open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 947/12246/23

Провадження № 2/947/2261/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.06.2023 року

Київський районний суд м. Одеси в складі:

Головуючого - судді Куриленко О.М.,

за участю секретаря Солтановської Ю.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Акціонерний Банк «РАДАБАНК»» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ :

19 квітня 2023 року позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить: стягнути з громадянина України ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ІПН: НОМЕР_1 ; місцереєстрації: АДРЕСА_1 ) на користь АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АКЦІОНЕРНИЙ БАНК «РАДАБАНК» (ЄДРПОУ: 21322127, юридична адреса: 49000, м. Дніпро, вул. Володимира Мономаха, 5) прострочену заборгованість по ліміту овердрафту № 213320/ФКР519/7 від 05.10.2020 року, встановленого на платіжну карту у загальній сумі 40 046 (сорок тисяч сорок шість) гривень 06 копійок, що складається з: простроченої заборгованості по ліміту овердрафту - 19 980,05 грн., простроченої заборгованості по нарахованим процентам - 20 066,01 грн., а також витрати по сплаті судового збору в сумі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривень 00 копійок.

Свої вимоги мотивував тим, що 05.10.2020 року між АКЦІОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ «АКЦІОНЕРНИЙ БАНК «РАДАБАНК» ОСОБА_1 шляхом акцептування Банком пропозиції Клієнта, було укладено договір комплексного банківського обслуговування фізичних осіб по ліміту овердрафту № 213320/ФКР519/7, згідно умов якого Банк може надати Клієнту-резиденту - власнику Карткового рахунку кредитні кошти у формі Овердрафту, згідно належним чином заповненої та підписаної Клієнтом Заяві на оформлення послуг/Заяви на приєднання та згідно «УМОВ НАДАННЯ, ОБСЛУГОВУВАННЯ ОВЕРДРАФТІВ ТА УМОВ ВІДКРИТТЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ КРЕДИТНИХ КАРТОК ДЛЯ КЛІЄНТІВ АТ «АБ «РАДАБАНК».

Позивач зазначає, що у порушення умов Договору, Відповідач зобов`язання належним чином не виконав, станом на 29.03.2023 року за ним існує заборгованість, яку в добровільному порядку сплачувати не бажає.

З урахуванням викладеного, позивач звернувся до суду та просить стягнути суму заборгованості з відповідача.

Ухвалою судді від 02.05.2023 року провадження у справі було відкрито та призначено судове засідання в порядку спрощеного позовного провадження.

Особи, що беруть участь у справі, про час і місце судового розгляду сповіщені належним чином у порядку ст.ст. 128-130 ЦПК України.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, про час та місце його проведення сповіщений належним чином, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, не заперечував проти ухвалення заочного рішення.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про час та місце його проведення сповіщався належним чином, причини неявки суду не повідомив, заяв та клопотань про відкладення слухання справи від нього до суду не надходило.

Відповідно до частини 1 статті 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

При викладених обставинах суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності відповідача, який сповіщений про розгляд справи належним чином, від якого не надійшло повідомлення про причини неявки, ухваливши заочне рішення у справі, зі згодою представника позивача, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України, так як надані матеріали є повними і достатніми для розгляду справи у відсутності відповідача.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Судом встановлено, що 05.10.2020 року між АКЦІОНЕРНИМ ТОВАРИСТВОМ «АКЦІОНЕРНИЙ БАНК «РАДАБАНК» ОСОБА_1 шляхом акцептування Банком пропозиції Клієнта, було укладено договір комплексного банківського обслуговування фізичних осіб по ліміту овердрафту № 213320/ФКР519/7, згідно умов якого Банк може надати Клієнту-резиденту - власнику Карткового рахунку кредитні кошти у формі Овердрафту.

Відповідно до ст.207 ЦК України, правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документів, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторонами.

Згідно ч.2 ст.638 ЦК України, договір укладений шляхом пропозиції одщєї сторони укласти договір (оферти) і прийняття (акцепту) другою стороною.

Відповідно до 4.2 ст.642 Цивільного кодексу України, якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконали роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її баоїсання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом.

05.10.2020 р. Банк та Клієнт шляхом акцептування Банком пропозиції клієнта уклали Договір відповідно до умов Заяви.

Як вбачається з умов Договору, у відповідності до п. 2.4., в межах цього договору Банк пропонує надання послуг щодо надання овердрафта для клієнтів.

У порядку та на умовах цього Договору Банк зобов`язується надавати Клієнту одну, або декілька послуг, визначених цим Договором, та замовлених Клієнтом шляхом підписання Заяві на оформлення послуг/Заяв(и) на приєднання, за умови своєчасної та повної оплати вартості послуг Банку, а Клієнт зобов`язується користуватися послугами у відповідності до умов Договору, правил надання послуг, встановлених Банком, сплачувати Банку винагороду за послуги та виконувати інші зобов`язання, відповідно до цього Договору (п.3.1. Договору).

Відповідно до п.3.2. Договору, підписанням Заяви-згоди, Клієнт беззастережно та безумовно приєднується до умов цього Договору або його частини, яка регулює порядок надання замовленої Послуги та підтверджує своє ознайомлення з рекомендацями/заходами щодо кібербезпеки що розміщені на сайті Банку та у розділах цього Договору.

Договір вважається укладеним після отримання Банком від Клієнта письмової заповненої та підписаної Заяви-згоди/Заяви на приєднання (в електронній або паперовій формі), оплати послуг Банку згідно діючих тарифів, якщо така оплата встановлена Банком, та підписання заяви працівником банку, уповноваженим на це відповідно до посадових повноважень та довіреностей, і скріпленою печаткою Банку (п.3.3. Договору).

В п. 10.1. Договору зазначено, що Банк може надати Клієнту-резиденту - власнику Карткового рахунку кредитні кошти у формі Овердрафту, згідно належним чином заповненої та підписаної Клієнтом Заяві на оформлення послуг/Заяви на приєднання та згідно «УМОВ НАДАННЯ, ОБСЛУГОВУВАННЯ ОВЕРДРАФТІВ ТА УМОВ ВІДКРИТТЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ КРЕДИТНИХ КАРТОК ДЛЯ КЛІЄНТІВ АТ «АБ «РАДАБАНК» (Додаток № 7, 7.1 до Договору), які є невід`ємною частиною цього Договору, та відповідно до встановлених Банком правил. Надання Овердрафту іншим Клієнтам та на інших умовах обумовлюється окремими укладеними Договорами. Укладена Заява на оформлення послуги/Заява на приєднання та додаток №7 УМОВИ НАДАННЯ ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ ОВЕРДРАФТІВ ДЛЯ КЛІЄНТІВ АТ «АБ «РАДАБАНК» та сам ДКБОФО є кредитним договором у розумінні положень Цивільного кодексу України (договором про споживчий кредит у розумінні положень Закону України «Про споживче кредитування). У додатку № 7 зазначаються окремі істотні умови для кредитного договору як окремої складової частини кредитного договору (Заяви на оформлення послуги/Заяви на приєднання. Датою кредитного договору є дата встановлення Банком Ліміту овердрафту на відповідному картковому рахунку Клієнта.

Шляхом підписання Заяві на оформлення послуг/Заяви на Приєднання до цього Договору, Клієнт підтверджує, що Відповідно до вимог Закону України «Про споживче кредитування» АТ «АБ «РАДАБАНК» у письмовій формі повідомив його про найменування та місцезнаходження Банку та його структурного підрозділу, через який надається споживчий кредит, реквізити ліцензії Банку, кредитні умови, зокрема: тип кредиту, сума кредиту, мету оформлення та спосіб надання кредиту; види його забезпечення; тип процентної ставки; орієнтовну загальну вартість кредиту та загальні витрати за кредитом, реальну річну процентну ставку за кредитом, виходячи з обраних мною умов кредитування; порядок повернення кредиту та сплати процентів за користування споживчим кредитом; інформацію про наслідки прострочення виконання зобов`язань зі сплати платежів, у тому-»числі розмір штрафу, пені, процентну ставку за прострочену заборгованість, порядок та умови відмови від надання та одержання кредиту, порядок дострокового повернення кредиту та його умови; інформацію про порядок вимоги Банком повного повернення суми кредиту у будь-який час.

Умови кредитування за Овердрафтом, а саме: розміри лімітів Овердрафту, процентні ставки за користування кредитними коштами за Овердрафтом і комісії за користування лімітом Овердрафту, розрахунок загальної вартості Овердрафту та реальної річної процентної ставки за користування Овердрафтом визначені Умовами (п. 10.33. Договору).

У вищезазначеному паспорті споживчого кредиту зазначається, що Відповідач підтверджує отримання та ознайомлення з інформацією про умови кредитування та орієнтовну загальну вартість кредиту, надані виходячи із обраних мною умов кредитування.

Також в заяві на приєднання до «Договору комплексного банківського обслуговування фізичних осіб», Відповідач підтверджує що його у письмовій формі було повідомлено про яагяідуя прострочення виконання зобов`язань зі сплати платежів, у тому числі пені, процентну ставку за прострочену заборгованість.

Овердрафт на Картковому рахунку виникає у разі проведення видаткових операцій за Картковим рахунком з використанням випущених до нього Карток (або інших законодавчо встановлених платіжних інструментів) на суму, що перевищує залишок грошових коштів Клієнта на Картковому рахунку, але в межах ліміту Овердрафту, визначеного Заявою на приєднання. Право на зміну ліміту є безумовним правом банку. Право на зміну ліміту є безумовним правом Банку (п. 10.3. Договору).

Банк має право тимчасово призупинити надання Позичальникові Овердрафту (тобто припинити можливість для Позичальника здійснювати операції за поточним рахунком у сумі, що перевищує кредитовий залишок на цьому рахунку) у випадку порушено будь-які умови цього Договору, зокрема прострочено виконання будь-якого зобов`язання по сплаті комісій, процентів, основного боргу та інших платежів за Овердрафтом (п.10.7. Договору).

Тимчасове призупинення подальшого надання Овердрафту означає право Банку не надавати в подальшому кредитні кошти Клієнту, при цьому строк виконання будь-яких грошових зобов`язань Позичальника за Овердрафтом вважається таким, що настав в день встановлення нульового ліміту, а на суму заборгованості нараховується штрафні санкції, передбачені умовами цього Договору. Подальше повернення Позичальником заборгованості здійснюється в строки та на умовах, визначених цим Договором (п. 10.8. Договору).

Позичальник зобов`язується повернути Овердрафт та сплатити проценти за користування Овердрафтом та іншу заборгованість у порядку та на умовах, визначених Договором, Заяві на оформлення послуг/Заявою на приєднання та Умовами (п. 10.10. Договору).

Остаточний термін повернення Овердрафту визначається у порядку, визначеному п. 10.13. цього Договору (п.10.12. Договору).

Банк має право встановлювати нульовий ліміт Овердрафту з настанням остаточного терміну повернення та закрити ліміт Овердрафту взагалі при настанні будь-якої з перелічених нижче відкладальних обставин з наступним повідомленням про це Клієнта шляхом відправки SMS-повідомлення на номер мобільного телефону, що зазначений Клієнтом Заяві-згоді/Заяві на оформлення послуг/Заяв на приєднання або в іншій заяві, передбаченій цим Договором: несплата Клієнтом будь-якої суми, яка підлягає сплаті на користь Банку відповідно до цього Договору та/або невиконання або неналежне виконання Клієнтом будь-яких інших обов`язків за цим Договором, а також по будь-якому іншому договору, укладеному між Банком і Клієнтом (п.10.13. Договору).

Відповідно до п.10.4. Договору, сторони дійшли згоди, що при визначенні подальшого розміру ліміту Овердрафту Банк керується внутрішніми нормативними документами Банку та чинним законодавством України. Клієнту може бути встановлено лише один ліміт Овердрафту на умовах визначених Заявою на приєднання на розсуд Банку. Розмір ліміту Овердрафту, встановлений Банком, повідомляється Клієнту шляхом надсилання йому SMS - повідомлення на номер мобільного телефону, що зазначений Клієнтом у Заяві-згоді/Заяві на оформлення послуг/Заяв на приєднання або в іншій заяві, передбаченій цим Договором, та згідно якої Клієнту надається Овердрафт. У разі незгоди Клієнта із встановленим Банком розміром ліміту Овердрафту, Клієнт на протязі 21 (Двадцять одного) календарного дня повинен звернутися до Банку, із Заяві на оформлення послуг/Заявою на приєднання, згідно якої Клієнту надається Овердрафт, та подати письмову заяву про це. У випадку, якщо Клієнт протягом вказаного строку не заявив про свою незгоду з розміром встановленого ліміту Овердрафту та/або здійснив першу Платіжну операцію та скористався лімітом Овердрафту після отримання вказаного SMS-повідомлення Банку, згода Клієнта з умовами надання Овердрафту вважається підтвердженою. За умови дотримання Банку зазначеного порядку повідомлення Позичальника про зміну ліміту Овердрафту та відсутності заяви Позичальника про відмову від зміненая ліміту Овердрафту, зміна ліміту Овердрафту вважається узгодженою, не потребує підписання будь-яких додаткових заяв, доповнень, узгоджень та Позичальник несе всі ризики подальшого користування послугою.

Виписками по рахункам № 9129.2.7.00010740 та № НОМЕР_2 підтверджується рух коштів, які були надаті Позивачем Клієнту у формі овердрафту з лімітом у сумі 20 000,00 гривень на споживчі кредити з датою погашення ліміту овердрафту 04.10.2021 р. на платіжну картку міжнародних платіжних систем на наступних умовах, які зазначені в Умовах надання та обслуговування Овердрафту для Клієнтів (Додаток № 7.1. до ДКБО ФО).

Процентна ставка за користування кредитною лінією у формі овердрафту фіксована та встановлюється в розмірі: - 0,01 % річних за користування овердрафтом у межах пільгового нкріодута - 48%річних за користування овердрафтом за межами пільгового періоду та - 55 % річних на прострочену заборгованість. Пільговий період - до 55 днів (діє з моменту вивихнення заборгованості до 25 (включно) числа місяця, наступного за датою виникнення заборгованості, при умові її погашення в повному обсязі). У випадку, якщо Позичальник не погашає до 25 (включно) числа місяця, наступного за датою виникнення заборгованості суму заборгованості за Овердрафтом повністю, Банк здійснює пере-рахунок нарахованих процентів за весь період користування Овердрафтом починаючи з першого дня за ставкою 48% (сорок вісім процентів) річних. Після повного погашення всієї заборгованості та при наступному використанні Овердрафту відлік днів для визначення процентної ставки починається спочатку. Заборгованість за нарахованими на 1-е число місяця процентам погашається в перший операцій-ний день місяця за рахунок списання коштів з рахунку Клієнта зокрема за рахунок овердрафту. Остаточно погашення процентів провадиться за рахунок коштів Клієнта.

Отже, на виконання взятих на себе договірних зобов`язань щодо встановлення Відповідачу ліміту Овердрафту у сумі 20 000,00 грн. за поточний рахунок (на платіжну карту міжнародних платіжних систем Відповідача, яка надана йому у відповідності до Заяви) Повивач виконав у повному обсязі.

Сторони встановлюють, що погашення заборгованості за Овердрафтом провадиться у порядку, передбаченому у Договорі, та не потребує будь-яких додаткових узгоджень (п.10.16. Договору).

Згідно п.10.18 Договору, нарахування процентів за користування Овердрафтом здійснюється щоденно, у валюті Овердрафту, за кожен день користування Овердрафтом, на щоденний залишок заборгованості за Овердрафтом на кінець дня, за який нараховуються проценти, за ставкою, визначеною Умовами, згідно з методом факт/факт (метод «факт/факт» передбачає, що для розрахунку процентів використовується фактична кількість днів у місяці та році). При нарахуванні процентів враховується день надання Овердрафту і не враховується день повернення Овердрафту (п.10.19 Договору). Сплата процентів, нарахованих за користування Овердрафтом в попередньому календарному місяці, здійснюється Позичальником у валюті Овердрафту у день надходження коштів на рахунок, та в день погашення Овердрафту. Сплата комісії здійснюється у день виникнення або збільшення заборгованості за Овердрафтом. Сплата здійснюється шляхом списання (у порядку договірного списання) Банком суми з поточного рахунку, суми комісії, зокрема за рахунок надання Овердрафту та Від`ємного залишку (п.п. 10.20-10.21 Договору).

У разі якщо ні одна зі сторін за 10 днів до закінченйя терміну дії Овердрафту для клієнтів які обслуговуються в рамках зарплатних проектів Банку, не надала письмового повідомлення про відмову від послуги Овердрафту термін користування Овердрафтом подовжується на один календарний рік на умовах, що діють на дату подовження строку та з урахуванням умов викладених п.10.4 цього Договору. Кількість подовжень терміну користування Овердрафтом не обмежена. Подовження терміну користування Овердрафтом на пенсійних картках здійснюється тільки за письмовою Заявою клієнта (п. 10.24. Договору).

Сторони безвідклично підтверджують, що цей Договір Сторони уклали, у тому числі, на підставі принципу «свободи договору», визначеного ст.6 та ст. 627 Цивільного кодексу України. Сторони також безвідклично підтверджують, що положення цього Договору є розумними та справедливими (п. 19.1 Договору).

Згідно п. 19.2.,19.2.1. Договору, якщо інший порядок зміни окремих умов цього Договору не передбачений цим Договором, Сторони погодили застосування наступного порядку зміни умов цього Договору та його невід`ємних частин, назви програми/пакету, умов обслуговування продукту, зміни моделі тарифного плану з програми на пакет послуг та пакет послуг на програму: Банк повідомляє Клієнта про зміни за Картковими рахунками (тарифи та правила користування платіжними картками), овердрафтними продуктами, кредитними 123 продуктами не пізніше ніж за ЗО (тридцять) календарних днів до запропонованої дати внесення таких змін Банк шляхом надсилання Клієнту РШН-повідомлення засобами КВ24 та/або в інший спосіб, але із забезпеченням можливості встановити дату відправлення такого повідомлення, з розміщенням відповідного повідомлення на офіційному веб-сайті Банку за електронною адресою: www.radabank.com.ua. При цьому, в цих повідомленнях зазначається перелік змін, які вносяться та повідомлення можуть містити посилання на Сайт Банку для самостійного більш детального ознайомлення Клієнта з такими змінами. Клієнт несе всі ризики, пов`язані з неотриманням PUSH-повідомлення. в RВ24 на телефон Клієнта з вини операторів мобільного зв`язку, відсутності встановленого та активованого мобільного застосунку RВ24, зміни фінансового номеру телефона без повідомлення Банку, відсутності Інтернет зв`язку на мобільному пристрої, з технічних можливостей телефону Клієнта тощо. Ризики неотримання або несвоєчасного отримання інформації пов`язані з втратою або передачею телефонного номеру іншій особі несе Клієнт. Неотримання такого повідомлення Клієнтом через вищезазначені обставини не може свідчити про порушення його прав, а як наслідок, такий спосіб повідомлення про зміни є належним виконанням Банком обов`язку щодо додержання форми та порядку повідомлення Клієнта про зміни до Договору (включаючи всі Додатки). Відповідно до частини 3 статті 205 Цивільного кодексу України та Закону про платіжні послуги, пропозиція щодо змін умов Договору (зокрема всіх Додатків до Договору та Тарифів) вважається погодженою/прийнятою Клієнтом, якщо до дати, з якої вони застосовуватимуться, Клієнт не повідомить Банк про закриття рахунку/розірвання цього Договору, у спосіб, визначений п. 20.2. цього Договору. У разі зміни моделі обслуговування тарифного плану з прийняттям цих змін Клієнт приймає набір можливих послуг/сервісів Банку, що передбачені пакетом послуг/програмою.

Банк повідомляє Клієнта про зміни за іншими Послугами, що не зазначені в п. 19.2.1., зокрема Поточними рахунками, вкладами, тарифами RВ24 тощо, не пізніше, ніж за 3 (три) календарних дня до запропонованої дати внесення таких змін Банк шляхом розміщенням відповідного повідомлення на офіційному вебсайті Банку за електронною адресою: www.radabank.com.ua. Клієнт приймає на себе ризики та обов`язок самостійно відстежувати наявність/відсутність повідомлень Банку про зміну та/або доповнення умов Договору на офіційному веб-сайті Банку за електронною адресою: www.radabank.com.ua. Розміщення змін на Сайті Банку є належним виконанням Банком обов`язку щодо додержання форми та порядку повідомлення Клієнта про зміни до Договору (включаючи всі Додатки). Відповідно до частини З статті 205 Цивільного кодексу України, пропозиція щодо змін умов Договору (зокрема всіх Додатків до Договору та Тарифів) вважається погодженою/прийнятою Клієнтом, якщо до дати, з якої вони застосовуватимуться, Клієнт не повідомить Банк про закриття рахунку/розірвання цього Договору, у спосіб, визначений п. 20.2. цього Договору. У разі зміни моделі обслуговування тарифного плану з прийняттям цих змін Клієнт приймає набір можливих послуг/сервісів Банку, що передбачені пакетом послуг/програмою (п.19.2.2. Договору).

Вказаний в цьому пункті Договору порядок змін умов цього Договору застосовується у випадку, якщо інший порядок не встановлений будь-якими іншими умовами цього Договору (п. 19.2.3. Договору).

Цей договір вважається укладеним з моменту підписання Банком поданої Клієнтом відповідної Заяви-згоди та діє протягом невизначеного строку до моменту закриття всіх рахунків за ініціативою Банку або Клієнта, відкритих відповідно до цього Договору та виконання Сторонами своїх зобов`язань за цим Договором (п.20.1. Договору).

Спори та суперечки передаються на розгляд в порядку, передбаченому чинним законодавством України (п. 19.4. Договору).

П. 19.5. Договору передбачено, що укладенням цього Договору Сторони, зокрема керуючись принципом «Свободи договору», беззаперечно та безвідклично підтверджують те, що Клієнт зобов`язаний (а Банк має право вимагати виконання такого обов`язку) сплатити/компенсувати Банку у повному обсязі всі та будь-які підтверджені витрати Банку {незалежно від їх розміру), які Банк понесе підчас та/або у зв`язку з реалізацією своїх прав кредитора за цим Договором, зокрема, але не виключно: права на захист, права на задоволення вимог Банку за рахунок будь-якого майна Клієнта. Зазначене стосується всіх без винятку незаборонених законом шляхів захисту Банку своїх прав та законних інтересів, але не виключно, процесів: стягнення заборгованості в судовому порядку з Клієнта, примусовому виконання рішень.

Згідно до ч.І ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором (ст. 1048 ЦК України).

Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства (ст. 530 ЦК України).

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України (ст. 526 ЦК України).

Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 ЦК України).

Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом (ст. 612 ЦК України).

Клієнт дає згоду Банку на надсилання Банком інформації, що становить банківську таємницю, на номер телефону, електронну та/або поштову адресу, зазначені у відповідній Заяві-згоді. Банк не несе відповідальності за будь-які ризики, пов`язані з відправкою інформації та неотриманням інформації за вказаними в Заяві-згоді адресами (п.3.5. Договору).

У порушення умов Договору, Відповідач зобов`язання належним чином не виконав (дата виникнення прострочення заборгованості - 31.12.2020 р.).

Банк має право вимагати дострокового виконання зобов`язань Клієнта за Договором у цілому, або у визначеній Банком частці у разі невиконання Клієнтом та/або держателем додаткової картки своїх зобов`язань у випадках та порядку, передбаченому Договором (п.4.2.15. Договору).

У зв`язку з порушеннями зобов`язань за договором Відповідач, станом на 29.03.2023 року має заборгованість 40046,06 грн., яка складаєгься з наступного: 19980,05 грн. прострочена заборгованість по ліміту овердрафту; 20066,01 прострочена заборгованість по нарахованим процентам.

Відповідно до ч. 1 ст. 598 ЦК України, зобов`язання припиняється частково або у повному обсязі на підставах, встановлених договором або законом. В ст. 599 ЦК України зазначено, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Як встановлено в судовому засіданні та доведено зібраними по справі доказами, відповідач умови укладеного Договору не виконує, кредит та відсотки за користування кредитом не сплачує, а тому суд дійшов висновку, що позовні вимоги Банку підлягають задоволенню в повному обсязі й з відповідача на користь Банку підлягає стягненню заборгованість за Договором на загальну суму 40046,06 грн.

Відповідно до вимогст. 141 ЦПК Україниз відповідача на користь позивача підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору в сумі 2684,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.10,12,19,81,141,258-260,263-265,274-279 ЦПК України, ст.509,525,526,530,536,599,1048,1049,1050,1054 ЦК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Акціонерного товариства«Акціонерний Банк«РАДАБАНК»» до ОСОБА_1 простягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ІПН: НОМЕР_1 ; місцереєстрації: АДРЕСА_1 ) на користь АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АКЦІОНЕРНИЙ БАНК «РАДАБАНК» (ЄДРПОУ: 21322127, юридична адреса: 49000, м. Дніпро, вул. Володимира Мономаха, 5) прострочену заборгованість по ліміту овердрафту № 213320/ФКР519/7 від 05.10.2020 року, встановленого на платіжну карту у загальній сумі 40 046 (сорок тисяч сорок шість) гривень 06 копійок, що складається з: простроченої заборгованості по ліміту овердрафту - 19 980,05 грн., простроченої заборгованості по нарахованим процентам - 20 066,01 грн. а також витрати по сплаті судового збору в сумі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривень 00 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ІПН: НОМЕР_1 ; місцереєстрації: АДРЕСА_1 ) на користь АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АКЦІОНЕРНИЙ БАНК «РАДАБАНК» (ЄДРПОУ: 21322127, юридична адреса: 49000, м. Дніпро, вул. Володимира Мономаха, 5) витрати по сплаті судового збору в сумі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривень 00 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Куриленко О. М.

Джерело: ЄДРСР 111555075
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку