open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

532/979/23

2-о/532/43/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 травня 2023 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області у складі головуючого судді Макарчука С.М., з участю секретаря судового засідання Демидюк О.Р., учасники справи: заявник орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кобеляцької міської ради; заінтересована особа - Ліщинівський психоневрологічний будинок-інтернат; розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кобеляки заяву органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кобеляцької міської ради про призначення опікуном,

Встановив:

17 травня 2023 року заявник звернувся до Кобеляцького районного суду Полтавської області із заявою про призначення адміністрації Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату, в особі директора, опікуном над недієздатним ОСОБА_1 .

У поданій заяві заявник посилається, на те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Целинне Хабаровського району Алтайського краю, який страждає на важке психічне захворювання, у зв`язку з чим не здатний усвідомлювати значення свої дій та керувати ними, був зареєстрований в списки мешканців на повне державне утримання до Ліщинівського психоневрологічного будинку інтернату з 07.06.2011 на постійне місце проживання, згідно з путівкою Управління соціального захисту населення Полтавської обласної державної адміністрації за № 105 від 12.05.2011 (наказ № 158 від 07.06.2011).

Згідно рішення Автозаводського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 29.06.2010, справа № 2-о-98/10, ОСОБА_1 визнаний недієздатним та над ним встановлено опіку. Опікуном призначено племінника ОСОБА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 помер.

Враховуючи, що недієздатний ОСОБА_1 перебуває на повному державному утриманні і проживає в Ліщинівському ПНБІ, а тому потребує постійного нагляду та стороннього догляду, в зв`язку з чим заявник прохає суд призначити опікуном над недієздатним адміністрацію закладу, в якому він проживає, в особі директора.

Ухвалою від 17 травня 2023 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі з призначенням судового засідання на 29 травня 2023 року (а.с.21).

Представник заявника, органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кобеляцької міської ради, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, однак виконуючий повноваження міського голови-секретар міської ради надав суду заяву про розгляд справи без участі представника міської ради. Заяву підтримав у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи, Ліщинівського ПНБІ, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився, однак надав суду заяву про розгляд справи у його відсутність, заяву прохав задовольнити.

Суд, дослідивши матеріали справи, в межах заявлених вимог та наданих доказів, приходить до переконання, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що рішенням Автозаводського районного суду м. Кременчука від 29.06.2010 року ОСОБА_1 визнано недієздатним та встановлено над ним опіку та призначено опікуном ОСОБА_2 (а.с.16).

З 07.06.2011 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зарахований в списки мешканців Ліщинівського психоневрологічного будинку - інтернату на повне державне утримання (а.с.8).

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_2 , що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію смерті № 39370969 від 21.04.2023 (а.с.18).

Відповідно до п. 4.2 Статуту Ліщинівського ПНБІ основним завданням будинку інтернату є забезпечення прав та інтересів підопічних, створення належних умов для проживання, соціально-побутового обслуговування, денної зайнятості та надання медичної допомоги, соціальних послуг у виді догляду, реабілітації та представництва інтересів, що не буде являтись в повній мірі можливим без встановлення опікунства над недієздатним ОСОБА_1 , так як позбавить адміністрацію закладу в особі директора певних права, необхідних для вирішення питань, що стосуватимуться мешканця установи ОСОБА_1 .

Рішенням виконавчого комітету Кобеляцької міської ради від 29.03.2023 року № 29 надано згоду на призначення опікуном над недієздатним ОСОБА_1 адміністрації Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора.

Відповідно до ч. 3 ст. 41 ЦК України, правочин від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун.

Згідно ст. 55 ЦК України, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Відповідно до ст. 58 ЦК України, опіка встановлюється на малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно ч. 1 ст. 63 ЦК України, опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу.

Статтею 66 ЦК України, якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклувальника над нею здійснює цей заклад.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Кобеляцькому районному суду Полтавської області направлено подання про необхідність призначення ОСОБА_1 опікуна адміністрації Ліщинівського ПНБІ в особі директора.

Враховуючи, що на цей час ОСОБА_1 через хворобу не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує постійного стороннього догляду та спостереження опіки, проживає в Ліщинівському психоневрологічному будинку-інтернаті, а для призначення лікування необхідна згода опікуна, доцільним є призначити опікуном адміністрацію вказаного закладу в особі директора.

Керуючись статтями 41, 55, 58, 60, 63, 66 ЦК України, ст. ст. 2, 4, 18, 293, 300 ЦПК України, суд,

Постановив:

Заяву органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Кобеляцької міської ради про призначення опікуна - задовольнити.

Призначити над недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 опікуном адміністрацію Ліщинівського психоневрологічного будинку-інтернату в особі директора.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження.

Ухвала суду може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її винесення.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 111164490
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку