open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 523/7038/23

Провадження №4-с/523/53/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"23" травня 2023 р.

Суворовський районний суд м. Одеси у складі :

головуючої судді Кузьміної О.І.,

за участю секретаря судового засідання Каранфілової Я.Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі матеріали за скаргою ОСОБА_1 на дії та рішення державного виконавця Першого Київського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) Домбровського Владислава Олександровича, стягувач ОСОБА_2 , -

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду зі скаргою, в якій просив визнати дії державного виконавця Першого Київського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Домбровського Владислава Олександровича щодо внесення змін до постанови в розрахунок про заборгованість протиправною, тому як її складено з явними ознаками перевищення своїх владних повноважень та скасувати постанову від 12.04.2023 року про внесення змін про наявність заборгованості державного виконавця Першого Київського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) Домбровського Владислава Олександровича, обґрунтовуючи її тим, що вона не відповідає дійсності ні в описовій частині, ні в резолютивній.

Після надходження справи, суддю визначено автоматизованою системою документообігу суду відповідно до ст.ст.14, 33 ЦПК України.

Ухвалою судді Суворовського районного суду м.Одеси від 24.04.2023 року прийнято до розгляду та відкрито провадження за вказаною скаргою та призначено судове засідання.

Заявник ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, надіслав заяву, в якій просив скаргу задовольнити в повному обсязі з підстав, зазначених у скарзі та справу розглянути без його участі.

Стягувач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи повідомлена належним чином, надіслала заяву, в якій просила розглянути справу без її участі та при винесенні рішення суду поклалася на розсуд суду. Крім того, просила витребувати з Головного управління пенсійного фонду України в Одеській області інформацію за відомостями загальнообов`язкового державного соціального страхування у формі довідок ОК-5 та ОК-7 щодо доходів ОСОБА_1 за період з 01.01.2012 року по 01.04.2023 року та зобов`язати Державного виконавця Першого Київського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) Домбровського Владислава Олександровича здійснити повторний розрахунок заборгованості зі сплати аліментів ОСОБА_1 на двох неповнолітніх дітей у розмірі 1/2 частки усіх видів заробітку (доходу) щомісячно з дня пред`явлення позову до повноліття старшої дитини на підставі отриманих відомостей. витребуваних з ГУ ДПС в Одеській області з Державного реєстру фізичних осіб за період з 2015 року 2022 роки, включаючи січень квітень 2023 року з урахуванням існуючої заборгованості та сплачених сум боржником ОСОБА_1 .

В судове засідання державний виконавець Київського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) Домбровський В.О. та представник Київського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, про причини неявки суд не повідомили, надали заяву в якій просили відмовити у задоволенні скарги ОСОБА_1 у зв`язку з відсутністю підстав, так як державним виконавцем вчинено виконавчі дії в межах чинного законодавства.

Відповідно до ч.2 ст.450 ЦПК України, неявка стягувача, боржника, державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, які належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду скарги, не перешкоджають її розгляду.

Відповідно до ч.2 ст.247ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши скаргу та матеріали додані до неї, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що на примусовому виконанні у Першому Київському відділі державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) знаходиться виконавче провадження ВП №36613505 по виконавчому листу №1527/688/12, виданому 06.02.2012 року Суворовським районним судом м.Одеси про стягнення ОСОБА_1 на користь ОСОБА_2 аліментів на утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , щомісячно по 1/2 частині від усіх видів заробітку але не менше ніж 30% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 17.01.2012 року та до досягнення старшою дочкою повноліття, а саме до ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно відомостей про рух виконавчого провадження ВП №36613505 вбачається, що з 17.02.2023 року вказане виконавче провадження передано для примусового виконання державному виконавцю Домбровському О.В., тип передачі «ручний» на підставі доручення в.о.начальника відділу Меликова Р. від 17.02.2023 року, з метою оптимізації роботи відділу, згідно якого ОСОБА_5 зобов`язано прийняти вказане виконавче провадження до виконання та винести відповідну постанову.

Державним виконавцем Першого Київського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) Домбровським В.О. ухвалено постанову про зміну від 12.04.2023 року згідно якої він виправив в розрахунку заборгованості від 01.03.2023 року арифметичну помилку, та встановив загальну суму заборгованості по сплаті аліментів станом 01.03.2023 року в розмірі 25073,69 грн. та визначив себе державним виконавцем, який провів розрахунок заборгованості по сплаті аліментів ОСОБА_1 .

Згідно ч.1 розділу 3 Тимчасового порядку автоматичного розподілу виконавчих документів між державними виконавцями і контролю строків виконання, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 05.08.2016 року за № 2432/5 «Про затвердження Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.08. 2016 року за № 1126/29256, автоматичний розподіл виконавчих документів в органі державної виконавчої служби здійснюється в день їх реєстрації на підставі інформації, внесеної до Системи відповідальною особоюоргану державної виконавчої служби.

Відповідно до ч.2 розділу 3 вказаного порядку, виконавчі документи розподіляються між державними виконавцями у довільному порядку із дотриманням черговості та з урахуванням встановленого коефіцієнта й кількості виконавчих проваджень, які перебувають на виконанні у державного виконавця, крім випадків, передбачених пунктами 6, 7 цього розділу.

Частиною 9 розділу 3 вказаного порядку, передбачено, що у разі якщо у відділі відкрито виконавче провадження про стягнення з боржника коштів, виконавчі документи щодо цього боржника розподіляються Системою на державного виконавця, у якого перебуває відкрите виконавче провадження.

Постанови державних виконавців, які відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" є виконавчими документами та за якими має бути відкрито виконавче провадження, розподіляються Системою на державних виконавців, за якими обліковуються виконавчі провадження, у яких винесено відповідні постанови.

Згідно ч.10 розділу 3 вказаного порядку, у разі прийняття рішення про утворення виконавчої групи керівник органу державної виконавчої служби вносить до Системи відомості про утворення виконавчої групи та її склад. Постанова про утворення виконавчої групи формується Системою автоматично.

Відповідно до ч.14 розділу 3 вказаного порядку, рішення про взаємозамінність державних виконавців приймає керівник органу державної виконавчої служби та вносить таку інформацію до Системи.

Відповідно до ч.15 розділу 3 вказаного порядку у разі внесення до Системи інформації про заплановану відсутність державного виконавця в останній робочий день такий державний виконавець передає незавершені виконавчі провадження іншому державному виконавцю відповідно до взаємозамінності, про що Системою формується акт.

Виконавчі провадження повертаються державному виконавцю, на виконанні якого вони перебували згідно з автоматичним розподілом, у день фактичного виходу його на роботу, про що Системою формується акт.

Частиною16 розділу 3 вказаного порядку, передбачено, шо у разі незапланованої відсутності державного виконавця керівник органу державної виконавчої служби або його заступник до 10.00 години першого дня його відсутності вносить до Системи інформацію про необхідність передачі виконавчих проваджень іншому державному виконавцю.

Державний виконавець за допомогою Системи приймає всі незавершені виконавчі провадження відсутнього державного виконавця відповідно до взаємозамінності, про що Системою формується акт.

У день виходу (до 10.00 години) на роботу державного виконавця керівник органу державної виконавчої служби або його заступник вносить до Системи відповідну інформацію. Виконавчі провадження, які передавалися іншому державному виконавцю, повертаються державному виконавцю, про що Система формує акт.

На період своєї відсутності державний виконавець не має права користуватися Системою.

У разі зупинення або припинення діяльності приватного виконавця його доступ до Системи припиняється адміністратором на підставі відповідного повідомлення Міністерства юстиції України.

Згідно ч.17 розділу 3 вказаного порядку, у разі внесення до Системи інформації про звільнення державного виконавця Система розподіляє незавершені виконавчі провадження, які перебували на виконанні у такого державного виконавця, на іншого державного виконавця відповідно до взаємозамінності.

У разі відновлення виконавчого провадження Система обліковує виконавчий документ за державним виконавцем, у якого таке провадження перебувало на виконанні. У разі звільнення державного виконавця Система обліковує виконавчий документ за державним виконавцем відповідно до взаємозамінності.

Згідно ч.18 розділу 3 вказаного порядку, передача виконавчих проваджень від одного державного виконавця до іншого у випадках, передбачених пунктами 15, 16 цього розділу, оформлюється дорученням керівника органу державної виконавчої служби.

Відповідно ч.19 розділу 3 вказаного порядку, знеструмлення електромереж та інші обставини, що впливають на безперебійність і функціонування Системи, фіксуються актами керівника органу державної виконавчої служби із зазначенням у них дати, часу настання та закінчення дії відповідних обставин.

Керівник органу державної виконавчої служби зобов`язаний скласти акт та довести його до відома керівника вищого рівня не пізніше наступного робочого дня з моменту настання відповідних обставин.

Частиною 20 розділу 3 вказаного порядку, передбачено, що автоматичний розподіл виконавчих документів між державними виконавцями здійснюється невідкладно після налагодження роботи Системи або наступного робочого дня після усунення обставин, зазначених у пункті 19 цього розділу.

Відповідно до ч.21 розділу 3 вказаного порядку, у разі настання обставин, зазначених у пункті 19 цього розділу, розподіл виконавчих документів, що видані за рішеннями, які підлягають негайному виконанню, та надійшли в період дії таких обставин, здійснюється керівником органу державної виконавчої служби або його заступником з дотриманням положень пункту 2 цього розділу.

Інформація щодо виконавчих документів, розподілених керівником органу державної виконавчої служби, вноситься до Системи не пізніше наступного робочого дня після усунення обставин, зазначених у пункті 19 цього розділу, із зазначенням державного виконавця, на якого розподілено виконавчий документ.

Відповідно до ч.1 ст.74 Закону України «Про виконавче провадження», рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання судового рішення можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до суду, який видав виконавчий документ, у порядку, передбаченому законом.

Згідно ч.3 ст.74 Закону України «Про виконавче провадження», начальник відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, або виконавець з власної ініціативи чи за заявою сторони виконавчого провадження може виправити допущені у процесуальних документах, винесених у виконавчому провадженні, граматичні чи арифметичні помилки, про що виноситься відповідна постанова.

Керівник вищого органу державної виконавчої служби у разі виявлення порушень вимог закону визначає їх своєю постановою та надає доручення начальнику відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, щодо проведення дій, передбачених абзацами другим і третім цієї частини.

За таких обставин, вимоги заявника підлягають задоволенню судом, оскільки судом встановлено, що державний виконавець Першого Київського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) Домбровський В.О. в порушення автоматичного розподілу отримав ВП№36613505 та ухвалив постанову про зміну від 12.04.2023 року, згідно якої він виправив в розрахунку заборгованості від 01.03.2023 року арифметичну помилку, та ухвалив встановити загальну суму заборгованості по сплаті аліментів станом 01.03.2023 року в розмірі 25073,69 грн. та визначив себе державним виконавцем, який провів розрахунок заборгованості по сплаті аліментів ОСОБА_1 чим порушив вимоги Тимчасового порядку автоматичного розподілу виконавчих документів між державними виконавцями і контролю строків виконання, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 05.08.2016 року за № 2432/5 «Про затвердження Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.08. 2016 року за № 1126/29256.

Клопотання стягувача ОСОБА_2 про витребування з ГУ ПФУ в Одеській області інформацію про доходи боржника ОСОБА_1 за певний період та зобов`язання Державного виконавця здійснити повторний розрахунок заборгованості по аліментам не підлягає задоволенню судом, оскільки не стосується предмету скарги.

Керуючись Тимчасовим порядком автоматичного розподілу виконавчих документів між державними виконавцями і контролю строків виконання, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 05.08.2016 року за № 2432/5 «Про затвердження Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.08. 2016 року за № 1126/29256, ст.ст.447-451 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу ОСОБА_1 на дії та рішення державного виконавця Першого Київського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) Домбровського Владислава Олександровича, стягувач ОСОБА_2 . - задовольнити.

Визнати протиправними дії державного виконавця Першого Київського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) Домбровського Владислава Олександровича щодо ухвалення постанови про зміну від 12.04.2023р. у виконавчому провадженні ВП №36613505.

Скасувати постанову державного виконавця Першого Київського відділу державної виконавчої служби у місті Одесі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) Домбровського Владислава Олександровича про зміну від 12.04.2023р. у виконавчому провадженні ВП №36613505.

Ухвала набирає законної сили негайно після її складення.

На ухвалу суду може бути подано апеляційну скаргу до Одеського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не були вручені у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Суддя О.І. Кузьміна

Повну ухвалу складено 26.05.2023 року

Джерело: ЄДРСР 111124889
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку