open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 129/924/23

Провадження по справі № 2/129/504/2023

У Х В А Л А

про зупинення провадження у справі

"05" червня 2023 р. Гайсинський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді ДєдоваС.М.,

розглянувши у відсутність сторін та їх представників в порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні суду в місті Гайсині цивільну справу за позовом ТОВ «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором,-

Встановив:

У провадженні Гайсинського районного суду Вінницької області перебуває цивільна справа за позовом ТОВ «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

05.06.2023 р. відповідач ОСОБА_1 подав до суду клопотання про зупинення провадження у даній цивільній справі у зв`язку з тим, що він на даний час перебуває на військовій службі у складі Збройних Сил України, і не може з`являтися в судові засідання для розгляду справи, а тому просив зупинити провадження у цивільній справі на підставі ст.251 ЦПК України до припинення перебування його у складі Збройних Сил України, що переведені на воєнний стан. До клопотання як доказ додав довідку військової частини НОМЕР_1 №108/2131 від 11.04.2023 р., а призначене судове засідання на 05.06.2023 р. о 09:40 год. просив розглядати у його відсутність, клопотання задовільнити.

Суд дослідивши подане клопотання про зупинення провадження у справі, та долучені до нього докази, дійшов наступного висновку.

Указом Президента України №64/2022 року від24.02.2022 року на території України запроваджено воєнний стан, у зв`язку із військовою агресією російської федерації проти України.

Обов`язок суду зупинити провадження у справі регламентовано вимогамистатті 251 ЦПК України, зокрема, згідно із пунктом 2 частини 1 вимогамистатті 251 ЦПК України, у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Суд встановив, що відповідач у справі ОСОБА_1 станом на час судового розгляду справи перебуває на військовій службі у складі Збройних Сил України, що переведені на воєнний стан, і не може з`являтися в судові засідання для розгляду справи.

Сутність викладеного дає підстави суду стверджувати, що зупинення провадження у справі повинно сприяти принципу ефективності судового процесу, направленому на недопущення затягування розгляду справи.

Правові висновки щодо необхідності зазначення обґрунтування зупинення провадження у справі та необхідності дотримання розумних строків розгляду справи зазначені у Постанові Верховного Суду у справі №308/5006/16-ц від 27.02.2019 та у Постанові Верховного Суду у справі № 1522/27468/12 від 07.11.2018.

Відповідно до ч.1 ст.254 ЦПК України провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення.

За таких обставин, приймаючи до уваги, що відповідач станом начас судовогорозгляду справи перебуває на військовій службі у складі Збройних Сил України, що переведені на воєнний стан, і не може з`являтися в судові засідання для розгляду справи, суд відповідно до вимог ст.ст.251,253 ЦПК України, вважає доцільним зупинити провадження у даній справі до припинення перебування відповідача ОСОБА_1 на військові службі у складі Збройних Сил України, що переведені на воєнний стан.

При цьому, на виконання вимог ст.254 ЦПК України необхідно зобов`язати відповідача ОСОБА_1 повідомити Гайсинський районний суд Вінницької області про припинення перебування його, відповідача, на військові службі у складі Збройних Сил України, що переведені на воєнний стан - у 10-денний строк з дня настання вказаної обставини.

Керуючись ст.ст. 12, 19, 251,252, 253, 254, 260,261, 353ЦПК України, -

Постановив:

Провадження у цивільній справі за позовом ТОВ «Фінансова компанія «Європейська агенція з повернення боргів» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором,- зупинити до припинення перебування відповідача ОСОБА_1 на військові службі у складі Збройних Сил України, що переведені на воєнний стан.

Зобов`язати відповідача ОСОБА_1 повідомити Гайсинський районний суд Вінницької області про припинення перебування його на військові службі у складі Збройних Сил України, що переведені на воєнний стан - у 10-денний строк з дня настання вказаної обставини.

Ухвалу направити сторонам у справі.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення безпосередньо до Вінницького апеляційного суду.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 111305237
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку