open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 755/5847/17

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"23" червня 2023 р. колегія суддів Дніпровського районного суду м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

при секретарях судового засідання: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

розглянувши в залі суду у місті Києві, у відкритому судовому засіданні в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого (in absentia) кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.09.2016 за № 42016010000000216, стосовно ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродження м. Сімферополь, громадянина України, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України,

за участі сторін кримінального провадження:

прокурора - ОСОБА_8 ,

захисника - адвоката ОСОБА_9 ,

В С Т А Н О В И Л А:

ОСОБА_7 , будучи громадянином України, депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим VI скликання, повноваження якої припинено постановою Верховної Ради України від 15.03.2014 № 891-VII, в порушення п. 2 ч. 3 ст. 2, ст. 73, п. 2 ч. 1 ст. 85, ст. 132 Конституції України, п. 2 ч. 3 ст. 3, ст. ст. 6, 18, 27 Закону України «Про всеукраїнський референдум», ІНФОРМАЦІЯ_11, точний час досудовим слідством не встановлено, діючи умисно, перебуваючи у сесійній залі Верховної Ради Автономної Республіки Крим за адресою: м. Сімферополь, вул. Карла Маркса, 18, діючи умисно, достовірно знаючи, що територія Автономної Республіки Крим є невід`ємною частиною України, з метою зміни меж території України, а також з метою сприяння іноземній державі у веденні підривної діяльності на території України, взяв участь у засіданні Верховної Ради Автономної Республіки Крим та проголосував за незаконне рішення, а саме постанову № 1702-6/14 «О проведении общекрымского референдума», чим вчинив діяння, направлене на шкоду суверенітетові, територіальної цілісності та недоторканості України, а саме надання іноземній державі та її представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України.

Продовжуючи дії, направлені на проведення підривної діяльності проти України, ОСОБА_7 , перебуваючи у сесійній залі Верховної Ради Автономної Республіки Крим за адресою: м. Сімферополь, вул. Карла Маркса, 18, 11.03.2014, діючи умисно, достовірно знаючи, що територія Автономної Республіки Крим є невід`ємною частиною України, з метою зміни меж території України, а також з метою сприяння іноземній державі у веденні підривної діяльності на території України, точний час досудовим слідством не встановлено, взяв участь у засіданні Верховної Ради Автономної Республіки Крим та проголосував за незаконну постанову № 1727-6/14 «О декларации о независимости Автономной Республики Крым и города Севастополя», чим вчинив діяння, направлене на шкоду суверенітетові, територіальної цілісності та недоторканості України, а саме надання іноземній державі та її представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України.

Продовжуючи свої злочинні дії, ОСОБА_7 , перебуваючи у сесійній залі Верховної Ради Автономної Республіки Крим за адресою: м. Сімферополь, вул. Карла Маркса, 18, ІНФОРМАЦІЯ_17, точний час досудовим слідством не встановлено, достовірно знаючи, що територія Автономної Республіки Крим є невід`ємною частиною України, з метою зміни меж території України, а також з метою сприяння іноземній державі у веденні підривної діяльності на території України, забезпечення функціонування незаконно створених органів, з мотиву сумніву у легітимності рішень Верховної Ради України, прийнятих після 21.02.2014, діючи умисно, взяв участь у засіданні Верховної Ради Автономної Республіки Крим, на якому прийнято постанову № 1745-6/14 «О независимости Крыма», згідно з якою створено нелегітимне державне утворення «Республика Крым», а також постанову № 1748-6/14 «О правопреемстве Республики Крым», у пункті 1 якої вказано, що з моменту проголошення Республіки Крим як незалежної суверенної держави вищим органом влади Республіки Крим є «Государственный Совет Республики Крым», чим вчинив діяння направлене на шкоду суверенітетові, територіальної цілісності та недоторканості України, а саме надання іноземній державі та її представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України.

Результатом прийняття депутатами Верховної Ради Автономної Республіки Крим за безпосередньої участі ОСОБА_7 зазначених рішень стало входження території Автономної Республіки Крим до складу Російської Федерації.

Крім того, продовжуючи свої злочинні дії, направлені на проведення підривної діяльності проти України, 11.04.2014, точний час досудовим слідством не встановлено, достовірно знаючи, що територія Автономної Республіки Крим є невідємною частиною України, з метою зміни меж території України, а також з метою сприяння іноземній державі у веденні підривної діяльності на території України, забезпечення функціонування незаконно створених органів, діючи умисно ОСОБА_7 перебуваючи у сесійній залі Верховної Ради Автономної Республіки Крим за адресою: м. Сімферополь, вул. Карла Маркса, 18, прийняв участь у позачерговому засіданні незаконно створеного органу «Государственный Совет Республики Крым», чим забезпечив його функціонування, та проголосував за так звану «Конституцию Республики Крым», відповідно до якої Республіка Крим є невід`ємною частиною території Російської Федерації.

Продовжуючи свої злочинні дії, будучи обізнаним з питань виборчого процесу, який встановлено на території України діючою Конституцією України та законами України, умисно, керуючись мотивами збереження влади та існуючого життєвого укладу, з метою сприяння іноземній державі у вчиненні підривної діяльності на території України, функціонування незаконно створених органів, у період з липня по вересень 2014 року ОСОБА_7 прийняв участь у незаконно організованих на території Автономної Республіки Крим виборах до незаконно створеної Державної Ради Республіки Крим від Кримського регіонального відділення політичної партії «ЕДИНАЯ РОССИЯ» по «Нижнегорско-Советскому одномандатному избирательному округу № 17».

За результатами участі у вищевказаних незаконних виборах, які проводилися представниками органів державної влади російської федерації на території Автономної Республіки Крим, ОСОБА_7 обрано депутатом незаконно створеної Державної Ради Республіки Крим першого скликання.

Створення та діяльність на території України представницького органу іноземної держави, у якому працював ОСОБА_7 , призвели до зміни меж території України, втрати адміністративно-територіальної одиниці України, посилення заходів тимчасової окупації півострова Крим, забезпечили належне функціонування незаконно створених органів влади та правоохоронних органів.

Оскільки судовий розгляд у межах даного кримінального провадження здійснювався за відсутності обвинуваченого (in absentia), ОСОБА_7 показань суду не надавав, при цьому будь-яких клопотань на адресу суду також не надходило.

Дане кримінальне провадження здійснювалось з обов`язковою участю захисника, який був забезпечений державою.

Відповідно до ухвали Дніпровського районного суду міста Києва від 03.11.2021 року, враховуючи наявні в кримінальному провадженні дані та зміни які були внесені до ст. 314 КПК України Законом № 1422-IX від 27.04.2021, колегія суддів призначила вказане кримінальне провадження до судового розгляду (т. 2 а.с.52-54).

Відповідно до ухвали Дніпровського районного суду міста Києва від 10.08.2022 було задоволено клопотання прокурора ОСОБА_8 про здійснення спеціального судового провадження щодо обвинуваченого ОСОБА_7 у кримінальному провадженні № 42016010000000216. Повістки про виклик обвинуваченого ОСОБА_7 , а також інформацію про процесуальні документи надсилались та публікувались відповідно до вимог ст. 323 КПК (т.2 а.с. 125-127).

Суд вважає, що наявні у справі документи свідчать про відмову ОСОБА_7 , який повинен був знати про розпочате кримінальне провадження, від здійснення свого права предстати перед українським судом за діяння вчинені на території суверенної України, юрисдикцію якої обвинувачений над собою не визнає, та захищати себе безпосередньо в такому суді, а так само свідчать про його наміри ухилитися від зустрічі з правосуддям держави Україна.

Ухилення обвинуваченого від правосуддя суд оцінює як реалізацію останнім його невід`ємного права на свободу від самозвинувачення чи самовикриття (п/п. «g» п. 3 ст. 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, ст. 63 Конституції України), як одну з ключових гарантій презумпції невинуватості.

Захисник у судовому засіданні підтвердив, що не мав можливості зв`язатися з обвинуваченим і з`ясувати правову позицію щодо висунутого обвинувачення, оскільки поштова кореспонденція з АР Крим не здійснюється з 27 березня 2014 року. Крім того, вказував, що стороною обвинувачення не надано жодного доказу на підтвердження добровільної участі депутата ОСОБА_7 у голосуванні та взагалі його присутності у залі під час голосування. Протоколи огляду інтернет-видань без встановлення зображення на них особи обвинуваченого є неналежними доказами.

Колегія суддів, розглянувши справу в межах пред`явленого обвинувачення, вважає загально відомими таке.

ІНФОРМАЦІЯ_11 у приміщенні Верховної Ради АР Крим, у порушення ч. 3 ст. 2, ст. 73, п. 2 ч. 1 ст. 85, ст. 132 Конституції України, п.2 ч. 3 ст. 3, ст. ст. 6, 18, 27 Закону України «Про всеукраїнський референдум», депутатами Верховної Ради АР Крим прийнято незаконну постанову № 1702-6/14 «О проведении общекрымского референдума» з визначенням 16.03.2014 датою такого волевиявлення, на яке одним з питань виносилося, зокрема, питання про входження АР Крим до складу російської федерації на правах суб`єкта.

11.03.2014 в порушення вищезазначених вимог законодавства України, в приміщенні Верховної Ради Автономної Республіки Крим за адресою: м.Сімферополь, вул. Карла Маркса, 18, проведено засідання Верховної Ради Автономної Республіки Крим на якому прийнято незаконну постанову № 1727-6/14 «О Декларации о независимости Автономной Республики Крым и города Севастополя», відповідно до якої «в случае если в результате предстоящего 16 марта 2014 года прямого волеизъявления народов Крыма будет прийнято решение о вхождении Крыма, включая Автономную Республику и города Севастополь, в состав России, Крым после референдума будет объявлен независимым и суверенным государством с республиканской формой правления», «Республика Крым как независимое и суверенное государство в случае соответствующих результатов референдума обратиться к Российской Федерации с предложением о принятии Республики Крым на основе соответствующего межгосударственного договора в состав Российской Федерации в качестве нового субъекта Российской Федерации».

Відповідно до вищезазначених незаконних постанов 16.03.2014 проведено незаконний референдум, результатом якого стала тимчасова окупація території АР Крим і міста Севастополя, а також їх входження до складу російської федерації на правах суб`єкта федерації.

Крім того, у приміщенні Верховної Ради АР Крим за адресою: м. Сімферополь, вул. Карла Маркса, 18, ІНФОРМАЦІЯ_17 депутатами Верховної Ради АР Крим, повноваження якої припинено постановою Верховної Ради України від 15.03.2014 № 891-VII, прийнято постанову № 1745-6/14 «О независимости Крыма», пунктом 1 якої передбачено «провозгласить Крым независимым суверенным государством - Республикой Крым, в которой город Севастополь имеет особый статус», тобто створено нелегітимне державне утворення «Республика Крым».

В цей же день депутатами Верховної Ради АР Крим з метою створення незаконно створеного органу прийнято постанову № 1748-6/14 від ІНФОРМАЦІЯ_17 «О правопреемстве Республики Крым», пунктом 1 якої передбачено, що «с момента провозглашения Республики Крым как независимого суверенного государства высшим органом власти Республики Крым является Государственный Совет Республики Крым - парламент Республики Крым в депутатском составе шестого созыва Верховной Рады Автономной Республики Крым на срок полномочий до сентября 2015 года».

У подальшому, 18.03.2014 між російською федерацією та представниками нелегітимного державного утворення «Республика Крим» ОСОБА_10 , ОСОБА_11 і ОСОБА_12 підписано договір про входження території АР Крим та м. Севастополя до складу російської федерації.

Крім того, 11.04.2014 в приміщенні Верховної Ради Автономної Республіки Крим за адресою: м. Сімферополь, вул. Карла Маркса, 18 відбулось позачергове засідання незаконно створеного органу «Государственньїй Совет Республики Крым», на якому 88 колишніми депутатами Верховної Ради Автономної Республіки Крим одноголосно прийнято так звану «Конституцию Республики Крым», відповідно до якої «Республика Крым является демократическим правовым государством в составе Российской Федерации, а территория Республики Крым является единой и неделимой и составляет неотъемлемую часть территории Российской Федерации».

У подальшому з липня по вересень 2014 року незаконно утвореними на території Автономної Республіки Крим органами проведено вибори до незаконно створеного органу «Государственный совет Республики Крым».

Указом Президента України від № 261/2014 від 07.03.2014 дія Постанови Верховної Ради АР Крим «Про проведення загальнокримського референдуму» від ІНФОРМАЦІЯ_11 зупинена, а рішенням Конституційного Суду України № 2-рп/2014 від 14.03.2014 визнана неконституційною.

Указом Президента України від 14.03.2014 № 296/2014 дія Постанова Верховної Ради АР Крим від 11.03.2014, якою прийнята «Декларація» та проголошено АР Крим «суверенною державою» - «Республікою Крим» зупинена, а рішенням Конституційного Суду України № 3-рп/2014 від 20.03.2014 визнана неконституційною.

Постановою Верховної Ради України від 15.03.2014 № 891-VII Верховна Рада АР Крим була розпущена.

Крім того, колегія суддів, безпосередньо дослідивши подані стороною обвинувачення докази, також встановила наступне.

Відповідно до статті 5 Закону України «Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим», депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим може бути громадянин України який має право голосу, на день виборів досяг 18 років, проживає в Україні не менше п`яти років.

Судом встановлено, що ОСОБА_7 є громадянином України та на час дій, які ставляться йому у провину, був депутатом Верховної Ради АР Крим, обраним на чергових виборах в 2010 році та мав відповідні повноваження в лютому-березні 2014 року (т.2 а.с. 147-159), який згідно протоколів огляду інтернет-видань від 23.02.2015 та 28.07.2016, після проведення незаконного референдуму співпрацював із окупаційною владою, та останнього було обрано депутатом незаконно створеного органу «Государственный совет республики Крым» (т. 2 а.с. 136-140, т. 3 а.с. 24-27).

Ці дані узгоджуються з показаннями допитаних під час судового розгляду свідків, які засвідчили роль ОСОБА_7 у наданні допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Так, допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_13 показав, що з 1998 року працював у регіональній, на території АР Крим, Чорноморській телерадіокомпанії на різних посадах - журналіст, продюсер, головний редактор тощо. Обвинуваченого особисто не знав, лише як публічну особу - депутата Верховної Ради АР Крим, VI скликання, у зв`язку із здійсненням журналістської діяльності. Також бачив ОСОБА_7 на відео серед інших депутатів, які голосували за приєднання Криму до Росії.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_14 показав, що в 2014 році, під час початку окупації АРК він перебував в м. Сімферополі, займав посаду міністра курортів і туризму АР Крим. Зазначив, що 4 березня 2014 року, після того як уряд було відправлено у відставку, він зрозумів, що починається окупація Криму рф, тому склав свої повноваження та переїхав з родиною до Києва.

Зазначив, що знав ОСОБА_7 особисто, він був депутатом, в тому числі VІ скликання та входив до «Партії Регіонів». З засобів масової інформації він дізнався, та бачив відео, як ОСОБА_7 приймав участь у засіданнях за результатами референдуму та приймав участь у голосуванні за незалежність АРК, тощо. Показав суду, що ОСОБА_7 як депутат, приймаючи участь в голосуванні в складі уряду рф, легалізував ці незаконні події.

Показання вказаних свідків повністю узгоджуються із дослідженими в судовому засіданні протоколами огляду інтернет-видань.

Відповідно до протокол огляду відеозапису від 05.09.2016, було оглянуто відеозапис, який містить сюжетів телеканалу «1+1» під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_9», передачі «ТСН» від ІНФОРМАЦІЯ_11, відеозаписи під назвами «ІНФОРМАЦІЯ_10», «ІНФОРМАЦІЯ_12», ІНФОРМАЦІЯ_13» телеканалу «Інтер» від ІНФОРМАЦІЯ_11, тощо (т. 3 а.с. 203-226).

Вказані відео були переглянуті у судовому засіданні та згідно одного із них особа, ззовні схожа на депутата ОСОБА_7 приймає участь у пленарному засіданні.

Відповідно до протоколів огляду від 13.07.2016, були оглянуті відеозаписи, які містять сюжети «ІНФОРМАЦІЯ_14» від ІНФОРМАЦІЯ_15 та «ІНФОРМАЦІЯ_16», від ІНФОРМАЦІЯ_17 (т. 3 а.с. 179-195);

Відповідно до протоколу огляду інтернет видань від 29 липня 2015 року було оглянуто відеозапис під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_8» із сервісу «Youtube» (посилання ІНФОРМАЦІЯ_2 який також було переглянуто у судовому засіданні, згідно якого особа, ззовні схожа на депутата ОСОБА_7 приймає участь у позачерговому пленарному засіданні «Государственного совета республики Крым» під час якого, одноголосно «за», згідно результатів голосування 88 депутатів позачергового пленарного засідання прийнято «Конституцію республіки Крим» (т. 3 а.с. 8-19).

Відповідно до протоколу огляду інтернет видань від 28 липня 2015 року було оглянуто відеозапис під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_3 » із сервісу «Youtube» (посилання ІНФОРМАЦІЯ_4 згідно якого відбулось позачергове пленарне засідання «Государственного совета республики Крім» (т.2 а.с. 202-210).

Так, відповідно до протоколу огляду інтернет видань від 27 липня 2015 року було оглянуто відеозапис під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_5 » із сервісу «Youtube» (посилання ІНФОРМАЦІЯ_6 ), який також було переглянуто у судовому засіданні, згідно якого особа, ззовні схожа на депутата ОСОБА_7 приймає участь у сесії на якій 75 депутатами, одноголосно прийнято рішення про обрання ОСОБА_10 на посаду голови «Республіки Крим» (т. 2 а.с. 182-193).

Аналогічна інформація зафіксована у протоколі огляду інтернет видань від 28.07.2015 року, згідно якого було оглянуто відеозапис під назвою Государственный совет Крыма избрал руководителя Республики (посилання ІНФОРМАЦІЯ_7 ) (т.2 а.с. 194-202).

Також, судом оглянуті (копії):

- протокол огляду від 13.07.2016, відповідно до якого оглянуто відеозапис, який містить сюжет з приводу подій, які відбувалися у Верховній Раді АР Крим ІНФОРМАЦІЯ_15 (т. 3 а.с. 190-195);

- протокол огляду інтернет видань від 29.07.2015, відповідно до якого оглянуто відео під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_18 » (т. 2 а.с. 227- т. 3 а.с. 7);

- протокол огляду відеозапису від 13.07.2016, відповідно до якого оглянуто відеозапис, який містить сюжет з приводу подій, які відбувалися у Верховній Раді АР Крим ІНФОРМАЦІЯ_17 (т. 3 а.с. 179-189);

- протокол огляду інтернет видань від 29.07.2015, на відповідно до якого оглянуто відео під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_19» (т. 2 а.с. 220-226);

- протокол огляду інтернет видань від 29.07.2015, відповідно до якого оглянуто відео під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_20.» (т. 2 а.с. 211-219).

Таким чином, судом визнано доведеним, що ОСОБА_7 будучи громадянином України, депутатом Верховної Ради АР Крим 6 скликання, нехтуючи вимогами Конституції і законів України, достовірно знаючи про те, що територія АР Крим є невід`ємною частиною України, взяв участь у засіданні Верховної Ради Автономної Республіки Крим та проголосував за незаконне рішення, а саме постанову № 1702-6/14 «О проведении общекрымского референдума»; взяв участь у засіданні Верховної Ради Автономної Республіки Крим та проголосував за незаконну постанову № 1727-6/14 «О декларации о независимости Автономной Республики Крым и города Севастополя»; прийняв участь у позачерговому засіданні незаконно створеного органу «Государственньй Совет Республики Крым», чим забезпечив його функціонування, та проголосував за так звану «Конституцию Республики Крым»; у період з липня по вересень 2014 року прийняв участь у незаконно організованих представниками російської федерації на території Автономної Республіки Крим виборах до незаконно створеного органу «Государственньй Совет Республики Крым» від Кримського регіонального відділення Всеросійської політичної партії «Единая россия» по республіканському виборчому округу.

У колегії суддів не виникає сумніву у тому, що ОСОБА_7 діяв з метою надання допомоги російській федерації в проведенні підривної діяльності проти України на шкоду, принаймні, суверенітетові, територіальної цілісності та недоторканості України.

Протилежні доводи захисника - адвоката ОСОБА_15 стосовно недоведеності присутності обвинуваченого в сесійній залі Верховної Ради АР Крим та його участі в голосуванні за означені незаконні рішення спростовуються сукупністю взаємоузгоджених між собою за хронологією та характером подій доказів, про які зазначено вище та якими зафіксовано: що незаконні постанови Верховної Ради АР Крим в складі депутатів VI скликання про незалежність Криму та створення нелегітимного державного утворення - Республіки Крим, а в подальшому незаконна Конституція Республіки Крим ухвалена незаконним органом цього державного утворення - Державною Радою Республіки Крим, що також діяла в складі депутатів Верховної Ради АР Крим VI скликання (відповідно до п. 1 постанови № 1748-6/14 «Про правонаступництво Республіки Крим»), були прийняті депутатами одностайно; що під час одноголосного прийняття незаконних рішень стосовно загальнокримського референдуму та Конституції Республіки Крим та обрання Голови Республіки Крим в сесійній залі вбачається зображення особи, ззовні схожої на депутата ОСОБА_7 , який з вересня 2014 року продовжує працювати депутатом незаконно створеного вищого органу влади нелегітимного державного утворення - Державної Ради Республіки Крим І скликання.

Крім того, всупереч твердженням захисника, під час розгляду справи в суді було досліджено протокол огляду інтернет видань від 27.07.2016 року, згідно якого на офіційному порталі «Верховна Рада Автономної Республіки Крим» за Інтернет-адресою: «ІНФОРМАЦІЯ_21» у розділі Структура» розміщено вкладку під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_22». Після переходу за якою появляється список депутатів Верховної Ради АР Крим із зазначенням їх прізвища, ім`я, по батькові, партійної приналежності, дати народження, посади та місця роботи. У подальшому здійснено перехід за посиланням « ОСОБА_16 » при цьому з`являється фотографія та інформація відносно колишнього депутата ВР АР Крим ОСОБА_7 наступного змісту:

ОСОБА_16 , Голова Постійної комісії Верховної Ради Автономної Республіки Крим з питань економічної, бюджетно-фінансової та податкової політики.

Народився ІНФОРМАЦІЯ_23 року в м. Сімферополь Кримської області. Має вищу освіту, у 1985 році закінчив Дніпропетровський інженерно-будівельний інститут за фахом "Промислове та цивільне будівництво". Член Партії регіонів (т.3 а.с. 20-23).

Також судом було досліджено протокол огляду інтернет видань від 28.07.2016 року, згідно якого на офіційному порталі «Государственный Совет Республики Крым» за Інтернет-адресою: «ІНФОРМАЦІЯ_24/» у розділі «Структура ГС РК» розміщено вкладку під назвою «ІНФОРМАЦІЯ_25», після переходу за якою появляється список депутатів так званого «Государственного Совета Республики Крым» із зазначенням їх прізвища, ім`я, по батькові, партійної приналежності. У подальшому здійснено перехід за посиланням « ОСОБА_17 », при цьому появляється фотографія та інформація відносно депутата так званого «Государственного Совета Республики Крым» ОСОБА_17 , який є членом фракції «ЕДИНАЯ РОССИЯ» в ГС РК.

Також указано, що « ОСОБА_17 був депутатом Верховной Рады Автономной Республики Крым созыва 2006- 2010 годов та депутатом Государственного Совета Республики Крым шестого созыва 2010-2014 годов (Верховного Совета Автономной Республики Крым).

С 19 сентября 2014 года депутат Государственного Совета Республики Крым первого созыва» (т. 3 а.с. 24-27).

Дійсно, суду не було надано копію паспорта громадянина України ОСОБА_7 з його фотозображенням, проте зазначені вище протоколи огляду інтернет видань від 27, 28 липня 2016 року містять фотографії депутата, які були розміщені на офіційних порталах Верховної Ради АРК та Государственного Совета Республики Крым, що надало, як органу досудового розслідування, так і суду ідентифікувати його особу.

Отже, судом встановлено, що громадянин України ОСОБА_7 , будучи колишнім депутатом Верховної Ради АР Крим, шостого скликання, перебуваючи 17 березня 2014 року у приміщенні Верховної Ради АР Крим за адресою: АР Крим, м. Сімферополь, вул. Карла Маркса, 18, особисто взяв участь у незаконному засіданні Верховної Ради АР Крим, повноваження якої були припинені, тим самим забезпечив кворум вказаного засідання, на якому були прийняті явно незаконні рішення - постанови №1745-6/14 «Про незалежність Криму» та №1748-6/14 «Про правонаступництво Республіки Крим».

Надалі, громадянин України ОСОБА_7 , будучи колишнім депутатом Верховної Ради АР Крим, шостого скликання, перебуваючи 11 квітня 2014 року у приміщенні Верховної Ради АР Крим за адресою: АР Крим, м. Сімферополь, вул. Карла Маркса, 18, особисто як «депутат» взяв участь у позачерговому засіданні незаконно створеного органу «Державна рада Республіки Крим», чим забезпечив його функціонування та своїм голосуванням забезпечив одноголосне прийняття в числі 88 колишніх депутатів Верховної Ради АР Крим, шостого скликання, повноваження якої були припинені, явно незаконного рішення - «Конституцію Республіки Крим» як суб`єкта іншої держави - рф, яка окупувала та незаконно анексувала територію АР Крим.

Вказаними умисними діями ОСОБА_7 порушив вимоги ст.ст.5, 19, 68, 72, 73 Конституції України, ст.ст.1, 3, 9, 10 Закону України «Про Верховну Раду АР Крим», оскільки як колишній депутат Верховної Ради АР Крим взяв участь у створенні та діяльності на території України нелегітимного представницького органу «Державна рада Республіки Крим», як його «депутат», що призвело до фактичної зміни території України, втрати адміністративно-територіальної одиниці України, посилення заходів тимчасової окупації АР Крим з метою недопущення контролю української влади на території АР Крим, а також забезпечило становлення та належне функціонування незаконно створених окупаційних правоохоронних органів рф, органів законодавчої, виконавчої, судової влади рф, надавши тим самим допомогу рф в проведенні підривної діяльності проти України на шкоду суверенітетові, територіальної цілісності та недоторканості, державній та економічній безпеці України.

На свідомий і добровільний характер дій ОСОБА_7 з надання ним допомоги рф в проведенні підривної діяльності на шкоду суверенітетові, територіальної цілісності та недоторканості, державній та економічній безпеці України, вказує характер та зміст таких дій, їх послідовність, тривалість у часі та динаміка розвитку.

Так, ОСОБА_7 , починаючи з 15 березня 2014 року, відмовляється визнати над собою як депутатом Верховної Ради АР Крим юрисдикцію Верховної Ради України, скласти свої повноваження у зв`язку з припиненням повноважень Верховної Ради АР Крим, не вчиняє жодних дій у зв`язку із своєю мовчазною згодою на факт автоматичного набуття громадянства іншої країни, продовжує участь у роботі органів влади, повноваження яких припинені та самопроголошених органів влади АР Крим, спрямованій на відторгнення АР Крим від України та приєднання до рф. Зміст його дій розкривається через зміст самих прийнятих за його участю рішень органів влади, повноваження яких припинені, та самопроголошених органів влади АР Крим.

Крім того, достатній рівень освіти, знань і життєвого досвіду ОСОБА_7 для усвідомлення ним фактів активної підривної діяльності рф проти України шляхом окупації та подальшої анексії території України в АР Крим доводиться об`єктивними даними про його рівень підготовки, як депутата вищого регіонального представницького органу на території АР Крим декількох скликань, який дозволяв йому здійснювати тривалий час представницькі функції, поєднуючи свою діяльність з активним нормотворенням.

Під час цих подій громадянин України ОСОБА_7 , будучи колишнім депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим (далі - АР Крим), шостого скликання, повноваження якої припинено Постановою Верховної Ради України від 15 березня 2014 року № 891-VIІ, та маючи достатній рівень освіти, знань і життєвого досвіду для усвідомлення фактів активної підривної діяльності рф проти України шляхом окупації та подальшої анексії території України в АР Крим, з власної ініціативи добровільно вирішив надати допомогу рф в проведенні такої діяльності на шкоду суверенітетові, територіальної цілісності та недоторканості, державній та економічній безпеці України, тобто вчинити державну зраду.

У контексті положень ст. 111 КК України підривною діяльністю є дії іноземних держав, іноземних організацій або їх представників, спрямовані на підрив основ національної безпеки України та завдання істотної шкоди суверенітетові, територіальній цілісності, недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України.

Вчинення будь-яких діянь, передбачених диспозицією ч. 1 ст. 111 КК України, заподіює шкоду національній безпеці України і розцінюється як підривна діяльність проти неї. Загрози національній безпеці це наявні та потенційно можливі явища і чинники, що створюють небезпеку життєво важливим національним інтересам України. Види підривної діяльності проти України можуть бути різноманітними, в тому числі вона може бути пов`язана зі спробою зміни території України (організація не передбачених Конституцією України референдумів тощо). Різний вигляд може мати і допомога у проведенні такої діяльності. Надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України полягає у сприянні їх можливим чи дійсним зусиллям заподіяти шкоду національній безпеці України.

За встановлених судом обставин, громадянин України, депутат Верховної Ради АР Крим ОСОБА_7 прийняв участь у голосуванні за прийняття очевидно неконституційних та незаконних рішень про проведення загальнокримського референдуму, створення нелегітимного державного утворення - Республіки Крим та входження невід`ємної частини території України - АР Крим та міста Севастополя до складу рф, тим самим надав допомогу рф та її представникам у проведенні підривної діяльності проти України.

Зважаючи на викладене, колегія суддів вважає неспроможними твердження захисника про те, що робота депутата Верховної Ради АР Крим ОСОБА_7 в сесійній залі здійснювалась під примусом.

Отже, дії ОСОБА_7 , який будучи громадянином України та колишнім депутатом Верховної Ради АР Крим, шостого скликання, перебуваючи у приміщенні Верховної Ради АР Крим за адресою: АР Крим, м. Сімферополь, вул. Карла Маркса, 18, у порушення вимог ст.ст.5, 19, 68, 72, 73 Конституції України, ст.ст.1, 3, 9, 10 Закону України «Про Верховну Раду АР Крим», забезпечив становлення та зміцнення окупаційної влади рф, а саме: - 17 березня 2014 року шляхом безпосередньої участі у незаконному засіданні Верховної Ради АР Крим, повноваження якої були припинені, чим умисно забезпечив кворум вказаного засідання, на якому були прийняті явно незаконні рішення - Постанову № 1745-6/14 «Про незалежність Криму» та Постанову 1748-6/14 «Про правонаступництво Республіки Крим»; 11 квітня 2014 року шляхом безпосередньої участі у позачерговому засіданні незаконно створеного органу «Державна рада Республіки Крим», чим забезпечив його функціонування, та своїм голосуванням забезпечив одноголосне прийняття явно незаконного рішення - «Конституцію Республіки Крим»; тим самим взяв участь у створенні та діяльності на території України нелегітимного представницького органу «Державна рада Республіки Крим» як його «депутат», що призвело до фактичної зміни території України, втрати адміністративно-територіальної одиниці України, посилення заходів тимчасової окупації АР Крим з метою недопущення контролю української влади на території АР Крим, а також забезпечило становлення та належне функціонування незаконно створених окупаційних правоохоронних органів рф, органів законодавчої, виконавчої, судової влади рф, надавши тим самим допомогу рф в проведенні підривної діяльності проти України на шкоду суверенітетові, територіальної цілісності та недоторканості, державній та економічній безпеці України, колегія суддів кваліфікує з урахуванням правил ч.2 ст.5 КК України за ч.1 ст.111 КК України /у редакції Закону № 1183-VII від 08 квітня 2014 року/ як державну зраду, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності України, державній, економічній безпеці України, а саме в наданні іноземній державі та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

У колегії суддів не виникає сумніву у тому, що ОСОБА_7 діяв з метою надання допомоги російській федерації в проведенні підривної діяльності проти України на шкоду, принаймні, суверенітетові, територіальної цілісності та недоторканості України, державній та економічній безпеці України.

Вказані дії ОСОБА_7 суд кваліфікує за ч.1 ст.111 КК України (в редакції до Закону № 1183-VII від 08 квітня 2014 року), оскільки він, будучи громадянином України, вчинив державну зраду, тобто умисне діяння на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості України: надання іноземній державі (російській федерації) та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

При призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_7 колегія суддів враховує характер та ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке відноситься до особливо тяжких злочинів, наслідки вчиненого, які в подальшому призвели до незаконної анексії іноземною державою Автономної Республіки Крим, як території України, особу обвинуваченого, який раніше не судимий. Обставин, що пом`якшують чи обтяжують покарання ОСОБА_7 судом не встановлено.

На підставі наведеного, колегія суддів вважає необхідним призначити ОСОБА_7 покарання у виді позбавленні волі в межах санкції ч.1 ст.111 КК України (в редакції до Закону № 1183-VII від 08 квітня 2014 року) з конфіскацією всього належного йому майна, оскільки саме таке покарання, на думку суду є необхідним та достатнім для його виправлення та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень.

Керуючись ст. 368-371, 373- 376, колегія суддів

У Х В А Л И Л А:

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.111 КК України (в редакції до Закону № 1183-VII від 08 квітня 2014 року) і призначити йому покарання на сток 12 (дванадцять) років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна.

Строк відбуття покарання обвинуваченому ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рахувати з моменту приведення вироку до виконання.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляції через Дніпровський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Обвинуваченому та прокурору копія вироку вручається негайно після його проголошення. Учаснику судового провадження, який не був присутнім в судовому засіданні, копія судового рішення надсилається не пізніше наступного дня після ухвалення.

Головуючий суддя ОСОБА_18

Суддя ОСОБА_19

Суддя ОСОБА_20

Джерело: ЄДРСР 111775976
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку