open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №348/1299/23

08 серпня 2023 року м.Надвірна

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючого судді Солодовнікова Р.С.,

при секретарі судового засідання Нагорняк Г.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Делятинська селищна рада об`єднаної територіальної громади Надвірнянського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку прийняття спадщини.

за відсутності учасників справи.

ВСТАНОВИВ:

Зміст позовних вимог:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Делятинська селищна рада об`єднаної територіальної громади Надвірнянського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку прийняття спадщини.

Позовні вимоги мотивує тим, що він народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у с.Чорні Ослави Надвірнянського району Івано-Франківської області і його батьками є ОСОБА_2 - батько, та ОСОБА_3 - мати. Батьки проживали в АДРЕСА_1 . Він проживає зі своєю сім`єю в АДРЕСА_2 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 його батько ОСОБА_2 помер. А ІНФОРМАЦІЯ_3 померла його мати ОСОБА_3 . На час її смерті спадкоємців за законом у неї не було.

З метою впорядкування документації по домоволодінню, де проживала його мати ОСОБА_3 в квітні 2023 року він знайшов у будинку померлої заповіт від 01.03.2011р., який посвідчений секретарем Чорноославської сільської ради Надвірнянського району і зареєстрований в реєстрі за №13.

З даного заповіту встановлено, що ОСОБА_3 на випадок своєї смерті зробила заповітне розпорядження, відповідно до якого все належне їй майно, з чого б воно не складалося та де б воно не було заповіла йому ОСОБА_1 ..

За життя ОСОБА_3 належало на праві власності земельна ділянка та домоволодіння АДРЕСА_1 .

03.05.2023р. він звернулася до приватного нотаріуса Шушкевич С.М. для написання заяви про прийняття спадщини за заповітом, однак, йому повідомили, що строк подання такої заяви ним пропущений і рекомендувала звернутися до суду із заявою про продовження даного строку, про що видала довідку №01-16/115 від 03.05.2023р..

Стислий виклад позицій сторін:

В судовому засідання позивач та його представник не з`явилися, від представника позивача поступила заява, в якій просили справу слухати в їх відсутності, позовні вимоги підтримали повністю з підстав, зазначених в позовній заяві. Просили суд постановити рішення, яким визначити ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженцю с.Чорні Ослави Надвірнянського району Івано-Франківської області та жителю смт.Делятин Надвірнянського району Івано-Франківської області додатковий строк - два місяці для подання заяви в нотаріальну контору про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 в с.Чорні Ослави Надвірнянського району Івано-Франківської області.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, однак від нього поступила заява в якій просив справу слухати в його відсутності, не заперечив щодо задоволення позовних вимог позивача.

Процесуальні дії у справі:

Ухвалою судді Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 01.06.2023 по даній справі відкрито провадження та призначено справу до розгляду по суті.

Фактичні обставини, встановлені судом:

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Чорні Ослави Надвірнянського району Івано-Франківської області. Його батьками були ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . (а.с. 6).

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 помер, про що виконавчим комітетом Чорноославської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області складено відповідний актовий запис за №11 (а.с. 7).

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 померла, про що виконком Делятинської селищної ради об`єднаної територіальної громади Надвірнянського району Івано-Франківської області складено відповідний актовий запис за №13. (а.с. 8).

01.03.2011 року ОСОБА_3 на випадок своєї смерті зробила заповіт, який посвідчений секретарем Чорнославської сільської ради Надвірнянського району і зареєстрований в реєстрі за №13. З даного заповіту встановлено, що ОСОБА_3 на випадок своєї смерті зробила заповітне розпорядження, відповідно до якого все належне їй майно, з чого б воно не складалося та де б воно не було заповіла мені ОСОБА_1 (а.с.9).

ОСОБА_3 належало на праві власності земельна ділянка та домоволодіння АДРЕСА_1 .

Крім позивача ОСОБА_1 ніхто не претендує на нього і протягом шести місячного строку після смерті ОСОБА_3 до нотаріуса за місцем знаходження даного спадкового майна заяви про прийняття спадщини не подав.

Померла ОСОБА_3 була зареєстрована і проживала у власному будинку в АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою Чорноославського старостинського округу Надвірнянського району за № 10 від 02.05.2023 року ( а.с.10).

Своєчасно на протязі шести місяців після смерті ОСОБА_3 позивач ОСОБА_1 не подав заяви в нотаріальну контору за місцем знаходження майна про прийняття даної спадщини, оскільки йому не було відомо про наявність складеного заповіту в його користь на належне вказане майно. Тільки в квітні 2023 року він знайшов вказаний документ.

03.05.2023р. ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Шушкевич С.М. для написання заяви про прийняття спадщини за заповітом, однак, та повідомила, що строк подання такої заяви мною пропущений і рекомендувала мені звернутися до суду із заявою про продовження даного строку, про що видала довідку №01-16/115 від 03.05.2023р. (а.с. 11).

Мотиви з яких виходить суд та застовані норми права:

Відповідно до ст.ст.1217,1218 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

З матеріалів справи вбачається, що позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_3 .

Стаття 1268 ЦК України визначає, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Згідно ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, і саме з нього виникає право на спадкування, а місцем відкриття - є останнє місце проживання спадкодавця. Саме спадкування може відбуватися за заповітом або за законом.

У відповідності до ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно із ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

При вирішенні питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Відповідно до п.26 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року за №7 «Про судову практику у справах про спадкування» вбачається, що суди відкривають провадження у справі за позовом особи про визначення додаткового строку для прийняття спадщини у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину, а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Як встановлено в судовому засіданні, позивач ОСОБА_1 у травні 2023 року звернувся до приватного нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, однак йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті матері ОСОБА_3 , у зв`язку з пропуском строку на прийняття спадщини.

Позивач ОСОБА_1 , зазначив, що він пропустив строк для прийняття спадщини, з тих причин що не знав про наявність заповіту, так як проживав окремо від матері.

Також, в Постанові ВС від 25.03.2020 по справі №642/2539/18-ц та в Постанові ВС від 15.04.2021 по справі 591/1271/18 про визначення додаткового строку з аналогічних підстав, зазначено, що наведена позивачем причина пропущення строку для подання заяви про прийняття спадщини є поважною для надання судом додаткового строку для прийняття спадщини, оскільки необізнаність позивача про наявність заповіту призвела до неможливості подати ним заяву про прийняття спадщини у строк, передбачений статтею 1270 ЦК України.

У вирішенні питання про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини потрібно враховувати свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права.

Висновки суду:

Позивач ОСОБА_1 на переконання суду пропустив строк подачі заяви про прийняття спадщини в нотаріальну контору з поважних причин, оскільки він не проживав зі спадкодавцем на момент смерті, а тому об`єктивно не міг знати про наявність на його ім`я заповіту від померлої ОСОБА_3 .

Таким чином, суд, оцінюючи в сукупності здобуті докази, прийшов до висновку, що спадщина після смерті ОСОБА_3 , ніким не прийнята, позивач захистити своє порушене право в інший спосіб, крім як звернутися до суду з позовом про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини, не може, відповідач не заперечив проти задоволення позову, суд вважає за необхідне позов задоволити та визначити позивачу додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщиниза заповітом, яка відкрилася після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 в с. Чорні Ослави Надвірнянського району Івано-Франківської області, тривалістю два місяці, після вступу рішення в законну силу .

На підставі ст.ст.1216, 1217, 1220, 1222-1223, 1268-1270, 1272 ЦК України, та керуючись ст.ст. 4, 19, 258, 263, 264, 265, 268, 273 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Делятинська селищна рада об`єднаної територіальної громади Надвірнянського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку прийняття спадщини- задоволити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженцю с. Чорні Ослави Надвірнянського району Івано-Франківської області та жителю смт.Делятин Надвірнянського району Івано-Франківської області додатковий строк - два місяці для подання заяви в нотаріальну контору про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 в с.Чорні Ослави Надвірнянського району Івано-Франківської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Делятинська селищна рада об`єднаної територіальної громади Надвірнянського району Івано-Франківської області, юридична адреса смт.Делятин вул.16 Липня, 273, Надвірнянського району, Івано-Франківської області , код ЄДРПОУ 20025456.

Суддя Р.С. Солодовніков

Джерело: ЄДРСР 112713783
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку