open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" червня 2023 р. м. Ужгород Справа № 907/249/23

Господарський суд Закарпатської області у складі судді Пригуза П.Д., розглянувши справу у спрощеному позовному провадженні,

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Європейська теплоенергетична компанія "ЕКОТЕПЛО", код ЄДРПОУ - 39393543, 45004, Волинська область, Ковельський район, м. Ковель, вул. Драгоманова, буд. 5,

до відповідача: Фізичної особи-підприємця Титаренко Ольги Марківни, РНОКПП - НОМЕР_1 , АДРЕСА_1

про стягнення коштів

в с т а н о в и в:

ТОВ "Європейська теплоенергетична компанія "ЕКОТЕПЛО" звернулось до суду з позовною заявою до ФОП Титаренко Ольги Марківни з позовною вимогою стягнути на його користь 27 278,45 доларів США, з яких сума боргу, що складає 26 461,75 доларів США і 3% річних від суми боргу за весь час прострочення, що складає 816,70 доларів США.

Описова частина рішення.

Ухвалою суду від 04.04.2023 прийнято позовну заяву до розгляду і відкрито провадження у справі. Постановлено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи. Встановлено сторонам строки для подання заяв по суті справи.

Судом розглянуто справу без виклику учасників справи, підписано повний текст рішення.

І. Суть спору за позицією Позивача.

Позивач обґрунтовує свої позовні вимоги тим, що між фірмою "Retim Europe OU" (Естонія) та ФОП Титаренко О.М. був укладений контракт №20-09/RT/1 від 07.09.2020 року.

Відповідно до п. 1 контракту продавець зобов`язується виготовити і відправити на адресу підприємства покупця обумовлену контрактом продукцію за погодженими на кожне відправлення цінами, специфікації, термінам і якості.

Пунктом 6 передбачено загальну вартість контракту розмірі 321 000,00 доларів США.

Згідно п. 7.4. контракту, передоплата на постачання партії продукції здійснюється покупцем згідно рахунку продавця. Термін постачання продукції продавцем не повинен перевищувати 30 днів з моменту надходження передоплати.

Фірмою "Retim Europe Ou" на виконання умов п. 7.4. контракту, сплачено попередні оплати на користь відповідача на загальну суму 80 309,25 доларів США. Станом на 23.03.2023 відповідачем, в рахунок вищезазначених попередніх оплат, поставлено продукції на суму 53 847,50 доларів США, що підтверджується рахунками фактурами (інвойсами), пакувальними листами та вантажно митними деклараціями.

Таким чином, відповідачем залишилися не виконані зобов`язання за контрактом на суму попередньої оплати - 26 461,75 доларів США.

09.02.2023 між Фірмою "Retim Europe Ou" та ТОВ "ЕКОТЕПЛО" було укладено договір про відступлення права вимоги (цесії) №1, відповідно до умов якого Фірма "Retim Europe Ou" (первісний кредитор) відступає, а ТОВ "ЕКОТЕПЛО" (новий кредитор) повністю приймає на себе право вимоги, що належить первісному кредитору, і стає кредитором за вказаним вище контрактом.

Відповідно до п. 1.2. договору цесії, позивач повністю одержує право первісного кредитора вимагати від боржника належного виконання зобов`язань відповідно до умов основного договору або сплати суми 26 461,75 доларів США, а також додатково №% річних, інфляційних витрат та штрафних санкцій за прострочення виконання грошових зобов`язань.

13.02.2023 відповідача було повідомлено про заміну кредитора за контрактом.

01.03.2023 позивачем було направлено на адресу відповідача вимогу про погашення заборгованості за контрактом від 07.09.2020, яку відповідачем залишено без уваги і сума боргу не сплачена ним станом на дату подання позовної заяви.

На підставі вищевикладеного, позивач просить стягнути на його користь з відповідача суму боргу в розмірі 27 278,45 доларів США, з яких сума боргу складає 26 461,75 доларів США і 3% річних від суми боргу за весь час прострочення, що складає 816,70 доларів США.

ІІ. Позиція відповідача у справі.

Відповідно до даних Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридичною адресою відповідача значиться - 89600, Закарпатська область, місто Мукачево, вулиця Мондич Олени, будинок 8.

Згідно приписів ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб.

Суд враховує, що згідно норми ч. 1 ст. 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" визначено статус документів та відомостей, внесених до Єдиного державного реєстру. Так, якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

На вказану в Єдиному державному реєстрі адресу Відповідача судом була направлена ухвала від 04.04.2023 про відкриття провадження у справі з приписами до відповідача вчинити певні процесуальні дії для розгляду цієї справи. Дане поштове відправлення було вручено відповідачу особисто 12.04.2023, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення, яке міститься в матеріалах справи (а. с. 109 а).

Крім того, суд зазначає, що відповідач додатково інформувався про відкриття провадження у справі за його електронною адресою - titarenkofop@gmail.com, що підтверджується наявними у справі матеріалами.

Отже, оскільки вказана у позовній заяві та використана судом для повідомлення відповідача адреса є дійсною, то відповідач вважається належно повідомленим про відкриття провадження та про необхідність подачі заяв по суті справи.

Однак, станом на дату ухвалення судом рішення, заяв по суті справи від Відповідача не надійшло.

Згідно з ч. 1 ст. 251 ГПК України, відзив подається протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

При цьому, за правилами, визначеними нормою статті 165 ГПК України, у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову. Але, якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті.

Отже, з досліджених судом відносин суд виходить з того, що належно повідомлений про справу відповідач не заперечує проти дійсності обставин, що викладені у позовній заяві та підтверджені відповідними доказами.

Суд керується приписами статті 2 ГПК України, згідно яких завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням господарського судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі.

Отже, відповідач повідомлений про строк подання відзиву належним чином, не скористався своїм правом на подання відзиву на позовну заяву у встановлений судом строк, відтак суд, керуючись нормами-принципами та завданнями ГПК України, виходить з того, що здійснюючи правосуддя, господарський суд захищає права та інтереси фізичних і юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором, тому суд вирішує справу за наявними матеріалами.

У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного права чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Суд вирішує спір відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання господарського судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову тощо.

Також, згідно ч. 10 ст. 81 ГПК України, у разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами.

ІІІ. Мотивувальна частина.

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин.

Дослідивши матеріали справи та давши їм правову оцінку, судом встановлено таке:

3.1. 07.09.2020 між ФОП Титаренко Ольгою Марківною та Фірмою "Retim Europe OU" був укладений контракт №20-09/RT/1 про поставку (далі - контракт) (а. с. 9 - 12).

Пунктом 1 контракту передбачено, що ФОП Титаренко Ольгою Марківною як Продавець (відповідач) зобов`язується виготовити і відправити на адресу Фірми "Retim Europe OU" як покупця (правовий попередник позивача) визначену в такому контракті продукцію по погодженим на кожну відправку цінам, специфікації, по термінах і якості.

Назва продукція: заготівлі для виробництва підоннів із хвойних порід (п. 2 контракту).

Строк дії контракту - має юридичну сили з дати його підписання і до 31.12.2021 року (п. 3 контракту).

Умови поставки: FCA (склад Продавця) згідно Incoterms 2010 (п. 4 контракту).

Ціна із завантаженням на складі продавця та митним оформленням для вільного виїзду за межі України на умовах FCA, вказана в специфікації. Специфікація із зазначенням вартості погоджується сторонами на кожну відправку окремо (п. 5 контракту).

Відповідно до п. 6 контракту, загальна ціна контракту складає 321 000,00 доларів США.

Згідно п. 7.1. контракту, поставка продукції здійснюється продавцем окремими партіями на протязі 15 днів з дня отримання продавцем заявки покупця на поставку відповідної партії продукції.

Замовник має прийняти і оплатити вказану в контракті продукцію. Платіж здійснюється іноземною валютою - долар США по факту відгрузки на протязі 10 - 15 банківських днів або по передоплаті (п. 7.3. контракту).

Передоплата на поставку партії продукції здійснюється покупцем згідно рахунку продавця. Строк поставки продукції не може перевищувати 30 днів з моменту поступлення передоплати (п. 7.4. контракту).

Відповідно до п. 10.8. контакту, матеріальним правом, яке регулює відносини сторін по даному контракту, являється матеріальне право України.

Специфікацією до договору (а. с. 11) передбачено характеристики товару, які підлягають поставці відповідачем позивачу у межах вказаного вище контракту.

3.2. Фірмою "Retim Europe Ou" на виконання умов п. 7.4. контракту, сплачено попередні оплати на користь відповідача на загальну суму 80 309.25 доларів США, що підтверджується відповідними підтвердженнями транзакцій (а. с. 70 - 103).

Станом на 23.03.2023 відповідачем, в рахунок вищезазначених попередніх оплат, поставлено продукції на суму 53 847.50 доларів США, що підтверджується рахунками фактурами (інвойсами), пакувальними листами та вантажно митними деклараціями (а. с. 23 - 66).

Таким чином, відповідачем залишилися не виконані зобов`язання за контрактом на суму попередньої оплати - 26 461.75 доларів США.

3.3 Актом звірки взаєморозрахунків з дебіторами та кредиторами від 05.09.2022 (а. с. 13), який є підписаний та пропечатаний уповноваженими представниками обох сторін, підтверджується наявність заборгованості по непоставленому товару відповідача на користь позивача у розмірі 26 461.75 USD.

3.4. 09.02.2023 між Фірмою "Retim Europe Ou" та ТОВ "Європейська теплоенергетична компанія "ЕКОТЕПЛО" укладено договір відступлення права вимоги (цесії) №1 (а. с. 14 - 15).

Пунктом 1.1. такого договору передбачено, що за таким договором первісний кредитор відступає, а новий кредитор повністю приймає на себе право вимоги, що належить первісному кредиторові, і стає кредитором за контрактом №20-09/RT/1 від 07.09.2020, укладеного між первісним кредитором і ФОП Титаренко О.М.; РНОКПП - НОМЕР_1 .

За таким договором новий кредитор повністю одержує право (замість Первісного кредитора) вимагати від боржника належного виконання зобов`язань відповідно до умов вказаного вище договору або сплати суми 26 461,75 доларів США відповідно до законодавства України, а також додатково 3% річних, інфляційних витрат та штрафних санкцій, передбачених умовами договору та чинним законодавством України, за прострочення виконання грошових зобов`язань (п. 1.2. договору цесії).

Відповідно до п. 1.3. договору цесії, до нового кредитора переходить зазначене вище право вимоги первісного кредитора в обсязі та на умовах, що існували на момент укладення договору.

Сума відступленого права вимоги на момент підписання такого договору становить 26 461.75 доларів США (п. 4.1. договору цесії).

До Нового кредитора переходять усі права, які забезпечують виконання обов`язків до боржника (п. 4.3. договору цесії).

Актом прийому-передачі документів по договору цесії від 09.02.2023 (а. с. 16 - 17) підтверджується передача первісним кредитором на користь нового кредитора ряду документів, зокрема копі. контракту №20-09/RT/1 від 07.09.2020 та інших документів, які підтверджують здійснення передоплати на користь відповідача позивачем (первісним кредитором) та факт поставки товару частково.

09.02.2023 новим кредитором (позивачем) було направлено відповідачу повідомлення про відступлення права вимоги (а. с. 18 - 19), в якому вказувало, що для зарахування платежів за основним договором необхідно сплатити суму заборгованості у розмірі 26 461.75 доларів США на розрахунковий рахунок ТОВ "Європейська теплоенергетична компанія "ЕКОТЕПЛО".

28.02.2023 новий кредитор направив на адресу відповідача вимогу про погашення заборгованості за контрактом від 07.09.2020 (а. с. 20-21), в якій вимагав повернути 26 461,75 доларів США на поточний рахунок ТОВ "ЄТЕК "ЕКОТЕПЛО".

Відповідач не заперечив наявності вказаного обов`язку та суми зобов`язання.

3.5. Судом встановлено, що позивач здійснив розрахунок 3% річних від суми боргу за весь час прострочення, що складає 816,70 доларів США.

3.6. Розглянувши справу, повно та всебічно оцінивши докази, які подані сторонами, суд дійшов висновку про можливість задоволення позовних вимог частково.

3.7. Норми законодавства, які регулюють спірні правовідносини.

Цивільний кодекс України.

Стаття 11. Підстави виникнення цивільних прав та обов`язків.

1. Цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

2. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є:

1) договори та інші правочини;

Стаття 509. Поняття зобов`язання та підстави його виникнення.

1. Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Стаття 526. Загальні умови виконання зобов`язання.

1. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Стаття 530. Строк (термін) виконання зобов`язання.

1. Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 549. Поняття неустойки

1. Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

2. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

3. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Стаття 599. Припинення зобов`язання виконанням.

1. Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Стаття 611. Правові наслідки порушення зобов`язання

1. У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: сплата неустойки.

Стаття 626. Поняття та види договору.

1. Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Стаття 629. Обов`язковість договору.

1. Договір є обов`язковим до виконання сторонами.

Стаття 631. Строк договору.

1. Строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права і виконати свої обов`язки відповідно до договору.

2. Договір набирає чинності з моменту його укладення.

3. Сторони можуть встановити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення.

4. Закінчення строку договору не звільняє сторони від відповідальності за його порушення, яке мало місце під час дії договору.

Стаття 691. Ціна товару

1. Покупець зобов`язаний оплатити товар за ціною, встановленою у договорі купівлі-продажу, або, якщо вона не встановлена у договорі і не може бути визначена виходячи з його умов, - за ціною, що визначається відповідно до статті 632 цього Кодексу, а також вчинити за свій рахунок дії, які відповідно до договору, актів цивільного законодавства або вимог, що звичайно ставляться, необхідні для здійснення платежу.

Стаття 692. Оплата товару

1. Покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Стаття 712. Договір поставки

1. За договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Господарський кодекс України.

Стаття 174. Підстави виникнення господарських зобов`язань.

Однією з підстав виникнення господарського зобов`язання є господарський договір та інші угоди, передбачені законом, а також угоди не передбачені законом, але які йому не суперечать.

Стаття 193. Загальні умови виконання господарських зобов`язань.

1. Суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

2. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Стаття 216. Господарсько-правова відповідальність учасників господарських відносин

1. Учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Стаття 217. Господарські санкції як правовий засіб відповідальності у сфері господарювання

1. Господарськими санкціями визнаються заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки.

2. У сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штрафні санкції; оперативно-господарські санкції.

Стаття 222.Досудовий порядок реалізації господарсько-правової відповідальності

2. У разі необхідності відшкодування збитків або застосування інших санкцій суб`єкт господарювання чи інша юридична особа - учасник господарських відносин, чиї права або законні інтереси порушено, з метою безпосереднього врегулювання спору з порушником цих прав або інтересів має право звернутися до нього з письмовою претензією, якщо інше не встановлено законом.

Стаття 230. Штрафні санкції

1. Штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Стаття 232. Порядок застосування штрафних санкцій

6. Нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Стаття 382. Зовнішньоекономічні договори (контракти)

1. Суб`єкти зовнішньоекономічної діяльності мають право укладати будь-які зовнішньоекономічні договори (контракти), крім тих, укладення яких заборонено законодавством України.

2. Форма і порядок укладення зовнішньоекономічного договору (контракту), права та обов`язки його сторін регулюються Законом України "Про міжнародне приватне право" та іншими законами.

ЗУ "Про міжнародне приватне право"

Стаття 76. Підстави визначення підсудності справ судам України

1. Суди розглядають будь-які справи з іноземним елементом у таких випадках:

1) якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

3.8. Висновки суду та норми права, які підлягають застосуванню.

Відтак, судом встановлено, що 07.09.2020 між ФОП Титаренко Ольгою Марківною та Фірмою "Retim Europe Ou" був укладений контракт №20-09/RT/1 (далі - контракт) (а. с. 9 - 12). Пунктом 1 контракту передбачено, що продавець (відповідач) зобов`язується виготовити і відправити на адресу покупця (позивач) визначену в такому контракті продукцію по погодженим на кожну відправку цінам, специфікації, по термінах і якості.

Згідно п. 7.1. контракту, поставка продукції здійснюється продавцем окремими партіями на протязі 15 днів з дня отримання продавцем заявки покупця на поставку відповідної партії продукції.

Замовник має прийняти і оплатити вказану в контракті продукцію. Платіж здійснюється іноземною валютою - долар США по факту відвантаження протягом 10 - 15 банківських днів або по передоплаті (п. 7.3. контракту).

Передоплата на поставку партії продукції здійснюється покупцем згідно рахунку продавця. Строк поставки продукції не може перевищувати 30 днів з моменту поступлення передоплати (п. 7.4. контракту).

Відповідно до п. 10.8. контакту, матеріальним правом, яке регулює відносини сторін по даному контракту, являється матеріальне право України.

Фірмою "Retim Europe Ou" на виконання умов п. 7.4. контракту, сплачено попередні оплати на користь відповідача на загальну суму 80 309.25 доларів США, що підтверджується відповідними підтвердженнями транзакцій (а. с. 70 - 103).

Станом на 23.03.2023 відповідачем, в рахунок вищезазначених попередніх оплат, поставлено продукції на суму 53 847.50 доларів США, що підтверджується рахунками фактурами (інвойсами), пакувальними листами та вантажно митними деклараціями (а. с. 23 - 66).

Таким чином, відповідачем залишилися не виконані зобов`язання за контрактом на суму попередньої оплати - 26 461.75 доларів США.

Актом звірки взаєморозрахунків з дебіторами та кредиторами від 05.09.2022 (а. с. 13), який є підписаний та пропечатаний уповноваженими представниками обох сторін, підтверджується наявність заборгованості по непоставленому товару відповідача на користь позивача у розмірі 26 461,75 USD.

09.02.2023 між Фірмою "Retim Europe Ou" та ТОВ "Європейська теплоенергетична компанія "ЕКОТЕПЛО" укладено договір відступлення права вимоги (цесії) №1 (а. с. 14 - 15).

Пунктом 1.1. такого договору передбачено, що за таким договором первісний кредитор відступає, а новий кредитор повністю приймає на себе право вимоги, що належить первісному кредиторові, і стає кредитором за контрактом №20-09/RT/1 від 07.09.2020, укладеного між первісним кредитором і ФОП Титаренко О.М.; РНОКПП - НОМЕР_1 .

За таким договором новий кредитор повністю одержує право (замість Первісного кредитора) вимагати від боржника належного виконання зобов`язань відповідно до умов вказаного вище договору або сплати суми 26 461.75 доларів США відповідно до законодавства України, а також додатково 3% річних, інфляційних витрат та штрафних санкцій, передбачених умовами договору та чинним законодавством України, за прострочення виконання грошових зобов`язань (п. 1.2. договору цесії).

Відтак, суд зазначає, що належними і допустимими доказами підтверджується факт здійсненої передоплати позивачем на загальну суму 80 309.25 доларів США та поставка товару відповідачем на користь позивача на загальну суму 53 847.50 доларів США.

Суд зазначає, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 526 ЦКУ, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною 1 ст. 662 ЦКУ, продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу.

Згідно ч. 1 ст. 693 ЦКУ, якщо договором встановлений обов`язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до статті 530 ЦКУ.

Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати (частина 3 ст. 530 ЦКУ).

Відтак, суд задовольняє позовну вимогу позивача повністю щодо стягнення на його користь суми здійсненої попередньої оплати у розмірі 26 461.75 доларів США.

Суд також зазначає, що позивач здійснив розрахунок 3% річних від суми боргу за весь час прострочення у розмірі 816,70 доларів США.

Частиною 2 ст. 625 ЦКУ передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши арифметичний розрахунок 3% річних, суд зазначає, що не погоджується з розміром 3% річних, який вказаний позивачем для стягнення з відповідача. Так, суд зазначає, що позивачем вказано датою початку нарахування - 18.01.2021 року. Однак, матеріалами справи підтверджено, що останній платіж з передоплати був здійснений ним 25.03.2021, що підтверджується відповідною транзакцією (а. с. 97).

Передоплата на поставку партії продукції здійснюється покупцем згідно рахунку продавця. Строк поставки продукції не може перевищувати 30 днів з моменту поступлення передоплати (п. 7.4. контракту).

Відтак, прострочення відповідача розпочалось 25.04.2021 і саме ця дата є початком нарахування 3% річних. Крім того, суд вказує, що сума боргу, на яку нараховується 3% річних є сума передоплати, на яку не було поставлено товар у розмірі 26 461.75 доларів США, що еквівалентно 742 516,70 грн. за офіційним курсом НБУ, встановленим станом на 25.04.2021, тобто на дату початку прострочення поставки товару (28,06 грн. за 1 долар США). Дата закінчення нарахування 24.02.2022 вказана позивачем вірно.

Згідно проведеного розрахунку судом, розмір 3% річних від суми боргу складає 18 674.80 грн., що еквівалентно 638.45 доларів США за офіційним курсом НБУ, встановленим станом на 24.02.2022 (день завершення нарахування 3 % річних) (29.25 грн. за 1 долар США)

Відтак, суд стягує з відповідача 3% річних від суму боргу за весь час прострочення частково, а саме в розмірі 638.45 доларів США.

Суд наголошує, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 524 ЦКУ, зобов`язання має бути виражене у грошовій одиниці України - гривні. Сторони можуть визначити грошовий еквівалент зобов`язання в іноземній валюті.

Частиною 1 ст. 533 ЦКУ передбачено, що грошове зобов`язання має бути виконане у гривнях.

Якщо у зобов`язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом.

Відтак, стягненню підлягає з відповідача на користь позивача сума основного боргу в розмірі 26 461,75 доларів США, що еквівалентно 742 516,70 грн. за офіційним курсом НБУ, встановленим станом на 25.04.2021, тобто на дату початку прострочення поставки товару (28.06 грн. за 1 долар США) та 638,45 доларів США 3% річних від суми боргу, що в еквіваленті складає 18 674,80 грн. (курс НБУ - 29,25 грн. за 1 долар США станом на 24.02.2022 (дата припинення нарахування 3%).

Щодо обґрунтованості рішення.

Статтею 13 ГПК України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ст. 76-79 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Достовірними є докази, створені (отримані) за відсутності впливу, спрямованого на формування хибного уявлення про обставини справи, які мають значення для справи. Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

За приписами ч. 1 ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Стаття 74 ГПК України передбачає, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Європейський суд з прав людини у рішенні в справі "Серявін та інші проти України" вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях, зокрема, судів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожний аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною залежно від характеру рішення.

У цій справі суд вважає достатніми обґрунтування рішення про задоволення позовних вимог частково.

ІV. Розподіл судових витрат.

Згідно платіжної інструкції №104 від 22.03.2023 (а. с.6 - 7) позивачем при поданні позовної заяви сплачено судовий збір у розмірі 14 963.00 грн.

Таким чином, судові витрати слід покласти на відповідача повністю згідно п. 1 ч. 4 та п. 9 ст. 129 ГПК України.

Керуючись статтями 2, 13, 73, 74, 86, 129, 236, 238, 241 ГПК України, суд -

у х в а л и в:

1. Позовні вимоги задовольнити частково.

2. Стягнути з Фізичної особи-підприємця Титаренко Ольги Марківни, РНОКПП - НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Європейська теплоенергетична компанія "ЕКОТЕПЛО", код ЄДРПОУ - 39393543, 45004, Волинська область, Ковельський район, м. Ковель, вул. Драгоманова, буд. 5, кошти в розмірі 26 461.75 доларів США, що еквівалентно 742 516.70 грн. за офіційним курсом НБУ, встановленим станом на 25.04.2021, та 638.45 доларів США 3% річних від суми боргу, що в еквіваленті складає 18 674.80 грн. станом на 24.02.2022 року.

3. Стягнути з Фізичної особи-підприємця Титаренко Ольги Марківни, РНОКПП - НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Європейська теплоенергетична компанія "ЕКОТЕПЛО", код ЄДРПОУ - 39393543, 45004, Волинська область, Ковельський район, м. Ковель, вул. Драгоманова, буд. 5, сплачений судовий збір у розмірі 14 963.00 грн.

4. В задоволенні інших позовних вимог - відмовити.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Копію рішення направити сторонам.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене протягом двадцяти днів з дня складання повного тексту рішення у порядку, передбаченому ст. 257 ГПК України.

Суддя П.Д. Пригуза

Джерело: ЄДРСР 111583799
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку