open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 589/191/23

Провадження № 1-кп/589/382/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 червня 2023 року

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

з участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Шостка кримінальне провадження щодо обвинувачення

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Підлипне, Конотопського району, Сумської області, зареєстрованого та проживаючого а адресою: АДРЕСА_1 , громадянина України

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.407 КК України,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 , являючись військовослужбовцем військової служби за контрактом НОМЕР_1 прикордонного загону, грубо порушуючи встановлений порядок проходження військової служби, 24.02.2022 отримавши близько 05 години засобами мобільного зв?язку сигнал «Бойова тривога», в порушення вимог ст. ст. 17, 65 Конституції України, п. п. 1, 2 ст. 1, п. 4 ст. 2 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», ст.ст. 19, 20 Закону України «Про Державну прикордонну службу України», ст. ст. 11, 16, 326, 331 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, ст.ст. 1, 3, 4 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, достовірно знаючи, що він є військовослужбовцем і повинен проходити військову службу у НОМЕР_1 прикордонному загоні ДПС України, діючи з прямим умислом, з особистих мотивів, з метою тимчасового ухилення від військової служби, в умовах воєнного стану, незаконно припинив виконувати свій конституційний обов`язок по захисту Вітчизни, незалежності, територіальної цілісності України, до місця проходження військової служби - відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_2 », дислокованого по АДРЕСА_2 , та надалі до пункту тимчасової дислокації підрозділу у випадку оголошення «Бойової тривоги» в с. Вороніж, Шосткинського району, Сумської області, протягом встановленого проміжку часу - 2 години 30 хвилин не прибув, а залишився за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

12.04.2022 штаб - сержант ОСОБА_5 самостійно прибув до місця тимчасової дислокації відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за адресою: АДРЕСА_3 , де заявив командуванню про своє повернення для проходження військової служби.

Так, військовослужбовець військової служби за контрактом НОМЕР_1 прикордонного загону ДПС України інспектор прикордонної служби 3 категорії - помічник гранатометника 2 групи інспекторів прикордонного контролю відділення інспекторів прикордонної служби (тип А) відділу прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (тип Б) штаб - сержант ОСОБА_5 , внаслідок нез`явлення вчасно на службу без поважних причин, обов`язки військової служби з 24.02.2022 по 11.04.2022 не виконував, будь-яких заходів для повернення на службу та продовження несення відповідних обов`язків у зазначений період часу не вживав, а перебував у АДРЕСА_1 , де займався особистими справами, не пов`язаними з проходженням військової служби.

Таким чином, штаб - сержант ОСОБА_5 обвинувачується у тому, що своїми умисними діями, які виразились у нез`явленні вчасно на службу без поважних причин, вчиненому військовослужбовцем (крім строкової служби) в умовах воєнного стану, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 407 КК України.

У судовому засіданні прокурор звернувся до суду з клопотанням про затвердження угоди про визнання винуватості ОСОБА_5 від 27.06.2023р.

Обвинувачений та захисник підтримала зазначену угоду про визнання винуватості, та просять її затвердити. Угода укладена добровільно, умови угоди зрозумілі, наслідки невиконання угоди також зрозумілі. Положення п.п.1-4 ч.4 ст. 474, п.1 ч.3 ст.394, п.1 ч. 3 ст. 424, ст.476 КПК України також зрозумілі.

Суд заслухавши учасників судового засіданні, дослідивши угоду про визнання винуватості, матеріали долучені до угоди про визнання винуватості встановив наступні обставини.

27.06.2023 між прокурором та обвинуваченим було укладено угоду про визнання винуватості, відповідно до якої ОСОБА_5 визнав свою винуватість у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення в повному обсязі. При цьому, сторони погодились на призначення покарання ОСОБА_5 за ч.5 ст. 407 КК України із застосуванням ст.69 КК України у вигляді арешту з відбуванням на гауптвахті строком на 3 місяці.

Під час підготовчого судового засідання встановлено, що обвинувачений цілком розуміє положення п.п.1-4 ч.4 ст. 474, п.1 ч.3 ст.394, п.1 ч. 3 ст. 424, ст.476 КПК України; укладення угоди сторонами є добровільним.

Узгоджене сторонами угоди покарання враховує: ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу обвинуваченого ОСОБА_5 , який злочин вчинив вперше, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, відсутність негативних та наявність позитивних характеристик та відзнак за сумлінну службу, а також його щире каяття, повне та беззастережне визнання винуватості, відсутність заподіяних злочином збитків, наявність статусу учасника бойових дій, а також - відсутність обтяжуючих обставин та наявність таких обставин, які пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину : щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину. Наявність кількох обставин, що пом`якшують покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, характер і тяжкість обвинувачення, відсутність обставин, що обтяжують покарання, наявність суспільного інтересу в забезпеченні швидкого судового провадження, дають підстави суду вважати , що узгоджене сторонами покарання вимагає вимогам Законодавства та інтересам суспільства.

Таким чином, умови укладеної угоди не суперечать вимогам КПК України; правова кваліфікація, яка є вірною, передбачає можливість укладення угоди про визнання винуватості; умови угоди відповідають інтересам суспільства, не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб; відсутні дані щодо неможливості виконання обвинуваченим взятих на себе зобов`язань; наявні підстави для визнання винуватості.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що укладена угода про визнання винуватості відповідає нормам матеріального та процесуального закону і її слід затвердити.

Керуючись ст.ст.370, 374, 475 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 27.06.2023, укладену між прокурором та ОСОБА_5 , який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 407 КК України.

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнати винуватим у пред`явленому йому обвинуваченні за ч.5 ст. 407 КК України, і призначити йому покарання за цим законом із застосуванням ст.69 КК України у вигляді арешту з відбуванням на гауптвахті строком три місяці.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення: обвинуваченим виключно з підстав, зазначених в п. 1 ч.4 ст.394 КПК України, прокурором - виключно з підстав, зазначених в п. 2 ч. 4 ст. 394 КПК України.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 112099801
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку