open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа№ 557/850/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 травня 2023 року смт Гоща

Гощанський районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Тишкуна П.В.

за участі секретаря судового засідання Гуменюк Н.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Гоща в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Гощанський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про встановлення факту смерті (в порядку ст. 317 ЦПК України)

в с т а н о в и в:

Заявник звернулася до суду із заявою про встановлення факту смерті, посилаючись на те, що вона є дружиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 . Вони з чоловіком проживали та були зареєстровані за однією адресою, що підтверджується витягом про зареєстрованих у житловому будинку/приміщенні осіб №09-03-03/233 від 12.05.2023 року.

Згідно сповіщення сім`ї (близьких родичів) померлого (загиблого) №01/3/1416 від 19.04.2023 року, видане Рівненським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, чоловік заявника загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 під час ведення бойових дій в районі населеного пункту Бахмут Донецької області.

Факт смерті ОСОБА_2 підтверджується актом про настання смерті від 28.04.2023 у н.п.Бахмут, складеним військовими в/ч НОМЕР_2 .

Після сповіщення про загибель чоловіка, заявник усно звернулася до Гощанського районного відділу ДРАЦС в смт Гоща, щоб отримати свідоцтво про його смерть. Однак, з причини відсутності документа про смерть ОСОБА_2 , виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою, отримати свідоцтво про його смерть у відділі ДРАЦС неможливо.

Відповідно до Наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 75 від 25.04.2022 року у редакції наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 159 від 19.07.2022 року, Бахмутська міська територіальна громада Донецької області станом на 22.05.2023 року включена до переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

У зв`язку з тим, що смерть солдата ОСОБА_2 настала в районі н.п. Бахмут Донецької області і дана територія входить до переліку населених пунктів, що перебувають у тимчасовій окупації, отримати лікарське свідоцтво про смерть встановленого зразка і виданого компетентним органом державної влади України є неможливим.

Також, у зв`язку із введенням на території України з 24 лютого 2022 року воєнного стану та проведенням бойових дій у вказаному населеному пункті ( м. Бахмут ), судово-медична експертиза причин смерті солдата ОСОБА_2 не проводилась.

У зв`язку з відсутністю у заявниці, яка є дружиною померлого, документів, передбачених ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», ст. 5 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 року № 52/5 у редакції наказу Міністерства юстиції України 18.12.2010 року № 3307/5 (лікарське свідоцтво про смерть; фельдшерська довідка про смерть), вона змушена звернутися до суду з метою встановлення факту смерті її чоловіка - громадянина України ОСОБА_2 для реєстрації смерті та подальшого здійснення усіх необхідних дій, зокрема оформлення спадщини, оформлення пенсії (допомоги) та надання відповідних пільг.

Ухвалою суду від 23 травня 2023 року заяву ОСОБА_1 про встановлення факту смерті прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, судове засідання призначено на 23 травня 2023 року.

Заявник у судове засідання не з`явилася, належним чином повідомлена про дату, час та місце розгляду справи, звернулася до суду із заявою щодо проведення розгляду справи за її відсутності, заяву підтримала в повному обсязі та просила її задовольнити

Представник заінтересованої особи Гощанського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) у судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи. Звернувся до суду із заявою щодо проведення розгляду справи за його відсутності, проти задоволення заяви не заперечував.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є дружиною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 , видане 17.01.2008 року відділом РАЦС Гощанського районного управління юстиції Рівненської області.

Згідно витягу про зареєстрованих у житловому будинку/приміщенні осіб №09-03-03/233 від 12.05.2023 року, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 були зареєстровані за однією адресою: АДРЕСА_1 .

24.02.2022 року відбулося повномасштабне військове вторгнення російської федерації на територію України. Президентом України був виданий Указ № 64/2022 про введення воєнного стану в Україні та Указ № 69/2022 про загальну мобілізацію.

Із сповіщення сім`ї (близьких родичів) померлого (загиблого) №01/3/1416 від 19.04.2023 року, видане Рівненським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки на ім`я заявника, її чоловік солдат ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 загинув ІНФОРМАЦІЯ_3 під час ведення бойових дій в районі населеного пункту Бахмут Донецької області.

28.04.2023 року військовослужбовцями в/ч НОМЕР_2 рядовим ОСОБА_3 , сержантом ОСОБА_4 , рядовим ОСОБА_5 , старшим сержантом ОСОБА_6 та командиром в/ч ОСОБА_7 в н.п. Бахмут Донецької області складено акт про настання смерті, відповідно до якого о 13 год. 27 хв. 18.04.2023 року, під час ворожого артилерійського обстрілу позиції 1 стрілецької роти та влучання ворожого снаряду отримав поранення несумісні із життям стрілець-санітар солдат ОСОБА_2 . Тіло солдата ОСОБА_2 не вдалося евакуювати з поля бою, у зв`язку з інтенсивними бойовими діями.

Заявник зазначає, що усно звернулася до Гощанського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) для державної реєстрації смерті чоловіка. Проте, їй було відмовлено в реєстрації його смерті у зв`язку з неможливістю реєстрації смерті через відсутність у неї документів, передбачених ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», ст. 5 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18.10.2000 року № 52/5 у редакції наказу Міністерства юстиції України 18.12.2010 року № 3307/5.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява підлягає до задоволення.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до роз`яснень, що містяться в п. 13 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

Частиною 1 ст.317 ЦПК України передбачено, що заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Згідно з частинами 2, 4 статті 317 ЦПК України справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Ухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, підлягає негайному виконанню.

Згідно з ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Пунктом І глави 5 розділу ІІІ Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні передбачено, що підставою для проведення державної реєстрації смерті є лікарське свідоцтво про смерть (форма №106/о), фельдшерська довідка про смерть (форма №106-1/о), рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

Відповідно до Наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 75 від 25.04.2022 року у редакції наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 159 від 19.07.2022 року, Бахмутська міська територіальна громада Донецької області станом на 22 травня 2023 року включена до переліку територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Отримати свідоцтво про смерть у відділі державної реєстрації актів цивільного стану неможливо, оскільки смерть ОСОБА_2 настала під час виконання обов`язків військової служби щодо захисту незалежності України поблизу населеного пункту Бахмут, Донецька область, який входить до переліку населених пунктів, що перебувають у тимчасовій окупації. Тому документ встановленої форми про смерть, виданий закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою, що може бути прийнятий відділом державної реєстрації актів цивільного стану для здійснення реєстрації смерті відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» відсутній.

Як вбачається з наданих суду доказів подія загибелі ОСОБА_2 сталася під час виконання останнім бойового завдання в районі бойових дій, а тіло загиблого залишилося на тимчасово непідконтрольній території ЗСУ, оскільки евакуювати тіло не вдалося в зв`язку з інтенсивністю бою в районі м. Бахмут Донецької області. Відтак заявниця позбавлена можливості у визначеному законодавством порядку встановити та підтвердити юридичний факт смерті чоловіка на території, де на даний час ведуться бойові дії.

На підставі викладеного, а також враховуючи те, що законом не передбачено іншого порядку встановлення цього факту, суд приходить до висновку про необхідність задоволення заяви про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України.

Відповідно до п.8 ч.1 ст.430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, а тому необхідно допустити негайне виконання рішення у зазначеній справі.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 247, 259, 263-265, 293, 315, 317, 351-355, 430 ЦПК України, Законом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», суд

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_8 , заінтересована особа Гощанський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про встановлення факту смерті задовольнити.

Встановити факт смерті громадянина України ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Слобода Немирівського району Вінницької області та помер ІНФОРМАЦІЯ_3 у місті Бахмут Донецької області, Україна, причина смерті - поранення, не сумісні з життям, отримані внаслідок влучання снаряду під час ворожого артилерійського обстрілу.

Відповідно до ч. 4 ст. 317 ЦПК України рішення підлягає негайному виконанню.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_8 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Гощанський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, адреса: смт Гоща, вул Східна, 6, Рівненська область.

Повний текст рішення складено 23 травня 2023 року.

Суддя П.В. Тишкун

Джерело: ЄДРСР 111026916
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку