open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 760/11244/23

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 червня 2023 року м. Київ

Солом`янський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

розглянувши у спрощеному провадженні обвинувальний акт без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження по обвинуваченню:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця Вінницької області, Погребещанського району, с. Плисків, що зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимий

у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 358 Кримінального кодексу України, дані про який внесені до ЄРДР за № 12023105170000052 від 28.04.2023, -

ВСТАНОВИВ:

Приблизно на початку лютого 2021 року, гр. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знайшов на автобусній зупинці у м. Козятин, Вінницької області (точну назву зупинки ОСОБА_2 не пам`ятає) членський квиток № НОМЕР_1 «Національна спілка журналістів України» на ім`я - ОСОБА_3 . У членському квитку була відсутня, у призначеній для цього графі, фотокартка.

Наприкінці квітня 2023 року, під час перебування за адресою: м. Київ, пл. Вокзальна 1, на території залізничного комплексу «Київ-Пасажирський» у гр. ОСОБА_2 , виник злочинний умисел спрямований на підроблення офіційного документу. Реалізовуючи свій злочинний умисел, спрямований на підроблення членського квитка, з метою його подальшого використання - вирішив вклеїти свою власну фотокартку, у лівий крайній кут внутрішньої сторони членського квитка та домалював частину відтиску печатки - на свою фотокартку.

Після цього, ОСОБА_2 вклеїв власну фотокартку у членський квиток, та залишив його собі для використання його як документ, що посвідчує факт того, що ОСОБА_2 - журналіст, має особливі повноваження та правовий статус. У членському квитку замість персональних даних ОСОБА_2 були дані іншої особи: ОСОБА_3 .

Згідно відповіді від 05.05.2023 року за вихідним №65 від «Національної спілки журналістів України», громадянин ОСОБА_3 перебуває на обліку у Вінницькій обласній організації Національної спілки журналістів України, членський квиток № НОМЕР_1 .

Відповідно до пункту 3.4 Статуту Національної спілки журналістів України(далі - НСЖУ), для членів НСЖУ встановлюється єдиний членський квиток і значок, зразки яких затверджує секретаріат НСЖУ.

Національна спілка журналістів України (далі - НСЖУ) є юридичною особою, виступає учасником цивільно-правових відносин, має самостійний баланс, рахунки в банківських установах, власну символіку, печатку, штампи та бланки, затверджені Секретаріатом НСЖУ.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про державну підтримку медіа, гарантії професійної діяльності та соціальний захист журналіста»: журналіст - творчий працівник суб`єкта у сфері медіа, який професійно збирає, одержує, створює, редагує, поширює і забезпечує підготовку інформації для медіа. Статус журналіста підтверджується документом, виданим суб`єктом у сфері медіа, професійною чи творчою спілкою журналістів. Документ, що підтверджує статус журналіста, має містити найменування та вид медіа, його ідентифікатор у Реєстрі суб`єктів у сфері медіа або найменування професійної чи творчої спілки, фото, прізвище, ім`я та по батькові журналіста, номер документа, дату видачі і строк його дії, підпис особи, яка видала документ.

Членський квиток НСЖУ є офіційним документом, який підтверджує статус журналіста під час професійної діяльності та дозволяє ідентифікувати професійних журналістів. Форма членського квитка затверджується З`їздом НСЖУ або Пленумом Правління НСЖУ. Чинна форма членського квитку' затверджена позачерговим З`їздом Національної спілки журналістів України в 1992 році і з того часу залишається незмінною.

Згідно висновку експерта від 15.05.2023 № СЕ-19/111-23/24454, у наданий на дослідження членський квиток № НОМЕР_1 «Національна спілка журналістів України» членський квиток № НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_3 вносились зміни шляхом переклеювання фотокартки.

Таким чином, ОСОБА_2 підробив офіційний документ, який видається організацією, яка має право видавати такі документи з метою використання його підроблювачем, тобто вчинив кримінальне правопорушення (кримінальний проступок), передбачене ч. 1 ст. 358 КК України.

Дані обставини були встановлені органом дізнання та не оспорюються учасниками судового провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 381 Кримінального процесуального кодексу України, суд розглядає обвинувальний акт щодо вчинення кримінального проступку без проведення судового розгляду в судовому засіданні за відсутності учасників судового провадження, якщо обвинувачений не оспорює встановлені під час дізнання обставини і згоден з розглядом обвинувального акта.

Згідно поданої обвинуваченим заяви, він згоден із даними, встановленими дізнанням обставинами, а також погодився на розгляд обвинувального акта у спрощеному провадженні без проведення судового розгляду в судовому засіданні. Із обмеженням права на апеляційне оскарження був ознайомлений.

Показання обвинуваченого ніким з учасників судового розгляду не оспорюються.

У відповідності до ч. 3 ст. 349 КПК України, суд, враховуючи те, що проти цього не заперечують учасники судового провадження, визнає недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

При призначенні міри покарання обвинуваченому суд враховує ступінь тяжкості вчиненого правопорушення, особу винного, який раніше не судимий, на обліках у лікарів нарколога та психіатра не перебуває.

Обставиною, що пом`якшує покарання обвинуваченого, суд визнає щире каяття.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого, судом не встановлено.

Долю речових доказів суд вирішує відповідно до вимог ст. 100 Кримінального процесуального кодексу України. Судові витрати у кримінальному провадженні відсутні.

Таким чином, виходячи із зазначеного суд, -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 визнати винуватим у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 358 Кримінального кодексу України і призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 510,00 гривень.

Речовий доказ: підроблений членський квиток № НОМЕР_1 «Національна спілка журналістів України» членський квиток № НОМЕР_1 на ім`я ОСОБА_3 - залишити зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на його апеляційне оскарження.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Солом`янський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня отримання обвинуваченим його копії.

Обмеження права оскарження даного вироку визначені ст. 394 Кримінального процесуального кодексу України.

Копія вироку за результатами розгляду обвинувального акта щодо вчинення кримінального проступку не пізніше дня, наступного за днем його ухвалення, надсилається учасникам судового провадження.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 111589659
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку