open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

справа № 208/6080/23

№ провадження 1-кп/208/444/23

ВИРОК

Іменем України

30 червня 2023 р. м. Кам`янське

Заводський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у складі: головуючого, судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,

при судовому розгляді у спрощеному провадженні, без проведення судового засідання, розглянувши матеріали кримінального провадження № 22022040000000216 відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Нікольське, Вологодської області РФ, громадянина України, фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

який обвинувачується у скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 111-1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Громадянин України ОСОБА_4 , о 12.31 годині 04.05.2022 року, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на публічне заперечення здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України, перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , у соціальній мережі «Одноклассники», розмістив публікацію, яка містить заперечення здійснення збройної агресії Росії проти України та заперечення тимчасової окупації частини території України, усвідомлюючи, що до останньої буде мати доступ необмежене коло осіб-користувачів соціальної мережі «Одноклассники», у такий спосіб, публічно заперечував здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України.

Також, громадянин України ОСОБА_4 , о 19.29 годині 13.05.2022 року, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на публічне заперечення здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України, діючи повторно, перебуваючи за адресою: АДРЕСА_2 , у соціальній мережі «Одноклассники», розмістив публікацію, яка містить заперечення здійснення збройної агресії Росії проти України та заперечення тимчасової окупації частини території України, усвідомлюючи, що до останньої буде мати доступ необмежене коло осіб-користувачів соціальної мережі «Одноклассники», у такий спосіб, публічно заперечував здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України.

Умисні дії ОСОБА_4 кваліфіковані за ст. 111-1 ч.1 КК України, як публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України.

Колабораційна діяльність ОСОБА_5 згідно до санкції передбаченої ч.1 ст. 111-1 КК України карається позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п`ятнадцяти років, і відповідно до ст. 12 КК України віднесена до кримінальних проступків.

Обвинувальний акт, у відповідності до ст. 302 КПК України надійшов до суду з клопотанням прокурора про розгляд обвинувального акту у спрощеному провадженні.

Згідно зазначеної норми КПК, встановивши під час досудового розслідування, що підозрюваний беззаперечно визнав свою винуватість, не оспорює встановлені досудовим розслідуванням обставини і згоден з розглядом обвинувального акта за його відсутності, прокурор має право надіслати до суду обвинувальний акт, в якому зазначає клопотання про його розгляд у спрощеному порядку без проведення судового розгляду в судовому засіданні.

Підозрюваному роз`яснюється зміст встановлених досудовим розслідуванням обставин, а також те, що у разі надання згоди на розгляд обвинувального акта у спрощеному порядку вони будуть позбавлені права оскаржувати вирок в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини. Прокурор зобов`язаний впевнитися у добровільності згоди підозрюваного, потерпілого на розгляд обвинувального акта у спрощеному провадженні.

До обвинувального акту за обвинуваченням ОСОБА_5 з клопотанням про його розгляд у спрощеному провадженні додані:

- письмова заява ОСОБА_5 , складена в присутності захисника, щодо беззаперечного визнання своєї винуватості, згоди із встановленими досудовим розслідуванням обставинами, ознайомлення з обмеженням права апеляційного оскарження згідно з частиною другою цієї статті та згоди з розглядом обвинувального акта у спрощеному провадженні, без проведення судового засідання;

- матеріали досудового розслідування, у тому числі документи, які засвідчують беззаперечне визнання підозрюваним своєї винуватості.

Статтею 381 КПК України встановлено, що суд розглядає обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження, якщо обвинувачений не оспорює встановлені під час дізнання обставини і згоден з розглядом обвинувального акта.

Спрощене провадження щодо кримінальних проступків здійснюється згідно із загальними правилами судового провадження, передбаченими цим Кодексом, з урахуванням положень ст. ст. 381-382 КПК України.

Статтею 382 КПК України передбачено, що у вироку суду за результатами спрощеного провадження замість доказів на підтвердження встановлених судом обставин зазначаються встановлені органом досудового розслідування обставини, які не оспорюються учасниками судового провадження.

Аналізуючи викладене за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, суд вважає, що вина ОСОБА_5 при судовому розгляді встановлена та підтверджена, а його умисні дії вірно кваліфіковано за ч.1 ст. 111-1 КК України як публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, встановлення та утвердження тимчасової окупації частини території України.

Обставиною, що пом`якшує покарання обвинуваченого, суд вважає визнання вини та щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обставини, що обтяжують покарання обвинуваченого, судом не встановлені.

Вирішуючи питання про призначення обвинуваченому покарання, суд враховує характер скоєного ним кримінального правопорушення, особу обвинуваченого, який раніше не судимий, має старечий вік, посередньо характеризується за місцем мешкання, вину визнав, на обліку у лікаря психіатра, лікаря нарколога не перебуває, враховує обставини що пом`якшують покарання, відсутність обставин що його обтяжують.

За частиною першою та другою статті 111-1 КК України передбачається лише один безальтернативний вид покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади та займатись певною діяльністю.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про державну службу» граничний вік перебування на державній службі становить 65 років.

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» граничний вік перебування на службі в органах місцевого самоврядування становить 65 років. Рішення про продовження строку перебування на службі в органах місцевого самоврядування приймається головою відповідної ради щороку, але не більш як до досягнення посадовою особою місцевого самоврядування 70-річного віку.

На час розгляду справи обвинуваченому виповнилось більш ніж 73 роки, і перебування його на посадах в зазначених органах унеможливлено.

Діяльність особи це процес (процеси) активної взаємодії суб`єкта з об`єктом, під час якого суб`єкт задовольняє свої потреби чи досягає мети.

Діяльністю можна назвати будь-яку активність людини, якій вона сама надає деякий сенс. Діяльність характеризує свідому сторону особистості людини.

Типи діяльності виділяються за типами відношення суб`єкта до світу об`єктів, реалізованих в цих формах діяльності, при цьому практична діяльність спрямована насамперед на перетворення світу об`єкту згідно з поставленими людиною цілями.

Певна діяльність пов`язана зі сприйняттям і створенням, трансляцію (передачу) значень, які визначаються ціннісними орієнтаціями того чи іншого соціуму і індивіда.

Указом Президента України від 15 травня 2017 року № 133/2017 введено в дію Рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)»

14 травня 2020 року РНБО прийняте рішення щодо продовження санкцій яке введене в дію Указом Президента від 14.05.2020 року №184/2020.

Зазначені рішення в тому числі стосуються встановлення і продовження санкцій відносно російських соцмереж "ВКонтакте", "Однокласники", Mail.ru, "Яндекс", та інших сайтів як то "Лабораторія Касперського", Dr.Web, так як визначено, що за допомогою цих ресурсів російські спецслужби просувають антиукраїнську та сепаратистську пропаганди, збирають дані про громадян України та поширюють дезінформацію для впливу на громадську думку і маніпулювання нею.

Само по собі законодавство про зазначені санкції проти російських вебресурсів, не передбачає покарання для користувачів.

Покарання є заходом примусу, що застосовується від імені держави за вироком суду до особи, визнаної винною у вчиненні кримінального правопорушення, і полягає в передбаченому законом обмеженні прав і свобод засудженого.

Покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами.

Покарання не має на меті завдати фізичних страждань або принизити людську гідність.

Примус, що забезпечується силою державної влади в межах закону, є ефективним засобом забезпечення виконання кожною особою конституційного обов`язку неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Сила примусу, що міститься в санкції кримінально-правової норми Особливої частини КК України, має бути необхідною і достатньою для реалізації завдань, визначених цим Кодексом.

Ефективність покарання залежить від спроможності правоохоронних органів не допустити безкарності злочинних діянь. Саме безкарність є тим ґрунтом, на якому формується і поширюється правовий нігілізм у суспільстві.

Зміст покарання становить кара - позбавлення або обмеження прав і свобод особи, засудженої за вчинення злочину. Таке позбавлення або обмеження має конкретний вираз і повинно бути належним чином обґрунтованим. Зокрема, засуджена особа може бути піддана відповідним обмеженням права займатися певною діяльністю.

Засуджений зобов`язаний перетерпіти ті позбавлення й обмеження, що пов`язані з застосуванням до нього покарання. При цьому має бути забезпечений належний захист його законних прав і свобод.

Суд вважає, що покарання ОСОБА_5 у виді заборони займатись певною діяльністю, а саме користуватись у будь-який спосіб заблокованими на території України соцмережами «Вконтакте», «Одноклассники» та іншими російськими ресурсами, є такою, що повністю відповідає меті покарання як вона визначена ч. 2 ст. 50 КК України як кінцевий результат, якого прагне досягнути держава засобами кримінальне правового впливу - карі щодо засудженого, його виправлення, запобігання вчиненню засудженим нового кримінального правопорушення, запобігання вчиненню таких правопорушень іншими особами.

Таке покарання є законним, справедливим і достатнім для подальшого виправлення обвинуваченого та попередження вчиненням нового злочину.

Речові докази по справі відсутні. Процесуальні витрати підлягають стягненню з обвинуваченого.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 373-374, 381-382 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у пред`явленому обвинуваченні за ч.1 ст. 111-1 КК України та призначити йому покарання у виді позбавлення права займатись певною діяльністю - користуватись у будь-який спосіб заблокованими на території України російськими ресурсами та соціальними мережами протягом 10 років.

Попередити засудженого ОСОБА_4 про кримінальну відповідальність за ст. 389 КК України за ухилення від покарання, не пов`язаного з позбавленням волі.

Стягнути з засудженого ОСОБА_4 на користь держави процесуальні витрати по проведенню судових експертиз, в загальній сумі 6 691,44 гривень.

До набрання вироком законної сили, захід забезпечення кримінального провадження відносно засудженого ОСОБА_4 , не обирати.

Вирок суду може бути оскаржений до Дніпровського апеляційного суду, через Заводський районний суд м. Дніпродзержинська, протягом 30 днів з дня його проголошення. Вирок суду першої інстанції, ухвалений за результатами спрощеного провадження в порядку, передбаченому статтями 381 та 382 цього Кодексу, не може бути оскаржений в апеляційному порядку з підстав розгляду провадження за відсутності учасників судового провадження, не дослідження доказів у судовому засіданні або з метою оспорити встановлені досудовим розслідуванням обставини. Законної сили вирок суду набирає після закінчення строку його оскарження.

Копія вироку за результатами розгляду обвинувального акта щодо вчинення кримінального проступку не пізніше дня, наступного за днем його ухвалення, надсилається учасникам судового провадження.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 111983079
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку