open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"21" липня 2023 р. Справа153/937/23

Провадження2-о/153/41/23-ц

Ямпільський районний суд Вінницької області

у складі головуючого судді Дзерина М.М.

за участю секретаря судового засідання Поліш Н.А.

заявникаОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

представника заінтересованої особи Органу опіки

та піклування при Ямпільській міській раді - Кіфи А.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Ямпільського районного суду Вінницької області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства,

В С Т А Н О В И В :

Заявниця ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту батьківства та просила встановити факт, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Зобов`язати Ямпільський відділ ДРАЦС у Могилів-Подільському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) внести зміни до актового запису №3 від 22 січня 2013 року складений виконкомом Петрашівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області про народження ОСОБА_4 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , де в графі батько внести зміни та записати батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с.Миронівка Ямпільського району Вінницької області, громадянин України. Внести зміни до актового запису про народження №3 від 22 січня 2013 року про народження ОСОБА_4 , де в графі прізвище, ім`я та по батькові дитини записати, як ОСОБА_5 . В обґрунтування поданої заяви, зазначені наступні обставини:з 2010 року вона проживала із ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 без укладення шлюбу. Під час спільного проживання у них народилась донька ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . ОСОБА_3 є фізіологічним батьком дитини. Після народження доньки вони хотіли звернутися із заявою про визнання батьківства до органів ДРАЦС, але ОСОБА_3 був призваний на військову службу та не міг разом із нею подати спільну заяву про батьківство, оскільки постійно з 01 червня 2016 року перебував на службі та у відрядженнях. 24 лютого 2022 року у зв`язку із військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України №64/2022 введено воєнний стан та оголошено мобілізацію. 09 серпня 2022 року її чоловік знову був мобілізований на підставі Указу Президента України №69/22 «Про загальну мобілізацію», в/ч НОМЕР_1 . 18 жовтня 2022 року під час вогневого зіткнення поблизу населеного пункту Бахмут Донецької області , здійснюючи захист Батьківщини ОСОБА_3 зник безвісті. З урахуванням вищевикладеного вона змушена звернутися до суду з даною заявою з метою встановлення факту батьківства.

Заявниця ОСОБА_1 та її представник - адвокат Вовк Е.П. у судовому засіданні заявлені вимоги підтримали та просили їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування при Ямпільській міській раді Кіфа А.В. у судовому засіданні не заперечував щодо задоволення заяви.

Представник заінтересованої особи - Ямпільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Могилів-Подільському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Денисова Ю.Ю. у судове засідання не з`явилась, надала суду заяву про розгляд справи у її відсутність та вирішення справи на розсуд суду .

Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні зазначила, що вона проживає в с.Миронівка Могилів-Подільського району Вінницької області та є рідною сестрою ОСОБА_3 . ОСОБА_1 та ОСОБА_3 проживали 12 років разом як чоловік і жінка. В період спільного проживання у них народилась спільна дитина ОСОБА_7 , але ОСОБА_3 не був записаний її батьком.

Свідок ОСОБА_8 в судовому засіданні зазначила, що проживає в с.Петрашівка Могилів-Подільського району Вінницької області та є кумою заявника та ОСОБА_3 . Їй відомо, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 проживали 12 років разом однією сім`єю без реєстрації шлюбу. В період спільного життя у них народилась донька ОСОБА_7 , але батьком ОСОБА_3 не був записаний.

Свідок ОСОБА_9 в судовому засіданні надав наступні покази: ОСОБА_3 проживали разом із ОСОБА_1 однією сім`єю, повінчалися. У період спільного проживання народилась донька ОСОБА_7 .

Свідок ОСОБА_10 в судовому засіданні надав наступні покази: ОСОБА_3 та ОСОБА_1 проживали однією сім`єю в с.Миронівка Могилів-Подільського району Вінницької області. В період їх спільного проживання у них народилась донька ОСОБА_7 . Однак через те, що вони не перебували у зареєстрованому шлюбі, ОСОБА_3 не був записаний батьком доньки. ОСОБА_3 мав намір оформити батьківство, але не встиг. ОСОБА_3 був військовим приймав участь в АТО, згодом був мобілізований та безвісті зник.

Дослідивши матеріали справи та докази у їх сукупності, суд встановив наступне: ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Петрашівка Ямпільського району Вінницької області народилась ОСОБА_4 , батьками якої вказано ОСОБА_1 та ОСОБА_11 (копія свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 (а.с.20).

З долучених до матеріалів фотознімків вбачається, що ОСОБА_3 та ОСОБА_1 проживали однією сім`єю, відвідували спільно різні заходи, займалися виховання дитини (а.с.7-13).

З копії свідоцтва про вінчання встановлено, що ОСОБА_3 та ОСОБА_1 були повінчані в Храмі «Св. Параскеви-П`ятниці» 20 листопада 2016 року (а.с.14).

З свідоцтва про ОСОБА_12 встановлено, що ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 була хрещена в Храмі «Св. Параскеви-П`ятниці» (а.с.15).

З довідки про реєстрацію місця проживання особи вбачається, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 був зареєстрований по АДРЕСА_1 (а.с.16).

З копії акта обстеження від 20 листопада 2022 року №03-11.10/51 встановлено, що по АДРЕСА_1 зареєстрований та проживав до мобілізації в ЗСУ ОСОБА_3 в домоволодінні ОСОБА_13 . Разом із ОСОБА_3 зареєстрована та проживає його співмешканка ОСОБА_1 . ОСОБА_3 та ОСОБА_1 проживали разом більше 10 років. За даною адресою проживає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.22).

З копії акта обстеження №48 від 19 червня 2023 року встановлено, що по АДРЕСА_1 зареєстрований та проживав до мобілізації в ЗСУ ОСОБА_3 в домоволодінні ОСОБА_13 Разом із ОСОБА_3 зареєстрована та проживає його співмешканка ОСОБА_1 . ОСОБА_3 та ОСОБА_1 проживали разом більше 10 років. За даною адресою проживає ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.23).

З копії посвідчення учасника бойових дій серії НОМЕР_3 встановлено, що ОСОБА_3 був учасником бойових дій (а.с.21).

З копії сповіщення про зниклого безвісті встановлено, що ОСОБА_1 була повідомлена про те, що ОСОБА_3 , який був призваний на військову службу по мобілізації 09 серпня 2022 року зник безвісті 18 жовтня 2022 року поблизу населеного пункту Бахмут Донецької області під час захисту Батьківщини від військової агресії російської федерації (а.с.17).

З копії довідки про прийняття і реєстрацію заяви від 22.11.2022 року, витяга з ЄРДР від 22.11.2022 року вбачається, що за заявою ОСОБА_1 було заведено кримінальне провадження за ч.1 ст.115 КК України у зв`язку із тим, що ОСОБА_3 співмешканець ОСОБА_1 був призваний на військову службу по мобілізації та 18 жовтня 2022 року безвісті зник поблизу населеного пункту Бахмут Донецької області (а.с.18-19).

Дослідивши матеріали справи, заслухавши показання свідків, оцінивши докази у їх сукупності, суд дійшов до висновку, що заява є обґрунтованою і підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно з ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом установлено такі фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини. ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Петрашівка Ямпільського району Вінницької області народилась ОСОБА_4 , батьками якої вказано ОСОБА_1 та ОСОБА_11 . На момент народження ОСОБА_4 , ОСОБА_1 та ОСОБА_3 у зареєстрованому шлюбі не перебували.

Відповідно до ч. 1 ст.135 СК України, при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Однак, юридично значимі дії, передбачені ст. 126 СК України, щодо визнання свого батьківства щодо ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 вчинені не були. ОСОБА_3 вважається безвісті зниклою особою з 18 жовтня 2022 року поблизу населеного пункту Бахмут Донецької області під час захисту Батьківщини від військової агресії російської федерації. За даним фактом було внесено відомості до ЄРДР за ч.1 ст. 115 КК України .

Згідно з ч.3 ст.128 СК України позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

Відповідно до п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15 травня 2006 року «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір`ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні; із заявою про встановлення факту батьківства до суду мають право звернутися матір, опікун (піклувальник) дитини, особа, яка її утримує та виховує, а також сама дитина, котра досягла повноліття, а факту материнства - батько й інші перелічені особи.

Згідно з ч.4 ст.263 ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду, а тому з огляду на зазначені вище обставини суд звертає увагу на такі висновки Верховного Суду.

Як вбачається з правової позиції, викладеної у постанові Верховного Суду від 17 лютого 2021 року у справі № 373/2257/18, предметом доказування у справах про визнання батьківства або про встановлення факту батьківства є встановлення походження дитини від певної особи; тлумачення норм ст. 130 СК України свідчить, що законом не встановлено переліку доказів для встановлення факту батьківства; підставою для встановлення факту батьківства можуть бути будь-які відомості, що свідчать про походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до вимог ЦПК України (ст. 128 СК України); доказами визнання батьківства можуть бути листи, заяви, анкети, інші документи, а також показання свідків, пояснення самих сторін, які достовірно підтверджують визнання відповідачем батьківства.

Виходячи з обставин справи, суд приходить до висновку, що факт батьківства ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 щодо дитини: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , знайшов своє підтвердження під час судового розгляду, а тому заяву необхідно задовільнити.

Відповідно до п. п. 20 п. 1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/2 з відповідними змінами, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Відповідно до п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 за N 55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Відповідно до п.2.16.4. Розділу II Правил на підставі рішення суду про визнання батьківства (материнства) в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

За положеннями ст. 134 СК України на підставі заяви осіб, зазначених у статтях 126 СК України або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до Книги реєстрації народжень та видає нове Свідоцтво про народження.

Керуючись ст.ст.3, 10, 11, 15, 57-62, 64, 169, 208, 212-215, 234-235, 256-259 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства - задовольнити.

Встановити факт батьківства, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Зобов`язати Ямпільський відділ ДРАЦС у Могилів-Подільському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) внести зміни до актового запису №3 від 22 січня 2013 року складений виконкомом Петрашівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області про народження ОСОБА_4 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , де в графі батько внести зміни та записати батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с.Миронівка Ямпільського району Вінницької області, громадянин України.

Зобов`язати Ямпільський відділ ДРАЦС у Могилів-Подільському районі Вінницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) внести зміни до актового запису про народження № 3 від 22 січня 2013 року про народження ОСОБА_4 , де в графі прізвище, ім`я та по батькові дитини записати, як ОСОБА_5 .

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Вінницького апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено 21 липня 2023 року.

Суддя: Дзерин М.М.

Джерело: ЄДРСР 112337345
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку