open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

465/5137/23

2-о/465/206/23

РІШЕННЯ

Іменем України

12.07.2023 року м. Львів

Франківський районний суд м. Львова в складі:

головуючого судді Ванівського Ю.М.

з участю секретаря судового засідання Лозинського Т.-Р.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , поданої в їхніх інтересах адвокатом Івановим Олегом Олександровичем, заінтересована особа ОСОБА_3 , про видачу обмежувального припису, -

В С Т А Н О В И В:

Заявники звернулись до суду із заявою про видачу обмежувального припису. В обґрунтування заяви зазначає, що 18 вересня 2003 року між нею та ОСОБА_3 був зареєстрований шлюб, про що Львівським міським відділом реєстрації актів цивільного стану Львівського обласного управління юстиції було складено актовий запис №2568. Протягом останніх років спільного проживання з ОСОБА_3 він постійно висловлювався нецензурною лайкою в сторону заявниці та дітей, погрожував фізичною розправою, наносив тілесні ушкодження, систематично вчиняв фізичне, психологічне насильство.

Зокрема, 02.07.2023 року близько 02:00 год. прийшов в квартиру АДРЕСА_1 , де заявниця проживає разом з дітьми в стані алкогольного сп`яніння. ОСОБА_3 душив її обома руками за шию, наніс удар кулаком правої руки в область лівого ока. Потім затягнув на кухню, закрив двері та наказав всім закрити рота та не кричати. Внаслідок протиправних дій ОСОБА_3 працівниками поліції складно три термінові заборонні приписи стосовно потерпілих осіб. Внаслідок цього ОСОБА_3 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 125 КК України.

У зв`язку з високою вірогідністю продовження та повторного вчинення насильства щодо неї та її дітей, можливість настання тяжких або особливо тяжких наслідків, вважає необхідним застосувати обмежувальний припис стосовно кривдника ОСОБА_3 .

Ухвалою судді Франківського районного суду м Львова від 11.07.2023 року відкрито провадження і справа призначена до розгляду в порядку окремого провадження.

Від представника заявників надійшла заява про проведення судового засідання у їхній відсутності, заяву про видачу обмежувального припису підтримують, просять таку задоволити.

Заінтересована особа в судове засідання не з`явився, належним чином повідомлявся про час та місце розгляду справи шляхом направлення на його номер SMS повідомлення, а також розміщення повістки на сайті Франківського районного суду м. Львова.

Відповідно до ч.9 ст.128 ЦПК України суд викликає або повідомляє свідка, експерта, перекладача, спеціаліста, а у випадках термінової необхідності, передбачених цим Кодексом, зокрема у справах про видачу обмежувального припису - також учасників справи телефонограмою, телеграмою, засобами факсимільного зв`язку, електронною поштою або повідомленням через інші засоби зв`язку (зокрема мобільного), які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

Згідно із ч.11 ст.128 ЦПК України відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, а також заінтересована особа у справах про видачу обмежувального припису викликаються до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів, а у разі розгляду справи про видачу обмежувального припису - не пізніше 24 годин до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

Відповідно до ч.1 ст.350-5 ЦПК України неявка належним чином повідомлених заінтересованих осіб не перешкоджає розгляду справи про видачу обмежувального припису.

Дослідивши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до положень глави 13 Розділу IV ЦПК України справи про видачу і продовження обмежувального припису розглядаються судами в порядку окремого провадження.

Згідно з п.1 ч.1 ст.350-2 ЦПК України заява про видачу обмежувального припису може бути подана особою, яка постраждала від домашнього насильства, або її представником - у випадках, визначених Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

За змістом п.п. 3, 6, 7, 8 ч.1 ст.1 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» домашнє насильство - діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім`ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім`єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь. Особа, яка постраждала від домашнього насильства - особа, яка зазнала домашнього насильства у будь-якій формі. Кривдник - особа, яка вчинила домашнє насильство у будь-якій формі. Обмежувальний припис стосовно кривдника це встановлений у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов`язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.

Частиною 2 ст.3 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» визначено перелік осіб, на яких поширюється дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству незалежно від факту спільного проживання, серед яких - подружжя, батьки (мати, батько) і дитина (діти).

За змістом ч.2ст.26ЗаконуУкраїни«Прозапобіганнятапротидіюдомашньому насильству» передбачено, що обмежувальним приписом визначаються один чи декілька таких заходів тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов`язків: 1) заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою; 2) усунення перешкод у користуванні майном, що є об`єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи; 3) обмеження спілкування з постраждалою дитиною; 4) заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою; 5) заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею; 6) заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв`язку особисто і через третіх осіб.

Згідно вимог ч.3 ст.26 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» рішення про видачу обмежувального припису або про відмову у видачі обмежувального припису приймається на підставі оцінки ризиків (оцінювання вірогідності продовження чи повторного вчинення домашнього насильства, настання тяжких або особливо тяжких наслідків його вчинення, а також смерті постраждалої особи).

При розгляді справи встановлено, що рішенням Франківського районного суду м. Львова від 19.05.2022 року розірвано шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , який було укладено 18 вересня 2003 року та зареєстровано Львівським міським відділом реєстрації актів громадянського стану Львівського обласного управління юстиції, актовий запис №2568.

Заявниця має двох дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ( свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 ) та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_2 ).

Згідно довідки до акта огляду медико соціальною експертною комісією серії 12 ААВ №616820, ОСОБА_2 являється інвалідом першої групи з дитинства.

Як вбачається з Відомостей з Реєстру Львівської міської територіальної громади №012422-ФРА, ОСОБА_2 проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Як вбачається з Відомостей з Реєстру Львівської міської територіальної громади №012422-ФРА, ОСОБА_4 проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно акту №105 Львівського комунального підприємства «Магістральне», громадянка ОСОБА_1 здійснює постійний догляд за ОСОБА_2 , 2004 р.н., - людиною з інвалідністю 1-Б групи, яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Стосовно заінтересованої особи ОСОБА_3 застосовувалися термінові заборонні приписи за вчинення 02.07.2023 року домашнього насильства відносно заявниці та її дітей (серії АА № 306476 від 02.07.2023 року; серії АА № 306475 від 02.07.2023 року; серії АА № 337576 від 02.07.2023 року), яке полягало у здійсненні за місцем проживання фізичного насильства, завдання ударів, висловлювання нецензурною лайкою. Згідно вказаних приписів кривднику ОСОБА_3 заборонено на строк 9 діб (з 02.07.2023 року по 11.07.2023 року) вхід та перебування в місці проживання постраждалих осіб, а також в будь-який спосіб контактувати з постраждалими особами, а також зобов`язано залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, 02.07.2023 року відносно ОСОБА_3 розпочато кримінальне провадження №12023142370000190 за ч.1 ст. 125 КК України.

05.07.2023 року ОСОБА_3 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст.125 КК України.

За наведених обставин, а також враховуючи досліджені в судовому засіданні докази, суд вважає, що ризики повторного вчинення щодо заявниці та її дітей психологічного або фізичного насильства, є реальними.

А тому, з урахуванням встановлених фактичних обставин та за наслідками оцінки ризиків в їх сукупності, суд вважає, що заява ОСОБА_1 , ОСОБА_2 підлягає задоволенню, а саме слід видати обмежувальний припис строком на шість місяців з метою захисту заявниці та її дітей від насильства і запобігання можливим повторним спробам вчинення такого з боку ОСОБА_3 .

Згідноправового висновку,зробленого ВерховнимСудом усправі № 756/3859/19 (провадження № 61-11564св19) обмежувальний припис за своєю суттю не є заходом покарання особи (на відміну від норм, закріплених у КУпАП та КК України), а є тимчасовим заходом, виконуючим захисну та запобіжну функцію і направленим на попередження вчинення насильства та забезпечення першочергової безпеки осіб, з огляду на наявність ризиків, передбачених вищезазначеним законом, до вирішення питання про кваліфікацію дій кривдника та прийняття стосовно нього рішення у відповідних адміністративних або кримінальних провадженнях. Таким чином, видача обмежувального припису не ставиться в залежність від набрання постановою у справі про адміністративне правопорушення законної сили, оскільки захисна і превентивна функція такого припису покликані убезпечити потерпілу особу від можливого повторного вчинення щодо неї протиправних дій до часу прийняття відповідних остаточних рішень, зокрема і в адміністративних провадженнях.

А тому, керуючись ст.ст. 247, 350-1, 350-5, 350-6 ЦПК України, ст.ст.1, 18, 24, 26 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , поданої в їхніх інтересах адвокатом Івановим Олегом Олександровичем, заінтересована особа ОСОБА_3 , про видачу обмежувального припису - задовольнити.

Видати обмежувальний припис стосовно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , строком на 6 (шість) місяців, яким вжити заходи тимчасового обмеження його прав з покладенням на нього наступних обов`язків:

-заборонити ОСОБА_3 перебувати у місці спільного проживання з постраждалими особами, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а також ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_2 .

-заборонити ОСОБА_3 наближатися на відстань менше 500 м до місця проживання постраждалих осіб, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_2 , або до місць частого відвідування постраждалих осіб;

-заборонити ОСОБА_3 вести листування, телефонні переговори з постраждалими особами, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , або контактувати з ними через інші засоби зв`язку особисто і через третіх осіб;

-заборонити ОСОБА_3 особисто і через третіх осіб розшукувати ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , якщо вони за власним бажанням перебуватимуть у місці, невідомому кривднику, переслідувати їх та в будь який спосіб спілкуватися з ними

Копії рішення суду вручити учасникам справи, які були присутні у судовому засіданні, негайно після проголошення такого рішення. Учасникам справи, які не були присутні у судовому засіданні, копія рішення суду надсилається рекомендованим листом з повідомленням про вручення негайно, але не пізніше наступного дня з дня ухвалення рішення.

Про видачу обмежувального припису не пізніше наступного дня з дня ухвалення рішення повідомити уповноважені підрозділи органів Національної поліції України за місцем проживання (перебування) заявника для взяття особи, стосовно якої видано обмежувальний припис, на профілактичний облік, а також районну адміністрацію за місцем проживання (перебування) заявника.

Судові витрати, пов`язані з розглядом справи про видачу обмежувального припису, віднести на рахунок держави.

Рішення суду підлягає негайному виконанню, а його оскарження не зупиняє його виконання.

Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП: НОМЕР_4 , адреса реєстрації: АДРЕСА_3 , адреса проживання: АДРЕСА_4 ;

Заявник: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_5 , адреса: АДРЕСА_4 ;

Заінтересована особа: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_4 .

Суддя Ванівський Ю.М.

Джерело: ЄДРСР 112168123
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку