open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №295/6580/23

Категорія 67

2/295/1939/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.06.2023 року м. Житомир

Богунський районний суд міста Житомира у складі:

головуючого судді Полонця С.М.,

секретаря с/з Лукасевич А.Є.,

розглянув в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення допомоги на утримання дружини, на утриманні якої знаходиться дитина з тяжким психічним розладом до досягнення дитиною шестирічного віку, -

встановив:

Позивач звернулася в суд з позовом, в якому просить стягувати з відповідача допомогу на її утримання у розмірі 1/6 частки з усіх видів його заробітку (доходу), починаючи стягнення від дня пред`явлення позову до суду і до досягнення дитиною віку шести років, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_1 . При цьому посилається на те, що їх спільна з відповідачем дитина проживає разом з нею та має тяжкі психічні розлади, у зв`язку з чим отримує державну допомогу. Позивач не працює, знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку, а відповідач проходить військову службу, має змогу утримувати позивача, а також з нього стягуються аліменти на утримання дитини.

Ухвалою судді Богунського районного суду м. Житомира від 25.05.2023 року відкрито спрощене позовне провадження у справі без повідомлення сторін.

Від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому він просить відмовити у задоволенні позову у повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи, з урахуванням меж заявлених позовних вимог, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є батьками малолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який проживає разом з матір`ю, яка не працює та перебуває у декретній відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку.

Відповідач ОСОБА_2 у відзиві на позовну заяву зазначив, що він є командиром військової частини НОМЕР_1 , яка наразі виконує бойові завдання в Донецькій області із захисту Батьківщини.

Як визначено статтею 84 СК України, дружина має право на утримання від чоловіка під час вагітності. Дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка-батька дитини до досягнення дитиною трьох років. Якщо дитина має вади фізичного або психічного розвитку, дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка до досягнення дитиною шести років. Право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу. Аліменти, присуджені дружині під час вагітності, сплачуються після народження дитини без додаткового рішення суду. Право на утримання вагітна дружина, а також дружина, з якою проживає дитина, має і в разі розірвання шлюбу.

Відповідно до ч.1 ст.79 СК України, аліменти присуджуються за рішенням суду від дня подання позовної заяви. Аліменти присуджуються одному з подружжя у частці від заробітку (доходу) другого з подружжя і (або) у твердій грошовій сумі (ч.1 ст.80 СК України).

Судом встановлено, що малолітній син сторін ОСОБА_3 перебуває на диспансерному обліку з 01.03.2023 року у зв`язку із захворюванням (код за МКХ-10) F06.8 та потребує домашнього догляду відповідно до довідки №148/47 про потребу дитини (дитини-інваліда) у домашньому догляді від 11.04.2023 року.

Згідно виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого ОСОБА_3 перебував на стаціонарному лікуванні з 10.01.2023 року з діагнозом: порушення психологічного розвитку з розладом соціальної взаємодії та комунікації, стереотипними формами поведінки, опозиційно-протестними реакціями внаслідок органічного ураження ЦНС F06.8. Супутній діагноз: загальний недорозвиток мовлення І рівня. Алалія F80.1.

Відповідно до висновку ЛКК КНП «Обласний медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради №115 від 01.03.2023 року, у ОСОБА_3 встановлено діагноз: порушення психологічного розвитку з розладом соціальної взаємодії та комунікації, стереотипними формами поведінки, опозиційно-протестними реакціями внаслідок органічного ураження ЦНС. Загальний недорозвиток мовлення І рівня. Алалія. Помірний ступінь порушення життєдіяльності F06. Враховуючи наявність у дитини тяжких психічних розладів підлягає одержанню державної допомоги на дитину, яка не визнана інвалідом, згідно постанови КМУ №1161 від 27.12.2018 року, розділ 6.

01.03.2023 року КНП «Житомирський медичний спеціалізований центр» Житомирської обласної ради видано довідку про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне (орфанне) захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет І типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги стосовно дитини ОСОБА_3 строком дії до 01.03.2024 року для одержання державної допомоги особою, яка здійснює догляд за хворою дитиною.

Таким чином, судом встановлено, що малолітня дитина сторін - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , має вади психічного розладу, підтверджені належними та допустимими доказами і вказані обставини не спростовані відповідачем.

Разом з тим, встановлені під час розгляду справи обставини, наявні та досліджені докази жодним чином не дають суду підстав для повного задоволення заявлених позовних вимог. Позивачем, зважаючи на те, що саме на ній лежить обов`язок доведення можливостей відповідача надавати матеріальну допомогу (аліменти) дружині, з якою проживає дитина, яка має вади фізичного або психічного розвитку, до досягнення дитиною шести років, - не у повній мірі доведено ті обставини, на які вона посилається в позовній заяві про те, що вона потребує матеріальної допомоги саме у розмірі 1/6 частини доходу (заробітку) відповідача щомісячно, і, відповідно того, що у відповідача по справі наявна можливість надавати матеріальну допомогу (аліменти) на утримання дружини у заявленому нею розмірі.

З огляду на наведені вище обставини, що встановлені під час розгляду справи, враховуючи вік відповідача, проходження ним військової служби та працездатність, суд дійшов висновку про необхідність стягнення з відповідача на користь позивача на її утримання аліментів у розмірі 1/8 частини його доходу (заробітку), починаючи з дня подачі позовної заяви до суду та продовжувати до досягнення сином ОСОБА_3 , шести років, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_5 . В іншій частині слід відмовити.

На основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які посилається позивач, як на підставу своїх вимог, підтверджених доказами, дослідженими в судовому засіданні, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, а також достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, враховуючи позицію відповідача, суд дійшов висновку про можливість часткового задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 84, 180, 182, 183 СК України, ст.ст. 10, 12, 13, 81, 82, 141, 259, 263, 265, 279 ЦПК України, суд,-

вирішив:

Позов задовольнити частково.

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , аліменти на її утримання у розмірі 1/8 частини усіх видів заробітку (доходу) відповідача, щомісячно, починаючи з дня подання заяви до суду 24.05.2023 року і до досягнення дитиною шести років, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В решті вимог відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави судовий збір в розмірі 1073 грн. 60 коп.

Допустити негайне виконання рішення суду в межах суми платежу за один місяць.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивач: ОСОБА_1 ; місце проживання: АДРЕСА_1 ; РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 ; місце проживання: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_3 .

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 111773646
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку