open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 676/6715/21
Моніторити
emblem
Справа № 676/6715/21

Справа № 676/6715/21

Номер провадження 2/676/186/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2023 року м. Кам`янець - Подільський

Кам`янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі: головуючого - судді Бондаря О.О.

з участю секретаря судового засідання Білої І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за позовом ОСОБА_1 до Закладу Вищої освіти «Подільський державний університет» про визнання незаконним наказу про зміну істотних умов праці, дій роботодавця щодо зменшення надбавки за престижність, стягнення заборгованості із виплати заробітної плати та компенсації моральної шкоди, -

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з позовом до Закладу Вищої освіти «Подільський державний університет» про визнання незаконним наказу про зміну істотних умов праці, дій роботодавця щодо зменшення надбавки за престижність, стягнення заборгованості із виплати заробітної плати та компенсації моральної шкоди.

Позовні вимоги обґрунтовує тими обставинами, що з 1985 року працює в Снятинському коледжі Подільського ДАТУ. Викладачем коледжу позивач працює з 1993 року. Навантаження викладачів Снятинського коледжу встановлено з 01.09.2017 року із надбавкою «за престижність праці» в розмірі 20% . Надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, то виконується працівником. 31.01.2018 року Директором Снятинського коледжу Подільського ДАТУ прийнято наказ, внаслідок чого надбавка за престижність праці була зменшена до 5% з 01.0.2018 року. Згідно наказу, він приймався на перший квартал 2018 року, однак протягом року інших наказів щодо надбавки за престижність не приймалося, тому фактично на підставі цього наказу надбавка за престижність виплачувалася у розмірі 5% протягом усього 2018 року. Про зміни умов праці в бік погіршення позивача не повідомлено, з наказом не ознайомлено. Станом на 15 листопада 2021 року за квітень-грудень 2018 року надбавка за престижність не виплачена у повному розмірі 20%, а лише у розмірі 5%. Про незаконність дій директора було подано колективне звернення до управління Держпраці в Івано-Франківській області. За наслідками перевірки управління Держпраці винесло припис, де зокрема встановлено порушення вимог законодавства щодо зменшення надбавки на престижність з 20% до 5%. Цей припис є чинним та ніким не оскаржувався. Позивач вважає, що дії керівництва коледжу є незаконними та такими, що порушують його трудові права. Тому просить:

1. Визнати незаконним наказ № 8 від 31 січня 2018 р. в частині зменшення доплати за престижність праці із 20% до 5%.

2. Визнати протиправними дії роботодавця щодо зменшення та невиплати надбавки за престижність з квітня по грудень 2018 року.

3. Стягнути з відповідача заборгованість із виплати заробітної у розмірі 7 746,82 грн. та стягнути компенсацію моральної шкоди у розмірі 9000,00 грн.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, подав заяву, в якій просить справу розглядати у його відсутності, позов підтримує.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, подав заяву, в якій просить справу розглядати у його відсутності, позов не визнає.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

17 січня 2022 року представником відповідача Мальченком Д.К. були подані пояснення по суті спору, зі змісту яких вбачається, що останній не вбачає жодних підстав визнавати спірний наказ незаконним, оскільки він винесений у відповідності до вимог чинного законодавства, з урахуванням виділених державних асигнувань та в межах повноваження, наданих директору фахового коледжу. Просить відмовити у заваленні вимог позивача.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, про відмову у задоволенні позовних вимог.

Судом встановлено, що позивач з 1993 року працює викладачем у Відокремленому структурному підрозділі «Снятинський фаховий коледж Закладу вищої освіти «Подільський державний університет», в трудових відносинах на посадах не пов`язаних із викладацькими з 1989 року.

Згідно п. 1.13.6 Статуту Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» - Відокремлений структурний підрозділ «Снятинський фаховий коледж Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» є відокремленим структурним підрозділом Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».

Відповідно до п. 1.13.6 Статуту Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» фаховому коледжу надаються окремі права юридичної особи, зокрема право вести окремий баланс і кошторис, рахунки і код мережі в територіальному органі Державної казначейської служби України, поточні рахунки в банку, печатку і штамп із власним найменуванням, запроваджувати власну символіку і атрибутику.

Згідно із п. 1.11.Положення «Про відокремлений структурний підрозділ «Снятинський фаховий коледж Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» - Коледж має самостійний баланс, бюджетні рахунки в територіальному органі Державної казначейської служби України, печатку і штампи з власним найменуванням, власну символіку та атрибутику відповідно до законодавства України, може від свого імені набувати майнових та особистих немайнових прав і обов`язків, бути позивачем і відповідачем у суді, здійснює свою діяльність на засадах неприбутковості і є бюджетною установою.

Снятинський фаховий коледж Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» має окремі права фінансово-господарської самостійності, є розпорядником бюджетних коштів, прямо фінансується із державного бюджету, має власні рахунки, власний штатний розпис, затверджений МОН України, кошторис та тарифікаційні списки тощо, повинен використовувати бюджетні кошти та інші надходження на утримання Снятинського фахового коледжу Закладу вищої освіти «Подільський державний університет», відшкодування матеріальних та прирівняних до них витрат на виконання робіт.

Умови розміру оплати праці працівників, установ та організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України, крім випадків, передбачених частиною третьою цієї статті, та частиною першою статті 10 цього Закону. Оплата праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, здійснюється на підставі актів Кабінету Міністрів України в межах бюджетних асигнувань. Обсяги витрат на оплату праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, затверджуються одночасно з бюджетом.

При вирішенні спорів про виплату премій, винагороди за підсумками роботи за рік чи за вислугу років, надбавок і доплат, необхідно виходити з нормативно-правових актів, якими визначено умови та розмір цих виплат. Працівники, на яких поширюються зазначені нормативно-правові акти, можуть бути позбавлені таких виплат (або розмір останніх може бути зменшено) лише у випадках і за умов, передбачених цими актами. З мотивів відсутності коштів у проведенні вказаних виплат може бути відмовлено в тому разі, коли вони обумовлені в зазначених актах наявністю певних коштів чи фінансування.

Так, відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 року №373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації,інших установі закладів незалежно від їх підпорядкування» із змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 року № 23 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 року № 373», в редакції, яка діяла на час винесення оспорюваного наказу, з метою підвищення престижності праці педагогічних працівників, встановлено надбавку в граничному розмірі 30 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати),але не менше 5 відсотків, педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування.

Визначено, що розмір надбавки встановлюється керівником закладу (установи)у межах фонду оплати праці. Надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником.

Відповідно до п. 7.4. Положення Про відокремлений структурний підрозділ «Снятинський фаховий коледж Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» фінансування Коледжу здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. Коледж використовує бюджетні кошти відповідно до загального кошторису, що затверджується Міністерством освіти і науки України.

15 січня 2018 року були виділені бюджетні асигнування по коду програмної класифікації 2201160 «Підготовка кадрів вищими навчальними закладами ІІІ і ІV рівнів акредитації та забезпечення діяльності їх баз практики» на І квартал 2018 року (січень-березень).

Тому, відповідно до асигнувань на оплату праці та нарахування на заробітну плату, директором коледжу був виданий наказ №8 від 31.01.2018 «Про зміни до штатного розпису з урахуванням нових посадових окладів», де в п. 2 даного наказу встановлено надбавку за престижність праці педагогічним працівникам та іншим категоріям, прирівняних до педагогічних, в розмірі 5% від посадового окладу на І квартал 2018 року в межах коштів, виділених Міністерством освіти і науки України.

Відповідно до виділених Коледжу бюджетних асигнувань, було розроблено та затверджено тарифікаційні списки працівників Коледжу (педагогічних працівників) на І квартал 2018 року, які були підписані директором Коледжу, головним бухгалтером, головами циклових комісій та затверджені головами Профспілок Коледжу.

Також було розроблено штатний розпис на І квартал 2018 року із врахуванням загальної чисельності працівників і встановлення підвищеної мінімальної заробітної плати до рівня 3723 грн. на одного штатного непедагогічного працівника, який також був погоджений профспілковими комітетами та затверджений Міністерством освіти і науки України.

В обох цих розпорядчих документах ( тарифікаційний список та штатний розпис) було встановлено надбавку за престижність праці у розмірі 5% від посадового окладу (дані документи містяться при матеріалах справи). Дані документи доведені до відома всіх працівників та погоджені профспілками.

Директор Коледжу у зверненні до Голови Альтернативної профспілки ОСОБА_2 від 14.12.2021 р. № 574 просив надати інформацію щодо затвердження (погодження) тарифікаційного списку педагогічних та інших працівників Снятинського коледжу ПДАТУ станом на 01 січня 2018 р. та штатного розпису педагогічних працівників Снятинського коледжу ПДАТУ на 01 січня 2018 р.

У відповіді на зазначений вище запит вбачається, що так як станом на запитуваний період, 01.01.2018 р., головою Альтернативної первинної профспілкової організації працівників була ОСОБА_3 , яка звільнилась в листопада 2018 року, надати аргументовані документальні підтвердження немає змоги.

Тим самим, відповідно до ст. 22 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» відповідь розпорядника інформації не по суті запиту вважається неправомірною відмовою в наданні інформації. Розпорядник інформації, який не володіє запитуваною інформацією, але якому за статусом або характером діяльності відомо або має бути відомо, хто нею володіє, зобов`язаний направити цей запит належному розпоряднику з одночасним повідомленням про це запитувача.

Враховуючи, що Голова Альтернативної первинної профспілкової організації працівників, володіє запитуваною інформацією, проте надав інформацію не по суті запиту, чим порушив законодавство, суд приходить до висновку щодо свідомого перешкоджанню у об`єктивному і всебічному вирішенню спору.

Разом з тим, на засіданні педагогічної ради від 06.02.2018 р. питання щодо зменшення надбавки за престижність було на порядку денному, про що директор Коледжу повідомив педагогічний колектив.

Впродовж 2018 року, згідно доведених асигнувань із державного бюджету, розроблялися довідки змін до кошторису, штатні розписи, тарифікаційні списки, де було встановлено надбавку за престижність праці в розмірі 5% в межах тих асигнувань, які виділялись Коледжу, а

Директором коледжу тричі ініційовано звернення на адресу Міністерства освіти і науки (дані звернення також знаходяться при матеріалах справи). У вказаних зверненнях Позивач (директор коледжу) просить виділити кошти для нарахування надбавки за престижність праці з 5% від посадового окладу до 20% від посадового окладу педагогічних працівників з 01.01.2018 по 31.12.2018 року.

Наказом Снятинського коледжу ПДАТУ від 27.12.2018 р. № 118 «Про оплату праці працівників» встановлено надбавку за престижність праці педагогічним працівникам та іншим категоріям прирівняних до педагогічних в розмірі 15% від посадового окладу за січень-березень 2018 року

Відповідно до Постанови КМУ від 23.03.2011 №373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування», надбавка за престижність праці педагогічним працівникам закладів освіти встановлюється керівником закладу у граничному розмірі від 5 до 30 відсотків посадового окладу в межах фонду оплати праці, затвердженого в річному кошторисі (плані використання бюджетних коштів) навчального закладу у встановленому порядку. Також, керівнику закладу надано право встановлювати конкретний розмір надбавки відповідно до особистого внеску працівника у загальні результати роботи закладу.

Наприкінці 2018 року, відповідно до асигнувань із державного бюджету було донараховано і виплачено 15% за престижність праці педагогічним працівникам.

Таким чином, наказ №8 від 31.01.2018 р. був винесений директором коледжу у відповідності до асигнувань, виділених державою. Інформація про виділені на оплату праці кошти відповідачеві стала відома 30.01.2018 р., про що одразу ж доведено до відома педагогічних працівників.

Разом з тим, даний наказ було винесено на 1 квартал 2018 року, однак, наказ в частині зменшення надбавки до 5 % скасовано не було і він продовжував діяти протягом всього 2018 року.

Однак, ОСОБА_1 (як викладач), за увесь період виникнення спору, не звертався до адміністрації Коледжу та Комісії з трудових спорів Коледжу, а продовжує працювати у Відокремленому структурному підрозділі «Снятинський фаховий коледж Закладу вищої освіти «Подільський державний університет», не виявляючи незгоди із новими умовами праці.

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ідентифікаційний код 22769675 присвоєно Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ідентифікаційний код відокремленого підрозділу юридичної особи 34865463 присвоєно Відокремленому структурному підрозділу «Снятинський фаховий коледж Закладу вищої освіти «Подільський державний університет».

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2014р № 88педагогічним працівникам виплачується надбавка в граничному розмірі 20 % посадового окладу «за престижність праці».

Згідно галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки п. 6.1.2. Сприяти забезпеченню реалізації положень Указу Президенту України «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти України» від 30 вересня 2010 року, що стосується:

- поетапного підвищення розмірів оплати праці педагогічних і науково- педагогічних працівників та приведення цих розмірів у відповідність до вимог ст. 57 Закону України «Про освіту»;

- виплати 20-відсоткової надбавки з метою підвищення престижності педагогічної праці всім педагогічним працівникам.

Навантаження викладачів Снятинського коледжу встановлено з 01.09.2017 року із надбавкою «за престижність праці» в розмірі 20%. Надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником.

Відповідно до Наказу директора коледжу №8 «Про зміни до штатного розпису з урахуванням нових посадових окладів» від 31 січня 2018 року надбавка за престижність 20% була зменшена до 5 %, що підтверджується вказаним наказом Снятинського коледжу ПДАТУ від 31.01.2018 року, яким вирішено внести зміни до штатного розпису на 2018 рік, з урахуванням розмірів посадових окладів (тарифних ставок) з 01.01.2018 року і згідно п. 2 встановлено надбавку за престижність праці педагогічним працівникам та іншим категоріям прирівняним до педагогічних в розмірі 5% від посадового окладу на І квартал 2018 року.

Згідно вимог ст.ст. 15-16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права уразі, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно до вимог ст. 19 ЦПК України, суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Згідно п. 1.13.6 Статуту Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» - Відокремлений структурний підрозділ «Снятинський фаховий коледж Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» є відокремленим структурним підрозділом Закладу вищої освіти «Подільський державний університет», фаховому коледжу надаються окремі права юридичної особи, зокрема право вести окремий баланс і кошторис, рахунки і код мережі в територіальному органі Державної казначейської служби України, поточні рахунки в банку, печатку і штамп із власним найменуванням, запроваджувати власну символіку і атрибутику.

Згідно із п. 1.11. Положення «Про відокремлений структурний підрозділ «Снятинський фаховий коледж Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» - Коледж має самостійний баланс, бюджетні рахунки в територіальному органі Державної казначейської служби України, печатку і штампи з власним найменуванням, власну символіку та атрибутику відповідно до законодавства України, може від свого імені набувати майнових та особистих немайнових прав і обов`язків, бути позивачем і відповідачем у суді, здійснює свою діяльність на засадах неприбутковості і є бюджетною установою.

Снятинський фаховий коледж Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» має окремі права фінансово-господарської самостійності, є розпорядником бюджетних коштів, прямо фінансується із державного бюджету, має власні рахунки, власний штатний розпис, затверджений МОН України, кошторис та тарифікаційні списки тощо, повинен використовувати бюджетні кошти та інші надходження на утримання Снятинського фахового коледжу Закладу вищої освіти «Подільський державний університет», відшкодування матеріальних та прирівняних до них витрат на виконання робіт.

Відповідно ч.ч. 1,2 ст. 8, ст. 13 Закону України «Про оплату праці», держава здійснює регулювання оплати праці працівників підприємств усіх форм власності шляхом встановлення розміру мінімальної заробітної плати та інших державних норм і гарантій, встановлення умов і розмірів оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, працівників підприємств, установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету, а також шляхом оподаткування доходів працівників.

Умови розміру оплати праці працівників, установ та організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України, крім випадків, передбачених частиною третьою ціє статті, та частиною першою статті 10 цього Закону. Оплата праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, здійснюється на підставі актів Кабінету Міністрів України в межах бюджетних асигнувань. Обсяги витрат на оплату праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, затверджуються одночасно з бюджетом.

Статтею 98 КЗпП України передбачено, що оплата праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, здійснюється на підставі законів та інших нормативно - правових актів України, генеральних, галузевих, регіональних угод, колективних договорів, у межах бюджетних асигнувань та позабюджетних доходів.

Аналогічні положення містяться в ст. 13 Закону України «Про оплату праці», тобто оплата праці позивачів, що працюють в бюджетних установах, визначається Кабінетом Міністрів України та здійснюється на підставі, у тому числі, його актів.

Відповідно до п. 8 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.1999 № 13 роз`яснено, що при вирішенні спорів про виплату премій, винагороди за підсумками роботи за рік чи за вислугу років, надбавок і доплат, необхідно виходити з нормативно-правових актів, якими визначено умови та розмір цих виплат. Працівники, на яких поширюються зазначені нормативно-правові акти, можуть бути позбавлені таких виплат (або розмір останніх може бути зменшено) лише у випадках і за умов, передбачених цими актами. З мотивів відсутності коштів у проведенні вказаних виплат може бути відмовлено в тому разі, коли вони обумовлені в зазначених актах наявністю певних коштів чи фінансування.

Відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 року №373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, інших установі закладів незалежно від їх підпорядкування» із змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 року № 23 «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 року № 373», в редакції, яка діяла на час винесення оспорюваного наказу, з метою підвищення престижності праці педагогічних працівників, встановлено надбавку в граничному розмірі 30 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати),але не менше 5 відсотків, педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування.

Визначено, що розмір надбавки встановлюється керівником закладу (установи) у межах фонду оплати праці. Надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, що виконується працівником.

Відповідно до п. 7.4. Положення Про відокремлений структурний підрозділ «Снятинський фаховий коледж Закладу вищої освіти «Подільський державний університет» фінансування Коледжу здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. Коледж використовує бюджетні кошти відповідно до загального кошторису, що затверджується Міністерством освіти і науки України.

Таким чином, Снятинський коледж напряму залежить від державних асигнувань, які виділяються Міністерством освіти і науки України і всі виплати (в т.ч. заробітна плата) проводяться коледжем в межах сум, виділених державою.

Встановлено, що 15 січня 2018 року були виділені бюджетні асигнування по коду програмної класифікації 2201160 «Підготовка кадрів вищими навчальними закладами ІІІ і ІV рівнів акредитації та забезпечення діяльності їх баз практики» на І квартал 2018 року (січень-березень).

Тому, відповідно до асигнувань на оплату праці та нарахування на заробітну плату, директором коледжу був виданий наказ №8 від 31.01.2018 «Про зміни до штатного розпису з урахуванням нових посадових окладів», де в п. 2 даного наказу встановлено надбавку за престижність праці педагогічним працівникам та іншим категоріям, прирівняних до педагогічних, в розмірі 5% від посадового окладу на І квартал 2018 року в межах коштів, виділених Міністерством освіти і науки України.

Відповідно до виділених Коледжу бюджетних асигнувань, було розроблено та затверджено тарифікаційні списки працівників Коледжу (педагогічних працівників) на І квартал 2018 року, які були підписані директором Коледжу, головним бухгалтером, головами циклових комісій та затверджені головами Профспілок Коледжу.

Також було розроблено штатний розпис на І квартал 2018 року із врахуванням загальної чисельності працівників і встановлення підвищеної мінімальної заробітної плати до рівня 3723 грн. на одного штатного непедагогічного працівника, який також був погоджений профспілковими комітетами та затверджений Міністерством освіти і науки України.

В обох цих розпорядчих документах ( тарифікаційний список та штатний розпис ) було встановлено надбавку за престижність праці у розмірі 5% від посадового окладу, що підтверджується вказаними документами, які доведені до відома всіх працівників та погоджені профспілками.

Крім того, директор Коледжу у зверненні до Голови Альтернативної профспілки ОСОБА_4 від 14.12.2021 р. № 574 просить надати інформацію щодо затвердження (погодження) тарифікаційного списку педагогічних та інших працівників Снятинського коледжу ПДАТУ станом на 01 січня 2018 р. та штатного розпису педагогічних працівників Снятинського коледжу ПДАТУ на 01 січня 2018 року.

Голова Альтернативної первинної профспілкової організації працівників, володів запитуваною інформацією, проте надав інформацію не по суті запиту. Вказане підтверджується матеріалами справи.

Разом з тим, на засіданні педагогічної ради від 06.02.2018 р. питання щодо зменшення надбавки за престижність було на порядку денному, про що директор Коледжу повідомив педагогічний колектив. Даний факт підтверджується випискою з протоколу №4 від 06.02.2018 року та книгою засідань педагогічної ради, що також підтверджується матеріалами справи.

Крім того, відповідно до наданих відповідачем доказів, впродовж 2018 року, згідно доведених асигнувань із державного бюджету, розроблялися довідки змін до кошторису, штатні розписи, тарифікаційні списки, де було встановлено надбавку за престижність праці в розмірі 5% в межах тих асигнувань, які виділялись Коледжу, а саме:

довідка про зміни до кошторису на квітень 2018 р., підписана 24.04.2018 р.;

довідка про зміни до кошторису на травень-серпень 2018 р., підписана 06.06.2018 р.;

довідка про зміни до кошторису на вересень-жовтень, підписана 26.09.2018 р.;

довідка про зміни до кошторису на листопад 2018 р., підписана 04.11.2018 р.;

19.12.2018 р. та 24.12.2018 р. підписана довідка про зміни до кошторису на грудень 2018 року. Коштів, що виділялись державою, протягом 2018 року було недостатньо для виплати надбавки за престижність в розмірі 20 відсотків.

Крім того, директором коледжу тричі ініційовано звернення на адресу Міністерства освіти і науки (дані звернення також знаходяться в матеріалах справи). У вказаних зверненнях директор коледжу (Позивач) просить виділити кошти для нарахування надбавки за престижність праці з 5% від посадового окладу до 20% від посадового окладу педагогічних працівників з 01.01.2018 по 31.12.2018 року.

Зі змісту відповіді Міністерства освіти і науки України щодо встановлення надбавки за престижність педагогічної праці вбачається, що відповідно до ст. 8Закону України «Про оплату праці» умови розміру оплати праці працівників установ та організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України (крім випадків передбачених частиною третьою цієї статті та частиною першою статті 10 цього Закону). Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 р. №373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» (з урахуванням змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 року №23), надбавка за престижність праці педагогічним працівникам закладів вищої освіти встановлюється керівником закладу (установи) у граничному розмірі від 5 до 30 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) в межах фонду оплати праці, затвердженого в річному кошторисі(плані використання бюджетних коштів) навчального закладу в установленому порядку. Також керівнику закладу (установи) надано право встановлювати конкретний розмір надбавки відповідно до особистого внеску працівника у загальні результати закладу.

Також встановлено, що наказом Снятинського коледжу ПДАТУ від 27.12.2018 р. № 118 «Про оплату праці працівників» встановлено надбавку за престижність праці педагогічним працівникам та іншим категоріям прирівняних до педагогічних в розмірі 15% від посадового окладу за січень-березень 2018 року, тобто, наприкінці 2018 року, відповідно до асигнувань із державного бюджету було донараховано і виплачено 15% за престижність праці педагогічним працівникам.

Таким чином, наказ №8 від 31.01.2018 року був винесений директором коледжу у відповідності до асигнувань, виділених державою, а інформація, про виділені на оплату праці кошти, відповідачеві була відома ще 30.01.2018 року та була доведена до відома усіх педагогічних працівників.

Разом з тим, даний наказ було винесено на 1 квартал 2018 року, однак, наказ в частині зменшення надбавки до 5 % скасовано не було і він продовжував діяти протягом всього 2018 року.

Однак, Позивач, як стверджує представник відповідача, за увесь період виникнення спору, не звертався до адміністрації Коледжу та Комісії з трудових спорів Коледжу, а продовжує працювати у Відокремленому структурному підрозділі «Снятинський фаховий коледж Закладу вищої освіти «Подільський державний університет», не виявляючи незгоди із новими умовами праці.

Отже, оскільки Снятинський коледж входить до структури Міністерства освіти і науки України, тому діє в межах коштів, наданих державою, а тому, суд вважає, що дії відповідача по нарахуванню 5% «за престижність праці» є правомірними, оскільки нараховані в межах державного фінансування.

Аналізуючи наведені належні та допустимі докази по справі, суд приходить до висновку, що підстав визнавати наказ № 8 від 31.01.2018 «Про зміну до штатного розпису з урахуванням нових посадових окладів» незаконним у суду немає, оскільки він винесений у відповідності до чинного законодавства, з урахуванням виділених державних асигнувань та в межах повноважень, наданих директору фахового коледжу. Заявлені позовні вимоги позивача у повному об`ємі задоволенню не підлягають.

При відмові в задоволенні позову суд також враховує, що позивач оскаржує накази адміністрації навчального закладу при тому, що він сам був керівником навчального закладу і сам видавав ці накази.

Також суд враховує, що позивач, як директор коледжу отримував заробітну плату за здійснення викладацької діяльності і за роботу на адміністративній посаді посаді директора коледжу. І як директор коледжу згідно наказу від 24 квітня 2018 року за № 28 отримав премію в розмірі посадового окладу директора коледжу.

Відповідно до ст. 237 1 КЗпП України відшкодування роботодавцем моральної шкоди працівнику провадиться у разі, якщо порушення його законних прав, призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв`язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя.

При відмові в задоволенні позову суд враховує, що позивач не надав доказів заподіяння йому моральної шкоди , не надав доказів моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв`язків і необхідності докладання додаткових зусиль для організації свого життя.

Позивач не надав доказів на підтвердження тих обставин, що він купував продукти харчування не найвищої якості, зменшив свої витрати на ліки, засоби гігієни, одяг і що відбулось погіршення якості його життя внаслідок зменшення надбавки до тієї частини заробітної плати, яку він отримував за здійснення викладацької роботи.

В зв`язку з відмовою в задоволенні позову стягнути з позивача на користь держави судовий збір в сумі 2724 гривні 00 коп. по 908 грн. з трьох позовних вимог (про визнання незаконним наказу № 8 від 31 січня 2018 р. в частині зменшення доплати за престижність праці із 20% до 5%, визнання протиправними дій роботодавця щодо зменшення та невиплати надбавки за престижність з квітня по грудень 2018 року, стягнення з Закладу Вищої освіти «Подільський державний університет» на користь ОСОБА_1 компенсацію моральної шкоди у розмірі 9000 гривень 00 коп.). Позов про відшкодування моральної шкоди є немайновим спором.

Враховуючи, що позивач при подачі позову про стягнення заборгованості по заробітній платі звільнений від сплати судового збору , в задоволенні позову в цій частині відмовлено, то судові витрати в сумі 908 гривень 00 коп. слід компенсувати за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ч. 7 ст. 141 ЦПК України якщо інше не передбачено законом, у разі залишення позову без задоволення, звільненого від сплати судових витрат, судові витрати, понесені відповідачем, компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ч. 2 ст. 141 ЦПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються на позивача у разі відмови в позові.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 263-265 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

У задоволені позову ОСОБА_1 до Закладу Вищої освіти «Подільський державний університет» про визнання незаконним наказу № 8 від 31 січня 2018 р. в частині зменшення доплати за престижність праці із 20% до 5%, визнати протиправними дії роботодавця щодо зменшення та невиплати надбавки за престижність з квітня по грудень 2018 року, стягнення з Закладу Вищої освіти «Подільський державний університет» на користь ОСОБА_1 заборгованість із виплати заробітної у розмірі 7746 гривень 82 коп. компенсацію моральної шкоди у розмірі 9000 гривень 00 коп. відмовити.

В стягненні з Закладу Вищої освіти «Подільський державний університет» на користь ОСОБА_1 витрат на правничу допомогу в сумі 7000 гривень відмовити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 2724 гривні 00 коп.

Судовий збір в сумі 908 гривень 00 коп. компенсувати за рахунок держави, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

На рішення може бути подана апеляційна скарга протягом 30 днів з дня складання повного рішення .

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 273 ЦПК України.

Позивач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ).

Відповідач: Заклад Вищої освіти «Подільський державний університет» ( вул. Шевченка, 12, м.Кам`янець-Подільський, Хмельницька область, Код ЄДРПОУ: 22769675 ).

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Бондар О.О

Джерело: ЄДРСР 111845109
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку