open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 296/496/23
Моніторити
Ухвала суду /24.04.2024/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира Ухвала суду /26.02.2024/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /01.02.2024/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /05.12.2023/ Житомирський апеляційний суд Ухвала суду /05.12.2023/ Житомирський апеляційний суд Ухвала суду /05.09.2023/ Житомирський апеляційний суд Ухвала суду /25.08.2023/ Житомирський апеляційний суд Вирок /21.07.2023/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира Ухвала суду /22.06.2023/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира Ухвала суду /20.06.2023/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира Ухвала суду /06.06.2023/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира Ухвала суду /05.06.2023/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира Ухвала суду /21.02.2023/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира Ухвала суду /19.01.2023/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира
emblem
Справа № 296/496/23
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Ухвала суду /24.04.2024/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира Ухвала суду /26.02.2024/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /01.02.2024/ Касаційний кримінальний суд Ухвала суду /05.12.2023/ Житомирський апеляційний суд Ухвала суду /05.12.2023/ Житомирський апеляційний суд Ухвала суду /05.09.2023/ Житомирський апеляційний суд Ухвала суду /25.08.2023/ Житомирський апеляційний суд Вирок /21.07.2023/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира Ухвала суду /22.06.2023/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира Ухвала суду /20.06.2023/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира Ухвала суду /06.06.2023/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира Ухвала суду /05.06.2023/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира Ухвала суду /21.02.2023/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира Ухвала суду /19.01.2023/ Корольовський районний суд м. ЖитомираКорольовський районний суд м. Житомира
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 296/496/23

1-кп/296/188/23

Вирок

Іменем України

21 липня 2023 року м.Житомир

Корольовський районний суд м. Житомира у складі:

Головуючого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження № 62022100110000141, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 27 вересня 2022 року за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Комсомольське Джанкойського району, АР Крим, українця, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 367, ч. 2 ст. 367 КК України,-

встановив:

Відповідно до обвинувального акту ОСОБА_4 обвинувачується у наступному.

Згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України.

У ст. 68 Конституції України передбачено, що кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Статтею 14 Конституції України встановлено, що земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Згідно з п. «г» ст. 5 Земельного кодексу України (далі - ЗК України) земельне законодавство базується на принципі забезпечення раціонального використання та охорони земель.

Пунктом «є1» ст. 151 ЗК України визначено, що до повноважень центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, належить розпорядження землями державної власності в межах, визначених цим Кодексом.

Частиною 2 ст. 78 ЗК України передбачено, що право власності на землю набувається та реалізується на підставі Конституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них.

Відповідно до п. «б» ч. 1 ст. 81 ЗК України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності.

Згідно з ч. 1 ст. 116 ЗК України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Частиною 4 ст. 122 ЗК України встанолвено, що центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених ч. 8 цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

У ч. 2 ст. 116 ЗК України регламентовано, що набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Пунктом «в» ч. 3 ст. 116 ЗК України визначено, що безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

Частиною 4 ст. 116 України унормовано, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання.

Відповідно до ч. 6 ст. 118 ЗК України громадяни, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 122 цього Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб) та документи, що підтверджують досвід роботи у сільському господарстві або наявність освіти, здобутої в аграрному навчальному закладі (у разі надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства). У разі якщо земельна ділянка державної власності розташована за межами населених пунктів і не входить до складу певного району, клопотання подається до Ради міністрів Автономної Республіки Крим. Верховній Раді Автономної Республіки Крим, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, органам виконавчої влади або органам місцевого самоврядування, які передають земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 122 цього Кодексу, забороняється вимагати додаткові матеріали та документи, не передбачені цією статтею.

Як встановлено ч. 7 ст. 118 ЗК України, відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 122 цього Кодексу, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об`єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

Проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки розробляється за замовленням громадян суб`єктами господарювання, які є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

У ч. 9 ст. 118 ЗК України передбачено, що відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, що передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених ст. 122 цього Кодексу, у двотижневий строк з дня отримання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

Згідно з ч. 10 ст. 118 ЗК України відмова органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування у передачі земельної ділянки у власність або залишення клопотання без розгляду можуть бути оскаржені до суду.

Частиною 1 ст. 121 ЗК України визначені норми безоплатної передачі земельних ділянок громадянам, а саме: а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району; б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара; в) для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара; г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара; ґ) для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара; д) для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Відповідно до ст. 125 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Статтею 126 ЗК України визначено, що право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Частиною 1 ст. 5 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» унормовано, що у Державному реєстрі прав реєструються речові права та їх обтяження на земельні ділянки, а також на об`єкти нерухомого майна, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення, а саме: житлові будинки, будівлі, споруди, а також їх окремі частини, квартири, житлові та нежитлові приміщення.

Наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 26.01.2017 № 51-то на начальника відділу контрою за використанням та охороною земель у Коростенському, Лугинському, Народицькому, Овруцькому, Олевському районах управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління ОСОБА_4 покладено виконання обов`язків начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області з 26.01.2017.

Наказом Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області від 27.01.2017 № 129-к ОСОБА_4 приступив до виконання обов`язків начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області з 27.01.2017.

Згідно з п. 1 Положення про Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області, затвердженого наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 17.11.2016 № 308, Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області (далі - Головне управління) є територіальним органом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру та їй підпорядковане.

Головне управління у своїй діяльності керується Конституцією та законами України, указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства, дорученнями Прем`єр-Міністра України, наказами Міністерства аграрної політики та продовольства України, дорученнями Міністерства аграрної політики та продовольства України, його першого заступника та заступників, наказами Держгеокадастру, дорученнями Голови Держгеокадастру та його заступників, актами місцевої державної адміністрації та органів місцевого самоврядування, а також цим Положенням (п. 2).

Завданням Головного управління є реалізація повноважень Держгеокадастру на території Житомирської області (п. 3).

Головне управління діє на підставі положення, що затверджується Головою Держгеокадастру (п. 12).

Головне управління відповідно до покладених на нього завдань:

?розпоряджається землями державної власності сільськогосподарського призначення в порядку, визначеному чинним законодавством, на території Житомирської області (п. 4 пп. 13);

?погоджує в межах повноважень, передбачених законом, документацію із землеустрою (п. 4 пп. 19);

?здійснює державний нагляд (контроль) дотримання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами вимог земельного законодавства та встановленого порядку набуття і реалізації прав на землю (п. 4 пп. 30 абз. 5);

?дотримання вимог земельного законодавства органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування з питань передачі земель у власність та надання у користування, у тому числі в оренду, зміни цільового призначення, вилучення, викупу, продажу земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах (п. 4 пп. 30 абз. 13).

Головне управління у межах своїх повноважень видає накази організаційно-розпорядчого характеру (п. 8).

Головне управління очолює начальник, що призначається на посаду Голою Держгеокадастру за погодженням з Міністром аграрної політики та продовольства України і головою відповідної місцевої державної адміністрації та звільняється з посади Голою Держгеокадастру (п. 9 абз. 1).

Начальник Головного управління є Головним державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Житомирській області, а його перший заступник та заступник - відповідно першим заступником та заступником Головного державного інспектора у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Житомирській області (п. 9 абз. 3).

Начальник Головного управління:

?здійснює керівництво Головним управлінням, є відповідальним за організацію та результати його діяльності (п. 10 пп. 1);

?організовує та забезпечує виконання Головним управлінням Конституції України та законів України, постанов Верховної Ради України, прийнятих відповідно до Конституції та законів України, актів Президента України та Кабінету Міністрів України, доручень Прем`єр-міністра України, наказів Міністерства аграрної політики та продовольства України, доручень Міністра аграрної політики та продовольства України, його першого заступника та заступників, наказів Держгеокадастру, доручень Голови Держгеокадастру та його заступників, розпоряджень голови місцевої державної адміністрації (п. 10 пп. 2);

?підписує накази Головного управління (п. 10 пп. 11);

?у межах повноважень, передбачених законом, дає обов`язкові для виконання державним службовцям і працівникам Головного управління доручення (п. 10 пп. 16);

?здійснює інші повноваження відповідно до законодавства (п. 10 пп. 17).

Крім того, згідно з ч. 1 ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» правоохоронні органи - органи прокуратури, Національної поліції, служби безпеки, Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, Національне антикорупційне бюро України, органи охорони державного кордону, органи доходів і зборів, органи і установи виконання покарань, слідчі ізолятори, органи державного фінансового контролю, рибоохорони, державної лісової охорони, інші органи, які здійснюють правозастосовні або правоохоронні функції.

Відповідно до пп. 25-7 п. 7 Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 15 Держгеокадастр згідно з покладеними на нього завданнями складає протоколи про адміністративні правопорушення та розглядає справи про адміністративні правопорушення, накладає адміністративні стягнення.

Підпунктом 1 п. 6 Положення про Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області, затвердженого наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 17.11.2016 № 308, передбачено, що посадові особи Головного управління в межах свої повноважень мають право складати акти перевірок чи протоколи про адміністративні правопорушення у сфері використання та охорони земель і дотримання вимог законодавства про охорону земель та розглядати відповідно до законодавства справи адміністративні правопорушення, а також подавати в установленому законодавством порядку до відповідних органів матеріали перевірок щодо притягнення винних осіб до відповідальності; давати обов`язкові для виконання вказівки (приписи) з питань використання та охорони земель і дотримання вимог законодавства про охорону земель відповідно до їх повноважень, а також про зобов`язання приведення земельної ділянки у попередній стан у випадках, установлених законом, за рахунок особи, яка вчинила відповідне правопорушення, з відшкодуванням завданих власнику земельної ділянки збитків.

Згідно з п. 6 Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 15 від 14.01.2015 (зі змінами та доповненнями, внесеними постановою Кабінету Міністрів України № 482 від 22.07.2016), керівники територіальних органів Держгеокадастру є головними державними інспекторами у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель в Автономній Республіці Крим, області, м. Києві та м. Севастополі, районі, а їх перші заступники та заступники - відповідно першими заступниками та заступниками головних державних інспекторів у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель в Автономній Республіці Крим, області, м. Києві та м. Севастополі, районі.

Посадові особи Держгеокадастру та його територіальних органів, які є державними інспекторами у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель, у межах своїх повноважень мають право: безперешкодно обстежувати в установленому законодавством порядку земельні ділянки, що перебувають у власності та користуванні юридичних і фізичних осіб, перевіряти документи щодо використання та охорони земель; давати обов`язкові для виконання вказівки (приписи) з питань використання та охорони земель і дотримання вимог законодавства про охорону земель відповідно до їх повноважень, а також про зобов`язання приведення земельної ділянки у попередній стан у випадках, установлених законом, за рахунок особи, яка вчинила відповідне правопорушення, з відшкодуванням завданих власнику земельної ділянки збитків; складати акти перевірок чи протоколи про адміністративні правопорушення у сфері використання та охорони земель і дотримання вимог законодавства про охорону земель та розглядати відповідно до законодавства справи про адміністративні правопорушення, а також подавати в установленому законодавством порядку до відповідних органів матеріали перевірок щодо притягнення винних осіб до відповідальності; у разі неможливості встановлення особи порушника земельного законодавства на місці вчинення правопорушення доставляти його до органів Національної поліції чи до приміщення виконавчого органу сільської, селищної, міської ради для встановлення особи порушника та складення протоколу про адміністративне правопорушення; отримувати в установленому законодавством порядку від центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності документи, матеріали та іншу інформацію, необхідну для виконання покладених на Держгеокадастр завдань.

Таким чином, згідно з ч. 1 ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», ст. ст. 11, 25 Закону України «Про державну службу», п. 1 примітки до ст. 364 КК України ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді виконувача обов`язків начальника Головного управління, був працівником правоохоронного органу та службовою особою, яка тимчасово здійснювала функції представника влади.

Однак, виконувач обов`язків начальника Головного управління ОСОБА_4 , будучи службовою особою, відповідальною за організацію та результати діяльності Головного управління, у порушення вимог зазначених нормативно-правових актів, неналежно виконуючи покладені на нього службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, скоїв нетяжкі кримінальні правопорушення у сфері службової діяльності за таких обставин.

Так, 02.07.2014 громадянка України ОСОБА_6 звернулась до Головного управління із заявою про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,12 га для ведення садівництва, яка розташована на території Корчацької сільської ради Житомирського району.

Наказом начальника Головного управління ОСОБА_7 від 29.07.2014 № 6-816/14-14-СГ ОСОБА_6 надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, розташованої на території Житомирського району, за межами населених пунктів Корчацької сільської ради, орієнтовний розмір земельної ділянки 0,12 га, з цільовим призначенням - для ведення садівництва.

Надалі, наказом в.о. начальника Головного управління ОСОБА_4 від 18.05.2017 № 6-2611/14-17-СГ затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для індивідуального садівництва ОСОБА_6 на території Житомирського району за межами населених пунктів Корчацької сільської ради та надано у власність земельну ділянку площею 0,1200 га із кадастровим номером 1822083800:01:000:0837 для індивідуального садівництва із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Житомирського району за межами населених пунктів Корчацької сільської ради.

Згідно з інформаційною довідкою від 22.01.2022 № 295876658 право власності на вказану земельну ділянку 17.06.2017 зареєстровано за ОСОБА_6 .

Таким чином, земельна ділянка з кадастровим номером 1822083800:01:000:0837 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 17.06.2017 вибула із власності держави та перейшла у приватну власність ОСОБА_6 . У свою чергу, остання реалізувала своє право на безоплатне отримання у власність земельної ділянки із земель державної власності з цільовим призначенням для індивідуального садівництва та втратила будь-які правові підстави для повторного отримання безплатно у власність земельної ділянки з таким цільовим призначенням із земель державної або комунальної власності.

Надалі, 23.01.2014 на адресу Головного управління надійшла заява ОСОБА_6 про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки з переданням останній у власність, площею 0,0725 га, для ведення садівництва в садово-городньому товаристві «Вчелька» на території Тетерівської сільської ради.

Наказом начальника Головного управління ОСОБА_8 від 26.02.2014 № ЖТ/1822087200:01:000/00000548 ОСОБА_6 надано дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, розташованої на території Житомирського району Тетерівської сільської ради орієнтовний розмір земельної ділянки 0,0725 га, з цільовим призначенням - для ведення садівництва.

Виконувач обов`язків начальника Головного управління ОСОБА_4 , обіймаючи вказану посаду, одночасно будучи головним державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Житомирській області, здійснюючи правозастосовні функції та виконуючи обов`язки працівника правоохоронного органу, з огляду на професійний досвід, отриманий за тривалий період роботи в територіальному органі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, достовірно знав і розумів законодавчі обмеження щодо норм безоплатної передання земельних ділянок у власність громадян.

Виконувач обов`язків начальника Головного управління ОСОБА_4 , 19.05.2017 перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який розташований в адміністративній будівлі Головного управління за адресою: м. Житомир, вул. Довженка, 45, вчинив службову недбалість, тобто діючи всупереч інтересам служби, неналежно виконуючи покладені на нього службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, не вжив достатніх заходів для виявлення та перевірки відомостей щодо раніше використаного ОСОБА_6 права на безоплатну приватизацію земельної ділянки, маючи для цього реальні умови та можливості, однак нехтуючи цим, діючи в порушення вимог ст.ст. 116, 118, 121 ЗК України, якими встановлено обмеження щодо передання земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених ЗК України, один раз по кожному виду використання, за відсутності будь-яких правових підстав підписав наказ Головного управління № 6-2623/14-17-СГ, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для індивідуального садівництва ОСОБА_6 на території Житомирського району за межами населених пунктів Тетерівської сільської ради, СГТ «Вчелька», діл. НОМЕР_3 та надано у власність останній земельну ділянку площею 0,075 га з кадастровим номером 1822087200:01:000:1153 для індивідуального садівництва із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Житомирського району за межами населених пунктів Тетерівської сільської ради, СГТ «Вчелька», діл. НОМЕР_3, який передав для виконання.

Отримавши копію наказу Головного управління від 19.05.2017 № 6-2623/14-17-СГ, ОСОБА_6 використала останній з метою реєстрації речового права на земельну ділянку із кадастровим номером 1822087200:01:000:1153.

Згідно з інформаційною довідкою від 22.01.2022 № 295876752 право власності на вказану земельну ділянку 17.06.2017 зареєстровано за ОСОБА_6 . При цьому підставою для державної реєстрації на вказану земельну ділянку став наказ Головного управління від 19.05.2017 № 6-2623/14-17-СГ.

Таким чином, земельна ділянка з кадастровим номером 1822087200:01:000:1153 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 17.06.2017 вибула із власності держави та незаконно перейшла у приватну власність ОСОБА_6 .

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи від 23.02.2022 № 2978/22-41/5268-5280/22-41 ринкова вартість земельної ділянки з кадастровим номером 1822087200:01:000:1153 загальною площею 0,0725 га на 17.06.2017 (реєстрація речового права) становила 107 767,00 грн, що у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є істотною шкодою.

За таких обставин виконувач обов`язків начальника Головного управління ОСОБА_4 унаслідок неналежного виконання своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, за відсутності законних підстав, допустив безоплатне відведення у власність ОСОБА_6 земельної ділянки державної власності, чим завдав істотну шкоду інтересам держави.

Дії обвинуваченого ОСОБА_4 кваліфіковані за ч. 1 ст. 367 КК України, як службова недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило істотну шкоду, яка у сто і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, державним інтересам.

Також досудовим встановлено, що наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 29.11.2018 № 141-т на начальника відділу контрою за використанням та охороною земель у Коростенському, Лугинському, Народицькому, Овруцькому, Олевському районах управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління ОСОБА_4 покладено виконання обов`язків начальника Головного управління з 30.11.2018.

Наказом Головного управління від 30.11.2018 № 739-к ОСОБА_4 приступив до виконання обов`язків начальника Головного управління з 30.11.2018.

Станом на час перебування ОСОБА_4 на посаді виконувача обов`язків начальника Головного управління згідно з наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 29.11.2018 № 141-т та наказом Головного управління від 30.11.2018 № 739-к було чинне Положення про Головне управління у редакції від 17.11.2016 № 308.

Так, 15.04.2019 громадянин України ОСОБА_9 звернувся до Головного управління із заявою про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність загальною площею 2,0000 га з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території Прутівської сільської ради Романівського району Житомирської області.

Наказом в.о. начальника Головного управління ОСОБА_4 від 17.04.2019 № 6-1211/14-19-СГ надано дозвіл ОСОБА_9 на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, розташованої на території Романівського району за межами населених пунктів Прутівської сільської ради, орієнтовний розмір земельної ділянки 2,000 га з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства.

Надалі, наказом в.о. начальника Головного управління ОСОБА_4 від 28.05.2019 № 6-1536/14-19-СГ затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_9 на території Романівського району за межами населених пунктів Прутівської сільської ради та надано у власність земельну ділянку площею 2,0000 га з кадастровим номером 1821484000:08:000:0306 для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Романівського району, за межами населених пунктів Прутівської сільської ради.

Згідно з інформаційною довідкою від 22.01.2022 № 295877850 право власності на вказану земельну ділянку 28.05.2019 зареєстровано за ОСОБА_9 .

Таким чином, земельна ділянка з кадастровим номером 1821484000:08:000:0306 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 28.05.2019 вибула із власності держави та перейшла у приватну власність ОСОБА_9 . У свою чергу, останній реалізував своє право на безоплатне отримання у власність земельної ділянки із земель державної власності з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства та втратив будь-які правові підстави для повторного отримання безплатно у власність земельної ділянки з таким цільовим призначенням із земель державної або комунальної власності.

Надалі, 08.01.2019, на адресу Головного управління надійшла заява ОСОБА_9 щодо надання останньому дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність загальною площею 2,0000 га для ведення особистого селянського господарства на території Дівочківської сільської ради Черняхівського району.

Наказом в.о. начальника Головного управління ОСОБА_4 від 18.01.2019 № 6-247/14-19-СГ надано дозвіл ОСОБА_9 на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, розташованої на території Черняхівського району за межами населених пунктів Дівочківської сільської ради орієнтовний розмір земельної ділянки 2,0000 га з цільовим призначенням - для ведення особистого селянського господарства.

Виконувач обов`язків начальника Головного управління ОСОБА_4 , обіймаючи займану посаду, одночасно являючись головним державним інспектором у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Житомирській області, здійснюючи правозастосовні функції та виконуючи обов`язки працівника правоохоронного органу, з огляду на професійний досвід, отриманий за тривалий період роботи в територіальному органі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, достовірно знав і розумів законодавчі обмеження щодо норм безоплатної передачі земельних ділянок у власність громадян.

Виконувач обов`язків начальника Головного управління ОСОБА_4 , 07.08.2019 перебуваючи у своєму службовому кабінеті, який розташований в адміністративній будівлі Головного управління за адресою: м. Житомир, вул. Довженка, 45, вчинив службову недбалість, тобто діючи всупереч інтересам служби, неналежно виконуючи покладені на нього службові обов`язки через несумлінне ставлення до них, не вжив достатніх заходів для виявлення та перевірки відомостей щодо раніше використаного ОСОБА_9 права на безоплатну приватизацію земельної ділянки, маючи для цього реальні умови та можливості, однак нехтуючи цим, діючи в порушення вимог ст.ст. 116, 118, 121 ЗК України, якими встановлено обмеження щодо передачі земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених ЗК України, один раз по кожному виду використання, за відсутності будь-яких правових підстав підписав наказ Головного управління № 6-2331/14-19-СГ, яким затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для ведення особистого селянського господарства ОСОБА_9 на території Черняхівського району за межами населених пунктів Дівочківської сільської ради та надано у власність земельну ділянку площею 2,0000 га з кадастровим номером 1825683200:02:000:0047 для ведення особистого селянського господарства із земель сільськогосподарського призначення державної власності, розташовану на території Черняхівського району за межами населених пунктів Дівочківської сільської ради.

Отримавши копію наказу Головного управління від 07.08.2019 № 6-2331/14-19-СГ, ОСОБА_9 використав останній з метою реєстрації речового права на земельну ділянку з кадастровим номером 1825683200:02:000:0047.

Згідно з інформаційною довідкою від 22.01.2022 № 295877895 право власності на вказану земельну ділянку 22.08.2019 зареєстровано за ОСОБА_9 . При цьому підставою для державної реєстрації на вказану земельну ділянку став наказ Головного управління від 07.08.2019 № 6-2331/14-19-СГ.

Таким чином, земельна ділянка із кадастровим номером 1825683200:02:000:0047 після здійснення державної реєстрації права власності на неї 22.08.2019 вибула із власності держави та незаконно перейшла у приватну власність ОСОБА_9 .

Відповідно до висновку експерта за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи від 23.02.2022 № 2978/22-41/5268-5280/22-41 ринкова вартість земельної ділянки з кадастровим номером 1825683200:02:000:0047 загальною площею 2,0000 га на 22.08.2019 (реєстрація речового права) становила 748 117,00 грн, що у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є тяжким наслідком.

За таких обставин, виконувач обов`язків начальника Головного управління ОСОБА_4 унаслідок неналежного виконання своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, за відсутності законних підстав, допустив безоплатне відведення у власність ОСОБА_9 земельної ділянки державної власності, чим завдано тяжкі наслідки інтересам держави.

Дії обвинуваченого ОСОБА_4 кваліфіковані за ч. 2 ст. 367 КК України, як службова недбалість, тобто неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, які у двісті п`ятдесят і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, державним інтересам.

Обвинувачений ОСОБА_4 вину в інкримінованих йому кримінальних правопорушеннях не визнав. Надав показання, що у структурі Держгеокадастру почав працювати з 2011 року, перебуваючи на різних посадах. У період 2017-2019 років виконував обов`язки начальника Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області. У той час до Головного управління щодня надходило до 120 заяв від громадян про виділення земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

При розгляді вказаних заяв діяв у відповідності до своїх повноважень та нормативно-правових актів. Зокрема, шляхом візування, доручав розгляд кожної заяви відповідним структурним підрозділам Головного управлінні на предмет їх відповідності чинному законодавству. Лише у разі погодження кожним структурним підрозділом проєктів наказів про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою та про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність, та відсутності будь-яких зауважень, підписував відповідні накази.

Кожен день підписував близько 100-120 відповідних наказів. Посадовими обов`язками керівника Головного управління, а також нормативно-правовими актами не передбачено перевіряти підлеглих працівників, яким доручався розгляд заяви та погодження проєктів наказів.

З метою недопущення випадків подвійної приватизації земельних ділянок сільськогосподарського призначення, кожен тиждень в управлінні проводив наради, на яких наголошував на цих питаннях.

Свідок ОСОБА_10 надав показання, що упродовж 2017-2019 років працював у Головному управлінні Держгеокадастру в Житомирській області на посаді завідувача відділу розпорядження землями сільськогосподарського призначення. У той час посаду керівника Головного управління обіймав ОСОБА_4 .

Порядок отримання фізичними особами земель сільськогосподарського призначення наступний.

Особа звертається до Головного управління з відповідною заявою, в якій зазначено, що вона раніше не отримувала земельну ділянку сільськогосподарського призначення у власність.

Після реєстрації та візування вказаної заяви відділом готувався відповідний проєкт наказу про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою. Кожен підрозділ Головного управління по своєму напрямку діяльності розглядав заяву та у випадку відсутності порушень законодавства погоджував даний проєкт наказу.

Чи були випадки, коли до Головного управління зверталась особа, яка вже мала у власності земельну ділянку сільськогосподарського призначення у власність, не знає.

Теоретично виявити подвійну приватизацію земельних ділянок сільськогосподарського призначення мала можливість особа Головного управління, яка мала доступ до загальної системи Держгеокадастру по Україні.

Чи працювали у 2017-2019 роках в Головному управлінні особи, які мали такий доступ не відомо.

Свідок ОСОБА_11 надав показання, що працює на посаді начальника юридичного управлінні Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області. Обвинуваченого ОСОБА_4 знає як особу, яка очолювала Головне управління у 2017-2019 роках.

Процедура надання громадянам у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення наступна.

Особа звертається до Головного управління з відповідною заявою. Бланки заяв для зручності громадянам виготовляються Головним управлінням.

Після реєстрації заяви керівник Головного управління її візує, тобто доручає певним керівникам структурних підрозділів перевірити заяву на відповідність чинного законодавства. Зокрема, під час розгляду заяви перевіряється, чи не використовувала особа раніше право на приватизацію земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

У випадку відсутності порушень проєкт наказу про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою з підписами керівників структурних підрозділів щодо його погодження передається на підпис керівнику Головного управління.

Після виготовлення документації готується проєкт наказу про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність, який також після його погодження керівниками структурних підрозділів надається на підпис керівнику Головного управління.

Проєкти наказів готуються виконавцем відділу організаційного забезпечення Головного управління.

Перевірити, чи особа вже скористувалася правом щодо приватизації земельної ділянки можливо за інформацією, отриманою з реєстру речових прав. Чи мав ОСОБА_4 допуск до інформації з даного реєстру невідомо. В обов`язки начальника Головного управління обов`язок не входить перевіряти підлеглих осіб.

Чинним законодавством обмежень щодо видачі кількості наказів щодо затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність не передбачено. Право власності на земельну ділянку у особи виникає лише після проведення її реєстрації в реєстрі речових прав.

Свідок ОСОБА_12 надала показання, що в 2017 році виконувала обов`язки начальника відділу землеустрою та охорони земель.

За заявою громадянина щодо отримання земельної ділянки відділом розпорядження землями сільськогосподарського призначення готувався проєкт відповідного наказу, який надавався для візування іншим відділам та управлінням Головного управління.

Відділ землеустрою та охорони земель перевіряв чи належить земельна ділянка, яку хоче отримати у власність громадянин, до земель сільськогосподарського призначення; чи відповідає вимогам законодавства проєкт землеустрою. Хто займався перевіркою щодо повторної приватизації земельних ділянок не знає.

Проєкти наказів після візування надавалися на підпис керівнику Головного управління.

Свідок ОСОБА_13 надала показання, що в Головному управлінні Держгеокадастру в Житомирській області працює на посаді заступника начальника управління. У певний період працювала з ОСОБА_4 , який очолював Головне управління.

При надходженні заяв громадян щодо отримання у власність земельної ділянки сільськогосподарського призначення відділом розпорядження готувався відповідний проєкт наказу, який надавався для візування різним структурним підрозділам Головного управління. Відділ, у якому вона працювала, займався перевіркою чи належить земельна ділянка до земель сільськогосподарського призначення та адресу її розташування.

Чи були випадки подвійної приватизації у період роботи з ОСОБА_4 не знає.

Якщо особою не зареєстровано право власності за земельну ділянку, то на момент перевірки встановити факти повторної приватизації неможливо.

Свідок ОСОБА_14 надав показання, що з ОСОБА_4 разом працював у Головному управлінні Держгеокадастру в Житомирській області. У 2017-2019 роках обіймав посаду начальника Управління державного земельного кадастру.

Процедура оформлення земельної ділянки була наступною.

Особою подавалася заява в канцелярію, де реєструвалася, передавалася керівнику Головного управління, який ставив резолюцію щодо її перевірки структурними підрозділами.

Управлінням державного земельного кадастру з`ясовувалось чи не накладається відповідна земельна ділянка а інші ділянки. Чи не зареєстровано за особою в земельному кадастрі земельних ділянок за тим самим цільовим призначенням.

Якщо особою не оформлено право власності на земельну ділянку, відповідна інформація в державному земельному кадастрі буде відсутня.

У разі відсутності заперечень на проєкті наказу ставив свій підпис.

Вважає, що керівник Головного управління не зобов`язаний особисто здійснювати перевірку виконаної роботи відділами (управліннями), оскільки фізично зробити це неможливо.

Свідок ОСОБА_15 надав показання, що в період з 2013 до 2021 року працював на різних посадах в підрозділах Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, у тому числі заступником начальника Головного управління Держгеокадастру в Дніпропетровській області.

З метою недопущення фактів подвійної приватизації земель сільськогосподарського призначення Головними управліннями Держгеокадастру були розроблені відповідні бланки заяв, в яких особа, яка виявила бажання отримати у власність земельну ділянку сільськогосподарського призначення особистим підписом посвідчувала факт невикористання в минулому права безоплатної приватизації земельної ділянки за даним цільовим призначенням.

Безпосередній контроль щодо недопущення подвійної приватизації здійснювався працівниками відділу розпорядження землями сільськогосподарського призначення. Зокрема, відділ міг з`ясувати по реєстру наказів чи видавалися в минулому накази про надання дозволу на приватизацію земельних ділянок відповідній особі. Водночас наявність такого наказу не може свідчити про отримання особою у власність земельної ділянки, оскільки право власності настає лише після реєстрації в реєстрі речових прав.

Будь-які автоматизовані системи, які б надавали можливість виявити факти подвійної приватизації у період 2017-2019 років не існувало.

При підписанні наказів про надання дозволу на приватизацію земельних ділянок керівниками Головних управлінь перевірялась наявність візування проєкту наказу відповідальними працівниками структурних підрозділів управлінь та відсутності з їх боку заперечень.

Особисто керівником Головного управління робота підлеглих працівників не перевірялася, у зв`язку з неможливістю цього зробити фізично.

Свідок ОСОБА_6 надала показання, що має у власності земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яка розташована на території Корчацької сільської ради. Також мала у власності земельну ділянку сільськогосподарського призначення та території Тетерівської сільської ради, яку наразі продала.

Щодо отримання вказаних земельних ділянок у 2016 році зверталась із відповідними заявами до Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області.

Заяви підписувала особисто. Про те, що особі надається лише один раз право на приватизацію земельної ділянки сільськогосподарського призначення не знала.

Накази Головного управління про надання дозволу на приватизацію зазначених земельних ділянок видавались приблизно в один час. Коли реєструвала право власності на ці земельні ділянки не пам`ятає.

Свідок ОСОБА_16 надав показання, що в період з 2017 до 2019 років, точної дати не пам`ятає, до нього звернувся знайомий чоловік та запропонував за винагороду оформити на його ім`я довіреність на право звернення до ГУ Держгеокадастру із заявою на отримання земельної ділянки, як учаснику АТО. Погодився на пропозицію та у нотаріуса оформив відповідну довіреність. На кого саме оформлялась довіреність не пам`ятає. Яким чином у подальшому використовувалась ця довіреність не знає та не цікавився.

У відповідності до ст.ст. 358, 359 КПК України судом були безпосередньо оголошені та досліджені в якості доказів документи, надані стороною обвинувачення, у яких викладені та посвідчені відомості, що мають значення для встановлення фактів і обставин кримінального провадження, на підтвердження винуватості ОСОБА_4 у вчинені кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 367, ч. 2 ст. 367 КК України, а саме:

-витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про реєстрацію кримінального провадження за № 62022100110000141 від 27.09.2022 з правовою кваліфікацією ч. 1 ст. 367, ч. 2 ст. 367 КК України;

-постанова про виділення матеріалів досудового розслідування та доручення проведення досудового розслідування за підозрою ОСОБА_4 від 27.09.2022;

-рапорт слідчого ТУ ДБР в м. Києві від 18.05.2022 №89/11-03/22 про внесення відомостей в ЄРДР;

-витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про реєстрацію кримінального провадження за №62022100110000026 від 18.05.2022 з правовою кваліфікацією ч. 2 ст. 367 КК України;

-витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про реєстрацію кримінального провадження за №62022100110000027 від 18.05.2022 з правовою кваліфікацією ч. 1 ст. 367 КК України;

-копія рапорту про виявлення кримінальних правопорушень від 08.08.2020;

-копія ухвали Печерського районного суду м. Києва від 10.09.2020 про надання прокурору відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_17 тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, зокрема електронної системи документообігу «Док проф», у тому числі її серверів, за період з 01.01.2013 до 10.09.2020;

-копія постанови про залучення спеціаліста Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ для виготовлення копії інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру від 15.09.2020;

-копія протоколу тимчасового доступу до речей та документів, що перебувають у володінні Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру від 28.10.2020;

-копія ухвали Печерського районного суду м. Києва від 12.10.2020 про надання прокурору відділу Офісу Генерального прокурора ОСОБА_17 тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні Державного підприємства «Центр Державного земельного кадастру»;

-копія постанови про залучення спеціаліста Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ для виготовлення копії інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах Державного підприємства «Центр Державного земельного кадастру» від 12.10.2020;

-копія протоколу тимчасового доступу до речей та документів, що перебувають у володінні Державного підприємства «Центр Державного земельного кадастру» від 03.12.2020;

-копія доручення прокурора відділу Офісу Генерального прокурора ДКІБ СБУ від 03.11.2020 на проведення слідчих (розшукових) дій у кримінальному провадженні № 62020100000001594 від 11.08.2020;

-копія протоколу огляду речей, а саме диску на якому міститься резервна копія бази даних автоматизованої системи Державного земельного кадастру - Національної кадастрової системи та мережевого накопичувача інформації від 19.03.2021;

-копія ухвали Печерського районного суду м. Києва від 07.02.2022, якою продовжено строк досудового розслідування в кримінальному провадженні № 62020100000001594 до 11.02.2023 включно;

-ухвала Печерського районного суду м. Києва від 25.03.2021 про надання слідчим груп слідчих та прокурорам групи прокурорів у кримінальному провадженні № 62020100000001594 на проведення обшуку у нежитловому приміщенні Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області по вул. Довженка, 45, в м. Житомирі;

-протокол обшуку у нежитловому приміщенні Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області по вул. Довженка, 45, в м. Житомирі від 03.04.2021 з додатками, описом речей і документів, які були вилучені, та флеш-носієм із відеозаписом обшуку;

-резолютивний лист від 15.04.2019 № В-2217/0/21-19;

-клопотання ОСОБА_9 від 15.04.2019 № В-2217/0/21-19 про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на території Романівського району, за межами населених пунктів Прутівської сільської ради з правом передачі у власність з додатками;

-наказ ГУ Держгеокадастру у Житомирській області від 17.04.2019 № 6-1211/14-19-СГ про надання дозволу ОСОБА_9 на розроблення документації із землеустрою земельної ділянки на території Романівського району, за межами населених пунктів Прутівської сільської ради;

-резолютивний лист від 23.05.2019 № В-2849/0/21-19;

-заява ОСОБА_9 про затвердження документації із землеустрою від 23.05.2019 № В-2849/0/21-19 з додатками;

-наказ ГУ Держгеокадастру у Житомирській області від 28.05.2019 № 6-1536/14-19-СГ про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки на території Романівського району, за межами населених пунктів Прутівської сільської ради у власність ОСОБА_9 ;

-резолютивний лист від 08.01.2019 № В-183/0/21-19;

-заява ОСОБА_9 від 08.01.2019 № В-183/0/21-19 про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на території Дівочківської сільської ради Черняхівського району з правом передачі у власність з додатками;

-наказ ГУ Держгеокадастру у Житомирській області від 18.01.2019 № 6-247/14-19-СГ про надання дозволу ОСОБА_9 на розроблення документації із землеустрою земельної ділянки на території Дівочківської сільської ради Черняхівського району;

-копія заяви ОСОБА_9 про затвердження документації із землеустрою від 31.07.2019 № В-4317/21-19 та витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку;

-наказ ГУ Держгеокадастру у Житомирській області від 07.08.2019 № 6-2331/14-19-СГ про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки на території Дівочківської сільської ради Черняхівського району у власність ОСОБА_9 ;

-протокол огляду документів, вилучених 01.04.2020-03.04.2021 під час проведення обшуку у Головному управлінні Держгеокадастру в Житомирській області від 16.04.2021 з фототаблицею;

-запит до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області від 25.01.2022 № 11-03-1447/22 про надання копій наказів про призначення, переведення та звільнення, наказів про призначення на посаду начальника/в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, присяги державного службовця, документів стосовно підвищення кваліфікації, особової картки державного службовця, особової справи, стосовно, зокрема, ОСОБА_4 , документи, якими були визначені його функціональні обов`язки під час перебування на посаді начальника/ в.о. начальника Головного управління Держгеокадастру Житомирській області станом на 2017-2020 рр., положення про Головне управління Держгеокадастру Житомирській області чинні станом на 2017-2020 років; положення про відділ розпорядження землями сільськогосподарського призначення управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру y Житомирській області чинні станом на 2017-2020 років; положення про управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області чинні станом на 2017-2020 років;

-відповідь на запит Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області від 23.02.2022 № 7-6-0.7-823/2-22 з додатками, зокрема, особовою справою ОСОБА_4 ;

-положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 15;

-положення про Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області, затвердженого наказам Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 17.11.2016 № 308;

-положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 15;

-положення про Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області, затвердженого наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 17.11.2016 № 308;

-інструкція з діловодства Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області, затвердженої наказом ГУ Держгеокадастру в Житомирській області від 06.11.2015 № 89;

-інструкція з діловодства Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області, затвердженої наказом ГУ Держгеокадастру в Житомирській області від 25.09.2019 за № 266;

-положення про відділ розпорядження землями сільськогосподарського призначення управління державної експертизи, ринку та оцінки земель, затвердженого наказом ГУ Держгеокадастру у Житомирській області від 29 грудня 2016 року № 295/0/50-16-к;

-постанова про визнання речовим доказом документів, вилучених 01.04.2021 за місцем розташування Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області по вул. Довженка, 45, в м. Житомирі, та їх приєднання до матеріалів кримінального провадження від 05.04.2021;

-акт здачі-приймання висновку експерта № 2978/22-41/5268-5280/22-41, згідно якого вартість експертизи становить 26427 грн 80 коп.;

-висновок експерта Київського науково-дослідного інституту судових експертиз № 2978/22-41/5268-5280/22-41 від 23.02.2022 за результатами проведення судової оціночно-земельної експертизи, згідно якої, зокрема, ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 1822087200:01:000:1153, загальною площею 0,0725 га, для індивідуального садівництва, розташована на території Житомирського району, за межами населених пунктів Тетерівської сільської ради, СГТ «Вчелька», діл. НОМЕР_4, станом на 19.05.2017 визначена в розмірі 109 367,00 грн, станом на 17.06.2017 визначена в розмірі 107 767,00 грн; ринкова вартість земельної ділянки із кадастровим номером 1825683200:02:000:0047, загальною площею 2,0000 га, для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Черняхівського району, за межами населених пунктів Дівочківської сільської ради Житомирської області, станом на 07.08.2019 визначена в розмірі 759 571,00грн, станом на 22.08.2019 визначена в розмірі 748 117,00 грн;

-копії інформаційних довідок з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 22.01.2022 № 295876658; № 295876752; № 295877850; № 295877895;

-протокол тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області від 03.06.2022 з описом вилучених речей та документів;

-резолютивний лист від 24.06.2016;

-заява ОСОБА_6 від 24.06.2016 № Х-4956/0/5-16 про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на території садово-городнього товариства «Вчелька» Тетерівської сільської ради з правом передачі у власність з додатками;

-заява ОСОБА_6 від 23.01.2014 № 19-552/0/1-14 про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки на території садово-городнього товариства «Вчелька» Тетерівської сільської ради;

-резолютивний лист від 23.01.2014 № 552/0/1-14;

-резолютивний лист від 23.01.2014 № 19/552/0/1-14;

-довідка СГТ «Вчелька» № 129 від 15.12.2013, згідно якої ОСОБА_6 є членом СГТ «Вчелька»;

-копія викопіювання з генерального плану СГТ «Вчелька»;

-довідка Управління Держземагентства у Житомирській області від 31.01.2014 № 385/вих щодо земельної ділянки, яку передбачено передати у власність у межах норм безоплатної приватизації ОСОБА_6 ;

-викопіювання від 31.01.2014 № 385/вих з відображенням меж земельної ділянки на території садово-городнього товариства «Вчелька» Тетерівської сільської ради;

-наказ ГУ Держгеокадастру у Житомирській області від 26.02.2014 №ЖТ/1822087200:01:000/00000548 про надання дозволу ОСОБА_6 на розроблення документації із землеустрою земельної ділянки на території Тетерівської сільської ради;

-наказ ГУ Держгеокадастру у Житомирській області від 18.05.2017 № 6-2611/14-17-СГ про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки на території Житомирського району за межами населених пунктів Корчацької сільської у власність ОСОБА_6 ;

-наказ ГУ Держгеокадастру у Житомирській області від 29.07.2014 № 6-816/14-14-СГ про надання дозволу ОСОБА_6 на розроблення документації із землеустрою земельної ділянки на території Житомирського району за межами населених пунктів Корчацької сільської ради;

-резолютивний лист від 08.12.2016 № Х-11450/0/5-16;

-заява ОСОБА_6 від 08.12.2016 № Х-11450/0/5-16 про затвердження документації із землеустрою з правом передачі у власність земельної ділянки на території Житомирського району за межами населених пунктів Корчацької сільської ради з додатками;

-резолютивний лист від 02.07.2014 № 6126/0/1-14;

-заява ОСОБА_6 від 02.07.2014 № 19-6126/0/1-14 про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на території Житомирського району за межами населених пунктів Корчацької сільської ради з правом передачі у власність з додатками;

-довідка Управління Держземагентства у Житомирській області від 16.06.2014 № 364/13д щодо земельної ділянки, яку передбачено передати у власність у межах норм безоплатної приватизації ОСОБА_6 ;

-викопіювання від 16.06.2014 № 364/09вих з відображенням меж земельної ділянки на території Житомирського району за межами населених пунктів Корчацької сільської ради;

-викопіювання з плану землекористування Корчацької сільської ради;

-наказ ГУ Держгеокадастру у Житомирській області від 19.05.2017 № 6-2623/14-17-СГ про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки на території садово-городнього товариства «Вчелька» Тетерівської сільської ради у власність ОСОБА_6 ;

-ордер серія ЖТ № 094170, виданий адвокатом ОСОБА_5 ;

-копія свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю ОСОБА_5 від 22.05.2018;

-вимога УІАП ГУНП в м. Києві від 08.06.2022 № 11-03-7232/22 відносно ОСОБА_4 ;

-запит до КНП «Обласний медичний спеціалізований центр» від 21.06.2022 № 11-03-8107/22;

-постанова про визнання речовим доказом y кримінальному провадженні земельних ділянок з кадастровими номерами 1822087200:01:000:1153, 1825884000:02:000:0157, 1825281800:02:000:0132, 1825882800:10:000:0193, 1823182400:02:001:0140, 1825683200:02:000:0047, 1822083500:01:001:0443 від 09.06.2022;

-ухвала Печерського районного суду м. Києва від 15.06.2022 № 757/13911/22-к про накладення арешту на земельні ділянки з кадастровими номерами 1822087200:01:000:1153, 1825884000:02:000:0157, 1825281800:02:000:0132, 1825882800:10:000:0193, 1823182400:02:001:0140, 1825683200:02:000:0047, 1822083500:01:001:0443;

-супровідний лист приватному нотаріусу ОСОБА_18 від 30.06.2022 № 11-03-8872/22;

-довідка про витрати на проведення експертизи від 22.07.2022 № СЕ-19/111-22/21473-ПЧ у кримінальному провадженні, згідно якої витрати на проведення експертизи становлять 1510 грн 24 коп.;

-висновок експерта Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру № СЕ-19/111-22/21473-ПЧ від 22.07.2022, згідно якого підписи: ??у графі «В.о. начальника ОСОБА_4 » в нижній частині аркушу наказу Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області від 19.05.2017 №6-2623/14-17-C; ??у графі «В.о. начальника Сергій КОЗАКОВ» в нижній частині аркушу наказу Головного управління Держтеокадастру у Житомирській області від 07.08.2019 №6-2331/14-19-СГ - виконані ОСОБА_4 .;

-копія паспорта та ідентифікаційного коду ОСОБА_9 ;

-копія листа ТУ ДБР у м. Києві до Держгеокадастру України від 07.09.2021 № 11-03-10727/21 про направлення постанови про залучення до провадження Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру у якості потерпілого;

-копія постанови про залучення до провадження Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру у якості потерпілого від 07.09.2021;

-копія листа Держгеокадастру України від 08.09.2021 № 10-28-0.172-11183/2-21 щодо згоди на залучення Держгеокадастру в якості потерпілого до кримінального провадження;

-витяг з ЄРДР № 62022100110000141;

-копія листа ТУ ДБР у м. Хмельницькому до Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру від 04.11.2022 № 19723/14-01-02/22про направлення постанови про залучення до провадження Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру у якості потерпілого;

-копія постанови про залучення до провадження Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру у якості потерпілого від 04.11.2022;

-лист Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру від 09.11.2022 № 10-28-0.172-7436/2-22 щодо згоди на залучення Держгеокадастру в якості потерпілого до кримінального провадження № 62022100110000141 від 27.09.2022;

-копія довіреності від 23.02.2022 № 9-28-0.172-2036/2-22;

-запит ТУ ДБР у м. Хмельницькому до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області від 04.11.2022 № 19715/14-01-02/22 про надання установчих даних та посад працівників Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, якими здійснювалося візування наказів № 6-2331/14-19-СГ та № 6-2623/14-17-СГ;

-лист Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області від 09.11.2022 № 11-0-06-2647/2-22 на запит ТУ ДБР у м. Хмельницькому;

-запит ТУ ДБР у м. Хмельницькому до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області від 14.11.2022 № 20435/14-01-02/22 про надання копій документів;

-лист Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області від 17.11.2022 № 11-6-0.6-2762/2-22 на запит ТУ ДБР у м. Хмельницькому з додатками;

-оптичний диск DVD-R «НР», на якому містяться файли в електронному вигляді надані листом ГУ Держгеокадастру у Житомирській області від 17.11.2022 № 11-6-0.6-2762/2-22;

-протокол огляду від 19.11.2022 оптичного диску DVD-R «НР», на якому містяться файли в електронному вигляді надані листом ГУ Держгеокадастру у Житомирській області від 17.11.2022 № 11-6-0.6-2762/2-22 з додатками.

Також судом досліджено та оголошено процесуальні рішення та інші документи (постанови, ухвали слідчих суддів, запити, заяви, листи, доручення оперативному підрозділу тощо) надані прокурором у судовому засіданні.

Суд, проаналізувавши та оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів з точки зору достатності та взаємозв`язку, перевіривши та оцінивши усі доводи учасників судового провадження, дійшов наступного висновку.

Відповідно до змісту ст. 92 КПК України обов`язок доказування вини обвинуваченого цілковито лежить на стороні обвинувачення, - органу досудового слідства та прокурора.

Суд оцінює надані сторонами докази відповідно до ст. 94 цього Кодексу з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

За результатами судового розгляду суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюючи кожний доказ, що наявний у провадженні, з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку, прийшов до наступного висновку.

Згідно з положеннями ст. 84 КПК України, доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких суд встановлює наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Частиною першою статті 367 КК України визначено відповідальність за службову недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб. Частиною другою цієї норми передбачено відповідальність за вчинення того самого діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки.

Передбачений ч. 1, ч. 2 ст. 367 КК України склад злочинів містить обов`язкові елементи: суб`єкт, суб`єктивна сторона, об`єкт, об`єктивна сторона.

Суб`єкт даного злочину - спеціальний, ним може бути тільки службова особа.

З суб`єктивної сторони ці злочини характеризується злочинною самовпевненістю (службова особа передбачає, що внаслідок невиконання чи неналежного виконання нею своїх службових обов`язків правам і законним інтересам може бути завдано шкоду, але легковажно розраховує на її відвернення) або злочинною недбалістю (службова особа не передбачає, що в результаті її поведінки може бути завдано шкоду, хоча повинна була і могла це передбачити).

Склад злочинів, передбачених ч. 1, ч. 2 ст. 367 КК України встановлює, що безпосереднім об`єктом злочину виступає встановлений порядок службової діяльності в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форми власності.

Крім того, об`єктивна сторона службової недбалості включає в себе наявність наступних складових: 1) діяння у формі невиконання чи неналежного виконання службовою особою своїх службових обов`язків через недбале чи несумлінне ставлення до них (дія чи бездіяльність); 2) суспільно небезпечні наслідки у вигляді істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам, або інтересам окремих юридичних осіб (ч. 1 ст. 367 КК) або тяжких наслідків (ч. 2 ст. 367 КК); 3) причинний зв`язок між діянням (бездіяльністю) та наслідками.

Системний аналіз положень ст. 367 КК України дає підстави вважати, що відповідальність за цією нормою настає лише у випадку, якщо дії, невиконання чи неналежне виконання яких спричинило передбачені в зазначеній статті наслідки, входили у коло службових обов`язків цієї службової особи, або якщо обов`язок діяти відповідним чином юридично був включений (законом, указом, постановою, наказом, інструкцією тощо) до кола службових повноважень такої особи.

Істотна шкода та тяжкі наслідки можуть бути інкриміновані винному лише за наявності причинного зв`язку між його діянням (дією чи бездіяльністю) та настанням зазначених наслідків. Для цього необхідно встановити, яке саме порушення службових обов`язків передувало настанню істотної шкоди чи тяжких наслідків, що це порушення було їх необхідною умовою і, що службова особа усвідомлювала чи повинна була усвідомлювати розвиток причинного зв`язку, тобто те, що її діяння стане причиною настання саме зазначених наслідків.

Для вирішення питання наявності в діях ОСОБА_4 складу інкримінованих злочинів необхідно встановити сукупність обов`язкових елементів злочинів, передбачених ч. 1, ч. 2 ст. 367 КК України та їх взаємозв`язок з особою обвинуваченого.

Відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальним повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Судом встановлено, що наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 26.01.2017 № 51-то на ОСОБА_4 покладено виконання обов`язків начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області з 26.01.2017.

Згідно з наказом Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області від 27.01.2017 № 129-к ОСОБА_4 приступив до виконання обов`язків начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області з 27.01.2017.

У відповідності до ч. 1 ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 15, положення про Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області, затвердженого наказам Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 17.11.2016 № 308, службових обов`язків начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, суд доходить висновку, що ОСОБА_4 , перебуваючи на посаді виконувача обов`язків начальника Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області був працівником правоохоронного органу та службовою особою, яка тимчасово здійснювала функції представника влади.

Тобто суд вважає, що ОСОБА_4 є належним суб`єктом інкримінованих йому злочинів.

Відповідно до обвинувального акту ОСОБА_4 звинувачується у службовій недбалості, яка полягала у неналежному виконанні покладених на нього службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, а саме не вжиття достатніх заходів для виявлення та перевірки відомостей щодо раніше використаного ОСОБА_6 та ОСОБА_9 права на безоплатну приватизацію земельної ділянки, маючи для цього реальні умови та можливості.

Водночас у ході судового розгляду встановлено, що службовими обов`язками ОСОБА_4 , як виконувача обов`язки начальника Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області, не визначено безпосереднього здійснення ним заходів для виявлення та перевірки відомостей щодо раніше використаного права громадян на безоплатну приватизацію земельної ділянки.

Так само наявність такого обов`язку не передбачено нормативно-правовими актами, зокрема, Земельним кодексом України, Положенням про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 15 (далі - Положення від 14.01.2015 № 15), Положенням про Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області, затвердженого наказом Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру від 17.11.2016 № 308 (далі - Положення від 17.11.2016 № 308).

Відповідно до Положення від 17.11.2016 № 308, начальник Головного управління, зокрема: підписує накази Головного управління (п.п. 11 п. 10); у межах повноважень, передбачених законом дає обов`язкові для виконання державними службовцями і працівниками Головного управління доручення (п.п. 16 п. 10); здійснює інші повноваження відповідно до законодавства (п.п. 17 п.10).

Діючими інструкціями з діловодства Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області на момент інкримінованих ОСОБА_4 злочинів визначено, що проєкти наказів візуються посадовими особами, яких визначено у проєкті документа як виконавців завдань.

Так, у відповідності до положень Інструкції з діловодства Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області, затвердженої наказом ГУ Держгеокадастру в Житомирській області від 06.11.2015 № 89 (далі - Інструкція від 06.11.2015 № 89), - за зміст документа відповідають особи, які його візують, відповідно до компетенції (п. 67); проєкти наказів з основної діяльності, адміністративно-господарських питань готуються та подаються структурним підрозділам за дорученням керівника Головного управління чи за власною ініціативою (п. 85); проєкти наказів з основної діяльності, адміністративно-господарських питань та додатки до них візуються працівником, який створив документ, керівником структурного підрозділу, в якому його створено, посадовими особами, які визначено у проекті документа як виконавці завдань, що містяться в ньому, керівником служби діловодства, керівником структурного підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції, заступником начальника відповідно до функціональних обов`язків, іншими посадовими особами, яких стосується документ (п. 86).

Аналогічно передбачено візування проєктів наказів відповідними посадовими особами, як виконавцями завдань, пунктами 87, 109, 111 Інструкції з діловодства Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області, затвердженої наказом ГУ Держгеокадастру в Житомирській області від 25.09.2019 за № 266 (далі - Інструкція від 25.09.2019 за № 266).

Згідно з п. 5.1 Положення про відділ розпорядження землями сільськогосподарського призначення управління державної експертизи, ринку та оцінки земель, затвердженого наказом ГУ Держгеокадастру у Житомирській області від 29 грудня 2016 року № 295/0/50-16-к, до основних завдань відділу належить підготовка проєктів наказів про надання дозволу на складання документації із землеустрою та її затвердження відносно земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності, поновлення договорів оренди та передачі у власність або у користування земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у відповідності до норм чинного законодавства України.

Тобто вирішення питань щодо законності передачі громадянам земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність згідно норм чинного законодавства України та підготовки відповідних проєктів наказів безпосередньо належить відділу розпорядження землями сільськогосподарського призначення управління державної експертизи, ринку та оцінки земель ГУ Держгеокадастру у Житомирській області.

Судом встановлено, що 08.12.2016 до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області надійшла заява ОСОБА_6 з додатками щодо затвердження документації із землеустрою з правом передачі у власність земельної ділянки площею 0,12 га для ведення садівництва на території Корчацької сільської ради Житомирського району. Вказана заява зареєстрована за № Х-11450/0/5. У заяві ОСОБА_6 власним підписом засвідчила факт невикористання в минулому права безоплатної приватизації земельної ділянки за даним цільовим призначенням згідно з ст. 116 ЗК України.

ОСОБА_4 , як виконувачем обов`язки начальника Головного управління, відповідно до п. 40 Інструкції від 06.11.2015 № 89 на окремому аркуші зроблено напис (резолюцію) щодо доручення кільком посадовим особам розглянути вказану заяву з урахуванням вимог чинного законодавства.

У ході дослідження наказу № 6-2623/14-17-СГ від 19.05.2017 про затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність для індивідуального садівництва ОСОБА_6 встановлено, що на його зворотній стороні наявні підписи керівників структурних підрозділів Головного управління, які свідчать про погодження з проєктом даного наказу.

Будь-які зауваження чи застереження щодо недотримання вимог законодавства при передачі ОСОБА_6 у власність земельної ділянки для ведення садівництва з боку структурних підрозділів Головного управління, у тому числі відділу розпорядження землями сільськогосподарського призначення управління державної експертизи, ринку та оцінки земель, до проєкту даного наказу не надходили.

Лише після розгляду даної заяви структурними підрозділами Головного управління та відсутності заперечень проєкт наказу про передачу у власність ОСОБА_6 земельної ділянки був підписаний ОСОБА_4 .

Так само, ОСОБА_4 у відповідності до п. 54 Інструкції від 25.09.2019 за № 266 шляхом проставлення резолюції на окремому аркуші доручив підлеглим працівниками розглянути заяву ОСОБА_9 від 23.05.2019, подану в його інтересах за довіреністю ОСОБА_19 , про затвердження документації із землеустрою з правом передачі у власність земельної ділянки площею 2,0000 га для ведення особистого селянського господарства на території Прутівської сільської ради Романівського району Житомирської області.

Після візування проєкту наказу від 28.05.2019 № 6-1536/14-19-СГ відповідними підрозділами Головного управління та відсутності з їх боку заперечень, вказаний проєкт наказу був підписаний ОСОБА_4 .

Таким чином, суд доходить висновку, що ОСОБА_4 під час розгляду заяв ОСОБА_6 та ОСОБА_9 та підписанні ним наказів № 6-2623/14-17-СГ від 19.05.2017 та № 6-1536/14-19-СГ від 28.05.2019 діяв у відповідності до своїх службових обов`язків та вимог нормативно-правових актів, якими регулюється порядок розгляду відповідних заяв та видачі наказів.

У ході судового розгляду жоден із письмових доказів, наданих стороною обвинувачення, а також ні один із допитаних у судовому засіданні свідків не підтвердив викладених в обвинуваченні обставин щодо неналежного виконання ОСОБА_4 своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них.

При цьому допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_11 , ОСОБА_14 вказали, що керівник Головного управління не тільки не зобов`язаний особисто здійснювати перевірку виконаної роботи відділами (управліннями), але й фізично зробити цього не може.

Більше того, стороною обвинувачення в обвинувальному акті не зазначено які саме обов`язки не виконав або неналежно виконав ОСОБА_4 , а лише констатовано в загальній формі, що останній не вжив достатніх заходів для виявлення і перевірки раніше використаного ОСОБА_6 та ОСОБА_9 права на безоплатну приватизацію земельної ділянки.

Посилання на невиконання ОСОБА_4 інших вимог законодавства та нормативних актів, перелічених в обвинувальному акті, також не підтверджує наявності у нього обов`язку діяти відповідним чином.

Тобто в даному випадку ОСОБА_4 не може нести відповідальність за невиконання чи неналежне виконання своїх службових обов`язків через недбале чи несумлінне ставлення до них, оскільки на нього фактично не покладалися обов`язки, які передбачали б вчинення дій, наведених в обвинувальному акті.

Щодо відсутні підстав для відповідальності особи за дії, виконання яких не передбачено службовими обов`язками, суд також враховує правові висновки Касаційного кримінального суду Верховного Суду, викладені у постановах від 17.04.2019 (справа № 752/18401/15-к), від 17.08.2021 (справа № 484/1376/18).

З урахуванням викладеного, суд вважає, що у діях обвинуваченого ОСОБА_4 відсутня об`єктивна сторона та, як наслідок, склад кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 367, ч. 2 ст. 367 КК України, що виключає його кримінальну відповідальність.

У відповідності до положень п. 3 ч. 1 ст. 373 КПК України якщо не доведено, що в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення, ухвалюється виправдувальний вирок.

Таким чином, оскільки висунуте ОСОБА_4 обвинувачення у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 367, ч. 2 ст. 367 КК України, у ході судового розгляду не знайшло свого підтвердження, необхідно визнати його невинуватим та виправдати.

Цивільний позов у даному кримінальному провадженні відсутній.

Арешт, накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 15 червня 2022 року на: 1) земельну ділянку, площею 0,0725 га з кадастровим номером 1822087200:01:000:1153, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1281922418220, на території Житомирського району за межами населених пунктів Тетерівської сільської ради, СГТ «Вчелька», діл. НОМЕР_4 для індивідуального садівництва із земель сільськогосподарського призначення державної власності, яка згідно наказу Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області № 6-2623/14-17-СГ від 19.05.2017 була надана у власність ОСОБА_6 , та наразі на праві приватної власності належить ОСОБА_20 (РНОКПП НОМЕР_1 ); 2) земельну ділянку, площею 2,0000 га з кадастровим номером 1825683200:02:000:0047, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1902097418256, на території Черняхівського району за межами населених пунктів Дівочківської сільської ради, для ведення особистого селянського господарства, яка згідно наказу Головного управління Держгеокадастру в Житомирській області № 6-2331/14-19-СГ від 07.08.2019 була надана у власність ОСОБА_9 , та наразі на праві приватної власності належить ОСОБА_21 (РНОКПП НОМЕР_2 ), - підлягає скасуванню.

Долю речових доказів у кримінальному провадженні суд вирішує відповідно до ст. 100 КПК України.

У зв`язку з ухваленням виправдувального вироку, процесуальні витрати на залучення експертів за проведення судової оціночно-земельної експертизи в сумі 26427,80 грн та судової почеркознавчої експертизи в сумі 1510,24 грн необхідно віднести на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 369-371, 373, 374, ч. 15 ст. 615 КПК України, суд,-

ухвалив:

ОСОБА_4 визнати невинуватим у пред`явленому обвинуваченні за ч. 1 ст. 367, ч. 2 ст. 367 КК України та виправдати, у зв`язку з відсутністю в його діях складу даних кримінальних правопорушень.

Речові докази:

-земельну ділянку з кадастровим номером 1822087200:01:000:1153 залишити власнику ОСОБА_20 (РНОКПП НОМЕР_1 );

-земельну ділянку з кадастровим номером 1825683200:02:000:0047 залишити власнику ОСОБА_21 (РНОКПП НОМЕР_2 );

-клопотання ОСОБА_9 від 15.04.2019 з додатками (копіями викопіювання земельної ділянки, посвідчення УБД, паспорту, інформацією щодо земельної ділянки) на 7 арк.; лист-резолюцію № В-2849/0/21-19 від 23.05.2019 на 1 арк.; заяву ОСОБА_9 від 23.05.2019 з додатками (копіями довіреності, паспорту та коду ОСОБА_22 , викопіювання земельної ділянки) на 13 арк.; наказ ГУ Дерджеокадастру у Житомирській області «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність» за № 6- 2331/14-19-СГ від 07.08.2019 на 1 арк.; наказ ГУ Дерджеокадастру у Житомирській області «Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою» за № 6-247/14-19-СГ від 18.01.2019 на 1 арк.; лист-резолюцію № В-183/0/21-19 від 08.01.2019 на 1 арк.; заяву ОСОБА_9 від 08.01.2019 з додатками (копіями викопіювання, посвідчення УБД, паспорту та коду, довідки щодо земельної ділянки, викопіювання земельної ділянки) на 7 арк.; копію заяви ОСОБА_9 від 21.07.2019 з додатками (копіями витягу) на 2 арк.; наказ ГУ Дерджеокадастру у Житомирській області «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність» за №6- 3447/14-І7-СГ від 14.06.2017 на 1 арк., наказ ГУ Дерджеокадастру у Житомирській області «Про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою» за № 6-1742/14-17-СГ від 12.04.2017 на 1 арк.; лист-резолюцію № В-9324/0/5-17 від 13.06.2017 на 1 арк., заяву ОСОБА_23 від 13.06.2017 з додатками (копією викопіювання земельної ділянки) на 2 арк.; лист-резолюцію № Р-5479/0/5-17 від 11.04.2017 на 1 арк.; заяву ОСОБА_23 від 06.04.2017 з додатками (копіями викопіювання земельної ділянки, паспорту та коду, посвідчення УБД, викопіювання земельної ділянки, довідки щодо земельної ділянки) на 7 арк., - залишити в матеріалах кримінального провадження;

-наказ ГУ Держгеокадастру у Житомирській області «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність» за № 6- 2611/14-17-СГ від 18.05.2017 на 1 арк.; наказ ГУ Держгеокадастру у Житомирській області «Про надання дозволу на розробку документації із землеустрою» за № 6-816/14-14-СГ від 29.07.2014 на 1 арк.; лист-резолюцію № Х-11450/0/5-16 від 08.12.2016 на 1 арк.; заяву ОСОБА_6 від 08.12.2016 на 1 арк.; лист-резолюцію №6126/0/1-14 від 02.07.2014 на 1 арк.; заяву ОСОБА_6 від 01.07.2014 з додатками (довідкою щодо земельної ділянки, викопіювання земельної ділянки, паспорту та коду) на 7 арк.; наказ ГУ Держгеокадастру у Житомирській області «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність» за №6- 2623/14-17-СГ від 19.05.2017 на 1 арк.; наказ ГУ Держгеокадастру у Житомирській області «Про надання дозволу на розробку документації із землеустрою» за № ЖТ/1822087200:01:000/00000548 від 26.02.2014 на 1 арк.; лист-резолюцію від 24.06.2016 з (виправленнями) на 1 арк.; заяву ОСОБА_6 від 19.05.2016 на 1 арк.; лист-резолюцію № 552/0/1-14 від 23.01.2014 на 1 арк.; заяву ОСОБА_6 від 23.01.2014 з додатками (копією паспорту, довідкою № 129 від 15.12.2013, викопіювання земельної ділянки, довідкою щодо земельної ділянки) на 8 арк., - залишити в матеріалах кримінального провадження.

Процесуальні витрати на залучення експертів за проведення судової оціночно-земельної експертизи в сумі 26427,80 грн та судової почеркознавчої експертизи в сумі 1510,24 грн віднести на рахунок держави.

Арешт, накладений ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 15 червня 2022 року на: 1) земельну ділянку, площею 0,0725 га з кадастровим номером 1822087200:01:000:1153, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1281922418220, яка належить на праві приватної власності ОСОБА_20 (РНОКПП НОМЕР_1 ); 2) земельну ділянку, площею 2,0000 га з кадастровим номером 1825683200:02:000:0047, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1902097418256, яка належить на праві приватної власності ОСОБА_21 (РНОКПП НОМЕР_2 ), - скасувати.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Житомирського апеляційного суду через Корольовський районний суд м. Житомира протягом тридцяти днів з моменту його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення вказаного строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо він не скасований, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасникам судового провадження вручити повний текст вироку в день його проголошення.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 112332405
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку