open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"21" червня 2023 р. м. Київ Справа № 911/1844/23

Господарський суд Київської області у складі судді Антонової В.М., у справі

за позовом Приватного підприємства «ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ „ЕТАЛОН»

до VELES TRADING Sp.Z.o.o.

про стягнення 175 045,00 євро

ВСТАНОВИВ:

Приватне підприємство «Приватна фірма «ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ „ЕТАЛОН» (далі - позивач) подало до суду позов до VELES TRADING Sp.Z.o.o. (далі відповідач) про стягнення 175 045,00 євро.

Розглянувши матеріали за позовом на предмет вирішення питання про відкриття провадження у справі, суд встановив, що позовна заява не відповідає вимогам статей 162, 164 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява має містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Відповідно до частини 2 статті 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Однак згідно з актом відділу автоматизованого документообігу та обробки внутрівідомчої службової від 16.06.2023 від 07-13/123/2023 до матеріалів позовної заяви не долучено копію статуту VELES TRADING Sp.Z.o.o.,копію витягу про реєстрацію відповідача платником ПДВ, інформацію з Інформаційного національного судового реєстру Польщі щодо відповідача та інформація про кінцевих бенефінціарних власників відповідача, які зазначено в додатках до матеріалів позовної заяви.

При цьому, в якості письмових доказів до позовної заяви додано складені іноземними мовами документи: OMOWA SPOLKI OGRANICZONA ODPOWIDZIALNOSCIA, CENTRALNA INFORMACJA KRAJOWEGO REJESTRU SADOWEGO, STATEMENT OF OWNER OF THE COMPANY, VELES TRADING SPOLKA OGRANICZONA ODPOWIEDZIALNOSCIA, без супроводжуючого перекладу документів українською мовою.

Приписами частини 1 статті 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська мова.

Частинами 1-5 статті 91 ГПК України унормовано, що письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Згідно з частиною 1 статті 12 Закону України Про судоустрій та статус суддів судочинство і діловодство в судах України провадиться державною мовою. У відповідності до частини 1 статті 10 ГПК України господарське судочинство в судах здійснюється державною мовою. За положеннями статті 10 Конституції України державною мовою в Україні є українська мова.

Відповідно до частин 1, 2 Закону України Про засади державної мовної політики державною мовою України є українська мова. Українська мова як державна мова обов`язково застосовується на всій території України при здійсненні повноважень органами законодавчої, виконавчої та судової влади, у міжнародних договорах, у навчальному процесі в навчальних закладах в межах і порядку, що визначаються цим Законом.

За частиною 1 статті 14 названого Закону судочинство в Україні у цивільних, господарських, адміністративних і кримінальних справах здійснюється державною мовою, а в частині 3 цієї статті визначено, що сторони, які беруть участь у справі, подають до суду письмові процесуальні документи і докази, викладені державною мовою.

Відповідно до пункту 8 Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України,, діловодство в суді ведеться державною мовою, крім випадків, передбачених законодавством України. У діловодстві суду можуть використовуватися вхідні документи, викладені іноземною мовою, забезпечені перекладом відповідно до вимог чинного законодавства.

Отже, у разі, коли письмові докази подаються до суду іноземною мовою, додається їх засвідчений у встановленому порядку переклад українською мовою. Вірність перекладу документів юридичного характеру повинна бути нотаріально посвідчена в порядку статті 79 Закону України Про нотаріат.

Таким чином позивачем, обов`язок додати до позовної заяви докази належним чином не виконаний, оскільки документи складені іноземною мовою необхідно надавати разом з їх засвідченим у встановленому порядку перекладом українською мовою.

Враховуючи відсутність перекладу, господарський суд позбавлений можливості встановити назву та зміст зазначених документів.

В контексті вимог п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК України та частини 2 статті 164 ГПК України про обов`язок позивача додати до позовної заяви наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, такий обов`язок є належно виконаним тоді, коли складені іноземною мовою документи подаються разом з їх засвідченим у встановленому порядку перекладом українською мовою.

У відповідності до ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до частини 2 ст. 174 ГПК України, оскільки позовна заява не відповідає вимогам господарського процесуального законодавства, суддя вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху, надавши позивачу строк для усунення зазначених недоліків.

Керуючись ст. 162, ст. 164 , 174 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву ПП «ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ „ЕТАЛОН» залишити без руху.

2.Приватному підприємству «ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ „ЕТАЛОН» протягом 10 днів з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви.

3.Приватному підприємству «ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ „ЕТАЛОН», що в разі не усунення недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою на підставі ч. 4 ст. 174 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя В.М. Антонова

Джерело: ЄДРСР 111707505
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку