open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

20 липня 2023 року Справа № 280/2362/23 м.ЗапоріжжяЗапорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Конишевої О.В., розглянув за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

до Військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України ( АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ НОМЕР_2 )

Військової частини НОМЕР_3 Міністерства оборони України ( АДРЕСА_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_4 )

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спора на стороні відповідача: Міністерство оборони України (пр. Повітрофлотський, буд. 6, м. Київ, 03168, код ЄДРПОУ 00034022)

про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

17.04.2023 до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 (далі - позивач) до Військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України (далі відповідач 1), Військової частини НОМЕР_3 Міністерства оборони України (далі відповідач 2), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спора на стороні відповідача: Міністерство оборони України (далі третя особа), в якій позивач просить суд:

визнати протиправними дії командування військової частини НОМЕР_1 щодо невизнання призначення командиром 1 стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України ОСОБА_1 починаючи з 26.02.2022 по теперішній час;

зобов`язати командування військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України видати наказ про призначення ОСОБА_1 командиром 1 стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України від 26.02.2022;

зобов`язати командування військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України поновити ОСОБА_1 на посаді згідно штатного розкладу військової частини НОМЕР_1 ;

визнати протиправними дії командування військової частини НОМЕР_3 щодо невизнання дати та обставин отримання поранення 16.03.2022 в м. Пологи Запорізької області ОСОБА_1 під час захисту Батьківщини;

зобов`язати командування військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України надати довідку та форми про встановлення отримання поранення 16.03.2022 в м. Пологи Запорізької області ОСОБА_1 під час захисту Батьківщини;

визнати протиправними дії командування військової частини НОМЕР_3 щодо не нарахування виплат грошового забезпечення та додаткових витрат, а саме нарахування з індексацією грошових коштів за невикористану відпустку, кошти на оздоровлення, кошти за неотримане речове майна, одноразової грошової допомоги за наказом 168 від 28.02.2022 та одноразова грошова допомога за ст. 16 Закону № 2011-XII ОСОБА_1 , за період починаючи з 26.02.2022 по теперішній час;

зобов`язати командування військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України здійснити нарахування та виплатити грошове забезпечення та додаткових витрат ОСОБА_1 , за період починаючи з 26.02.2022 по теперішній час.

Позивач зазначає, що був призваний згідно Указу Президента України «Про загальну мобілізацію 26.02.2022 Пологівським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки Міністерства оборони України. Цього ж дня, 26.02.2022 був зарахований на посаду командира першої роти батальйону територіальної оборони військової частини НОМЕР_1 . В матеріалах службової перевірки, з якою згодні перевіряючи є підтвердження, що ОСОБА_1 було призначено на посаду командира 1 стрілецької роти. Зокрема сержантом ОСОБА_2 підтверджений той факт, що позивач отримав поранення в ході захисту Батьківщини. Тому даний факт є доведеним, а дії відповідачів протиправними. Просить позов задовольнити.

Відповідач 1 (Військова частина НОМЕР_1 Міністерства оборони України) заперечує проти зарахування 26.02.2022 ОСОБА_1 до списків військової частини та призначення на посаду командира 1-ї стрілецької роти, оскільки за наказом по стройовій частині від 24.02.2022 №5 на цю посаду було призначено капітана запасу ОСОБА_3 , який вважався безвісті зниклим, визначено день зникнення безвісті - 03 березня 2022 року. У зв`язку із смертю капітана ОСОБА_3 його виключено зі списків особового складу частини та всіх видів забезпечення. Наказом командування від 19.03.2022 №11 на посаду командира 1-ї стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 призначений майор запасу ОСОБА_4 призначення та заміщення на штатній посаді "командир першої стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 " підтверджена датами видання наказів по стройовій частині та зазначеними відомостями і даними за їх текстом. Вважає, що позивачем не надано належних доказів для прийняття командуванням військової частини НОМЕР_1 , а саме: відповідного рішення, зокрема серед доказів до позовної заяви відсутні документи, що посвідчують статус військовослужбовця - військовий квіток із відповідними записами, посвідчення офіцера тощо. Саме наказами по стройовій частині призначаються та переміщуються військовослужбовці після відмобілізування командирами, наказами по стройовій частині визначається їх посадове становище, є підставою для видачі посвідчень, запису відомостей до облікових документі. Просить у задоволенні позовних вимог відмовити.

Відповідач 2 (Військова частина НОМЕР_3 Міністерства оборони України) Військова частина НОМЕР_1 являється окремим батальйоном зі своєю групою персоналу та діловодством, правом зарахування в списки військової частини за мобілізаційним планом та підпорядковується військовій частині НОМЕР_3 . Зокрема зазначає, що у військовій частині НОМЕР_3 дійсно проводилось службове розслідування з метою встановлення статусу позивача та його належності до підрозділів відповідача 1 та відповідача 2, були надані пояснення свідків обставин щодо участі у веденні бойових дій з визначення району їх проведення, хронології та деталізації, дати та обставин поранення (травмування), законності не виплат забезпечення. Жодних даних щодо зарахування позивача у списки, факту проходження служби у військовій частині НОМЕР_3 , прибуття за мобілізаційним планом, не встановлено. У військовій частині НОМЕР_3 відсутні будь-які дані про призов позивача до військової частини НОМЕР_3 . Підстави для нарахування та виплати грошового забезпечення відсутні. Просить у задоволенні позовних вимог відмовити.

Третя особа яка не заявляє самостійних вимог на предмет спора на стороні відповідача (Міністерство оборони України) окремо пояснення не подавала, про розгляд справи була повідомлена належним чином.

Ухвалою суду від 26.05.2023 відкрито провадження в адміністративній справі та призначено її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (у письмовому провадженні).

Відповідно до ч. 5 ст. 262 КАС України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Суд, оцінивши повідомлені позивачем обставини та наявні у справі докази у їх сукупності, встановив наявність достатніх підстав для прийняття законного та обґрунтованого рішення у справі.

Розглянувши матеріали та з`ясувавши всі обставини адміністративної справи, які мають юридичне значення для розгляду та вирішення спору по суті, дослідивши наявні у справі докази у їх сукупності, судом встановлено наступне.

В позовній заяві позивач зазначає про те, що він будучи лейтенантом був призваний на військову службу за мобілізацією був призваний згідно Указу Президента України «Про загальну мобілізацію 26.02.2022 Пологівським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки Міністерства оборони України. Цього ж дня, 26.02.2022 він був зарахований на посаду командира першої роти батальйону територіальної оборони військової частини НОМЕР_1 . Пологівським РТЦК та призначено командиром 1 стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 . Також зазначає, що його було направлено до м. Пологи Запорізької області до НОМЕР_5 батальйону територіальної оборони НОМЕР_6 бригади ТРО. По прибуттю з ним була особиста справа офіцера, яку він передав начальнику штабу НОМЕР_5 БТРО майору Горбунову. 16.03.2022 Отримав поранення захищаючи Батьківщину 16.03.2023 у м. Пологи Запорізької області та був відправлений до м. Запоріжжя у військовий госпіталь військової частини НОМЕР_7 .

Військова частина НОМЕР_1 являється окремим батальйоном зі своєю групою персоналу та діловодством, правом зарахування в списки військової частини за мобілізаційним планом та підпорядковується військовій частині НОМЕР_3 .

02.10.2022 позивачем було подано рапорт командиру військової частини НОМЕР_1 з доданою медичною документацією на той час, щодо поновлення на посаді 1 стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 .

Рапорт позивача було розглянуто. Відповідачем 1 проінформовано позивача, що у зв`язку з військовою агресією з боку російської федерації та тимчасовою окупацією м. Пологи Запорізької області, особовий склад військової частини НОМЕР_1 на початку березня 2022 року з боями виходив до м. Запоріжжя і керівництвом військової частини відповідно до чинного законодавства, були вжити вичерпні заходи щодо унеможливлення доступу ворога до документації військової частини. Тому на даний час відсутні документи про факт зарахування та проходження мною військової служби у в/ч НОМЕР_1 не має (лист від 04.10.2022 №3129, а.с.16).

05.04.2023 №4/1 Пологівським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки Міністерства оборони України була видана довідка відповідно до якої позивач був призваний на військову службу по мобілізації у в/ч НОМЕР_1 четвертим відділом Пологівського РТЦК та СП. Підстава: заява позивача.

Відповідно до вимог статті 85 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, Порядку проведення службового розслідування у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 21.11.2017 № 608, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13 грудня 2017 року за № 1503/31371, наказу командира військової частини НОМЕР_3 від 18.10.2022 № 450 «Про призначення службового розслідування», офіцером відділення морально-психологічного забезпечення військової частини НОМЕР_3 старшим лейтенантом Дмитрієм МАКАРОВИМ було проведено службове розслідування, з метою встановлення статусу лейтенанта ОСОБА_5 станом на 14.10.2022 та його належність до підрозділів військової частини НОМЕР_3 , свідків обставин щодо участі у веденні бойових дій у складі військової частини НОМЕР_8 , з визначенням району їх проведення, хронології та деталізації, дати та обставин поранення (травмування), законності не виплат забезпечення даному військовослужбовцю.

Під час службового розслідування було встановлено наступне:

призов лейтенанта ОСОБА_6 на військову службу за мобілізацією та направлення його до військової частини НОМЕР_1 для продовження несення служби не встановлено;

відсутні документи що підтверджують зарахування до списків особового складу військової частини НОМЕР_1 лейтенанта ОСОБА_6 та призначення його на посаду;

враховуючи зазначені факти немає підстав для нарахування та виплат грошового забезпечення та додаткових виплат лейтенанту ОСОБА_7 ;

в період з 03.03.2022 по 06.03.2022 року в районі міста Пологи лейтенант ОСОБА_8 виконував бойові завдання у складі військової частини НОМЕР_1 , ймовірно у статусі командира 1 стрілецької роти;

визначити час, дату, місце та обставини отримання поранення (травмування) лейтенантом ОСОБА_9 не вдалось.

Позивач не погоджується з діями відповідачів щодо не встановлення статусу військовослужбовця лейтенанта ОСОБА_5 та його належність до військової частини НОМЕР_1 , як і не погоджується з невизнанням відповідачами дати та обставин отримання поранення, що це не надає йому право на нарахування виплат, грошового забезпечення, компенсації за отримане поранення під час захисту Батьківщини, як військовослужбовцю, у зв`язку з чим звернувся до суду за захистом своїх прав та інтересів.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам, суд враховує наступне.

Згідно ст. 12 Закону України «Про Статут внутрішньої служби у Збройних Силах

України» (Закон 578-ХІУ) про все, що сталося з військовослужбовцем і стосується виконання ним службових обов`язків, та про зроблені йому зауваження військовослужбовець зобов`язаний доповідати своєму безпосередньому начальникові, крім тих обставин, щодо надання яких є пряма заборона у законі (таємниця сповіді, лікарська таємниця, професійна таємниця захисника, таємниця нарадчої кімнати тощо).

Статтею 14 Закону 578 встановлено: із службових та особистих питань військовослужбовець повинен звертатися до свого безпосереднього начальника, а якшо він не може їх вирішити - до наступного прямого начальника.

У відповідності до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про основи національного спротиву», комплектування органів військового управління, військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України здійснюється: у мирний час - військовослужбовцями за контрактом та за призовом особами офіцерського складу; в особливий період - військовослужбовцями за контрактом, за призовом особами офіцерського складу та територіальним резервом.

Відповідно до пункту 14.7 Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 10.04.2009 № 170 призначення (переміщення) військовослужбовців на посади згідно з мобілізаційним призначенням оформляються наказами по стройовій частині та не дублюються наказами по особовому складу

Відповідно до Інструкції з організації обліку особового складу Збройних Сил України, яка затверджена Наказом Міністерства оборони України від 26.05.2014 №333 (втрата чинності 25.11.2022).

Наказом Міністерства оборони України 15 вересня 2022 року № 280 затверджено Інструкцію з організації обліку особового складу в системі Міністерства оборони України, що є чинним на теперішній час.

Згідно редакції наказу №333 від 18.05.2021 (яка була чинна в на момент виникнення спірних правовідносин) організація та ведення обліку особового складу в особливий період регламентується Главою 1 розділу III визначені загальні особливості обліку особового складу в особливий період.

Пунктом 1.1. Наказу №333 встановлено, що облік особового складу в особливий період ведеться в порядку, установленому на мирний час (розділ II), та з урахуванням особливостей, викладених у цьому розділі.

Особовий склад, який прибув по мобілізації, зараховується в день прибуття до списків особового складу військової частини в порядку, установленомупунктами 2.7,2.8 глави 2 розділу ІІ. Призначення (переміщення) офіцерів, осіб рядового, сержантського і старшинського складу проводиться наказом по стройовій частині після закінчення відмобілізування командирами цих частин відповідно до мобілізаційного призначення за мобілізаційним планом незалежно від номенклатури посад для призначення на мирний час. Ці накази є підставою для визначення посадового становища офіцерів, осіб рядового, сержантського і старшинського складу, запису відомостей про них до облікових документів, виписки та видачі їм документів, що посвідчують особу. Зазначені накази не дублюються наказами по особовому складу.

Зразок наказу по стройовій частині наведено в додатку 54 до цієї Інструкції (Пункт 1.3 Наказу №333).

Військовозобов`язаним, призваним по мобілізації, початком проходження військової служби вважається день, визначений Законом України "Про військовий обов`язок і військову службу".

У військових квитках особового складу, призваного по мобілізації, а в офіцерів, осіб рядового, сержантського і старшинського складу, крім того, в особових справах і послужних картках робиться запис про дату призову по мобілізації і направлення до місця служби, яка засвідчується підписом військового комісара і гербовою печаткою. Особам, які прибули по мобілізації безпосередньо до військових частин або перебували на цей час на навчальному зборі, відмітки про час їх призову робляться у військових квитках начальником штабу військової частини. До отримання офіцерами, особами рядового, сержантського і старшинського складу, призваними із запасу, документів, що посвідчують особу, в їхні військові квитки вносяться також записи про призначення на посаду та інші зміни в службовому становищі ( Пункт 1.4 Наказу №333 ).

Про прибуття на лікування всіх військовослужбовців, які поступили безпосередньо до закладів охорони здоров`я і яких було підібрано на полі бою і на морі, та тих, які прибули особисто без медичної картки з районів бойових дій, керівники цих закладів не пізніше наступного дня після їх прибуття повідомляють за допомогою засобів зв`язку або поштою командирів військових частин. У разі відсутності відомостей про військову частину керівники закладів охорони здоров`я повідомляють військового комісара або представника Військової служби правопорядку у Збройних Силах України за місцем дислокації закладу охорони здоров`я ( Пункт 1.24 Наказу №333 )

При втраті документів персонального обліку особового складу кадрові органи з`єднань, штаби військових частин, які втратили документи, негайно вживають заходів до складання нових облікових документів. У разі масової загибелі чи втрати облікових документів кадрові органи з`єднань повинні негайно отримати від військових частин (з`єднань) іменні списки на офіцерів, осіб рядового, сержантського і старшинського складу відповідно дододатка 7до цієї Інструкції, а штаби військових частин - іменні списки на весь особовий склад від підрозділів відповідно дододатка 6до цієї Інструкції, на підставі яких провести відновлення втрачених документів. Конкретні строки відновлення документів встановлюються начальником вищого штабу або кадрового органу ( Пункт 1.24 Наказу №333 ).

Відповідно до ПОЛОЖЕННЯ про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року №1153/2008 (далі Положення)

Громадяни, які проходять військову службу, є військовослужбовцями Збройних Сил України (далі - військовослужбовці). Статус військовослужбовця підтверджується документом, що посвідчує особу. Форма та порядок його видачі встановлюються Міністерством оборони України (п.5 розділу 1 Положення).

Початок і закінчення проходження військової служби, строки військової служби, а також граничний вік перебування на ній визначено Законом України "Про військовий обов`язок і військову службу" (п.6 розділу І Положення).

Згідно Абзац 4 п. 186 Положення відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин, у зв`язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії військовослужбовцям, відрядженим до військових частин, задіяних до ведення воєнних (бойових) дій у тому числі в антитерористичних операціях, надаються командирами таких військових частин за місцем тимчасового виконання службових обов`язків. Посадова особа, яка надала такі відпустки, письмово інформує про це командира військової частини, який направив військовослужбовця у відрядження.

Розділом X "Положення..." регламентуються особливості проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу.

Пункт 216 Положення на військову службу за призовом осіб офіцерського складу в разі потреби призиваються офіцери запасу за наказом Міністерства оборони України, в якому визначаються строки і чисельність призову за військово-обліковими спеціальностями.

Початком проходження військової служби за призовом осіб офіцерського складу є день відправлення у військову частину з районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Про призов цих громадян на військову службу територіальні центри комплектування та соціальної підтримки письмово інформують державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, в яких зазначені громадяни працюють, навчаються або зареєстровані як безробітні

Пункт 217 Положення офіцери, призвані на військову службу, направляються у розпорядження відповідних командирів (начальників), які мають право призначати їх на посади, та переміщуються по службі на підставах і в порядку, визначених цим Положенням. Вони виконують обов`язки і користуються правами, пільгами і забезпечуються всіма видами забезпечення, що визначені законодавством.

Офіцери, призвані па військову службу, за наявності у Збройних Силах України вакантних посад із відповідною військово-обліковою спеціальністю за їх бажанням після проходження шести місяців військової служби за призовом осіб офіцерського складу можуть бути прийняті на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу в порядку, визначеному цим Положенням.

Судом під час розгляду справи по суті був проаналізований акт службового розслідування, з якого встановлено наступне.

Позивач надавав пояснення під час службового розслідування, згідно яких відповідно до пояснень ОСОБА_6 24.02.2022 року він прибув до Гуляйпільського військкомату де йому повідомили що його мобілізують до окремого батальйону Запорізької бригади ТРО, вручили оригінал особової справи та разом із іншими мобілізованими відправили до м. Пологи де на той час розташовувався штаб зазначеного батальйону. Прибувши до місця розташування військової частини НОМЕР_1 ОСОБА_8 передав особисту справу тодішньому начальнику штабу військової частини НОМЕР_1 майору ГОРБУНОВУ, після оформлення документів, майор ОСОБА_10 повідомив ОСОБА_7 що його призначено на посаду командира 1 стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 , при цьому витягів з наказу про призначення ОСОБА_7 не надавались.

Також пояснення надавали свідки, а саме головний сержант 3 стрілецької роти ОСОБА_11 він 01.03.2022 року добровільно прибув до штабу військової частини НОМЕР_1 де був зарахований до списків особового складу військової частини НОМЕР_1 . В той же день йому був представлений лейтенант ОСОБА_8 , як командир 2 стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 . Також він підтверджує що з 01.03.2022 орієнтовно до 16-18.03.2022 вони разом із ОСОБА_12 виконували бойові завдання у м. ПОЛОГИ. Після повної окупації міста ПОЛОГИ отримав усне розпорядження командира військової частини НОМЕР_1 про вихід міста ПОЛОГИ, підчас його виконання, на власному автотранспорті, рухаючись за місто через виїзд в бік н.п. МАЛА ТОКМАЧКА на узбіччі побачив пораненого лейтенанта ОСОБА_6 . Впізнав його, та допоміг йому два ворожі блок-пости та доставив його до лікарні.

Відповідно до пояснень начальника групи планування військової частини НОМЕР_1 майора ОСОБА_13 вперше він побачив лейтенанта ОСОБА_6 27.02.2022 року у м. ПОЛОГИ у військовій частині НОМЕР_1 де ДОМБРОВСЬКИЙ числився командиром 1 стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 , командував особовим складом, організовував чергування на спостережних пунктах, та блок-постах у м. Пологи (додаток 5.4).

Згідно із поясненнями оперативного чергового військової частини НОМЕР_1 капітана ОСОБА_14 (додаток 5.5) в період часу з 25.02.2022 по 27.02.2022 року до військової частини НОМЕР_1 був призваний по мобілізації лейтенант ОСОБА_8 який був призначений командиром 1 стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 усним наказом командира військової частини НОМЕР_1 підполковником ШИКОЛЕНКО. Документального підтвердження цього на даний час не має, оскільки вся документація військової частини НОМЕР_1 при окупації була вивезена в невідомому напрямку, та місце її перебування не відомо, або фактів підтверджуючих її знищення не існує.

Відповідно до пояснень відповідального виконавця групи персоналу військової частини НОМЕР_1 солдата Максима ДИНТУ (додаток 5.6), він зазначає що 28.02.2022 року на ранковому шикуванні чув прізвище ОСОБА_6 , разом із цим вказує що перевірити зарахування ДОМБРОВСЬКОГО до списків військової частини НОМЕР_1 не можливо у зв`язку із відсутністю документації батальйону, яка схована на непідконтрольній території з метою не допущення витоку зазначеної в ній інформації.

Також під час службового розслідування були проаналізовані записи з щоденними підсумковими бойовими донесеннями. За період з 24.02.2022 року по 16.03.2022 року, коли лейтенант ОСОБА_8 вже був вивезений до лікарні, його прізвище згадується у таких донесеннях три рази, про що зазначено в акті службового розслідування

Крім того, з боку військової частини НОМЕР_3 засобами СЕДО був направлений запит на Пологівський РТЦК та СП від 04.11.2022 року № 1559/207 щодо мобілізації у лютому-березні 2022 року ОСОБА_5 із зазначенням частини до якої він був мобілізований та наданням завірених копій відповідних документів. Відповіді на вказане звернення отримано не було. Таким чином документального підтвердження щодо призову лейтенанта ОСОБА_6 не встановлено.

Таким чином, під час службового розслідування було встановлено: призов лейтенанта ОСОБА_6 на військову службу за мобілізацією та направлення його до військової частини НОМЕР_1 для продовження несення служби не встановлено; відсутні документи що підтверджують зарахування до списків особового складу військової частини НОМЕР_1 лейтенанта ОСОБА_6 та призначення його на посаду; враховуючи факти зазначені в п. 3.1, 3.2 цього Акту немає підстав для нарахування та виплат грошового забезпечення та додаткових виплат лейтенанту ОСОБА_7 ; в період з 03.03.2022 по 06.03.2022 року в районі міста ОСОБА_15 виконував бойові завдання у складі військової частини НОМЕР_1 , ймовірно у статусі командира 1 стрілецької роти; визначити час, дату, місце та обставини отримання поранення (травмування) лейтенантом ОСОБА_12 не вдалось.

До матеріалів справи відповідачем 2 були долучені докази, які судом були проаналізовані та встановлено наступне.

Відповідно до наказу (по стройовій частині) командира військової частини НОМЕР_1 підполковника ОСОБА_16 від 24.02.2022 №5 (а.с.101) на посаду командира 1-ї стрілецької роти вважається призначеним капітан запасу ОСОБА_17 .

Наказом (по стройовій частині) тво командира військової частини НОМЕР_1 підполковника Олега ПЛЕТІНЯ від 18.03.2022 №10 (а.с.102) капітана ОСОБА_18 вважається безвісті зниклим, визначено день зникнення безвісті - 03 березня 2022 року.

Згідно наказу (по стройовій частині) тво командира військової частини НОМЕР_1 підполковника Олега ПЛЕТІНЬ від 19.03.2022 №11 (а.с.103) на посаду командира 1-ї стрілецької роти вважається призначеним майор запасу ОСОБА_19 .

Згідно наказу (по стройовій частині) тво командира військової частини НОМЕР_1 підполковника ОСОБА_20 від 04.04.2022 №18 (а.с.104) вважається тимчасово призначеним на посаду командира 1-ї стрілецької роти старший лейтенант ОСОБА_21 .

Наказом (по стройовій частині) командира військової частини НОМЕР_1 підполковника ОСОБА_20 від 30.04.2022 №37 (а.с.105) у зв`язку із смертю капітана ОСОБА_3 з 27.02.2022 виключено зі списків особового складу частини та всіх видів забезпечення.

Наказом (по стройовій частині) командира військової частини НОМЕР_1 підполковника ОСОБА_20 від 13.08.2022 №141 (а.с.106) на посаду командира 1-ї стрілецької роти призначений старший лейтенант ОСОБА_21 .

Відповідно записів у журналі бойових дій від 24.02.2022 (а.с.107) зафіксовано виконання бойових задач військовослужбовцями, зарахованим до списків особового складу військової частини НОМЕР_1 , серед яких судом встановлено, позивача не має.

Згідно бойового розпорядження від 11.03.2022 року (а.с.109), визначено передову смугу оборони та населені пункти дислокації рот. Серед ознайомлених з документом командиром 1 роти зазначено майора ОСОБА_22 .

Згідно довідки від 18.06.2023 №2789 (а.с.110), наданої начальником групи персоналу штабу військової частини НОМЕР_1 за період з 24.02.2022 по теперішній час підтверджувальних документів про факт зарахування та проходження військової служби ОСОБА_1 у військовій частині НОМЕР_1 відсутні, у списках полонених або безвісті зниклих не значиться.

Згідно довідці від 18.06.2023 №2788 (а.с.111), наданої начальником медичної служби- начальником медичного пункту військової частини НОМЕР_1 , записів в обліковій документації медичної служби військової частині НОМЕР_1 за період з 24.02.2022 по теперішній час звернень ОСОБА_1 зі скаргами на стан здоров`я, зокрема з приводу соматичних захворювань, отримання травм та поранень відсутні. Направлення на лікування за той же період часу не надавались. Будь-яких відомостей, медичних документів про стан здоров`я позивача, перебування на лікуванні, переміщення між лікувальними закладами не надходило.

Так як судом встановлено, що посаду командира 1-ї стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 з 24.02.222, а з 19.03.2022 займали інші особи, що підтверджується копіями Наказів та враховуючи те, що позивачем не надано належних доказів для прийняття командуванням військової частини НОМЕР_1 , зокрема серед доказів до позовної заяви відсутні документи, що посвідчують статус військовослужбовця - військовий квіток із відповідними записами, посвідчення офіцера тощо, тому суд вважає, що факт перебування позивача на посаді не є доведеним.

Саме наказами по стройовій частині призначаються та переміщуються військовослужбовці після мобілізування командирами, наказами по стройовій частині визначається їх посадове становище, є підставою для видачі посвідчень, запису відомостей до облікових документі. Зазначені накази не дублюються наказами по особовому складу (пункт 1.3 глави 1 розділу III Інструкції з організації обліку особового складу Збройних Сил України Наказу №333), тому суд не вважає підтвердженим факт призначення позивача на посаду командира 1-ї стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 .

Надані позивачем медичні документи, які залучені в якості доказів, також не є тими доказами які підтверджують статус військово службовця, або доказом який підтверджує призначення позивача на посаду командира 1-ї стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 .

Так як факт призначення позивача на посаду командира 1-ї стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 не знайшов свого підтвердження, тому суд доходить висновку щодо не обґрунтованості вимог стосовно: визнання протиправними дій командування військової частини НОМЕР_1 щодо невизнання призначення командиром 1 стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України ОСОБА_1 починаючи з 26.02.2022 по теперішній час; зобов`язання командування військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України видати наказ про призначення ОСОБА_1 командиром 1 стрілецької роти військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України від 26.02.2022; зобов`язання командування військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України поновити ОСОБА_1 на посаді згідно штатного розкладу військової частини НОМЕР_1 .

Доказів того, що про прибуття на лікування позивача до закладів охорони здоров`я і яких було підібрано на полі бою і на морі, та тих, які прибули особисто без медичної картки з районів бойових дій, керівники цих закладів не пізніше наступного дня після його прибуття було повідомлено за допомогою засобів зв`язку або поштою командирів військових частин, а у разі відсутності відомостей про військову частину керівники закладів охорони здоров`я повідомляють військового комісара або представника Військової служби правопорядку у Збройних Силах України за місцем дислокації закладу охорони здоров`я, як це передбачено пунктом 1.24 Наказу №333, суду надано не було.

Крім того, інших доказів ніж пояснення свідків, які не доведені жодним іншим письмовим доказом, суд сприймає критично. Зокрема згідно довідки від 18.06.2023 №2788 (а.с.111), наданої начальником медичної служби- начальником медичного пункту військової частини НОМЕР_1 , записів за період з 24.02.2022 по теперішній час звернень ОСОБА_1 зі скаргами на стан здоров`я, зокрема з приводу соматичних захворювань, отримання травм та поранень відсутні. Направлення на лікування за той же період часу не надавались. Будь-яких відомостей, медичних документів про стан здоров`я позивача, перебування на лікуванні, переміщення між лікувальними закладами не надходило.

З урахуванням наведеного, суд вважає не доведеними позовні вимоги щодо: визнання протиправними дій командування військової частини НОМЕР_3 щодо невизнання дати та обставин отримання поранення 16.03.2022 в м. Пологи Запорізької області ОСОБА_1 під час захисту Батьківщини; зобов`язання командування військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України надати довідку та форми про встановлення отримання поранення 16.03.2022 в м. Пологи Запорізької області ОСОБА_1 під час захисту Батьківщини.

Так як вимога щодо визнання протиправними дії командування військової частини НОМЕР_3 щодо не нарахування виплат грошового забезпечення та додаткових витрат є похідною, тому задоволенню не підлягає.

Частиною першою статті 77 КАС України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Перевіривши юридичну та фактичну обґрунтованість доводів сторін, оцінивши докази суб`єкта владних повноважень на підтвердження правомірності своїх дій та докази, надані позивачем,суд доходить висновку, що позовні вимоги є не обґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 1 статті 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Підстави для розподілу судових витрат відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 139, 241-246, 255, 262, 295, 297 КАС України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_9 ) до Військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України ( АДРЕСА_2 , код ЄДРПОУ 26624407), Військової частини НОМЕР_3 Міністерства оборони України ( АДРЕСА_3 , код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спора на стороні відповідача: Міністерство оборони України (пр. Повітрофлотський, буд. 6, м. Київ, 03168, код ЄДРПОУ 00034022)-відмовити у повному обсязі.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення виготовлено в повному обсязі 20.07.2023.

Суддя О.В. Конишева

Джерело: ЄДРСР 112320308
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку