open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 944/5211/22

Провадження №2/944/483/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

27.06.2023 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді Матвіїва І.М.

з участю секретаря судового засідання Фостаковської Т.В.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Яворів, за правилами загального позовного провадження, цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергія-Тепловодосервіс» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за самовільно спожиті послуги з централізованого водопостачання,

в с т а н о в и в:

ПредставникТзОВ «Енергія-Тепловодосервіс»звернувся досуду ізпозовною заявоюдо ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості засамовільно спожитіпослуги зцентралізованого водопостачання.Вобґрунтуваннявимог посилаєтьсянате,щоТзОВ «Енергія-Тепловодосервіс»надає населеннюпослуги зцентралізованого опаленнята постачаннягарячої водизокрема натериторії смтІвано-ФранковеЯворівського районуЛьвівської області.Відповідач ОСОБА_1 не єабонентом ТзОВ«Енергія-Тепловодосервіс».Проте відповідачсамовільно,без повідомленняпозивача,приєднався доводопровідної мережі ТзОВ «Енергія-Тепловодосервіс».Факт самовільногопідключення відповідачадо водопровідноїмережі встановлений26липня 2022року тазафіксований увідповідному актіобстеження №1/26-07.22. Відповіднодо п.IVп.п.6Правил користуваннясистемами централізованогокомунального водопостачаннята водовідведенняв населенихпунктах України,у разісамовільного приєднаннядо системцентралізованого питноговодопостачання та/абоцентралізованого водовідведеннявиконавець послугиз централізованоговодопостачання/централізованоговодовідведення проводитьрозрахунок витратводи запропускною спроможністюводопровідного вводупри швидкостіруху водив ній0,7м/ста дієюїї повнимперерізом цілодобовоабо зурахуванням графікаподачі води.Розрахунковий періодпри самовільномуприєднанні встановлюєтьсяз дняпочатку такогоприєднання.Якщо датупочатку самовільногоприєднання виявитинеможливо,то періодсамовільного користуваннястановить тридцятьдіб.Відповідачу булонаправлено рекомендованийлист-претензію№317від 09.09.2022про сумуборгу тарозрахунок витратводи за30днів,однак відповідачвідмовляється відшкодуватизаподіяні позивачевізбитки. Просить позовні вимоги задовольнити.

Ухвалою Яворівського районного суду Львівської області від 29.11.2022 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження.

Представник позивача в судове засідання не з`явилася, надіслала до суду заяву про розгляд справи у їх відсутності, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

У судове засідання відповідач повторно не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання, за зареєстрованим місцем проживання, про причини неявки суд не повідомив, клопотань про відкладення судового засідання до суду не надходило, відзив на позовну заяву не подав.

За загальним правилом частини першоїстатті 223 ЦПК Українинеявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею. При цьому відповідно до частини четвертої названої статті Кодексу у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

На підставіст.280 ЦПК України, враховуючи думку позивача, суд ухвалив провести заочний розгляд справи.

Зважаючи на викладене вище, суд вважає за можливе розглянути заяву за відсутності учасників справи.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до ч.2ст.247 Цивільного процесуального кодексу Україниу зв`язку з неявкою у судове засідання учасників справи.

Частинами 4, 5ст.268 Цивільного процесуального кодексу Українипередбачено, що у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Отже, враховуючи наведені вище вимоги процесуального закону, датою ухвалення судом судового рішення в даній справі, призначеній до розгляду на 20.06.2023, є дата складення повного судового рішення27.06.2023.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно та повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна заява, об`єктивно оцінивши докази, що мають істотне значення для її розгляду і вирішення по суті, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Рішенням Івано-Франківської селищної ради від 12.04.2012 року №254 було визначено ТзОВ «Енергія-Тепловодосервіс» виконавцем житлово-комунальних послуг з централізованого водопостачання та водовідведення для усіх категорій споживачів по вулицях в смт Івано-Франкове Яворівського району Львівської області.

Відповідно до довідки Івано-Франківської селищної ради від 03.03.2023 року №402 ОСОБА_1 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно доскладеного 26липня 2022року акту№1/26-07.22відповідач ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 самовільно користувавсясистемою водопостачанняТзОВ «Енергія-Тепловодосервіс».Цей актпідписаний відповідачем, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та власником ОСОБА_1 .

Відповідно до розрахунку безоблікового водокористуванні, наданого позивачем, який не був оспорений відповідачем, борг відповідача ОСОБА_1 за спожиті послуги з водопостачання за безоблікове водокористування за місяць становить 17857,21 гривень.

09.09.2022 року ТзОВ «Енергія-Тепловодосервіс» звернулось до відповідача з вимогою претензією щодо вирішення спору в досудовому порядку. (вих. №317).

Доказів того, що дані акти складені з порушенням Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовіддведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної і гарячої води і водовідведення, затвердженихПостановою КМУ від 21.07.2005 року № 630, в матеріалах справи немає.

Відповідно до вимог п.28Постанови КМУ № 630 від 21.07.2005 року «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення,постачання холодної та гарячої води і водовідведення»(постанова втратила чинність на підставіпостанови КМУ № 85 від 02.02.2022 року) споживачі, які встановили у квартирі багатоквартирного будинку індивідуальні (автономні) системи опалення, квартирні засоби обліку теплової енергії, оплачують послуги з централізованого опалення місць загального користування будинку відповідно до методики, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Оплата проводиться відповідно донаказу № 359 від 31.10.2006 року Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України «Про затвердження Методики розрахунку кількості теплоти, спожитої на опалення місць загального користування багатоквартирних будинків та визначення плати за їх опалення».

На підставі розділу п.2, 3, 4. 6 розділу IV «Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України», затверджених наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 19 квітня 2021 року № 97, пропускна здатність труби визначається за формулою: У= тгг2 х 0.7 х І де: г - радіус-труби діаметром 25 мм; (г = 25 : 2 : 1000 = +0,0125 м); 0.7 - швидкість руху води в трубі (м/с); І - час.

Отже, за одну годину витрати води за пропускною спроможністю труби, при швидкості руху води в ній 0,7 м/с та дією повним перерізом протягом години складатиме: У= 3,14 х 0,0125 х 0,0125 х 0,7 х 3600 = 1,236375 м3/година; відповідно за добу: 1,236375 х 24 = 29,673 м3/доба місяць: 29,673 х ЗО = 890,19 м3/місяць. Вартість безоблікового водокористування за місяць становить: 890,19 м3/місяць х 20,06 грн (тариф) = 17857,21 грн.

Крім того, пунктом 11 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженихпостановою КМУ від 21 липня 2005 р. N 630, визначено, що плата за послуги нараховується згідно з показаннями будинкового засобу обліку води, а у разі його відсутності (несправності) за нормативами (нормами) споживання у випадкувідсутності засобів обліку води, встановлених у квартирі (будинку садибного типу).

Оскільки в будинку за адресою: АДРЕСА_1 був відсутній засіб обліку води, нарахування плати за гаряче водопостачання здійснюється за нормами споживання гарячої води відповідно до кількості зареєстрованих у квартирі осіб і залежно від кількості днів надання послуги в розрахунковому періоді.

Отже, встановленим судом фактичні обставинам справи відповідають договірні зобов`язальні правовідносини, що склались між сторонами в сфері житлово-комунальних послуг, тому при обґрунтуванні рішення суд застосовує нормиЗакону України «Про житлово-комунальні послуги»та нормиЦК України.

Згідност.5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»до житлово-комунальних послуг належать: 1) житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньо будинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньо будинкових систем (крім обслуговування внутрішньо будинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; 2) комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Пунктом 3 ч.1ст.1 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»визначено, що внутрішньо будинкові системи багатоквартирного будинку - механічне, електричне, газове, сантехнічне та інше обладнання в будинку, яке обслуговує більше одного житлового та/або нежитлового приміщення, у тому числі комунікації до обладнання споживача, системи автономного теплопостачання, бойлерні та елеваторні вузли, обладнання протипожежної безпеки, вентиляційні канали та канали для димовидалення, обладнання ліфтів, центральних розподільних щитів електропостачання від зовнішньої поверхні стіни будівлі до точки приєднання житлового (нежитлового) приміщення (для систем газопостачання - від запірного пристрою на вводі в будинок до запірних пристроїв включно перед місцями підключення газових приладів, газоспоживального обладнання, теплових агрегатів тощо).

Пунктом 1 частини 1ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»передбачено право споживача одержувати своєчасно та належної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством і умовами укладених договорів.

Пунктами 1, 5 частини 2ст.7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»визначено, щоіндивідуальний споживач зобов`язаний укладати договори про надання житлово-комунальних послуг у порядку і випадках, визначених законом; оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Споживачі не звільняються від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ними до укладення відповідного договору (ч. 1ст. 9 Закону України «Про комунальні послуги», п. 37 Правил надання послуги з постачання теплової енергії, п. 38 Типових індивідуальних договорів про надання послуги з постачання теплової енергії та про надання послуги з постачання гарячої води.

Споживач має право відключитись від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) відповідно до Порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води, однак, у встановленому законом порядку будинок, в якому проживають, зокрема, відповідачі, не відключений від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) відповідно до Порядку відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води.

Частиною 1статті 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»встановлено, що споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Згідно вимог частини 5статті 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»відмова споживача (іншої особи, яка відповідно до договору або закону укладає такий договір в інтересах споживача) від укладання договору з виконавцем комунальної послуги не звільняє його від обов`язку оплати фактично спожитої комунальної послуги, наданої таким виконавцем.

Пунктом 14 Правил надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою КМУ від 21.09.2019 року № 830 (в редакції від 08.09.2021 року) передбачено, що відокремлення (відключення) від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води не звільняє власників квартир та нежитлових приміщень від обов`язку відшкодування витрат за обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень та функціонування внутрішньо будинкових систем опалення будівлі/будинку. Такий обсяг теплової енергії розраховується та розподіляється між всіма споживачами відповідно до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої наказом Міністерства регіонального розвитку від 22.11.2018 року № 315.

Крім того, п.п.11 п.40 Типового індивідуального договору про надання послуги з постачання теплової енергії передбачено обов`язок споживача відшкодувати частину обсягу теплової енергії на задоволення загально будинкових потреб на опалення, в тому числі функціонування внутрішньо будинкових систем, в разі відключення споживачем від системи централізованого опалення.

Відповідно до п. 12 розділу ІV вказаної Методики (в редакції від 28.12.2021 року), обсяг теплової енергії, витрачений на загально будинкові потреби опалення будівлі/будинку, розподіляються між усіма власниками (співвласниками) приміщень будівлі/будинку (включаючи приміщення з індивідуальним опаленням та окремі приміщення з транзитними мережами опалення) пропорційно до загальних/опалювальних площ/об`ємів їх житлових/нежитлових приміщень.

За змістом ч.1 ст.901, ч.1 ст.903 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Станом на день ухвалення рішення у даній справі борг залишається не погашеним. Загальна сума боргу 17857,21 грн підлягає стягненню з відповідача в повному обсязі.

З врахуванням встановлених обставин, оцінивши їх у сукупності суд вважає, що відповідачем дійсно було допущено самовільне підключення до мережі водопостачання, ТзОВ «Енергія-Тепловодосервіс», тому розрахунок заподіяних позивачеві відповідачем збитків має бути проведений виходячи з періоду без облікового споживання 30 днів, а відтак суд вважає позов обґрунтованим, доведеним та таким, що підлягає задоволенню.

Судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Відтак, враховуючи приписи статті 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача необхідно стягнути суму понесених ним судових витрату у розмірі 2481,00 гривень.

На підставі викладеного, керуючись ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», ст.4, 5, 10, 76-82, 89, 141, 263-265, 280-284 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

ПозовТовариства з обмеженою відповідальністю «Енергія-Тепловодосервіс» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за самовільно спожиті послуги з централізованого водопостачання задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергія-Тепловодосервіс» заборгованість за самовільно спожиті послуги з централізованого водопостачання в сумі 17 857,21 (сімнадцять тисяч вісімсот п`ятдесят сім) грн 21 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Енергія-Тепловодосервіс» судовий збір у сумі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку. Апеляційна скарга на заочне рішення може бути подана до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 27 червня 2023 року.

Повне найменування сторін:

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю «Енергія-Тепловодосервіс», код ЄДРПОУ 35413749, юридична адреса: Львівська область, Яворівський район, с. Старичі, вул. Шевченка, 23.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Суддя І.М.Матвіїв

Джерело: ЄДРСР 111810485
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку