open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07.08.2023 Справа №607/8256/23

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого В.М. Братасюка

за участі секретаря М.О.Мокрій

представник ОСОБА_1 - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Тернополі в цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Тернопільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про встановлення неправильності в актовому записі та внесення змін,-

в с т а н о в и в

В провадженні Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області перебуває на розгляді заява ОСОБА_1 заінтересована особа Тернопільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про встановлення неправильності в актовому записі та внесення змін, просить встановити неправильність: в актовому записі №4 про народження ОСОБА_1 , а саме: в графі по батькові дитини « ОСОБА_3 » та ім`я батька дитини « ОСОБА_3 » та в актовому записі №11 про шлюб, а саме: по батькові нареченого « ОСОБА_4 », внести зміни в актовий запис №4 про народження, здійснений 15 лютого 1964 року Сестрятинською сільською радою Радивилівського району Рівненської області, а саме: в графі по батькові змінити з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 », ім`я батька дитини змінити з « ОСОБА_3 » на « ОСОБА_6 , внести зміни в актовий запис №11 про шлюб, здійснений 07 грудня 1987 року Хотинською сільською радою Радивилівського району Рівненської області, а саме по батькові нареченого змінити з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 ». Зазначає, що всі інші документи протягом життя отримував із вірно зазначеним по батькові « ОСОБА_5 ». До звернення до суду, з метою врегулювання даної ситуації у позасудовому порядку звернувся у Тернопільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції із заявою про внесення змін до актового запису про народження та про шлюб. У висновку про внесення змін до вказаних актових записів цивільного стану відділ ДРАЦС у задоволенні його заяви відмовив із зазначенням, що помилок не допущено.

В судовому засіданні представник ОСОБА_1 - ОСОБА_2 вимоги підтримала, просила заяву задовольнити.

Заінтересована особа Тернопільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції не забезпечила явку свого представника в судове засідання, подано заяву про слухання справи без їх участі.

Судом встановлено наступні обставини.

15 лютого 1964 року Сестрятинською сільською радою Радивилівського району Рівненської області здійснено Актовий запис №4 про народження ОСОБА_1 .

Під час оформлення даного документу допущено помилку, а саме в графі по батькові дитини зазначено « ОСОБА_3 », ім`я батька дитини записано « ОСОБА_3 » в той час як батьком дитини був ОСОБА_6 .

07 грудня 1987 року Хотинською сільською радою Радивилівського району Рівненської області складено Актовий запис №11 про шлюб, в якому по батькові нареченого зазначено також невірно, а саме: « ОСОБА_4 », а не « ОСОБА_5 ».

До звернення до суду, з метою врегулювання даної ситуації у позасудовому порядку позивач звернувся у Тернопільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції із заявою про внесення змін до актового запису про народження та про шлюб. У висновку про внесення змін до вказаних актових записів цивільного стану відділ ДРАЦС у задоволенні його заяви відмовив із зазначенням, що помилок не допущено.

Відповідно до Розділу II статті 9 Закону № 2398-VІ Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану. Актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану.

Порядок внесення змін до актових записів цивільного стану також регулюють Правила внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджені наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 №96/5 (далі - Правила).

Відповідно до п.1.1. розд. І Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться районними, районними у містах, міськими (міст обласного значення), міськрайонними, міжрайонними відділами державної реєстрації актів цивільного стану головного територіального управління юстиції (далі - відділи державної реєстрації актів цивільного стану) у випадках, передбачених чинним законодавством.

Згідно із ч.1 ст.6 Закону №2398-VІ відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її поводження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд: здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження.

Актами цивільного стану є події та дії. які нерозривно пов`язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб`єктом цивільних прав та обов`язків. Актами цивільного стану є народження фізичної особи, встановлення її походження, набуття громадянства, вихід з громадянства та його втрата, досягнення відповідного віку, надання повної цивільної дієздатності, обмеження цивільної дієздатності, визнання особи недієздатною, шлюб, розірвання шлюбу, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, зміна імені, інвалідність, смерть тощо. Державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, громадянство, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть (ч.1, 2, 3 ст.49 Цивільного кодексу України).

Згідно із ч.1 ст.9 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи й офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, тобто дій/подій, що впливають на набуття, зміну чи припинення цивільних прав та обов`язків.

Приписами ч. 1 ст. 22 Закону №2398-VІ внесення змін до актового запису цивільного стану проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за наявності достатніх підстав. За наслідками перевірки зібраних документів орган державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису цивільного стану або про відмову в цьому. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку вказуються причини відмови та зазначається про можливість її оскарження в судовому порядку.

Зміни до актових записів цивільного стану та порядок їх внесення регулюються Правилами внесення змін до актових записів цивільного стану. їх поновлення та анулювання, затвердженими наказом Міністерства юстиції України 12.01.11р. №96/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 за № 55/18793 «Про затвердження Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства юстиції №709 5 від 10.05.2012р. та №1161/5 від 03.08.2012 р.

Відповідно до п.п. 1.15. 2.16.7. 2.18 Правил: відмова органів державної реєстрації актів цивільного стану у внесенні змін до актових записів цивільного стану, їх поновленні та анулюванні може бути оскаржена в судовому порядку; на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актові записи цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду; зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації за місцем зберігання відповідного актового запису цивільного стану.

У пункті 2.13 Правил зазначено, що підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є, зокрема, рішення суду про встановлення неправильності в актовому записі цивільного стану.

Згідно із п. 2.16.7. Правил на підставі рішення суду про внесення змін, доповнень або виправлень в актові записи цивільного стану вносяться відповідні зміни, які зазначені в рішенні суду.

Таким чином, оцінивши зібрані по справі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що має місце неправильність в актовому записі про народження та шлюб заявника.

На підставі наведеного, керуючись ст. 12, 13, 76, 81, 89, 263-265, 273, 315, 319 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), заінтересована особа Тернопільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про встановлення неправильності в актовому записі та внесення змін задовольнити.

Встановити неправильність: в актовому записі №4 про народження ОСОБА_1 , а саме: в графі по батькові дитини « ОСОБА_3 » та ім`я батька дитини « ОСОБА_3 » та в актовому записі №11 про шлюб, а саме: по батькові нареченого « ОСОБА_4 ».

Внести зміни в актовий запис №4 про народження, здійснений 15 лютого 1964 року Сестрятинською сільською радою Радивилівського району Рівненської області, а саме: в графі по батькові змінити з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 », ім`я батька дитини змінити з « ОСОБА_3 » на « ОСОБА_6 ».

Внести зміни в актовий запис №11 про шлюб, здійснений 07 грудня 1987 року Хотинською сільською радою Радивилівського району Рівненської області, а саме по батькові нареченого змінити з « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 ».

Рішення набирає законної сили через тридцять днів з дня складання повного тексту, якщо не була подана апеляційна скарга. У разі подання апеляційної скарги, рішення набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Тернопільського апеляційного суду у 30-денний строк з дня з дня складання повного тексту.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий суддяВ. М. Братасюк

Джерело: ЄДРСР 112730925
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку