open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 466/5173/23

Провадження № 2-о/466/156/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 червня 2023 року м.Львів

Шевченківський районний суд м. Львова у складі:

головуючого судді Донченко Ю.В.

за участі секретаря с/з Сирватка Н.В.

справа №466/5173/23

розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні суду в м.Львові цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області, заінтересована особа Західне макрорегіональне управління АТ КБ «ПриватБанк», АТ КБ «ПриватБанк» про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю,-

в с т а н о в и в:

19 травня 2023 року Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області звернулось до Шевченківського районного суду м. Львова із заявою про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, яка перебуває у володінні АТ Комерційний банк "Приватбанк", а саме інформації щодо особи, яка неправомірно одержала неналежні їй кошти після смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 а саме: прізвище, ім`я, по батькові, серія та номер паспорта, адреса місця проживання/реєстрації одержувача коштів.

В обґрунтування заяви заявник зазначає, що на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду у Львівській області як одержувач пенсії за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» перебувала ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 49 Закону № 1058 смерть пенсіонера є безумовною підставою для припинення виплати пенсії.

ІНФОРМАЦІЯ_2 гр. ОСОБА_1 померла, про що 26.02.2022 в книзі державної реєстрації смертей зроблено актовий запис № 119 та внесено його до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Порядок виплати пенсії та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги через їх поточні рахунки у банках затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 №1596 «Про заходи щодо виконання статті 3 Указу Президента України від 04.07.1998 № 734.

Однак, як вбачається з виплатних відомостей у березні 2022 року АТ КБ ПриватБанк було виплачено невстановленій особі розмір пенсії померлої ОСОБА_1 , внаслідок чого державі в особі Пенсійного фонду України було заподіяно майнову шкоду на суму 2300,00 грн. З врахуванням викладеного, змушені звернутись до суду.

Ухвалою від 22.05.2023 прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, після усунення недоліків, вказаних в ухвалі про залишення заяви без руху від 22.05.2023 року.

Заявник та заінтересовані особи в судове засідання не з`явилися, хоча про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 2 ст. 349 ЦПК України, неявка в судове засідання без поважних причин заявника та (або) особи, щодо якої вимагається розкриття банківської таємниці, чи їх представників або представника банку не перешкоджає розгляду справи, якщо суд не визнав їхню участь обов`язковою.

У зв`язку з неявкою у судове засідання осіб, що беруть участь у справі, фіксування судового процесу не здійснювалось відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України.

За наведених обставин, суд, приходить до висновку про розгляд справи у відсутність учасників справи на підставі наявних в ній доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судовим розглядом встановлено, що на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Львівській області як одержувач пенсії за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» перебувала ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

ІНФОРМАЦІЯ_2 гр. ОСОБА_1 померла, про що 26.02.2022 в книзі державної реєстрації смертей зроблено актовий запис № 119 та внесено його до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Відповідно до п.3 ч. 1 ст. 49 ЗУ «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», смерть пенсіонера є безумовною підставою для припинення виплати пенсії.

Так, Порядок виплати пенсії та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги через їх поточні рахунки у банках затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 №1596 «Про заходи щодо виконання статті 3 Указу Президента України від 04.07.1998 № 734.

Відповідно до п. 13 Порядку № 1596 у разі надходження до уповноваженого банку відомостей про смерть одержувача пенсії уповноважений банк зобов`язаний припинити зарахування коштів на поточний рахунок з місяця, наступного за місяцем смерті одержувача і зробити відповідну помітку у примірнику списку на зарахування пенсії, що підлягає поверненню органу Пенсійного фонду.

Однак, як вбачається з виплатних відомостей, у березні 2022 року АТ КБ ПриватБанк було виплачено невстановленій особі розмір пенсії померлої ОСОБА_1 , внаслідок чого державі в особі Пенсійного фонду України було заподіяно майнову шкоду на суму 2300,00 грн.

Управлінням було направлено письмовий запит від 09.03.2023 року до АТ КБ "Приватбанк" з проханням надати інформацію щодо особи, яка неправомірно одержала неналежні їй кошти після смерті пенсіонера, чим заподіяла майнову шкоду державі в особі Пенсійного фонду України.

АТ КБ "Приватбанк" листом від 30.03.2023, 10.04.2023 року повідомив, що запитувана інформація становить банківську таємницю.

Станом на день звернення з заявою до суду Управлінню не відомо хто отримував пенсію ОСОБА_1 після її смерті. Зазначена інформація щодо особи, яка безпідставно отримувала пенсію померлого необхідна Управлінню для стягнення з цієї особи безпідставно одержаних державних коштів у судовому порядку.

Так, відповідно до ст.1076 ЦК України банк гарантує таємницю банківського рахунку, операцій за рахунком і відомостей про клієнта.

Справи про розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичних та фізичних осіб, розглядаються у порядку окремого провадження, що передбачено ст. 293 ЦПК України.

Згідно п. 4 Постанови Пленуму ВССУ від 30 вересня 2011 року № 10 надано роз`яснення, що заяви про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, щодо юридичної або фізичної особи подаються до суду у випадках, встановлених законом. У зв`язку із цим провадження у такій справі може бути відкрито лише за заявою суб`єктів, перелічених у Законі «Про банки і банківську діяльність», та інших фізичних, юридичних осіб, а також державних органів, їх посадових і службових осіб, якщо вони мають право на отримання такої інформації згідно зі спеціальними законами, що визначають статус та регламентують діяльність відповідних суб`єктів.

При цьому письмова вимога суду щодо надання інформації, яка містить банківську таємницю, має відповідати нормам ч. 2 ст. 62 Закону ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність», а саме: бути викладена на бланку державного органу встановленої форми; бути надана за підписом керівника державного органу (чи його заступника), скріпленого гербовою печаткою; містити передбачені цим Законом підстави для отримання цієї інформації; містити посилання на норми закону, відповідно до яких державний орган має право на отримання такої інформації.

Керуючись наведеними вище нормами та Правилами зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, затвердженими постановою правління Національного банку України від 14 липня 2006 року №267, обслуговуючий банк зобов`язаний виконати письмові вимоги суду загальної юрисдикції, а також ухвалені ними рішення (постанови) про розкриття інформації, яка містить банківську таємницю, у порядку, установленому законодавством України. (Постанова Правління Національного банку України від 14 липня 2006 року №267 «Про затвердження Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці» зареєстрована в Міністерстві юстиції України 03 серпня 2006 року за №935/12809 і набрала чинності з 14 серпня 2006 року).

Частиною 1 ст. 60 Закону «Про банки і банківську діяльність» визначено, що банківською таємницею є інформація що до діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, якою зокрема, є відомості про банківські рахунки клієнтів, операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди.

Порядок розкриття банківської таємниці визначено ст. 62 Закону «Про банки і банківську діяльність». Цією нормою визначено коло осіб, на вимогу яких розкривається банківська таємниця, підстави її розкриття та обсяг інформації, яка надається.

Виходячи зі змісту ч. 1 ст. 62 Закону, підставами для розкриття банками інформації, яка містить банківську таємницю, є: по-перше, письмовий запит або дозвіл власника інформації; по - друге, письмова вимога або рішення суду; по-третє, письмова вимога уповноважених державних органів, перелік яких визначено законом і є вичерпним.

З аналізу зазначеної правових норм вбачається, що на вимогу відповідних уповноважених державних органів банк вправі надати інформацію, яка містить банківську інформацію, у межах і обсягах, визначених цим та іншими законами, тобто банки надають обмежену законом інформацію.

Частиною 3 ст. 350 ЦПК України передбачено, що рішення суду щодо розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю, підлягає негайному виконанню. Оскарження такого рішення не зупиняє його виконання.

Таким чином, заявник просить суд зобов`язати ПАТ Комерційний банк «Приватбанк» розкрити банківську таємницю, у зв`язку з тим, що інформація щодо особи, яка неправомірно одержала кошти після смерті ОСОБА_1 , а саме: прізвище, ім`я, по батькові, серія та номер паспорта, адреса місця проживання/реєстрації одержувача коштів.

На підставі вищевикладеного, суд приходить до висновку про задоволення заяви Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області про розкриття банком інформації, яка містить банківську таємницю.

На підставі викладеного, керуючись ст. 62 Закону України "Про банки та банківську таємницю", ст. 1076 Цивільного кодексу України, ст. 247, 347-350 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

заяву задовольнити повністю.

Зобов`язати АТ Комерційний банк "Приватбанк" надати Головному управлінню Пенсійного фонду України у Львівській області інформації щодо особи, яка неправомірно одержала неналежні кошти після смерті ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , а саме: прізвище, ім`я, по батькові, серія та номер паспорта, адреса місця проживання/реєстрації одержувача коштів.

Рішення підлягає негайному виконанню, його оскарження не зупиняє виконання.

Заявник: Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області, код ЄДРПОУ 13814885, місцезнаходження: м. Львів, вул. Митрополита Андрея, 10.

Заінтересована особа: Західне макрорегіональне управління АТ КБ «ПриватБанк», що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Липинського, 13А.

Заінтересована особа: АТ Комерційний банк «Приватбанк», код ЄДРПОУ 14360570, юридична адреса: м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 30.

Особа, щодо якої банк розкриває банківську таємницю, або заявник мають право у п`ятиденний строк оскаржити ухвалене судом рішення до Львівського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Текст судового рішення складено 08.06.2023 року.

Суддя Ю. В. Донченко

Джерело: ЄДРСР 111464511
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку