open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

22 травня 2023 року Справа № 280/645/23 м.ЗапоріжжяЗапорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Татаринова Д.В., розглянувши в порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області (69057, Запорізька область, м. Запоріжжя, просп. Соборний, буд.158-Б; код ЄДРПОУ 20490012) про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшов позов ОСОБА_1 (надалі позивач) , в якому позивач просить суд:

-визнати дії Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області щодо відмови у поновленні нарахування та виплати пенсії за віком ОСОБА_1 відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» неправомірними;

-зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області поновити ОСОБА_1 нарахування та виплату пенсії за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» з 20 травня 2022 року.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач посилається на те, що 22 травня 2022 року звернулась до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області із заявою про поновлення виплати пенсії за віком, яка була призначена позивачу в управлінні Пенсійного фонду Російської Федерації. Проте, листом Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області від 03 червня 2022 року у позивача повідомлено про вирішення питання щодо поновлення виплати пенсії виключно після надходження на адресу відповідача паперової пенсійної справи з документами про припинення виплати пенсії органами пенсійного забезпечення РФ. Вказує на те, що право на отримання пенсії гарантоване Конституцією України, а суми пенсії є її власністю. Вважає дії відповідача щодо поновлення виплати їй пенсії протиправною та просить задовольнити позовні вимоги.

Ухвалами судді від 30 січня 2023 року ОСОБА_1 звільнено від сплати судового збору, поновлено їй строк звернення до Запорізького окружного адміністративного суду із вказаним позовом, а також відкрито спрощене позовне провадження в адміністративній справі №280/645/23 та призначено розгляд справи без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання.

Відповідачем 13 лютого 2023 року до суду подано відзив на позовну заяву у якому останній заперечує проти задоволення позовних вимог з огляду на наступне. З 01 січня 2023 року Російська Федерація припинила участь в Угоді про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року. Задля узгодження порядку дій, який буде застосовуватись при призначені/поновлені раніше призначених пенсій громадянам, які працювали/проживали на території Російської Федерації листом Міністерства соціальної політики України від 12 січня 2023 року № 411/0/2-23/54 встановлено, що при призначені пенсії заробітну плату (дохід) для обчислення пенсії враховувати за періоди страхового стажу, набутого на території України, на умовах, визначених частиною першою статті 40 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування", при цьому до страхового стажу зараховуються періоди роботи (служби) на території РРФСР по 31 грудня 1991 року. При призначенні пенсії заробітну плату для обчислення пенсії враховувати за періоди страхового стажу, набутого на території України, на умовах, визначених частиною першою статті 40 Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування". Згідно Порядку 22-1 пункту 2.8, особи, які одержували пенсію від інших органів і звертаються до органів, що призначають пенсію, надають документ, що підтверджує розмір пенсії строки її виплати та дату зняття з обліку за попереднім місцем проживання. Позивач не перебуває на обліку в територіальних органах Пенсійного фонду України за місцем фактичного проживання, тому в даному випадку мова йде не про поновлення пенсійних виплат, раніше призначених в Україні, а про первинне призначення пенсії позивачу. Отже, оскільки позивач при зверненні до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області не подала документів які підтверджують право на призначення пенсійної виплати, документів про припинення виплати пенсії органами Пенсійного фонду Російської Федерації із обов`язковим зазначенням дати припинення виплати, то у відповідача були відсутні законі підстави на призначення пенсії за віком. З огляду на вказане, у задоволенні позову просить відмовити.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив наступне.

Позивач, ОСОБА_1 , є громадянкою України, що підтверджується копією паспорту громадянина України для виїзду за кордон НОМЕР_2 , строк дії якого закінчується 09 серпня 2027 року.

Згідно посвідки про постійне проживання у російській федерації від 08 жовтня 2012 року № 82 №0464129 ОСОБА_1 продовжено строк дії вказаної посвідки до 06 березня 2024 року.

Згідно пенсійного посвідчення управління Пенсійного фонду російської федерації № 05/14/221 від 22 січня 2015 року ОСОБА_1 18 грудня 2014 року призначено пенсію за віком у розмірі 9258,09 рублів.

20 травня 2022 року позивач звернулась до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області із заявою про переведення її пенсії із російської федерації до України.

Листом Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області від 03 червня 2022 року позивачу відмовлено у задоволенні вищезазначеної заяви у зв`язку із неможливістю направлення на територію російської федерації запиту про витребування пенсійної справи, з огляду на введення в Україні воєнного стану.

Позивач не погодившись з діями відповідача в частині поновлення виплати пенсії за віком звернулась з даним адміністративним позовом до суду.

Вирішуючи спір по суті, суд виходить з наступного.

Відповідно до статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтею 46 Конституції України встановлено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

За приписами пункту 6 частини першої статті 92 Конституції України основи соціального захисту, форми і види пенсійного забезпечення визначаються виключно законами України.

Принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг, врегульовано Законом України від 09 липня 2003 року №1058-IV «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон №1058-IV, в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин), іншими нормативно-правовими актами, а також міжнародними договорами (угодами).

Якщо міжнародним договором України, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші норми, ніж передбачені законодавством України про пенсійне забезпечення, то застосовуються норми міжнародного договору.

Міжнародними договорами (угодами), укладеними Україною з іншими країнами визначено умови пенсійного забезпечення за територіальним принципом, або за пропорційним принципом.

Станом на дату звернення позивача до відповідача із заявою питання щодо виплати призначення та виплати пенсії громадянам держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав, до яких входили Україна та Росія, регулювалось Угодою про гарантії прав таким громадянам в галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року (далі Угода).

11 червня 2022 року російська федерація вийшла зі згаданої угоди в односторонньому порядку.

22 листопада 2022 року постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2022 р. № 1328 постановлено вихід України з Угоди про гарантії прав громадян держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення.

Тобто, станом на дату звернення позивача до відповідача із заявою, а також станом на дату відмови у задоволенні вимог вказаної заяви Угода була обов`язковою для виконання органами пенсійного фонду на території України.

Статтею 1 Угоди, в редакції чинній станом на дату звернення позивача до відповідача із заявою передбачалось, що пенсійне забезпечення громадян держав-учасниць цієї Угоди та членів їх сімей здійснюється за законодавству держави, на території якої вони мешкають.

З огляду на той факт, що позивач є громадянкою України, а також огляду на те, що вона зареєстрована та мешкає на території України, відтак питання щодо пенсійного забезпечення мають вирішуватись за законодавством України.

У розумінні статті 1 Закону №1058-IV пенсія - щомісячна пенсійна виплата в солідарній системі загальнообов`язкового державного пенсійного страхування, яку отримує застрахована особа в разі досягнення нею передбаченого цим Законом пенсійного віку чи визнання її особою з інвалідністю, або отримують члени її сім`ї у випадках, визначених цим Законом.

Суд зазначає, що відповідно до частини 1 статті 49 Закону №1058-IV виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється:

1) якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості;

2) на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України;

3) у разі смерті пенсіонера;

4) у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд;

5) в інших випадках, передбачених законом.

За частиною 2 статті 49 Закону №1058-IV поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з`ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати. Виплата пенсії поновлюється в порядку, передбаченому частиною третьою статті 35 та статтею 46 цього Закону.

Згідно частиною 3 Закону №1058-IV у разі виявлення недостовірних даних у документах та відомостях, на підставі яких було встановлено та/або здійснюється виплата пенсії, рішенням територіального органу Пенсійного фонду України розмір та підстави для виплати пенсії переглядаються відповідно до цього Закону без урахування таких даних.

Пунктом 1.1 розділу ІІ Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року №22-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2005 року за № 1566/11846 (далі Порядок №22-1, в редакції, яка була чинна на момент виникнення спірних правовідносин), передбачено, що заява про призначення, перерахунок пенсії, поновлення, переведення з одного виду пенсії на інший (Заява про призначення/перерахунок пенсії додаток 1); заява про припинення перерахування пенсії на поточний рахунок пенсіонера в банку та отримання пенсії за місцем фактичного проживання, продовження виплати пенсії за довіреністю, виплату частини пенсії на непрацездатних членів сім`ї особи, яка перебуває на повному державному утриманні, виплату пенсії за шість місяців наперед у зв`язку з виїздом на постійне місце проживання за кордон, переведення виплати пенсії за новим місцем проживання (Заява про виплату пенсії - додаток 2); заява про працевлаштування (звільнення), початок (припинення) діяльності, пов`язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування (додаток 3); заява про виплату недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю пенсіонера (додаток 4) подається заявником до територіального органу Пенсійного фонду України (далі - орган, що призначає пенсію) через структурний підрозділ, який здійснює прийом та обслуговування осіб (далі - сервісний центр).

Заява про призначення, перерахунок пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший, припинення перерахування пенсії на поточний рахунок пенсіонера в банку та отримання пенсії за місцем фактичного проживання, виплату частини пенсії на непрацездатних членів сім`ї особи, яка перебуває на повному державному утриманні, переведення виплати пенсії за новим місцем проживання, працевлаштування (звільнення), початок (припинення) діяльності, пов`язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, виплату недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю пенсіонера може подаватись заявником разом зі сканованими копіями документів, які відповідають оригіналам документів та придатні для сприйняття їх змісту (мають містити чітке зображення повного складу тексту документа та його реквізитів), через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (далі - вебпортал) з використанням кваліфікованого електронного підпису або електронної системи BankID відповідно до Положення про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30 липня 2015 року № 13-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 серпня 2015 року за № 991/27436.

Згідно абзацом 4 пункту 1.9 Порядку 22-1 днем звернення за перерахунком пенсії, переведенням з одного виду пенсії на інший, поновленням виплати пенсії, припиненням перерахування пенсії на поточний рахунок пенсіонера в банку та отриманням пенсії за місцем фактичного проживання, продовженням виплати пенсії за довіреністю, виплатою частини пенсії на непрацездатних членів сім`ї особи, яка перебуває на повному державному утриманні, виплатою пенсії за шість місяців наперед у зв`язку з виїздом на постійне місце проживання за кордон, переведенням виплати пенсії за новим місцем проживання, у зв`язку із працевлаштуванням (звільненням), початком (припиненням) діяльності, пов`язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, виплатою недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю пенсіонера вважається день прийняття органом, що призначає пенсію, заяви з усіма необхідними документами (у разі подання заяви через вебпортал - дата реєстрації заяви зі сканованими копіями документів, які відповідають оригіналам документів та придатні для сприйняття їх змісту (мають містити чітке зображення повного складу тексту документа та його реквізитів).

Відповідно до пункту 2.8 Порядку 22-1 поновлення виплати пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший здійснюються за документами, що є в пенсійній справі та відповідають вимогам законодавства, що діяло на дату призначення пенсії.

Особа, яка звертається за пенсією (незалежно від виду пенсії), повинна пред`явити паспорт (або інший документ, що засвідчує цю особу, місце її проживання (реєстрації) та вік) (п. 2.9 Порядку 22-1).

Згідно пунктом 2.23 Порядку №22-1 при поданні особою заяви в паперовій формі документи можуть бути подані як в оригіналах, так і копіях, посвідчених нотаріально або адміністрацією підприємства, установи, організації, що подає документи заявника для призначення пенсії, чи органом, що призначає пенсію.

Документи про стаж, вік та заробітну плату подаються тільки в оригіналах.

До заяви, поданої в електронній формі через вебпортал, додаються скановані копії оригіналів документів. На створені електронні копії заявник накладає кваліфікований електронний підпис. У випадку звернення за призначенням пенсії через вебпортал з використанням електронної системи BankID для виплати пенсії заявник або представник заявника, який діє на підставі довіреності, посвідченої нотаріально, законний представник пред`являє до органу, що призначає пенсію, оригінали сканованих копій документів, що підтверджують право на пенсію.

Відповідно до пункту 4.1. Порядку № 22-1 заяви, що подаються особами відповідно до цього Порядку, реєструються в електронному журналі звернень органу, що призначає пенсію.

Заяви про перерахунок пенсії, поновлення виплати раніше призначеної пенсії, переведення з одного виду пенсії на інший, припинення перерахування пенсії на поточний рахунок пенсіонера в банку та отримання пенсії за місцем фактичного проживання, продовження виплати пенсії за довіреністю, виплату частини пенсії на непрацездатних членів сім`ї особи, яка перебуває на повному державному утриманні, виплату пенсії за шість місяців наперед у зв`язку з виїздом на постійне місце проживання за кордон, переведення виплати пенсії за новим місцем проживання, виплату недоотриманої пенсії у зв`язку зі смертю пенсіонера, працевлаштування (звільнення), початок (припинення) діяльності, пов`язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування приймаються органом, що призначає пенсію, за наявності в особи всіх необхідних документів.

Згідно пункту 4.2. Порядку № 22-1 при прийманні документів працівник структурного підрозділу, який здійснює прийом та обслуговування осіб:

- ідентифікує заявника (його представника);

- надає інформацію щодо умов та порядку призначення (перерахунку) пенсії;

- реєструє заяву, перевіряє зміст і належне оформлення наданих документів, відповідність викладених у них відомостей про особу даним паспорта;

- уточнює інформацію про факт роботи (навчання, служби, підприємницької діяльності) і про інші періоди діяльності до 01 січня 2004 року, що можуть бути зараховані до страхового стажу. У разі необхідності роз`яснює порядок підтвердження страхового стажу, повідомляє про право особи на здійснення доплати до мінімального страхового внеску відповідно до частини третьої статті 24 Закону, та/або на добровільну участь у системі загальнообов`язкового пенсійного страхування;

- з`ясовує наявніcть у заявника особливого (особливих) статусу (статусів), особливих заслуг, інших обставин, які можуть бути підставою для встановлення підвищень, надбавок, доплат;

- повідомляє про необхідність дооформлення документів або надання додаткових документів у тримісячний строк з дня подання заяви про призначення пенсії, у разі неналежного оформлення поданих документів або відсутності необхідних документів;

- сканує документи. На створені електронні копії накладає кваліфікований електронний підпис;

- надсилає запити про витребування з відповідних інформаційних систем необхідних відомостей, передбачених пунктом 2.28 розділу II цього Порядку;

- повідомляє про можливості подавати заяви через вебпортал;

- видає особі або посадовій особі розписку із зазначенням дати прийняття заяви, переліку одержаних і відсутніх документів, строку подання додаткових документів для призначення пенсії та пам`ятку пенсіонеру (додаток 6). Скановані розписка та пам`ятка пенсіонеру зберігаються в електронній пенсійній справі;

- повідомляє особу, у вибраний нею спосіб, про відсутність відомостей або/та наявність розбіжностей у відповідних інформаційних системах та строки подання необхідних документів для призначення пенсії, не пізніше двох робочих днів після отримання відповіді органу, який веде відповідний інформаційний реєстр.

Після реєстрації заяви та сканування копій документів засобами програмного забезпечення за принципом екстериторіальності визначається структурний підрозділ органу, що призначає пенсію, який формує атрибути сканованих документів (із зазначенням часу їх створення), електронну пенсійну справу.

Пунктом 4.3. Порядку № 22-1 передбачено, що створення та обробка документів здійснюється із накладенням кваліфікованого електронного підпису працівників, відповідальних за здійснення операцій.

Рішення за результатами розгляду заяви підписується керівником органу, що призначає пенсію (іншою посадовою особою, визначеною відповідно до наказу керівника органу, що призначає пенсію, щодо розподілу обов`язків), та зберігається в електронній пенсійній справі особи.

Рішення за результатами розгляду заяви та поданих документів органом, що призначає пенсію, приймається не пізніше 10 днів після надходження заяви.

Цей строк може бути продовжено за рішенням керівника органу, що призначає пенсію, на строк проведення додаткової перевірки достовірності відомостей про осіб, які підлягають загальнообов`язковому державному пенсійному страхуванню, умов їх праці та інших відомостей, передбачених законодавством, для визначення права на пенсію, але не більше ніж на 15 днів.

Зі змісту положень пункту 4.3. Порядку № 22 вбачається, що у разі звернення особи із заявою про призначення/поновлення/переведення пенсії, форма та зміст якої встановлення Додатком 1 Порядку № 22-1, орган пенсійного фонду у десятиденний строк, з дня звернення особи із відповідною заявою, зобов`язаний розглянути її, разом із доданими до неї документами та винести за результатами її розгляду рішення.

Відповідно до частин 1 статті 1 Закону України «Про звернення громадян», громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об`єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, медіа, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов`язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

З матеріалів справи вбачається, що 20 травня 2022 року позивач звернулась до відповідача із заявою про переведення пенсії, призначеної їй на території російської федерації у 2014 році, із Росії до України.

В той же час, чинним законодавством України не передбачено можливості переведення пенсії з однієї держави до іншої.

Угодою, яка була чинною станом на дату звернення позивача до відповідача із заявою, можливість переведення пенсії із однієї держави до іншої також не передбачалось.

Відтак, у відповідача були відсутні підстави для задоволення заяви ОСОБА_1 в частині переведення її пенсії з Росії до України.

З приводу вимог позивача щодо зобов`язання Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області поновити ОСОБА_1 нарахування та виплату пенсії за віком відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» з 20 травня 2022 року.

З урахуванням Порядку № 22-1 поновлення виплати пенсії можливе лише у тому випадку, якщо пенсія була призначена органами пенсійного фонду України та припинена внаслідок настання обставин, перелік яких визначено статтею 49 Закону №1058-IV.

В той же час, з матеріалів справи вбачається, що пенсія позивачу призначена у 2014 році органами пенсійного фонду російської федерації.

При цьому, на обліку в органах пенсійного фонду України позивач не перебуває. Доказів протилежного матеріали адміністративної справи не містять.

Враховуючи той факт, що пенсія позивачу на території України раніше не призначалась та її виплата в подальшому органами пенсійного фонду України не припинялась на підставі стаття 49 Закону №1058-IV, у суду відсутні правові підстави для зобов`язання відповідача поновити ОСОБА_1 пенсію з 20 травня 2022 року.

Також, судом встановлено, що заява позивача від 20 травня 2022 року розглянута відповідачем в порядку звернення громадян, тобто, рішення за результатами розгляду вказаної заяви відповідачем не приймалось.

Суд зазначає, що з урахуванням пункту 1.1. Розділу 1 Порядку № 22-1 заявник звертається до органів пенсійного фонду із заявою про призначення/поновлення пенсії або переведення з одного виду пенсії на інший, зміст та форма зміст та форма якої, відповідає вимогам додатку № 1 Порядку № 22-1.

В той же час, зміст та форма заяви від 20 травня 2022 року не відповідає вимогам додатку № 1 Порядку № 22-1.

Відтак, у відповідача були відсутні правові підстави для розгляду документів доданих до вказаної заяви та прийняття рішення за результатами її розгляду.

З огляду на вказане, вказана заява правомірно розглянута відповідачем в порядку звернення громадян без прийняття мотивованого рішення за результатами її розгляду.

З огляду на викладене суд вважає, що відповідачем не допущено протиправних дій в частині розгляду заяви позивача від 20 травня 2022 року в порядку звернення громадян у відповідності до положень Закону України «Про звернення громадян» та відмови у поновленні виплати пенсії за віком.

З огляду на вказане, виходячи з системного аналізу положень законодавства України та доказів, наявних в матеріалах справи, суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для задоволення позову ОСОБА_1 .

З огляду на відмову у задоволенні позовних вимог розподіл судових витрат не здійснюється.

Керуючись статтями2,5,72,77,139,241,243-246 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

В задоволенні позову ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області (69057, Запорізька область, м. Запоріжжя, просп. Соборний, буд.158-Б; код ЄДРПОУ 20490012) про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, -відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду шляхом подачі в 30-денний строк з дня його проголошення, а якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення у повному обсязі складено та підписано 22 травня 2023 року.

Суддя Д.В. Татаринов

Джерело: ЄДРСР 111043449
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку