open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 459/2596/23

Провадження № 2-о/459/75/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 серпня 2023 року Червоноградський міський суд Львівської області

в складі: головуючого-судді Отчак Н.Я.

з участю секретаря Савіцької Б.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Червонограді в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Червоноградський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції,про встановлення факту, що має юридичне значення,

в с т а н о в и в:

Заявниця звернулася до суду із заявою, у якій просить встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 , при виконанні бойового завдання на території населеного пункту Волноваха Донецької області.

В обґрунтування заяви зазначила, що її син, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 (проживав у АДРЕСА_1 ) механік-водій, 2 розвідувального відділення 1 розвідувального взводу розвідувальної роти, військової частини НОМЕР_1 ІНФОРМАЦІЯ_6, загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 при виконанні бойового завдання (внаслідок артилерійського обстрілу окупантами) на території населеного пункту Волноваха, Донецької області, що підтверджується актом про настання смерті від 01 травня 2022. Відповідно до акту про настання смерті, не вдалося провести евакуацію загиблого на підконтрольну територію, тіло військовослужбовця (сина) до медичного закладу не направлялось. Указом Президента України №283/2022 її сина нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно). Встановлення факту смерті її сина необхідно, для здійснення належної його реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану.

Ухвалою від 03.07.2023 у справі відкрито провадження та призначено судовий розгляд на 04.07.2023.

Учасники справи у судове засідання не з`явилися, про час і місце розгляду справи були належно повідомлені.

Заявниця подала заяву про розгляд справи у її відсутності, заяву про встановлення факту підтримала у повному обсязі.

Представник заінтересованої особипро причини не явки суд не повідомив, заяв чи клопотань не подавав.

З огляду на зазначені обставини, суд у відповідності до ст.ст. 223, 247 ЦПК України судовий розгляд справи здійснив на підставі наявних матеріалів, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши докази і письмові пояснення, що викладені у заявах по суті справи, суд прийшов до такого висновку.

ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Сєвєродонецьк Луганської області та був зареєстрований за адресою АДРЕСА_2 , що підтверджується копією його паспорта серії НОМЕР_2 .

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 є матір`ю ОСОБА_2 , що підтверджується копією витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до статей 126, 133, 135 Сімейного кодексу України № 00038046972.

З засвідченої копії витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00040493436, ОСОБА_3 , 28.11.1997 зареєстрував шлюб з ОСОБА_1 , після реєстрації шлюбу, прізвище дружини - « ОСОБА_1 ».

З Акту № 49 про настання смерті виданого 01.05.2022 командиром військової частини НОМЕР_1 встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 солдат ОСОБА_2 загинув внаслідок наступних обставин: ІНФОРМАЦІЯ_2 близько 09 год. 00 хв. механік - водій 2 розвідувального відділення 1 розвідувального взводу розвідувальної рота військової частини НОМЕР_1 солдат ОСОБА_2 перебуваючи в тверезому стані та засобах індивідуального захисту сертифікованого зразку українського виробництва (бронежилет «Корсар», каска кевларова) виконував бойове завдання на позиції підрозділу «КІЛЬЦЕ» розташованого на території населеного пункту Волноваха, Донецької області. В цей же час з боку регулярних військ Російської федерації розпочався артилерійській обстріл позицій Збройних Сил України із застосуванням артилерійського озброєння 122, 152 мм калібру. В результаті влучання артилерійського снаряду по вище вказаній позиції, 06 березня 2022 року близько 09 год. 00 хв. було смертельно поранено механіка - водія 2 розвідувального відділення 1 розвідувального взводу розвідувальної роти військової частини НОМЕР_1 солдата ОСОБА_2 . Даний військовослужбовець помер від вибухово-осколкового поранення, ушкодження внаслідок військових дій від інших вибухів та осколків. У зв`язку з активними бойовим діями тіло військовослужбовця з місця події не було евакуйовано до медичного закладу не направлялось. Смертельне поранення військовослужбовцем отримано під час бойових дій із забезпечення здійснення заходів безпеки і оборони Батьківщини та територіальної цілісності, відсічі і стримування збройної агресії з боку Збройних Сил Російської федерації на території Донецької області. Обставини смерті підтвердили допитані свідки події.

Встановлення даного факту, заявниці необхідно для державної реєстрації смерті її сина та отримання свідоцтва про його смерть.

Згідно ч.1 ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

В силу вимог п.5 ч.2. ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до вимог п.8 ч.1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Статтею 317 ЦПК України передбачено особливості провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України.

Так, згідно з вказаною нормою Закону заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника. Справи про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, розглядаються невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду. У рішенні про встановлення факту народження особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, мають бути зазначені встановлені судом дані про дату і місце народження особи, про її батьків. Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, підлягає негайному виконанню. Рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Оскарження рішення не зупиняє його виконання. Копія судового рішення видається учасникам справи негайно після його ухвалення або невідкладно надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження або смерті особи.

За змістом ст. 49 ЦК України смерть особи являється актом цивільного стану, який підлягає державній реєстрації, яка провадиться відповідно до закону.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою. Державна реєстрація смерті проводиться за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті чи виявлення трупа або за місцем поховання.

Відповідно до п.13 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» від 31 березня 1995 року № 5 суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

Волноваська міська територіальна громада, разом з Волноваським районом Донецької області включена до Переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затвердженого Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України 22 грудня 2022 року № 309. За таких обставин територія, на якій настала смерть ОСОБА_2 є територією, на якій введено воєнний стан, ведуться активні бойові дії.

Таким чином, судом встановлено, що громадянин України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , загинув при виконанні бойового завдання ІНФОРМАЦІЯ_2 внаслідок вибухово-осколкового поранення, ушкодження внаслідок військових дій від інших вибухів та осколків.

Враховуючи викладене, єдиною підставою для державної реєстрації смерті у даному випадку є рішення суду про встановлення факту смерті. Оскільки смерть особи є юридичним фактом, який має наслідки припинення, зміни або виникнення багатьох правовідносин, тому має безпосереднє значення для реалізації особою своїх прав, а саме, встановлення факту смерті брата має для заявника юридичне значення, оскільки це необхідно для подальшої реєстрації цього факту в органах державної реєстрації актів цивільного стану та отримання відповідного документу, а саме: свідоцтва про смерть згідно з вимогами чинного законодавства України.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що заява про встановлення акту смерті є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 141, 259, 263-265, 273, 293-294, 315, 317, 354 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , проживає як ВПО за адресою: АДРЕСА_3 ), заінтересована особа: Червоноградський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Червоноградському районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (ЄДРПОУ 25232622, Львівська обл. м. Червоноград, вул. Грушевського, 2), про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме факт смерті громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 при виконанні бойового завдання внаслідок вибухово-осколкового поранення, ушкодження внаслідок військових дій від інших вибухів та осколків на території населеного пункту Волноваха, Донецької області.

Рішення суду підлягає до негайного виконання.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 10 серпня 2023 р.

Суддя: Н. Я. Отчак

Джерело: ЄДРСР 112802338
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку