open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 643/7405/23

Провадження № 2-о/643/266/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.08.2023 Московський районний суд м. Харкова у складі: головуючого судді -Майстренко О.М., присяжних Рубанец Т.В.,Третьякової Н.Л., за участю секретаря судового засідання -Риндіч О.Б., прокурора Сук І.В., лікаря-психіатра - Корчагіної Г.Р. , особи, щодо якої вирішується питання ОСОБА_1 , адвоката -Найдьонової О.Г. , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Харкові цивільну справу за заявою Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3»в особі в.о. генерального директора О.Сніжко про госпіталізацію до закладу з надання психіатричної допомоги в примусовому порядку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,-

ВСТАНОВИВ:

КНП ХОР «ОКПЛ № 3» в особі .о. генерального директора О.Сніжко звернувся до суду із заявою про примусову госпіталізацію ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Направлення на госпіталізацію було видане лікарем БШД-1309 фельдшером ОСОБА_3 № 779616 , який після особисто огляду ОСОБА_1 зробив висновок про необхідність його госпіталізації у психіатричний стаціонар для обстеження або лікування у зв`язку із наявністю у неї тяжкого психічного розладу, який обумовлює її небезпеку для себе та оточуючих . На підставі цих відомостей ОСОБА_1 була оглянута лікарем -психіатром КНП ХОР «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3» Брикаловою О.М. у прийомному відділенні о 23 го. 10 хв. 31.07.2023, який підтвердив висновок про необхідність госпіталізації. 01.08.2023 року ОСОБА_1 була оглянута комісією лікарів -психіатрів КНП ХОР «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3». Комісія прийшла до висновку, що ОСОБА_1 страждає на тяжкий психічний розлад у вигляді параноїдної шизофренії , в результаті чого вона становить безпосередню загрозу для себе та оточуючих та підтвердила обґрунтованість рішення про госпіталізацію, згідно ст.14 Закону України «Про психіатричну допомогу». Комісія прийшла до висновку, що обстеження і лікування ОСОБА_1 можливе тільки в умовах психіатричного стаціонару. Згода ОСОБА_2 на госпіталізацію відсутня у зв`язку з неможливістю мати згоду останньої на госпіталізацію.

В судовому засіданні, лікар-психіатр Корчагіна Г.Р. підтримала у повному обсязі заявлені в заяві вимоги.

Присутній в судовому засіданні прокурор проти задоволення заяви не заперечував.

Присутня в судовому засіданні ОСОБА_1 щодо застосування стосовно неї примусової госпіталізації нічого не зазначила.

Адвокат Найдьонова О.Г проти задоволення заяви заперечувала.

Суд, заслухавши учасників справи та думку прокурора, дослідивши письмові докази, прийшов до наступного.

Відповідно до ст.3 Конституції України людина її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Відповідно до статті 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Згідно з вимогами ст.340 ЦПК України у заяві про госпіталізацію особи до психіатричного закладу у примусовому порядку повинні бути зазначені підстави для надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, встановлені законом. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів та інші відповідні матеріали.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 31.07.2023, о 23 год.09 хв. госпіталізована в КНП ХОР «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3».

Відповідно до акту психіатричного огляду особи, госпіталізованої до психіатричної лікарні у примусовому порядку згідно ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу» від 01.08.2023, ОСОБА_1 страждає на тяжкий психічний розлад у вигляді параноїдної шизофренії , в результаті чого вона становить безпосередню загрозу для себе та оточуючих , потребує застосування примусової госпіталізації в психіатричному стаціонарі, згідно ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу».

Встановлені факти свідчать про наявність у ОСОБА_1 тяжкого психічного розладу у формі: параноїдної шизофренії , в результаті чого вона становить безпосередню загрозу для себе та оточуючих , має потребу в примусовій госпіталізації в умовах психіатричного стаціонару.

Відповідно до ч.6 ст.284 Цивільного кодексу України надання фізичній особі психіатричної допомоги здійснюється відповідно до закону.

Частиною 2 ст.27З Закону України «Про психіатричну допомогу» передбачено, що виключно компетенцією лікаря-психіатра або комісії лікарів-психіатрів є встановлення діагнозу психічного розладу, прийняття рішення про необхідність надання психіатричної допомоги в примусовому порядку або надання висновку для розгляду питання, пов`язаного з наданням психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про психіатричну допомогу» особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до психіатричного закладу без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Згідно з ст.16ЗУ «Про психіатричну допомогу» особа, яку було госпіталізовано до психіатричного закладу за рішенням лікаря-психіатра на підставах, передбачених статтею 14 цього Закону, підлягає обов`язковому протягом 24 годин з часу госпіталізації огляду комісією лікарів-психіатрів психіатричного закладу для прийняття рішення про доцільність госпіталізації. У випадку, коли госпіталізація визнається недоцільною і особа не висловлює бажання залишитися в психіатричному закладі, ця особа підлягає негайній виписці. У випадках, коли госпіталізація особи до психіатричного закладу в примусовому порядку визнається доцільною, представник психіатричного закладу, в якому перебуває особа, протягом 24 годин направляє до суду за місцем знаходження психіатричного закладу заяву про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку на підставах, передбачених статтею 14 цього Закону. До заяви, в якій повинні бути викладені підстави госпіталізації особи до психіатричного закладу в примусовому порядку, передбачені статтею 14 цього Закону, додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність такої госпіталізації.

У зв`язку з викладеним, аналізуючи обставини справи та надавши їм належну правову оцінку, враховуючи висновок лікарсько-психіатричного огляду комісії лікарів-психіатрів комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3», суд вважає, що заявлені вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

В зв`язку з наведеним, суд застосовує у відношенні хворої ОСОБА_1 примусову стаціонарну психіатричну допомогу.

Суд роз`яснює учасникам справи, що відповідно до ч. 4 ст. 17 Закону України «Про психіатричну допомогу» клопотання про припинення госпіталізації в примусовому порядку можуть направлятися до суду особою, яку було госпіталізовано в примусовому порядку, або її законним представником через кожні 3 місяці з часу ухвалення судом рішення про продовження такої госпіталізації

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 90, 259, 264-265 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3»в особі в.о. генерального директора О.Сніжко- задовольнити.

Застосувати стосовно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 примусову госпіталізацію в умовах психіатричного стаціонару.

Рішення суду підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: Комунальне некомерційне підприємство Харківської обласної ради «Обласна клінічна психіатрична лікарня № 3» (м. Харків, вул. Академіка Павлова, буд. 46, код 02003675).

Заінтересована особа: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт НОМЕР_1 , місцезнаходження: АДРЕСА_1 .

Суддя Майстренко О.М.

Присяжні Рубанец Т.В.

Третьякова Н.Л.

Джерело: ЄДРСР 112739026
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку