open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Єдиний унікальний номер 725/4748/23

Номер провадження 1-кп/725/112/23

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.07.2023 року м. Чернівці

Першотравневий районний суд м. Чернівці у складі:

головуючої судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

адвоката ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Чернівці кримінальне провадження за №42023261220000007 від 16.05.2023 року з обвинувальним актом від 22 червня 2023 року та угодою про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим від 22 червня 2023 року відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Станіслав, Білозерського району Херсонської області, громадянина України, українця, раніше не судимого, одруженого, зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 , тимчасово проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , молодшого інспектора прикордонної служби 2 категорії - кулеметник відділення інспекторів прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ВПС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ІНФОРМАЦІЯ_4 , молодшого сержанта

у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 368 КК України, -

ВСТАНОВИВ :

Відповідно до наказу начальника ІНФОРМАЦІЯ_5 від 03.06.2022 № 199-ОС ОСОБА_5 призначений на посаду молодшого інспектора прикордонної служби 2 категорії - кулеметник відділення інспекторів прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ВПС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ІНФОРМАЦІЯ_4 , де він проходив військову службу за контрактом у військовому званні «молодший сержант».

Так, молодший сержант ОСОБА_5 перебуваючи на посаді молодшого інспектора прикордонної служби 2 категорії - кулеметник відділення інспекторів прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ВПС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » НОМЕР_1 прикордонного загону, відповідно до вимог ст.ст. 19, 68 Конституції України, ст. ст. 11, 16, 49 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, затвердженого Законом України від 24 березня 1999 року №548-ХІУ, ст. 4 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України від 24 березня 1999 року №551 -XIV, ст. 23 Закону України «Про Державну прикордонну службу України», ст.ст. 6, 15 Закону України «Про прикордонний контроль», «Положення про відділ прикордонної служби Державної прикордонної служби України» що затверджено наказом Міністерства внутрішніх справ України від 15.04.2016 №311, зобов`язаний свято і непорушно додержуватися Конституції України та законів України; знати та виконувати свої обов`язки та додержуватися вимог статутів Збройних Сил України; показувати приклад дисциплінованості, неухильного виконання вимог законодавства, наказів і розпоряджень командирів (начальників); сумлінно і чесно виконувати військовий обов`язок, виконувати службові обов`язки, що визначають обсяг виконання завдань, передбачених посадою; керуватися тільки законами України; діяти на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно вимог ст. 19 Конституції України посадові особи органів державної влади зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Вимогами ст. ст. 2, 19 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» визначено, що основними функціями Державної прикордонної служби України є здійснення в установленому порядку прикордонного контролю і пропуску через державний кордон України транспортних засобів, вантажів, а також, виявлення і припинення випадків незаконного їх переміщення.

Згідно посадової інструкції молодшого інспектора прикордонної служби 2 категорії - кулеметник відділення інспекторів прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ВПС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ІНФОРМАЦІЯ_4 , затвердженої наказом начальника НОМЕР_1 прикордонного загону №50 від 09.08.2021 молодший сержант ОСОБА_5 зобов`язаний був: точно виконувати вимоги законів та інших нормативно-правових актів, а також розпорядчих актів АДПСУ, що регламентують організацію та здійснення охорони державного кордону; постійно відслідковувати та знати обстановку, негайно доповідати і вчасно реагувати на її зміни; особисто брати участь в охороні державного кордону; здійснювати протидію правопорушенням, які законодавством віднесено до компетенції ДПСУ; в ході несення служби виявляти та затримувати порушників законодавства з прикордонних питань.

Вимогами ст. ст. 17, 65 Конституції України, ст. 17 Закону України «Про оборону України», ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», ст. ст. 11, 16, 49 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, затвердженого Законом України від 24.03.1999 №548-XIV зобов`язують кожного військовослужбовця: захищати Вітчизну, суверенітет і територіальну цілісність України; свято і непорушно додержуватися Конституції України та законів України, Військової присяги; віддано служити Українському народові, сумлінно і чесно виконувати військовий обов`язок; поважати бойові та військові традиції, допомагати іншим військовослужбовцям, що перебувають у небезпеці, стримувати їх від вчинення протиправних дій, поважати честь і гідність кожної людини; дорожити бойовою славою Збройних Сил України та своєї військової частини, честю і гідністю військовослужбовця Збройних Сил України; кожний військовослужбовець зобов`язаний виконувати службові обов`язки, що визначають обсяг виконання завдань, доручених йому за посадою, які визначаються статутами Збройних Сил України, а також відповідними посібниками, порадниками, положеннями, інструкціями; військовослужбовці повинні постійно бути зразком високої культури, скромності й витримки, берегти військову честь, захищати свою й поважати гідність інших людей, зобов`язані завжди пам`ятати, що за їх поведінкою судять не лише про них, а й про Державну прикордонну Службу в цілому.

Крім цього, пунктами 5, 11, 19 ч. 1 ст. 19 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» встановлені обов`язки Державної прикордонної служби, зокрема: організація запобігання кримінальним та адміністративним правопорушенням, протидію яким законодавством віднесено до компетенції Державної прикордонної служби України, їх виявлення та припинення, здійснення провадження у справах про адміністративні правопорушення згідно із законами; контроль за дотриманням прикордонного режиму; протидія і запобігання корупційним діянням та злочинам у сфері службової діяльності особового складу Державної прикордонної служби України.

Частиною 2 ст. 33 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» та ст. 35 Закону України «Про державний кордон України» визначено, що за протиправні дії чи бездіяльність військовослужбовці та працівники Державної прикордонної служби України несуть відповідальність згідно із законом, а особи, винні в порушенні або спробі порушення режиму державного кордону України, прикордонного режиму або режиму в пунктах пропуску через державний кордон України, у незаконному переміщенні або спробі незаконного переміщення через державний кордон України вантажів, матеріалів, документів та інших предметів, а також в інших порушеннях законодавства про державний кордон України, несуть кримінальну, адміністративну або іншу відповідальність згідно з законодавством України.

З огляду на викладене, молодший сержант ОСОБА_5 при виконанні службових завдань за своєю посадою відповідно до положень ст. 2 Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», примітки 1 до ст. 364 КК України є службовою особою, яка за спеціальним повноваженням здійснює функції представника влади.

Згідно вимог ст. ст. 3, 22, 24 Закону України «Про запобігання корупції» військовим посадовим особам військових формувань забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, а у разі надходження пропозиції щодо неправомірної вигоди або подарунка, незважаючи на приватні інтереси, зобов`язані невідкладно вжити таких заходів: відмовитися від пропозиції; за можливості ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію; залучити свідків, якщо це можливо, у тому числі з числа співробітників; письмово повідомити про пропозицію безпосереднього керівника (за наявності) або керівника відповідного органу, підприємства, установи, організації, спеціально уповноважених суб`єктів у сфері протидії корупції.

Однак, молодший сержант ОСОБА_5 будучи службовою особою, у порушення вищевказаних вимог законодавства та посадових інструкції вчинив умисний корисливий корупційний злочин за наступних обставин.

Так, ОСОБА_5 , 16.05.2023 близько 11:00 год., перебуваючи в смт. Глибока Чернівецького району Чернівецької області в ході особистої розмови з ОСОБА_6 , повідомив останньому про те, що йому, ОСОБА_5 , відомо про причетність ОСОБА_6 до протиправної ділянки на державному кордоні України та про свою готовність за грошову винагороду в сумі 1500 доларів США, у сприянні ОСОБА_6 незаконному переміщенні осіб та тютюнових виробів через державний кордон України на територію Румунської Республіки поза межами пунктів пропуску шляхом надання службову інформацію про час та місце несення служби прикордонними нарядами в районі 808-809 прикордонного знаку, за наявності якої ОСОБА_5 мав би можливість безперешкодно незаконно переміщати осіб та тютюнові вироби через державний кордон України поза пунктами пропуску.

На вказану пропозицію ОСОБА_6 погодився, при цьому розуміючи протиправність дій ОСОБА_5 та інших, наразі невстановлених осіб, звернувся до правоохоронних органів із заявою про вчинюваний злочин та у подальшому діяв під контролем на викриття злочинної діяльності ОСОБА_5 .

Надалі, 20.05.2023 близько 15:00 год. ОСОБА_5 перебуваючи в АДРЕСА_3 , всупереч інтересів служби та вимог ст.ст. 3, 6, 14, 19, 24, 33 Закону України «Про Державну прикордонну службу України», ст.ст. 6, 20 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», ст.ст. 3, 22, 24 Закону України «Про запобігання корупції», ст.ст. 11, 16, 49, Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, «Положення про відділ прикордонної служби Державної прикордонної служби України» що затверджено наказом Міністерства внутрішніх справ України від 15.04.2016 №311, реалізуючи свій злочинний умисел, перебуваючи на посаді молодшого інспектора прикордонної служби 2 категорії - кулеметник відділення інспекторів прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ВПС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ІНФОРМАЦІЯ_4 , в ході особистого спілкування з ОСОБА_6 надав останньому службову інформацію про час та місце несення служби прикордонними нарядами в районі 808-809 прикордонного знаку, за наявності якої ОСОБА_6 мав би можливість безперешкодно незаконно переміщати через державний кордон України поза пунктом пропуску осіб та тютюнові вироби.

23.05.2023 близько 09:50 год. ОСОБА_5 , обіймаючи посаду молодшого інспектора прикордонної служби 2 категорії - кулеметник відділення інспекторів прикордонної служби « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ВПС « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ІНФОРМАЦІЯ_4 , всупереч інтересів служби та вимог ст.ст. 3, 6, 14, 19, 24, 33 Закону України «Про Державну прикордонну службу України», ст.ст. 6, 20 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу», ст.ст. 3, 22, 24 Закону України «Про запобігання корупції», ст.ст. 11, 16, 49, Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, «Положення про відділ прикордонної служби Державної прикордонної служби України» що затверджено наказом Міністерства внутрішніх справ України від 15.04.2016 № 311, перебуваючи на АЗС «АМІК» по вул. Головна, 249 м. Чернівці Чернівецької область, продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, усвідомлюючи суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, діючи умисно, із корисливих мотивів та з метою протиправного збагачення, одержав від ОСОБА_6 60 000 грн., за вчинення ним дій з використанням свого службового становища, які полягали в наданні ОСОБА_6 , службової інформації про дату, час та місце несення служби прикордонними нарядами в районі 808-809 прикордонного знаку, за наявності якої ОСОБА_6 мав би можливість безперешкодно незаконно переміщати через державний кордон України поза пунктом пропуску тютюнові вироби та осіб через державний кордон України до Румунської республіки, після чого був затриманий.

Таким чином ОСОБА_5 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 368 КК України, а саме - прохання надати та одержання службовою особою неправомірної вигоди за вчинення такою службовою особою в інтересах того хто надає неправомірну вигоду будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища.

Під час досудового розслідування між сторонами кримінального провадження прокурором та підозрюваним за участю захисника, досягнуто та підписано угоду від 22 червня 2023 року. Відповідно до її змісту сторони погодили, що при визначенні покарання за скоєння кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України, ОСОБА_5 можливо призначити покарання у межах відповідної санкції вказаної статті у виді штрафу в розмірі 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк 3 (три) роки.

У підготовчому судовому засіданні прокурор, обвинувачений ОСОБА_5 та його захисник підтримали угоду про визнання винуватості від 22 червня 2023 року та просили суд затвердити. При цьому, обвинувачений у повному обсязі визнав свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення за обставин, викладених в обвинувальному акті, щиро розкаявся, а також надав свою згоду на призначення йому узгодженого угодою покарання.

Заслухавши думку учасників процесу з приводу наявності підстав для затвердження угоди, частково дослідивши матеріали кримінального провадження, переконавшись у добровільності укладення угоди з боку обвинуваченого, а також перевіривши умови угоди на відповідність вимогам ст.ст.472, 473 КПК України та нормам КК України, суд вважає, що угоду слід затвердити.

Так, відповідно до вимог ст. 468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

При цьому, як передбачено ч. 4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів, особливо тяжких злочинів, вчинених за попередньою змовою групою осіб, організованою групою чи злочинною організацією або терористичною групою за умови викриття підозрюваним, який не є організатором такої групи або організації, злочинних дій інших учасників групи чи інших, вчинених групою або організацією злочинів, якщо повідомлена інформація буде підтверджена доказами. Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України, який, відповідно до вимог ст. 12 КК України належить до категорії нетяжких злочинів.

Згідно ч. 2 ст. 65 КК України особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів.

Враховуючи сукупність обставини, які пом`якшують покарання обвинуваченого, а саме: визнання вини, активне сприяння у розкритті кримінального правопорушення, а також дані, що характеризують його особу, суд вважає за можливе призначити обвинуваченому узгоджену міру покарання, оскільки саме такий вид покарання на погляд суду є необхідним та достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень.

Також судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права визначені п.1 ч.4 ст.474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч.2 ст.473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам КПК України та КК України.

Враховуючи вище викладене, суд приходить до висновку про наявність підстав для затвердження укладеної сторонами угоди та призначення обвинуваченому узгодженої сторонами міри покарання.

Керуючись ст.ст. 314, 376, 468-470, 472, 473, 475 , ч.15 ст. 615 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ :

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 22 червня 2023 року між прокурором та підозрюваним ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України.

Визнати ОСОБА_5 винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України, і за його вчинення призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 68 000 гривень з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування на строк 3 (три) роки.

Міру запобіжного заходу обвинуваченому ОСОБА_5 до вступу вироку в закону силу залишити обрану - застава. Заставу в розмірі 80520 грн. повернути заставодавцю ОСОБА_4 після набрання вироку законної сили.

Стягнути з обвинуваченого ОСОБА_5 на користь держави витрати на проведення судових експертиз в сумі 10277 грн.

Речові докази: грошові кошти загальною сумою 60000 (шістдесят тисяч) гривень, а саме 60 (шістдесят) купюр номіналом по 1000 (одній тисячі) гривень кожна повернути до Західного регіонального управління ДПСУ (м. Львів); мобільний телефон марки «OnePlus» в чохлі оливкового кольору

(пароль для розблокування НОМЕР_2 ) з сім-карткою «Водафон» на номер

НОМЕР_3 повернути ОСОБА_5 ; спортивні штани чорного кольору з вставками білого кольору - повернути ОСОБА_5 .

На вирок може бути подана апеляція з підстав, передбачених ст.394 КПК України до Чернівецького апеляційного суду протягом 30-ти діб з дня його проголошення.

Копію повного тексту вироку вручити учасникам судового провадження в день його проголошення.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 111983672
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку