open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Єдиний унікальний номер: 755/2349/23

Номер провадження 2/728/218/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 червня 2023 року Бахмацький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої судді Глушко О.І.

при секретарі Коваленко В.В.

за участю представника позивача - адвоката Чепурнова Ю.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Бахмач за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи Служба у справах дітей та сім`ї Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації, Служба у справах дітей Бахмацької міської ради, про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини,-

В С Т А Н О В И В:

Сторони перебувають в зареєстрованому шлюбі, починаючи з 18.01.2020 року. Від шлюбу мають неповнолітнію дитину: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

21.02.2022 року позивач ОСОБА_1 звернулася до Дніпровського районного суду м. Києва з даним позовом, вказуючи на те, що через непорозуміння в сім`ї, у жовтні 2022 року вони припинили подружні стосунки, не підтримують їх та не мають наміру відновлювати. Вважає, що подальше збереження сім`ї неможливе, тому просить розірвати шлюб. Крім того, зазначив, що з питання щодо утримання та виховання дитини спору між ними немає, оскільки сторони дійшли згоди про те, що дитина буде проживати саме з батьком - ОСОБА_1 , а відповідачка буде добровільно сплачувати кошти на її утримання. На даний час їх донька ОСОБА_4 проживає з відповідачкою за адресою АДРЕСА_1 , де проживає і позивач.

Просив розірвати шлюб між ним та ОСОБА_2 та визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із батьком.

Ухвалою судді Дніпровського районного суду м. Києва від 14.03.2023 року справу передано на розгляд до Бахмацького районного суду Чернігівської області за підсудністю, з урахуванням положень ч.1 ст. 27 ЦПК України, - за зареєстрованим місцем проживання відповідачки ( АДРЕСА_2 ).

Ухвалою судді Бахмацького районного суду відкрито провадження по справі з визначенням її розгляду за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 23.05.2023 року. З урахуванням положень ч. 3 ст. 53 ЦПК України, до участі у справі в якості третьої особи залучено Службу у справах дітей Бахмацької міської ради, якій запропоновано надати висновок щодо розв`язання спору. Також запропоновано позивачеві ОСОБА_1 надати в підготовче засідання довідку на підтвердження місця проживання дитини.

04.05.2023 року до суду надійшов відзив на позов відповідачки ОСОБА_2 , в якому вона визнає позовні вимоги в повному обсязі та просить розірвати шлюб між нею та ОСОБА_1 . Також зазначає, що між нею та позивачем досягнуто згоди з приводу місця проживання дитини разом з батьком і спору щодо утримання та виховання дитини немає. На даний час вона разом з дитиною переїхала на постійне місце проживання до Великобританії, тому просить після розірвання шлюбу визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 разом з батьком

Ухвалою Бахмацького районного суду від 23.05.2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 07.06.2023 року.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився.

Представник позивача - адвокат Чепурнов Ю.О. в судовому засіданні підтримав позовні вимоги і просив суд задовольнити їх в повному обсязі, оскільки шлюбні відносини між сторонами припинені. Зазначив, що у жовтні 2022 року ОСОБА_2 разом з дитиною ОСОБА_3 виїхала до Великобританії, де проживає до даного часу. Між сторонами досягнуто згоди щодо визначення місця проживання дитини разом з батьком ОСОБА_1 , який проживає в АДРЕСА_1 . Відповідачка сама не бажає повертатися в Україну і пропонує ОСОБА_1 приїхати до Великобританії з метою забрати дитину. Але для цього потрібно підтвердити рішенням суду місце проживання дитини саме з батьком.

Відповідачка ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася. Про час та місце розгляду справи була повідомлена своєчасно та належним чином, шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу, зазначену у відзиві.

Представник третьої особи - Служби у справах дітей та сім`ї Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації в судове засідання не з`явився. У наданих поясненнях просили розглядати справу за їх відсутності та ухвалити рішення в найкращих інтересх дитини. Також надали висновок щодо місця проживання дитини.

Представник третьої особи - Служба у справах дітей Бахмацької міської ради в судове засідання не з`явився. У наданих поясненнях просила розглядати справу за їх відсутності. Також зазначає, що батьки дітей не надали документів чи пояснень, які б підтверджували про наявність спору між ними про визначення місця проживання дитини. У зв`язку з відсутністю спору, готувати висновок про розв`язання спору вважають за недоцільне.

Вислухавши представника позивача, вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Як встановлено в судовому засіданні ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстрували шлюб 18.01.2020 року. Місце державної реєстрації: Печерський районний у м. Києві відділ реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), актовий запис № 44.

Від шлюбу мають спільну дитину - доньку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Починаючи з жовтня 2022 року сторони припинили сімейні відносини, спільного господарства не ведуть.

Відповідно до ч.1 ст. 100 СК України позов про розірвання шлюбу може бути пред`явлений одним із подружжя.

За приписами ст. 112 СК України суд з`ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, бере до уваги наявність малолітньої дитини, дитини з інвалідністю та інші обставини життя подружжя. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Враховуючи, що сторони припинили подружні відносини і відповідачка визнала позовні вимоги, шлюб між ними необхідно розірвати, оскільки їх сім`я розпалася, зберегти її неможливо, збереження сім`ї і подальше спільне проживання суперечить інтересам сторін.

Що стосується позовних вимог в частині визначення місця проживання дитини, суд зазначає наступне.

Батьками малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 згідно свідоцтва про її народження, є ОСОБА_1 та ОСОБА_2 (а.с. 6).

Згідно копії паспорта позивача ОСОБА_1 місцем його реєстрації з 17.11.2020 року дотепер зазначена адреса: АДРЕСА_3 (а.с. 9).

ОСОБА_2 зареєстрована за адресою АДРЕСА_2 , що підтверджується довідкою Бахмацької міської ради за № 03-07/858, виданою 09.03.2023 року (а.с. 269).

На виконання ухвали судді Бахмацького районного суду Чернігівської області від 18.04.2023 року позивачем ОСОБА_1 не надано довідки на підтвердження місця проживання дитини - ОСОБА_4 (а.с. 37).

Згідно акта від 20.02.2023 року у складі мешканців будинку за АДРЕСА_4 , у квартирі за АДРЕСА_5 за даною адресою проживають ОСОБА_1 та дружина ОСОБА_2 (а.с. 15).

Відповідно до ч.ч. 2, 4 ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я тощо, в якому вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками (усиновлювачами, опікуном) або організацією, яка виконує щодо неї функції опікуна.

За приписами ст. 141 СК України мати і батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 161 СК України якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення. Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

Згідно ч.ч. 4-6 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо місця проживання дитини обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою. Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи. Суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

Як вбачається з висновку органу опіки та піклування Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації (протокол засідання Комісії від 10.05.2023 року за № 7) орган опіки та піклування вважає за доцільне визначити місце проживання малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 разом з батьком ОСОБА_1 . У висновку також зазначено, що за адресою, де проживає родина: АДРЕСА_1 , у квартирі створено належні умови для проживання та розвитку дитини. ОСОБА_1 працює, має стабільний дохід, власне житло та підтвердив бажання, щоб малолітня донька проживала разом з ним. Мати дитини виїхала до Великобританії і не планує повертатися в Україну. У наданій заяві не заперечувала проти визначення місця проживання дитини разом з батьком ОСОБА_1 (а.с. 67).

На виконання ухвали суду від 18.04.2023 року, листом за № 01-22/381 від 17.05.2023 року Служба у справах дітей Бахмацької міської ради повідомила про неможливість надання висновку, оскільки батьки дитини не надали документів чи пояснень, які б підтверджували про наявність спору між ними про визначення місця проживання дитини. В зв`язку з відсутністю спору між батьками та не проживання дитини та батьків на території Бахмацької міської територіальної громади, для складання висновку про розв`язання спору між батьками щодо визначення місця проживання дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підстав немає (а.с. 49).

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про охорону дитинства» кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Батько і мати мають рівні права та обов`язки щодо своїх дітей. Предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини (ч. 3 ст. 11 Закону України «Про охорону дитинства»).

Згідно із ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства» на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Виховання дитини має спрямовуватися на розвиток її особистості, поваги до прав, свобод людини і громадянина, мови, національних історичних і культурних цінностей українського та інших народів, підготовку дитини до свідомого життя у суспільстві в дусі взаєморозуміння, миру, милосердя, забезпечення рівноправності всіх членів суспільства, злагоди та дружби між народами, етнічними, національними, релігійними групами.

У частині першій статті 3 Конвенції про права дитини визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

За приписами ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Декларацією прав дитини, прийнятою Генеральною Асамблею ООН 20 листопада 1959 року, у принципі 6 проголошено, що дитина для повного гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, коли це можливо, рости під опікою і відповідальністю своїх батьків і у всякому випадку в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості; малолітня дитина не повинна, крім тих випадків, коли є виняткові обставини, бути розлучена зі своєю матір`ю.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Відсутність предмета спору унеможливлює вирішення справи по суті незалежно від обґрунтованості позову, а відповідно і здійснення ефективного захисту порушених, невизнаних прав.

В судовому засіданні згідно досліджених матеріалів не встановлено, що відповідачка ОСОБА_2 : не виконує обов`язків по вихованню та утриманню доньки; не створює для неї умов, необхідних для всебічного її розвитку; не приділяє належної увагу її вихованню та не спроможна доглядати за нею.

На думку суду у даному випадку спір щодо місця проживання дитини між сторонами відсутній, що є підставою для закриття провадження у справі відповідно до положень п. 2 ч. 1 ст. 255 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 2, 5, 10-13, 18, 255 ч.1 п. 2, 247 ч. 2, 258 - 259, 263 - 265 ЦПК України, суд-

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи Служба у справах дітей та сім`ї Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації, Служба у справах дітей Бахмацької міської ради, про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини задовольнити частково.

Розірвати шлюб, зареєстрований 18 січня 2020 року Печерським районним у м. Києві відділом реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), актовий запис № 44 між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

В частині позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визначення місця проживання дитини закрити провадження у справі в зв`язку з відсутністю предмета спору.

Позивач: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідачка: ОСОБА_2 , зареєстрована АДРЕСА_2 , проживає: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Третя особа: Служба у справах дітей та сім`ї Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації, м. Київ, Хаківське шосе, 4А.

Третя особа: Служба у справах дітей Бахмацької міської ради, м. Бахмач Ніжинського району Чернігівської області вул. Соборності, 42, код ЄДРПОУ 04061702.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено тільки вступну і резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи без повідомлення учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та проставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

Повний текст рішення складено 16.06.2023 року.

Суддя О.І. Глушко

Джерело: ЄДРСР 111574731
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку