open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 950/1476/22

2/950/64/23

Р І Ш Е Н Н Я

І МЕ НЕ М УК РА ЇН И

27 червня 2023 року м.Лебедин

Лебединський районний суд Сумської області в складі головуючого судді Бакланова Р. В. за участю секретаря - Гладкової С.В., представника позивача - Грабара В.П., відповідача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Сумигаз Збут» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожитий природний газ -,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом до відповідача, мотивує свої вимоги тим, що ТОВ «СУМИГАЗ ЗБУТ» є суб`єктом господарювання, основним видом діяльності якого є діяльність з постачання природного газу. ОСОБА_1 є власником житлового будинку, що знаходиться в АДРЕСА_1 . У домоволодінні відповідача за адресою, по якій здійснювалось постачання природного газу, встановлені газові прилади для опалення та газова плита. Отже, ОСОБА_1 є побутовим споживачем природного газу, особовий рахунок № НОМЕР_1 , який відкрито на його ім`я, як на власника будинку, він користується послугами з постачання природного газу, де проживає разом із сім`єю, та на умовах Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам. Відповідач та члени його сім`ї безперервно споживають послуги з газопостачання за адресою: АДРЕСА_1 , до цього часу. З боку Відповідача претензій щодо кількості та якості наданих послуг на адресу Позивача не надходило. Нарахування плати за надані Відповідачу послуги з газопостачання за вищевказаною адресою здійснюється за цінами та в порядку, визначеному чинним законодавством України. Проте Відповідач зобов`язання належним чином не виконує, надані ТОВ «СУМИГАЗ ЗБУТ» послуги з постачання природного газу вчасно не оплачує, внаслідок чого утворилась заборгованість за спожитий природний газ, яка станом на 29.08.2022 р. складає 9 559,05 грн. На адресу Відповідача було направлено досудове попередження від 31.01.2022 р.. На досудове попередження Боржник відповіді не надіслав. На підставі вищевикладеного, позивач вважає, що його права порушені та підлягають захисту, тому звернувся до суду та просить стягнути з відповідача заборгованість за спожитий природний газ в розмірі - 8550 грн.

В судовому засіданні представник позивача ствердив позовні вимоги в повному обсязі. В наданій до суду відповіді на відзив, зазначено, що щодо незгоди з визначеними об`ємами спожитого природного газу, а також до інсинуацій Відповідача про нібито неврахування Позивачем сплаченої ним частини суми боргу в розмірі 2900,00 грн 15.02.2022. Вважають аргументи Відповідача безпідставними, не обгрунтованими нормами матеріального права та такими, що не можуть братися судом до уваги при вирішенні даної справи виходячи з наступного. Щодо визначення об`ємів та обсягів спожитого побутовими споживачами природного газу. Правовідносини між Позивачем, як постачальником природного газу, та Відповідачем, як споживачем послуг з газопостачання, регулюються спеціальними нормами права.

Так, 09.04.2015 р. прийнятий Закон України «Про ринок природного газу», який введений в дію з 01.10.2015 р. На виконання вимог цього Закону з 27.11.2015 року набрали чинності Правила постачання природного газу, затверджені постановою НКРЕКП від 30.09.2015 року № 2496 та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 року за № 3182/27827 (далі - Правила постачання), а також Кодекс газорозподільних систем, затверджений постановою НКРЕКП від 30.09.2015 року № 2494 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 року За № 3179/27824 (далі - Кодекс ГРМ). Крім того, на виконання вимог статті 12 Закону постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. № 2500 затверджено Типовий договір постачання природного газу побутовим споживачам; на виконання вимог статті 40 Закону постановою НКРЕКП від 30.09.2015 року № 2498 затверджено Типовий договір розподілу природного газу (далі Типовий договір розподілу). Згідно ч.1 ст. 9 Закону України «Про ринок природного газу» господарська діяльність на ринку природного газу, пов`язана з його транспортуванням, розподілом, зберіганням, наданням послуг установки LNG, постачанням природного газу, провадиться за умови отримання відповідної ліцензії. ТОВ «Сумигаз Збут» з 01.07.2015 року є постачальником природного газу та здійснює свою діяльність з постачання природного газу в межах території міста Суми, Сумської області та села Мойка Краснокутського району Харківської області, на підставі ліцензії на право провадження господарської діяльності з постачання природного газу (постанова НКРЕКП № 633 від 11.05.2017). Відповідно до п.2.1 Типового договору постачання постачальник зобов`язується постачати природний газ Споживачу в необхідних для Споживача об`ємах (обсягах), а Споживач зобов`язується своєчасно сплачувати Постачальнику вартість природного газу у розмірі, строки та порядку, що визначені цим Договором Пунктами 28 та 35 ч.1 ст.1 Закону України про ринок природного газу визначено, що:

- постачання природного газу - господарська діяльність, що підлягає ліцензуванню і полягає в реалізації природного газу безпосередньо споживачам на підставі укладених з ними договорів;

- розподіл природного газу - господарська діяльність, що підлягає ліцензуванню і пов`язана з переміщенням природного газу газорозподільною системою з метою його фізичної доставки споживачам, але що не включає постачання природного газу.

ТОВ «Сумигаз Збут» отримало ліцензію саме на постачання природного газу та здійснює господарську діяльність з постачання природного газу, що не включає діяльність з розподілу природного газу. Позивач не має ліцензії на розподіл природного газу.

Пунктом 23 розділу III Правил постачання встановлено, що розрахунки за послуги з газопостачання проводяться на підставі даних про об`єм (обсяг) газу, визначений споживачем та Оператором ГРМ за підсумками місяця відповідно до умов договору розподілу природного газу, укладеного між побутовим споживачем та Оператором ГРМ, або за плановою величиною середньомісячного споживання в опалювальний та міжопалювальний періоди.

Згідно п.4.4 Типового договору постачання об`єм (обсяг) постачання та споживання природного газу Споживачем за розрахунковий період визначається одним із нижченаведених способів:

1) за даними Оператора ГРМ за підсумками розрахункового періоду, що містяться в базі даних Оператора газотранспортної системи та доведені Споживачу Оператором ГРМ відповідно до умов договорурозподілу природного газу;

2) або за плановими величинами середньомісячного споживання газу в опалювальний або міжопалювальний період.

Якщо об`єм (обсяг) постачання та споживання природного газу буде визначатись за плановими величинами середньомісячного споживання, постачальник зобов`язується не рідше одного разу на шість місяців здійснювати звіряння фактичного об`єму (обсягу) споживання природного газу з даними Оператора ГРМ та здійснювати відповідний перерахунок споживачу.

Оператором ГРМ, який здійснює діяльність з розподілу природного газу на підставі ліцензії на території міста Суми, Сумської області та села Мойка Краснокутського району Харківської області, з відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та вищенаведених постанов КМУ є AT «СУМИГАЗ».

Інший Оператор ГРМ на території Сумської області відсутній.

Відповідно до п.2 гл.1 розділу І Кодексу ГРМ цей Кодекс визначає взаємовідносини оператора газорозподільних систем із суб`єктами ринку природного газу, а також визначає правові, технічні, організаційні та економічні засади функціонування газорозподільних систем, зокрема умови забезпечення комерційного, у тому числі приладового обліку природного газу в газорозподільній системі та визначення його об`ємів і обсягів передачі до/з газорозподільної системи, у тому числі в розрізі суб`єктів ринку природного газу, зокрема, умови забезпечення комерційного, у тому числі приладового обліку природного газу в газорозподільній системі та визначення його об`ємів і обсягів передачі до/з газорозподільної системи, у тому числі в розрізі суб`єктів ринку природного газу.

Підпунктами 1 та 8 пункту 3 глави 2 розділу І Кодексу ГРМ визначено, що основними функціями Оператора ГРМ, зокрема, є забезпечення комерційного обліку природного газу; у тому числі приладового в ГРМ.

Відповідно до пункту 2 глави 3 розділу VI Кодексу ГРМ, на підставі укладеного договору розподілу природного газу Оператор ГРМ, зокрема, забезпечує формування об`ємів та обсягів фактичного споживання природного газу споживачем.

Відповідно до п. 5.4. Типового договору розподілу природного газу порядок визначення об`єму розподіленого Споживачу і спожитого ним природного газу та надання звітності щодо спожитих об`ємів газу за розрахунковий період визначається відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем та з урахуванням вимог цього Договору.

Згідно п.5 гл.4 розділу IX Кодексу ГРМ, Оператор ГРМ в установленому законодавством порядку передає інформацію про об`єм та обсяг розподіленого споживачу (спожитого ним) природного газу за відповідний період до Оператора ГТС з метою її використання суб`єктами ринку природного газу, у тому числі постачальником споживача. Визначені за умовами цієї глави та договору розподілу природного газу об`єми та обсяги розподілу та споживання природного газу є обов`язковими для їх використання у взаємовідносинах між побутовим споживачем та його постачальникові.

Таким чином, нарахування плати за послуги з газопостачання Відповідачу здійснено Позивачем на підставі даних про об`єм газу, визначений Оператором ГРМ - AT «СУМИГАЗ», на якого законодавством в імперативному порядку покладено обов`язок здійснення обліку природного газу, за цінами, встановленими Кабінетом Міністрів України. Позивач не здійснює облік природного газу, не отримує дані про обсяги споживання безпосередньо від побутових споживачів, не перевіряє показання лічильників газу, не визначає об`єми (обсяги) розподілу, споживання природного газу, не виконує робіт, пов`язаних із контролем вузлів обліку природного газу. ТОВ «Сумигаз Збут», як постачальник, надає споживачам виключно послуги з постачання природного газу, тобто, забезпечує споживачів ресурсом природного газу, реалізує споживачам товарну продукцію, якою відповідно до Закону № 329 є природний газ (п.31 ч.1 ст. 1 Закону) ТОВ «Сумигаз Збут» здійснює лише обчислення, тобто математичні розрахунки, з наданими йому числовими значеннями об`ємів спожитого газу, що визначені Оператором ГРМ - AT «СУМИГАЗ», які є обов`язковими для нього, як постачальника, у взаємовідносинах із споживачем згідно приписів п.5 гл.4 розділу IX Кодексу ГРМ, за цінами, встановленими Урядом України.

Відповідач в судовому засіданні позовні вимоги визнав частково, в наданому відзиві зазначив, що Позивач, просить суд стягнути з нього заборгованість за спожитий природній газ в сумі - 9559 грн. 05 коп. Але у своєму зверненні до суду з позовною заявою про стягнення заборгованості за спожитий природній газ, ТОВ «СУМИГАЗ ЗБУТ» не було враховано, що ним було сплачено частину суми заборгованості за спожитий природній газ - 15.02.2022 року в розмірі - 2900 грн. Також просить врахувати той факт, що він передавав показники лічильника через додаток вайбер (чат-бот) але покази лічильна не приймалися до особистого кабінету і відповідно нарахування за користування природнім газом здійснювалися за середньо місячний спожитий природній газ. Тому, він частково не згоден із розміром заявленої Позивачем заборгованості. У позовній заяві Позивач зазначає, що він не звертався до ТОВ «СУМИГАЗ ЗБУТ» щодо укладання договору про реструктуризацію суми заборгованості за спожитий природній газ, однак це не відповідає дійсності. Загальна сума заборгованості за договором про реструктуризацію заборгованості за послуги з газопостачання від 16 лютого 2022 року складала - 6859,00 (шість тисяч вісімсот п`ятдесят дев`ять гривень нуль копійок). Також просить суд врахувати той факт, що він є особою зі статусом учасника бойових дій та має пільги, які передбачені абзацом 1 п. 5 ч.І ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Маючи таку пільгу, йому на розрахунковий рахунок в банку надходять кошти, де автоматично зараховуються на рахунки надавачів комунальних послуг (ТОВ «ЕНЕРА СУМИ», Водопостачальної компанії в м. Лебедині, ТОВ «СУМИГАЗ ЗБУТ» та інші), а залишок суми він оплачував самостійно. Але кошти ТОВ «СУМИГАЗ ЗБУТ» не списували на свій рахунок, аргументуючи це тим, що їхніми спеціалістами була допущена помилка, під час внесення відповідного номера. Тобто кошти залишалися на його розрахунковому рахунку. Тож виходячи з вище наведеного, що показники лічильника не приймалися належним чином та кошти, які були наявні на розрахунковому рахунку не списувалися і тому в наслідок цього у нього виникла заборгованість.

В судовому засіданні встановлені факти та відповідні їм правовідносини:

ОСОБА_1 є побутовим споживачем природного газу, особовий рахунок № НОМЕР_1 , який відкрито на його ім`я як на власника будинку, він користується послугами з постачання природного газу, де проживає разом із сім`єю, за адресо

АДРЕСА_2 , на підставі договору дарування від 20.12.1986 року, на праві приватної власності належить ОСОБА_2 , що стверджено копією договору посвідченого державним нотаріусом, зареєстрованим в реєстрі за № 4222 (а.с. 7).

Умови Типового договору постачання є публічним та однаковими для всіх побутових споживачів України.

Відповідно до ст. 633 Цивільного кодексу України, публічним є договір, в якому одна сторона підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо).

Згідно зі ст. 634 ЦК України Договором приєднання є договір, умови якого встановлені oднією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого, договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати Свої умови договору.

Згідно п. 3 розділу 3 Правил постачання природного газу затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2496 від 30.09.2015р., яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 06.11.2015р. за № 1382/27827 постачальники зобов`язані на власному сайті розмістити редакцію договору постачання природного газу, яка має відповідати типовому договору постачання природногогазу побутовим споживачам.

ТОВ «СУМИГАЗ ЗБУТ» в порядку, передбаченому Правилами постачання природногогазу, розмістило на своєму сайті smgaszbut.104.ua Типовий договір постачання природного газу побутовим споживачам, а також надіслало всім побутовим споживачам заяви-приєднання із супровідним листом по формі, встановленій у постанові НКРЕКП від 30.09.2016 № 2500, яку споживачам необхідно було підписати та повернути в ТОВ «СУМИГАЗ ЗБУТ». Одночасно договір був опублікований в офіційному друкованому, виданні: газета «Сумщина» №49 від 30.12.2015 р.

Пунктом 1.1 Типового договору визначено, що він є публічним і регламентує порядок та умови постачання природного газу Споживачу як товарної продукції Постачальником. Згідно з п.1.2 Типового договору умови цього договору розроблені відповідно до Закону України «Про ринок природного газу» та Правил постачання природного газу та є однаковими для всіх побутових споживачів України.

Відповідно до п.1.3 Типового договору він є договором приєднання, укладається з урахуванням статей 633, 634, 641 та 642 Цивільного кодексу України на невизначений строк шляхом приєднання Споживача до умов цього Договору. Фактом згоди Споживача про приєднання до умов цього Договору є отримання Постачальником поданої Споживачем заяви-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам та/або сплачений Споживачем рахунок (квитанція) Постачальника запоставлений природний газ, а щодо постачальника, на якого в установленому чинним законодавством порядку покладені спеціальні обов`язки з постачання природного газу побутовим споживачам, - факт споживання природного газу відповідно до вимог Правил постачання.

Після отримання заяви-приєднання до договору постачання-природного газу заяви про припинення газопостачання, розподілу природного газу до ТОВ «СУМИГАЗ ЗБУТ» та AT «Сумигаз» Відповідачем не подавались.

Фактом згоди Відповідача про приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам, за адресою: АДРЕСА_1 , є підписана ОСОБА_1 заява-приєднання до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам та фактичне споживання природного газу після офіційного опублікування Постачальником Типового договору, що підтверджується фінансовим станом особового рахунку боржника, з показаннями лічильника газу, оформленням субсидії, та оплата рахунків постачальника (а.с. 5).

Відповідно до пункту 18 розділу III Правил постачання, пункту 4.3. абз. 2 п.4.6 Типового договору розрахунковим періодом за договором постачання природного газу побутовим споживачам є календарний місяць, оплата за послуги з газопостачання має бути здійснена споживачем у терміни, визначені в рахунку, рахунок сплачується не пізніше 25 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Згідно пункту 26 розділу III Правил постачання, пункту 5.2 Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам споживачі зобов`язані забезпечувати своєчасну та повну оплату вартості природного газу згідно з умовами договору. Абзацем 2 п.19 Правил постачання передбачено, що у разі відсутності діючого графіка погашення заборгованості постачальник має право грошові кошти, отримані від споживача в поточному розрахунковому періоді, зарахувати в рахунок погашення існуючої заборгованості споживача відповідно до черговості її виникнення.

Згідно ч.ч.1 та 3 ст.9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору. Дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг. Статтею 526 ЦК України встановлено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Відповідач зобов`язання належним чином не виконує, надані ТОВ «СУМИГАЗ ЗБУТ» послуги з постачання природного газу вчасно не оплачує, внаслідок чого утворилась заборгованість за адресою: АДРЕСА_1 .

На адресу Відповідача було направлено досудове попередження від 31.01.2022 р. (а.с. 6).

ОСОБА_1 має право на пільги, встановлені законодавством України для веретанів війни - учасників бойових дій, що стверджено копією посвідчення серія НОМЕР_2 (а.с. 53).

Як вбачається з фінансового стану особового рахунку Відповідача (а.с.4) у строчці «02.2022» в колонці «Сплачено» відображена оплата в сумі 3098,83 грн, яка складається з:

- 2900,00 грн оплати Відповідачем частини заборгованості 15.02.2022,

-165,48 грн - кошти від AT «Ощадбанк» з рахунка для виплати пільги 17.02.2022,

- 33,35 грн - кошти від AT «Ощадбанк» з рахунка для виплати пільги 17.02.2022.

Вказаний факт стверджений розгорнутим фінансовим станом особового рахунку Відповідача № НОМЕР_1 з розшифровкою оплат (а.с. 77).

16 лютого 2022 року був укладений договір реструктуризації № 410 на суму 6859,00 грн. (а.с. 77). Загальна сума заборгованості за спожитий природний газ на день укладення цього договору становила 6859, 00 грн саме тому, що позивачем було враховано здійснену Відповідачем часткову оплату боргу в сумі 2900,00 грн.; заборгованість на кінець січня 2022 року згідно фінансового стану - 9759,59 грн;

- сплачено 15.02.2022 - 2900,00 грн. (відповідно до квитанції 129171493 від 15.02.2022 р. (а.с. 54).

- сума боргу, яка підлягала реструктуризації на день укладення договору: 9759,59 - 2900,00 = 6859,59 грн.

Вищевказаний договір не був виконаний, відповідачем не було внесено по договору жодної оплати, строк його дії закінчився 24.05.2022 р.

Крім того, суд враховує те, що укладенням Договору № 410 відповідач визнав заборгованість в сумі 6859,00 грн, яка склалася станом на 01.02.2022 з урахуванням оплати 2900,00 грн. До цієї суми боргу додалися нарахування за лютий 2022 року в сумі 2898,29 грн, а тому заборгованість Відповідача за спожитий природний газ станом на день, звернення до суду з урахуванням надходження пільгових коштів від AT «Ощадбанк» 17.02.2022 в сумі 165,48 грн та 33,35 грн становила 9559,05 грн.

Щодо пільги учасника бойових дій, суд зазначає, що з 01.05.2019 року пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаються у грошовій безготівковій або готівковій формі.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 затверджено Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, яка набрала чинності з 27.04.2019 року та застосовується з 01.05.2019 р. (далі - Порядок № 373).

Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті Мінсоцполітики для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на.оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі, та механізм надання громадянам пільгу грошовій формі (абз.1 п.1 Загальних положень Порядку № 373).

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаються щомісяця у грошовій формі (готівковій або безготівковій), на придбання твердого палива і скрапленого газу - один раз на рік у грошовій готівковій формі (абз.7 п.1 Загальних положень Порядку № 373).

Згідно пункту 2 Порядку № 373 (тут і далі в редакції, яка діяла у спірний період) головним

розпорядником коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі, та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Мінсоцполітики. Розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня є, зокрема, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі їх створення) рад (далі - структурні підрозділи з питань соціального захисту населення).

Відповідно до п.7 розділу «Механізм виплати пільги» зазначеного Порядку № 373 виплата

розрахованої суми пільги здійснюється у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок Мінсоцполітики в AT «Ощадбанк» на підставі укладеного між Мінсоцполітики та AT «Ощадбанк» договору. За заявою пільговика, поданою структурному підрозділу з питань соціального захисту населення до 15 жовтня (15 травня), у якій зазначаються виплатні реквізити, виплата пільги здійснюється у грошовій безготівковій формі з початку опалювального (неопалювального) сезону. У разі подання заяви після 15 жовтня (15 травня) протягом опалювального (неопалювального) сезону пільга надається у грошовій готівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок пільговика в уповноваженому банку з місяця, що настає за місяцем подання заяви.

Виплата розрахованої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення суми пільги відповідачу здійснювалась у грошовій безготівковій формі.

Пунктом 12 розділу «Виплата пільгу грошовій безготівковій формі» Порядку № 373 встановлено, що перерахування коштів з рахунка для виплати пільг на рахунки управителів, об`єднань, виконавців комунальних послуг здійснюється AT Ощадбанк в такій послідовності:

1) Управителі, об`єднання, виконавці комунальних послуг, які уклали з AT Ощадбанк договори, подають щомісяця до 13 числа (включно) AT Ощадбанк реєстри пільговиків разом з даними про облікові записи пільговиків, нараховані суми за спожиті послуги у попередньому місяці та загальні суми до сплати, що включають заборгованість (переплату) за попередні періоди окремо за кожним видом послуги, крім витрат на управління багатоквартирним будинком (далі - реєстр нарахованих сум платежів пільговикам);

2) AT Ощадбанк на підставі отриманих реєстрів нарахованих сум платежів пільговикам здійснює щомісяця до 18 числа перерахування коштів загальними сумами з рахунка для виплати пільг на рахунки управителів, об`єднань, виконавців комунальних послуг з наданням реєстрів нарахованих сум платежів пільговикам, у яких зазначається інформація про перерахування коштів.

Таким чином, Позивач не має повноважень «списувати на свій рахунок» кошти за рахунок пільги з рахунків, відкритих в AT «Ощадбанк», як це вказує у своєму відзиві Відповідачп ерерахування кошів здійснює AT «Ощадбанк».

Пунктом 8 розділу «Механізм виплати пільг» Порядку № 373 встановлено наступне:

- за отриманням інформації про будь-які питання, пов`язані з нарахуванням пільги, пільговики звертаються до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення (абз.4);

- за отриманням інформації про спожиті послуги, нараховані суми за послуги, розмір заборгованості (переплати) пільговики звертаються до управителів, об`єднань, виконавців комунальних послуг (абз.5);

- за отриманням інформації про операції, здійснені за обліковим записом пільговика щодо '

перерахування коштів управителям, об`єднанням, виконавцям комунальних послуг, пільговики звертаються до AT Ощадбанк. Інформація надається в порядку, визначеному AT Ощадбанк (абз.6).

Позивачу невідомо, чи звертався Відповідач у встановленому порядку до AT Ощадбанк за отриманням інформації про операції, здійснені за обліковим записом пільговика щодо перерахування коштів ТОВ «СУМИГАЗ ЗБУТ».

Встановлено, що в лютому 2022 року - 66,23 грн, в березні 2022 року - 167,79 грн, квітні 2022 року - 436,41 грн, в травні 2022 року - 338,62 грн, а всього 1009,05 грн, перераховано установою AT «Ощадбанк» із зазначенням у реєстрі/в обмінному файлі неправильного особового рахунку споживача ОСОБА_1 , а від Відповідача до Позивача звернень про перенесення коштів не надходило.

Враховуючи викладене Позивачем проведено 08.02.2023 року корегування та зменшено суму боргу на 1009,05 грн. З вказаною сумаою і перерахунокм відповідач погодився в судовому засіданні.

Стаття 509 ЦК України визначає, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона(боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно зі ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

У відповідності до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Враховуючи вищевикладене та на підставі досліджених доказів суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, а саме необхідно стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість за спожитий природний газ в розмірі 8550 грн.

На виконання ст. 141 ЦПК України стягнути з відповідача на користь позивача 2481 грн. судового збору, сплаченого при зверненні до суду.

Керуючись ст. ст.4,13,76-89,223,258-265,272,280-283 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Сумигаз Збут» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожитий природний газ задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , проживаючого - АДРЕСА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Сумигаз Збут» вул. О. Береста, 21 м. Суми, код ЄДРПОУ 39586236 на р/р IBAN НОМЕР_4 банк Сумська обласна дирекція АБ Укргазбанк відділення № 303/18 за спожитий природний газ 8550 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , проживаючого - АДРЕСА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Сумигаз Збут» вул. О. Береста, 21 м. Суми, код ЄДРПОУ 39586236 на р/р IBAN НОМЕР_5 банк Сумська обласна дирекція АБ Укргазбанк відділення № 303/18 судові витрати - сплачену суму судового збору - 2481 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Сумського апеляційного суду через Лебединський районний суд Сумської області.

Суддя Роман БАКЛАНОВ

Джерело: ЄДРСР 111986028
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку