 27 травня 2022 року в Державний реєстр актів цивільного стану громадян про внесення змін до актового запису цивільного стану внесено відомості про зміну по батькові дитини із « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на « ІНФОРМАЦІЯ_2 », імені батька позивача із « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_7 » (актовий запис про народження від 21 грудня 1994 року № 90).

Однак, батько позивача після зміни імені не повернув первинного свідоцтва про народження дитини відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану, а позивач, маючи первинне свідоцтво про своє народження, отримав паспорт громадянина України, в якому зазначено його по батькові « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

З 27 липня 2010 року, тобто з часу набрання чинності Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» вищезазначені норми законодавства втратили чинність і зміни до актових записів на підставі акту про зміну імені в даний час не вносяться.

Беручи до уваги той факт, що позивач ідентифікується в усіх державних органах, підприємствах, установах та організаціях як « ОСОБА_1 », саме із цим його ім`ям, як фізичної особи, пов`язані його права та обов`язки, сам позивач вважає правильним його по батькові « ІНФОРМАЦІЯ_2 », негативних наслідків від внесення змін до актового запису про його народження у зв`язку із зміною його батьком свого імені не наступило, суд вважає, що позов підлягає до задоволення шляхом встановлення факту неправильності запису до актового запису про народження № 90 від 21 грудня 1994 року, вчиненого Микулинецькою селищною радою Теребовлянського району Тернопільської області.

Відповідно до ч.1 ст.201 ЦК України особистими немайновими благами, які охороняються цивільним законодавством, є: здоров`я, життя; честь, гідність і ділова репутація; ім`я (найменування); авторство; свобода літературної, художньої, наукової і технічної творчості, а також інші блага, які охороняються цивільним законодавством.

Статтею 294 цього Кодексу передбачено, що фізична особа має право на ім`я , на транскрибований запис її прізвища та імені відповідно до своєї національної традиції.

Судові витрати позивач просить залишити за ним.

Керуючись ст.76-80, 263-265 ЦПК України, ст.201,294 ЦК України, Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»,-

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Встановити факт неправильності запису в актовому записі про народження ОСОБА_1 (ОСОБА_1) № 90 від 21 грудня 1994 року, вчиненого Микулинецькою селищною радою Теребовлянського району Тернопільської області.

Теребовлянському відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_1 № 90 від 21 грудня 1994 року, вчиненого Микулинецькою селищною радою Теребовлянського району Тернопільської області, в частині зміни по батькові дитини із « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду шляхом подання протягом тридцяти днів з дня його проголошення апеляційної скарги.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 112816636
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку