open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 червня 2023 р.м. ОдесаСправа № 420/2632/23

Суддя першої інстанції: Бездрабко О.І.

Час та місце ухвалення судового рішення «--:--», м. Одеса

Повний текст судового рішення складений 09.03.2023р.

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Крусяна А.В.,

суддів Єщенка О.В., Яковлєва О.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 09 березня 2023 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області про визнання бездіяльність противоправною та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

08.02.2023р. ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області про визнати протиправною бездіяльність щодо врахування його додаткової вислуги років від часу призову на військову службу за призовом під час мобілізації до дня фактичного звільнення; зобов`язання врахувати його додаткову вислугу років від часу призову на військову службу за призовом під час мобілізації до дня фактичного звільнення в календарному обчисленні 04 роки 04 місяці 15 днів; зобов`язання з 01.02.2022р. перерахувати та виплатити йому пенсію за вислугу років у розмірі 68% грошового забезпечення, з урахуванням раніше виплачених сум.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що у період з 06.06.2014р. по 10.06.2015р., з 17.06.2015р. по 21.07.2016р., з 17.10.2016р. по 18.04.2017р. позивач був мобілізований на військову службу під час мобілізації на особливий період, а тому його пенсія має бути перерахована з розрахунку вислуги 26 років 04 місяці 15 днів військової служби, з урахуванням додаткової вислуги років - 4 роки 4 місяці 15 днів. Однак пенсійним органом протиправно відмовлено у вказаному перерахунку посилаючись на відсутність компетенції у розрахунку вислуги років та визначення розміру грошового забезпечення чи окремих його складових для обчислення пенсії.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 09.03.2023р. позов задоволений частково; визнано протиправною бездіяльність Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області щодо врахування додаткової вислуги років ОСОБА_1 від часу призову на військову службу за призовом під час мобілізації до дня фактичного звільнення; зобов`язано Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області врахувати додаткову вислугу років ОСОБА_1 від часу призову на військову службу за призовом під час мобілізації до дня фактичного звільнення в календарному обчисленні 04 роки 04 місяці 15 днів; зобов`язано Головне управління Пенсійного фонду України в Одеській області з 01.12.2021р. перерахувати та виплатити ОСОБА_1 пенсію за вислугу років у розмірі 68% грошового забезпечення, з урахуванням раніше виплачених сум; у задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з ухваленим у справі судовим рішенням, посилаючись на неповне з`ясування судом першої інстанції обставин справи та порушення норм матеріального, процесуального права, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить рішення суду скасувати та ухвалити нове про відмову у задоволенні позовних вимог.

Апелянт вважає, що у нього відсутні повноваження розрахунку вислуги років та визначення розміру грошового забезпечення військовослужбовців чи окремих його складових для обчислення пенсії, оскільки такий розрахунок здійснюється уповноваженим органом Збройних Сил України.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши матеріали справи та перевіривши доводи апеляційної скарги, законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що вона не підлягає задоволенню.

Судом першої інстанції встановлено, що з 31.12.2004р. позивач є військовим пенсіонером, яка перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Одеські області та отримує пенсію за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» у розмірі 56% грошового забезпечення.

Згідно розрахунку №86 вислуги років військовослужбовця на пенсію від 07.08.2018р. молодший сержант ОСОБА_1 протягом періодів з 06.06.2014р. по 10.06.2015р., з 17.06.2015р. по 21.07.2016р., з 17.10.2016р. по 18.04.2017р. проходив військову службу у Збройних Силах України. Вислуга становить 26 років 04 місяці 15 днів (кількість повних років вислуги на пенсію - 26р.). /а.с.10-11/

07.12.2022р. позивач звернувся до Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області із заявою про перерахунок пенсії з урахуванням додаткової вислуги років. /а.с.6-7/

Листом Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області від 22.12.2022р. №20760-18139/Г-02/8/1500/22 повідомлено позивачу, що пенсія за вислугу 22 років йому була призначена відповідно до ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» з 31.12.2004р. у розмірі 56 % відповідних сум грошового забезпечення. Відповідно до ст.10 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та Положення про головні управління Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 22.12.2014р. №28-2, органи Пенсійного фонду України здійснюють призначення (перерахунок) та виплату пенсій військовослужбовцям, розрахунок вислуги років та визначення розміру грошового забезпечення чи окремих його складових для обчислення пенсії не входить до їх компетенції, тому з питання обчислення вислуги років необхідно звертатися до уповноваженого органу, де позивач проходив службу. /а.с.8-9/

Не погоджуючись з бездіяльністю щодо врахування додаткової вислуги років від часу призову на військову службу за призовом під час мобілізації до дня фактичного звільнення, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Перевіривши матеріали справи, судова колегія дійшла до наступних висновків.

Умови, норми і порядок пенсійного забезпечення громадян України із числа осіб, які перебували, зокрема, на військовій службі, визначає Закон України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (надалі - Закон України №2262-ХІІ). Цим Законом держава гарантує гідне пенсійне забезпечення осіб, які мають право на пенсію, шляхом встановлення їм пенсій не нижче прожиткового мінімуму, визначеного законом, перерахунок призначених пенсій у зв`язку із збільшенням рівня грошового забезпечення, надання передбачених законодавством державних соціальних гарантій, вжиття на державному рівні заходів, спрямованих на їх соціальний захист.

Відповідно до ч.ч.3, 4 ст.2 Закону України №2262-ХІІ пенсіонерам із числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за цим Законом, у разі призову їх на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийняття за контрактом на військову службу чи службу цивільного захисту, в тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, служби цивільного захисту, до Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів та підрозділів цивільного захисту під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення виплата пенсій не припиняється. Після звільнення із служби таких осіб виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років від часу призову їх на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або повторного прийняття їх на службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, служби цивільного захисту до дня фактичного звільнення. Якщо новий розмір пенсії цих осіб буде меншим за розмір, який вони отримували до призову або повторного прийняття їх на службу, виплата їм пенсій здійснюється у розмірі, який вони отримували до призову або прийняття на службу в особливий період.

Зазначений у частині третій цієї статті порядок збереження, нарахування та виплати пенсій поширюється на пенсіонерів з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за цим Законом, прийнятих на службу на посади поліцейських до підрозділів поліції особливого призначення.

Згідно ч.ч.1, 2 ст.63 Закону України №2262-ХІІ перерахунок раніше призначених пенсій військовослужбовцям, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей у зв`язку із введенням в дію цього Закону провадиться за документами, що є у пенсійній справі, а також додатковими документами, поданими пенсіонерами на час перерахунку. Якщо пенсіонер згодом подасть додаткові документи, які дають право на подальше підвищення пенсії, то пенсія перераховується за нормами цього Закону. При цьому перерахунок провадиться за минулий час, але не більш як за 12 місяців з дня подання додаткових документів і не раніше, ніж з дня введення в дію цього Закону.

Перерахунок пенсій, призначених особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, та членам їх сімей, провадиться з першого числа місяця, що йде за місяцем, в якому настали обставини, що тягнуть за собою зміну розміру пенсії. Якщо при цьому пенсіонер набув права на підвищення пенсії, різницю в пенсії за минулий час може бути виплачено йому не більш як за 12 місяців (ч.2 ст.51 Закону України №2262-ХІІ).

Отже, пенсіонерам, яким призначена пенсія на підставі закону та які були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийняття на військову службу за контрактом до Збройних Сил України, мають право на перерахунок пенсійного забезпечення з урахуванням додаткової вислуги років від часу такого призову на військову службу до дня фактичного звільнення.

Так, згідно п. «а» ст.12 Закону України №2262-ХІІ (у редакції станом на дату призначення пенсії позивача 31.12.2004р.) особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, які мають вислугу 20 років і більше (п. «а» ст.12): за вислугу 20 років - 50 процентів, а звільненим у відставку за віком або за станом здоров`я - 55 процентів відповідних сум грошового забезпечення (ст.43); за кожний рік вислуги понад 20 років - 3 проценти відповідних сум грошового забезпечення.

Як вбачається з матеріалів справи, з 31.12.2004р. позивач є військовим пенсіонером, перебуває на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Одеські області та отримує пенсію за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» у розмірі 56% грошового забезпечення.

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.1992р. №393 « Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам, які мають право на пенсію відповідно до Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб, крім військовослужбовців строкової служби і членів їх сімей та прирівняних до них осіб» (в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин) (надалі - Порядок №393), визначено, що для призначення пенсій за вислугу років відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» особам з числа військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби) рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу, особам, зазначеним у пунктах «б»-»д», «ж» і «з» ст.1-2 такого Закону, до вислуги років зараховуються, зокрема військова служба в Збройних Силах, Державній прикордонній службі, Національній гвардії, Управлінні державної охорони, Цивільній обороні України, внутрішніх військах Міністерства внутрішніх справ та інших військових формуваннях, створених Верховною Радою України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки, Державній службі спеціального зв`язку та захисту інформації, Державній спеціальній службі транспорту.

Разом з тим, пунктом 3 Постанови №393 передбачено, що до вислуги років для призначення пенсій особам, зазначеним в абз.1 п.1 цієї постанови, зараховується на пільгових умовах один місяць служби за три місяці, зокрема, участь у бойових діях у воєнний час; час проходження служби, протягом якого особа брала участь в антитерористичній операції; період проходження служби у військовому резерві під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів; час проходження служби, протягом якого особа брала участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів; час проходження служби, протягом якого особа брала участь в антитерористичній операції.

Аналіз наведених вище норм права свідчить про те, що до вислуги років зараховуються військова служба в Збройних Силах, зокрема, на пільгових умовах один місяць служби за три місяці, зокрема, участь у бойових діях у воєнний час; час проходження служби, протягом якого особа брала участь в антитерористичній операції; період проходження служби у військовому резерві під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів; час проходження служби, протягом якого особа брала участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів; час проходження служби, протягом якого особа брала участь в антитерористичній операції.

Як вбачається з розрахунку №86 вислуги років військовослужбовця на пенсію від 07.08.2018р. молодший сержант ОСОБА_1 протягом періодів з 06.06.2014р. по 10.06.2015р., з 17.06.2015р. по 21.07.2016р., з 17.10.2016р. по 18.04.2017р. проходив військову службу у Збройних Силах України. Вислуга становить 26 років 04 місяці 15 днів (кількість повних років вислуги на пенсію - 26 р.). /а.с.10-11/

Водночас, на момент виходу позивача на пенсію з 31.12.2004р. його вислуга становила повних 22 роки.

Таким чином, з урахуванням пільгових та календарних умов обчислення вислуги років для призначення пенсії, додаткова вислуга років ОСОБА_1 за час проходження військової служби під час мобілізації у Збройних Силах України становить загалом 04 роки 4 роки 4 місяці 15 днів та відповідно до ч.ч.3, 4 ст.2 Закону України № 2262-ХІІ має бути врахована під час обчислення розміру пенсії.

Відповідно до п. «а» ч.1 ст.13 Закону України № 2262-ХІІ пенсії за вислугу років призначаються в таких розмірах: особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам, які мають право на пенсію за цим Законом, які мають вислугу 20 років і більше (пункт «а» статті 12): за вислугу 20 років - 50 процентів, а звільненим у відставку за віком або за станом здоров`я, особам, звільненим зі служби в поліції на підставі пунктів 2, 3 частини першої статті 77 Закону України «Про Національну поліцію», звільненим зі служби у Службі судової охорони за віком чи через хворобу - 55 процентів відповідних сум грошового забезпечення (стаття 43); за кожний рік вислуги понад 20 років - 3 проценти відповідних сум грошового забезпечення.

Враховуючи наявність у ОСОБА_2 вислуги років у 26 повних календарних років, розмір його пенсія повинна складати 68% грошового забезпечення (50% за 20 повних років плюс 3% за кожний повний рік вислуги років).

Питання щодо подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону № 2262-ХІІ, крім пенсій військовослужбовцям строкової служби та членам їх сімей, регулює також Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 30.01.2007р. №3-1 (надалі - Порядок № 3-1).

Відповідно до п.23 Порядку № 3-1 перерахунок раніше призначених пенсій проводиться органами, що призначають пенсії, в порядку, установленому ст.63 Закону України №2262-ХІІ. Пенсіонери подають органам, що призначають пенсії, додаткові документи, які дають право на підвищення пенсії.

Отже, перерахунок пенсії позивача має бути проведено на підставі його заяви та додаткових документів, про що зазначено у ст.63 Закону № 2262-ХІІ, при цьому перелік додаткових документів є законодавчо встановленим.

Таким чином, Головним управлінням Пенсійного фонду України в Одеській області протиправно не враховано додаткову вислугу років позивача від часу призову на військову службу за призовом під час мобілізації до дня фактичного звільнення в календарному обчисленні 04 роки 04 місяці 15 днів.

Посилання апелянта щодо відсутності повноважень розрахунку вислуги років та визначення розміру грошового забезпечення військовослужбовців чи окремих його складових для обчислення пенсії є безпідставними, оскільки такий розрахунок здійснений уповноваженим органом Збройних Сил України та поданий позивачем до Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області.

У свою чергу, відповідно до ч.2 ст.63 Закону України №2262-ХІІ якщо пенсіонер згодом подасть додаткові документи, які дають право на подальше підвищення пенсії, то пенсія перераховується за нормами цього Закону. При цьому перерахунок провадиться за минулий час, але не більш як за 12 місяців з дня подання додаткових документів і не раніше, ніж з дня введення в дію цього Закону.

Відповідно до ст.51 Закону України №2262-ХІІ при настанні обставин, які тягнуть за собою зміну розміру пенсій, призначених військовослужбовцям строкової служби та їх сім`ям, перерахунок цих пенсій провадиться відповідно до строків, встановлених ч.4 ст.45 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Частиною 4 ст.45 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» установлено, що перерахунок призначеної пенсії, крім випадків, передбачених ч.1 ст.35, ч.2 ст.38, ч.3 ст.42 і ч.5 ст.48 цього Закону, провадиться в такі строки: у разі виникнення права на підвищення пенсії - з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа.

Оскільки, заява про перерахунок пенсії подана позивачем 07.12.2022 р., то суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку щодо наявності правових підстав для здійснення позивачу перерахунку пенсії за вислугу у розмірі 68% грошового забезпечення з 01.12.2021р., з урахуванням раніше виплачених сум.

Колегія суддів вважає безпідставними посилання апелянта на проведення ОСОБА_1 у 2018р. перерахунку пенсії за вислугу в розмірі 70% сум грошового забезпечення, оскільки воно не підтверджене жодними належними та допустимими доказами.

Оскільки суд першої інстанції при вирішенні справи вірно застосував норми матеріального закону, рішення суду першої інстанції в порядку ст.316 КАС України підлягає залишенню без змін.

Керуючись ст.ст.311, 315, 316, 321, 322, 325, 329 КАС України, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області залишити без задоволення, а рішення Одеського окружного адміністративного суду від 09 березня 2023 року залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня отримання судового рішення.

Суддя-доповідач А.В. КрусянСудді О.В. Єщенко О.В. Яковлєв

Джерело: ЄДРСР 111441305
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку