open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 204/11441/22

Провадження № 2/204/978/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 травня 2023 року м. Дніпро

Красногвардійський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Черкез Д.Л.,

за участю секретаря судового засідання Воронько А.В.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

представника відповідача Кульбердиєва А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Дніпрі цивільну справу за позовною заявою Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за утримання будинку, -

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2023 року позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» звернувся до суду з позовною заявою, в якій просив ухвалити рішення, яким стягнути з відповідача ОСОБА_2 заборгованість за період з 01.09 2020 року по 30.11.2022 року у розмірі 17 523,16 грн., яка складається з: основної заборгованості у розмірі 13 897,50 грн., 3% річних у розмірі 424,76 грн. та інфляційних втрат у розмірі 3 200,90 грн., а також понесені судові витрати у розмірі 2 481,00 грн. В обґрунтування своїх вимог позивач вказав на те, що 24 червня 2020 року рішенням установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку, розташованого в АДРЕСА_1 , створено юридичну особу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9». Загальними зборами затверджено кошторис об`єднання та введено його в дію. Відповідач ОСОБА_2 є власницею квартири АДРЕСА_2 , що розташована на другому поверсі. Відповідачу присвоєно особовий рахунок № НОМЕР_1 . Починаючи з 01 вересня 2020 року відповідач жодного разу не сплатила обов`язковий щомісячний внесок за утримання спільного майна на рахунок ОСББ у встановленому розмірі, а саме: 467,50 грн. з вересня 2020 року по січень 2022 року та 595,00 грн. з лютого 2022 року по теперішній час. Починаючи з 01 вересня 2020 року станом на 01 грудня 2022 року у відповідача утворилася заборгованість в розмірі 13 897,50 грн. Отже, відповідач як співвласниця будинку не виконує зобов`язання по сплаті затвердженого у встановленому законодавством порядку внеску на управління будинком та утримання спільного майна. Власники квартир у багатоквартирному будинку, функції по утриманню якого об`єднання здійснює самостійно, зобов`язані нести витрати по утриманню спільного майна в розмірі, затвердженому загальними зборами. Оскільки ОСОБА_2 є власником квартири АДРЕСА_3 , то законом на неї покладено обов`язок належним чином утримувати майно, що їй належить, зокрема, шляхом оплати затверджених загальними зборами внесків на утримання спільного майна. Враховуючи, що ОСОБА_2 свої зобов`язання належним чином не виконує та має заборгованість, керуючись ст. 625 ЦК України, ОСББ «Кавалерійська 9» також просить суд стягнути з відповідача 3% річних та інфляційні втрати. Таким чином, загальна сума заборгованості ОСОБА_2 перед ОСББ «Кавалерійська 9» становить 17 523,16 грн., з яких: основна заборгованість у розмірі 13 897,50 грн., 3% річних у розмірі 424,76 грн., інфляційні втрати у розмірі 3200,90 грн. У зв`язку з цим, позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» вимушений звернутися до суду для стягнення заборгованості зі сплати внесків та платежів на утримання будинку.

12 квітня 2023 року від представника відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_3 до суду надійшов відзив на позовну заяву, в якому зазначено, що позовні вимоги відповідач не визнає з огляду на наступне. З 24 червня 2020 року відповідач є власником квартири АДРЕСА_3 , і за цей період її жодного разу не запрошували на загальні збори ОСББ, хоча згідно зі Статутом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» ініціатор зборів не менше ніж за 14 днів до запланованої дати загальних зборів повідомляє про це письмово під розписку або рекомендованим листом. Також, її як співвласника ніхто жодного разу письмово не опитував. 22 березня 2021 року відповідач зверталась до правління ОСББ «Кавалерійська 9» з вимогою надати документи про діяльність ОСББ, на що отримала усну відмову. Голова правління ОСОБА_1 не надав витяг із протоколу про рішення загальних зборів про утримання з відповідача пені, хоча вона повинна стягуватися згідно з п.6.2. Статуту об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» лише за рішенням загальних зборів. Крім того, вважає, що у разі несвоєчасної сплати внесків ОСББ у період воєнного стану відповідальність не настає, на правовідносини співвласника багатоквартирного будинку з ОСББ розповсюджується поняття форс - мажорних обставин. Протягом періоду з 01 вересня 2020 року по листопад 2022 року на адресу відповідача приходили квитанції на ім`я ОСОБА_4 з вимогами про оплату, а також претензія-попередження на ім`я ОСОБА_4 від березня 2021 року, хоча власницею квартири з червня 2020 року була відповідач, що говорить про те, що голова правління ОСОБА_1 навіть не знав, хто є власником квартири. Наполягає на тому, що ситуація із заборгованістю за оплату з утримання будинку сталася виключно за рахунок непрофесійних дій, недбалого виконання своїх обов`язків голови правління Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» ОСОБА_1 . У зв`язку з викладеним просить: скасувати виплату інфляційних втрат та пені, зазначених позивачем, та реструктуризувати заборгованість перед ОСББ; судові втрати утримати з позивача; зобов`язати голову правління ОСОБА_1 надавати для ознайомлення протоколи загальних зборів, та дозволяти робити з них виписки, надавати для ознайомлення всі свої фінансові звіти.

18 квітня 2023 року від представника позивача - ОСОБА_1 до суду надійшла відповідь на відзив, в якій зазначено, що відповідач пропустила строк надання відзиву на позовну заяву, встановлений ухвалою від 08 березня 2023 року, у зв`язку з чим просить не брати до уваги відзив на позовну заяву та вирішити справу за наявними матеріалами.

Суд вважає за необхідне зазначити, що встановлений ухвалою суду від 08 березня 2023 року п`ятнадцятиденний строк на подання відзиву на позову відповідачем не пропущений, оскільки ухвалу суду від 08 березня 2023 року та позовну заяву з додатками відповідач отримала 30 березня 2023 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, а відзив на позовну заяву подано до суду 12 квітня 2023 року. За наведених обставин заперечення представника позивача щодо пропуску строку на подачу відзиву судом відхиляються у зв`язку з їх безпідставністю.

Представник позивача - Мельніченко О.А. в судовому засіданні позовні вимоги підтримав та просив суд їх задовольнити в повному обсязі, посилаючи на обставини, викладені у позовній заяві.

Відповідач ОСОБА_2 та її представник - ОСОБА_5 в судовому засіданні позовні вимоги визнали частково, не заперечували проти стягнення з них основної суми боргу за утримання будинку 13 897,50 грн., однак заперечували проти стягнення з відповідача 3% річних, інфляційних втрат та судового збору посилаючись на обставини, викладені у відзиві на позовну заяву.

Вислухавши учасників справи, дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні докази у їх сукупності, судом встановлені наступні фактичні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

З пояснень учасників справи судом встановлено, що ОСОБА_2 з 24 червня 2020 року на праві приватної власності належить квартира АДРЕСА_3 , яка розташована на другому поверсі будинку.

При цьому, відповідно до ч. 1 ст. 82 ЦПК України обставини,які визнаютьсяучасниками справи,не підлягаютьдоказуванню,якщо судне маєобґрунтованого сумнівущодо достовірностіцих обставинабо добровільностіїх визнання.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 4 Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29 листопада 2001 року № 2866-ІІІ (надалі Закон № 2866), об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Згідно ч. 13 ст. 6 Закону № 2866 установчі збори приймають рішення про створення об`єднання і затверджують його статут.

Так, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань 20 липня 2020 року, ідентифікаційний код юридичної особи 43717256, що підтверджується Випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань від 21 липня 2020 року (а.с. 10).

Протоколом № 2 загальних зборів від 12 серпня 2020 року співвласників Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» (а.с. 11-12) затверджено Статут Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» (нова редакція) (а.с. 14-24).

Згідно з п. 1.1 розділу 1 вказаного Статуту, Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» створено власниками квартир багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 відповідно до Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Згідно з п. 2.1 розділу 2 Статуту, метою створення Об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, забезпечення дотримання співвласниками своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

Відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону № 2866 органами управління об`єднання є загальні збори співвласників, правління, ревізійна комісія об`єднання.

Положеннями ч. 9 ст. 10 Закону № 2866 передбачено, що до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, зокрема: затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Частиною 20 вказаної статті визначено, що до компетенції правління відноситься, серед іншого, здійснення контролю за своєчасною сплатою співвласниками внесків і платежів та вжиття заходів щодо стягнення заборгованості згідно з законодавством; укладення договорів про виконання робіт, надання послуг та здійснення контролю за їх виконанням.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону № 2866 об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів.

Протоколом № 2 загальних зборів від 12 серпня 2020 року співвласників Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» було, зокрема, затверджено кошторис ОСББ «Кавалерійська 9» та встановлено розмір внеску на утримання будинку та утримання спільного майна у розмірі 4,50 грн. для «нульового» та першого поверхів та 5,50 грн. з другого поверху та вище за 1 кв.м. загальної площі житлового та нежитлового приміщення, кошторис введено в дію з 01 вересня 2020 року.

Протоколом № 3 загальних зборів від 31 січня 2022 року співвласників Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» було, зокрема, затверджено кошторис ОСББ «Кавалерійська 9» та встановлено з 01 січня 2022 року розмір внеску на утримання будинку та утримання спільного майна у розмірі 6,00 грн. для «нульового» та першого поверхів та 7,00 грн. з другого поверху та вище за 1 кв.м. загальної площі житлового та нежитлового приміщення, кошторис введено в дію з 01 січня 2022 року (а.с. 13).

Відповідно до п. 5.2 розділу 5 Статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» співвласник зобов`язаний, серед іншого, виконувати обов`язки, передбачені Статутом об`єднання, виконувати рішення статутних органів, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно достатті 7Закону України«Про особливостіздійснення прававласності убагатоквартирному будинку»від 14травня 2015року №417-VIII співвласники зобов`язані: виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги. Кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Згідно ч.1ст.15Закону №2866співвласник зобов`язаний:виконувати обов`язки,передбачені статутомоб`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням.

Статтею 13 Закону № 2866 передбачено, що у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Відмова від оплати рахунків або несплата рахунків не допускається. Такі дії є порушенням прав інших членів об`єднання і підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості із плати по відповідних рахунках у примусовому порядку.

З аналізунаведених нормзаконодавства вбачається,що відповідач зобов`язана здійснювати витрати на управління багатоквартирним будинком, сплачувати кошти на утримання будинку та прибудинкової території у розмірах, визначених загальними зборами Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9».

За період з 01 вересня 2020 року по 30 листопада 2022 року включно відповідач як власник квартири АДРЕСА_3 , має заборгованість перед позивачем зі сплати внесків співвласників об`єднання на утримання будинку у розмірі 13897,50 грн., що підтверджується Актом звіряння взаємних розрахунків за період з 01.09.2020-12.12.2022 (а.с. 28) та розрахунками заборгованості (а.с. 30, 31). Наявність заборгованості та її розмір визнавався відповідачем у судовому засіданні, а тому доказуванню не підлягає.

Надаючи у сукупності оцінку усім запереченням сторони відповідача суд до уваги їх не бере та відхиляє, оскільки відповідачем позовні вимоги визнані частково в частині наявності заборгованості та її розміру, що виключає необхідність їх доведення та оцінки судом.

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

При цьому, твердження сторони відповідача про те, що правові підстави для стягнення на теперішній час згідно статті 625 ЦК України з ОСОБА_2 інфляційних втрат та 3% річних відсутні, суд до уваги не приймає та відхиляє, оскільки вони є помилковими та такими, що обумовлені помилковим тлумаченням норм чинного законодавства України, з огляду на те, що оплата внесків та платежів співвласників об`єднання за управління будинком не є оплатою житлово-комунальних послуг у розмінні Закону України «Про житлово-комунальні послуги», а тому підстави для застосування до правовідносин сторін положень Постанови КМУ від 05.03.2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану» відсутні.

Таким чином судом встановлено наявність передбачених законом підстав для стягнення з ОСОБА_2 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» також 3 % річних та інфляційних втрат за період з 01 вересня 2020 року по 30 листопада 2022 року включно.

Розрахунок 3%річних виконуєтьсяза формулою: С (сума заборгованості) х 3% х Д (кількість днів прострочення) / 365.

Таким чином,3%річних відпростроченої сумизаборгованості заперіод з01вересня 2020року по30листопада 2022року включноскладають 937,41грн. (13897,50 грн. х 3% х 821 день прострочення / 365 = 937,41 грн.).

Разом з цим, відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межахзаявлених неювимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Отже, оскільки позивач у позовній заяві просив стягнути з відповідача 3% річних у розмірі 424,76 грн., беручи до уваги, що суд розглядає справу виключно в межах заявлених позовних вимог, то з відповідача на користь позивача підлягає стягненню 3 % річних саме у розмірі 424,76 грн., тобто у розмірі заявленому позивачем до стягнення.

Що стосується індексу інфляції, то згідно із Методикою розрахунку базового індексу споживчих цін, затвердженою Наказом Держкомстату № 265 від 27 липня 2007 року індекс інфляції (індекс споживчих цін) - це показник, що характеризує зміни у часі загального рівня цін на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Він є показником зміни вартості фіксованого набору споживчих товарів та послуг у поточному періоді порівняно з базисним. Розрахунок індексу інфляції повідомляється Листом Національного банку України, за даними Держкомстату України наступного місяця, який слідує за розрахунковим.

Розрахунок суми боргу з урахуванням індексу інфляції виконується шляхом множення суми заборгованості на момент її виникнення на сукупний індекс інфляції за період прострочення виплати заборгованості. Сукупний індекс інфляції розраховується за формулою:

ІІс = (ІІ1 / 100) х (ІІ2 / 100) х (ІІ3 / 100) х ... (ІІZ / 100), де ІІ1 індекс інфляції за перший місяць прострочення; ІІ2 індекс інфляції за другий місяць прострочення; ІІ3 індекс інфляції за третій місяць прострочення; ІІZ індекс інфляції за останній місяць прострочення.

Загальний індексінфляції заперіод з01вересня 2020року по30листопада 2022року включно складає 143,501563%.

Таким чином, сума індексу інфляції від простроченої суми заборгованості за період з 01 вересня 2020 року по 30 листопада 2022 року становить (13897,50 грн. х 143,501563% / 100%) 13897,50 грн. = 6045,63 грн.

Але, оскільки позивач у позовній заяві просив стягнути з відповідача інфляційні втрати у розмірі 3200,90 грн., беручи до уваги, що суд розглядає справу виключно в межах заявлених позовних вимог, то з відповідача на користь позивача підлягають стягненню інфляційні втрати саме у розмірі 3200,90 грн., тобто у розмірі заявленому позивачем до стягнення.

Згідно ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Таким чином судом встановлено, що відповідачем було порушено право позивача на своєчасне та в повному обсязі отримання плати по внескам та платежам на утримання будинку, яке підлягає судовому захисту.

Враховуючи наведене, дослідивши матеріали справи та оцінивши наявні докази у їх сукупності, з урахуванням часткового визнання відповідачем позовних вимог, суд приходить до висновку, що з відповідача ОСОБА_2 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» підлягає стягненню заборгованість зі сплати внесків та платежів співвласників об`єднання у загальному розмірі 17523,16 грн., з яких: сума основного боргу 13897,50 грн., 3% річних 424,76 грн., інфляційні втрати 3200,90 грн., а отже позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» підлягають задоволенню.

Оцінюючи усукупності усіінші аргументисторін,наведені нимив обґрунтуваннясвоїх вимогабо заперечень,суд доуваги їхне бере,оскільки вони не відносяться до предмета спору та є явно необґрунтованими.

Таким чином, дослідивши всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно наявні у справі докази, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у їх сукупності, з`ясувавши усі обставини справи, на які сторони посилалися як на підставу своїх вимог і заперечень, з урахуванням того, що відповідно дост. 2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичної особи, суд приходить довисновку, що позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» підлягають задоволенню.

Відповідно дост. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Тому з відповідача на користь позивача повинно бути стягнуто судовий збір у розмірі 2 481,00 грн.

На підставі ст.ст. 15, 526, 625 Цивільного кодексу України, Закону України «Про Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», Закону України«Про особливостіздійснення прававласності убагатоквартирному будинку» та керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 128, 133, 137, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за утримання будинку задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_4 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» (ЄДРПОУ 43717256, місцезнаходження: 49006, м. Дніпро, вул. Кавалерійська, буд. 9) заборгованість зі сплати внесків та платежів співвласників об`єднання за період з 01 вересня 2020 року по 30 листопада 2022 року у розмірі 17523,16 грн. (сімнадцять тисяч п`ятсот двадцять три гривні, 16 копійок), з яких: сума основного боргу 13897,50 грн. (тринадцять тисяч вісімсот дев`яносто сім гривень, 50 копійок), 3% річних 424,76 грн. (чотириста двадцять чотири гривні, 76 копійок), інфляційні втрати 3200,90 грн. (три тисячі двісті гривень, 90 копійок).

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_4 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кавалерійська 9» (ЄДРПОУ 43717256, місцезнаходження: 49006, м. Дніпро, вул. Кавалерійська, буд. 9) судовий збір у розмірі 2 481,00 грн. (дві тисячі чотириста вісімдесят одна гривня, 00 копійок).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішенняможе бутиподана апеляційнаскарга безпосередньо до Дніпровськогоапеляційного судушляхом подачіапеляційної скаргипротягом тридцятиднів здня йогопроголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Д.Л. Черкез

Джерело: ЄДРСР 110930729
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку