open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 червня 2023 року Справа № 480/5970/23

Сумський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Шаповала М.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу №480/5970/23 за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області, Головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області про визнання відмови протиправною, скасування рішення та зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 просить суд:

- визнати протиправною відмову Головного управління Пенсійного фонду України (далі - ГУ ПФУ) в Кіровоградській області у призначенні їй пенсії за віком із зниженням пенсійного віку як матері інваліда з дитинства;

- скасувати рішення ГУ ПФУ в Кіровоградській області № 184150011442 від 17.05.2023, яким їй відмовлено в призначенні пенсії за віком із зниженням пенсійного віку як матері інваліда з дитинства;

- зобов`язати ГУ ПФУ в Кіровоградській області призначити позивачці пенсію за віком із зниженням пенсійного віку як матері інваліда з дитинства з дати звернення з відповідною заявою до територіальних органів Пенсійного фонду України.

В обґрунтування позовних вимог позивачка зазначила, що має стаж роботи понад 30 років та являється матір`ю ОСОБА_2 , 1991 року народження, яка у віці 13 років визнана дитиною - інвалідом. Відповідно до статті 115 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", право на призначення дострокової пенсії за віком мають жінки, які народили п`ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку, - після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років. При цьому до числа осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років. Враховуючи дану норму позивачка звернулася до відповідача із заявою про призначення пенсії за віком як матері особи з інвалідністю з дитинства, однак відповідач відмовив у призначенні такої пенсії через відсутність висновку лікарської консультативної комісії про те, що донька позивача мала медичні показання для визначення її дитиною - інвалідом до досягнення нею шестирічного віку.

Просить визнати протиправним рішення від 17.05.2023 про відмову у призначенні їй пенсії за віком, зобов`язати відповідача призначити їй пенсію за віком на підставі п. 3 ч. 1 ст. 115 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" як матері інваліда з дитинства з дати звернення з відповідною заявою.

Ухвалою суду від 19.06.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Відповідач, ГУ ПФУ в Кіровоградській області, подав відзив на позов, в якому зазначив, що пунктом 3 частини 1 статті 115 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" передбачено право на пенсію зі зниженням пенсійного віку для матерів осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку. Позивачем не було надано документів, які б підтверджували настання інвалідності до досягнення дитиною 6 річного віку, у зв`язку з чим позов задоволенню не підлягає.

ГУ ПФУ в Сумській області відзиву на позовну заяву суду не надало.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 має загальний трудовий стаж більше 30 років, що не заперечується відповідачами.

Згідно копії свідоцтва про народження НОМЕР_1 (а.с. 10) ОСОБА_1 має доньку - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка за висновком ЛКК Сумської обласної дитячої клінічної лікарні № 87 від 23.02.2004 мала медичні показники для визнання її інвалідом дитинства до 16-річного віку.

Користуючись своїм правом на призначення дострокової пенсії, як матері інваліда з дитинства, позивачка звернулась до відповідача із заявою про призначення пенсії.

Рішенням відповідача 17.05.2023 їй було відмовлено у призначенні пенсії за віком як матері інваліда з дитинства у зв`язку з не підтвердженням визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , інвалідом з дитинства до досягнення ним 6-річного віку.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 115 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" право на призначення дострокової пенсії за віком мають жінки, які народили п`ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку, - після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років. При цьому до числа осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.

Згідно ст. 17 Закону України "Про пенсійне забезпечення" жінки, які народили п`ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на пенсію за віком після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 15 років із зарахуванням до стажу часу догляду за дітьми (пункти "є" і "ж" статті 56). При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років, які мають право на одержання соціальної пенсії.

Згідно з п. 2.18 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 визнання особи інвалідом з дитинства або дитиною-інвалідом засвідчується випискою з акту огляду в МСЕК, медичним висновком закладів охорони здоров`я, посвідченням одержувача допомоги, довідкою органу, що призначає допомогу, про період призначення допомоги. У разі якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку або інвалідом з дитинства після досягнення вісімнадцятирічного віку, надається відповідно висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку, та/або висновок МСЕК про можливість настання інвалідності до досягнення особою 18-ти років (висновок про час настання інвалідності).

Аналізуючи вказані норми законодавства, враховуючи, що позивачем було надано висновок яким підтверджується, що інвалідність її доньки настала до виповнення 16 років, та з рахуванням достатнього страхового стажу позивача для призначення дострокової пенсії, суд визнає, що відповідач протиправно відмовив у призначенні позивачці пенсії.

Аналогічного висновку дійшов Верховний суд у постанові від 31 липня 2018 року (справа № 501/2838/16-а). На підставі ч. 5 ст. 242 КАС України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновок, викладений у зазначеній постанові.

Суд вважає безпідставними доводи відповідача про ненадання позивачкою усіх документів, необхідних для призначення пенсії. Зі змісту пункту 3 частини 1 статті 115 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" вбачається, що право на призначення дострокової пенсії мають не тільки матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, а і матері осіб з інвалідністю віком до 16 років. Документи, які підтверджують встановлення у віці до 16 років інвалідності дитині позивача, були надані відповідачу із заявою про призначення пенсії та медичним закладом за запитом відповідача.

Таким чином, позивачкою було надано до органу Пенсійного фонду всі передбачені чинним законодавством, зокрема, Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", документи, необхідні для призначення їй дострокової пенсії за віком як матері інваліда з дитинства, а саме документи, які підтверджують, що інвалідність її доньки настала до виповнення їй 16 років.

За таких обставин, суд вважає, що відмовляючи у призначенні ОСОБА_1 пенсії матері особи з інвалідністю з дитинства, відповідач діяв не у спосіб, визначений законом. Суд вважає необхідним визнати таке рішення протиправним та зобов`язати відповідача призначити позивачці пенсію згідно її заяви.

Керуючись ст.ст. 90, 139, 143, 241-246, 250, 255, 295 КАС України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області, Головного Управління Пенсійного фонду України в Сумській області про визнання відмови протиправною, скасування рішення та зобов`язання вчинити дії задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області № 184150011442 від 17.05.2023 про відмову у призначенні ОСОБА_1 пенсії за віком.

Зобов`язати Головне Управління Пенсійного фонду України в Сумській області призначити ОСОБА_1 пенсію за віком на підставі п. 3 ч. 1 ст. 115 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" як матері інваліда з дитинства, з дати звернення з відповідною заявою, а саме з 10.05.2023.

Рішення може бути оскаржено до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М.М. Шаповал

Джерело: ЄДРСР 112062578
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку