open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua0,2

УХВАЛА

м. Київ

06.07.2023Справа № 910/7493/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Баранова Д.О., дослідивши матеріали заяви

за позовом Приватного підприємства "Фортуна-XXI" (04070, місто Київ, вулиця Спаська, 11; ідентифікаційний код 31725735)

до Київської міської ради (01044, місто Київ, вулиця Хрещатик, 36; ідентифікаційний код 22883141)

про зобов`язання внесення змін до умов договору оренди земельної ділянки,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва звернулося Приватне підприємство "Фортуна-XXI" з позовом до Київської міської ради про зобов`язання внесення змін до умов договору оренди земельної ділянки площею 5,7839 га (кадастровий номер 8000000000:90:116:006) по вулиці Промислова, 4-д в Голосіївському районі міста Києва для експлуатації, обслуговування та розширення комплексу по розведенню, вирощування та вилову цінних порід риби № 79-6-00491 від 30.03.2007.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем положень Закону України від 04.11.2020 № 963-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об`єктів у комплексі з земельними ділянками", який набув чинності 02.03.2021, а саме, відповідач був зобов`язаний після набуття чинності вказаним Законом привести у відповідність до вимог чинного законодавства договір оренди земельної ділянки, визначивши в ньому умови оренди водних об`єктів, що розташовані на орендованій земельній ділянці та викласти його в типовому договорі оренди землі в комплексі з розташованим на ній водним об`єктом, та погодити такий договір з Державним агентством водних ресурсів України.

Позивач звертався до відповідача з листом-пропозицією від 01.02.2023 № 1-2/2023 про укладання додаткової угоди про внесення змін до договору оренди земельної ділянки, з листами від 24.04.2023 № 24/04 та від 26.04.2023 про визначення належного балансоутримувача чотирьох рибогосподарських технологічних водойм, проте, жодної відповіді по суті не отримав, а отже, бездіяльність відповідача є невиконанням зобов`язань, покладених на нього, як на орендодавця згідно Закону України від 04.11.2020 № 963-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об`єктів у комплексі з земельними ділянками".

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.05.2023 позовну заяву Приватного підприємства "Фортуна-XXI" залишено без руху. Встановлено Приватному підприємству "Фортуна-XXI" п`ятиденний строк з дня вручення ухвали для усунення недоліків шляхом подання до суду попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Суд вказує, що у встановлений в ухвалі від 17.05.2023 п`ятиденний строк Приватним підприємством "Фортуна-XXI" недоліки позовної заяви усунуто не було.

Місцезнаходження юридичної особи визначається на підставі відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (стаття 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань").

Приписами ст. 10 зазначеного Закону, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Як вбачається з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходженням Приватного підприємства "Фортуна-XXI" є 04070, місто Київ, вулиця Спаська, будинок 11.

Суд відзначає, що ухвала суду від 17.05.2023 направлялася на юридичну адресу Приватного підприємства "Фортуна-XXI" поштовим повідомленням № 0105494413155, однак, конверт з вказаною ухвалою повернувся на адресу суду 04.07.2023 неврученим із зазначенням причин: "за закінченням терміну зберігання".

Відповідно до ч. 3 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України, виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Приписами ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є:

1) день вручення судового рішення під розписку;

2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи;

3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення;

4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду;

5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Разом з тим, суд відзначає, що факт не отримання стороною справи кореспонденції, якою суд, з дотриманням вимог процесуального закону, надсилав копії судових рішень за належною адресою та яка повернулася в суд у зв`язку з її неотриманням адресатом, є суб`єктивною поведінкою сторони щодо отримання кореспонденції, яка надходила на його адресу.

Так, частиною 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

У відповідності до частини 7 статті 174 Господарського процесуального кодексу України про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу, яку може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

Відтак, зважаючи на те, що Приватним підприємством "Фортуна-XXI" не були усунуті вказані в ухвалі Господарського суду міста Києва від 17.05.2023 у справі № 910/7493/23 недоліки позовної заяви, суд дійшов висновку повернути позовну заяву Приватного підприємства "Фортуна-XXI" з доданими до неї документами на підставі ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

При цьому, суд звертає увагу Приватного підприємства "Фортуна-XXI", що у відповідності до ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 174, 234 та 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Приватного підприємства "Фортуна-XXI" з доданими до неї документами - повернути без розгляду.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з такою заявою до господарського суду в загальному порядку, після усунення допущеного порушення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Дата складання та підписання повного тексту ухвали: 06.07.2023.

Ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Дмитро БАРАНОВ

Джерело: ЄДРСР 112046376
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку