open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 484/1263/23

Провадження № 2/484/508/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.07.2023р. Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

в складі : головуючого судді - Літвіненко Т.Я.

секретар судового засідання Шаповалова В.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Первомайську цивільну справу за позовом Миколаївського обласного центру зайнятості до ОСОБА_1 , про стягнення безпідставно набутих коштів допомоги по безробіттю

ВСТАНОВИВ:

Миколаївський обласнийцентр зайнятості (далі - Миколаївський ОЦЗ) звернувся з позовом до ОСОБА_1 про стягнення безпідставнонабутих коштівдопомоги побезробіттю в розмірі 16 751,38грн.

Мотивуючи позовні вимоги представник позивача зазначив, що 09 серпня 2022 року до Первомайської міськрайонної філії Миколаївського обласного центру зайнятості (далі - Первомайська міськрайонна філія Миколаївського ОЦЗ) за сприянням у працевлаштуванні звернувся ОСОБА_1 , який подав заяви про надання (поновлення) статусу безробітного та про призначення (поновлення) виплати допомоги по безробіттю.

На підставі поданих відповідачем документів 09.08.2022 року створена персональна картка № НОМЕР_1 ОСОБА_1 як особи, яка шукає роботу.

В день звернення 09.08.2022 р. відповідальним працівником Первомайської міськрайонної філії Миколаївського ОЦЗ відповідача ознайомлено під особистий підпис з правами та обов`язками зареєстрованих безробітних, що визначені Законом України "Про зайнятість населення" та Законом України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", в тому числі з обов`язком своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати матеріального забезпечення, надання соціальних послуг та припинення реєстрації та відповідальністю за достовірність поданих Центру зайнятості даних та документів, на підставі яких приймається рішення щодо реєстрації безробітного та призначення матеріального забезпечення, надання соціальних послуг та надано статус безробітного і призначена допомога по безробіттю як застрахованій особі.

Наказом Первомайської міськрайонної філії Миколаївського ОЦЗ від 14.11.2022р. № НТ221114 відповідачу припинена виплата допомоги по безробіттю з 07.11.2022р. у зв`язку із закінченням строку виплати.

23.11.2022 р. на ім`я керівника філії центру зайнятості надійшла службова записка від фахівця філії про надходження інформації з Пенсійного фонду України про виконання відповідачем з 16.08.2022 р. робіт за договором цивільно-правового характеру для комунального підприємства «Первомайськводоканал» Первомайської міської ради та прийнято рішення про проведення розслідування страхового випадку, за результатами якого встановлено, що ОСОБА_1 , перебуваючи в Первомайській міськрайонній філії Миколаївського обласного центру зайнятості у статусі безробітного не подав відомості про обставини, що впливають на умови виплати йому забезпечення та надання соціальних послуг. Згідно розрахунку розмір нарахованої допомоги по безробіттю за період з 16.08.2022 року по 06.11.2022 року становить 16 751,38 грн., яка підлягає поверненню позивачу.

Представник позивача надав заяву, в якій позов підтримав повністю, просив його задовольнити в повному обсязі та розглядати справу без його участі, проти заочного розгляду справи не заперечував.

Відповідач в судове засідання не з`явився, надав суду заяву, в якій вказав, що позовні вимоги визнає повністю, не заперечує проти їх задоволення та просив справу слухати без його участі.

Дослідивши матеріали справи суд дійшов наступного.

Згідно ст. 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

Відповідно до п.п. 2, 7 ч. 1 ст. 1 ЗУ «Про зайнятість населення» безробітний - особа віком від 15 до 70 років, яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів як джерела існування, готова та здатна приступити до роботи; зайнятість - не заборонена законодавством діяльність осіб, пов`язана із задоволенням їх особистих та суспільних потреб з метою одержання доходу (заробітної плати) у грошовій або іншій формі, а також діяльність членів однієї сім`ї, які здійснюють господарську діяльність або працюють у суб`єктів господарювання, заснованих на їх власності, у тому числі безоплатно.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 43 ЗУ «Про зайнятість населення» статусу безробітного може набути: особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи.

З матеріалів справи вбачається, що 09.08.2022р. ОСОБА_1 звернувся до директора Первомайської міськрайонної філії із заявою про надання статусу безробітного та був ознайомлена з правами та обов`язками зареєстрованого безробітного та відповідальністю за подання недостовірних даних та документів, на підставі яких приймається рішення про надання статусу безробітного та призначення матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, визначеними Законами України "Про зайнятість населення" та "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", про що свідчить її особистий підпис у вказаній заяві.(а.с.15)

Наказом директора Первомайської міськрайонної філії від 09.08.2022р. № НТ 220809 ОСОБА_1 наданий статус безробітного з 09.08.2022р. (а.с.28)

Згідно ч. 1 ст. 7 ЗУ «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» видами забезпечення за цим Законом є, зокрема, допомога по безробіттю, у тому числі одноразова її виплата для організації безробітним підприємницької діяльності.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 44 ЗУ «Про зайнятість населення» зареєстровані безробітні мають право на матеріальне забезпечення на випадок безробіття та соціальні послуги відповідно доЗакону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття"та цього Закону.

09.08.2022р. ОСОБА_1 звернувся до директора Первомайської міськрайонної філії із заявою про призначення виплати допомоги по безробіттю в розмірі, передбаченому ЗУ «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» та був ознайомлений з умовами і тривалістю призначення допомоги по безробіттю, про що свідчить його особистий підпис у даній заяві.(а.с.16)

Наказом директора Первомайської міськрайонної філії від 09.08.2022р. № НТ 220809 ОСОБА_1 призначена допомога по безробіттю з 09.08.2022р. по 05.05.2023р.

Згідно наказу Первомайської міськрайонної філії Миколаївського ОЦЗ від 14.11.2022р. № НТ221114 відповідачу припинена виплата допомоги по безробіттю з 07.11.2022р. у зв`язку із закінченням строку виплати.(а.с.29)

Згідно службової записки провідного фахівця відділу організації працевлаштування населення Первомайської міськрайонної філії від 23.11.2022р. після обробки пам`ятки розслідування за даними РЗО встановлено, що ОСОБА_1 в період перебування на обліку у статусі безробітного в Первомайській міськрайонній філії та отримання допомоги по безробіттю одночасно працював за цивільно правовим договором в комунальному підприємстві «Первомайськводоканал» Первомайської міської ради (а.с. 30)

Відповідно до листа директора КП «Первомайськводоканал» Первомайської міської ради станом на 01.12.2022р. ОСОБА_1 перебуває у цивільно правових відносинах з даним підприємством відповідно до договору від 31.08.2022р.(а.с. 34)

Згідно акту № 52-04-16/98 від 05.12.2022р. та додатків до нього ОСОБА_1 , перебуваючи в Первомайській міськрайонній філії Миколаївського обласного центру зайнятості у статусі безробітного з 09.08.2022р. та отримуючи допомогу по безробіттю не подав відомості про обставини, що впливають на умови виплати йому забезпечення та надання соціальних послуг, а сам: не повідомив про початок надання послуг за цивільно правовим договором омунальному підприємству «Первомайськводоканал» Первомайської міської ради.(а.с.45-48)

Згідно п. 1, 9 ч. 1 ст. 45 ЗУ «Про зайнятість населення» реєстрація безробітного в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, припиняється у разі: зайнятості особи, встановлення факту виконання безробітним оплачуваної роботи (надання послуг).

Відповідно до п.п. 2 пункту 21 «Порядку надання допомоги по безробіттю», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 р. № 735, виплата допомоги по безробіттю припиняється в разі: припинення реєстрації безробітного з підстав, передбаченихПорядком реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 р. № 792.

Згідно а. 1, 3, 8 п.п. 1 п. 30 «Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 року № 792 (в редакції, яка діяла на момент виникнення спірних правовідносин), центр зайнятості припиняє реєстрацію безробітного з дня: початку зайнятостіособи, укладення цивільно-правового договору про виконання робіт (надання послуг), зайняття іншим видом діяльності згідно ізстаттею 4Закону України Про зайнятість населення.

Відповідно до ч. 2 ст. 36 ЗУ «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов`язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг.

Отже, укладення цивільно-правового договору про виконання робіт (надання послуг) особою, яка має статус безробітного, та отримання доходу від такої зайнятості є обставиною, що впливає на умови виплати їй допомоги по безробіттю.

Однак, в порушення норм чинного законодавства, ОСОБА_1 не надав відомості про обставини, що впливають на умови виплати йому забезпечення, а саме про виконання ним робіт за цивільно-правовим договором від 31.08.2022р., у зв`язку з чим Первомайською міськрайонною філією зайнятості безпідставно виплачена йому допомога по безробіттю за період з 16.08.2022р. по 06.11.2022р.

Згідно розрахунку допомоги по безробіттю безробітного ОСОБА_1 № 18/11/1958-22 від 22.12.2022 року, який наявний в матеріалах справи, сума нарахованої допомоги по безробіттю за період з 16.08.2022р. по 06.11.2022р., що підлягає поверненню становить 16 751,38грн.(а.с.49)

23.12.2022р. за вихідним № 14/05/925-22 відповідачу направлене повідомлення з пропозицією про добровільне повернення безпідставно виплаченого матеріального забезпечення на випадок безробіття. (а.с.52)

Відповідно до ч. 3 ст. 36 ЗУ «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов`язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Будь-яких належних доказів, які б спростовували наведені вище письмові докази у справі, у тому числі, і щодо розміру заборгованості безпідставно отриманої допомоги по безробіттю, суду не надано.

На підставі вище викладеного, суд приходить до висновку про те, що позов обґрунтований та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Крім того, в силу ст. 141 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача витрати по сплаті судового збору в сумі 2684 грн.

Керуючись ст. ст. 3, 12, 13, 81, 259, 263, 264, 265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , на користь Миколаївського обласногоцентру зайнятості безпідставнонабуті коштидопомоги безробіттюв розмірі16751(шістнадцять тисяч сімсот п`ятдесят одну) грн. 38коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Миколаївського обласногоцентру зайнятості витрати по сплаті судового збору в сумі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн.

Заочне рішення може бути переглянуто судом за письмовою заявою відповідача, яка подається до Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом тридцяти днів з дня його проголошення не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач - Миколаївський обласний центр зайнятості, код ЄДРПОУ 03491441, місце знаходження за адресою: вул. Нікольська, 68 в м. Миколаїв.

Відповідач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до п. 14 Перехідних положень Закону України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" № 2147-VIII від 3 жовтня 2017 року до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цим Законом. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

СУДДЯ: Т.Я. Літвіненко

Джерело: ЄДРСР 111933247
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку