open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/27380/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 липня 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурорів ОСОБА_3 , ОСОБА_4

захисників ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

ОСОБА_7 , ОСОБА_8

підозрюваного ОСОБА_9

осіб, що звернулись із

заявою про взяття особи на поруку ОСОБА_10 , ОСОБА_11

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання заступника керівника відділу Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_12 у кримінальному провадженні № 42022000000001477 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

ВСТАНОВИВ:

На розгляд слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло вказане клопотання.

Обґрунтовуючи клопотання, заступник керівника відділу ГСУ ДБР зазначає, що Головним слідчим управлінням Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022000000001477 від 24.10.2022, за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 240, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у невстановлений досудовим розслідування час у невстановленої досудовим розслідуванням особи та ОСОБА_13 , який згідно наказу по підприємству ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» № 950-к від 23.05.2011 призначений на посаду голови Правління ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», тобто відповідно ч. 3 ст. 18 КК України є службовою особою та обіймає посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, має владні повноваження щодо організації роботи Правління, значний досвід в галузі надрокористування та володіє вимогами нормативно-правових актів, що регулюють вказану сферу господарської діяльності, з метою незаконного самостійного збагачення, виник злочинний умисел спрямований на незаконне заволодіння корисними копалинами загальнодержавного значення та легалізацію майна, а саме вчиненні правочинів з майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом.

При цьому згадана невстановлена особа та ОСОБА_13 , усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, діючи умисно і цілеспрямовано, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, зловживаючи своїм службовим становищем, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, з метою реалізації вказаного умислу розробили план заволодіння корисними копалинами, а саме мінеральною сировиною - відходами сухої магнітної сепарації, отриманими в результаті дроблення та збагачення залізистих кварцитів Горішнє-Плавнинсько-Лавриківської ділянки надр, які відповідно до висновку комісійної судової ґрунтознавчої експертизи № 4841/23-34/7771/23-34 від 20.03.2023 складаються з силікатних мономінеральних кварцитів на 93% та сланців на 7%, які входять до переліку корисних копалин загальнодержавного значення, з метою їх подальшої реалізації за заниженими цінами в адресу підконтрольних суб`єктів господарської діяльності для наступної легалізації майна.

З метою реалізації вказаного злочинного плану вищевказана невстановлена особа та ОСОБА_13 , перебуваючи в межах адміністративно-територіальних кордонів Полтавської області, використовуючи своє службове становище, у невстановлений досудовим розслідуванням час створили і очолили організовану групу, до складу якої залучили осіб, з якими тривалий час співпрацював ОСОБА_13 , мав з ними довірливі відносини та єдиний умисел на особисте збагачення, та які наділені організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями та відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України є службовими особами, а саме: ОСОБА_9 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , а також інших невстановлених на даний час осіб, які були власниками юридичних осіб, задіяних у протиправній діяльності, спрямованій на незаконне заволодіння корисними копалинами загальнодержавного значення та легалізацію доходів, отриманих внаслідок їх реалізації.

Відповідно до розподілу ролей між членами організованої групи невстановлена особа та ОСОБА_13 відвели собі роль керівників (організаторів) організованої групи та здійснювали:

- загальне керівництво, координацію та управління організованою групою, планування і контроль її протиправної діяльності;

- організацію заволодіння видобутими корисними копалинами загальнодержавного значення, розпорядження ними, контролювали вказані дії;

- надавали вказівки учасникам організованої групи щодо видобування, транспортування та розпорядження корисними копалинами загальнодержавного значення;

- здійснювали розподілення отриманих від злочинної діяльності прибутків між членами організованої групи.

При цьому ОСОБА_9 , який є безпосереднім підлеглим ОСОБА_13 - заступником Голови Правління з комерційних питань ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», організатори відвели роль особи, яка повинна була займатися координацією роботи підприємства щодо видобутку, транспортування та подальшого продажу корисних копалин загальнодержавного значення, вчиненням правочинів з майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, тобто підписувати договори з продажу за заниженими цінами відходів сухої магнітної сепарації як щебеневої сировини під виглядом «нефракційного відсіву» в адресу підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, а також веденням обліку по переміщенню та транспортуванню корисних копалин загальнодержавного значення, якими заволоділи шляхом зловживання своїм службовим становищем.

ОСОБА_14 , який є безпосереднім підлеглим ОСОБА_13 - головним бухгалтером ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», керівниками організованої групи була відведена роль співробітника, до обов`язків якого входило ведення бухгалтерського обліку Товариства, управління наявними банківськими рахунками, складання документів фінансово-господарської діяльності, складання та подання звітності до контролюючих органів із внесенням недостовірних відомостей з рентної плати за користування надрами та дійсних розмірів від видобування та реалізації корисних копалин загальнодержавного значення, надання порад та консультацій у бухгалтерській сфері з метою приховування злочинної діяльності, а також супроводження вчинення правочинів з майном щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, тобто візувати договори з продажу за заниженими цінами відходів сухої магнітної сепарації як щебеневої сировини під виглядом «нефракційного відсіву» в адресу підконтрольних суб`єктів господарської діяльності.

ОСОБА_15 , який є безпосереднім підлеглим ОСОБА_13 - начальником відділу збуту ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», організатори відвели роль особи, яка повинна була здійснювати реалізацію корисних копалин загальнодержавного значення, якими незаконно заволоділи шляхом зловживання службовим становищем, а саме займатися вчиненням правочинів з майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, тобто підписувати договори з продажу за заниженими цінами відходів сухої магнітної сепарації як щебеневої сировини під виглядом «нефракційного відсіву» в адресу підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, здійснювати ведення обліку по переміщенню корисних копалин загальнодержавного значення та пошук відповідних контрагентів, а також супроводження вчинення правочинів з майном щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, тобто візувати договори з продажу за заниженими цінами відходів сухої магнітної сепарації як щебеневої сировини під виглядом «нефракційного відсіву» в адресу підконтрольних суб`єктів господарської діяльності.

ОСОБА_17 , який був заступником директора ТОВ «Геомакс», організатори відвели роль особи, яка повинна була займатися вчиненням правочинів з майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, тобто підписувати договори поставки відходів сухої магнітної сепарації, як «щебінь із щільних гірських порід фракцій 0-40 мм., 5-40 мм., 5-20 мм., 0-70 мм.» та «піщано щебенева суміш» своїм контрагентам за реальними ринковими цінами, здійснювати ведення обліку реалізованого «нефракційного відсіву» в адресу контрагентів ТОВ «Геомакс» та контролювати ведення бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності, вчиняти інші дії, спрямовані на легалізацію майна, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом.

ОСОБА_16 , який є бенефіціарним власником ТОВ «Геомакс», організатори відвели роль особи, яка повинна була здійснювати загальне керівництво підпорядкованим підприємством, контролювати та надавати вказівки директору ТОВ «Геомакс» на вчинення правочинів з майном щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, тобто підписувати договори поставки відходів сухої магнітної сепарації як щебеневої сировини під виглядом «нефракційного відсіву» за значно заниженими цінами, координувати роботу щодо реалізації та транспортування залізничним транспортом корисних копалин загальнодержавного значення, якими незаконно заволоділи шляхом зловживання службовим становищем, за реальними ринковими цінами, ведення обліку реалізованих видобутих корисних копалин загальнодержавного значення, вчиняти інші дії, спрямовані на легалізацію майна, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом.

ОСОБА_18 , який був директором ТОВ «Геомакс», організатори відвели роль особи, яка за вказівками ОСОБА_17 та ОСОБА_16 повинна була займатися вчиненням правочинів з майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, тобто підписувати договори поставки відходів сухої магнітної сепарації як щебеневої сировини під виглядом «нефракційного відсіву» у ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» за заниженими цінами, здійснювати ведення обліку придбаного «нефракційного відсіву» у ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», здійснювати облік реалізованого «нефракційного відсіву» в адресу контрагентів ТОВ «Геомакс» та контролювати ведення бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності, вчиняти інші дії, спрямовані на легалізацію майна, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом.

У подальшому ОСОБА_9 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_17 , ОСОБА_16 , ОСОБА_18 та інші невстановлені на даний час досудовим розслідуванням особи, перебуваючи тривалий час у довірливих стосунках з невстановленою особою та ОСОБА_13 та повністю їм довіряючи, бажаючи незаконно збагатитися, зловживаючи своїми службовими повноваженнями, підтримали злочинний план невстановленої особи та ОСОБА_13 , спрямований на заволодіння корисними копалинами загальнодержавного значення, їх подальшу реалізацію за заниженими цінами, легалізацію майна щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом з метою швидкого особистого збагачення та добровільно погодилися виконувати їх вказівки як організаторів.

Встановлено, що ОСОБА_9 згідно наказу по підприємству на підставі рішення загальних зборів акціонерів ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», призначений на посаду заступника голови Правління з комерційних питань ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат».

При цьому, згідно п.п. 7.1.3, 7.59, 7.60, 7.63, 7.63.3, 7.63.5, 7.63.7, 7.63.11, 7.72 Статуту ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», затвердженого рішенням Загальних зборів акціонерів ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», протокол №43 від 26.04.2018, органом Товариства є Правління. Правління є колегіальним виконавчим органам Товариства, який здійснює управління його поточною діяльністю в межах компетенції, визначеної Статутом, Законом, Положенням про Правління. До складу Правління входять Голова Правління ті інші члени Правління.

До виключної компетенції Правління належить: розробка та затвердження поточних фінансово-господарських планів Товариства, забезпечення їх реалізації, затвердження планів роботи Правління; визначення форми організації бухгалтерського обліку, організація ведення бухгалтерського обліку та звітності Товариства; призначення керівників дочірніх підприємств, філій та представництв Товариства, визначення умов оплати праці їх посадових осіб; розробка і подання на затвердження Наглядовій Раді стратегії продажів та відпускних цін на готову продукцію.

У випадку відсутності Голови Правління та Першого заступника Голови Правління або неможливість виконання Головою Правління та Першим заступником Голови Правління своїх функцій, функції Голови Правління в межах повноважень, передбачених чинним законодавством України, цим Статутом, Положенням про Правління, іншими внутрішніми документами Товариства, рішення Загальних зборів, Наглядової ради та Правління, виконуються без довіреності одним із Заступників Голови Правління.

Відповідно до прав та обов`язків, визначених Статутом товариства, ОСОБА_9 , як заступник голови Правління з комерційних питань ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» та член правління обіймав посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків, тобто відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України є службовою особою.

Встановлено, що Державною службою геології та надр України ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» надані спеціальні дозволи на користування надрами, а саме:

- № 1012 від 29.07.1997, виданий Державною службою геології та надр України для видобування на Горішне-Плавнинському та Лавриківському родовищі корисних копалин: залізистих кварцитів. Місцезнаходження - Полтавська область, Кременчуцький район. Термін дії дозволу до 26.07.2037. Відповідно до наказу Державної служби геології та надр України № 329 від 26.07.2017 (протокол ДКЗ України № 3428 від 24.09.2015, угода про умови користування надрами від 28.07.2017);

- № 1012 від 29.07.1997, виданий Державною службою геології та надр України для видобування на Горішне-Плавнинському та Лавриківському родовищі корисних копалин: залізистих кварцитів. Місцезнаходження - Полтавська область, Кременчуцький район. Термін дії дозволу до 26.07.2037. Відповідно до наказу Державної служби геології та надр України № 206 від 26.07.2019 (протокол ДКЗ України № 3428 від 24.09.2015, угода про умови користування надрами від 23.01.2020).

Таким чином, ОСОБА_9 , будучи заступником голови Правління з комерційних питань ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», як учасник організованої групи, володіючи згаданими нормативно-правовими актами, які регулюють сферу надрокористування, був достовірно обізнаний про те, що ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» не має відповідного спеціального дозволу на користування надрами для видобування відходів сухої магнітної сепарації (кварцитів та сланців).

Крім того, згідно з п. 1 Положення про Державну службу геології та надр України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1174 від 30.12.2015, Державна служба геології та надр України (Держгеонадра) є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

У ході проведення планової перевірки Південним міжрегіональним відділом Департаменту державного геологічного контролю Державної служби геології та надр України, актом перевірки № 74/1012-П від 13.07.2021 були виявлені порушення вимог законодавства у сфері надрокористування, а саме в рамках спецдозволу на користування надрами № 1012 від 29.07.1997 ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» підтверджено реалізацію відходів сухої магнітної сепарації, отриманих в результаті дроблення та збагачення залізистих кварцитів в якості щебеневої сировини суб`єктам господарювання, яка не зазначена в спеціальному дозволі та не передбачена метою спеціального дозволу на користування надрами.

Відповідно до листа № 394/02-1/2-23 від 26.01.2023 Департаменту державного геологічного контролю Державної служби геології та надр України встановлено, що згідно з пунктом 3.5. Інструкції із застосування Класифікації запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр до родовищ руд чорних металів (заліза, марганцю та хрому), затвердженої наказом Державної комісії України по запасах корисних копалин № 155 від 18.10.2002, зареєстрованої Міністерством юстиції України за № 881/7169 від 11.11.2002 (далі - Інструкція), видобувні запаси руд чорних металів - частина загальних запасів чорних металів, видобування й перероблення якої в товарну продукцію гірничого підприємства є економічно доцільним за умови раціонального використання сучасних технічних засобів і технологій та виконання вимог щодо охорони надр і довкілля. Видобувні запаси чорних металів визначаються згідно з прийнятою оптимальною системою розроблення родовища й ураховують втрати й збіднення при видобуванні й переробленні руд чорних металів у товарну продукцію гірничо-металургійного виробництва.

Пунктом 4.1.3. Інструкції визначено, що крім наведених геолого-промислових типів родовищ, виділяється техногенний тип родовищ, що пов`язаний з відходами збагачення природних руд і їхнього металургійного перероблення (доменні й сталеплавильні шлаки, агломераційні, доменні, мартенівські й конверторні шлами, колошниковий пил, окалина прокатного виробництва), а також звалищами металобрухту, відвалами кар`єрів.

У пункті 4.1.8 Інструкції зазначено, що залізні руди в ряді випадків містять супутні корисні компоненти, що переходять у чавун і сталь або у шлаки, звідки їх слід вилучати. У підпункті 2.16 пункту 2 Положення про проектування внутрішнього відвалоутворення та складування відходів виробництва в залізорудних і флюсових кар`єрах, затвердженого наказом Міністерства промислової політики України № 412 від 17.08.2004, зареєстрованого Міністерством юстиції України за № 1027/9626 від 19.08.2004 (далі - Положення) зазначено, що відходи - будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворилися у процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили свої споживчі властивості і не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення і від яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення.

Не належать до відходів виробництва гірничодобувних підприємств: некондиційна мінеральна сировина, яка складується в межах та за межами гірничого відводу; розкривні породи, шлами та хвости збагачення, інші нетоксичні утворення, які складуються в межах гірничого відводу у відпрацьовані кар`єри, у попередньо створені ділянки діючих кар`єрів при поетапній розробці родовищ корисних копалин або використовуються для технологічних потреб, для будівництва та виконання технічної рекультивації порушених гірничими роботами земель.

Пунктом 2.10 Положення визначено, що некондиційна мінеральна сировина - мінеральна сировина, яка при існуючих технологіях не залучається до технологічного процесу, але в перспективі, при створенні ефективних технологій, може бути залучена до переробки. Згідно пункту 2.17 Положення хвости збагачення - залишки корисних копалин, які утворюються в процесі збагачення, з низьким умістом тих корисних компонентів, що зосереджені в концентраті.

Згідно зі ст. 5 КУпН родовища корисних копалин - це нагромадження мінеральних речовин в надрах, на поверхні землі, в джерелах вод та газів, на дні водоймищ, які за кількістю, якістю та умовами залягання є придатними для промислового використання. Техногенні родовища корисних копалин - це місця, де накопичилися відходи видобутку, збагачення та переробки мінеральної сировини, запаси яких оцінені і мають промислове значення. Такі родовища можуть виникнути також внаслідок втрат при зберіганні, транспортуванні та використанні продуктів переробки мінеральної сировини. Відповідно до пункту 3 Класифікації запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України № 432 від 05.05.1997, до балансових запасів відносяться «... запаси корисних копалин ділянки надр, для яких на момент проведення геолого-економічної оцінки згідно з техніко-економічними розрахунками та/або матеріалами фінансової звітності доведено, що коефіцієнт рентабельності продукції є достатнім для економічно ефективного видобування корисних копалин на такій ділянці надр».

У разі якщо мінеральна сировина (відходи видобутку, збагачення та переробки) за якістю або недостатньою кількістю непридатна для промислового застосування вона не може розглядатись у якості корисної копалини і підлягає використанню для гірничотехнічної рекультивації, будівництва перевантажувальних майданчиків і шляхів в кар`єрах, гідротехнічних споруд.

У разі якщо мінеральна сировина (відходи видобутку, збагачення та переробки) за якістю придатна для застосування, має достатню кількість для її економічно ефективної реалізації з метою промислового використання, вона може розглядатись як корисна копалина. Оцінка якості і кількості запасів цих корисних копалин може виконуватись в місцях їх накопичення (складування) з метою подальшої реалізації споживачам.

Ураховуючи зазначене встановлено, що користувач надр, який планує продавати мінеральну сировину (відходи видобутку, збагачення та переробки), зобов`язаний здійснити геолого-економічну оцінку цих порід та затвердити їх запаси в Державній комісії України по запасах корисних копалин (далі - ДКЗ України), з включенням таких запасів корисних копалин до обліку, як балансових, що включаються до об`єкту оподаткування.

Згідно з п. 28 Положення про порядок проведення державної експертизи та оцінки запасів корисних копалин, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 865 від 22.12.1994 (зі змінами), надання спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування корисних копалин та акту про надання гірничого відводу здійснюється після державної експертизи та оцінки запасів корисних копалин.

Відповідно до ст. 34 КУпН розмір плати за надання спеціальних дозволів на користування надрами визначається за результатами аукціону. У разі надання дозволу без проведення аукціону справляється збір, який розраховується виходячи з початкової ціни продажу такого дозволу на аукціоні. Початкова ціна продажу дозволу на аукціоні розраховується центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, виходячи з вартості запасів і ресурсів корисних копалин родовищ або ділянок надр відповідно до методики, встановленої Кабінетом Міністрів України.

Згідно з ч. 3 ст. 38 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» у порядку спеціального використання природних ресурсів громадянам, підприємствам, установам та організаціям надаються у володіння, користування або оренду природні ресурси на підставі спеціальних дозволів, зареєстрованих у встановленому порядку, за плату для здійснення виробничої та іншої діяльності, а у випадках, передбачених законодавством України, - на пільгових умовах. У Кодексі України про надра існує положення щодо видів користування надрами (стаття 14), надання спеціальних дозволів на користування надрами (стаття 16) і справляння плати за останнє (стаття 34).

Виходячи з аналізу ознак спеціального природокористування необхідно констатувати, що воно передбачене Кодексом України про надра та притаманне надрокористуванню. Так, у вказаній галузі функціонують лише спеціальні суб`єкти й застосовуються спеціальні процедури вирішення питання про надання надр з метою експлуатації певним особам. Це право не передбачає вільного користування корисним копалинами і простором надр і не є загальнодоступним.

Таким чином, ОСОБА_9 та інші учасники організованої групи на чолі з невстановленою особою та ОСОБА_13 , а також іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, у період часу з 01.01.2019 по 30.09.2021, знаходячись в межах адміністративно-територіальних кордонів Полтавської області, використовуючи виробничі потужності ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», а також підконтрольні юридичні особи, зловживаючи службовим становищем, діючи у складі організованої групи, реалізуючи спільний злочинний план, спрямований на заволодіння корисними копалинами загальнодержавного значення, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, діючи умисно і цілеспрямовано, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, у порушення вимог статей 19, 24 Кодексу України про надра здійснили заволодіння корисними копалинами загальнодержавного значення, а саме мінеральною сировиною - відходами сухої магнітної сепарації, отриманими в результаті дроблення та збагачення залізистих кварцитів Горішнє-Плавнинсько-Лавриківської ділянки надр під виглядом «нефракційного відсіву».

У подальшому учасники організованої групи здійснили реалізацію указаних корисних копалин в адресу підконтрольних суб`єктів господарської діяльності в якості щебеневої сировини, не маючи при цьому дозвільного документу - спеціального дозволу на користування надрами, яка не зазначена в спеціальному дозволі та не передбачена метою користування надрами.

12.07.-13.07.2021 Південним міжрегіональним відділом Департаменту державного геологічного контролю Державної служби геології та надр України проведено планову перевірку щодо додержання ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» вимог законодавства у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, за результатами якої надрокористувачу 13.07.2021 виписано припис № 74/1012-П про усунення порушень, який отримав голова Правління ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» ОСОБА_13 .

У свою чергу службові особи ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» звернулись зі скаргою № 4641/8046 від 13.08.2021 «Про скасування п. 2 Припису №74/1012-П Південного міжрегіонального відділу Департаменту державного геологічного контролю Держгеонадр України», у якій серед іншого зазначено, що Південним міжрегіональним відділом Департаменту державного геологічного контролю за результатами перевірки було складено припис № 79/П/1013-П від 20.10.2015, в якому посеред інших, вказане порушення вимог надрокористування: «З Підприємство реалізує відходи сухої магнітної сепарації як щебеневу продукцію, яка не зазначена у спеціальному дозволі, та сплачує податок за користування надрами згідно довідки № 4610/12269 від 20.10.2015».

У відповідь Державною службою геології та надр України 07.09.2021 надано роз`яснення за № 15682/01/02-21 про те, що відходи сухої магнітної сепарації, отримані в результаті дроблення та збагачення залізистих кварцитів, є мінеральною сировиною, а надрокористувач, який планує продавати таку сировину (відходи видобутку, збагачення та переробки), зобов`язаний здійснити геолого-економічну оцінку цих порід та затвердити їх запаси в ДКЗ України, з включенням таких запасів корисних копалин до обліку, як балансових, що включаються до об`єкту оподаткування. Таким чином, у ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» відсутнє право на реалізацію мінеральної сировини, отриманої в результаті переробки залізистих кварцитів, тому підстав для задоволення скарги не має.

У зв`язку з чим, Головою правління ПрАТ «Полтавський гірничо - збагачувальний комбінат» ОСОБА_13 винесено наказ № 3170 від 29.09.2021 про виконання Припису, яким зупинено реалізацію відходів сухої магнітної сепарації.

При цьому наприкінці робочого дня 29.09.2021 ОСОБА_9 , достовірно знаючи про наявність такого наказу, яким зупинена реалізація відходів сухої магнітної сепарації, за попередньою змовою з ОСОБА_14 та за узгодженням із ОСОБА_13 , домовилися про реалізацію ПрАТ «Полтавський гірничо - збагачувальний комбінат» та користь ТОВ «Геомакс» відходів сухої магнітної сепарації під виглядом «щебеня» в кількості 316 000 тон та складання акту приймання-передачі вказаного товару «заднім числом», а саме 27.09.2021.

Крім того, зважаючи на наявність припису та роз`яснення Державної служби геології та надр України № 15682/01/02-21 від 07.09.2021, що значно ускладнило подальшу реалізацію заздалегідь узгодженого спільного злочинного плану, раніше вказана невстановлена особа, будучи однією із організаторів організованої групи, призначила на 30.09.2021 ОСОБА_13 та іншим учасникам групи нараду з метою обговорення та планування подальших дій для отримання дозвільних документів на видобування корисних копалин.

Указані обставини додатково підтверджують обізнаність усіх учасників організованої групи щодо відсутності законних підстав для реалізації відходів сухої магнітної сепарації під виглядом «щебеня», якими вони попередньо заволоділи шляхом зловживання службовим становищем.

Таким чином, у період часу з 01.01.2019 по 30.09.2021 ОСОБА_9 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_17 , ОСОБА_16 , ОСОБА_18 та інші невстановлені на даний час досудовим розслідуванням особи, знаходячись в межах адміністративно-територіальних кордонів Полтавської області, діючи у складі організованої групи, очолюваної невстановленою особою та ОСОБА_13 , втілюючи у життя спільний злочинний план, використовуючи свої службові становища, маючи злочинний умисел на заволодіння корисними копалинами загальнодержавного значення, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, діючи умисно і цілеспрямовано, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, здійснили всі необхідні дії, направлені на заволодіння корисними копалинами загальнодержавного значення, а саме: кварцитами і сланцями, які є складовими відходів сухої магнітної сепарації, отриманої в результаті дроблення та збагачення залізистих кварцитів, для їх подальшої реалізації за заниженими цінами в адресу підконтрольних суб`єктів господарської діяльності усупереч вимогам чинного законодавства України.

Злочинна діяльність створеної та очолюваної невстановленою особою та ОСОБА_13 організованої групи була припинена працівниками Державної служби геології та надр України.

Стійкість організованої групи невстановлена особа та ОСОБА_13 забезпечували за рахунок її стабільного складу, централізованого підпорядкування учасників її керівникам, неухильного дотримання єдиних для всіх правил поведінки, планування злочинної діяльності та чіткого розподілу ролей.

Крім того, стійкість організованої невстановленою особою та ОСОБА_13 групи знаходила своє вираження у згуртованості та стабільності. Так, між учасниками організованої групи були постійні внутрішні зв`язки. Характерним було обговорення спільних проблем у реалізації відомого усім плану, визначення способів конспірації та прикриття злочинної діяльності від викриття правоохоронними та контролюючими органами, а також вироблення додаткових заходів, спрямованих на продовження здійснення спільної незаконної діяльності.

Так, у невстановлені досудовим розслідуванням час та місці невстановлена особа та ОСОБА_13 , як організатори та керівники організованої групи, достовірно знаючи, що спеціальний дозвіл на користування надрами загальнодержавного значення відсутній, діючи умисно у порушення вимог п. 2 ч. 2 ст. 24 Кодексу України про надра, при цьому ОСОБА_13 , будучи службовою особою, головою Правління ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», маючи намір на заволодіння корисними копалинами загальнодержавного значення, з корисливих мотивів, надали вказівки заступнику голови Правління ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» ОСОБА_9 , начальнику відділу збуту ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» ОСОБА_15 , бенефіціарному власнику ТОВ «Геомакс» ОСОБА_16 , заступнику директора ТОВ «Геомакс» ОСОБА_17 , та директору ТОВ «Геомакс» ОСОБА_18 укласти договори поставки відходів сухої магнітної сепарації, отриманої в результаті дроблення та збагачення залізистих кварцитів Горішнє-Плавнинсько-Лавриківської ділянки надр, право на видобуток та реалізацію яких у ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» відсутнє, під виглядом «нефракційного відсіву» з ТОВ «Геомакс» та ТОВ «Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат».

02.01.2019 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі начальника відділу збуту ОСОБА_15 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ТОВ «Геомакс» ОСОБА_18 укладено договір поставки № 1 нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 500 000 тон.

04.10.2019 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі голови Правління ОСОБА_13 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 1 до договору поставки № 1.

05.02.2019 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі заступника голови Правління з комерційних питань ОСОБА_9 та ТОВ «Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат» укладено договір поставки № 318 нефракційного відсіву у кількості 240 000 тон.

24.12.2019 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі заступника голови Правління з комерційних питань ОСОБА_9 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено договір поставки № 3831 нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 400 000 тон.

31.03.2020 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі заступника голови Правління з комерційних питань ОСОБА_9 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 1 до договору поставки № 3831 щодо передачі залишку нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 387 114 тон.

23.04.2020 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі заступника голови Правління з комерційних питань ОСОБА_9 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 2 до договору поставки № 3831 щодо зміни реквізитів постачальника.

29.05.2020 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі заступника голови Правління з комерційних питань ОСОБА_9 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 3 до договору поставки № 3831 щодо передачі залишку нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 353 654 тон.

01.09.2020 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі заступника голови Правління з комерційних питань ОСОБА_9 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 4 до договору поставки № 3831 щодо передачі залишку нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 1 000 000 тон.

24.11.2020 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», в особі заступника голови Правління з комерційних питань ОСОБА_9 та директором ТОВ «ГЕОМАКС» ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 5 до договору поставки № 3831, щодо передачі залишку нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 1 500 000 тон.

23.12.2020 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі голови Правління ОСОБА_13 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено договір поставки № 2515 нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 1 500 000 тон.

01.04.2021 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі голови Правління ОСОБА_13 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 1 до договору поставки № 2515 щодо передачі нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 1 500 000 тон.

01.06.2021 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі голови Правління ОСОБА_13 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 2 до договору поставки № 2515 щодо передачі залишку нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 1 500 000 тон.

Крім цього, відповідно рахунків та накладних ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» здійснювало відвантаження та відпуск нефракційного відсіву в адресу ТОВ «Геомакс» та ТОВ «Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат».

У період часу з 01.01.2019 по 30.09.2021 ОСОБА_9 , перебуваючи на посаді заступника голови Правління з комерційних питань ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», попередньо зорганізувавшись із ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, діючи у складі організованої групи, достовірно знаючи про відсутність спеціального дозволу на користування надрами, реалізували на адресу ТОВ «Геомакс» та ТОВ «Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат» за значно заниженими цінами товар - «нефракційний відсів» в кількості 2 384 619, 00 тон на загальну суму 80 840 859,60 грн (додаток № 1 до експертизи від 25.05.2023).

У подальшому вищевказані особи, що діяли у складі організованої групи, забезпечили реалізацію ТОВ «Геомакс» отриманого від ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» товару - «нефракційний відсів» у кількості 2 091 433,79 тон, на адресу своїх контрагентів, а саме: Представництво «Онур Тааххут Ташимаджилик Іншаат Тіджарет Ве Санаї Анонім Ширкеті», ТОВ «ОНУР Конструкціон Інтернешнл», ПАТ «Південспецатоменергомонтаж», ПП «Будтранс-груп», ПП «ВМ-Транссервіс», ТОВ «Торговий будинок «Регіон-стандарт», ТОВ «Білагро», ТОВ «Експертбуд-плюс», ТОВ «КБ Постач», ТОВ «Азов АБЗ», ТОВ «Акваізол», ТОВ «Караван 2020», ТОВ «СКВО», ТОВ «Торговий дім «Славснаб», ТОВ «Трейдінгова компанія «Нафторесурс», ТОВ «Ресурс» та інших, як «щебінь із щільних гірських порід фракцій 0-40 мм., 5-40 мм., 5-20 мм., 0-70 мм.» та «піщано-щебенева суміш» за цінами наближеними до реальних ринкових на загальну суму 390 345 740,30 грн (додаток № 7 до експертизи від 25.05.2023).

Разом із цим, фактична реалізація вказаного товару на адресу вищезазначених суб`єктів господарювання здійснювалася безпосередньо ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», а саме за юридичною та фактичною адресою товариства: Полтавська область, місто Горішні Плавні, вул. Будівельників, 16 та із залізничної станції Золотнишино, яка розташована на території міста Горішні Плавні і обслуговує ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат».

Так, відповідно до умов договорів та додаткових угод до них, укладених між ТОВ «Геомакс» в особі заступника директора ОСОБА_17 та ТОВ «ОНУР Конструкціон Інтернешнл», поставка щебеневої продукції власного виробництва здійснюється в автотранспорт покупця за адресою: Полтавська область, місто Горішні Плавні, вул. Будівельників, 16.

Крім того, відповідно умов згаданих договорів поставка щебеневої продукції власного виробництва здійснюється залізничним транспортом згідно замовлень покупця. Відповідно до залізничних накладних залізничною станцією відправлення щебеневої продукції від ТОВ «Геомакс» на адресу Представництво «Онур Тааххут Ташимаджилик Іншаат Тіджарет Ве Санаї Анонім Ширкеті» є станція Золотнишино, яка розташована на території міста Горішні Плавні та обслуговує ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат».

Указані обставини підтверджують намагання учасників організованої групи приховати фактичного власника та відправника корисних копалин, вартість майна, а також свідчать про єдиний злочинний умисел її учасників на особисте збагачення, а також обізнаність у функціонуванні описаної злочинної діяльності.

У свою чергу головний бухгалтер ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» ОСОБА_14 та ОСОБА_13 , дотримуючись попередньо розробленого злочинного плану, достовірно знаючи, що у ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» відсутній спеціальний дозвіл на користування надрами загальнодержавного значення, а також що відповідно до п.п. 14.1.217 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України рентна плата - це загальнодержавний податок, який справляється за користування надрами для видобування корисних копалин, з метою надання законного вигляду та маскування протиправної діяльності, спрямованої на заволодіння корисними копалинами загальнодержавного значення, завірили за допомогою своїх електронних цифрових підписів документи податкової звітності, у яких відобразили завідомо неправдиві відомості щодо номеру спеціального дозволу на користування надрами та нарахування плати за користування надрами для видобування корисних копалин та направили їх в адресу контролюючого органу.

Відповідно до раніше відведеної єдиним злочинним планом ролі ОСОБА_14 та ОСОБА_13 , знаходячись в межах адміністративно-територіальних кордонів Полтавської області, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою маскування кримінального правопорушення за невстановлених обставин завірили за допомогою своїх електронних цифрових підписів розрахунки з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин, відобразивши в рядках 6.1.1 та 10 неправдиві відомості щодо номеру спеціального дозволу на користування надрами та нарахування плати за користування надрами для видобування корисних копалин, які у подальшому були подані невстановленою особою за невстановлених обставин до Кременчуцької ОДПI ГУ ДПС у Полтавській області (Горішньоплавнівське відділення) засобами Інтернет-зв`язку, а також були прийняті та зареєстровані контролюючим органом, зокрема:

- 26.04.2019 подано розрахунок за 1 квартал 2019 року;

- 05.08.2019 подано розрахунок (уточнений) за 1 квартал 2019 року;

- 05.08.2019 подано розрахунок за 2 квартал 2019 року;

- 29.10.2019 подано розрахунок за 3 квартал 2019 року;

- 05.02.2020 подано розрахунок за 4 квартал 2019 року;

- 30.04.2020 подано розрахунок за 1 квартал 2020 року;

- 06.08.2020 подано розрахунок за 2 квартал 2020 року;

- 09.11.2020 подано розрахунок за 3 квартал 2020 року;

- 04.02.2021 подано розрахунок за 4 квартал 2020 року;

- 30.04.2021 подано розрахунок за 1 квартал 2021 року;

- 03.08.2021 подано розрахунок за 2 квартал 2021 року;

- 04.11.2021 подано розрахунок за 3 квартал 2021 року;

- 08.02.2022 подано розрахунок за 4 квартал 2021 року.

Отже, у період часу з 02.01.2019 по 31.12.2021 ОСОБА_9 , перебуваючи на посаді заступника голови Правління з комерційних питань ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», попередньо зорганізувавшись із ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, зловживаючи службовим становищем, діючи у складі організованої групи, достовірно знаючи про відсутність спеціального дозволу на користування надрами, будучи службовою особою, маючи злочинний умисел на заволодіння корисними копалинами загальнодержавного значення, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, діючи умисно і цілеспрямовано, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, передбачаючи суспільно небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, у порушення вимог статей 19, 24 Кодексу України про надра, заволодів корисними копалинами загальнодержавного значення, а саме мінеральною сировиною - відходами сухої магнітної сепарації, отриманими в результаті дроблення та збагачення залізистих кварцитів Горішнє-Плавнинсько-Лавриківської ділянки надр під виглядом «нефракційного відсіву», відповідно до висновку комісійної судової-економічної експертизи № 10599/10600/23-71/17270?17282/23-71 від 25.05.2023 в кількості 2 553 837, 00 тон на суму 474 972 612, 47 грн, що відповідно п. 4 примітки до ст. 185 КК України є особливо великим розміром.

Також, продовжуючи свою злочинну діяльність голова Правління ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» ОСОБА_13 , здійснюючи координацію Товариства, будучи службовою особою та обіймаючи посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, маючи владні повноваження щодо організації роботи Правління та значний досвід у галузі надрокористування, а також володіючи вимогами нормативно-правових актів, що регулюють вказану сферу господарської діяльності, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, діючи умисно і цілеспрямовано, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, на виконання раніше розробленого з невстановленою особою злочинного плану, попередньо залучивши ОСОБА_9 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб, у період часу з січня 2019 року по 31.12.2021, знаходячись в межах адміністративно-територіальних кордонів Полтавської області, вчинив дії, спрямовані на легалізацію доходів, отриманих внаслідок реалізації видобутих корисних копалинами загальнодержавного значення, а саме кварцитів і сланців у Горішнє-Плавнинському та Лавриківському родовищах, що знаходиться у місті Горішні Плавні, Полтавської області.

У невстановленому досудовим розслідуванням місці, після 01.01.2019 ОСОБА_13 , як один з організаторів та керівників організованої групи, достовірно знаючи, що корисні копалини видобуті без спеціального дозволу на користування надрами, та у подальшому реалізовані в адресу підконтрольних суб`єктів господарської діяльності, діючи умисно, будучи службовою особою, головою Правління ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», маючи намір на легалізацію доходів, отриманих внаслідок реалізації корисних копалин загальнодержавного значення, діючи з корисливих мотивів, надав вказівки заступнику голови Правління ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» ОСОБА_9 , начальнику відділу збуту ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» ОСОБА_15 , бенефіціарному власнику ТОВ «Геомакс» ОСОБА_16 , заступнику директора ТОВ «Геомакс» ОСОБА_19 та директору ТОВ «Геомакс» ОСОБА_18 укласти договори поставки відходів сухої магнітної сепарації, отриманої в результаті дроблення та збагачення залізистих кварцитів Горішнє-Плавнинсько-Лавриківської ділянки надр, під виглядом «нефракційного відсіву» з ТОВ «Геомакс» та ТОВ «Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат» за значно заниженими цінами.

02.01.2019 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі начальника відділу збуту ОСОБА_15 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ТОВ «Геомакс» ОСОБА_18 укладено договір поставки № 1 нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 500 000 тон.

04.10.2019 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі голови Правління ОСОБА_13 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 1 до договору поставки № 1.

05.02.2019 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі заступника голови Правління з комерційних питань ОСОБА_9 та ТОВ «Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат» укладено договір поставки № 318 нефракційного відсіву у кількості 240 000 тон.

24.12.2019 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі заступника голови Правління з комерційних питань ОСОБА_9 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено договір поставки № 3831 нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 400 000 тон.

31.03.2020 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі заступника голови Правління з комерційних питань ОСОБА_9 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 1 до договору поставки № 3831 щодо передачі залишку нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 387 114 тон.

23.04.2020 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі заступника голови Правління з комерційних питань ОСОБА_9 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 2 до договору поставки № 3831 щодо зміни реквізитів постачальника.

29.05.2020 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі заступника голови Правління з комерційних питань ОСОБА_9 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 3 до договору поставки № 3831 щодо передачі залишку нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 353 654 тон.

01.09.2020 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі заступника голови Правління з комерційних питань ОСОБА_9 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 4 до договору поставки № 3831 щодо передачі залишку нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 1 000 000 тон.

24.11.2020 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», в особі заступника голови Правління з комерційних питань ОСОБА_9 та директором ТОВ «ГЕОМАКС» ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 5 до договору поставки № 3831, щодо передачі залишку нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 1 500 000 тон.

23.12.2020 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі голови Правління ОСОБА_13 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено договір поставки № 2515 нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 1 500 000 тон.

01.04.2021 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі голови Правління ОСОБА_13 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 1 до договору поставки № 2515 щодо передачі нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 1 500 000 тон.

01.06.2021 між ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в особі голови Правління ОСОБА_13 та ТОВ «Геомакс» в особі директора ОСОБА_18 укладено додаткову угоду № 2 до договору поставки № 2515 щодо передачі залишку нефракційного відсіву із щільних гірських порід у кількості 1 500 000 тон.

Отже, у період часу з 01.01.2019 по 30.09.2021 ОСОБА_9 , перебуваючи на посаді заступника Голови Правління з комерційних питань ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», попередньо зорганізувавшись із ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, діючи у складі організованої групи, достовірно знаючи про відсутність спеціального дозволу на користування надрами, реалізували на адресу ТОВ «Геомакс» та ТОВ «Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат» за значно заниженими цінами товар - «нефракційний відсів» в кількості 2 384 619, 00 тон.

У подальшому вищевказані особи, що діяли у складі організованої групи, забезпечили реалізацію ТОВ «Геомакс» отриманого від ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» товару - «нефракційний відсів» у кількості 2 091 433,79 тон на адресу своїх контрагентів, а саме: Представництво «Онур Тааххут Ташимаджилик Іншаат Тіджарет Ве Санаї Анонім Ширкеті», ТОВ «ОНУР Конструкціон Інтернешнл», ПАТ «Південспецатоменергомонтаж», ПП «Будтранс-груп», ПП «ВМ-Транссервіс», ТОВ «Торговий будинок «Регіон-стандарт», ТОВ «Білагро», ТОВ «Експертбуд-плюс», ТОВ «КБ Постач», ТОВ «Азов АБЗ», ТОВ «Акваізол», ТОВ «Караван 2020», ТОВ «СКВО», ТОВ «Торговий дім «Славснаб», ТОВ «Трейдінгова компанія «Нафторесурс», ТОВ «Ресурс» та інших, як «щебінь із щільних гірських порід фракцій 0-40 мм., 5-40 мм., 5-20 мм., 0-70 мм.» та «піщано-щебенева суміш» за цінами наближеними до реальних ринкових на загальну суму 390 345 740,30 грн.

При цьому, фактична реалізація вказаного товару на адресу вищезазначених суб`єктів господарювання здійснювалась ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», а саме за юридичною та фактичною адресою товариства: Полтавська область, місто Горішні Плавні, вул. Будівельників, 16 та із залізничної станції Золотнишино, яка розташована на території міста Горішні Плавні і обслуговує ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат».

Так, відповідно до умов договорів та додаткових угод до них, укладених між ТОВ «Геомакс» в особі заступника директора ОСОБА_17 та ТОВ «ОНУР Конструкціон Інтернешнл», поставка щебеневої продукції власного виробництва здійснюється в автотранспорт покупця за адресою: Полтавська область, місто Горішні Плавні, вул. Будівельників, 16.

Крім того, відповідно умов згаданих договорів поставка щебеневої продукції власного виробництва здійснюється залізничним транспортом згідно замовлень покупця. Відповідно до залізничних накладних залізничною станцією відправлення щебеневої продукції від ТОВ «Геомакс» на адресу Представництво «Онур Тааххут Ташимаджилик Іншаат Тіджарет Ве Санаї Анонім Ширкеті» є станція Золотнишино, яка розташована на території міста Горішні Плавні та обслуговує ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат».

Таким чином, ОСОБА_9 у період часу з 01.01.2019 по 31.12.2021, знаходячись в межах адміністративно-територіальних кордонів Полтавської області, перебуваючи на посаді заступника голови Правління з комерційних питань ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат», попередньо зорганізувавшись ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, діючи у складі організованої групи, достовірно знаючи про відсутність спеціального дозволу на користування надрами, реалізували в адресу підконтрольної юридичної особи чуже майно - корисні копалини загальнодержавного значення під виглядом «нефракційного відсіву», яким попередньо заволоділи шляхом зловживання службовим становищем, чим вчинили правочини з майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом.

Згідно додатку № 7 висновку комісійної судової-економічної експертизи № 10599/10600/23-71/17270?17282/23-71 від 25.05.2023 ТОВ «Геомакс» на користь покупців реалізовано щебінь із щільних гірських порід та щебенево-піщану суміш у кількості 2 091 443,79 тон на загальну суму 390 345 740,30 грн., що відповідно п. 2 примітки до ст. 209 КК України є особливо великим розміром.

29.06.2023 слідчим за погодженням з прокурором ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому організованою групою в особливо великих розмірах) та за ч. 3 ст. 209 КК України (вчинення правочинів з майном, щодо якого фактичні обставини свідчать про його одержання злочинним шляхом, вчиненого організованою групою в особливо великому розмірі).

Наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_9 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України, підтверджується зібраними під час досудового розслідування доказами

Особа, що звернулась із клопотанням, зазначає, що відповідно до вимог п. 4 ч. 1 ст. 184 КПК України під час досудового розслідування встановлено наявність ризиків, передбачених п. п. 1, 2, 3, 4, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, які полягають в тому, що підозрюваний може: переховуватися від органів досудового розслідування та суду, знищити, сховати документи, речі які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків, інших підозрюваних, експерта у цьому ж кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, зокрема шляхом погодження показань з особами, причетними до вчинення інкримінованого кримінального правопорушення, вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення в якому підозрюється, а тому, з метою забезпечення кримінального провадження та виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, є необхідність обрання відносно ОСОБА_9 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Застосування до підозрюваного більш м`якого запобіжного заходу не забезпечить належної поведінки підозрюваного, не зменшить наявність вищевказаних ризиків та не зможе перешкодити їх реалізації.

Окрім того, у клопотанні зазначається, що враховуючи характер кримінального провадження, майновий стан підозрюваного та значну суспільну небезпеку інкримінованого йому злочину, у сторони обвинувачення немає підстав вважати, що застава, сума якої визначатиметься виключно до ступеню тяжкості злочину, зможе забезпечити реалізацію мети обрання запобіжного заходу, та керуючись ч. 5 ст. 182 КПК України, слідчий просить визначити розмір застави ОСОБА_9 більше ніж максимальні межі застави, передбачені для осіб, які підозрюються у вчиненні особливо тяжкого злочину - не менше ніж 18 629 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 50 млн. 000 тис. 236 грн.

У разі внесення підозрюваним застави слідчий просить визначити необхідність виконання підозрюваним ОСОБА_9 наступних обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України: не відлучатися із населеного пункту в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду; утримуватися від спілкування із свідками та іншими особами з приводу обставин вчинення інкримінованого йому злочину; носити електронний засіб контролю; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

В судовому засіданні прокурори підтримали клопотання у повному обсязі, просили задовольнити, посилаючись на обґрунтованість пред`явленої підозри та на наявність заявлених ризиків. Вказали, що зазначена у клопотанні сума застави є помірною для підозрюваного.

Сторона захисту заперечувала проти задоволення клопотання, зазначивши, що в діях підозрюваного відсутній склад інкримінованих йому кримінальних правопорушень, а повідомлення про підозру є необґрунтованим. Наявний у матеріалах справи висновок експертів за результатами проведення комісійної судової-економічної експертизи № 10599/10600/23-71/1727-17282/23-71 від 25.05.2023, який покладений в основу повідомлення про підозру, не обґрунтовує належним чином суму завданих збитків. Між ПрАТ «Полтавський ГЗК» та ТОВ «Геомакс» відбувалися виключно законні правовідносини господарського характеру.

Вважали, що запропонований стороною обвинувачення розмір застави як альтернативного запобіжного заходу є непомірним, оскільки такий розмір, всупереч КПК України, не співвідноситься із розміром доходу підозрюваного, а обов`язки, які сторона обвинувачення вважає за доцільне покласти на підозрюваного у разі внесення ним застави, а саме обов`язки не відлучатися із населеного пункту в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду та здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україні, є недоцільними, оскільки місце проживання та місце роботи підозрюваного розташовані не в межах одного населеного пункту, і у разі покладення на останнього такого обов`язку, він не зможе працювати, окрім того, до підозрюваний вже надав органу досудового розслідування свій паспорт для виїзду закордон. Також просили врахувати, що вилучені під час обшуку у ОСОБА_9 грошові кошти ухвалою слідчого судді печерського районного суду м. Києва зобов`язано орган досудового розслідування йому повернути, чого зроблено не було, що також позбавляє ОСОБА_9 можливості внести заставу у разу застосування такого запобіжного заходу. В задоволенні клопотання просили відмовити.

Слідчим суддею на виконання вимог ч. 3 ст. 180 КПК України роз`яснено особам, які виявили намір стати поручителями, у вчиненні яких кримінальних правопорушень підозрюється ОСОБА_9 , передбачені законом покарання за їх вчинення, обов`язки поручителя та наслідки їх невиконання, право на відмову від прийнятих на себе зобов`язань та порядок реалізації такого права.

ОСОБА_20 та ОСОБА_10 підтримали свою заяву про бажання взяти особу на поруки, зазначивши, що знають підозрюваного виключно з позитивної сторони, як порядного та відповідального громадянина, який користується повагою серед колег та громадськості краю.

Вислухавши позиції сторін, осіб, що готові взяти підозрюваного ОСОБА_9 на поруки, дослідивши матеріали справи, слідчий суддя надходить наступних висновків.

Головним слідчим управлінням Державного бюро розслідувань за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42022000000001477 від 24.10.2022, за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 240, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 364 КК України.

З урахуванням того, що кримінальне провадження № 42022000000001477 здійснюється в тому числі за ч. 2 ст. 364 КК України (з урахуванням наявності достатніх підстав вважати про причетність до розслідуваної протиправної діяльності службових осіб правоохоронних органів), слідчий суддя надходить висновку, що досудове розслідування у даному кримінальному провадженні провадиться із дотриманням правил підслідності.

29.06.2023 ОСОБА_21 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України /том. 1 а. м. 162-212/.

Постановою заступника керівника відділу Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_12 від 30.06.2023 ОСОБА_9 оголошено в розшук /том. 1 а. м. 227-229/.

03.07.2023 ОСОБА_9 затримано на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 30.06.2023 у справі № 757/27380/23-к /том. 5 а. м. 11-14/.

Перевіряючи обґрунтованість підозри, слідчий суддя виходить з практики Європейського суду з прав людини та вважає, що дані, які вказують на обґрунтовану підозру та навіть в сторонньої людини не можуть викликати розумних сумнівів щодо можливого вчинення підозрюваним ОСОБА_9 інкримінованих йому кримінальних правопорушень, містяться в їх сукупності в матеріалах, здобутих в ході проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні, копії яких долучені до клопотання, а саме у: протоколі обшуку від 29.06.2023, долученому до ньому описі речей і документів та додатках до протоколу, /том. 1 а. м. 116-146/, протоколі невідкладеного обшуку від 29.06.2023 та долученому долученого описі речей і документів /том. 5 а. м. 27-36/, акті № 74/1012-П від 13.07.2021 /том. 2 а. м. 35, 46-60/, листі Державної служби геології та надр України № 394/02-1/2-23 від 26.01.2023 про надання інформації /том. 2 а. м. 66-77/, висновку експертів за результатами проведення комісійної судової ґрунтознавчої експертизи № 4841/23-34/7771/23-34 від 20.03.2023 /том. 3 а. м. 3-12/, висновку експертів за результатами проведення комісійної судової-економічної експертизи № 10599/10600/23-71/1727-17282/23-71 від 25.05.2023 з додатками /том. 3 а. м. 15-169/, протоколах огляду від 09.06.2023, 26.06.2023 з додатками, 27.06.2023 з додатками /том. 3 а. м. 171-185, том. 4 а. м. 2-121/.

Приймаючи вказані дані з точки зору належності, допустимості, достовірності, а їх сукупність з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, вважаю їх достатніми для визначення поняття обґрунтованої підозри щодо ОСОБА_9 .

Слідчий суддя, з урахуванням обґрунтувань слідчого в клопотанні та прокурора у судовому засіданні, тяжкості інкримінованих підозрюваному ОСОБА_9 кримінальних правопорушень та їх характеру, відомостей про особу підозрюваного, вважає наявними в провадженні ризики, визначені пунктами 1, 2, 3, 4, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Ризик, передбачений п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, наявний, враховуючи тяжкість кримінальних правопорушень, у вчиненні яких обґрунтовано підозрюється ОСОБА_9 , та суворість покарання, що загрожує підозрюваному у разі визнання його винуватим, а саме покарання за інкриміновані йому кримінальні правопорушення, передбачені ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України, встановлене виключно у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна. При цьому нижні межі санкцій інкримінованих підозрюваному кримінальних правопорушень передбачають покарання у виді позбавлення волі на строк 7 та 8 років відповідно. Таким чином, у разі визнання ОСОБА_9 винуватим в тих правопорушеннях, в яких він наразі підозрюється, можливість звільнення від відбування покарання з випробуванням в силу приписів ст. 75 КК України виключається. Вказане саме по собі може спонукати особу до переховування від органу досудового розслідування і суду.

Ризики, передбачені п. 2, 4 ч. 1 ст. 177 КПК України, вбачаються з огляду на те, що, як зазначено в клопотанні, на даний час у рамках досудового розслідування зазначеного кримінального провадження не встановлено усі обставини, що мають значення для досудового розслідування, та всі особи, які можуть бути причетні до вчинення вказаних кримінальних правопорушень, не вилучені всі речі та документи, необхідні для повного та об`єктивного досудового розслідування, встановлення всіх обставин вчинення кримінальних правопорушень та осіб, які можуть бути причетні до його вчинення. Окрім того, підозрюваний, із застосуванням заходів конспірації, за допомогою месенджерів, може передати анкетні дані експертів та свідків невстановленим на даний час особам, зокрема учасникам організованої групи, з метою впливу на них для уникнення кримінальної відповідальності.

Ризик, передбачений п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, вбачається з огляду на те, що, як вказано в клопотанні, прокурором, не встановлено повний перелік осіб, що були причетні до вчинення вказаних кримінальних правопорушень. З огляду на вказане, підозрюваний може як особисто так і опосередковано за допомогою іншихосіб, в тому числі, учасників організованої групи, схиляти осіб, причетних до вчинення кримінальних правопорушень, свідків та експертів до зміни своїх показань, з метою уникнення кримінальної відповідальності.

З огляду на конкретний характер підозри, кількості епізодів протиправної діяльності та тривалості вказаних дій, слідчий суддя вважає доведеним наявність ризику продовження протиправної діяльності (п. 5 ч. 1 ст. 177 КПК України).

Наявність ризиків впливу на свідків, перешкоджання кримінальному провадженню іншим чином, продовження вчинення інкримінованого правопорушення у разі обрання будь-якого іншого, більш м`якого запобіжного заходу, підтверджується даними оглядів мобільних телефонів ОСОБА_13 та ОСОБА_14 , в яких наявне листування осіб, які, на думку органу досудового розслідування, причетні до розслідуваних кримінальних правопорушень, в тому числі ОСОБА_9 . В означеному листуванні, вже після винесення припису № 74/1012-П та наказу керівника ПрАТ «Полтавський ГЗК» ОСОБА_13 від 29.09.2021 про його виконання, згадується про погодження продажу ТОВ «Геомакс» всього залишку щебеню (контакт, поіменований як « ОСОБА_22 » повідомляє про погодження цього питання із ОСОБА_23 ), також міститься довідка, надіслана неідентифікованим контактом, по іншому кримінальному провадженню, із запланованими в ньому слідчими та процесуальними діями (що свідчить про наявність у підозрюваних зв`язків у правоохоронних органах). Під час обшуку на ПрАТ «Полтавський ГЗК» вилучено документи, що підтверджують продовження і в 2023 році відвантаження щебеню в адресу ТОВ «Геомакс».

Заперечення сторони захисту у судовому засіданні враховані слідчим суддею, проте не спростовують встановлених ризиків.

Що стосується позиції сторони захисту щодо передачі підозрюваного ОСОБА_9 на особисту поруку, слідчий суддя зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 180 КПК України особиста порука полягає у наданні особами, яких слідчий суддя, суд вважає такими, що заслуговують на довіру, письмового зобов`язання про те, що вони поручаються за виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків відповідно до статті 194 цього Кодексу і зобов`язуються за необхідності доставити його до органу досудового розслідування чи в суд на першу про те вимогу.

Особи, що виявили намір взяти ОСОБА_9 на поруки, ОСОБА_11 та ОСОБА_10 , Народними депутатами України ІХ скликання, які на даний час здійснюють свої повноваження, та, на переконання слідчого судді, являються особами, що заслуговують на довіру.

Проте, з урахуванням введення воєнного стану в Україні, зважаючи на надмірну зайнятість народних депутатів у зв`язку із виконанням покладених на них обов`язків в силу запровадження правового режиму воєнного стану, слідчий суддя надходить висновку, що передача підозрюваного ОСОБА_9 на особисту поруку зазначеним народним депутатам України не гарантуватиме реального впливу на поведінку підозрюваного та значно ускладнить контроль за повним та своєчасним виконанням підозрюваним своїх процесуальних обов`язків.

З огляду на вказане слідчий суддя не знаходить підстав для застосування до ОСОБА_9 запобіжного заходу у вигляді особистої поруки.

У зв`язку із встановленням обґрунтованої підозри, доведеністю існування передбачених ст. 177 КПК України ризиків, особи підозрюваного та конкретних обставин кримінальних правопорушень, у вчиненні яких підозрюється ОСОБА_9 , запобігання встановленим в провадженні ризикам та контроль за поведінкою підозрюваного шляхом застосування більш м`якого запобіжного заходу є неможливим, у зв`язку із чим слідчий суддя надходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання та застосування до ОСОБА_9 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

При обчисленні строку тримання підозрюваного ОСОБА_9 під вартою, слідчий суддя виходить з наступного.

Підозрюваного ОСОБА_9 затримано 03.07.2023 на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 30.06.2023 у справі № 757/27380/23-к /том 5 а. м. 11-14/.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 190 КПК України ухвала про дозвіл на затримання з метою приводу втрачає законну силу з моменту приводу підозрюваного, обвинуваченого до суду.

Підозрюваного ОСОБА_9 приведено до суду з метою розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою 04.07.2023, у зв`язку з чим вищезазначена ухвала слідчого судді втратила законну силу.

З урахуванням викладеного, слідчий суддя надходить висновку, що строк тримання підозрюваного ОСОБА_9 за даною ухвалою слід обчислювати з моменту взяття останнього під варту в залі суду, а саме від 04.07.2023, та визначити його в межах строку досудового розслідування, тобто до 29.08.2023.

При цьому при обчисленні загального строку попереднього ув`язнення до нього слід зараховувати і строк затримання ОСОБА_9 за ухвалою слідчого судді про надання дозволу на затримання з метою приводу, а саме 03.07.2023.

На виконання вимог ч. 3 ст. 183 КПК України слідчий суддя вважає необхідним визначити щодо ОСОБА_9 розмір застави як альтернативного запобіжного заходу.

Відповідно до ч. 4 ст. 182 КПК України розмір застави визначається з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків та не може бути завідомо непомірним для нього.

Відповідно до п. 3 ч. 5 ст. 182 КПК України, розмір застави щодо особи, підозрюваної чи обвинуваченої у вчиненні особливо тяжкого злочину, становить від вісімдесяти до трьохсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У виключних випадках, якщо слідчий суддя, суд встановить, що застава у зазначених межах не здатна забезпечити виконання особою, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, покладених на неї обов`язків, застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб відповідно.

Враховуючи конкретні обставини кримінальних правопорушень, у вчиненні яких підозрюється ОСОБА_9 , його роль у протиправній діяльності згідно із повідомленням про підозру, інші дані відповідно до ч. 4 ст. 182 КПК України, вважаю, що застава в межах, визначених п. 3 ч. 5 ст. 182 КПК України, не здатна забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного та запобігти наявним в провадженні ризикам, а тому наявні підстави для її призначення у розмірі, що перевищує триста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Із врахуванням встановлених на даній стадії провадження обставин, принципів розумності і співмірності, ступеню ймовірності реалізації ризиків перешкоджання досудовому розслідуванню, вважаю необхідним визначити щодо ОСОБА_9 заставу в розмірі 15 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що відповідно становить 40 260 000 (сорок мільйонів двісті шістдесят тисяч) грн., у разі внесення якої він підлягає звільненню з-під варти.

Крім того, у відповідності до ч. 5 ст. 194 КПК України вважаю необхідним покласти на підозрюваного у разі звільнення його з-під варти внаслідок внесення застави обов`язки:

- не відлучатися із населеного пункту в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- утримуватися від спілкування із свідками та іншими особами з приводу обставин вчинення інкримінованого йому злочину;

- носити електронний засіб контролю;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Аргументи сторони захисту в частині відсутності підстав для покладення на підозрюваного обов`язків не відлучатися із населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду, та здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну позбавить ОСОБА_9 можливості працювати, так як місце проживання та місце роботи останнього розташовані не в межах одного населеного пункту та він вже надав свій паспорт для виїзду закордон, є необгрунтованими з огляду на наступне. Непокладення на підозрюваного обов`язку здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзд за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну, зумовить виникнення обов`язку в органу досудового розслідування повернути зазначений документ ОСОБА_9 , оскільки в протилежному випадку паспорт перебуватиме у слідчого без правових підстав для цього. Також, з метою запобігання визначеним ч. 1 ст. 177 КПК України ризикам, слідчий суддя вважає необхідним покласти на ОСОБА_9 обов`язок не відлучатись із населеного пункту, в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду, при цьому підозрюваний має можливість працювати дистанційно (відповідно до протоколу огляду мобільного пристрою ОСОБА_13 від 26.06.2023, останній містить листування у додатку «Viber» за участю контакта « ОСОБА_22 », в якій зазначений контакт повідомляє про бажання працювати віддалено та отримує погодження /том 4 а. м. 22/), або отримавши дозвіл на виїзд від слідчого, прокурора.

Керуючись ст. 29 Конституції України, ст.ст. 177, 178, 180, 182, 183, 184, 197, 199, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяв ОСОБА_10 , ОСОБА_11 щодо передачі підозрюваного ОСОБА_9 на поруки - відмовити.

Клопотання слідчого - задовольнити.

Застосувати відносно підозрюваного ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Строк тримання під вартою обраховувати з 04.07.2023 та до 29.08.2023.

Одночасно визначити альтернативний запобіжний захід - заставу для забезпечення виконання підозрюваним обов`язків, визначених КПК України, - у розмірі 15 000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що відповідно становить 40 260 000 (сорок мільйонів двісті шістдесят тисяч) грн., у разі внесення якої він підлягає звільненню з-під варти.

Сума застави у національній грошовій одиниці може бути внесена як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем). Заставодавцем не може бути юридична особа державної або комунальної власності або така, що фінансується з місцевого, державного бюджету, бюджету Автономної Республіки Крим, або у статутному капіталі якої є частка державної, комунальної власності, або яка належить суб`єкту господарювання, що є у державній або комунальній власності.

Підозрюваний або заставодавець мають право у будь-який момент з дня обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою внести заставу у визначеному розмірі на відповідний рахунок суду та надати документ, що це підтверджує, слідчому, який здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні.

Отримувач ТУ ДСАУ в м. Києві

ЄДРПОУ банку: 26268059;

МФО 820172;

Банк одержувача: Державна казначейська служба України м. Києва.

р/р UA128201720355259002001012089.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_9 у разі його звільнення з-під варти внаслідок внесення застави обов`язки:

- не відлучатися із населеного пункту в якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- утримуватися від спілкування із свідками та іншими особами з приводу обставин вчинення інкримінованого йому злочину;

- носити електронний засіб контролю;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Строк дії ухвали слідчого судді та термін дії покладених на ОСОБА_9 обов`язків визначити до 29 серпня 2023 року.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Контроль за виконанням ухвали слідчого судді покласти на слідчого та прокурора у кримінальному провадженні.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції, набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 112085133
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку